OLEDRecenzijeTelevizori i monitoriVijesti

Ekskluzivno: Test i kalibracija LG-jevog zakrivljenog OLED televizora 55EA980

lg-55ea980-test-header

LG je jučer službeno predstavio svoj zakrivljeni OLED televizor na konferenciji za novinare u Zagrebu, a već danas možete pročitati ekskluzivan test koji smo zahvaljujući kompanijinom predstavništvu u Hrvatskoj uspjeli provesti unatoč ograničenom vremenu i kratkoj dostupnosti ovog uzorka. LG-jev zakrivljeni OLED televizor je, za razliku od Samsungovog KE55S9 modela, temeljen na WRGB OLED zaslonu koja koristi dodatni bijeli podpiksel uz standardni plavi, crveni i zeleni, što smo po prvi puta sada mogli detaljnije provjeriti u praksi i vidjeti ima li kakvog utjecaja na prikaz slike. Osim navedenog, LG-jev zakrivljeni OLED ističe prednosti tehnologije kroz ultra malu dubinu kućišta izrađenog od plastike ojačane karbonskim vlaknima, te posebne stereo zvučnike temeljene na tzv. transparent film-type tehnologiji. Dostupan od kraja studenog ove godine po cijeni od 69.999,00 kn, provjerimo u nastavku što sve po pitanju kvalitete slike nudi.

Potpuno novi način na koji gledate vaš televizor

Vaš prvi poljubac. Bebini prvi koraci. Veličanstven zalazak sunca u pustinji. Neke stvari u životu nadilaze sva objašnjenja i moraju se doživjeti da bi se u njih moglo vjerovati. Takav je slučaj i s LG-jevim najnovijim tehnologijama zaslona. S dubokim, bogatim bojama, iznenađujućim kontrastom i genijalnim zakrivljenim ekranima, nije sličan niti jednoj prijašnjoj tehnologiji koju ste vidjeli, a donosi sliku koja nadilazi vaše najluđe fantazije.

Gore navedeni citat sa službene LG-jeve stranice vezan za OLED tehnologiju sjajno zvuči i obećava nešto sasvim novo i bolje od svega što ste do sada mogli vidjeti. Za razliku od reklamnih tekstova punih superlativa, OLED tehnologija ponosno može stati iza svih tih navoda jer doista donosi vidno bolju sliku od tehnologija kojima smo bili okruženi.

lg-55ea980-thickness

Za razliku od Ultra HD televizora koji u prilično nedefiniranoj formi dolaze na tržište i koji će svoju prednost pokazati samo na velikim dijagonalama i s adekvatnim sadržajem, OLED televizori će baš svaki tip sadržaja koji na njima osvane poboljšati svojim beskrajnim kontrastom, bogatim bojama, mirnoćom slike uz idealnu oštrinu i uz sve to, bez obzira na brojnost publike, iz svakog kuta ćete moći uživati u tim prednostima.

lg-55ea980-design-stand

lg-55ea980-design

Baš kao i Samsungov OLED televizor, tako je i LG-jev temeljen na istom sučelju i Smart TV platformi koju viđamo na aktualnim modelima. Premda oba proizvođača imaju brzo, lijepo oblikovano i funkcionalno sučelje, mišljenja smo kako su za OLED televizore trebali nešto promijeniti kako bi se ovi modeli dodatno istaknuli na tržištu i kako bi u što većem broju segmenata otvorili sasvim novo poglavlje.

Premium tretman od ambalaže pa do daljinskog upravljača

lg-55ea980--packaging

Imali smo priliku pogledati kako izgleda ambalaža u kojoj se isporučuje LG-jev zakrivljeni OLED televizor, te o njoj možemo reći sve najbolje. Crna kutija oslikana u boji otvara se s gornje strane i između zaštitnih profila stiropora nalazi se zaslon i crna kutija izrađena od čvrstog kartona s dodatnim priborom. Unutar crne kutije vidjeli smo kako je svaki pojedini sadržaj pakiranja dobio najelegantniji mogući tretman – korisničke upute se nalaze u posebnoj crvenoj kartonskoj kuverti, kamera u aluminijskom kućištu je postavljena u profilirani utor, a polarizacijske 3D naočale se nalaze u zasebnoj kutiji, ponovno fino odvojene u profiliranim spužvastim utorima. Jedinice su odvojene kartonskim profilima kako bi do kupca stigne u idealnom stanju.

lg-55ea980-pack1

lg-55ea980-pack2 lg-55ea980-3d-glasses

Priloženi daljinski upravljač je Magic Motion u svojoj najboljoj izvedbi srebrne boje, lagan po masi, no čvrst po konstrukciji i ergonomično oblikovan. Magic Motion daljinski upravljač smatramo najboljim upravljačem te vrste već dugo vremena i sasvim je bilo logično da proizvođač isti priloži u ambalažu za svoj trenutno najbolji televizor.

magic-remote-oled

Karakteristike slike LG-jevog zakrivljenog OLED televizora 55EA980W

lg-55ea980--calibration
* efekt valovitih šara je nastao prilikom slikanja u fotoaparatu

 

Kao i Samsungov zakrivljeni OLED, tako smo i LG-jev testirali putem potpuno jednake opreme sastavljene od SpectraCalovog Calman 5 for Business softvera, X-Rite SpectraCal C6 Special Edition kolorimetra i AVFoundry VideoForge generatora uzoraka. Koristili smo poseban OLED Direct View predložak unutar Calman 5 softvera kako bi dobili što je moguće preciznije rezultate. Softver televizora je bio u verziji 03.00.10.

LG-jev zakrivljeni OLED televizor ima potpuno jednako sučelje kao i aktualni LG-jevi televizori visoke klase, te sukladno tome nudi nekoliko predložaka za sliku s različitim karakteristikama. Nama su se odmah najzanimljivijima činili THX Cinema i Expert predlošci – prvi zbog certifikata koji jamči preciznu sliku u skladu sa standardima, a drugi zbog svojeg bogatstva opcija za podešavanje kojima je moguće najbolje podesiti svaki od parametara ključnih za vrhunsku sliku. THX Cinema je, kao što je to i već ranije mnogo puta viđeno, zaključan za daljnja podešavanja, tako da njegove karakteristike nismo mogli nimalo poboljšati, no zato smo kroz Expert predložak slobodno koristili čitavu paletu kontrola.

U nastavku slijede rezultati mjerenja za Standard, THX Cinema i Expert (1 i 2) predloške:

Standardni predložak:

lg-55ea980-standard
LG 55EA980 OLED – standardni predložak

THX Cinema (THX kino) predložak:

lg-55ea980-thx-cinema
LG 55EA980 OLED – THX Cinema predložak

Expert (stručan) predložak:

lg-55ea980-expert1
LG 55EA980 OLED – Expert (stručni) predložak

Ostali predlošci nude sliku koja je manje precizna od THX Cinema i Expert predložaka, te zbog toga nisu zanimljivi za daljnju analizu.

Iz dobivenih rezultata za sva četiri tvornička predloška je vidljivo slijedeće:

 • standardni predložak ima izraženu plavu boju u nijansama sive i neprecizan raspon, isto kao i kod Samsungovog zakrivljenog OLED-a
 • raspon boja precizno prati Rec.709 specifikaciju u svim isprobanim predlošcima, za razliku od Samsungovog modela gdje jedino Film (Movie) predložak nema značajno veći raspon boja
 • svi isprobani predlošci imaju “potpuno crnu” crnu boju bez primjesa niti jedne druge boje (crvene, plave ili zelene), uz najbolju “približno crnu” boju kod THX Cinema i Expert predložaka
 • zaslon je također sposoban prikazati “blještavu” bijelu boju s preko 200 cd/m2 (najveća svjetlina u standardnom predlošku iznosi 317 cd/m2, THX Cinema predložak najveća svjetlina iznosi 136.1 cd/m2)
 • THX Cinema i Expert predlošci imaju najpreciznije karakteristike slike uz dobar raspon boja i svjetlinu u preporučljivom rasponu od 100 do 200 cd/m2 (Expert predlošci tvornički imaju veću svjetlinu koju je moguće dodatno pojačati putem kontrola)
 • THX Cinema i Expert predlošcima imaju manju svjetlinu boja nego što to propisuje standard i to vrijedi najviše za zelenu, cijan, ljubičastu i žutu boju – putem dostupnih kontrola je ovo moguće ispraviti

Dobiveni rezultati i ovoga puta potvrđuju beskonačan kontrast s “pravom crnom bojom” i rasponom boja koji odgovara standardu, te uz nijanse sive koje imaju mala odstupanja, no ne i toliko mala da se u svim nijansama ne bi vidjela primjesa neke od primarnih boja. Kod Samsungovog modela to je bila primjesa crvene na 30% svjetline i nakon toga pojačane zelene od 40% pa do 100% svjetline, dok kod LG-ja vidimo blagu dominaciju plave na 30% i 40% i zatim crvene pri najvećim vrijednostima svjetline. U ovom segmentu niti jedan model ne možemo proglasiti boljim jer oba imaju odstupanja koja se opreznim gledanjem može uočiti, a kalibracijom u potpunosti ispraviti.

Raspon boja jest dobar no ne i sjajan – u slučaju zelene, crvene, žute i ljubičaste boje vidljiva je manja zasićenost nego što treba biti, a to isto vrijedi i za njihove svjetline (na slikama Gamut Luminance vrijednosti).  Uspoređujući ovo sa Samsungovim modelom u Film (Cinema) predlošku, a gdje je raspon bio nešto širi od propisanog, jasno je kako kod oba modela je za optimalan rezultat nužno izvršiti precizno podešavanje putem sustava za upravljanje bojama.

Jedan od elemenata koji smo također provjerili jest gamma karakteristika, a koja je u Expert predlošku bila niža od ciljane vrijednosti, što je slici dalo svjetliji karakter nego što bi trebao biti. Ovo se vrlo uspješno može ispraviti putem gamma kontrole, a koju je potrebno s vrijednosti 2.2 prebaciti na 2.4. Smatramo da je to trebalo tvornički biti tako napravljeno. Nakon ove korekcije gamma karakteristika je položenija mnogo bliže ciljanoj vrijednosti no i dalje u području velike svjetline ima vidljiv pad, što znači da će detalji biti nešto jače biti istaknuti u toj regiji nego što bi trebalo. S obzirom da se ne nude kontrole za podešavanje gamme u više točaka, jedina korekcija ovdje je moguća putem smanjenja vrijednosti kontrasta, nakon čega bi vrijednosti u tom području trebale početi rasti.

lg-55ea980-gamma
Gamma karakteristika prije i poslije korekcije.

Jedan od detalja koji smo na Samsungovom zakrivljenom OLED TV-u samo ugrubo provjerili jest varijacija u najvećoj svjetlini zaslona ovisno o tome koliko bijele boje ima na zaslonu (ovaj pojam se naziva Average Picture Level, APL). Sukladno tome, na LG-jevom OLED TV-u smo mjerili svjetlinu u nekoliko scenarija da provjerimo hoće li i kod njega varijacije biti prisutne, te u tablici ispod donosimo rezultate:

OLED Light 100 – (najveća vrijednost)
OLED Light 50 – (tvornička vrijednost za Expert predložak)
2% zaslona prekriveno bijelom bojom 324.2 /
50% zaslona prekriveno bijelom bojom 189.8 /
cijeli zaslon prekriven bijelom bojom 96.74 62.9

 

Kako je vidljivo iz tablice, najveća svjetlina zaslona značajno se razlikuje ovisno o količini bijele boje na zaslonu, čak više od 200% između scenarija kada je 2% zaslona prekriveno bijelom bojom i kada je čitav zaslon njome prekriven. U praksi to znači kako bijela boja nije konzistentna, odnosno da u jednom kadru svijetli detalj može djelovati više ili manje eksponiran ovisno o sadržajima oko njega. Tijekom gledanja statičnih testnih uzoraka ovo je bilo jasno vidljivo, dok kod uobičajenih video sadržaja u kratkom vremenu što smo ih stigli gledati na OLED zaslonima, ovaj nedostatak nismo uočili. Ako se pitate zašto je implementirana ova “značajka”, odgovor je ušteda energije. Kada bi čitav zaslon bio onako velike svjetline kao što smo izmjerili za 2% prekrivenosti bijelom bojom, potrošnja bi značajno narasla i proizvođač se ne bi mogao hvaliti da njegov OLED TV je prvi takve vrste kojem je dodijeljena Energy Star nagrada. Također, LG-jev zakrivljeni OLED pripada energetskoj klasi A, dok Samsungov pripada klasi B, iako u praksi postižu istu svjetlinu slike. U svakom slučaju, vjerujemo da postoji mogućnost da se ova kontrola isključi negdje u skrivenim izbornicima, no čak i uz njenu prisutnost, svjetlina zaslona je izvrsna kako za dnevno, tako i za noćno gledanje, te se varijacije teško mogu uočiti.

Promatrajući testne uzorke tijekom kalibracije kako se izmjenjuju na zaslonu, uočili smo vrlo blagu promjenu u temperaturi slike kako smo se odmicali od direktne pozicije ispred zaslona prema stranama. Ovo je bilo najuočljivije kod prikaza nijansi sive, kao što se može vidjeti u kratkom video isječku s okomito postavljenim bojama koji prilažemo ispod:

Ovu pojavu nismo detaljnije provjerili na Samsungovom zakrivljenom modelu, no zbog upotrebe četvrtog podpiksela bijele boje kod LG-jevom modela nije isključeno kako je ova pojava isključivo vezana za njegov OLED TV. Naravno, ovo je preliminarna informacija koju ćemo kroz naredna druženja s OLED zaslonima provjeriti. U svakom slučaju, performanse su i u ovom segmentu na razini očekivanja, uz vjerne i bogate boje iz širokog kuta gledanja, horizontalnog i okomitog.

Nakon svih ovih informacija, navodimo nekoliko informacija vezanih za provođenje kalibracije na ovom modelu. Kao i kod ranije testiranih LCD modela ovog proizvođača, a koji koriste isti operativni sustav i sučelje kao i zakrivljeni OLED, uočili smo onaj isti nedostatak koji frustrira svakog tko poželi precizno kalibrirati ovaj televizor. Naime, iz nekog razloga se karakteristike slike u maloj mjeri razlikuju kada se na zaslonu nalaze izbornici i kada je na ekranu samo video sadržaj, zbog čega je teško precizno podesiti RGB balans i preciznost boja. Iz tog razloga je potrebno napraviti korekciju, isključiti izbornike i napraviti mjerenje, te tako “na slijepo” podesiti dvije, deset ili najviše 20 točaka koje je moguće kalibrirati putem dostupnih kontrola.

 lg-55ea980-rgb-variations

Na slici gore je s lijeve strane vidljivo podešenje RGB balansa za 80% svjetline i greške su tada iznosile 0.43 – gašenjem izbornika balans se bitno pokvario i sada je uz dominantnu zelenu boju vrijednost grešaka 2.49. Uzevši u obzir da vrijednosti ispod 3 se ne uočavaju za netrenirano oko, vrijednost od 2.49 je vrlo blizu te vrijednosti i daleko je od malih odstupanja kakve bi se dostupnim kontrolama trebale ostvariti. Iako LG nije jedini koji ima takvih problema, smatramo da ih treba što prije ispraviti, posebno kod ovako superiornog zaslona.

Uz dostupne kontrole i dobru bazu što se kvalitete slike tiče, uspjeli smo ispraviti ključne nedostatke slike i tako ovaj OLED zaslon učiniti još boljim nego što je tvornički bio, čak i u THX-certificiranom Cinema predlošku. Dobiveni rezultat nakon kalibracije jest slijedeći:

lg-55ea980-calibrated
LG 55EA980W nakon kalibracije

Kao što je vidljivo iz tablica, greške u RGB balansu i samim bojama su bitno smanjene i nigdje ne prelaze kritičnu vrijednost od 3, raspon boja je bliži ciljanom gamutu, a svjetlina boja je usklađena s referencama. Crna boja je ostala na nedodirljivih 0.00 cd/m2, uz svjetlinu od 180 cd/m2 kada je na zaslonu 18% bijele boje. Kroz kontrolu OLED Light se može povećati svjetlinu do 200 cd/m2 i tako izjednačiti sa Samsungovim modelom, odnosno obrnuti proces je moguće napraviti na Samsungovom modelu. Ukratko, oba postižu otprilike iste vrijednosti svjetline i imaju varijacije ovisno o količini bijele boje na zaslonu. Za prvu generaciju i više nego sjajan rezultat.

Stvarni sadržaji – Blu-ray izdanje filma Prometej

sony-bdvn790W_prometheus

Pogledali smo isti sadržaj koji smo gledali na Samsungovom OLED televizoru i nismo niti u slučaju LG-ja bili ništa manje impresionirani kontrastom, dinamičkim rasponom boja, sjajnim nijansama i slikom koja otkriva i najsitniji detalj. Pokretna rezolucija je i u ovom slučaju izvrsna kada se aktivira TruMotion kontrola, te se filmski sadržaji mogli gledati bez ikakve interpolacije slike ako je De-Judder komponenta algoritma isključena. Trodimenzionalnost prikaza je isto tako impresivna, što je bilo jasno već nakon prvih nekoliko kadrova Prometeja s očaravajućim scenama pradavne Zemlje. Vodopad mutne vode ponovno izgleda nevjerojatno realistično i nakon što smo iste kadrove gledali na proizvođačevom ulaznom LCD modelu 39LN575S, razlika u kakvoći slike je jednostavno neusporediva. Tekstura ljudske kože je savršeno prikazana, jasne teksture sa svakim detaljem na svojem mjestu. U dinamičnim scenama situacija ostaje jednako impresivna, te u niti jednom trenu nismo uočili probleme s procesiranjem slike.

Osim referentnog izvora signala, Prometeja smo pogledali i koristeći LG-jev Blu-ray reproduktor cjenovne klase oko 1.000 kuna. Razlog je bio provjeriti koliko kvaliteta izvora signala ima utjecaj na kakvoću prikaza i nedugo nakon što smo test započeli, rezultat je bio i više nego jasan. Dio detalja koje smo prije mogli uočiti, posebno promatrajući teksturu ljudske kože i lica, je ostao prikriven i glumci su djelovali plastičnije, manje realistično nego što je to slučaj bio gledajući preko referentnog izvora. Ovo je još jedna potvrda da itekako ima veze kakav izvor signala koristite i to će kod OLED televizora postati i više nego važna stavka. Smatramo da je PlayStation 3 konzola kao Blu-ray reproduktor minimalna kvaliteta koju bi trebali tražiti budući vlasnici ovakvih televizora ako žele vidjeti najveći broj detalja i doživjeti najrealističniji prikaz. Dakako, svi sadržaji bez obzira na izvor i rezoluciju će izgledati bolje na OLED-u nego na bilo kojem LCD ili plazma televizoru zbog idealnog kontrasta, prave crne boje i dinamičnih boja.

LG-jev OLED TV je pravi primjerak televizora budućnosti

LG-CURVED-OLED-TV
OLED TV – televizor za sva godišnja doba

Kvaliteta slike je izvrsna u punom smislu te riječi i ništa manje nismo niti očekivali. Ono što LG-jev zakrivljeni OLED TV ima i što ga po našem mišljenju ističe pred Samsungovim jest dizajn kućišta, a koji sa svega 4 milimetra dubine svakome jasno pokazuje koliko tanak televizor doista može biti, a da pritom baš nikakav kompromis ne bude vidljiv u kvaliteti slike. S druge strane, ovako skup televizor s tako malom debljinom i tankim prozirnim stalkom ne djeluje onako robusno kao Samsungov primjerak, tako da će prvi kupci morati odlučiti što im je važnije – minimalne dimenzije ili nešto veći profili koji pružaju bolji osjećaj čvrstoće. Kvaliteta slike kod oba modela je podjednaka i niti jedan od njih ne može proći bez kalibracije za najbolju sliku koju može pružiti – čak ni LG s THX certifikatom.

Iako koriste drugačiju OLED tehnologiju, oba proizvođača su došla do istog cilja – kvalitete slike koja nadilazi najbolje primjerke LCD i plazma tehnologija koje su zadnjih godina dostigle zrelost. Niti Samsungovom modelu nedostaje svjetline slike, niti se LG-jev model posebno ističe velikom svjetlinom – naša su mjerenja potvrdila kako oba proizvođača postižu jednake vrijednosti svjetline, uz idealnu crnu boju. Jasno, LG-jev model do iste svjetline dolazi uz manju potrošnju energije zbog čega je u prednosti u segmentu energetske učinkovitosti, vrlo važnom stavku kod modernih proizvoda za potrošačko tržište.

OLED tehnologija bez obzira na izvedbu otvara vrata sasvim novom iskustvu gledanja sadržaja i bez obzira na to što se za sada radi o Full HD zaslonima koji pokraj Ultra HD 4K LCD modela ne djeluju onako oštro kada se gledaju iz velike blizine, u uobičajenim scenarijima gledanja to su televizori koji će u godinama koje dolaze biti predmet želja svih nas, a realnost samo za one dubljeg džepa.

lg-55ea980--award

Zahvaljujemo se predstavništvu LG-ja u Republici Hrvatskoj, a posebno gdinu Damiru Mađareviću i gdinu Josipu Štulac-Radiću na susretljivosti u organizaciji i provedbi testiranja.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

20 komentara

 1. E ovo se stvarno zove Ekskluziva izuzetno stručno objašnjeno i opisano. Ono što želim reći je da mi je drago da LG nije zaobišao ni Hrvatsku u prezentaciji novog proizvoda. Još mi je draže što si Darko imao priliku dobit TV na test i kalibraciju to samo dokazuje koliko se uvažava i cijeni tvoj rad.Tehnologija stvarno napreduje svakim danom nešto novo.Kako sam pročitao u najavi cijena je dosta visoka bar mislim za nas jer kako i sam znaš kod nas na ovim prostorima dosta ljudi ima klasični CRT TV a, o formatu slike 16:9 da i ne govorim tako da mislim da će još dosta vremena proći da bi se netko odlučio na kupnju ali bože moj ima i takvih koji si mogu to priuštiti.
  pozdrav i nemoj nas opet iznenaditi sa Ekskluzivom da nas ne razmaziš =D =D.

  1. Hvala kuhar na lijepim riječima, ekskluziva doista jest i još jednom se moram zahvaliti ekipi iz LG predstavništva na ovakvoj jedinstvevnoj prilici koju jednostavno nisam mogao propustiti. Što se ekskluziva tiče, iduća bi mogla doći vrlo brzo opet, a tu je i još jedno veliko osvježenje za sve posjetitelje stranice.

 2. Darko, hvala na recenziji!

  Recenzija je posebno bitna sad kad je Panasonic odlučio prestati s proizvodnjom plazma zaslona (a vjerojatno će i ostali), a lcd i dalje ima dosta problema kod prikaza savršene slike.

  Sve nade polažem u oled, a koliko vidim iz recenzije neću ostati razočaran. Samo da cijena krene brže padati….

  Pozdrav!

 3. Pitanje je kakva će biti slika i kvaliteta Oled panela na jeftinijim varijantma, jer ovo sada što je Darko napravio mini recenziju , mislim da je Top kvaliteta Oleda. Darko je spominjao da će napraviti recenziju VT60 i možda najbolje plazme, a to znaći i najboljeg tv-a današnjice Samsung F8500, ali nažalost ništa od toga.

  1. Da, dobro pitanje kako će se OLED televizori ponašati u različitim dijagonalama i u pravoj masovnoj proizvodnji kada krene. Hoće li boje biti konzistentne, hoće li svjetlina zaslona biti održiva tijekom godina uobičajenog korištenja, ti podaci se za sada ne znaju, odnosno nisu još poznati prema van.

   F8500 i VT60 plazme ću svakako testirati, to nisam zaboravio samo što imam obaveze koje za sada nisu vidljive na stranici, a koje mi oduzimaju mnogo vremena. Čim vremena bude, doći će i test.

 4. Možda se to nekom neće sviđati,ali crt nikako nije nazadnija tehnologija prikaza (u odnosu na plasmu i lcd) i mislim da će upgrade crt-na oled tek biti pravi upgrade. Tehnologije lcd i plasma su dobre ako se traži velika površina ekrana,ali razočaravaju u nekim aspektima slike koje crt tehnologija korektno odrađuje već 30 godina. Kod plasme tu mislim na anemičnu sliku slabe dinamike svijetline, također na plasmi niti prikaz crne boje nije u stanju parirati crt-u. Kod lcd-a naravno standardni nedostatci prikaz crne boje i vidljivi kut. Nadalje u bogatstu i živosti boja plasma i lcd,oboje podbacuju u odnosu na stari crt. Prednosi plasma i lcd panela su u prvom redu savršena geometrija i naravno diagonala ekrana

   1. Mogu li se negdje naći detaljne specifikacije ovog panela, pa da barem sama izračunam zakrivljenost i tako vizualiziram kako on u stvarnosti izgleda?

 5. Prema mom izračunu radijus je samo 122 cm. Premalo. Zakrivljene OLED-e rade jer privlače pažnju i jer sada to mogu, no po meni je upitna njihova iskoristivost.

  1. Pozdrav Leo!

   Sonyjeve televizore bismo htjeli testirati, no komunikacija s predstavništvom je daleko od zadovoljavajuće i sukladno tome testova na stranici nema. W905 ću možda testirati jer ga je prijatelj kupio pa ću moći napraviti neka ispitivanja.

 6. OLED CURVE sa 4K rezom!Hmm tko ga ne bi poželio.Bolje to da i ne vidim dok se cijene ne korigiraju i ako ce nabit cijenu iznad svakog zdravog razuma,sigurno je da mnogi neće povući okidač.

 7. Ono što mene najviše fascinira je to što jedna multinacionalna kompanija koja ima novaca koliko joj treba kada prezentira novi proizvod, drugo prezentiraju najbolji i najskuplji model, imaju najbolju opremu i najkvalitetnije stručnjake koji su radili na razvoju ovog OLED televizora, a onda jedna recenzijska kuća kao HD TELEVIZIJA koja je u stvari tvrtka od jednog čovjeka koji svojim znanjem radom i trudom uspije uz skromnu opremu koju je u međuvremenu pribavio pokazati da uz sav novac, stručnje ljude i opremu ta kompanija nije sposobna podesiti OLED televizor koji stavlja na tržište onako kako to dolikuje jednoj renomiranoj komapaniji, već im HD TELEVIZIJA pokaže da je njihov OLED TV u stvari i bolji nego što ga oni reklamiraju, jer nisu u stanju optimalno kalibrirati proizvod koji stavljaju na tržište.

  Moje je pitanje dali to kompanije rade namjerno ili iz nedovoljnog znanja? Ne vidim uopće problem za ove multinacionalne kompanije da pozovu par stručnjaka koji se bave recenzijama, ocjenjivamjem i testiranjem novih proizvoda da navedene entuzijaste i stručnjake za ovakva pitanja angažiraju honorarno i da međusobno zajedno podese novi proizvod prije puštanja na tržište pa onda po tome podese cijelu seriju prije isporuke kupcima. Pogotovo kada se pogleda cijena ovih OLED TV cijena podešavanja je zanemariva u odnosu na prodajnu cijenu.

  Ali ono što mi ipak nije jasno a to je da same kompanije nemaju stručnjake barem jednake ako ne i bolje od ovih što rade recenzije, pa da svojom sigurno kvalitetnijom opremom prije puštanja proizvoda u prodaju izvrše kalibraciju OLED TV na optimalne postavke!

  Evo volio bih da mi autor ove recenzije kao i svih ostalih odgovori koji je razlog tome. To je isto kao da proizvođač muzičkih instrumenata isporučuje kupcima neuštimane muzičke instrumente (kod toga mislim na svu silu elektroničkih instrumenata)!

  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru, a bilo bi poželjno imati jedan članak o ovoj problematici sa samim proizvođačima uređaja da čujemo njihovo mišljenje tašto je takva situacija sa TV uređajima?

 8. Vidio sam u Mostaru ovaj teve i slika je na njemu bila katastrofalna, strašno… Malo dalje od njega je izložen sony 4k i na njemu se vrtio demo koji je impresivan. Nije mi jasno kako ne mogu naći neki demo i optimalne postavke da pokažu svu raskoš oled tehnologije ili je možda samo neda im se, dovoljno je samo pogledati na cijenu i debljinu valjda snobovi na to padaju. Možda su u međuvremenu podesili sliku, ali ono je bilo katastrofa. Drago mi je da je oled ujedinio najbolje od lcd i plazme, već sam se prepao da sa prestankom proizvodnje plazme, kao što je to bilo sa pioneer-om, dugo vremena će proći dok se ne dostigne ta kvaliteta slike, ali evo to neće biti slučaj. Moja neka predviđanja su da kako više proizvođača bude prelazilo na proizvodnju oled televizora, najavljenom izgradnjom dodatnih tvornica, da će padati cijena televizora brže nego što je to bio slučaj kod lcd i sl., nadam se da su troškovi proizvodnje manji nego druge dvije tehnologije. Cijena je tolika zbog toga što je to sad top model, što ga nema niko tj velika manjina ga ima, a to je snobovima jako važno ;-)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!