LCDRecenzijeTelevizori i monitori

LG 47LA860V (LA860 serija) 3D LED LCD Smart TV recenzija

lg-lm860v-header

 Za završetak godine odlučili smo testirati najbolji LG-jev LED LCD televizor serije 8 i provjeriti kako se nosi s konkurentnim modelima iste cjenovne klase. Model LA860V je dostupan u rasponu dijagonala od 42″ pa do 70″,  koristi IPS panel širokog kuta gledanja, ima sve aktualne tehnologije poput dvojezgrenog procesora koji pogoni LG-jev vrlo bogatu i dobro opremljenu Smart TV platformu, te podržava polarizacijski 3D prikaz za koji proizvođač prilaže četiri para 3D naočala i još jedan komplet za Dual Gaming igranje. Ugrađen Wi-Fi, kamera i mikrofoni, te DVB-T2/C/S2 prijamnici zaokružuju televizor koji troši malo električne energije, a nudi pregršt mogućnosti. Više detalja otkrivamo u nastavku.

Video pregled (video overview)

HD Televizija YouTube kanal >>

Specifikacije (specifications)

 

Specifikacije
Proizvođač LG
Model 47LA860V
Tehnologija prikaza LED LCD
Veličina ekrana 47 inča / 119 cm
Energetska klasa A+
3D Ready/3DTV Da, 3DTV
Aktivni / polarizirajući 3D prikaz
polarizacijski
Osvježavanje zaslona 800 Hz MCI
Lokalno zatamnjenje da (6 zona)
Rezolucija Full HD, 1920×1080
Broj HDMI priključaka 4
Optički/koaksijalni audio izlaz Da/Ne
USB priključak Da (x3)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
DVB-T/DVB-C/DVB-S Da/Da/Da
DVB-T2 / DVB-S2 Da/Da
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264 Da/Da
Zemlja porijekla: Poljska

Poveznice:

Službena stranica >>

LG HDTV Matrix 2013 models

HDDB baza televizora >>

Dizajn

lg-lm860v-front

Brzi info
Dizajn u jednoj ravnini Boja okvira Materijal okvira Zaslon Rotacija stalka
da srebrna metal glossy da

Dizajn LG-jeve perjanice Full HD LCD ponude za ovu godinu karakterizira onaj isti dizajn koji smo već susreli na pripadniku serije 6, modelu 42LA690S. Radi se o Cinema Screen dizajnu sjajnog zaslona koji reflektira ambijentalno osvjetljenje, okvira širine svega 1 milimetar i istaknutog logotipa proizvođača u centralnom dijelu donjeg okvira. Logotip ima pozadinsko osvjetljenje koje je moguće i potpuno isključiti ako se korisniku ne sviđa. Kao i kod ranije testiranih LG-jevih televizora, tako i ovaj koristi IPS panel LG.Displaya, a koji je osvijetljen s redom LE dioda uduž donjeg okvira.

lg-lm860v-la860v
Lijevo: prošlogodišnji LM860V televizori, desno: ovogodišnji LA860V televizor

Glavna promjena u odnosu na LA690S model jest integrirana kamera i stereo mikrofoni u plastičnom kućištu koje se fizički izvlači i uvlači u s gornje strane televizora. Kamera je namijenjena upravljanju televizorom putem gesti, te za Skype komunikaciju, a koju ovaj model podržava “ravno iz pakiranja”. S obzirom da se kamera ne može automatski izvući, privatnost korisnika je zajamčena.

lg-la860v-details

Stalak se također nije mijenjao u odnosu na praktički sve modele iz LA serije, počevši od osnovnog LA6130 modela pa sve do najboljeg LCD modela Full HD rezolucije, što smatramo da nije najbolji potez i da se je trebao bolje istaknuti u ponudi. Jedina iznimka u LA seriji su modeli LA790V (Full HD LCD) i LA970V (Ultra HD 4K LCD), a čiji se stalci značajno razlikuju po svojoj formi. Stalak LA860V modela je srebrne boje i spojen na zaslon putem dva, pod kutem, postavljena držača. Unatoč takvom dizanu, zaslon i stalak je moguće rotirati zbog implementacije kotačića s donje strane, što je inovativno rješenje za praktičnije korištenje.

lg-lm860v-thickness

Pogled s bočne strane otkriva 3.5 cm veliku dubinu, a koja iznosi gotovo 7 centimetara u donjem dijelu nakon što se montira stalak. Čitava poleđina je prekrivena laganim metalnim pokrovom na kojem se nalaze priključci, fizičke tipke za upravljanje televizorom, te perforirani kružni dio kroz koji niske tonove prenosi bas zvučnik. Stereo zvučnici koji pokrivaju srednjetonsko i visokotonsko područje su postavljeni na uobičajeno mjesto, s pogledom prema podlozi. Ukratko, isti dizajn poleđine kao i kod LA690S modela.

lg-lm860v-connectors

Priključci su postavljeni u dvije orijentacije, prema podlozi i sa strane, te uključuju sva aktualna sučelja za povezivanje na linijske komponente, računalo i starije analogne izvore (putem priloženih adaptera). Sva četiri HDMI priključka su postavljena s pogledom sa strane, što nam se ne sviđa jer je kabele potrebno jako savijati kako ne bi provirivali izvan okvira. Od ostalih priključaka valja još istaknuti USB 3.0 za brz prijenos podataka i dva USB-a u verziji 2.0.

U cjelini, kvaliteta izrade LA860V televizora je na visokom nivou, kućište je čvrsto i ne progiba se pod prstima, te su svi bridovi dobro oblikovani.

Daljinski upravljač (Remote Control)

lg-la860v-remote

Počevši od modela LA790V pa prema visokoj klasi, LG uz ovogodišnje televizore prilaže Magic Motion daljinski upravljač u svojoj najboljoj izvedbi do sada. Radi se o modelu AN-MR400P. Isti ovakav upravljač LG prilaže i uz svoj zakrivljeni OLED TV 55EA980W. Upravljač je izvrsne ergonomije, izrađen iz srebrne plastike koja kombinira mat teksturu kućišta i sjajan izgled tipaka, a koje su također i pozadinski osvijetljene. U upravljač je također ugrađen i mikrofon, a koji se aktivira pritiskom na, za to, predviđenu tipku. Na upravljaču se nalaze i navigacijske strelice, kao i kotačić koji osim za skrolanje služi i za potvrdu odabira (tipka OK). Promjena kanala i reguliranje kanala je također prisutno, baš kao i velika tipka koja poziva Smart TV naslovnicu.

U cjelini, upravljač nam se svidio i uz ugrađen žiroskop korištenje internet aplikacija je brzo i jednostavno. S druge strane, klasični korisnici koji će prvenstveno birati programe po broju i pozivati teletekst neće biti oduševljeni dostupnosti tih funkcija isključivo putem prikaza na zaslonu. Takvo rješenje usporava korištenje, premda se uz malo dobre volje i na njega može brzo naviknuti.

Izbornici i Smart TV platforma (Menus and Smart TV platform)

lg-lm860v-smart-tv

Smart TV naslovnica LA860V modela je istog dizajna i rasporeda sekcija kao i kod modela LA690S, uz iznimku što jači model pogoni brži dvojezgreni procesor takta 1.2 GHz, a za rad sustava se brine čak 2 GB radne memorije. Ako tome pridodamo i USB 3.0 sučelje, učitavanje i zahtjevnih multimedijalnih datoteka je brzo i na razini zasebnih linijskih media playera poput Mede8era ili Tvixa.

Za razliku od Samsunga koji je ove godine kompletno promijenio dizajn Smart TV platforme, LG je zadržao onaj prošlogodišnji, s podijeljenim izbornikom na Premium aplikacije (njih 20, uključujući Index.hr, 24 Sata, HBO GO, Oyo TV, Kamo.hr, Deezer, Twitter, nezaobilazni YouTube itd.), 3D World s različitim 3D sadržajima za brzu demonstraciju mogućnosti televizora, Game World s jednostavnim igrama orijentiranih na korištenje Magic Motion daljinskog upravljača, Smart World s različitim tipovima aplikacija i na kraju Smart Share segmenta za reprodukciju multimedije s različitih izvora. Osim predinstaliranih aplikacija, korisnik ima 1.5 GB prostora za instalaciju vlastitih, odnosno aplikacija dostupnih u Smart World trgovini. Aplikacije su podijeljene na različite kategorije (igre, zabava, život, edukacija i vijesti), te su sve koje se trenutno mogu preuzeti besplatne.

lg-lm860v-oyo-promocija

Od 2013. godine LG-jevi televizori podržavaju LG Cloud, proizvođačevo vlastito Cloud rješenje za pohranu 5 GB podataka i pristup istima preka različitih tipova uređaja – računala, mobitela, tableta, te već spomenutih LG televizora. Sučelje LG Clouda je dostupno na više jezika, između ostalog i na hrvatskom, te dobro oblikovano da bude jednostavno za navigaciju i korištenje na svim podržanim uređajima. Ograničenje je jedino u tome da barem jednom u tri mjeseca morate pristupiti sadržajima ili će biti izbrisani, uz prethodnu obavijest.

Novost je i da do 31.12.2013. godine svi korisnici LG televizora koji aktiviraju aplikaciju dobivaju dodatnih 45 GB prostora za pohranu podataka, no treba istaknuti kako će dodatni kapacitet biti dostupan samo do kraja iduće godine, nakon čega će se dodatni prostor jednostavno obrisati. Sukladno tomu, ne preporučujemo koristiti ovu aplikaciju za primarni backup podataka, već je bolje okrenuti se kvalitetnim alternativama poput Dropboxa.

lg-lm860v-smart-tv-2

Televizor posjeduje i podršku za Miracast, bežično prikazivanje sadržaja s povezanih uređaja koji podržavaju tu mogućnost. Televizor podržava i NFC blisku komunikaciju između uređaja, te posjeduje integrirani Wi-Fi. U cjelini smo zadovoljni s načinom na koji je izvedena najnovija inačica LG-jeve Smart TV platforme, kako po pitanju brzine tako i s brojem podržanih aktualnih tehnologija za dijeljenje sadržaja. Od svega navedenog možda nas je najviše zasmetala YouTube aplikacija koja ne poziva tipkovnicu na ekranu za unos pojmova za pretraživanje putem Magic Remote daljinskog upravljača, već je potrebno povezati pametni telefon ili biti osuđen na “slovo po slovo” unos teksta. Ovo nije ograničeno samo na LG Smart televizore već i na ostale koji posjeduju YouTube aplikaciju.

Time Machine II je najnovija inačica programa za snimanje i pauziranje programa, no kao i prethodna generacija zahtijeva dedicirani USB tvrdi disk na koji će pohranjivati sadržaje. Ukratko, mogućnost povezivanje USB memorije bilo kojeg kapaciteta samo da biste snimili neki sadržaj nije moguća, što vidimo kao ograničenje.

Kvaliteta slike (Picture Quality)

lg-lm860v-1080p-fireworks
1080p promotivni materijal LG Electronicsa

Segment kvalitete slike bismo mogli opisati u jednom paragrafu kada bismo povlačili paralele s ranije testiranim LA690S modelom. Kvaliteta slike je na istoj razini kao i kod LA690S modela, uz iznimku što LA860V model ima bolju pokretnu rezoluciju, što otkriva više detalja u dinamičnim scenama filmova i kod sportskih sadržaja. Sve ostalo, uključujući skaliranje sadržaja standardne rezolucije, prepoznavanje signala s poluslikama (eng. interlaced signal), kontrast i učinkovitost lokalnog zatamnjenja su potpuno jednaki i samim time teško je naći opravdan razlog da se investira više novaca u ovaj model u odnosu na niže serije.

Kontrast nismo niti očekivali da će biti poboljšan u odnosu na LA690S model s obzirom da oba koriste IPS panel čije su karakteristike već dobro poznate. Tako je i LA860V pružao neuvjerljivu crnu boju, a koja je do izražaja posebno dolazila u zamračenom ambijentu. Lokalno zatamnjenje ima svega šest zona što je premalo za preciznu lokalizaciju i unatoč tomu što kontrast može značajno povećati, kod filmova i ostalih sadržaja je efekt u najbolje slučaju bio blag. Nakon analize zaključili smo da najslabija, Low funkcija je optimalan izbor jer slika dobije na punoći crne boje, a efekt aureole se ne uočava toliko često da bi jako smetao pri gledanju. Ukratko, uz lokalno zatamnjenje na Low kontrast je varirao od cca 900:1 pa do 2000:1, što je značajno slabije nego kod Samsungovih televizora temeljenih na VA-panelima, kao i višestruko manje u odnosu na plazma modele iste cjenovne kategorije.

lg-lm860v-dvb-t
DVB-T 50i signal standardne kvalitete (scena iz Titanica)

Velika pokretna rezolucija je plus u odnosu na LA690S model, a koji koristi 50 Hz panel s titrajućim LED pozadinskim osvjetljenjem, što nije dovoljno da se svi detalji u dinamici mogu prikazati. LA860V prikazuje cca. 1000 od 1080 linija pokretne rezolucije i detalji se bolje mogu otkriti u dinamici, što posebno dolazi do izražaja kod akcijskih scena u filmovima i sportu. Dobra je vijest ta što je filmove moguće gledati bez “sapunica efekta”, a pritom imati povećanu pokretnu rezoluciju. Na taj način korisnik može uživati u originalnom taktu filma, bez posebno istaknutog trzanja (judder), no isto tako i bez umjetno generiranih sličica i artefakata. Treba istaknuti kako je dovoljno odabrati User predložak unutar TruMotion opcije i čak i ako su De-Judder i De-Blur opcije postavljene na 0, pokretna rezolucija će biti najveća koju TV može prikazati, što znači da kontrole nisu dobro implementirane, barem ne u verziji softvera 04.04.16 koju smo koristili.  Artefakti su, s druge strane, prisutni ako De-Judder komponentu povećate iznad vrijednosti 0 u slučaju korištenja User predloška unutar TruMotion opcije.

lg-lm860v-480p-sample
Foršpan u standardnoj rezoluciji (480p)

3D prikaz se nije mijenjao u odnosu na ranije testirane LG-jeve Cinema 3D televizore, tako da je sve već mnogo puta istaknuto za trodimenzionalni prikaz uz polarizaciju vrijedi i ovdje. Prednost konkretnog modela jest ta što je slika jako dobra već tvornički, tako da velikih odstupanja u bojama nema. Slika je mirna, bez efekta dvostruke slike kad se sjedi na više od dvije dijagonale ekrana udaljenosti, a bolje su zagasitije nego kod 2D prikaza, no ne i blijede i neuvjerljive. 2D-u-3D konverzija nije doživjela promjene u odnosu na ranije testirane Cinema 3D televizore i dok u nekim kadrovima može stvoriti efekt 3D prostora, u većini drugih gotovo da ništa ne mijenja na perspektivi.

Gaming na LA860V televizoru je bio na visokoj razini zahvaljujući oštroj slici, vjernim bojama i stabilnom prikazu malog kašnjenja. Adrenalinom napunjena igra Burnout Paradise na PlayStation 3 konzoli je izgledala odlično i bila pravi užitak za igranje u punih 60 sličica u sekundi.

Kvaliteta zvuka (Sound quality)

Baš kao i LA690S model, tako i LA860V pruža kvalitetan zvuk zahvaljujući 2.1 konfiguraciji zvučnika. Zvuk je dobro balansiran već tvornički, a prisutno niže srednjetonsko područje jamči veći užitak gledanja filmova i serija. Televizor posjeduje i Smart Sound Mode koji onemogućava izbor ostalih predložaka, te na temelju sadržaja koji se prikazuje prilagođava parametre zvuka. Virtual Surround Plus druga je opcija koja služi za stvaranje šire pozornice, što je dobro isprobati za filmove i ovisno o vlastitom ukusu odlučiti vrijedi li funkcija ili ne. Naša preporuka jest, u slučaju gledanja filmova, povezivanje na sustav kućnog kina, po mogućnosti onog 5.1 za najbolje iskustvo.

Zaključak

lg-lm860v-header

     
 • dizajn i funkcionalan stalak
 • solidna kvaliteta izrade
 • tvornička kvaliteta 2D i 3D slike
 • široka paleta kontrola za preciznu kalibraciju
 • izvrstan prikaz boja
 • širok vidljivi kut
 • bogata Smart TV platforma i podržani svi aktualni oblici komunikacije između uređaja
 • ugrađena kamera za Skype i upravljanje gestama
 • vrlo brzo sučelje i učitavanje sadržaja zahvaljujući brzom procesiranju
 • dobro oblikovan i praktičan za upotrebu daljinski upravljač
 • široka podrška za različite audio i video formate preko USB-a i DLNA
 • u pakiranju s četiri para 3D naočala i dvjema Dual Play naočalama
 • dobra kvaliteta zvuka ugrađenih zvučnika
     
 • mali kontrast koji do izražaja dolazi kod gledanja u mračnom ambijentu
 • LED lokalno zatamnjenje bez poboljšanja u odnosu na prošlu godinu
 • bez klasičnog daljinskog upravljača u pakiranju
 • sjajan zaslon osjetljiv na refleksije veće količine ambijentalnog svjetla
 • smanjena rezolucija sadržaja zbog polarizacijskog 3D-a
 • snimanje TV sadržaja samo na za to posvećen vanjski tvrdi disk
 • precizna kalibracija otežana različitim karakteristikama slike sa i bez izbornika na ekranu

LG-jev najbolji LCD televizor Full HD rezolucije za ovu godinu nije opravdao veću cijenu u odnosu na modele nižih serija, a s kojima dijeli podjednaku kvalitetu slike. Glavna prednost u odnosu na ranije testiranog pripadnika serije 6 je veća pokretna rezolucija koja rezultira otkrivanju više detalja u dinamičnim scenama. Dizajn televizora se također ne ističe u odnosu na niže serije što smatramo da je bila pogrešna odluka kada je već kvaliteta slike ostala na istom nivou. Razumljivo da je LG želio istaknuti Ultra HD 4K i OLED modele osvježenim dizajnom, no to je isto trebalo napraviti i za najbolji Full HD LCD model koji je cjenovno daleko zanimljiviji korisnicima. Smart TV platforma, sučelje i povezivost su na istom vrlo visokom nivou i u tom pogledu nemamo nikakvih prigovora na opremljenost ovog modela. Čak je tu i ugrađena kamera s dva mikrofona za upravljanje pokretima i Skype komunikaciju. No, za one koji žele televizor koji će ih oduševiti u prvom redu kvalitetom slike, LG nije napravio dovoljno dobar proizvod kojim bi mogao kvalitetno konkurirati modelima iste cjenovne klase, prvenstveno u uvjetima slabog ambijentalnog osvjetljenja. Za one koji će sadržaje gledati uz umjerenu količinu ambijentalnog osvjetljenja, te obilno koristiti različite aplikacije i različitu povezivost, LA860V će biti dobar izbor.

     
 • LG 42LA860V – 7.999,00 kn
 • LG 47LA860V – 9.999,00 kn
 • LG 55LA860V – 14.299,00 kn
 • LG 60LA860V – 17.499,00 kn
 • LG 70LA860V – 43.099,00 kn

hddb-baza-button

alternative-alternativa

Dodijeljena klasa:

lg-lm860v-award

> informacije o sustavu ocjenjivanja <

Na test ustupio: LG Hrvatska

lg_logo

Model na naslovnici: Barbara Alvin

Adsense
1 2Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

76 komentara

 1. Darko,
  Da li je kvaliteta slike na ovom TV-u bolja u odnosu na prethodnu seriju- LM?
  Imam 42LM860V pa me zanima koji procesor ima ugradjen i koliko RAM-a, moze li se to i na koji nacin vidjeti negdje u Infu TV-a…

  1. Kvaliteta slike je podjednaka u odnosu na prošlogodišnji model, glavna razlika je u bržem Smart TV sučelju zbog jačeg procesora i više RAM-a. Koliko mi je poznato, prošlogodišnji model nije imao dvojezgreni procesor, a točne specifikacije ne znam gdje se mogu doznati. Uglavnom, na novom modelu su ga ubrzali baš zbog Smart TV-a.

 2. Kada sve zbrojiš i oduzmeš, LG je teška prevara od firme. Blizu im je i Samsung. Šteta što Panasonic više neče raditi plazme.

  1. Ne bih baš tim riječima opisao niti Samsung niti LG, rade proizvode s tehnologijom koju prodaju po cijeni koju je tržište spremno platiti i više se koncentriraju na sučelje i Smart TV mogućnosti nego na poboljšanu kvalitetu slike. Brzina i agresivan marketing koji prikriva slabosti tehnologije i štednja na mjestima koje smatramo da se ne bi trebale događati (pokretna rezolucija, lokalno zatamnjenje) su nešto na što nastojimo upozoriti kroz ovakve testove i tko god želi kvalitetnu sliku bi ih trebao pročitati i razumijeti kako kasnije ne bi bilo iznenađenja.

 3. Postovani darko!

  Nakon citanja ove recenzije za LA860V, stekao sam utisak da i nije neka razlika izmedju LA690S i ovog modela. A s tim se nikako ne mogu sloziti.
  SMART SHARE, (Wi-Di), Motion Clarity Index (MCI) 800Hz, DVB-T2, Skype kamera, USB 3.0, 1+USB…ipak se moraju doplatiti, zar ne?
  Takvih primera ima kod svakog proizvodjaca i dobro da je tako. Ko voli…nek izvoli! Koliko para…toliko muzike!

  1. Sve što si naveo stoji,samo si zaboravio osnovnu funkciju TV-a,a to je kvaliteta slike.Tu je problem.Više rangirani i dosta skuplji modeli bi uz sve te dodatke trebali imati i kvalitetniji sliku,a ovdje to nije slučaj. Razlika u cijeni je skoro duplo,a ista kvaliteta slike.

  2. Pozdrav Zorane,

   Slažem se i daleko od toga da ovaj model nije bolje opremljen od modela niže klase, no kako i Stipest kaže, kvaliteta slike je na istoj razini i to jednostavno nije opravdanje više cijene. Jasno da će onaj tko kupuje i želi Skype kameru, DVB-T2 i USB 3.0 odabrati ovaj model, no treba biti svjestan i kakvu će sliku u cjelini dobiti.

   1. Darko,
    Interesuje me ako mozes da mi pomognes koji model da uzmem od ponudjena tri :
    Samsung UE46F5500
    Sony Bravia KDL46R470
    Sony Bravia KDL42W650
    Interesuje me samo da je vrhunska kvaliteta slike ostal manje vise ?
    Hvala

    1. Sony Bravia KDL42W650 ću imati na testu pa ću onda kvalitetno moći odgovoriti na pitanje. Samsung F5500 je jedna od najprodavanijih serija u HR prošle godine tako da je i to dobar izbor.

 4. Ja sam bio kupio tv koji je imao sve to što im LA860, jer sam to želio da imam. To sam isprobavao i igrao se sa svim tim ugrađenim glupostima 7 dana. Nakon toga nisam niti jedan put to upotrjebio, osim youtube, pa sam se osvijestio i zapitao čemu služi uopće tv, već za gledanje filmova itd. Zatim sa tog Samsunga (46F8000) prodao i kupio Panasonic 50ST60 i sada uživam u tv-u i gledanju filmova, a još mi je i ostalo novaca. Ono najbitnije , a to je kvaliteta slike, koju sam dobio sa ovom plazmom . Ne kažem da nije dobra slika na F8000, ali ne može se mijeriti sa ST60.

  1. Slažem se s napisanim, posebno za Smart TV platformu. Imao sam priliku duži vremenski period koristiti Panasonicov 39E6E LCD TV koji ima my home screen naslovnicu s različitim prikazom sučelja kada se TV upali. Nakon prvotnog uzbuđenja zbog novog izgleda, postavio sam klasičan prikaz slike preko cijelog ekrana i od tada pa sve do sada sam ga tako koristio. YouTube sam puno češće poslao da se prikaže sa smartphonea na ekran televizora nego što sam koristio ugrađenu aplikaciju, a o ostalima par puta Solitaire čisto iz fore i to je to. Kod LA860V koristim premium aplikacije s domaćim vijestima i to je u principu to, sve ostalo je Input -> HDMI 1 i gledanje filmova…

   1. Zašto Darko spominjem uvijek plazmu, jer ni ona, kao i nijedan drugi proizvod nije savršena, ali za naše potrebe idučih 5 godina jeftina ST 60, će da bude bolja nego najskuplji LED ili barem podjednaka. Ja sam sa tim televizorom prezadovoljan. A SMART tv će da prođe kao i 3D. Čisti marketing, jer više ne mogu usavršavati sliku, pa trpaju gluposti. Tako će sve biti dok ne padnu cijene OLEDA ili tko zna koje tehnologije.

 5. Ja cu vam nešto reći. ja sam uzeo 55LA790V. Taj je isti kao LA860V samo nema ugrađenu tu skype kameru, ostalo je sve isto. I sad ko zeli bolji tv od 660 ili 690 modela a da ne plaća previse umjesto da uzme 860V moze uzeti 790V a taj tv je jeftiniji i na stranici nabava.net se moze naci isti tv po povoljnijoj cijeni. Ko gleda programe u hd rezoluciji, znaci sport i filmove ova prica sa lokalnim zatamljenjem i kontrastom je zanemariva. Vrlo je jednostavno, ko ima satelit i recimo dreambox i gleda filmove i sport u hd programima ili skida filmove brrip na kompu i kasnije ih zeli gledati na tv ovaj tv je pravi izbor nikakva plazma ili samsung f8000 nisu potrebni, bit ce te prezadovoljni….. normalno je da 3d kod polarizacijskih naocala ima slabiju rezoluciju nego na aktivnom gledanju 3d, ali zato ne steti vidu niti zamara oci, pa zar kad odemo u cinestar negledamo isto sa pasivnim naocalama…. i prema tome bolje dati 4 tisuce kuna manje za LG790V nego za samsung f8000. A da ne govorimo o tome kad vise ljudi gleda film ili utakmicu da kod ovog tv mozes sjedati bilo gdje i vidis isto a kod samsunga ako nisi tocno u centru ispred televizije smanjuje se kut gledanja radi vrste panela. Navodno je zato odgovoran panel koji dava bolji ili slabiji kontrast…. Problem je u nasim programima koji su SD standardna rezolucija i tja digitalni signal je smece. Isto tako ni max tv koji nudi neke HD programe oni nisu bas super jer sam uspoređivo strane HD programe popust sky programa i velika je razlika. Ko se dvoumi izmedju modela 690V i 860V neka razmisli o 790V jer je isti ko 860V a jeftini oko 2 tisuce kuna. jedina je razlika sto 860V optimizira sliku prema vasoj poziciji gdje sjedite jer ima kameru ugrađenu, a što ako dvoje ili troje ljudi gleda tv odjednom prema kome će onda optimizirati sliku ( gluposti obične).

 6. Pozdrav Darko. Da li imas negdje kalibracijske postavke za navedeni model. Osobno posjedujem 55LA790v…..Unaprijed hvala !

   1. Bas sam pronasao jucer na Vasim stranicama. U svakom slucaju mnogo hvala !
    Pitanje 1.: Jel bas svi NOVI modeli panela tipa Lg serija LA, Samsung led, panasonic led, imaju problem kada se gleda u mraku da pozadinsko osvjetljenje osvjetljava cijeli stupac u koliko se na skroz crnoj podlozi u sredini ekrana nalazi svjetla scena ?
    Na proslogodisnjim modelima LG-a to nisam primjetio.
    Pitanje 2.: Kada se na ekranu nalazi zelena povrsina tipa gledam nogomet u HD-u, kada doalzi do pomicanja kamere lijevo – desno, na ekranu se iscrtavaju vertikalne bijele linije….kazu problem IPS panela….?
    Niti ovu pojavu nisam primjetio na dva proslogodisnja modela.
    Iskreno na novom modelu nisam prijetio nista NA BOLJE, cak stovise NA GORE….a da ne spominjemo izostanak PLEX-a ( koji ne koristim )..ali eto..

    Lijep pozdrav !

    1. Dana pozdrav! Ja imam isti model kao i ti i gledam i hd programe sportskog sadrzaja preko dreamboxa i 3d i nemam nikakvih problema sa vertikalnim iscrtavanjima preko ekrana kad je utakmica neka i zelena povrsina kod pomicanja kamere, vise puta sam gledo na raznim hd programima gdje se igra nogomet. Mozda ti neke postavke nisu dobro namještene…

     1. Probao sam sve postavke….iscrtavanje vertikalnih linija prilikom pokreta kamere lijevo-desno uvijekj uocavam..kako na zelenoj gdje je naj uocljivije tako i na ostalim podlogama. Radi se o bilo kojem HDMI ulazu, satelitska preko Dreamboxa, lokalna antena i sl.
      Darko da li si primjetio ista slicno na slicnim modelima ili je jednostavno OPET do uredaja ?
      Pozdrav.

      1. Sam panel može izražavati efekt tankih linija, plus što od modela do modela varira neujednačenost pozadinskog osvjetljenja, što se najbolje vidi kod pokreta kamere. Nažalost to su nesavršenosti modernih televizora i na njih se jednostavno moramo naviknuti…

   2. Postovanje,

    Imam pitanje u vezi dva smart tv modela razlicitih proizvodjaca ali slicnih cijena pa vas molim da mi pomognete u odabiru jednog od njih a ti su Sony KDL 46W905 ili SAMSUNG F 8000?

    Hvala vam puno

    1. Poštovani,

     Izbor između dva televizora koji pripadaju uskom krugu najboljih LCD-a za prošlu godinu nije lagan. Sonyja nisam imao prilike detaljnije testirati i kalibrirati, dok sam to napravio za Samsungov i njega mogu toplo preporučiti, kako po pitanju kvalitete slike, tako i mogućnosti. Ne treba zaboraviti da Samsungov model ima podršku za hardversku nadogradnju idućih nekoliko godina, čime ćete mu moći “udahnuti” mladost za mnogo manje novaca jednog dana nego da kupujete kompletno novi TV. Sonyja bih preporučio ako Vas ne zanimaju Smart TV funkcije, internet, aplikacije, glasovno upravljanje itd., već samo kvalitetna slika.

     1. Postovani,

      Hvala puno na odgovoru,
      Sto se tice Sonya u ovaj model ima neka akcija gdje daju Play Station 3 500GB, a i to kako su mi rekli posjeduje neku vrsti transformatora za sliku kad od operatera dolazi losi signal pa je to znatno poboljsava?Moje pitanje je da li to sve vrijedi vise ili da je ipak Samsung zbog bolji zbog buducnosti?

      Hvala

      1. Još nisam čuo da postoji transformator ili bilo što takve vrste što bi poboljšavalo loš signal osim procesora slike koji je ugrađen u svim TV-ima i posebno u visokoj klasi solidno odrađuje posao. Pogledao sam sada kako se kreću cijene i Samsung u 46″ dijagonali je povoljniji od Sonyja i do 3 tisuće kuna (usporedba cijena web trgovina), tako da se skoro može kupiti 46″ F8000 i PlayStation 4 za cijenu Sonyja + PS3 konzole. Osobno bih išao na prvu opciju.

  1. Pozdrav,

   To je model između srednje klase (serija 6) i visoke klase (serija 8) Full HD TV-a za 2013. Ima precizne boje i širok kut gledanja, te nešto bolju pokretnu rezoluciju od serij 6, zbog čega je bolji za sport i dinamične sadržaje (tipa igre). Po pitanju kontrasta, kuta gledanja i raspona boja je podjednak kao i serija 6. Svi LG-jevi Smart TV-i čitaju MKV sadržaje, a koji ako su u SBS formatu rezolucije 1920×1080 ukupno, najnormalnije će se prikazivati.

   1. A taj problem sa crnom bojom jel imaju svi televizori serije i 6 i 7 i 8? Jel to veliki problem? Posto se ne razumem bas najbolje.

    1. Da, isti panel se koristi u svim TV-ima od LG-ja koji imaju 3D podršku prošle godine.
     Nije problem ako prvenstveno nećete gledati TV i filmove u jako zamračenom prostoru. Crna boja utječe na kontrast, a koji je uz vjernost boja najvažniji parametar dobre slike koju je užitak gledati. Iz osobnog iskustva mogu reći da u mračnom ambijentu crna boja je jako važna, no u svakodnevnim uvjetima gledanja TV-a s uključenom rasvjetom u prostoriji gubi na izražaju i ne smeta toliko ako nije potpuno crna.

     1. hvala, puno si mi pomogao. gledao bi filmove u zamracenom… molim te mi preporuci neki televizor diagonale 46,47 inch do 1000 eura. da ima 3d, smart, itd…

      1. I molim te mi kazi u cemu je razlika kod 47la740s i 47la7400??? isti TV a razlicite onake, nije mi jasno zasto…

       hvala

 7. Hvala ti Darko puno na pomoci. Imam samo jos jedno pitanje, molim te mi kazi u cemu je razlika kod lg 47la740s i 47la7400??? isti TV a razlicite onake, nije mi jasno zasto? jel se razlikuju u kvalitetu??

 8. Ako bi se odlucio za lg740, jel cu moci preko njega da gledan DTV preko kablovske??… trenutno imam toshibu lcd i preko nje mogu, imam i ATV i DTV, dok moj susjed ima lg lcd stari model 3-4 godine, kako i moja toshiba i njemu nece da nadje DTV kanale samo analogne… dal ce moci lg la740 da mi nadje osim ATV i DTV????? Hvala ti Darko punooo, mnogo mi pomazes…

 9. Poštovanje Darko
  Pošto sam do sada uvijek bio korisnik plazma tv-a, došlo vrijeme da se prijeđe na led tv.
  Dvoumim se izmedju LG 55LA860 i Samsunga 55F8000 i to iz samo jednog razloga, a to su SD programi pošto njih dosta često gledam.
  Naime imao sam priliku vidjeti sliku SD kanala na la860 i uz nabrzinu malo podešavanja osnovnih parametara sam dobio sličnosti slike kao na plazmi, na f8000 mi to nije uspjelo, boje su bile uvijek kao lagano isprane, slika je bila gruba, nikako je nisam mogao omekšati a da pritom ne izgubim obrisnu oštrinu..LG kao da ima nešto življe boje i manju zrnatost u odnosu na f8000

  Pitanje, dali se na f8000 može izvuči kalibracijom dobre duboke boje, mekoća uz normalnu oštrinu kao na LG-u???

  Sony W905 bi bio idealan izbor, stvarno ima karakteristike plazme, čak i bolje, samo smart platforma i sve ostalo je nula bodova, tako da sam odustao od nje.
  Hvala na odgovoru

 10. Ja se dvoumim izmedju LG 42LA860 i Samsunga 40 F8000.Oba televizora izgledaju prelepo,imaju mnogo funkcija,i dosta razlicitih aplikacija.Puno sam citao na raznim forumima,gledao razne snimke,ali odluku ne mogu da donesem.Trenutno je LG 860 skuplji za nekih 100 eura,pa me zanima da li je i bolji?Voleo bih da mi malo pojasnite i uporedite ova dva modela.Pozdrav od Pedje!

 11. Za Pedju i Borisa!

  Pitanje ste uputili Darku, ali evo da se malo “umesam”.
  Osnovno sto vam treba od TV-a je…slika! Uzmite svoj neki materijal i pustite ga na jednom, pa na drugom TV-u. I kupite onaj koji ima sliku po vasem ukusu.
  Ne zaboravite da jedan ima pasivni (LG), a drugi aktivni (Samsung) 3D.

  Pozdrav i uzivajte u “slatkim mukama” :)

 12. Puno hvala sto si se “umesao” Zorane,ali mi definitivno nisi pomogao oko izbora.Ovo sto si naveo da probam i jedan i drugi,prosto nije moguce,jer ti televizori nisu ni izlozeni da bih tako nesto uradio.Do pre neki dan sam bio ubedjen da uzimam LG42 860,a trenutno sam prevagnuo na stranu Samsunga 40 F8000.Ni sam ne znam zasto,ali mi se cini da je izmedju ova dva modela,ipak Samsung u prednosti,a pritom je trenutno i jeftiniji.Mozes li mi objasniti sta znaci pasivni,a sta aktivni 3D? Pozdrav i svako dobro!

  1. Pozdrav Pedja,

   Vezano za 3D, jako su rijetki oni koju su kupili 3D televizor i na njemu gledaju 3D sadržaje na tjednoj, a kamoli dnevnoj bazi. Sa stvarno puno ljudi sam u kontaktu na razne načine i ne sjećam se da mi je netko rekao da je 3D fora i da ga često gleda. Zbog toga sam i ja više na strani polarizacijskog 3D-a jer je jednostavniji za upotrebu, a slika nije značajno lošija od aktivnih rješenja.

   S time u pogledu, između ova dva modela bih se prije odlučio na Samsung jer ima bolju 2D sliku, veći kontast i dobro procesiranje svih vrsta signala.

   1. Pozdrav svima na ovoj stranici,ako mi dozvoljavate ja bih malo komentirao na temu aktivni i pasivni 3D iako to nije tema ove recenzije,,do prije tjedan dana imao sam lg47 la740s koji ima pasivni 3D a sada imam samsung 55f6500 sa aktivnim 3D-om,kod mene se redovno gledaju mkv 3d filmovi kao i “obični” mkv 1080p filmovi tako da za aktivni 3d imam sve pohvale,rezolucija je full hd,efekti su fenomenalni i što je najvažnije nismo do sada osjetili nikakvo zamaranje očiju ili nešto sl.,osjetna je razlika u odnosu na pasivni 3d,ne kažem da je pasivni 3d loš ali za mene je aktivni puno bolji,i rezolucija i 3d efekti,neke filmove koje sam gledao u pasivnom 3d ponovo sam pogledao u aktivnom 3D,što se tiče punjenja aktivnih 3D naočala jednom se stavi baterija i to je to,naočale su stvarno lagane,već smo pogledali desetak filmova bez ikakvih problema,tako da ako se netko dvoumi između ova dva načina gledanja u 3D-u može slobodno izabrati aktivni 3D,ali opet sve je stvar ukusa,još jednom pozdrav za Darka i ostale na forumu i nadam se da ovaj moj tekst neće nikoga da uvrijedi jer mi nije to namjera!

    1. Pozdrav Dragane i hvala na komentaru! Evo drago mi je da nam se javljaju i ljubitelji 3D-a :). Bez sumnje da kvalitetan 3D itekako ima svoju publiku, samo što se kod televizora kroz razne 2D-u-3D konverzije i činjenicu da ljudi pretežno skidaju SBS 1080p 3D sadržaje koji su već u startu oslabljeni za detalje vrijednost 3D-a bitno umanjila…

     1. Slažem se Darko sa tobom,3D nije još zaživio onako kako su zamislili proizvođači televizora,a u prilog činjenici ide i to da ako hoćeš skinuti kvalitetan film u 3D zvuk je DTS,a znamo da danas kod nekih 3D televizora media playeri ne čitaju DTS tako da i to prosječnom gledatelju čini problem prilikom skidanja filmova,e sad imaju i verzije sa AC3 kodecom ali te verzije imaju daleko slabiju rezoluciju i bitrate a što je potrebno za kvalitet 3D filma…a još i činjenica da originalni 3D filmovi na Bluray-u i nisu tako jeftini…

 13. Pasivni 3D ti je puno bolje rješenje.Slika je svijetlija,a što je najbitnije naočale su lagane ,jeftine i nemaju bateriju i ne zahtjevaju sinhronizaciju sa tv-om ni punjenje.
  Sve obrnuto ti je sa aktivnim 3D-om.

 14. Eto, otvorenog poziva za sve forumase.
  Ima li neko podatak (koji ni od proizvodjaca ne mozete dobiti), koji TV podrzava DTS 5.1 audio?

  1. Pozz Zorane,ako misliš na zvuk sa MKV filmova onda DTS zvuk podržavaju Samsung i LG,jer ja sam imao LG a sada Samsung i bez ikakvih problema čitaju sa HDD ili USB-a flimove MKV formata sa DTS zvukom,Philips ne čita a za Sony i Panasonic nisam siguran,a za pravi 5.1 zvuk moraš imati kućno kino ili soundbar,nadam se da će ti ovaj odgovor barem djelimično pomoći.

 15. Dragane,
  mislim na sledecu situaciju. Imas USB na kome je film sa DTS 5.1 tonom. “Ubodes” USB u TV, TV spojen sa AV receiverom optickim kablom i…koji TV ce kroz opticki kabl pustiti 5.1 DTS ton?
  Pozdrav!

   1. Na mojem Samsungu F6500 imam jedan problem sa DTS-om,naime imam tv spojen na YAMAHA pojačalom koje naravno podržava DTS ali kada gledam neki film sa USB-a tv ne prebaci sam na DTS nego moram ući u menu i tamo sam promjeniti na DTS šta je malo bez veze,a na LG kojeg sam prije imao prebaci se sam,a isto tako i na LG blu ray playeru.Da li ima neki način da se automatski prebaci ?

 16. Zorane tv koji može čitati DTS 5.1 zvuk i preko optičkog kabela da ga pusti je Samsung i LG,za ostale nisam siguran a ova dva su provjerena,takođe imaju odličan media player koji čita bez problema sve formate bilo da se radi o fillmovima,zvuku ili titlovima.

 17. Lepo je videti da se vise ljudi ukljucilo u raspravu. Ja nemam odgovor na Zoranovo pitanje,jer sam prosecan,ili ti obican korisnik,ali me zato intresuju neke stvari,pa bi voleo da dodjem do nekih odgovora.Zanima me trebam li kupiti “evolution kit” za Samsung F8000? Zar je tako skupom televizoru potreban takav dodatak,da li mu poboljsava karakteristike,otvara nove sadrzaje,ili je sve to marketinski trik?!? Kako se ponasa na internetu,ima li dosta opcija,da li radi brzo,sta mu fali,i sve to u poredjenju sa LG 860.Sto se tice slike,verujem da su oba televizora fantasticna,i mislim da tu nema greske. Pozdrav za celu ekipu!

  1. Pozz Pedja,što se tiče “evolution kit-a” možeš kupiti a i ne moraš,služi za nadogradnju Samsungovih tv-a više klase,što znači da će te moći nadograditi Smart Hub u vidu više aplikacija i sadržaja,nadograditi dvojezgreni procesor na četverojezgreni itd,međutim da li Vam je to sve potrebno zavisi od vas koliko koristite smart aplikacije,što se tiče brzine procesora mislim da neće biti velika razlika jer za aplikacije koje se koriste na tv-u kao i internet pretraživač dovoljan je u dualcore procesor,a opet kažem do vas je,ne morate odmah kupiti,a razlike između f8000 i LG 860 su male,oba spadaju u visoku klasu televizora,ja imam Samsung 55f6500 i prlije toga sam imao LG47la740s i neke veće razlike nema,po meni Samsung brže otvara internet preglednik,nekako mi brže čita youtube i sadržaje u 1080p rezoluciji,Samsung koristi s-pva panel što znači veći kontrast i dubinu crne tako da mi na Samsungu slika izgleda “moćnija” pogotovo u HD kvaliteti,ali opet sve je stvar ukusa,koji god tv kupite nećete pogriješiti jer oba su kako ste naveli fantastična.Ovo je neko moje zapažanje pa nadam se da će vam pomoći.

 18. Pozz,

  jedno pitanje za bilo koga tko mi može pomoći. Znači ovako, imam dva LG smat TV-a (47LA667S i 32LA667S) iskreno za moje potrebe, ja sam prezadovoljan. Problem nastaje prilikom snimanaj (Time Machine II), mene zanima kako prebaciti snimljeni materijal na PC. To jest, ja sam uspio očitati HDD particiju koju je stvorio LG i izvukao file-ove koje smatram da su video i audio ( file-ovi zavrsavaju sa IDX, STR, THM. Pretpostavljam da je STR video file jer je najveći po megabajtaži). Kako konvertirati ove file-ove u bilo koji drugi video format gledljiv na PC-u?? Lijepi pozdrav i hvala unaprijed.

  1. Pozdrav,

   Rado bih pomogao, no zbog pravnih detalja ne smijemo otkrivati informacije o tome kako komercijalno dostupan sadržaj konvertirati u format koji nije zaštićen. Nadam se da razumijete…

 19. Darko, veliki pozdrav i svaka čast za vrlo detaljne i precizne recenzije i savjete.
  Kupujem ovaj tjedan LG-ev 3D tv 42” ili 47”, pa me zanima par detalja za lakši izbor – a vjerujem da nas ima dosta kojima će ovih par odgovora razjasniti stvari :)

  (namjena je isključivo gledanje HD filmova (2D i 3D) sa USB-a, bitan mi je samo kvalitet slike – budžet do 5-6 000 kn)

  1.) Glavno pitanje: koja serija – LA6, LA7, LM ili LB? Ima li neka od njih kvalitetniju sliku od ostalih?

  LA620 je uvjerljivo najpopularniji na amazonu, pa LA 740 iza njega – ostali ni blizu : http://amzn.to/RC6K76 )

  LA 620/640/660/690 – razlike u cijeni i do 600 kn – opravdano ili ne? )
  LA 740 –
  LA 860 – ima li razlike u kvaliteti slike u odnosu na prethodne serije ?
  LM i LB serije – u čemu se razlikuju od prethodnih?

  2.) MCI 200 ili 400 Hz – ima li u praksi vidljive razlike u kvaliteti slike između ova 2 ? (neki modeli se razlikuju samo u ovome)
  (navodno se oba svode na 100 Hz, a tek MCI 800 Hz odgovara pravih 200 Hz? – neki LB modeli imaju 500 i 700 Hz)

  3.) Problem s lošijim kontrastom (crna koja navečer djeluje kao siva)
  – koliko je to u praksi izraženo, samo pri potpunom mraku ili npr. i u prostoriji sa samo slabom lampom… ?
  – kod kojih modela je ovo poboljšano?
  – može li se u postavkama (kalibracija?) ovo bitnije popraviti ? ako da, kod kojih modela?

  4.) “Lokalno zatamnjenje” koje se spominje kod nekih modela – samo marketing ili ima neki konkretan učinak na kvalitet slike?

  Eto to je sve, bio bih jako zahvalan (vjerujem i mnogi drugi) da pojasniš ove stvari.
  Unaprijed hvala i pozdrav!

 20. PS
  najbitnija stvar – nigdje u LG recenzijama ne spominješ DSE (dirty screen effect) koji je navodno vidljiv na skoro svima LG-ima?
  (trake po ekranu gdje je slika tamnija, posebno izraženo kod scena sa jednoličnim / svijetlim površinama, gledanje nogometa i sl. scena) –
  dosta dobro je objasnjeno tu: http://www.avsforum.com/t/1347457/dirty-screen-effect-dse

  Praktično sam već uzeo 47LA620 – vidim da je najpopularniji – http://amzn.to/RC6K76 i još je najjeftiniji od svih 47”, našao za 5000 Kn
  – ali onda sam po recenzijama iz UK stranica vidim da skoro uvijek ističu izražen DSE pa nisam pametan isplati li se riskirati?
  (lošiji kontrast mogu tolerirati, ali tamne mrlje po ekranu baš i ne)

  (osim ako LA620V kojemu ovo zamjeraju i LA620S niosu isti produkti)

  1. Pozdrav Bill,

   Nadovezati ću se na zadnju tvoju objavu i pokriti sva pitanja.

   Što se DSE efekta tiče, njega u recenzijama spominjem na drugoj stranici u pregledu testova – taj efekt varira od modela do modela baš kao i probijanje pozadinskog osvjetljenja. Za konkretni model koji sam imao na testu DSE je bio blago primjetan, no ne u tolikoj mjeri da ga posebno naglašavam i navodim u listi minusa jer se zbilja ne mogu sjetiti TV-a na kojem tu pojavu nisam uopće vidio. Recimo daima više IPS-baziranih TV-a koji pate od tog problema nego kod primjerice raznih VA/UV2A panela. Na plazmama ako su dobro tretirane efekta ne trebao biti vidljiv, no znamo svi da niti jedan panel se ne opterećuje na isti način s video informacijama tako da do DSE-a kad-tad dođe. U svakom slučaju – dobar podsjetnik da napravim kratak tekst na ovu temu.

   Nadalje – serije 6, 7 i 8 imaju približno jednaku sliku, s time da bih stavio seriju 7 u zlatnu sredinu jer ima sve odlike serije 8 po pitanju kvalitete slike i bolju pokretnu rezoluciju od pripadnika serije 6. MCI 200 i 400 se u praksi neće vidjeti, čak bih se kladio da u usporednom testu tek vrlo pomnim gledanjem bi se vidjela razlika…

   Što se kontrasta tiče, uz aktivno lokalno zatamnjenje i ako je u prostoriji neki izvor svjetlost slika će biti sasvim dobra i dojam će prvenstveno ovisiti o kvaliteti materijala koji gledate. Slabost će se vidjeti tek u zamračenom ambijentu i ako gledate sadržaj koji crnu boju koristi za kreiranje efekata (npr. Batman). Inače, svi modeli serija 7 i 8 i koliko znam većina onih iz serije 6 ima dostupno lokalno zatamnjenje koje ovisno o sadržaju zatamnjuje regije slike i tako dinamički povećava kontrast cjelokupnog kadra. Ovo je bolje od dinamičnog kontrasta koji mijenja razine crne i bijele boje na razini piksela jer se time bitno mijenja originalna informacija, no isto tako nije ni bez mana. Pogledajte ovaj članak za detalje: https://hdtelevizija.com/2013/12/28/tri-najveca-nedostatka-modernih-lcd-televizora/

   Kalibracija u svakom slučaju može pomoći da se slika ujednači i bude prirodnija. Na kraju krajeva, možete kupiti povoljniji TV i kalibrirati ga, te tako dobiti bolju sliku nego da ste kupili skuplji TV i ostavili ga u tvorničkim predlošcima (čak i kada je riječ o Cinema predlošku).

 21. Darko, hvala puno na preciznim i jasnim informacijama. Na kraju sam se odlučio za 47LA620S (tražio sam LA660 ali nije bilo dostupno) – http://www.lg.com/hr/televizori/lg-47LA620S-smart-3d-tv

  Napravio sam usporedbu ako kome zatreba za odluku: http://postimg.org/image/8rmqy0g9t/
  – LA620 je 200 Hz umjesto 400 , nažalost nema lokalno zatamnjenje i nema alat za optimizaciju kontrasta;
  ali ipak sam ga uzeo zbog dobre cijene (5000 kn za 47”) i prije svega odličnih recenzija ovdje: http://amzn.to/RC6K76

  Nadam se da će se pokazati kao dobar izbor za gledanje HD filmova/ripova s USB-a.

  Pozdrav!

  1. Pozdrav BillMurray i hvala na usporedbi modela. Da, LG u cjelini nudi jako puno i dobar je TV, a manji kontrast od konkurencije nije “dealbreaker” što potvrđuju i stotine pozitivnih recenzija. Na kraju krajeva, nisu svi filmovi snimani u polumraku i ne gledamo TV-e u kino ambijentu već kod kuće gdje uvijek ima neki izvor svjetlosti i gdje se gledaju raznorazni žanrovi :).

 22. Zdravo Darko.Prvi put objavljujem komentar i iskoristit cu priliku da ti se velikodusno zahvalim u moje ,a i siguran sam ime svih ostalih koji to vec nisu uradili :).

  Kupujem TV i u ponudi imam dva modela koji su mi cjenovno u par banki,pa bi te zamolio za misljenje koji model odabrati,jer nisam bas nasao puno recenzija za navedene modele…

  SAMSUNG UE48H6400

  SONY KDL-50W805

  Unaprijed hvala….

  1. Pozdra Almir i hvala na lijepim riječima. H6400 sam samo gledao u trgovini i snimio prvi pogled o tom modelu – u cjelini to je solidan TV za te novce koji nastavlja kvalitetu dosadašnjih Samsung televizora serije 6. Dobro procesiranje, dobar kontrast, quad core procesor za glatko izvođenje raznovrsne Smart TV platforme. Ukratko, TV krojen za moderno doba i prema HDTVtestu ima Toplu Preporuku: http://www.hdtvtest.co.uk/news/ue40h6400-201405023756.htm

   Sonyev model je isto tako solidan i na razini Samsunga po pitanju 2D-a, dok u 3D-u (prema recenziji na Digital Versusu: http://www.digitalversus.com/tv-television/sony-bravia-kdl-50w805b-p19373/test.html) ima nešto manju oštrinu slike pa na to treba obratiti pažnju ako vam je bitan 3D. Inače se meni Sony dosta svidio ove godine što se glatkoće izvođenja filmova tiče i tu smatram da je Sony i dalje ispred korejske konkurencije, a kod koje mi filmovi nikada nisu onako idealno glatki (ali bez sapunica efekta) već tu i tamo znaju zatrzati/preskočiti sličicu. Ovo zadnje govorim nakon godina gledanja raznih televizora i moguće je da prosječan korisnik to niti neće uočiti jer se to događa rijetko, no volim to istaknuti pa da budu svi upoznati s onime što planiraju kupiti.

   Ukratko, ako Smart TV nije presudan i ako će se najviše gledati filmovi onda je prednost dajem Sonyjevom modelu, a koji ujedno ima i 5 cm veću dijagonalu ekrana…

   1. Pozdrav svima,

    pronjuškao internetom, pročitao dostupne recenzije i kupio Samsunga 46F6500 i za sada više-manje zadovoljan. Znam da je forum za ovakva pitanja (postavio sam ga danas i tamo), ali nigdje nisam naišao na sličan problem, pa se unaprijed ispričavam.
    Nisam još sve isprobao, ali sam naišao na čudan problem sa internetom. Radi se o tome da sa bežićnim spajanjem internet ponekad radi ponekad ne, a sa žičanom vezom uopće ne radi. TV kaže da je spojen na internet, ali ne mogu otvoriti ništa (osim u trenucima dok bežićna veza radi). Kontaktirao sam i davatelja usluge, no on kaže da je sa njegove strane sve u redu. Mijenjli su postavke, i ja prema njihovim uputama, ali i dalje ništa. Isprobao sam na samom TV-u sve moguće opcije koje sam uspio naći, no ništa nije pomoglo :(
    Ima li netklo sličan problem, zna li gdje je problem ili rješenje problema?

    P.S. TV se sa routera može pingati.

 23. pozdrav, imam pitanje… gledao bi ovakav tv od 2.5 do 2.7 metara… pa me zanima koliko tv da kupim od 42 ili 47? ja bi licno volep 47 ali ako bi mi bili preveliko uzeo bih 42… molim za savet.

  Hvala

  1. Uroše, i ja imam toliko rastojanje i ukapirao sam računom da trebam uzeti 44 ili 45 ali… :) uizeo sam 47, nek ide život, Life is good. Sada je na zidu, nije na polici 60cm bliži.

   Pozdrav!

   1. Gledam 55″ (140cm) sa 3,3-3,4m, žao mi je što nisam mogao kupiti veći. Kad gledam fullhd (npr HRT2, Slo1, Slo2, nova…) optimalna udaljenost bi mi bila oko 2,5m.

 24. hello seller,
  i was browsing through your websites and i saw LG 42 LB 650V look nice with webos and ,LG 47 LA 860v,please en light how of this two television which one produce a better picture qualities and has a better black control,all i am saying is that which will make a better deal for me at all levels for me please advise you are a professional

 25. imam tv lg la 860 v. Mogu li spoiti stereo pojacalo direktno na tv. pojačalo nema optički izlaz. dali je moguće preko činćeva? pojačalo je marantz pm 5005.

  1. taj TV nema cinc audio izlaz, samo optiku. Ono kaj mozes je iskoristiti izlaz za slusalice, raditi ce ali to ima nekih nedostataka. Prevnstveno pazi koliko ti je TV pojacan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!