Trendovi budućnosti – 4K, 8K & Super HD

Kada je HDTV došao na tržište, korisnici su bili sigurni da je to najbolja slika koju mogu vidjeti u vlastitim domovima na opremi koja nije namijenjena studijskim uvjetima. Danas uživamo u punoj HD razlučivosti koju nude Blu-ray filmovi, satelitski program i internet servisi poput YouTubea, a padom cijena i rastom kvalitete prikaza, nerijetko se takvi sadržaji gledaju na doista velikim televizorima i monitorima. Oprema za snimanje sve je sofisticiranija, a korisnici se polako privikavaju HD razlučivostima što znači da se tržištu kroz određen period nove kvalitete koje će polagano osvajati tržište.

Još se 2011. godine počelo sve više pričati o 4K rezoluciji, a koja označava oko 4000 piksela po horizontali, a prvi takav televizor je najavila Toshiba za kraj 2011. godine. Sve šire prihvaćanje polarizirajućeg 3D-a koji smanjuje broj linija rezolucije također spas vidi u 4K rezoluciji jer bi omogućio oštrinu na razini Full HD rezolucije što se broja linija tiče. 4K rezolucija od 3840 piksela u 2160 linija je upravo dvostruko veća od pune HD razlučivosti s 1920 piksela u 1080 linija, što znači da bi kod polarizirajućeg 3D-a na 4K ekranu rezolucija za svako oko bila 3840 x 1080 piksela. Naravno, aktivni 3D bi ponovno izgledao bolje na 4K rezoluciji jer bi nativni broj piksela i linija mogao prikazati za svako oko.

No, niti 4K rezolucija nije granica – slijedeći korak je došao kroz najnovije kamere koje mogu proizvesti sliku koja nadilazi 4K specifikaciju. Japanski javni emiter NHK razvio je kameru koja proizvodi slike u nevjerojatnoj 16 puta višoj kvaliteti od one najbolje koju nudi HD. Signal je ništa manji od 7680×4320 piksela, za razliku od pune HD razlučivosti od 1920×1080 piksela, uz te brojke smiješno izgleda standardna rezolucija od 720×576 piksela koja se nalazi primjerice pohranjena na DVD medijima i TV programu. Ukratko, u odnosu na zaslon pune HD rezolucije, jasno je da super HD može prikazati 4x više svih dostupnih informacija.

Naravno, problem s ovakvim glomaznim slikama je u potrebi za isto takvim glomaznim procesorskim sustavom za rad s njima, što je NHK također proizveo. Nažalost, ostatak televizijske mreže nije u stanju nositi se s ovakvim slikama, stoga će trebati proći još mnogo godina da bi super HD postao uobičajena emitirajuća norma. Podsjetimo, u Hrvatskoj se trenutno svi programi emitiraju digitalno u SD rezoluciji (720 piksela u 576 linija), a gotovo svi su u 4:3 formatu umjesto opće prihvaćenog 16:9.

Najranije snimke u rezolucijama većim od 4K se mogu očekivati već 2012. godine kada će se održati Olimpijske Igre u Londonu, a za koje se planira osigurati nekoliko lokacija na kojima će navijači moći pratiti nadmetanja u Ultra visokoj rezoluciji. Na takvim će se mjestima koristiti veliki ekrani koji će se moći nositi s takvim signalom.

S konstantnim razvojem tehnologije, teško je zamisliti kako će televizori izgledati kroz nadolazeće godine, no jedno je sigurno – gledatelji će biti svjedoci sve realističnijih videa u vlastitom domu, a koji vremenom doista omoguće uživanje u virutalnoj stvarnosti.

Adsense

4 komentara

 1. Ovu sliku kad vidim i ovu ženu, odma mi Kinezi padnu na pamet. Nevjerojatno koliko tehnika i tehnologija napreduje, mislim da su za to i najzaslužniji krivooki. Nije sad da ih jaako volim ali stvarno napraviše čudo, i sasvim sam realan. Ne smijem ni pomislit što ae se sve pojavit u skorijoj buduanosti.

  1. Slika gore mi je neko vrijeme bila na desktopu, a što se napretka tehnologije tiče, doista bi trebalo s vremena na vrijeme pogledati kako smo daleko došli i koliko je zapravo ta tehnologija danas sofisticirana. Internet na televizoru, slika koja je pravi WOW, velike dijagonale, vrhunski zvuk, sadržaja sa svih strana toliko da ih moramo filtrirati na razne načine, stalna povezanost i dijeljenje… Što nas čeka, još mnogo, mnogo toga…

 2. Najzaslužniji je enorman profit prije svega.
  Jedno je izum neke tehnologije a druga stvar je njena komercijalizacija.SD-HD je proces koji traje xx godina već i još je SD poprilično jako zastupljen nažalost.To smeće se davno trebalo baciti u zaborav.
  Ne bih se začudio da kroz 10-ak godina budu dostupni hohografski multi dimenzionalni projektori u takvim brutalno visokim rezolucijama,tako da bi u zoni stvaranja virtualne scene koju bi projicirali dobio gotovo isti osiječaj kao da se doista i događa.
  Brutalno stvarno,impresivno i vrijedno divljenja,a područje primjene nije samo zabavna industrija već puno šire,samo takve fine stvari i da razviju bio bi puno veći problem nego sa ultra hd-om,jer je i u ovom slučaju profit mač sa dvije oštrice ili preciznije rečeno glavna kočnica.Dok se ne izvuče i zadnja milijarda iz stare tehnologije,zna se dogoditi da i onda odbija umrijeti,ipak neke i opravdano iz dobrih razloga tipa gramofonska ploča ili dobar Revox kolutaš.

 3. 8K rezolucija je nevjerojatna,to je istina.Ali također je istina da je njezina cijena astronomska i da će trebati proći još minimalno 10 godina da joj se cijena obori do te mjere tako da svaki korisnik bude u mogućnosti nabaviti 8K opremu.Što se tiče 4K tehnologije,cijene sve brže padaju tako da će u roku od 5-6 godina svatko moći kupiti 4K opremu.Cijena i kompleksnost ove i bilo koje tehnologije su uvijek bili kamen spoticanja za sve korisnike.Srećom,s vremenom bi se svi ovi problemi s cijenama trebali rješiti iako će za sve to sigurno trebati preko 10 godina,što se tiče 8K rezolucije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!