PlazmaRecenzijeTelevizori i monitori

Panasonic Smart Viera TX-P42ST60E (ST60 serija) 3D plazma Smart TV recenzija

panasonic-st60-header

Panasonic E-Store nam je na test ustupio željno iščekivanog nasljednika jednog od najpopularnijih televizora za 2012. godinu,  modela ST50. Novi ST60 karakterizira NeoPlasma Full HD panel s aktivnim 3D prikazom, te najnovijom Smart TV platformom imena my Home Screen, a koju smo već predstavili u testualnoj i video recenziji Panasonic E6E modela. Od ugrađenih tehnologija tu je Infinite Black Pro panel izvrsnog kontrasta i realistične crne boje, 2500 Hz ffd osvježavanje ćelija za izvrsnu pokretnu rezoluciju, te V-Real 3D Pro čipset kompanije Mediatek, kako se može vidjeti kroz utore na metalnoj poleđini. U pakiranju se također nalazi i jedan par aktivnih 3D naočala, te elektronička olovka koja s jednom AAA baterijom omogućuju pretvaranje zaslona u crtaću površinu po kojoj se mogu pisati poruke i crtati, te uradak pospremiti u JPEG formatu na SD karticu. Što sve nudi novi ST60 plazma TV, otkrivamo u nastavku.

Video pregled (video overview)

HD Televizija YouTube kanal >>

Specifikacije (specifications)

 

Specifikacije
Proizvođač Panasonic
Model TX-P42ST60E
Tehnologija prikaza NeoPlasma
Veličina ekrana 42 inča / 106 cm
Energetska klasa C
3D Ready/3DTV Da, 3DTV
Aktivni / polarizirajući 3D prikaz
aktivni
Osvježavanje zaslona 2500 Hz focused field drive
Lokalno zatamnjenje da (integirano u tehnologiju plazma zaslona)
Rezolucija Full HD, 1920×1080
Broj HDMI priključaka 3
Optički/koaksijalni audio izlaz Da/Ne
USB priključak Da (x2)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Da (SD)
DVB-T/DVB-C/DVB-S Da/Da/Ne
DVB-T2 / DVB-S2 Ne/Ne
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264 Da/Da
Zemlja porijekla: Češka

Poveznice:

Službena stranica >>

HDDB baza televizora >>

Dizajn

panasonic-st60-header

Brzi info
Dizajn u jednoj ravnini Boja okvira Materijal okvira Zaslon Rotacija stalka
ne crna / srebrna plastika + metal glossy s filterom da, 20 stupnjeva lijevo – desno

Osim promjene u izboru boja i pojedinom detalju, dizajn ST serije se nije bitno promijenio u odnosu na prošlu godinu, tako da ga i ove godine možemo opisati kao nenametljiv no u skladu s modernim trendovima. Srebrni stalak i okomitim elementom u istoj boji oblikom je istovjetan onom koji smo susreli kod proizvođačeve E6E serije, uz razliku u glatkoći površine. ST60 ima površinu stalka mnogo veće glatkoće pod prstima, te bi se ona trebala moći lakše održavati tijekom godina korištenja.

Okvir televizora iznosi oko 2.5 cm kada se u obzir uzme crna plastika i metalni srebrni obrub koji se proteže na svim stranicama od ruba do ruba. Okvir se nalazi nekoliko milimetara ispred ravnine ekrana, dok se dizajn u jednoj ravnini i ove godine nalazi rezerviran u višoj i najvišoj klasi. Bez obzira na pripadnost srednjoj klasi plazma televizora, ST60 je vrlo kvalitetno izrađen, te pod prstima djeluje vrlo čvrsto i bez ikakvih klimanja površina okvira i poleđine.

Dubina televizora se kreće od cca. 4 pa do 4.9 cm, što je otprilike jednako kao i kod prošlogodišnjem ST50 modela. Čitava poleđina je metalna što također doprinosi osjećaju robusnosti.

panasonic-st60-reflections
Implementiran filter protiv refleksija dobro se nosi s refleksijama svjetlosti.

Od priključaka valja izdvojiti 3 HDMI sučelja smještenih s pogledom sa strane, dva USB-a za povezivanje USB tipkovnica, miševa i vanjskih memorija, jedan utor za SD kartice (SDXC standard podržan), te mrežno sučelje za pristup lokalnoj mreži i internetu putem žice. SCART priključak nije standardni već je potrebno koristiti priloženi adapter kako bi se mogli povezati uređaji koji koriste takvo sučelje.

panasonic-st60-connectors
Priključci u dvije orijentacije tako da ne smetaju montaži na zid, 3 HDMI-ja smještena sa strane.

Izbornici (Menus)

panasonic-st60-settings
Jednostavni i dobro posloženi izbornici za podešavanje.

ST60 plazma baš kao i E6E LCD koji smo ranije testirali posjeduje osvježen sustav izbornika i potpuno novu Smart TV platformu obuhvaćenu imenom my Home Screen, odnosno “moj početni zaslon”. Ideja o mogućnosti izbora početnog zaslona koji se može izborom aplikacija prilagoditi korisnikovim potrebama je jako praktična mogućnost i jedva smo čekali da proizvođači pruže takvu slobodu korisnicima, te u tom pogledu pohvaljujemo Panasonicovo koračanje u pravom smjeru. No, postoji i druga strana medalje, a koju smo upoznali kroz višetjedno druženje s E6E LCD-om, a obzirom na jednaku brzinu izvođenja aplikacija možemo i ovdje primijeniti. Naime, Smart TV platformu i ove godina karakterizira osobita sporost, a koja se vrlo brzo može uočiti kroz korištenje nekih od najpopularniji aplikacija kao što su YouTube video servis ili popularne socijalne mreže. Potrebno je mnogo više vremena da se otvori YouTube naslovnica nego što je to slučaj na tabletu, pametnom telefonu ili računalu, a nemogućnost korištenja USB tipkovnice za unos teksta čini traženje željenog videa (pre)dugim i nepotrebno teškim procesom. Unos teksta je doduše moguć, no samo ako se TV poveže s pametnim mobitelom na kojem je instalirana Panasonicova aplikacija. Social TV je drugi servis koji se na prvi pogled čini praktičnim jer omogućuje praćenje novosti na socijalnim mrežama dok gledate program ili neki od povezanih izvora, no i ovdje je prisutna sporost i ograničenost na pregled desetak zadnjih objava. U cjelini, u optimiziranost aplikacija je trebalo biti uloženo više energije da bi bile praktičnije za upotrebu.

panasonic-st60-electronic-p
Elektronska olovka nešto je veća u odnosu na standardne “analogne”, no ugodna za držanje i pisanje po ekranu.

ST60 ide korak dalje u odnosu na E6E model kada je u pitanju mogućnost interakcije s televizorom. Naime, u pakiranju se osim klasičnog daljinskog upravljača nalazi i Panasonicova elektronička olovka koja uz jednu AAA bateriju može bežično komunicirati s televizorom. Ono što ovu olovku čini posebnom jest mogućnost neposredne interakcije sa zaslonom televizora, a na kojem fizičkim kontaktom možete crtati, pisati i igrati razne posebno prilagođene igre. Kako funkcionira ova značajka možete vidjeti u video prilogu ove recenzije.

panasonic-st60-pen-in-actio
Bez sumnje da ćemo uskoro gledati djela umjetnika nacrtanih elektronskim olovkama.

Elektronička olovka jedinstveni je dodatak koji će zasigurno biti zanimljiv gostima kada dođu na prezentaciju vašeg novog televizora, no hoće li se koristiti i inače, praksa će pokazati.

Kvaliteta slike (Picture Quality)

panasonic-st60-pq
FPD Benchmark test prikaza bijele boje.

ST60 plazmu smo testirali u verziji 3690-10102 upravljačkog softvera.

Panasonic je prošle godine modelom ST50 pogodio zlatnu sredinu između performansi i atraktivne cijene, a prema viđenom nakon testa ST60 modela, popularnost će se nastaviti i s ovogodišnjim modelom. ST60 posjeduje sve one odlike koja su jamstvo izvrsnog iskustva gledanja sadržaja različitih rezolucija, statične ili dinamične prirode, crno-bijele ili slike u boji. Izvrsna crna boja, dovoljno velika svjetlina slike da prikaz bude kvalitetan i u uvjetima većeg ambijentalnog osvjetljenja, dobro podešeni tvornički Cinema predlošci, te odlična pokretna rezolucija pružili su nam veliko zadovoljstvo dok smo pregledavali aktualne Blu-ray 2D i 3D naslove, kao i TV program i filmove na DVD mediju.

Crna boja impresionira u svakom pogledu i u odnosu na prošlogodišnji GT50 model, ST60 je ostvario još bolji rezultat reproducirajući crnu boju poput tinte, no u isto vrijeme zadržavajući detalje u tamnijim dijelovima slike. Dobar primjer je sam početak filma Prometej, a gdje arheolozi istražuju spilju s crtežima za koje smatraju da ukazuju na vanzemaljske posjetitelje prije mnogo tisuća godina. Kontrast u tim scenama je bez ikakvog prigovora, a svjetlost ručne lampe kojom se osvjetljavajuju stijene dovoljno jasna da ne izgleda prigušeno i blijedo. Slabije osvijetljeni dijelovi spilje otkrivaju niz detalja koji na televizoru koji nema pravilnu gamma karakteristiku zasigurno ne bi bili vidljivi na ovakav način.

Od 3D materijala pogledali smo Ultimate Wave: Tahiti 3D Blu-ray i bili impresionirani izvrsnom oštrinom prikaza, kontrastom i prikazom boja, bez prisutnosti dvostruke slike (crosstalk). Jedini nedostatak vidljiv je kod regija velike svjetline, primjerice na bijelim oblacima, a koji titraju i smetaju pri gledanju sadržaja. Lagano titranje se može uočiti i u 2D režimu rada, te u tom pogledu promjena u odnosu na prošlu godinu nema.

ST60 pravilno reproducira filmske, 24 Hz sadržaje, te se po potrebi može uključiti interpolacija za glađi prikaz i povremeno vidljive artefakte. Dobra je vijest što televizor posjeduje odvojene opcije za različite tipove signala, pa je tako moguće gledati 24 Hz materijale bez ikakve interpolacije, a kada se na istom ulazu nađe 50 Hz ili 60 Hz sadržaj, aktivira se IFC algoritam na intenzitetu koji je korisnik odabrao. Mi smo najviše koristili minimalnu opciju jer je pružala punu oštrinu prikaza uz gotovo neprimjetne artefakte. Nesavršenost smo vidjeli na Map testu FPD Benchmark diska, a gdje se karta svijeta pomiče s lijeve na desnu stranu ekrana. U tom smo slučaju uz cijelu lijevu stranu vidjeli anomaliju koja podsjeća na gledanje ekrana kroz blagu leću, kako je vidljivo na slici niže:

panasonic-st60-artefacts
FPD Benchmark “Map” testna sekvenca.

Svu raskoš boja, posebno nakon kalibracije u True Cinema predlošku smo provjerili gledanjem odabranim kadrova Jacksonovog Hobita, izvrsnog Blu-ray izdanja Continental Filma. Kao i Prometej, tako je i Hobit sniman Redovim Epic kamerama i u svakom kadru sadrži impresivnu količinu detalja koji s lakoćom pozivaju gledatelja bliže ekranu. Kadrovi su prekrasnih boja, nijansi i ujednačenosti prikaza, te niti jedan element se ne ističe i kvari dojam na bilo koji način. Uz pomoć 1080p Pixel Direct opcije, isključen Overscan i podešavanje HDMI input opcije, moguće je dobiti 1:1 mapirani Full HD signal bez ikakve intervencije dodatnog procesiranja koje posjeduje ST60. Overscan je tvornički uključen i na najnovijim Panasonicovim plazmama? Nažalost – da.

Dobro je poznato da za optimalan vizualni dojam slike koja se prikazuje na digitalnim zaslonima kao što su LCD-i, plazme ili OLED-i, potrebno je da rezolucija dolaznog signala odgovara fizičkoj rezoluciji zaslona, kako bi svaki piksel informacije imao samo jednu jedinstvenu poziciju na ekranu. Svaka druga opcija, uključujući i umjetno povećanje oštrine prikaza u samom televizoru negativno utječe na oštrinu, odnosno na kvalitetu prikaza. Panasonic iz nekog razloga dan danas tvornički aktivira Overscan – funkciju koja se koristila u doba analognih signala kako bi se “uvećanjem” slike prikrile smetnje koje su se pojavljivale uz rubove slike. Danas, u doba digitalni zapisa koji dominiraju multimedijalnom kolekcijom prosječnog doma, ova funkcija čini više štete nego koristi jer u slučaju Full HD signala mijenja veličinu originalnih piksela ulaznog signala i time narušava oštrinu prikaza, uz jasan gubitak informacija uz rubove. Panasonic je Overscan aktivirao u Cinema i True Cinema predlošcima, a koji su tvornički najpreciznije podešeni što se boja tiče i koje će najveći broj korisnika željnih kvalitetnog prikaza koristiti, stoga je tu funkciju preporuka isključiti za najbolju oštrinu slike.

Kontrole Overscana se nalazi na slijedećoj putanji:

  • Menu -> Picture -> Screen Settings -> 16:9 Overscan -> Off
panasonic-st60-blue-lines
Plave linije na testnom uzorku, te još jasnije vidljive kod PC povezivanja.

Osim funkcije Overscan, ST60 tvornički ima još jednu funkciju koja može negativno utjecati na sliku nepotrebnim povećavanjem oštrine slike. Tijekom testiranja procesora slike, pogledali smo nekoliko uzoraka s tankim bijelim i crnim linijama, izmjenično postavljenima horizontalno i vertikalno na ekranu. U idealnom slučaju, kada je 1:1 mapiranje piksela aktivno i oštrina slike na tvorničkim postavkama, svaka bi se linija trebala jasno moći vidjeti, te tragovi preklapanja ne bi trebali postojati. No, u slučaju ST60 modela, to nije slučaj i na testnim uzorcima smo vidjeli efekt koji nas je odmah asocirao na umjetno povećanu oštrinu, a koja stvara obrube oko objekata. Na nekim uzorcima smo čak umjesto crnih i bijelih linija vidjeli plavu boju, te nakon što smo isto vidjeli na PlayStation 3 konzoli, PC-ju, kao i na Marantz UD7007 Blu-ray reproduktoru, odlučili smo detaljnije istražiti izbornike i pronaći uzrok. Kontrola oštrine (Sharpness) na to nije utjecala, nego kako smo otkrili kopajući dublje po izbornicima – problem je ležao u opciji izbora tipa HDMI sadržaja (HDMI Content Type). Naime, ST60 može za svaki HDMI ulaz definirati različiti tip sadržaja, te prema njemu prilagoditi sliku i u slučaju statičnih sadržaja isključen HDMI Content Type prikazuje sliku bez uvođenja dodatnog nazubljenja. No, ako je u pitanju video sadržaj, 24 Hz, 50 Hz ili 60 Hz, ST60 će u svim predlošcima osim u onom imena Photos primijeniti tehniku dodatnog nazubljivanja i samim time pokvariti inače izvrsnu rezoluciju i prirodnost kadra. Za sve zainteresirane, slijedi putanja do navedene opcije:

  • Menu -> Picture -> Option Settings -> HDMI Content Type -> HDMI 1, 2 ili 3 -> Photos

Uvijek je pohvalno kada proizvođač ponudi veći broj opcija koje su dostupne bez potrebe za ulaskom u servisni izbornik, no nikako nam se ne sviđa tvorničko aktiviranje opcija koje utječu na prirodnost slike. U redu je da takve opcije budu u dinamičnim predlošcima gdje se ne očekuje strogo praćenje standarda, no u slučaju Cinema i True Cinema predložaka takva bi opcija definitivno trebala biti isključena. Slična je priča bila i s LG-jevom PM6800 plazmom koju smo nedavno testirali, a čiji THX Cinema predložak je blago pooštravao prikaz, te se ta funkcija nije mogla nikako isključiti.

Oštrinu slike u dinamici smo izmjerili putem Monoscope testa, kao i dodatnim testnih materijala, te dobili istovjetan rezultat kao i kod GT50 modela koji smo testirali prošle godine. Oštrina je iznosila oko 900 od ukupno 1080 linija što je pružilo vrlo oštar, no ne i savršeno oštar prikaz svih detalja u slici, no uz aktivnu funkciju Intelligent Frame Creation (IFC) već na Low opciji, oštrina se popravi i omogući da se cjelokupna informacija vidi na zaslonu. Oštrina ostaje na visokom nivou i u tamnijim kadrovima, uz tek blago “podebljavanje” objekata u pokretu (primjer su crna slova na bijeloj podlozi koja se kreću na ekranu – Characters test FPD Benchmark diska). Fosforni tragovi u vidu žućkastih obrisa su vrlo blagi.

panasonic-st60-gradation
Gradacije sive od 0% do 100%.

Tragove titranja piksela susrećemo i ove godine, te je njihov intenzitet na razini prošlogodišnjim Panasonicovih plazmi. S optimalne udaljenosti se ne uočava. S druge strane, zrnatost filma je vjerno prenesena i Panasonic svojim procesiranjem ne utječe na njegov intenzitet, što je dobra vijest za ljubitelje filmova, posebno onih snimanih na filmsku traku. Kvalitetu gradacija smo usporedili s rezultatom za prošlogodišnji GT50 i nismo uočili razliku, te je ST60 kod video sadržaja pokazao performanse na istom nivou. Pojava posterizacije se i na ST60 modelu može vidjeti kod objekata u pokretu, posebice na licima ljudi (primjer: zadnja scena filma Ljupke Kosti). Kod uobičajenog gledanja ova anomalija se posebno ne ističe.

Na kraju slijedi nekoliko riječi o SD signalu, a na koji nemamo prigovora kada je skaliranje, mirnoća slike i prikaz boja u pitanju. Unatoč slabijem snalaženju s isprepletenim signalima, 50i program se je odvijao bez nazubljenosti, efekta valovitih šara ili trzanja kadra, te je pružio kvalitetno iskustvo obzirom na malu rezoluciju sadržaja. Otklanjanje nesavršenosti digitalne slike, prvenstveno šuma i Mosquito efekta nije onako učinkovito kao kod LG, a posebno Samsung televizora, no kod dobrih signala ta se ograničenja neće uočavati. Stabilni su bili i sadržaji zapisani na DVD mediju, a koje smo gledali na Marantz UD7007 Blu-ray reproduktoru u Source Direct režimu.

U cjelini, Panasonic ST60 ne donosi značajnija poboljšanja u odnosu na odličnu prošlogodišnji model, te unatoč poboljšanim karakteristikama koje navodi proizvođač, po pitanju kvalitete slike ne može se pogriješiti ukoliko se odabere stariji model.

Kvaliteta zvuka (Sound quality)

ST60 posjeduje stereo zvučnike okrenute prema podlozi, te srednjetonski zvučnik na poleđini. Kvaliteta zvuka je solidna, dijalozi su čisti i onoliko dobro usmjereni prema gledatelju koliko to omogućava položaj zvučničkih membrana. Obzirom na kvalitetu slike svakako savjetujemo povezivanje televizora na vanjski audio sustav za zaokružen dojam kućnog kina.

Zaključak

  • kvaliteta izrade
  • kvaliteta slike u 2D i 3D načinu rada
  • izvrstan kontrast i duboka crna boja
  • precizne tvorničke karakteristike slike
  • izvrsna oštrina slike u statici i dinamici, 2D i 3D
  • dobar osjećaj prostornosti u 3D sadržajima, bez dvostruke slike
  • sve napredne opcije za podešavanje slike dostupne i kod USB multimedijalne reprodukcije
  • najnovija verzija Smart TV platforme s podešavajućim naslovnim zaslonom
  • Panasonic elektronička olovka za sasvim novi način interakcije s televizorom
  • brz multimedijalni reproduktor s podrškom za FLAC audio format
  • dobro kontrolirano zadržavanje slike (image retention)
  • integriran Wi-Fi
  • priložen jedan par 3D naočala
  • tvornički raspon boja nije idealno pogođen
  • titranje bijele boje u 3D-u i blago u 2D-u
  • nepotrebno umjetno povećanje oštrine u Cinema predlošcima
  • nužno podesiti HDMI Input Type kako slova ne bi imala plave obrube kod PC povezivanja
  • veliko kašnjenje signala – nije dobar odabir za zahtjevne igrače
  • slabije baratanje isprepletenim signalima
  • Smart TV platforma i dalje relativno spora
  • internet pretraživač povremeno nestabilan

Panasonicov ST60 plazma televizor je odličan primjerak izvrsne slike u 2D i 3D režimu rada, a koja po pitanju kontrasta, dubine crne boje, pokretne rezolucije i praktički neograničenih kuteva gledanja konkurira ne samo LCD-ima iste cjenovne kategorije, već i znatno skupljim modelima. Čak i uz manje precizan raspon boja i nepotrebno pooštravanje slike u Cinema i True Cinema predlošcima, ST60 ostaje televizor kojem možete bez brige dati povjerenje u realističan prikaz originalno zapisanih materijala na DVD-ima ili Blu-ray diskovima, u što smo se uvjerili kroz niz različitih naslova. Nova Smart TV platforma viđena na LCD modelu serije E6 prisutna je u ovom modelu u istom obliku, te je u svakom slučaju osvježenje u odnosu na kruto i vrlo ograničeno sučelje one od ranijih godina. Platformi doduše nedostaje brzine otvaranje aplikacija i stabilnosti internet pretraživača, no nadamo se da će proizvođač spomenute probleme softverske prirode riješiti u nekoj od nadolazećih nadogradnji. U odnosu na ST50 i GT50 prošlogodišnje modele, ST60 je po pitanju kvalitete slike na jednako visokom nivou, uz čak nešto veći kontrast, posebno u Cinema predlošku. Obzirom na atraktivnu cijenu ST50 modela (oko 2000 kn manjoj u odnosu na trenutnu cijenu ST60 modela), svi oni koji su u potrazi za kvalitetnim televizorom i ne zanimaju ih internet aplikacije i osvježena naslovnica ST60 modela, neće uopće pogriješiti ako se odluče za prošlogodišnji model. Za sve koji žele zaokružiti vrhunske performanse s najnovijim internet servisima i ne smeta ih veće kašnjenje signala, ST60 ima našu toplu preporuku.

hddb-baza-button

target-group-ciljana-skupina
  • ljubitelji 2D i 3D filmova
  • korisnici koji traže spoj kvalitetne slike i Smart TV platforme s velikim brojem aplikacija i otvorenim internet pretraživačem
  • korisnici koji bi zaslon koristili u prezentacijske svrhe (zbog mogućnosti pisanja po ekranu elektroničkom olovkom)

Dodijeljena klasa:

panasonic-st60-award

> informacije o sustavu ocjenjivanja <

Na test ustupio: Panasonic E-store

panasonic-estore

 

Adsense
1 2Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

360 komentara

  1. znaci nista posebno bolje u odnosu na st50 steta izgleda da je plazma zaista dosegla vrhunac vrijeme je za oled.Dobra recenzija

    1. Hvala alkos91! Da, ništa značajno bolje niti energetski učinkovitije u odnosu na prošlu godinu. Ne znam iz kojeg su se razloga igrali s postavkama tako da kod spajanja na PC slova imaju plavi obrub, prvi puta da tako nešto vidim, a i input lag je neobično visok…

  2. Dead pixels None
    Screen uniformity Excellent
    Overscanning on HDMI Excellent – defeatable with 16:9 content
    Blacker than black Passed
    Calibrated black level (black screen) 0.005 cd/m2
    Calibrated black level (ANSI checkerboard) 0.007 cd/m2
    Black level retention Excellent – stable
    Primary chromaticity Excellent
    Scaling Excellent
    Video mode deinterlacing Excellent – Very effective jaggies reduction
    Film mode deinterlacing Excellent – Passed 2-2 PAL and 3-2 NTSC tests
    Viewing angle Excellent, but screen filter lessens vertical viewing angle
    Motion resolution Excellent (1080 lines)
    Digital noise reduction Excellent – optional
    Sharpness Excellent – full resolution, defeatable edge enhancement (avoid [1080p Pixel Direct] mode)
    Luma/Chroma bandwidth (2D Blu-ray) Full Luma, almost full chroma
    Image retention Very little
    Posterization Very small “hardened” edges during fast motion, moreso with very fast motion and high output rate (50hz content outputs at 100hz)
    Phosphor trails Very mild
    1080p/24 capability No judder in 2D or 3D
    Input lag 47ms+ compared to lag-free CRT (see notes)
    Full 4:4:4 reproduction (PC) Yes, with [1080p Pixel Direct] enabled, but [HDMI Content Type] must be set to “Photo” to avoid severe sharpening artefacts
    HDTVtest.UK

      1. Samo sam postavio C/P radi usporedbe. Ne ide mi uglavu da je za njihovo tržište puno bolji model, a da će za ostatak Europe biti ništa novo. To me čudi, jer je vaš bivši kompanjaon uvijek dobijao slične postavke kao i hdtv.uk. Onda nije bilo bitno da li je iz Engleske.

  3. pa i nije mnogo drugacije opisano,st 50 je bio sjajan tv ovdje su povecali svjetlinu i crnu boju(mada se i dala izvuci svjetlina dobra i ranije)ali su boje nesto slabije.Procitao sam sve do sada recenzije samo sam se nadao da ce nekim cudom biti kod nas manji input lag.Mislim da su amerikanci najvise nahvalili tv ali kod njih je st50 bio mnogo losiji nego kod nas pa im je sada ovaj veliki napredak.Mene strah uzeti st50 zbog problema koje ima ali valjda tome i sluzi garancija.Cudi me kako u Bosni jos nema novih plazmi a lcd su odavno dosli.

    1. Ne znam što smatraš pod tim “Bosna”, ali obilazio sam BiH, prošli tjedan i vidio nove Panasonic plazme, X60E i ST60E u više mjesta na policama trgovina. Pitam se zašto su određene osobe, da bi prikrili svoje nepoznavanje nečega, sklone plasiranju neistina.

    1. Zujanje se vrlo blago čuje, isto kao i kod prošlogodišnjih modela koje sam vidio. Opet, što je više bijele boje to se glasnije cuje.

  4. Opet netko na stranim forumima spominje vertikalne linije, što je bio problem na modelima 2012, kakva je tu situacija? Povečanjem svjetline i bijele boje po meni i jeste veliki napredak, jer crna boja je i onako sam vrh, pa automatski je i vrhunski kontrast. Tako da ovaj tv tko kupi za relativno malo novaca ima puno bolju sliku nego najbolji lcd-led, a o kutu gledanja da i ne spominjem.

    1. Na nasem primjerku nije bilo vertikalnih linija niti bilo kakvih drugih anomalija. Lista prednosti u odnosu na LCD-e je podugacka.

  5. Sada jedva čekam GT60, jer je svugdje dobila takve ocijene, da je tretiraju kao nedostižnom, osim VT60, ZT60 i Samsunga F8500. Za ovaj Samsung nigdje recenzije, kao da je nema još u prodaju ili je pre skupa.

  6. Darco, upomoć! Na ovim stranicama stajala je 2009. recenzija za [LCD]: Samsung LE-32B530 [82 cm] ali više je nema a meni su hitno potrebne postavke koje je kolega Nani predložio tada jer sam ih pogreškom izgubila. Molim vas ako možete da mi tu recenziju pošaljete na mail ili mi date neki link na nju ako ima neki novi link. Bila bih vam vrlo zahvalna!

  7. Slobodane ja prosle sedmice obilazio fis vitez pitao u imtecu gledao na e kupi next ba i imel shop nigdje nema.Ne razumijem na kakve neistine mislis i neznanje.Kakvo su sranje napravili u panasonicu ut su ukinuli st 60 ima preveliki input lag,s 60 sam procitao da je dobar ali ima samo 700 linija pokretne rezolucije ostaje jedino gt 60 kao dobar u svemu ali on je preskup za mene.

  8. kada ce video recenzija?Sta mislite moze li se nekim updateom popraviti input lag,jer valjda problem je sto u pozadini smart aplikacije uvijek rade i nemoguce ih je iskljuciti(tako sam negdje procitao ne znam jeli to istina)?

    1. Video recenzija dolazi kroz koji dan, najvjerojatnije u srijedu. Budemo u njoj ujedno predstavili i Marantz UD7007 Blu-ray reproduktor. Obzirom da je input lag generalno problem, trebao bi Panasonic reagirati i popraviti stvar.

  9. Darco,

    zanima me da li internet browser na ST60 podržava flash? Da li normalno otvara stranice kao računalo, laptop, tablet?

    1. Pozdrav xdavorx,

      Ne podržava flash i stranie otvara nešto sporije nego računalo. Meni se sruši svakih 5 minuta i to kod običnih radnji tipa google seach – klik na rezultat, tako da im to baš i nije za pohvalu.

  10. Pozdrav, prvih 100 do 200 sati planiram koristiti mod true cinema uz smanjen kontrast na 50 i ukljucen na min noise reduction i mpeg reduction ostalo sve default (da li da ostavim sharpness na 50?) za sd kablovsku i hd materijal, a cinema mod u meduvremenu kad pustam slajdove boja (takoder smanjen kontrast na 50), dok ne prode break in period, da li ispravno radim i da li cete u buducnosti postaviti ovdje ili na forum kalibracijske postavke ovog TV-a? Vidim da je americka verzija ovog tv-a malo drugacija da li mogu njihove kalibracijske vrijednosti primjeniti? Hvala

      1. Poz,
        molim Vas, jesu li ovo postavke za uhodavanje panela?
        Kupio sam ovaj TV u subotu i još se navikavam malo. Jedan komentar: čini mi se da je slika na htv3 i 4 bolja nego na 1 i 2?

        1. I još nešto kako da isključima automatsko zumiranje na analognim kanalima. Poveća sliku toliko da se gube titlovi. S druge strane kod digitalnih kanala je sve OK.

  11. Darko da li imate u planu testirati od Panasonica led DT60 ?. Zanima me jako ima li napretka ovoga tv-a sa ips panelom na prošlogodišnje serije, koje su imale lošu crnu i kontrast.

  12. Nemogućnost korištenja USB tipkovnice za unos teksta na youtubeu??? WTF? Pa na 42ST50 radi bez problema, logitech bežična. Jedino miš nismo uspjeli upogonit.

  13. Potrošnja energije za npr. standarad način rada je 250W. To se odnosi na gledanje tv-a u trajanju od jednog sata ili kako? Svuda piše koliko troši a nigdje u kojem vremenskom periodu se potroši. Vjerojatno je to opće poznato ali ja sam n00b i ne znam al pretpostavljam da je po satu korištenja.

  14. Jedno pitanjce? Osvježavanje zaslona je 2500 Hz focused field drive! A na snimci prezentacije je očajan flickering na televizoru u pozadini, jednostavno me nervira i kvari gledanje prezentacije. Nije mi jasno zašto je to tako jer mislim da se to da uskladiti sa kamerom, tako da se taj flickering ne bi trebo toliko isticati?

  15. Lijepi pozdrav,Darko.
    Uzeo panasonic gt60! Sad cekamo recenziju {
    Zasada mi je najveci problem,osim kalibracije naravno,taj sto kod inter. pregleda se iskljuci TV slika I to kabelska-B net.,pa treba resetirat I sinhronizirat B net sa TV .Isto se desava kod prvog paljenja TV-a ,odnosno B neta! Imali pomoci?

    1. Ako imaš prošireni paket od Bnet i njihovu karticu u uređaju, kupi Conax cam modul, onda ti više neče trebati njihov uređaj i njihov daljinski, već češ sve radnje obavljati preko daljinskoga od tv-a, a slika će ti biti malo bolja. Kakav je GT ? Da li je dosta svijetlija, da li je bijela bijela itd ?

  16. Hvala,Ivane na savjetu jer svako paljenje tv i resetiranje ubija! Koliko dode taj modul?
    Gt je skup } narocito u odnosu na st 60 A sto se tice tih parametara svjetline,kontrasta…nemam za sada usporedbu sa St -om,a i nije mi ni kalibriran jos kako treba,vec istrazujem…
    Svjetliji je svakako,a ima i opciju Bright room,za svjetl okruzenje.

  17. Pozdrav Darko. Ranije sam hteo da kupim ST50 ali sam odustao od straha kada su one vertikalne linije u pitanju kao i zbog IR-a i refleksije. E sad posto postoji mogucnost da vratim moj LED tv opet razmisljam o plazmama. Posto me 3D ne zanima kao i smart funkcije razmisljao sam o nekom entry level modelu tipa Samsung f4500 ili Panasonic X60. Vidim da su dobri za SD signal. Moj operater ima samo jedan HD kanal a ostali su digitalni. Moj problem je sto tv gledam na rastojanju od oko 2m. Neznam koliko je to dobro za te pocetne plazme. A interesuje me da li je i kod njih AR filter slican kao i kod ST serije?
    Unapred hvala.

    1. Pozdrav,

      Tek od ST serije televizori imaju AR filter protiv refleksija i na njima su one relativno dobro prikrivene. Kod Samsunga isto tek jači modeli imaju filter. S udaljenosti od 2 metra na 42 inca velikom hd ready zasl onu ostrina nije idealna, no trebali biste biti zadovoljni jer SD signal plazme dobro prikazuju i prikrivaju digitalne nesavrsenosti. Po potrebi mozete umjetno povećati ostrinu putem dostupnih kontrola.

  18. Darko hvala vam na odgovoru. Mozda ipak budem razmisljao o Panasonicu. Darko jos jedno pitanje mozda ce vama izgledati glupo ali sam ja ipak laik. Posto su ove plazme(ST,GT) Full HD rezolucije postoji li mogucnost da se kod njih kao kod kompjuterskih monitora regulise rezolucija i da je smanjim na HD ready da bi gledao SD signal. Jos jednom se izvinjavam ako je pitanje glupo. Vidim da se jos prodaju GT50.
    Pozdrav

    1. Svakako pitajte sve stvo vam nije jasno, tu sam da pomognem. Rezolucija kod digitalnih zaslona kao što su LCDi i plazme je fiksna i ne moze se mijenjati kao kod crt-a. Dakle, moguće je samo slati razlicite rezolucije signala, no TV ce ih uvijek skalirati na svoju originalnu, odnosno nativnu rezoluciju. Skaliranja nema samo kada se šalje nativna rezolucija i iskljucen je overscan…

  19. Dobar dan Darko,

    Da li mozda mozete napisati postupak provjere broja radnih sati? Cini mi se da je ulazak u servisni izbornik drugaciji nego kod ST50. Hvala Vam!

    Miroslav

  20. Evo mala pomoc kako pogledati broj radnih sati:

    1. Na samom TV-u drzati tipku “Vol -”
    2. Dok držite “Vol -” tipku, pritisnite 3 puta info (i) dugme na daljinskom upravljaču. Pričekajte trenutak dok se ne pojavi prozor.
    3. Pritisnite “2” na daljinskom upravljaču 2 puta. Ova naredba poziva SRV-TOOL prozor
    4. Pritisnite tipku “OK” na daljinskom. Pojaviti će se svijetlo-plava mreža
    5. Na mreži skrolajte pokazivač prema dolje pomoću strelica na daljinskom upravljaču, do reda pod imenom [PTCT]
    6. Pokazivač sada pomjerite na desnu stranu. Sada se nalazi na praznom polju
    7. Drzite MUTE tipku tri sekunde. Broj radnih sati će se pojaviti odmah do riječi [TIME] i prikazan je u satima i minutama. S desne strane stoji broj koji predstavlja koliko je puta TV upaljen/ugašen
    8. Iz servisnog izbornika izlazi na način da se drži tipka “Exit” na daljinskom upravljaču tri sekunde

    Napomenuo bih ne vezano za ovo kada zavrsite sa gledanjem 3d sadrzaja da iskljucite naocale jer se one same ne iskljuce pa moze iscuriti baterija. Naocale se iskljucuju tako sto drzite dugme na njima sve dok se ne pojavi mutna slika dok gledate kroz njih. Poz

  21. Pozdrav. evo nabavih ovaj tv i moram reći da briše pod sa mojim dosadašnjim televizorima (lcd led)
    Dakle šta se tiče kvalitete slike same pohvale za sada.
    Ako može savjet kako spojiti jedan malo stariji audio receiver (ukoliko uopće postoji način). Radi se o denonu DRA-700AEDAB

  22. Ovo su moje kalibracijske postavke za 50ST60 (za filmove preko media playera), neka i ostali koji imaju ovaj tv postave svoje:

    Mode: CUSTOM
    contrast: 70
    brightness: -1
    color: 52
    tint: 0
    colour temparature: warm
    viv colour: off
    amb senzor: off
    noise r.: off
    mpeg r. : off
    IFC: off

    Advanced Settings:

    Screen Brightness: Low
    C. Adap. Gamma of
    Black Extension: of
    G. Colo: Normal

    white balance:

    R.G : -1
    G.G : 0
    B.G : 1

    R.Cutoff : 2
    G.Cutoff : 0
    B.Cutoff : 2

    Colo management:

    R saturation : 5
    G saturation : -2
    B saturation : 5

    Gamma: 2.4

  23. Panasonic 50 ST 60 E . Jako zadovoljan slikom . Zvuk lošiji nego na staroj 42 S 20 e . Koristim sounbar kada gledam filmove. Pitanje !
    Za gledanje preko tv mediaplayera. Može li se sačuvati postavka i mogu li se povećati titlovi? Za moj pojam su jako mali. Manji duplo nego na Tv programu. Zadnji firware je u njoj već instaliran. Pozdrav !

    1. Zanima me kakva ti je slika preko dana u odnosu na lcd-e,i kakva je slika SD signala u odnosu na LCD,kakva su tvoja iskustva s obzirom da i ja planiram kupiti istu telku?

  24. “Veliko kasnjenje signala- nije dobar odabir za igrace”

    Prvi put kupujem ovakvu vrstu televizora i re razumijem se bas najbolje pa bih molio pojasnjenje ove natuknice.
    Naime, planiram kupiti play station 3 da bih mogao odigrati sa drustvom fifu i pes 2014, ili mozda neku pucacinu, pa me zanima kako bi se to vrtilo na ovom tv-u, jer ovo gore ne zvuci obecavajuce.

    Hvala.

  25. A cuj za igre definitivno nije, ali za video je zakon
    gledao sam je u jednom centru usporedo sa LCD-ima,pokretna reza se tocno primjeti u odnosu na LCD prirodni pokreti bez zamučenja i kontrast se odmah primjeti. A za (games) prevelika razlika od stisnute naredbe do pomaka na tv-u. Bilo bi dobro sacekat iduću godinu pa kupiti ovogodisnji GT60 kad padne cijena…

  26. Aha, a koji bi se onda televizor ovog ranga ili mozda malo slabiji dobro ponasao u kombinaciji sa playstationom 3 a da je plazma?
    Ili se isplati igrati samo na LCDu (cijenio bih primjer konkretnog modela)?

    1. A neznam, dolaze ti u obzir svi televizor unutar 35ms input lang-a. Pana gt60 GAME MODE 35ms ali je preskup, mozda kakav samsung treba malo pogledat. Javim

  27. Evo stigla kući 50st60, slika ČUDO! Gospodine Darko vas bih zamolio da mi pojasnite na linku gdje su postavke, G-Luminance na koju vrijednost ide?
    Hvala unaprijed

    1. Pozdrav, svidja mi se Vaša reakcija na TV, znači da ste zadovoljni :). G-luminance ako nije naveden u postavkama onda ga ne treba dirati, makar kad gledam grafikone na stranici 2 recenzije, trebalo bi ga smanjiti. Za optimalan rezultat naravno preporučujem kalibraciju, za sto me možete kontaktirati direktno na e-mail.

  28. e bas mi stigla plasma Panasonic 50ST60 , , sve super i u sd i u hd prek media playera, tv je zakon, slika ludnica pogotovo 1080p mkv filmovi , predobro ,svima velika preporuka,hvala darko na recenziji ,pozdfrav sa TVZ strojarstvo

      1. pozz. ja koristim servio media server besplatan je lako se podesava a da bi ti prikazao titlove potrebno je da je video mkv. i da titl ima isto ime kao i video. Ili da video provuces kroz mkvmerge ver.4.0 i ubacis titl. proces traje oko 90 sekundi. kada pokrenes video putem tipke option potrebno je pokrenuti titl i odabrati kodnu stranicu 1250.

  29. nije moguće povecat ,mozda to poprave sa sljedecim updejtom ,makar su i meni ovi taman ,imam 50st60 i gledam sa 2 metra ,prezadovoljan sam

    1. Tv je odličan! Ali veličina titlova u mediaplayeru je smješna kada se gleda sa udaljenosti od 3 metra. Premala!!!! 3 X manja od titlova na tv kanalima!
      Nemam slab vid ali svi koji su to vidjeli na mom tv-u 50ST60 su sa osmjehom komentirali i naravno bili u potpunosti u pravu.
      Nadam se da će Panasonic imati razumjevanja za ovaj ozbiljan propust ! Moram koristiti vanjski mediaplayer od 200 kuna na kojem je sve uredu !
      A ovaj TV je kupljen da bi bio zadovoljan i smanjio uređaja i broj daljinkih upravljača na stolu (pa taman se oni zvali i logitech)
      Pozzz…

  30. Pozdrav! Danas je frend na moj nagovor uzeo ST60, 42”. Malo prije smo sve posloži, ali ima jedan problem i nikako da skužim koji je glavni razlog. Spojili smo AsusO!Play media player, uštekali USB i pustili neki HD mkv. Slika je wow, ali problem je što zvuk nije sinkroniziran sa slikom Pustili neki divx od 700 mb i opet ista stvar. Film je doslovno negledljiv.

    Onda smo USB sa filmom uštekali u media player TV-a i sve je radilo savršeno i skroz sinkronizirano. Zatim smo uzeli asus kod mene doma zajedno sa njegovim hdmi kablom i usb-om. Spojim doma na G20 i sve radi besprijekorno…. Dakle nije do playera niti HDMI kabla.

    Koji je to bog sa ST60 i koji je glavni razlog ovome??? Prvo mi je pao na pamet input lag, ali kolko sam shvatio input lag ima veze samo sa igranjem, a ne sa vanjskim media playerom. Nadam se da nije do ovog jer je ovo jedno veliko sranje. Nadam se da ima rješenja…. Glupo je reć ‘nek koristi ugrađeni media player i bok’..To nije rješenje.

    Našao sam i ovo: For games there is a delay from when you press a button on your controller to when the action occurs on the TV and for videos the audio is sometimes completely out of sync with the picture.

    I ovo: OK, first, what’s input lag? As mentioned, it’s how long it takes for a TV to create an image. This includes processing like deinterlacing, scaling/upconverting, frame interpolation, and more. With movies and TV content all you might see, at worst, would be lip-sync issues, but this is fairly rare.

    Pa nije vrag da jedan panasonic, tv godine ima najgori oblik input lag-a???

    Kako je moguće da je tv hvaljen na sva zvona ako ima ovako ‘glupu’ manu? Superioran u svakom pogledu, a opet ovako nešto. Ne razumijem… Spojit ćemo sutra PS3 i ako se pojavi isti problem vraćamo TV jer ovo nema smisla. Radi se o tome da vjerojatno sve što spojim HDMI kablom nije gledljivo (a možda ni igrivo), a to nije mala stvar. TV upravo za to i služi, da spojim na njega media player, konzolu, PC… Što će mi TV sa 4 ili više HDMI ulaza ako mi zvuk nije sinkroniziran kad nešto spojim. Ovo je po meni velika sramota za panasonic i ako je ovo ovako preporučio bi svima da ga zaobilaze u velikom luku ako nemaju AV receiver. Možda bezveze dižem paniku, ali ovo mi je skroz čudno.

    1. I, da li je riješio?
      Ja imam isti problem, tj dovoljno sličan :)
      Spojen mi je WD TV Live na stereo pojačalo, a hdmi na TV. Kada upalim film, slika kasni za zvukom na vanjskim zvučnicima 150-200ms. To se lijepo “popravi” tako da u media playeru namjestim audio sync delay 200ms (imam korake samo po 100ms). I tako za svaki film koji gledam :(
      Već sam počeo gledati receivere s hdmi ulazima gdje mogu namjestiti audio delay koliko treba. Ako ima netko pametno rješenje, neka javi.
      TV je inače najbolje što sam do sada vidio što se tiče slike, media player (koristim dlna) mu je odličan (uz zamjerku na veličinu fonta), zvučnici “ubijaju” u odnosu na starije televizore, stvarno su glasni i daju ok zvuk.

      1. Mali updejt sa sretnim završetkom :)
        Prvo sam ugasio telku, upalio media player pa onda tv i ništa, i dalje isti problem. Onda sam skinuo najnoviji update za asus Oplay. I drek, ista priča… Pa sam probao sve HDMI ulaze i drugi HDMI kabel. Nijet. Onda sam spojio svoj Apacer i stvar proradila :) Radi bez greške sa drugim media playerom! Zatim spojio PS3 i radi ko zmaj. Sve besprijekorno sinkronizirano. Odigrao partiju PES-a u 3D (nisam oduševljen). Uglavnom, ne osjetim nikakav input lag i mislim da moraš bit okorjeli FPS igrač da bi osjetio to kašnjenje signala. Da nisam pročitao na netu da taj problem postoji nebi ni znao za njega.

        I dalje me čudi zašto stvar ne radi sa asusom, pošto normalno radi na G20. Očito nisu kompatiblini :) Bitno je da radi sa drugim playerom i sa PS3. Sve u svemu, ovo mi je vratilo nadu i opet me približilo odluci da i ja ubodem sebi jednu :)

        1. Pozdrav Andrey,

          Pratim vaše objave no nisam do sada stigao odgovoriti. Problem sinkronizacije sam uočavao kod Panasonicovih plazmi i isto tako zaključio da dok s jednim media playerom zvuk nije u skladu sa slikom, kod drugog stvar normalno funkcionira. Na kraju sam došao do zaključka da se u slučaju kašnjenja treba poigrati s izlaznom rezolucijom playera jer je očito TV osjetljiv na signal koji mu dolazi. Tako da savjetujem da na Asusovom playeru pogledate opcije izlazne rezolucije i frekvencija osvježavanja (npr. 1080p/60, 1080p/24) i vidite što će se događati…

  31. za vidjet broj sati nije potrebno ulazit u servisni meni ,samo main menu- izabrati help –system info —i pod status 4 pise B0–ono sto pise dalje to su broj sati

  32. Dotična plasma pati i od problema 3D titlova SBS (side by side). Ja nisam uspio riješiti niti konvertiranjem .
    A i bezuspješno sam tražio rješenje i na internetu . Molio bih nekoga ako ima koji Media player da isproba !
    Kolega Andrey ako imaš skinuti neki 3D fim sa 3D titlom (ne običnim) da isprobaš na AsusO!Play media playeru . Unaprjed hvala.
    Negdje sam pročitao da philips media player 3000 je sposoban ujediniti 2 subtitla side by side ujediniti u jedan i pravilno pokazati u 3D modu na panasonicu. Imam AZbox Elite i i nema kašnjenja zvuka sa njegovog media playera. Hvala i pozdrav!

  33. pozdrav namjeravam uzeti ovaj tv pa sam jucer nosio ps3 u prodavnicu da se licno uvjerim u input lag.Probao sam na true cinema ukljucio sam game mod ali mislim da mi je ostalo upaljenih opcija obrade slike.Uglavnom odigrao sam fife i input lag se ne osjeti.Vodio sam loptu izmedju onih letvi na pocetku utakmice gdje je stvarno potrebna brza reakcija.Onda sam u utakmici pritiskao tackle da vidim kasni li reakcija sve je normalno bes ikakvog kasnjenja.Imam kuci philips 6606 koji ste vi opisali kao dobar izbor za igrace i potpuno je isto na st60 sto se tice input laga.Prednos plazme sto slika se ne zamuciva nema ghostinga pa igranje fife je jos bolje iskustvo.Eto ko se dvoumi zbog input laga nek ne brine funkcionise bez ikakvih problema.

  34. pozdrav

    ja postavio ovakve postavke nakon 300 sati za 50ST60 sa hdfever ,moli komentare

    za blu-ray i hd

    Blu -ray settings on ISF standards Panasonic 50ST60 :
    Having applied these settings below , we got a peak brightness of 125 cd / m² Black at 0005 cd / m² , or about 25 000:1 ANSI contrast.
    Mode: True Cinema
    Contrast: 70 (to the right , neither too strong nor too dark , according to ISF standards : between 100 and 130 cd / m², here we are at about 125 cd / m²)
    Brightness: -2 ( for dense blacks, but not blocked records to 0005 cd / m²)
    Color: 50 ( default perfect natural colors , so perfect for Blu -ray, but maybe just for a little TNT)
    Tint: 0 ( hue corrects specifically with the advanced settings , so we left at 0 )
    Sharpness: 50 ( the default mode , which is fine with the Blu -ray, might not be enough with TNT, on 50 it causes no ringing or tingling )
    Temp: Warm ( to get as close as the color temperature reference ISF : 6504K )
    Color Vive: Off ( creates more vivid colors , not bad with TNT, but not enough natural colors , so Off)
    Operating temp sensor : Off ( effective with TNT, but adjusts the contrast according to room brightness and gamma and thus disrupts the colorimetry , so Off) )
    Noise Reduction : Off ( effective , but reduces the sharpness of the image, so Off)
    24p Smooth Film : Off or Medium (selectable on off fluidity is cinema, but there are jerks on traveling and flicker on Middle image is smooth , without jerking or flickering, but there has very slight motion artifacts and a small camcorder effect).
    Advanced Settings :
    Reg screen brightness : Low
    Adapt control Gamm : 0
    Black Extension : 0
    Color range : Normal ( for a gamut close to the reference Rec.709 on Native CIE triangle is too large , the colors too saturated ) .
    White Balance ( to adjust the balance RGB and gray scale , and therefore the color temperature)
    G.Rouge : -9
    G.Vert : 9
    G.Bleu : 1
    L.Rouge : 2
    L.vert : -2
    L.Bleu : -2
    Detailed adjustment ( ranging from 10 to 100 IRE) :
    G. Red: -50 / -37 / -37 / -36 / -35 / -22 / -1 / 33/24 / -3
    G.Vert : -7 / -25 / -36 / -35 / -35 / -23 / 0/37/28/0
    G.Bleu : 0 / -19 / -34 / -36 / -38 / -24 / -4 / 38/26/1
    Color Management (to adjust the gamut)
    T.rouge : 4
    Sat.Rouge : -17
    Lum.Rouge : -3
    T.Verte : 5
    Sat.Vert : -5
    Lum.Vert : 17
    T.Bleu : 0
    Sat.Bleu : -4
    Lum.Bleu : -1
    Gamma: 2.4 ( for a curve perfect luminance , contrast scenes, but detailed , no crushed blacks or whites burned and therefore perfectly homogeneous gray scale )
    Detailed adjustment (10 to 100 IRE ) : -37 / -38 / -25 / -16 / -8 / -4 / -2 / 3/0/0
    Direct pixel 1080p Off
    On scanning 16:9 : off
    Pixel displacement : Auto

    za SD

    Mode: Custom
    Contrast: 75 ( TNT is often watch the day with light , so the contrast should be higher anyway the Custom mode is brighter than Cinema modes )
    Brightness: 0
    Color 50
    tint 0
    sharpness 60
    Temp: Cool or Normal ( for a whiter white , not yellow, even if sometimes in cold , blue is dominant, but on TNT I do not mind , I think it’s not bad)
    Color Vive: ON ( for the most flattering colors )
    Ambient temp sensor : On ( enables adpater contrast depending on the brightness of the room )
    Noise Reduction : Auto
    IFC : Minium or Medium ( ample on the 50 Hz flicker who suffers less than 24Hz )
    Advanced Settings :
    Reg screen brightness : Low
    Adapt Gamma control : 7
    Black Extension : 5
    Color range : Normal
    White Balance default
    Color Management Default
    Gamma: 2.4
    Direct pixel 1080p Off

    On scanning 16:9: . On ( To trim the edges of the image often degraded on TNT Note that this year can be active on the Sweep mode and disable one to another mode , the settings will be saved for each mode and source , unlike the ST50 )
    Pixel displacement : On ( reduces risk labeled with logos)

  35. @devouring

    Takoder sam postavio postavke ovog francuza, medutim buni me ovo, skinem besplatni program za kalibraciju AVS HD 709 i pustim klip 1.Black Clipping (za podesavanje crne boje ”brightness”) preko media playera ASUS i ne vidi se da blinka 17 i 18 stupac, a po ovom programu trebaju da blinkaju, pa eto pokusaj i ti s tim programom. Kada stavim brightness na +1 pocinju blinkati, sada ne znam da li ostaviti na -2 ili +1, da li cu poremtiti gammu time i cjelokupnu sliku. I koda mi je bolja slika kada Direct pixel 1080p stavim na ON. Francuz nije napisao kako mu je podesen HDMI Content Type i HDMI/DVI RGB Range, kako si ti to postavio? Poz

  36. pozz

    od toga francuza mi dobro izgleda u SD ,ali za Hd filmove nisam bas zadovoljan, to je izgleda od panela do panela ,frend isto postavio postavke i kaze da mu e je super Hd a SD bez veze , tak da sam sve vratio na tvornicke postavke i true cinema mod ,ne gledam prek HDMI tak da nemogu ni doc do tih postvaki ,gledam sa ugradenim medija playerom od tv ,jedino pravo rjesenje je direktna kalibracija

  37. sve u svemu velika preporuka svima za 50ST60 , tko se nemože odlucit izmedu 42 ” ili 50 ” ,u skladu sa mogučnostima ako mozete uzimete od 50″,za tu love i za hd nema bolje ,slika super ,POzdrav Darko hvala za kalibraciju

  38. Pozdrav, molio bih pomoč. Naimeu glavnom meniu u postavljanju opcija neznam kako uključiti opciju 1080p Pixel Direct. Naime ona je isključena i ne daje mi mogučnost da je uključim. Zahvaljujem

  39. pozdrav uzeo sam 50st60 stavio sam true cinema i smanjio kontrast na 35 dok se razradjiva.Zanima me ima te li link za download onog materijala za razradjivanje one kockice i snijeg.Stari linkovi ne rade?

  40. samo da jos jednom napomenem prosto je grijeh da ovaj tv bude ozloglasen nepravedno.Ja ne znam kakva su mjerenja input lag,ali ja sam i danas probao.Stavio normal mod poiskljucivao sve sto se dalo iskljuciti samo aktivirao game mod.Slika je savrsena nema nikakvog zamucivanja a input lag ne postoji.Mozda brojke kazu drugacije ali u praksi,vi ste rekli da je philips 6606 oko 30ms i da je dobar za igrace.Danas sam uporedjivao i st60 je bolji brze reaguje to se lako provjeri na fifi kad treba brzo voditi loptu zmedju onih letvi prije utakmice.Na st60 igraci su mnogo brze reagovali nego na tom philipsu.Ps darco moze li kakva pomoc oko kalibracije nisu mi bas boje dobre bljedunjava mi je slika po tvojim postavkama.Ne znam jeli to sto je jos rano jer tv ima tek 5 radnih sati,tvoje sam postavke pokusao samo da vidim kako izgleda.

    1. Mjerenja ulaznog kašnjenja daju točan rezultat u milisekundama koliko slika kasni od trenutka kada dođe u TV pa do kada se prikaže. Sad, taj podatak često u praksi i nije toliko važan jer ako je panel brz i ako se ne radi o zahtjevnim igračima, neće se niti uočiti. U međuvremenu smo testirali 50ST60 plazmu i unatoč kašnjenju kakvo jest, u igrama ga nismo uočili.

    1. na daljinskom , options ,video setup , subtitle -subtitle text i onda subtitle text ,central europ 1250 i to je to

    1. znaci film se mora zvat ko i titl,pokrenes film i onda na daljinskom options i tako dalje ,a mora bit da imas te opcije za film

  41. nastimao sam titlove ok je nisu ni premali mada bi mogli biti malo veci.Darco kao da vidim zuckaste obrise pri brzim pokretima jeli to normalno kod plazmi?Samo da pohvalim ove postavke od panyia gore u komentarima odlicno izgleda.

  42. hvala darko na odgovorima probao sam i ove postavke od francuza jako dobra crna boja ali kao da malo guta detalja.Darko ovo hdmi probao sam normal ima full i auto,na normal se mnogo popravi crna boja.Inace opcenito ja nesto nisam zadovoljan crnom bojom ona je kao trebala biti najjaci adut ali kod mene je to nekako uvijek nijansa sive.

  43. Pozdrav sretna Nova godina svima.Darco jedno pitanje moze li se kod nas otkljucati advance settings u CINEMA modu.Vidio sam par postavki na americkim stranicama u tom modu kod njih je izgleda moguce.Kod mene je na Cinema advance settings nedostupan?

  44. pozdrav ljudi! evo da se i ja pohvalim sa ovim odlicnim plazma modelom. citao sam recenzije i vidio da se neki ljudi zale na sporost i rusenje nterneta. moja plazma dolazi
    u softwer verziji 3720-10302. verzija iz recenzije je 3690-10102. pretpostavljam da je dosta bugova otklonjeno u novijoj verziji, jer sada nema nikakvih zamjerki
    koje su prije navedene.
    jedno (ili vise pitanja) ako ko moze pomoci:
    probao sam sharati filmove sa mobitela preko wifi-a na televiziju, neki materijali idu, neki ne. zbunjujuce je npr. da neki mkv formati filmova idu, kao i mp4, dok npr.
    divix bilo konvertiran u mp4, bilo kao avi file, ne prolaze….
    ili neki fajlovi snimljeni mobitelom, mp4 ne idu, ili idu jako sporo, preko sharinga tj. preko wifi. svi fajlovi rade najnormalinije preko usb stick-a!!!

    sto se kalibracije tice, probao sam postavke od francuza i slika u true cinema modu je katastrofa kod mkv formata (film hobbit). kad sam napravio kalibraciju “na oko”,
    da lice mora biti “boja lica”, smanjio boju na 30%, kontrast na 90%, ostrinu na 60%, izbor boja na hladno, sve opcije “popravljanja” slike na off, dobio sam
    malo je reci fenomenalnu sliku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    mada imam panasonic ips lcd, koji je prije dvije godine bio jedan od najboljih, usporedba je nemjerljiva!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    cak i filmici snimljeni na mob. na plazmi izgledaju puuuuno puuno bolje…!!!!!????

    eto, to su prvi utisci…
    ako neko misli da mi moze pomoci u vezi sharinga, bio bih zahvalan… ovako sheranje mi je jako dobro, jer mobitelom sa torenta skinem film, i odmah
    ga mogu prikazati na tv…. ista stvar mi je i sa hdd koji je spojen na tv, sav materijal mogu bezicno prebaciti u mob.

    hvala svima na odgovorima!

  45. meni se pojavio IR nadam se da nije burn in :( i to ovo viera main menu vidi se najvise kad je siva pozadina.Kako su ga debilno napravili bijelo na crnoj pozadini ko stvoreno da se uprzi.Mnogo sam razocaran.

  46. @alkos91 ne brini to ti je IR i kod mene se pojavio na pocetku isto od viera menija, kada prode nekoliko stotina sati rada sve ce se to izbrisati, smo nemoj obracati paznju na to, u normalnom gledanju to se i ne primjeti.

    @wlan bi li mogao postaviti svoje postavke?

  47. pany tvoje postavke su mi odlicne jesi li radio za sd kanale i kad se gleda film preko kompa putem hdmi-a.Ovo sto si postavio je bas za media player dobro za sd bas i ne.Ja sam probao sound i vision postavke,samo sto sam stavio true cinema umjesto cinema i tu je gama savrsena ali boje su malo zuckaste.Ima li kakvih jos predloga za postvake slike.Od francuza mi je i hd i sd los hd je pretaman guta detalje a sd je smijesan isto vodenim bojicama da sam crtao tako izgleda.

  48. @alkos91 ocigledno imamo slican panel kod mene je od 50”, slazem se postavke od francuza i meni blokiraju crnu, brightness trebam staviti na +2 a ne na -2 da bi se vidjeli detalji. sto se tice SDa, mod mi je true cinema sve po defaultu osim sto sam stavio zive boje na ukljuci i dosta mi je bolja slika kada mi je to na ”on” i uklanjanje smetnji na auto. poz

  49. i meni je 50 inca pokusat cu od francuza sa +2.Nestao mi je IR pustio sam scroling bar nekih 2 sata.Pany probaj ove postavke http://www.soundandvision.com/content/panasonic-viera-tc-p60st60-3d-plasma-hdtv-settings samo true cinema i warm boje(kod nas cinema ne moze advance settings).Ako ti boje budu zuckaste probaj ostaviti default i boje i white balans samo gamu uradi kako ovdje pise.Meni je tako nekako najblize crt tv kvaliteti i zivosti boja.

  50. Mislio sam da necu kupovati novi tv jer imam Samsung plazmu ali kako je majcin tv poceo da brljavi razmisljam se da kupim ovu Panasonic plazmu najverovatnije 42″(gledam sa 2m) a njoj dam moj tv. Pitanje za vlasnike postojeceg kakva je SD kablovska slika (>95% vremena odpada na takvo koriscenje tv-a) na njemu? Vidim da je problem u velicini titla. Moze li se on regulisati pomocu nekog externog playera? Da li ce pustanjem filmova preko USB-a da dodje neke vrste ostecenja mediaplayera samog tv-a? 3D kao i smart funkcije me nesto mnogo ne zanimaju vec kvalitet slike koju pruza ovaj tv. E sad ono sto me brine je da ja kupim ovaj tv a za nekih godinu dana padne cena OLED/4K televizorima (namera mi je da ga koristim bar 10-tak godina). Nisam bas u stanju novcano da svake druge-trece godine pratim trendove u tv industriji i kupujem nov tv(zadnji tv ako ne racunam Samsung sam kupio 2000-te). A i to sto je Panasonic prestao da pravi plazme me brine u vezi popravke ukoliko do toga dodje. Nadam se da razumete moj strah jer ne daje se svaki dan tolika kollicina para.

  51. pa ako ces samo koristiti kablovsku onda bolje 720p plasma.panasonic x60 ili samsung f4500.St60 ima dobar prikaz sd digitalni prikaz ali ne kao te plazme zbog svoje vece rezolucije.Ali opet ako kazes da ces koristiti dugi niz godina svakako onda st60 jer i mi imamo sve vise hd kanala svremenom ce ih biti vecina.Titlovi bar kod mene na 50 inca nisu premali ali eto pozeljno je da budu malo veci.Ipak ja ne koristim media player nego spojim komp sto bi svima preporucio ustedi zivce posebno oko titlova(bsplayer).

    1. Posedujem Samsung PS43F4500 plazmu. Ali sam mislio da je dam majci a ja da kupim 42ST60. Nameravam da se skrasim sa tv-om najmanje 5/6 godina ako ne i duze(bar10). Sad sam skinuo Serviio medjutim moja plazma nema DLNA sertifikat pa mogu samo da je spojim HDMI kablom za pc sto i radim ali posto mi nije ista rezolucija monitora i tv-a onda pre gledanja filma moram prvo da podesim tv kao sekundarni monitor. Malo komplikovano ali sta sad da se radi.

  52. Pozdrav svima! Nakon 8 god. CRT-a ( sony wega 72cm, koji još odlično radi i ima odličnu sliku)
    na preporuku prijatelja kupio sam ovaj TV, odmah napravio update softwera za 7,13 ( čini mi se) na 7,2 i nešto.
    Pitanje koliko vremena treba je “razrađivati” ? Kaže mi čovjek u dućanu 200 sati, da li je to točno?
    Vrtim ovaj 6 min. pattern loop kojeg sam skinuo s ove stranice za razradu TV-a.
    Dojmove javim kada ga malo bolje upoznam.
    Pozdrav!

  53. pa kazu da treba oko 100-200 sati razrade.Medjutim citam po forumima da ni to nije sigurno neko i nakon 500 sati od razrade dobija IR neko ga nikad nije ni razradjivao a nema nikakvih problema.Cudne su plazme ja sam preporucio tetki i prijatelju plazme oni su ih razradjivali nekih 7 dana i to samo sam im kontrast smanjio malo.Nemaju nikakvih problema a samo gledaju tv sto je opasno zbog logoa tv kuca.Ja razradjivam svoju plazmu pazim i opet sam dobio IR od izbornika tv-a (panasonic viera).

  54. Ljudi pokusajte ove postavke za 50st60e:

    Viewing mode: True Cinema
    Contrast 60
    Brightness 0
    Colour: 50
    Sharpness: 0
    Color temperature: Warm
    Vivid Color: Off
    Ambient sensor Off
    Noise reduction Off
    Mpeg Noise reduction Off
    Intelligent Frame Creation Off
    Panal luminance setting Low
    Adaptive gamma control 0
    Black expander 0
    Gamma 2.2
    16:9 Overscan Off
    R-Gain -2
    G-Gain -3
    B-Gain 3
    R-Cutoff 0
    G-Cutoff -1
    B-Cutoff +1

    Direct pixel 1080p Off

    HDMI tip sadržaja [sva off]
    HDMI / DVI RGB opseg: all Standard (16-235)

  55. ovo je sa flatpanelshd pokusavao sam ja,slika mi je kao i na i kod Darcovih postavki fali zivosti boja nekako je zgasita slika.Koristim od Francuza sa +2 svjetlinom kako si rekao i to mi je ok mada sada crna nije onako crna kao sa -2.Ipak mislim da je to -2 greska ono je pretamno.

  56. Znam da plazme trose vise struje u odnosu LED televizore. Interesuje me da li je ta potrosnja velika kada je plazma u pitanju ? Inace tv mi je upaljen oko 6sati.

  57. ja jos uvijek ne gledam tv niti igram igre samo filmove tako da sam stavio auto pixel orbiter sada.Jer skuzio sam da pixel orbiter uzme nekoliko redova sa strane,to je ono sto je onaj momak na forumu pitao kad je pustao boje za razradu.I meni se desilo vidim crni rubovi slike ali to je valjda to pomjeranje slike.Tek sam na 40 sati gledanja tv i igre cu poceti teko poslije 200 pa sta bude onda cu drzati upaljen pixel orbiter.Jucer sam u lokalnom kaficu na staroj lg plazmi uocio burn in ostao logo fashion tv kako je ono ruzno nedaj Boze nikome.Gledalo se national geografic i na svijetnoj pozadini fashion se bolje vidio od tog logoa.Branislave ja kako sam posmatrao u recenzijama nekih 2-3 puta vise struje od led tv-a.

  58. Jedno pitanje planiram uskoro uzeti novi tv i odlučio samo panasonic plazmu, pa me zanima pošto sam odlučio st seriju a između 42 i 50 inch-a nemaju model, koji bi bio optimalni s tim da je najudaljenije mjesto od tv oko 4 metra, tj. isplati li mi se doplatiti za veći model?
    Hvala.

  59. ja sam mislio da mi je 50 inca ogroman i htio 42.Svi su mi savjetovali 50 i uzmem vjeruj da sam se navikao da mi sad izgleda i premal.Ako imas para svakako 50 inca uzmi

  60. Ma definitivno 50” pogotovo jos ako gledas sa 4m i to ce ti biti ”malo”. Ja sam prije imao od 40” i sad nakon nekog vremena ovaj od 50” mi izgleda kao onaj prijasnji od 40” takav je osjecaj.

  61. pany koliko sati ti radi tv,gledas li tv program redovno pojavljuje li se IR?Probao sam od francuza sa -1 svjetlinom ne znam opet mi je to tamno +2 djeluje idealno.

  62. Ja sam odmah kupio tv kad je izasao nekad u aprilu pa radi negdje oko 2000 sati. 75% vremena sam gledao tv program, prvih par mjeseci sam vidao IR pogotovo viera logo od menija i u desnoj strani logo od tv kuce tv1. To sam primjecivao samo kad obratim paznju i stavim sivu podlogu preko ekrana, a u realnom gledanju se ne vidi. Sada nema ni toga vremenom se to izapere. Evo ti jos par postavki pa isprobaj: http://www.av-blog.dk/anbefalede-indstillinger/anbefalede-indstillinger-til-panasonic-plasma-tv-tx-p50st60/ i http://www.avforums.com/threads/panasonic-tx-p42st60b-reviewers-recommended-best-settings.1785807/

  63. ovi danci prvi da vidim da su dirali ovo pojacavanje crne boje probat cu i ovo.Pa koje ti koristis postavke ako od francuza sa kojom svjetlinom?Ne kontam kod danaca svjetlina panela kad prevedem pise mrak valjda bi trebalo biti to minmalno.

  64. Postavke od ovog francuza su mi nekako najbolje za filmove preko media playera, brightness mi je 0, mada nije los i defaultni cinema mod samo sve stavim na off, ono mpeg, noise itd, pokusaj i tako. Za kablovsku koristim defaultni true cinema, a po danu nekad stavim cinema, zato sto je svijetliji. Ukljuci danski jezik na tvu i prati.

  65. sinoc sam gledao dark knight i nakon pocetnog odusevljenja sa francuskim postavkama okrenem na cinema i shvatim da mi je kod francuza crna odnosno najtamniji dijelovi postaju crvenkasti.Mislio sam da je to do filma ali vidim i na kraju filma kad je glumacka postava i crn ekran kod francuza postaje blago crvenkast.Tacno bi platio kalibratora da ima kod nas ove postavke samo me razocaraju.Pokazu kakav bi tv mogao biti ali uvijek mana ili pretamno ili evo sad crvenkasto,kad sam pokusavao one americke tu mi bude zuckasta slika.Kod danaca je ok kad je svijetla slika ali tamni dijelovi budu pretamni kao tinta da je prosuta nema nikakvih detalja samo mrlja crna.

  66. Mamin tv je na kraju otisao (verovatno ekran) pa ja koristim tv online. Trebalo bih da odlucim ukoliko uopste mogu da nadjem vise 42ST60 da li da ga kupim.
    @alkos91 u pravu ste kada kazete da bi bilo bolje da uzmem opet neki HD ready tv zbog kablovske ali me interesuje da li je ta razlika u gledanju SD kanala na HD ready tv-u ili Full HD tv-u bas primetna?

  67. Darko jedno pitanje za vas. Ja sam na predhodnom Full HD tv-u LG 42LM640S imao osecaj kao da mi je na ekranu dok gledam neka vrsta paucine neznam kako bih se izrazio (mada ne na svim programima). Pa me interesuje da li se to odnosi na sum i Mosquito efekt koji ste napisali i da li je u tome razlika gledanja SD signala na HD ready i Full Hd tv-u bez obzira na proizvodjaca ?

  68. Branislave moj jaran ima x60 42 inca ja st60 50 inca,digitalni sd kad je signal dobar sa odredjene udaljenosti je podjednak.X60 je bolji ako gledas sa vece blizini i sa malo slabijim signalima se bolje snalazi.Ako imas para uzmi st60 jer sd je dobar meni je sa 2,5m sd na 50 inca bio jako dobar.

  69. Darko moze li tvoja pomoc oko popravke ovih postavki.Dakle zadovoljan sam bojama kod francuskih postavki jedino sto mi je crna crvenkasta u tamnim dijelovima.Sta bi trebao da popravim da ispravim to da li moze nesto da se uradi da slika bude svjetlija u tamnim dijelovima i ne bude crvenkasta. ovo su postavke Color range : Normal ( for a gamut close to the reference Rec.709 on Native CIE triangle is too large , the colors too saturated ) .
    White Balance ( to adjust the balance RGB and gray scale , and therefore the color temperature)
    G.Rouge : -9
    G.Vert : 9
    G.Bleu : 1
    L.Rouge : 2
    L.vert : -2
    L.Bleu : -2
    Detailed adjustment ( ranging from 10 to 100 IRE) :
    G. Red: -50 / -37 / -37 / -36 / -35 / -22 / -1 / 33/24 / -3
    G.Vert : -7 / -25 / -36 / -35 / -35 / -23 / 0/37/28/0
    G.Bleu : 0 / -19 / -34 / -36 / -38 / -24 / -4 / 38/26/1
    Color Management (to adjust the gamut)
    T.rouge : 4
    Sat.Rouge : -17
    Lum.Rouge : -3
    T.Verte : 5
    Sat.Vert : -5
    Lum.Vert : 17
    T.Bleu : 0
    Sat.Bleu : -4
    Lum.Bleu : -1
    Gamma: 2.4 ( for a curve perfect luminance , contrast scenes, but detailed , no crushed blacks or whites burned and therefore perfectly homogeneous gray scale )
    Detailed adjustment (10 to 100 IRE ) : -37 / -38 / -25 / -16 / -8 / -4 / -2 / 3/0/0

    1. Pozdrav Alkos91 i isprika što sam tek sada uočio tvoje pitanje. Da slika bude svjetlija u tamnijim dijelovima trebalo bi povisiti gammu za vrijednosti 10, 20 i 30 IRE pod detaljnijim gamma podešenjem. Za izbjegavanje crvenkaste crne boje bi trebalo oslabiti crvenu za Red Low komponentu dok se na ekranu prikazuju nijanse sive (preporuka je koristiti AVS HD 709 disk: https://hdtelevizija.com/kalibracija-televizora/korisnicke-upute-za-avs-hd-709-besplatan-kalibracijski-disk/)

      1. Hvala Darko pisao sam ti u vezi kalibracije na mail nisi odgovorio.U svakom slucaju ako znas nekog u Bosni ko radi to javi.Grijeh je imati ovako dobar tv a da nije izvuceno iz njega najbolje moguce.

  70. alkos91 extra su postavke boje duplo bolje zivlje, bijela je bas bijela nije on zuckasta kao kod francuza, cini mi se da je i crna bolja, extra!

  71. Pozdrav svima.

    Ovako imam jedno pitanje za tebe Darko, imam jednu dilemu i nadam se da bi mi ti mogao pomoći da ju razriješim..
    Dvoumim se između 2,3 televizora, i ovaj je među njima, dakle, za par dana kupujem ps4, te tražim tv koji će ga kvalitetno moći podržati,
    da slika bude dobra, da mogu gledati 3d filmove i da to bude donekle kvalitetno(koliko može biti za ovaj cjenovni razred). Sad pošto vidim ovaj tv
    ima veliki input lag nisam sigurna da je to dobro rješenje. Da li misliš da bi bolje rješenje bio LG LA 690S, kojeg si već recenzirao?
    Nekako mislim da taj TV bi bio pristojno rješenje, input lag je kada se stavi na HDMI te PC mode znatno smanjen, te da li misliš da bi taj tv mogao
    dobro funkcionirati sa ps4? Te još je tu Samsung UE40F6500SBXXH. Sad da li je bolje uzeti LG jer ima i pasivni 3d, što je recimo bolje, jer su naočale
    jeftinije, ne boli glava itd. Ne želim pametovati, nego tebe pitati za savjet pa ako može pomozi, ja bi ti bila zahvalna. Veliko hvala.

    1. Pozdrav Martina,

      Sva tri modela su dobra ovisno o primjeni. Osobno bih uzeo Panasonicov ST60 jer je po pitanju kvalitete slike najbolji izbor za tu cijenu i ima izvrstan prikaz boja i fantastičnu crnu boju. Kašnjenje slike koje sam izmjerio u recenziji je možda sada i smanjeno nakon što su izašle softverske nadogradnje,
      tako da taj problem možda više niti ne postoji. No, čak i da je kašnjenje slike nešto veće, to se neće primjetiti u svakodnevnom igranju osim ako ne planirate igrati jako puno pucačina, posebno onih online gdje se kašnjenje slike zbraja s kašnjenjem servera na kojem igrate.

      LG-jev LCD bih preporučio ako planirate puno gledati 3D sadržaje jer je puno blaži za gledanje od aktivnih 3D rješenja kakva su na Panasonicovim plazmama i Samsungovim televizorima.

      Napomenuo bih također ja se slika na sva tri modela može dodatno usavršiti kalibracijom, pa ako ste zainteresirani, slobodno mi se javite na e-mail.

  72. Interesuje me koliko je izrazen Buzzing (zujanje) kod ST60? Na raznim sajtovima sam citao da moze da bude izrazen (cak neprijatno izrazen pogotovo nocu) a opet s’druge strane da to nije toliko izrazeno i da je to normalna pojava za plazma tv. Kod moje Samsung plazme zujanja je bilo ali sam se navikao. Znam da je izrazenije kada je bela boja u pitanju zbog potrosnje struje. Cisto me interesuje iskustvo korisnika ove plazme sa tom pojavom.

    1. imam 50st60 i nema nikakvog zujanja ,kad stavim bijelu podlogu i stavim uho iza TV onda se normalno malo čuje, a gledam tv sa 2 m tako da ne možeš to skužiti ,čak ako i smanjiš zvuk do kraja ,a i zavisi kakav panel dobiješ

    2. Kupio sam 50VT60 u prosincu 2013. godine u Zagrebu i jako se čuje zujanje .Ne zuji stalno ,ali ponekad je jako neprijatno. Zujanje je više nalik na rad “frižidera”. Čitao sam kasnije o tome na internetu i puno se ljudi žalil na ZT i VT serije modela proizvodnje do recimo lipnja-srpnja 2013 godine. Navodno da se u novije serije ugrađuje neka pjena između ventilatora i zadnje ploče televizora da se smanji zujanje. Pretpostavljam da moj TV to ima već tvornički ugrađeno jer je novije proizvodnje ,ali zujanje je i dalje neprijatno. Kada se npr. ruka stavi na rupice zadnje ploče TV-a gdje je ventilator više nema tog zvuka “frižidera” :-(
      Ima li netko na VT60 seriji slično iskustvo kao moje sa tim zujanjem ? ST60 serija nema ventilatora kao GT i VT serija.

  73. Pany ako ti je i na ovim zadnjim postavkama slika malo crvenkasta a meni je kao i u francuza nasao sam problem.U white balans W/B Detail Adjustment
    W/B High R: 5
    W/B High G: 0
    W/B High B:5
    W/B Low R: 3
    W/B Low G: 0
    W/B Low B: 1
    stavi W/B Low R:0 i kod francuza je to bilo na 2 i meni odmah crna postaje crvenkasta.Testirao sam npr kad stavim na 6 sva slika je crvena.Pa ako imas taj problem probaj slika i boje ostaju iste samo nestane to crvenog tona bar kod mene.Eto probaj i to ja stavio i ovo W/B high G 5 jer mi je zelena malo isprana ali ne znam djeluje li to uopste.Ako neko ima jos kakav savjet nek napise ja volim testirati sliku.Jer u odnosu na sve ove postavke koje imaju mana vidi se veliki potencijal dok je na tvornickim postavkama slika nekako obicna fali joj detalja

      1. pany djaba meni na 2,2 gama slika bude prevse jednolicna izgubi se dubina slike.Inace u svim komentarima na forumima sam gledao da je gama 2,2 lose podesena(2.2 je target)ali nju dobijaju kroz 2.4 i 2,6 pa balansiranjem od 10 do 100ire .Stavi custom ove postavke pa uporedjuj kako se gubi dubina slike na 2,2 gami.Boje su dobre na ovom cnetu pa sam stavio gamu od d-nice(2,6) sad djeluje ok.Kod d-nicea zelena je bila jako losa nisam uspjevao da je popravim.Probaj c-net postavke samo d-nice gama i panel osvjetljenje na mid. Nadam se da ti ne dosadjujem ali imamo iste televizore pa nam je valjda u interesu naci najbolje mogucu kombinaciju kad vec ne mozemo uraditi direktnu kalibraciju.

  74. Ja imam G20 i također se čuje zujanje koje se pojačava kada je slika svijetla odnosno bijele boje međutim ja sam to lako riješio.Ukoliko ti je tv na zidu kao što je moj “stavi komad tvrđe gume između zida i tog dijela tv-a gdje se čuje zujanje” i zujanje praktično se više neće čuti.Mislim da je to zujanje više odraz vibracija plastike od tv-a ili nosača tv-a koji su od željeza nego samog uređaja jer kada sam par puta mjenjao položaj tv-a na nosaču zujanje bi potpuno nestalo bez obzira na sliku.No pošto bi se zujanje znalo ponovo pojaviti radi vibracija komad tvrđe gume je sve riješio.
    Nadam se daće ti ovo pomoći.

  75. @alkos91 Nedosadujes i ja non stop kombinacije radim kako bih izvukao najbolje od tv-a. Ne znam kad stavim gammu na 2.4 ili 2.6 po ovim postavkama sa neta nekako mi se gube detalji u tamnim scenama, crna bude gusca ali se gube detalji, pa sam gammu stavio na default 2.2 i tu vidim sve detalje u crnoj. Trenutno sam na ovim postavkama:
    Picture mode: true Cinema
    Contrast: 60
    Brightness: 0
    Color: 50
    Tint: 0
    Sharpness: 0
    Color temp: Warm
    Vivid Color: Off
    C.A.T.S.: Off
    Video NR: Off
    MPEG NR: Off
    Motion Smoother: Off

    Panel brightness: Low
    AGC: 0
    Black extension: 0
    Color Gamut: Normal

    Gamma 2.2
    16:9 Overscan Off
    R-Gain -2
    G-Gain -3
    B-Gain 3
    R-Cutoff 0
    G-Cutoff -1
    B-Cutoff +1

    Color detail adjustment menu:
    Red hue: -8
    Red Saturation: 4
    Red luminance: -3
    Green hue: 3
    Green Saturation: 12
    Green luminance: 10
    Blue hue: 10
    Blue Saturation: 10
    Blue luminance: -10

    1080p pixel direct: On
    HDMI content type: photo
    HDMI/DVI RGB range: normal

    Znaci ovu su postavke za gledanje mkv/mp4 filmova.

  76. Probao ja na svojoj 50st60 ali slika nekako zelenkasta, najbolje postavke su mi od francuza kad na njima povecam svjetlinu +2, panel na mid i na snjeznim scenama skinem crvenkasti snjeg sa r-gain a crvenkastu crnu u tamnim scenama sa r-cutoff !

  77. Ja sam skuzio da meni na true cinema slika zelenkasta a na custom crvenkasta ali to se rijesi bas kako si napisao.C-net ima na zelenoj -1 probaj te postavke meni su tu boje odlicne nista nisam morao popravljati http://forums.cnet.com/7723-19410_102-590736/panasonic-tc-p55st60-picture-settings/ .Samo sam gamu popravio postavio gamu odavde http://www.soundandvision.com/content/panasonic-viera-tc-p60st60-3d-plasma-hdtv-settings sad mi slika djeluje savrsena.

    1. Mozete osluhnuti JBL LSR305 (5 inca), ili JBL LSR308 (8 inca). Zapravo su u pitanju aktivni studijski monitori ali nista transparentnije, i detaljnije nemozete kupiti za te novce. Ovo je stereo, dakle 2.0 sistem. Kupuju se kao singl kutije.

  78. Ja sam kupio saundbar with subwoofer SONY HTCT-60 za 500 kuna (125KM) i zadovoljan
    Ono što mi je najbitnije ima niskuh tonova (bas)
    Uključujem po potrebi za filmove. Ovo je entry model ali nije loš i nije skup .
    Pokušaj ove postavke za zvuk na samoj plasmi . Meni totalno drugi bolji zvuk !
    USER
    Equaliser
    150 , 250 , 500 -postaviti na +5 (od mogućih 6)
    1k,2k postaviti na +2
    4K na +4
    8 k , 12 k na +6

    Surround -Stadium
    Bass bust -on
    Auto Gain control – off
    Speaker distance to wall over 30 cm

    1. Danas sam trazio po Sarajevu soundbar i prodavac mi kaze da taj sony ct60 su imali i da je bio 290km!!! A nekakav lg su imali na stanju koji takoder ima subwoofer i on kosta 300km, max bih dao 200km. ps Nekako mi je slika bolja na kablovskoj kada smanjim sharpness na 30, a contrast povecam na 70 pa pokusajte.

  79. Pozdrav svima,
    treba mi mala pomoć naime kupio sam pre 7 dana Panasonic 42ST60 e sad koji kod video materijal ili sliku da probam
    da pustim preko USB FLESH memorije neće samo ispiše usb detected i to je to. Što se tiče SD kartice hoće da prikazuje ali samo slike.
    Ovo nista možda ne bi bilo čudno da nisam pokušao isti video i slike da pustim na još dve plazme 42ST60 i potpuno isto se dešava.
    Dok na 42GT50 bez problema čita sa USB FLESH memorije. Molio bih ako neko od vas može da mi pomogne i kaže
    da li je moguće da 42ST60 ima toliku lošu čitljivost sa USB-a ili je proble do televizora.
    Unapred hvala

      1. Kao što alkos91 kaže, nakon umetanja USB-a u TV trebao bi se odmah sadržaj prepoznati – ako je format i rezolucija koju podržava TV, onda bi reprodukcija trebala normalno funkcionirati. Panasonic nema najtolerantniji media player, no ono što je čitao GT50 mora i ST60. Probajte i s drugim USB flashem, nekada televizori jednostavno odbijaju neke iz nepoznatog razloga.

  80. ja stavim u gornji usb input i kad napise usb detected trebas kliknuti na usb video i otvori se meni sa svim video fajlovima koji su na usb-u.Ako si probao na vise plazmi onda vjerujem da je do tebe da nisi nesto kako treba tu uradio.Jer sasvim normalno cita gotovo sve poznatije formate.

  81. Ja sam sada nasao avforumu stvarno sitne ispravke u true cinema modu i slika je odlicna.Ja volim da su boje jace ne da povecevam boju nego da su one malo naglasenije.Kad stavim ove postavke tv mi izgleda nekako obican kao da sam kupio neki bezvezni a ne mocnu plazmu.Gama je vrlo bitna i meni najbolje izgleda na gore sam vec postavio tu strnicu neda mi se traziti sada.Boje su od tv-a do tv-a ja sam sada prilicno zadovoljan bojama.

    1. Razumem ja tvoje odusevljenje jakim bojama, i meni se to dopada ali sam svestan da to nije to. Prvi mjesec dok sam trazio najbolje rjesenje igrao sam se raznim preporukama, ali nisam bio zadovoljen. Sve postavke kruze oko zutih nijansi francuza, potom postavke sa C-neta ( koje su vrlo solidne ), nasao sam jos par vrsta postavki i nikako do prirodnih nijansi. Sta pod tim mislim…………pa podignete svoju ruku vidite boju koze i zatim to nekako dobiti na TV-u. Atraktivnu sliku na plasmi imati nikakav problem. Prirodnu vec morate resiti kalibracijom ali nemam nikakoga trenutno da to odradi.
      Stoga sam mislio da su ove postavke sa neta precica do dobre slike ali ne, sem ove zadnje koju sam isprobao i danas drugi dan po gledanju tvrdim…………ovo je 90% od svake kalibracije tacno i najprirodnija postavka za plasma ST seriju bilo kojeg Panasonic TV.Ostalih 10% ako vam treba pa ……………. kalibrirajte TV i obratite eventualno paznju, imam utisak da ce se kalibrirane vrednosti razlikovati od ovih ne vise od 10% u krajnjem mjerenju
      Nema atrakcije u slici nego se nijanse u bojama, svjetlina, dubina, tekstura, crna i bela sve na svom mjestu i najprirodnije do sada sto sam isprobao. A vratiti se na atraktivno i na jake boje …..nikakav problem zar ne.
      No srecan sam da sam konacno nasao ove postavke jer mislim da su bas bas, a sad mi je lakse da zivim dok ne dodje na red konacna kalibracija. I ……….siguran sam u onih 10 %, a kada se to i desi napisacu dali se mjerene vrednosti kalibracije uklapaju ili ne u moje ubjedjenje da su to skoro prave vrednosti za najprirodniju sliku.
      Bilo kako bilo …….uzivajte , imate svi odlican TV, koji zasluzuje malo paznje za ono najbolje.
      pozz.

  82. Pobrkao sam jucer ovu tvoju postavki sa jednom druom po naslovu.Prvi put sam probao potencijal je ogroman ali dok sam vidio da je u white balans red c.6 znao sam da je to lose za moj tv.Custom postavku meni je slika crvenkasta cak i red 1 i 2 na 6 ja sve gledam kroz crvenu podlogu.Lica u tamnijim dijelovima scene bljeste crveno crna ne postoji bude crvena.Probao sam smanjiti white balansu crvenu ali onda sve ostale boje gube na svojoj prirodnosti.Izgleda od tv-a do tv-a moj je na true cinema zelenkast a custom crvenkast kod nekog drugog vjerovatno nedostaje crvene u custom itd.Probajte ove postavke pa javite dojmove vratiti truecinema u default sve i onda samo ove male promjene
    TX-P42ST60

    viewing mode : true cinema

    colour temperature : warm

    colour gamut : normal

    gamma : 2.4

    IRE | GAMMA | RGB

    10 : -32 | 44/-12/37

    20 : -3 | 22/2/8

    30 : -2 | 9/0/3

    40 : 3 | 5/0/0

    50 : 0 | 6/-1/4

    60 : -4 | 0/0/3

    70 : -5 | 0/0/10

    80 : -1 | -3/0/0

    90 : -1 | -7/0/-2

    100 : 0 | -8/0/-10

    Colour Management

    R-Sat : 36 (for the deviation of 25% and 50% red to be <1dE)

    G-Hue : -5

    This settings gave pretty much ruler flat lines for gamma and rgb tracking, according to my i1display pro and hcfr.

    Objective judgement of image quality is ofcourse perfect!

  83. Evo ja isprobao vecinu postavki ali nijedna nije pogodjena, il crna vuce na neku nijansu il bijela nije bijela il gama nije pogodjena. Prema tome najbolje rijesenje direktna kalibracija

  84. Poštovani,

    budući da je razlika između 50ST60 i 50VT60 došla na oko 500 eura zanima me da li ima razlike u kvaliteti slike koja bi opravdala kupovinu VT modela. Pogotovo uzme li se u obzir da će se najveći dio vremena gledati kablovski SD signal.

    Zahvaljujem na odgovoru.

    1. Pozdrav!

      Za SD kablovski signal teško da će se mogu uočiti razlika između ST60 i VT60 modela, tako da unatoč “maloj” razlici u cijeni ST60 je isplativiji.

      1. Kupljen ST60.

        Puštam vaš pattern za uhodavanje i to je za sada sve što se prikazuje na TV. Kako je ostatak ekipe nestrpljiv zanima me koliko sati puštanja patterna je dovoljno prije nego krene u redovno gledanje programa. I jedno glupo pitanje: koliko dugo može TV raditi bez gašenja a da nema opasnosti od oštećenja.

  85. Darko imas li neki predlog za postavke slike u igrama sve mi grozno izgleda.Nikako ne mogu ove postavke za filmove boje su pretople i bijela ne postoji.Na normal mi je gama grozna dajte neke prijedloge za igru da je slika sto zivlje i svjetlija.

  86. Ekipo, ja sam kupila model VT60.. prvo bih rekla da nisam neki strucnjak za televizore ali su mi ovaj prezentirali kad sam ga kupovala kao ostvarenje svih snova… naime nasla sam ovaj forum jer imam problem i guglam sve živo i neživo.. ovaj nejeftini uređaj od kojih 16000 kn nemoze ucitati titlove sa USB-a. Dakle nemoguce je jednostavno pogledati film. sad je 01:02 već tri sata pustamo film. i to bezuspjesno.. Imam i jedan tv samsung nebitan model (tv od 3000 kn) isti taj usb stavim i radi i slika i zvuk i titlovi…. Na Panasonicu samo slika i zvuk od titlova ni T..mjenjali smo formate titlova filma svega.. ni sami neznamo sto nismo probali.. Da li netko zna kako ovo izvesti ima li neka trik opcija koju treba ukljuciti a da ju mi nismo nasli? ako nema primam također i ponude za ovaj tv posto mi stvarno netreba ovako skupa igračka koja nemoze izvesti 1 od 3 ukupno funkcije koje mi trebaju. Unaprijed hvala.

    1. E vt50 i vt60 kolko ja znam nemaju postavke subtitla, jednostavno nemoguce je to namjestiti. Definitivno najbolje rijesenje prodaj tv i kupi samsung ili lg u tom visokom rangu i to je to. Jos da ti kazem da sam i ja bio prevaren na isti nacin od prodavaca i uredno im vratio tv radi toga. Probaj i ti ako nije proslo vise od 7 dana. Inace panasonic super tv za sliku sto se tice tvog modela ali koma postavke isto kao i sam smart tv sporo za popiz…

  87. titl mora biti identicnog naziva kao film onda na daljinskom pritisnes option i ustimas titlove.Vjeruj nisu te slagali taj tv je medju top 5 najboljih na svijetu.PS Darko jeli ti bojkotujes moja pitanja :(

    1. To je prvo sto smo napravili i nažalost ne funkcionira . A na option ne nudi nista vezano uz titlove , nego zvuk ponavljanje itd.

    2. Nema mogucnosti narihtavanja subtitla to je panasonic koji ima sve zasticeno isto kao njihovi dvd-i bluray ne citaju divx tj imaju nekakvu zastitu koju je nemoguce zaobici ne sjecam se kako se vise zove jer je bluray player letio u smece. Ljudi samsung, lg to su tv-i koji su dvije tri stepenice iznad panasonica po svemu

      1. Znaci popusili smo tv mi je stajao dosta dugo u stanu neotpakiran jer se stan uredjivao te se nece moci vratiti, i kakva je to glupost od tv-a, tko to hvali vjerojatno englez koji nema potrebu za titlom. Ja osobno neznam dobro engleski i zato mi je to potrebno. Slaven sto se tice smarta i to si u pravu to je toliko sporo bio sam uvijeren da je radi interneta ali imam jedan od brzih pa je to otpalo, isto imam panasonic blurej plejer i ta zastita se zove cinavia i stvarno je totalno sranje tek sada vidim da sam bacio pare na gluposti a tu sam citao isto sve naj o tom tv-u. Ljudi koji pisu recenzije ocito neznaju testirati tv do kraja jer takva stvar je jako bitna

  88. Gospodo, bez panike :). Titlovi se uvijek mogu ili zalijepiti u film ili (brze i bolje) ubaciti u mkv spremnik putem MKVmerge programa i to u trenu. Radim upute na tu temu :)

  89. idemo redom -na daljinskom pritisnuti dugme option Pod uslovom da vam se film i srt (titl) upotpunosti istog naziva .Uradite copy paste sa videa na titl
    na izborniku vam je “Video setup” ponovo pritisnete dobijete opcije za
    Multi audio
    mono audio
    Subtitle
    subtitle text
    reapit
    Vama su bitne 2 funkcije “subtitle ” -titlovi gdje palite titlove i funkcija” subtitle text “-gdje birate naše dijakritičke znakove ČŠĆŽ itd
    Pogledajte koji Vam je software u plasmi .
    Ovo govorim kako je na mojoj plasmi ST60 Prelistajte upustvo koje ste dobili za vaš tv
    Pokušajte ! pozzz

  90. Nisam dugo,evo za panya i ostale koji vole testirati svoje televizore svjeze jako dobre postavke.

    True Cinema
    Contrast 72
    Brightness +3
    Colour 50
    Sharpness 0

    Temp Warm
    IFC Min
    Panel Luminance Low
    Colour Gamut Normal

    WB
    RG 0
    GG 0
    BG 2
    RC 1
    GC 0
    BC 1
    More Detailed
    90 IRE
    RC -12
    GG 0
    BC 1

    10IRE
    RG -23
    GG 0
    BG +9

    Colour Management
    R Hue 0
    R Sat 1
    R Lum 0
    G Hue +15
    G Sat
    G Lum
    B Hue +4
    B Sat +13
    B Lum 0

    Gamma 2.4
    10IRE -47
    20 IRE -37
    30 IRE -19
    40 IRE -10
    50 IRE -3
    60 IRE 0
    70 IRE 0
    80 IRE 4
    90 IRE 2
    100 IRE 0

  91. Interesuje me da li model 3D naocara TY-ER3D4MU menja model TY-ER3D4ME ? Interesuje me jer bih ja trebalo da nosim naocare sa dioptrijom a kako sam gledao film samo sa 3D naocarima slova u prevodu su mi bila malo mutnjikava sto je rezultat ne koriscenja dioptrijskin naocara. Pokusao sam ove koje sam dobio uz tv(TY-ER3D5MA) da “nataknem”preko dioptrijskih ali je to bilo mucenje. Model ME je bio za ST50 tv. Interesuje me takodje da li bi ME bio kompatibilan i za ST60? Te naocare imaju punjivu bateriju dok moje i model MU ima bateriju koja se menja.

  92. Kupio sam nedavno 42st60 i nisam baš oduševljen s nekim stvarima.
    1. TV se ne može spojiti s internetom. Nakon porođajnih muka, jedva se spojio s wi-fi ruterom (asus) koji je nakačen na Bnetov modem i preko kojeg radi jedan PC i 2 laptopa sasvim uredno. Kad se konačno uspostavi mreža s Asusom, na ekranu se pojavi poruka: Dostupna kućna mreža, ali veza s internetomnije moguća – Nije dohvaćena IP adresa.
    Jasno, u dijelu “Pojedinosti o statusu mreže” lijepo stoji i SSID, vrsta sigurnosti, vrsta šifriranja, Status veze, jačina prijema, Mac adresa i pazi sad – IP adresa, kao i podmrežna maska.
    Ali vajni Tv se ne može spojiti s internetom i kaže da nema IP adrese.
    Kad god namještam mrežu, moram svaki put ukucavati zaporku za ruter. Smart platforma-čista jedinica. A i ona je uključena u cijenu, bogami.
    2. Zanima me kako napraviti da jednom ubačeni podaci zaista tamo i ostanu. Na primjer, nakon umetanja USB-a i pokretanja filma moram ulaziti u meni za reprodukciju i tamo namještati titlove. Kad hoću drugi film – opet isto.
    3. Što znači stavka “Ponavljanje” u izborniku Video – ukljući/iskljući – ništa se ne događa.
    4. Kako isključiti stavku Zoom?
    Evo, to su male “sitnice” koje sam na brzinu uspio pohvatati za ovih par dana rada. Kad provjerim broj sati rada Tv-a, jer trgovcima ne vjerujem puno, pokušat ću nešto i kalibrirati, ako bude trebalo, jer mi ovako slika u Sd izgleda vrlo dobro, a u Hd vrhunski. Tek se uigravam s ovim TV-om, ali se bojim da ne bude još neopisanih iznenađenja. Jebeš konstataciju o lijepoj slici i pisanju po ekranu s nekakvom olovkom. – Pozdrav svima.

  93. Kupio sam Panasonic 42X60E plazmu i ovaj buzzing koji se spominje u komentarima me užasno živcira. Ne znam koliko je to izraženo kod drugih plazmi (ili drugih primjeraka ove iste), ali čuje se kao da imam stari frižider u dnevnoj sobi. Kad TV stavim na mute i scena je svjetlija zujanje je stvarno dosta izraženo. Imam i jednu staru Panny 42PV70 plazmu iz 2007. i čini mi se da se tamo to puno manje čuje. Pošto je TV star tek par tjedana, jel ima šanse da to prođe pod reklamaciju?

    1. POZZ Nikola ja sam ovih dana takodjer htio kupiti tu x60 jer sam vidio i usporedio da ima bolju sliku od samsunga f4500 i LG- 42PN450B i da je opcenito bolji tv od ova dva brenda……sad si me malo uzdrmao sa tim buzzingom hmm….pa zar se bas toliko cuje ? jel to problem samo tvog modela ili je to problem te serije x60 ?? jel mi mozes ukratko napisat jos nekakvih detalja vezano za taj tv , jel slika dobra ,ima li problema sa spajanjem na pc itd… ???? unaprijed hvala na odgovoru i nadam se da ces rijesit taj problem :)

      1. Bok Marko! Nikakvih problema nemam s plazmom – komunikacija s računalima (PC i Mac) je plug’n’play, a slika je odlična. Pod mane bi stavio to što nije full HD, a to je pogotovo vidljivo na Macu koji ima dosta sitnog fonta u OS-u pa se to na plazmi ružno vidi i taj buzzing koji je, iako sam se već naviknuo na njega, prilično iritantan. Ne znam da li je to stvar samo moje plazme ili cijele serije, ali možda i ja previše dramatiziram jer TV gledam s jedva 2m udaljenosti pa zato to čujem. Sve u svemu SD i 720p slika izgleda vrlo dobro i gušt je gledati filmove. Ja sam trenutno na B.netovoj analogiji i tu ni najbolja plazma na svijetu ne popravi sranje od slike koju mi B.net prodaje :)

        1. POZZ Nikola hvala na odgovoru …..ja se ne kuzim sta je taj plug’n’play ako mi mozes to laicki napisat(ja spajam laptop preko hdmi kabela) ,meni je taj tv super po svemu sta sam citao al ja imam problem jer sam vecinom na tv spojen sa laptopom i gledam filmove ,serije sa razno raznih stranica i u velikoj sam dilemi dali da uzmem x60 jer me je strah da nebi zeznuo tv zbog surfanja i tih staticnih logoa ….navikao sam spojit svoj laptop koji je vrhunski i sa trosjeda s misom upravljat na tv-u i sad razmisljam ako bi uzeo skuplju plazmu GT60 a nebudem zadovoljan s procesorom i otvaranjem aplikacija(gledanje filmova i serija ) da cu bit totalno razocaran u sta sam dao kune a nisam dobio ono sta zelim……jel mi mozes kazat zasto si se bas odlucio za x60 znam da je konkurencija Samsung PS43F4500 i on glasi kao najbolja plazma koja nije full hd ??

        2. nikola kupio sam 42×60 i mogu ti reci da je tv fenomenalan apsolutno zadovoljava sve moje potrebe :) sta se tice tog buziinga ja stvarno necujem nista i jos dođem skroz blizu iza tv-a i jedvaaa jedvaaaaa cujem nekakvo zujackanje al to treba da se dobro napregnem da bi cuo……….sve je ok samo bi jos trebao razradit plazmu kako treba i tv ce bit super……..jel mi mozes ikako pomoc sta se tice kalibracije ja neznam puno o tome a tv sad gledam u opciji NORMALNO : KONTRAS 50 ; SVJETLOST 0 ; BOJA 50 ; NIJANSIRANJE 0; OŠTRINA 50 ; TOPLINA BOJE -normalno ; ŽIVE BOJE uključeno ; SENZOR TOPLINE uključeno ; UBLAŽAVANJE SMETNJI automatski……u biti kako je i dosao nisam nista mijenjao ,kako si ti stavio postavke i jeli treba pustati snjeg radi razrade plazme……

  94. Jaksa sta je problem kad stavis usb stisnuti options i staviti ukljuciti titlove.To ponavljanje je kad video zavrsi da automatski pocne ponovo jako korisno kad pustas materijale za razradu plazme.Zoom opciju zaista ne znam to mi ima u opcijama slike ali je uvijek sivo nemam pristup ali nikad nije ukljuceno.Na daljinskom pritisnes aspect i ides na format 16:9 u meniju slike iskljucis overscan i tako ce ti slika uvijek biti nativna bez ikakvog zuma.Pazi se kad prckas po meniju ja sam dobio IR ono viera main menu i to me nervira da bi najradje razbio tv.Ako uradis kalibraciju napisi ovdje postavke da probamo.
    Nikola to je od plazme do plazme ako puno zuji otidji zamijeni moj prijatelj ima tu plazmu i ono zuji ako si blizu tv-a i ako je potpuna tisina ja tv nikad ne gledam bez tona tako da ni ne cujem ali isto zuji(50st60).Zna li neko kako na st60 mijenjati ono u koliko herca ide film vidio sam da se spominje 60hz ili 96hz ja te opcije ne vidim?

    1. alkos91, nije problem s usb nego što svaki put moram za svaki film s usb-a ponovno podešavati titlove. TV ništa ne “pamti” Kalibraciju mislim napraviti nakon stotinjak sati rada, pa javim.
      Pokušao sam vidjeti broj sati rada po metodi kolege devouringa i meni pod status 4 ne piše B0… nego A0014-00000. To je valjda to? Radila 14 sati?
      Osim nikakvog interneta, ni konverzija 2D u 3D nije nešto. Štoviše, gotovo i ne postoji. Software mi je 3712-10102. Jel to zadnji, ili je tvornički? Nije me pitao za nikakvu nadogradnju.
      Za sada ne čujem nikakvo zujanje, a IR – je li to pravilo da se pojavi, ili kako-kad i kako-kome? Pozdrav svima!

      1. Još nešto. Vidim da se spominju materijali za razradu plasme. O čemu se tu radi i mora li se to? Ovako iz dućana slika meni izgleda sasvim ok. Što bi tu trebao razrađivati?

  95. I još nešto nelogično i glupo. Kad se tv napokon spojio preko rutera na internet, ja išao na apps pa na browser, a ono poruka na ekranu da postoji novi software i želim li na intern, trebam odgovoriti s “da” jer s “ne” izbaci me iz apps-a. Zašto bih želio novi sw, ako sam zadovoljan i sa starim? I zašto ne bi sa starim sw mogao na intern? Koliko je ovaj viera konekt dobar, ne bih se pouzdao u skidanje novog sw. Što ako usred downloada pukne veza s intern, je li netko imao takvo iskustvo? Ja se ne osiguravam ići u download.

    1. Poštovani,

      Svi Panasonicovi Smart televizori zahtjevaju obaveznu nadogradnju softvera ako je isti dostupan i tu ništa ne možete napraviti drugo nego da odgovorite “da” u dijalogu koji se pojavio. Ako usred preuzimanja pukne veza, ništa se kobno neće dogoditi jer se softver nadograđuje tek kada se cijela datoteka preuzme. Do sada sam ažurirao stotinu televizora i još mi se nije dogodilo nikakav problem, iako je jednom bilo blizu (5 minuta nakon ažuriranja softvera nestalo je struje – da se to dogodilo tijekom nadogradnje vjerojatno bi televizor morao u servis)…

  96. Jaksa jeste plazma ti je radila 14 sati ukupno.Materijali za razradu slike nisu obavezni ali tako se brze dodje do tih 100 sati koristenja ili jednostavno pustas filmove preko cijelog ekrana.Meni se prilicno dobro razradila plazma sad cesto gledam i tv programe i igram igre nigdje nikakvog IR-a.Samo to glupo viera main menu jer sam uvijek nesto izvodio po postavkama dok se plazma razradjivala i nisam razmisljao da mi i od toga moze ostati IR.Ir ti je kad je nesto staticno na ekranu ostane kao sjena i vidi se u svijetlim dijelovima slike,zato prvo razradi fino plazmu i nece biti tih problema.Update uradi slobodno bez straha.Ako te jos nesto zanima pitaj tu smo da si pomazemo.

      1. Nakon kalibracije… Kad ju je najbolje napraviti? Meni slika i ovako izgleda odlična, ili su moje oči u qurcu. Pitao bih za titlove. Mogu li se povećati nekim programom? Nekada se to radilo s nekim programom, lijepilo titlove na film i dobivala arcos datoteka…ne znam više. bilo je to davno. Inače još jeednom hvala na odgovorima svima. Sa slikom sam super zadovoljan, znam da TV nije PC za internet, ali mogli su to malo bolje uštimati. Za sada je TV odradio woooow 30-tak sati. Kada kalibracija?? I treba li se? Nisam baš neki istraživački duh. Muka mi je i od novog sw, daj ga k vragu.

        1. Darco i ostali, može li mi netko objasniti korištenje ovih 3D naočala. Kako nemam 3D player, može li se konvergirati slika s TV-a (program) u 3D i kako to gledati s ovim naočalama? Kako uopče upogoniti naočale? Ja nešto pokušavam, ali bezuspješno. Hvala.

          1. 2D u 3D konverzija radi za sve sadržaje, TV program, DVD, Blu-ray pa možete to probati. Nije neki efekt, ali je barem odmah dostupan. Nakon aktivacije 3D prikaza treba upaliti naočale i one bi se automatski trebale sinkronizirati, nakon čega slika više neće biti dupla nego trodimenzionalna…

        2. Jakša, ovaj model sam po sebi u Cinema/True Cinema predlošcima ima toliko preciznu sliku da se ona kalibracijom ne bi previše poboljšala. Drugim riječima, samo videofili mogu uočiti i cijeniti razliku. Kalibracija za plazme se inače radi nakon cca. 100 do 200 sati dok se ćelije uhodaju i postignu ujednačenu karakteristiku.

          Nisam imao niti jedan Panasonic TV dok sam se igrao s programom MKVmerge, a kojim se titlovi ubacuju u MKV spremnik i moguće je da će titlovi biti veći kada se tako reproduciraju nego kada su u zasebnoj .srt/.sub datoteci…

          1. Darco hvala na odgovorima. A ima li negdje upustvo za MKV merge? I znači, prvo pokrenuti 3D na TV-u pa onda upaliti naočale? Ajd da pokušam i to.
            Hvala još jednom.

  97. Darko ne bih se slozio da je bas toliko precizna cak i ovo kopiranje postavki kalibracija donosi dosta bolju sliku.Pa u cinema modu spektar boja je prilicno siromasan jedino sto je dobro je jako svijetla slika.Obicno su kopirane kal.postavke u true cinema pa uvijek uporedjujem sa cinema i velika je razlika.True cinema je bolji mada na tvom modelu je bila pre zasicena crvena kod mene je zelena ali tu je slika poprilicno male svjetline i na 2,2 gama izgleda poprilicno isprano kad se uporedi sa fino uradjenom(10-100) gamom na 2,4.Steta je sto u Bosni nema kalibratora a ti ne radis van Zagreba prava kalibracija je bas potrebna ovakvom televizoru da pokaze puni sjaj.

    1. Evo konačno sam uspio podesiti 3D naočale s TV-om i to ne ja nego mi je prodavač morao doći doma i on se jadan dosta mučio dok nije dobio u desnom donjem kutu sliku naočala. Kad smo pošli gledati program u konverziji 2 u 3D, slika bez-veze. Film sa stika u 3D isto bez-veze, znači potrošiti još koju tauzenku kuna za neki 3D blu-ray player – isto bez-veze. Znači, jedine dvije stvari koje čine ovaj TV zanimljivim /3D i internet/ rade preko qrca. A slika, kao slika, odlična u hd-u /a kod kojeg to TV-a nije/, a relativno dobra u sd-u. Po meni, TV ne opravdava visoku cijenu ni WOOOOW oduševljenje.
      Uspoređivao sam malo samsung f7000 i f8000, sa st60 i slika isto odlična, a internet brži i aplikacijski opremljeniji, 3D radi bez problema, a cijene kao i u st60 i gt60, kad su se pojavili, s tim da su kod samsunga već dobro pale. Podigao sam jučer novi SW i baš me zanima u čemu je kvaka. osim što nisam mogao pristupiti internetu sa starim SW, /što smatram još jednom glupošču panasonica/ ne vidim druge razlike. A malo i o potrošnji… pogledajte malo potrošnju u watima, pa pomnožite sa 10 /na primjer/ sati rada, pa sve to puta Kw struje u kunama i koliko to mjesečno izađe kuna samo za TV. Al dobro, kad je već tu, neka ga. Bit će valjda i nešto dobroga… Pozdrav svima.

      1. Jakša, apropo 3D-a, kakav sadržaj ste gledali – dokumentaran ili neki akcijski film. Jako ovisi dojam 3D-a o onome što se gleda – dokumentarci su sjajni, filmovi znaju biti tak-tak zbog brzih rezova i uskih kadrova tako da je teško pohvatati što se sve događa na ekranu. Isto tako, Blu-ray 3D je najbolji izvor po pitanju kvalitete i količine podataka i nekakav side-by-side Full HD rip daleko je od prave kvalitete 2xFull HD rezolucije zapisane na diskovima…

        Internet i Smart TV je naveden da nije nešto u samoj recenziji i očito da Panasonic ništa po tom pitanju niti neće napraviti jer godinu dana nakon objave recenzije dobivam isti feedback od korisnika.

        1. Darco, gledao sam dokumentarac “Šetnja s dinosaurima” Sve bih nekako i popušio kad bi mogao povećati titlove na mkv-mp4 formatima. Slova su baš mala i iritiraju. Prelistao sam gomilu uputa o ubacivanju titlova u mkv kontejner, ali pojma nemam kako zalijepiti titl za takav film. Zapravo, s kojim programom bih povećao font, pa da to TV očita. MKVMerge to uopče ne radi. Na samom TV-u ne možeš podesiti veličinu. Mislim da ovaj TV ima previše mana za prosječnog korisnika

    2. Da, slažem se da svi parametri nisu idealno podešeni, no u cjelini za korisnika koji hoće uživati u filmovima ovaj TV je odličan izbor. Naravno da kalibraciju tu donosi crvenu višnju na vrh torte zvane kvalitetna slika, no kako si i naveo, problem je što kalibracija nije dostupna širokom krugu ljudi i jedino što mogu je kopirati postavke.

  98. Pozdrav, kada povezem tv preko banana prikljucka (prikljucim na prikljucak za slusalice na tvu) logitech z523 zvucnike zvuk je siromasan slabo se cuje a i odjekuje eho zvuk sa tv-a, zna li neko moze li se na tvu nesto podesiti da zvuk bude jaci. Na led samsungovom tvu kada na taj nacin prikljucim zvucnike nema problema, automatski se iskljuci zvuk na tvu i prebaci na logitech zvucnike i preko daljinskog od tva mogu vrsiti kontrolu zvuka, pojavi se ikona slusalica kada pojacavam/smanjujem zvuk. Moze li se sta po tom pitanju uraditi na st60?

  99. Jakša, tebi je prodavač trebao doći doma da ti spoji 3D naočale .. nemam komentara.
    Ne znam koji si ti materijal gledao i kako, i da li si prebacio uopće na 3D efekt, ali 3D je na ST60 savršen.
    Film “Avatar” je san snova. Dokumentarci također. Preko USB-a rade svi mkv bluray filmovi zajedno sa titlovima, i dijakritičkim znakovima,
    i 3D SBS filmovi/dokumentarci.
    “Mislim da ovaj TV ima previše mana za prosječnog korisnika” – ja bi rekao – nije žvaka za s****.
    Pozdrav.

    1. Pero, ako nemaš komentara, onda i ne komentiraj. Mogu ti samo reći da se i prodavač oznojio i zvao kolege na mobi dok se nije uštimao 3D. A mogu ti reći i da nismo glupi obojica. Ja se ponešto razumijem u elektroniku i neke stvari, ne bih ti sada o tome… A jesam li uopče prebacio na 3D, to je kao da me pitaš… Jesam li uključio Tv… ma naravno da jesam. A što se tiče žvake i seljaka, pusti i nama seljacima da malo koristimo žvake. Nemojte samo vi građani. E, da… u vezi playera u Tv-u…Jeste li primjetili, ako imate snimak koji je negdje prekidan prilikom snimanja (pravljena je pauza, pa nastavljeno snimanje), player tu stane (prekine) i ide na novi snimak. Ovo rješavam ubrzanjem, što opet nije korektno za TV od 5000 KN.

  100. Evo da samo upuzorim svih koji imaju plazme morate dobro paziti na IR,meni je nastao od loga nove tv. ST60 ima preko 1000 h pa se desilo, trebalo bi svaki dan nakon gledanja
    upaliti kliznu traku ili kakav video za razradu bar 15 minuta i onda smo bez brige. Meni je trebalo 3 dana da se vise ne vide obrisi.
    A sta se tiće većih titlova, na PC instalirate PS3 media server,povezete racunalo i TV u mrezu i tv čita sve formate sa pc. Moze se mijenjati rezolucija ,veličina i boja titlova itd..
    Kod mene na win 7 64 i nije neka konfiguracija radi i cita sve!
    Asta se tiče ST60 tv je vrh za te novce, a LCD-i se po noći mogu samo sakriti,moj tast si je kupio Philipsa seriju 5 ,kakav vecernji film na tom TV-u dijeluje poput bozične jelke,samo svijetli i miga!
    Od crne ni c! pozz

    1. dat tolike novce za tv koji ostavlja logo nove tv pa kakav je to tv i jos pusti problemi oko titlova pppffff meni se cini da je nabolje uzet najeftiniji tv i onda si miran ……..

  101. Meni je ir viera main menu ostao i vidljivo je samo kad je vedro nebo u pozadini cak se ni na bijeloj podlozi ne vidi.U filmovima je nevidljivo jedino ako je bas duza scena te neke svijetlo plave pozadine moze se primjetiti.Da zivcira zivcira itekako ali da smeta gledanju to nikako vjerujem da neko ko ne zna za to uopste nebi primjetio.

  102. Ma nestalo je ali treba paziti cim se primjeti treba reagirati, to se jedva primjeti i to samo na nekakvoj tamno sivoj podlozi! Klizna traka i video za razradu (onaj snjeg) i brise se!

  103. Može li mi netko pomoći oko slijedećeg problema sa DVB-T? Već nekoliko godina imam, u Zagrebu, u sobi, (tada hvaljenu) panny plazmu sa vanjskim dig.recieverom (Infinity spojen hdmi-jem) sa vlastitom vanjskom antenom i jako sam nezadovoljan kvalitetom slike. Spajanje scartom daje negledljivu sliku. Ista je slika na istoj plazmi kod prijatelja, a koja je spojena na antensku instalaciju zgrade. Istovremeno, LG plazma niže klase, a koja je u Kaštelima daje izvrsnu, neusporedivo bolju sliku, i sa ugrađenim recieverom, ali i preko vanjskog recievera vezanog scartom! Ipak, ja se odlučim u boravku zamijeniti izvrsni CRT Phillips Matchline sa ovdje predmetnim 50ST60E i slika je svejednako loša. Loša je slika i kod 2 ST60 koja sam imao prilike vidjeti instalirane u Zagrebu. Za toliko lošije rezultate od znatno jeftinijeg LG nalazim samo dva objašnjenja od kojih ni jedno nije uvjerljivo: ili LG puno bolje procesuira loš bitrate sa dvb-t ili je puno bolji signal sa nekog odašiljača oko Kaštela nego sa Sljemena.
    Primjer usporedbe: na HTV3 (gdje je najlošija slika, a koji me i najviše zanima) slova na najavama su neoštra, sa gomilama točkica oko njih i lelujava (osobito žuta) dok su na LG savršeno oštra i čista…
    Molim komentar.

    1. Ma ne znam što bih ti na to rekao. Ja sam spojio gore navedenu plasmu s receiverom od EvoTv i nakon par podešavanja i nadogradnje Sw u receiveru, slika preko DVB-T scena je odlična.
      Naprotiv, slika s BNeta, kao providera, nije baš negledljiva, ali je daleko lošija. možda je u pitanju tuner, možda duhovi. vrag će ga znat. U Kaštelima primaš signal s Labištice, ali i s Vidove gore (Brač), što je onako odokativno, dobro vidljivo i nema prepreka signalu. A vidiš, oni u Ražnju, iako vide Labišticu, nemaju signala, pa gledaju s jednog repetitora postavljenog kod hotela Medena. ispitivao sam tamo signal i čudo jedno, koja se shranja događaju. Čovjek ispred ulaska u Trogir (vidi Labišticu golim okom) nema DVB-T signala, nego jedva gleda s Vidove gore, ili čak s Biokova. Eto, pa se pokušaj ravnat prema ovome i našim SD signalima.

  104. rimad0808
    09/05/2014 at 09:19

    Evo da samo upuzorim svih koji imaju plazme morate dobro paziti na IR,meni je nastao od loga nove tv. ST60 ima preko 1000 h pa se desilo, trebalo bi svaki dan nakon gledanja
    upaliti kliznu traku ili kakav video za razradu bar 15 minuta i onda smo bez brige. Meni je trebalo 3 dana da se vise ne vide obrisi.
    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
    A i ovo mi je neozbiljno za ozbiljan TV.

  105. crna boja u potpunom mraku i nije nesto,ali ako imas jos neki izvor svjetlosti u sobi onda je stvarno impresivna.

  106. Čini se da DIRECT TV REC sa Panasonicovog DVDR-a ne radi. ST60 i DVDR su povezani HDMI-jem i 21pin scartom. Sve ostale funkcije Q-linka i Viera-connect uredno rade. Record dugme sa ST60 daljinskog pali snimanje na DVDR i to samo ako je ST60 na HDMI-ju (dakle snima ono na što je već setiran DVD-R). Ako je ST60 na TV ili AV1 nema nikakve reakcije. DIRECT TV REC sa DVD_R daljinskog okreće ST60 na HDMI i DVD-R tvrdi: your TV is not suitable for that function.
    E sad: manuel DVD-R tvrdi da je DIRECTTVREC funkcija Q-linka i kao takva obavlja se preko scarta. A pitanje je da li je priloženi adapter uz TV za scart 21-pin ožičen. Također, na AV1 ulazu ST60
    nacrtane su oznake samo za ulaz, a ne i za izlaz signala. Uglavnom je čudno da samo ta funkcija Q-linka ne radi…

  107. Kada se TV upali, nekoliko sekundi se ne može upravljati daljinskim (dok se ne makne bijeli banner u vrhu ekrana).
    Ima li načina da se to isključi?
    Home screen sam isključio, i banner kod volume up/down sam makao, nije o njima riječ.

    1. Na koji bijeli banner bijeli banner mislite, znam samo da piše SmartViera nakon paljenja na sredini ekrana. Možete poslati sliku da vidim kako izgleda?

      1. Evo slike, samo mi se ovo pojavljuje kod paljenja, sve ostalo sam pogasio:
        [IMG]http://i57.tinypic.com/2r6edyv.jpg[/IMG]

  108. I kakva je najbolja kombinacija za kalibriranje, većina ovih mi se čini nabrijana i prezasićena?
    Trenutno sam na default True Cinema.
    Čini mi se da sam vidio TV u Elipsa za 4499kn…

    1. Da, True Cinema je najprecizniji predložak ako hoćete sliku blisku originalu. Bolje od toga je jedino moguće dobiti putem direktne kalibracije.

  109. Heyy just wanted to give you a brief heads up and let you
    know a few of the pictures aren’t loading properly.
    I’m not sure why but I think its a linking issue.
    I’ve tried it iin two different browsers and both
    show tthe same results.

    my web blog :: Canada companies email database Canada companies email database|purchase email listys business|Canada b2b email list|Canada business database
    list| busijess email lists for sale|Canada marketing email
    lists} Canada business email list (Phoebe)

  110. Darko pomozi ovo bi samo ti mogao znati.Dakle napokon sam nasao da mi boje kod igranja igara na ps3 budu kao na lcd-u jarke i svijetle,uvijek su mi isprane koliko god ja pokusavao ih pojacati.To postizzem samo u advance kad ostavim adaptive gamma na 7.Medjutim osjetim da mi to podize input lag.Kako bi mogao kroz normalnu gamu da to postignem?Kod gledanja tv-a nemam problem ali ps3 bez adaptive gamma control slika je isprana?

  111. Da li je moguće gledati filmove sa usb-a? Ja kada probam otvoriti film mi se pojavi poruka “File not supported”.

  112. Pozdrav Darko i ekipa,
    prije svega , svake pohvale za Vaš rad i korisne informacije .
    Evo jednog pitanja pa ako netko zna odgovor….
    Kupio sam ovu tipkovnicu http://www.banggood.com/Wholesale-2_4GHz-Mini-Portable-Wireless-Keyboard-With-Touchpad-Keyboard-Mouse-Combo-PC-New-p-55363.html samo radi lakšeg upisivanja teksta kod pretraživanja interneta( npr. u google tražilicu) pošto je upisivanje putem daljinskog prezamorno. Ispostavilo se da upisivanje putem ove tipkovnice ne funkcionira na ST60E. Zanima radi li ova Logitech K400 tipkovnica iz Vašeg videa provjereno tj isplati li je se kupovati ?
    Zanima me još koja bi , po mogućnosti provjerena, zamjenska ili jeftinija tipkovnica mogla poslužiti svrsi – upisivanje teksta ?
    Pozdrav !

    1. Pozdrav,

      Da, K400 provjereno radi sa ST60 i do sada mi samo na Sonyjevim televizorima nije htjela raditi. Zanimljivo da ova kupljena na Banggood (dobro ime :) ne radi, no moguće je da koristi neki nestandarni driver za neke od funkcija. Ako su još negdje izložene Panasonic plazme, možda možete na licu mjesta u dućanu isprobati hoće li tipkovnica raditi (koliko se sjećam u Harvey Normanu imaju K400 izložen i koriste ju za demo povezivanje na TV-e).

      1. Pozdrav ,
        možda znate za neku zamjensku ili jeftiniju koja bi radila sa ovim TV-om pošto joj je cijena cca. 300 KN?

        1. Kod mene je spojena jeftinija bežična tipkovnica i miš na tv H6400 oko 100kn čisto da probam dali radi i radi sve je ok.

  113. Panasonic ST60 ili Samsung H6500, pitanje je sad? Znam da su dvije razlicite tehnologije (plazma vs. edge-led) al me zanima vase misljenje…

    1. prevrnuo sam zadnjih mjesec dana nebo i zemlju (webshopove prodajne centre…..) ne bi li našao ST60 50incha, jel netko možda zna gdje bi se moglo kupiti, jer koliko vidim nijedan model u toj klasi LG i Samsung se ne može mjeriti s tom Panasonic plazmom.

      1. a mislim da nema više od 50 inch,mislim da su sve prodali ,ja kupio svoj prošle godine u 11 mj, znači požuri dok ima jos od 42 inch,nažalost

  114. da 50 inch više nema, a to mi je najoptimalnije za moj prostor, ostale su 42 i 55 incha, za 55 ne znam kakva ce bit kvaliteta slike s obzirom na tak velik ekran, devouring što ti misliš da je bolje uzet? hvala

  115. pa ak ima onda 55 inch, uvjek uzet veću dijagonalu, najbolje da odes u shop i pogledaj kako ti izgleda velicina

  116. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would never understand.
    It seems too complex and very broad for me.
    I am looking forward for your next post, I’ll try to
    get the hang of it!

  117. Pozdrav !
    Evo me nazad sa novim pitanjem.
    Pokušao sam pogledati film online direktno na TV-u ( komp mi nije spojen sa TV-om !) sa filmovizije no traži da skinem neki player i nekakav update. Bojim se skidanja i instaliranja pošto mi je sve ovo novo i ne bih htio da “zeznem” TV.
    Zanima me jeli uopće moguće gledanje filmova online na ovom modelu TV-a i ako je , ima li tko kakvu preporuku ?

    PS. TV je povezan wirelesom na net(ruter) – ne znam jeli važno , ali eto – nek se zna.

    1. Filmovizija i ine stranice rade prvenstveno na računalima – na televizore nije moguće instalirati (barem ne klasičnom metodom) potrebne dodatke. Osim toga, Filmovizija i ine stranice nelegano distribuiraju sadržaje tako da ne očekujte da će se u budućnosti pojaviti aplikacija (poput YouTubea) preko koje bi sadržaj radio…

  118. Pozdrav ova plazma me pocela mnogo nervirati i najradje bi je prodao.Slika mi se u pokreu kamere lijevo desno duplira posebno izrazeno kod kablovske.Citao sam da se to desava pa me zanima ima li tu pomoci bez ukljucivanja IFC na mid jer onda dobijem sapunica efekat.Gledanje dvd-a preko ps3 je posebno frustrirajuce tu se sve duplira bas vidljivo.

  119. Pitanje za vlasnike ove plazme ima li kod vas dupliranja slike preko kablovske meni i najmanji pokret lijevo desno na ekranu slika je dupla -trodupla.Znaci auto se krece ili covjek hoda dakle objekat u pokretu sve treperi a kad se kamera pomice to je horor.Citao sam da ima 50hz bug da li to spada pod garanciju meni gledanje kablovske je nemoguce zbog ovoga.

  120. telemach Bih digitalna resiver nastiman na 720p ali i kad ukljucim analogno ista je stvar.Darko ti si recenzirao tv jeli bilo ovakvih problema?

    1. Pozdrav Alkos91 i isprika na kasnom odgovoru… Tijekom testa na DVB-T signalu ne sjećam se da sam uočio bilo što te vrste, no nisam trenutno blizu ureda gdje imam sve rezultate testiranja pa da ih provjerim. Nisam siguran, no je li aktivan Film Mode u opcijama za sliku?

      1. Probao sam film cadence i on i off nema razlike mijenjao sam i ulaz hdmi cable dvd i nista.Pokusavao sam na resiveru staviti i 720P i tada nemam opciju film cadence ali tad djeluje jos gore cini mi se.Zamisli kad gledam film na kablovskoj pa to je ne gledljivo bez ifc bar na mid ali tad je sapunica efekat.Razocaran sam ja sam i kupio plazmu zbog odlicne pokretne rezolucije ali ovo je horor.Prijatelj mi ima x60 plazmu i ona u opcijama ima 50 hz i 100 hz mod i ja nisam ovo uocio kod njega.Kod mene u opcijama nema to mijenjanje herca.Ja ne znam jeli to od displeja do displeja ili su sve st60 ovakve zato molim da mi se jave pany i ostali vlasnici kakvo je kod njih stanje.Darko vidi molim te u tim testovima kako je bilo pa da saljem na servis ako je to moguce,mislim ovo je klasicna anomalija u slici necu da gledam film sa ifc upaljenim to je jos gore od ovog.

  121. kakve se ovo gluposti ubacuju,hoce li neko da mi odgovori od vlasnika da li imaju problema koje sam spominjao?

  122. Pozdrav Darko nisi mi odgovorio za moj 50hz bug na ovoj plazmi.Malo sam istrazivao i izgleda da plazma najbolje radi na 60hz nasao sam konverter hdmi50hz to 60hz i znas li funkcionise li to.Nije ni malo jeftin ali ja moram rijesiti taj problem.Citao sam da plazmin usb-player radi na 60 hz i tu stvarno nema nikakvih problema.

    1. Dupliranje objekata kao takvo je svojstveno za plazme i viđao sam ga kod svih proizvođača plazmi. Problem sam osobno najbolje uočavao na licima koja se pomiču po ekranu i kvaliteta slike u tom pogledu je lošija nego na prosječnom LCD-u. Uglavnom, smatram da efekt jako ovisi o kvaliteti sadržaja, kao i o izvoru signala, te ne podliježe jamstvu. Panasonicovi TV-i ne prolaze kadence isprepletenih signala, tako da može biti i da se to ograničenje manifestira jače na 50i/p sadržajima.

      Ovo što navodiš da na X60 ima opcija za 50Hz ili 100 Hz, koliko se sjećam to mora biti negdje u menijima i na ST60 pa ako već nisi dobro provjeri svaki od predložaka za sliku.

      1. Nema nigdje to u opcijama na st60 mijenjanje 50hz i 100 hz.Na x60 je to pod display settings ovdje nema.Sta mi savjetujes da li da kupujem ovaj konverter ili ne on ima opciju i skaliranja u 1080p kao i 50hz na 60hz?Meni i kablovski resiver ima 720p ili 1080i ja ne vidim nikakvu razliku.

  123. kupio sam konverter moze da pretvori sliku 1080p 60hz i dupliranja na licu se vise ne vide slika je mnogo stabilnija.

  124. Danas sam kalibrirao svoj ST60. Svaki TV je drugaciji, no mozda nekome pomogne, pa evo postavki:

    Mode: True Cinema
    Contrast: 70
    Brightness: 0
    Colour: 50
    Tint: 0
    Sharpness: 0
    Colour Temp: Warm
    Vivid/Ambient/Noise/IFC: Off

    -Advanced Settings-

    Panel Luminance: Low
    Adaptive Gamma: 0
    Black Expander: 0
    Colour Gamut: Normal

    -White Balance R/G/B-

    Gain: -15/0/-1
    Cutoff: 0/0/1
    10 IRE: -13/0/-9
    20 IRE: -4/0/-5
    30 IRE: 4/0/10
    40 IRE: -2/0/2
    50 IRE: -4/0/-9
    60 IRE: 0/0/-4
    70 IRE: -4/0/-8
    80 IRE: 0/0/-2
    90 IRE: -6/0/1
    100 IRE: -7/0/1

    -Colour Management H/S/L-

    R: -3/2/2
    G: 38/3/0
    B: 24/45/2

    -Gamma-

    Gamma: 2.4
    10 IRE: -10
    20 IRE: 14
    30 IRE: 0
    40 IRE: 0
    50 IRE: -1
    60 IRE: 0
    70 IRE: 2
    80 IRE: -1
    90 IRE: 1
    100 IRE: 0

    -Option Settings- (za PC)

    Game Mode: Off (On za igranje)
    1080p Pixel Direct: On
    HDMI Content Type: Off
    HDMI RGB Range: Full

    -Screen Settings-

    16:9 Overscan: Off
    H-Size: H-Size1

    1. Prosla kalibracija je pokazala odredjene probleme u stvarnom gledanju, poznati problem sa ST60.

      Nove postavke:

      Mode: True Cinema
      Contrast: 70
      Brightness: +2
      Colour: 50
      Tint: 0
      Sharpness: 0
      Colour Temp: Warm
      Vivid/Ambient/Noise/IFC: Off

      -Advanced Settings-

      Panel Luminance: Low
      Adaptive Gamma: 0
      Black Expander: 0
      Colour Gamut: Normal

      -White Balance R/G/B-

      Gain: -14/0/-2
      Cutoff: 0/0/0
      10 IRE: 6/-8/24
      20 IRE: 8/-1/6
      30 IRE: 5/0/-2
      40 IRE: 0/0/-2
      50 IRE: -2/0/-5
      60 IRE: -2/0/0
      70 IRE: -4/0/-3
      80 IRE: -3/0/4
      90 IRE: -7/0/4
      100 IRE: -9/0/4

      -Colour Management H/S/L-

      R: -6/31/-9
      G: 32/36/-8
      B: 14/36/0

      -Gamma-

      Gamma: 2.4 (2.2 za televizijski program)
      10 IRE: -26
      20 IRE: -17
      30 IRE: -18
      40 IRE: -8
      50 IRE: -5
      60 IRE: -2
      70 IRE: 0
      80 IRE: -2
      90 IRE: 0
      100 IRE: 0

  125. meni nikako low svjetlina ne valja.Na mid mnogo zivlja slika a ne kvari boje.dok high vec pokvari svu sliku

    1. Koliko znam, Mid samo poveca peak kontrast, npr. Low+kontrast 70 = Mid+kontrast 60, pa ne bi trebalo biti razlike nakon kalibracije na istu svjetlinu.

  126. Kontrast oko 80 i osvjetljenje mid,tad se dobije nekako najveca svjetlina a da ne umara oci.Jesi li sam kalibrirao ako jesi mozes li objasniti na koji nacin volio bih i ja pokusati.

  127. touche povlacim sto sam rekao slika je prilicno dobra na tvojim postavkama.Svidja mi se boja koze i slika iako je warm nije pretopla vise vuce na normal.Bas bi htio da i ja uradim pravu kalibraciju.Kako sam ja baksuz kupim konverter pal ntsc ali me zeza resiver i ne mogu da dobijem ton.Kad spojim skart na konverter ima tona i iako skalira na 1080p slika je vidno losija nego preko hdmi-a.Ali 60 herca radi svoje slika je neuporedivo bolja pri pokretima kamere nego na 50hz.Onaj viera main menu i dalje stoji vec par mjeseci tako da mislim da je to vec burn in.Bas nemam srece sa ovim televizorom jako dobar tv ali meni uvijek neki problemi sa njim.

    1. Drago mi je da ti je pomoglo. Moj je imao preizrazenu crvenu, pa bi ljudima sa slicnim problemom trebalo vise pasati. Odgovorio sam ti na gornju poruku o kalibraciji jucer, ali mi post jos uvijek ceka autorizaciju.

      Ja na svom gledam 50 Hz preko ugradjenog DVB-T receivera i nisam primijetio probleme kakve spominjes (IFC drzim na off ili min).

      Sto se IR-a tice, moram reci da me dosta razocarao ST60. Uzasno je osjetljiv i stalno se javlja IR vidljiv na sivim i bijelim podlogama. Sto je najgore, bas Meni samog TV-a najvise przi sliku i odmah ostaje. Bas su idiotsko to napravili, umjesto da nesto s malim kontrastom stave. Srecom, s vremenom nestaje i u normalnom gledanju nije vidljiv najcesce. Prvi put gdje je bio problem i prilikom normalnog gledanja je kada sam gledao The Thing. Odmah u uvodu je dobio IR koji je bio vidljiv tokom normalnog gledanja jer je film pun bijele boje. I to sve nakon 200-300 sati pazljive razrade, >1000 sati ukupnog rada i kontrasta 70 + Panel Low. Malo jadno, ali sto je tu je.

      Druga najveca zamjerka mi je uniformnost osvjetljenja. Vidi se prilikom jednolikih pozadina ili npr. na nogometnom travnjaku. Izgleda kao da su razmazane mrlje tu i tamo po ekranu.

      1. Samo kratak komentar na uniformnost – na to nisu otporne ni plazme, a posebno ne LCD-i. Konkretno kod LCD-a vidim da su probijanja smanjena na novim modelima, no DSE efekt je vidljiv na baš svakom TV-u koji sam testirao ove godine.

  128. Imam novi problem.Kako sam na netu vidio to se zove HDMI handshake. To je kao neka zastita od piratizacije na hdmi-u sta li vec.Fakle kupio sam pal-ntsc konvertor i radio mi je kablovski resiver ali bez tona onda sam uradio fabricki reset i onda je bilo no signal,.Nakon nekog vremena ponovo mi je uspjelo bez tona ali kad sam opet uradio fabricki reset opet no signal.Konverter je ispravan sve radi preko njega i konzola i kompjuter cak i ovaj resiver preko skarta.Ali ne mogu da dobijem sliku preko hdmia i konvertera dok direktno na tvo normalno radi.Ovaj konverter mi treba jer mi se slika uzasno duplira na 50 hz jeli neko imao ovaj problem i sta bi moglo biti rjesenje.Mijenjao sam hdmi kablove cak sam isao i kod drugih ljudi i probavao na njihovim resiverima od kablovske ne moze.Resiveri su cisco v20 telemach kablovska.

  129. Ne pomaze samo mid ali to je vec sapunica efekat.Kod prijatelja na starijem kabl.resiveru sam probao ovaj konvertor i radi bez problema pa ga sad nagovaram da zamjenimo.Ja ne znam kako se niko ne zali na ovaj efekat ili ljudi ne primjete ili je to samo na mojoj plazmi.Darko kaze da je normalno ali meni ne moze bito normalno da se sve dupla ako se krece lijevo desno.Pa sta je tu 2500hz puna pokretna rezolucija itd.meni je ovo gore od 50hz lcd-a.Ako je samo na mojoj plazmi ovo da se zalim kao na procesor slike ali kako to objasniti neznalicama u prodavnici upalit ce i reci da je ispravno cim se slika pojavi.Toliko je svuda nahvaljena ova plazma meni nije vrijedna toga smucila mi se plazma kao tehnologija i nek su je ugasili,da neko hoce iz ovih stopa bi zamijeno plazmu za neki ovogodisnji samsung h6400 ili h6500.

    1. Ne znam sto da ti kazem. Nemam takvih problema. Dogadja li ti se ista stvar i preko njegovog ugradjenog DVB-T tunera? Ako da, na tvom bih mjestu otisao u neki ducan pogledati kako kod njih radi. Ako ne vidis taj problem kod drugih, pravac servis.

  130. touche na svemu sto je 50 hz dvd je horor gledati.Jedino sto valja je film preko usb-a ili kompa (60hz osvjezavanje slike).Batocko kontrast mi je 80 mid osvjetljenje,nemam problem sa ir nakon razrade samo mi je ostao viera main menu jer sam uvijek nesto cackao po opcijama tokom razrade panela.Imas moj oglas na piku (iz Bosne sam)

    1. To mi se dogodilo mozda dva-tri puta i to samo na HRT2 HD programu tokom utakmica. Sad mi je palo na pamet da su to mozda popravili s novim firmwareom, jer sam ja svoj upgradeao, a sad vidim da je danas postavljena i jos novija verzija.

      Imas li mozda 3.712 verziju na svom TV-u?

  131. imam zadnju verziju meni je ovako na svim kanalima.Preko resivera preko obicne antene preko dvd-playera i ps3 kad vrti dvd.

    1. Alkos91,ovde deluje kao da si ukljucio opciju 2d u 3d pa ti je ovakva slika..probaj da je iskljucis..nista ne tvrdim ali bar pokusaj…pozzzz

    2. Već sam na dupliranje objekata bio govorio – to se može vidjeti na svim plazmama ovisno o materijalu. A što se 50 Hz problema tiče, smatram da isti nije prisutan na svim modelima iz serije nego kakve sreće kupac ima. Je li dupliranje prisutno i preko DVB-T signala (isto je 50i)?

      1. jeste Darko prisutno je na svemu sto je 50hz.Imam li ja pravo traziti servis zbog tog 50hz buga jer nije to ono normalno dupliranje posmatrao sam ostale plazme kod prijatelja.Kod mene je na 60hz to neko normalno plazma dupliranje ovo je vise ka razmazivanje slike ne znam kako bi objasnio bas kao na ovoj slici sto sam postavio to je fakticki ne gledljivo na velicini 50 inca.

  132. izisao je novi firmware 3,733 popravlja sinhronizaciju zvuka i slike ko ima taj problem pa eto uradite update tv-a.

  133. trepce,vjeruj druze da je mene nerviralo sto je upaljena lampica kad radi tv da sam je prekrio izolir trakom :) .

  134. But, to a trained cost accountant, it is a quick road map to help management analyze the
    business and zero in on areas for improvement.
    In a photography business in particular, here are a
    number of items that are assets to be listed for your business.
    There are many accounting software available these
    days.

    my web-site … Boca Raton CPA pillow

  135. Insurance secures you against worst case scenarios and hence you shouldn’t take it lightly.
    If you are moving in New York City or are relocating to the
    big apple then you can get in touch with any of moving companies Nyc that
    can help you with it. Getting the services of Long Distance Moving Company make your moving easy and very much less taxing.

    my site – cross state moving and storage company reviews

  136. Appreciating the time and energy you put into your site and
    detailed information you present. It’s awesome to come across a
    blog every once in a while that isn’t the same old rehashed material.

    Wonderful read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

  137. As inequitable tax burdens, increased government intrusion and expanded entitlement programs
    squeeze the life out of an anemic economy, retirees unable
    to survive on their retirement incomes are headed
    back to the work force. Now it is to zap the buyer back with an indirect insult.
    Considering this, it is wise not to close the deal unless and until you
    are sure of having adequate reserved funds even if
    the transaction seems to offer huge potential profit.

    Stop by my web-site; commercial real estate seattle

  138. – perifolliculum – cirumferential band of fine adventitial collagen that defines the unit.

    Exercise is important to improve nutrient absorption and can aid in combating stress.

    Regrow Hair – Hair Regrowth – It is easy to Regrow Hair and even make it grow faster with Procerin if your body has
    not stopped Growing New Hair and follicles altogether.

    my web blog laser light therapy pain

  139. Hello, Neat post. There’s an issue along wiith your web site in internet explorer, would test
    this? IE nonetheless is the market leadwr and a huge
    part oof other folks will miss your excellent writing because of this problem.

  140. You will also need to make sure that your builder has needed upgrades and repairs so that it remains
    attractive to tenants and comparable with other rental
    properties on the market. ” “Once roaring sales have
    slowed to a trickle, sparse inventory has mushroomed into a
    glut and soaring prices have flattened out and started falling,” Bajaj continues, “In many
    cities, banks have significantly scaled back loans to condominium builders.

    The climate is varied – in the interior regions the summers are hot and dry and the winters cold and humid.

  141. Interesuje da li se sa vremenom (satima) koriscenja panela tv-a poboljsava kvalitet signala kablovske odnosno materijala koji se pusta putem USB-a na ovom tv-u? Posto tv koristim uglavnom za kablovsku i poneki film putem DLNA veze ili USB-a. Nikad nisam imao plazma tv pa mi se cini da je za nijansu bolji prikaz ili je to samo moj subjektivni (navika) dozivljaj.

  142. Imam problem sa pustanjem pojedinih filmova na mom Panasonicu. Prvo sam skinuo film koji je 4K mastered kad sam ga prebacio u MKV kontejner i pustio na tv-u film je kocio i imao iskrzane horizontalne linije na ivici 16:9 aspect ratio dok kad ga pustim na maminoj Samsung plazmi(koja je inace HD ready) ili na Potplayer na kompu sve radi kako treba.
    Danas skinuo Remux film (cisto da se ne petlam oko prepakivanja iz m2ts u mkv) provukao kroz MKVmerge i pustio na tv-u ono jos gore nece da pusti kako treba pa cak mi se desava kad ga ubrzam unapred tv se sam ugasi i ponovo upali ali onda daje tv program. Na kompu normalno radi nisam probao na Samsung plazmi ali pretpostavljam da i tamo radi.
    Poludecu vise neznam sta da radim.
    Dok sam pustao BDRip filmove nikakvih problema nisam imao a kako hocu da pustim Full BD film ili Remux film odmah dolazi do greske
    Da li je jos neko imao ovakve probleme i imali neko pretstavu sta moze da bude problem.

  143. Evo samo da dodam da cu problm najverovatnije resiti tako sto cu”preskociti” player samog televizora pomocu ili BD playera ili nekog media playera.

  144. Znam da nije pitanje u vezi ovog televizora interesuje me koji je mediaplayer best by ili eventualno 3D player? Bitno mi je da cita sve sto je moguce kad je video u pitanju. I da ima podrsku za ova slova sa kvacicom.
    Hvala unapred.

    1. Stanje s media playerima baš se i nije puno promijenilo otkako je bio njihov boom prije par godina. Mede8er, DVICO Tvix, WD TV Live, Dune itd. su i dalje aktualni i mogu se kupiti kod nas. Dolaze i neki novi playeri koji će podržavati Ultra HD rezoluciju i HEVC dekodiranje, no za sada to nije previše napeto – sve što se distribuira online je i dalje sasvim pristojno za pogledati na nekim od gore navedenih brandova/modela. Ja osobno obilno koristim Dvico Tvix Slim S1 i nemam baš nikakvih prigovora.

      1. Darko puno vam hvala na odgovoru u medjuvremenu sam naleteo na ovaj model Mede8er MED600X3D i mislim da bi bio interesantan ali da ne gusim posto je ovo recenzija o ST60.

  145. Darko, da li tvix uopće više postoji? Također koristim tvix slim ali već neko vrijeme ne pronalazim njihovu službenu stranicu. Htjedoh pogledat jel ima šta novo. Hvala.

    1. Firma više ne postoji, no Tvix playera se još uvijek može nabaviti. Za hardver koji je u njima sasvim zadovoljavaju, brzi su i za gledanje filmova do Full HD rezolucije odličan izbor. Kroz neslužbeni patch imate i DTS-HD podršku, a i SBS 1080p 3D zapisi rade stabilno.

  146. Juce instalirao firmware 3,733 na moj 50ST60 kad ono pravi shok!!!!! Izmenjena geometrija slike. Dobio sa strane crnu ivicu oko 1 cm te smanjio dijagonalu slike ( kod TV stanica). Sada imam u stvari 49 incha plasmu. Ne zelim to gledati

    Kako da se vratim na stare postavke firmware 3,720……….molio bih upute od vas koji znate oko toga. Zahvaljujem

    1. Pozdrav,

      Probajte ovako:

      1. ugasite TV i isključite ga iz utičnice
      2. pričekajte nekoliko minuta i opet spojite TV na struju i upalite ga
      3. provjerite je li problem riješen.

      Ako nije:
      4. resetirajte TV na tvorničke postavke,
      5. ugasite TV i isključite ga iz utičnice
      6. pričekajte nekoliko minuta i opet spojite TV na struju i upalite ga
      7. ponovno provjerite je li problem riješen.

      Ako to ne pomogne javite pa ćemo dalje proslijediti pitanje.

      1. OK pokusat cu pa javljam sta se desava. U MEDJUVREMENU NAJTOPLIJI SAVET………..NI U BUNILU NE APDEJTUJTE VAS TV NA 3,733 FIRMWARE…..ukoliko vec niste. Cudi me da niko nije prijavio razliku. Cak ni slika vise nije sto je bila prije toga. Ne …….. ne haluciniram. Nista nisam mijenjao osim firmware-a, koji sam uredno apdejtovao preko mreze ……… tacno po uputama i bez prekida.
        pozz.

      2. Sa prvom opcijom nista se nije promjenilo. Kod druge predlozene, sa tvornickim postavkama…………………osim sto cu nanovo morati sve kanale birati i podesavati sta bi drugo trbalo da se desi. Firmware koliko razumem je softverski apdejt i stvar je instalirana u sam procesor koji obradjuje sliku i salje na panel. Stoga razmisljam prije nego to uradim da se nista nece dogoditi. ( dali ispravno razmisljam). Jednostavno softver je sa firmware-om 3,733 promijenjen i to na zalost na gore a ne na bolje. Kako da se vratim na 3,720 to je pitanje. Jednostavno od sajanog TV a sad imam makar sta

      3. Ovako. Stvar sa firmware-om 3,733 je puno ozbiljnija nego sam pomislio. U pocetku sam mislio da se na SD gledanju obicnih TV programa nesto poremetilo te da ce u fullHD stvar biti kao ranije. Medjutim i kod “fullHD” materijala piksel u piksel ( bi trebao biti) sa strane imate jasno vidljivo po jedan centimetar NEAKTIVNIH piksela koji uopce ne svijetle. Potpuno su neaktivni tj ne emitiraju sliku. Slika vise nije fullHD. Cini mi se da je problem jako ozbiljan. Obzirom da nista nisam mijenjao osim up-a sa 3,720 na 3,733 nevidim problem nigdje drugdje osim u firmwareu.

        Darko molim vas da kotaktirate nekoga iz Panasonica i provjerite o cemu se radi. Ili pokusjte sami instalirati firmware 3,733 pa mi javite jeli imate ovakav problem kod sebe. Cak i kad se ukljuci overscean ne postize se da svi pikseli svijtle do kraja ivice ekrana. Cijela slika je smanjena i to vise nije fullHD, niti sada znam kako vratiti na stare postavke firmwara kada je sve bilo OK.

        O cemu se radi

        Hvala i pozdrav

        1. Probaj dali postoji ikakav nacin da vratis stariju verziju, na philipsu to ide normalno kazes mu da izvrsi flashovanje sa usb-a, on upozori da je starija verzija, ali ide normalno,
          Mozda postoji neki nacin i kod Panasonica.

          1. Evo vikend je pa sam imao vise vremena da se posvetim problemu. Uspeo sam rijesiti stvar ali tako sto sam dva puta morao odraditi vracanje na fabricke postavke ( hvala HD -u na uputama ali htio sam pokusati drugacije no neide nikako osim postaviti fabricke postavke i krenuti nanovo u instaliranje svega……….krajnje dosadno i dugotrajno barem meni)

            I posle vracanja na fabricke postavke ZAUVEK VAM OSTAJE NOVI FIRMWARE ( mozda mozete kao kod Philipsa, kako predlaze Adi) ali se barem sve pomjerilo na cio ekran kako i treba biti. U stvari kad bolje razmislim mi ne gledamo samo TV vec imamo posla sa racunalom u vidu TV-a. Stoga se sve stvari mogu rjesavati RESTARTOM jer kad imate novi firmware dobro je restartovati TV poput racunala i stveri dodju na mjesto…..ocigledno. Samo me na to niko nije upozorio. Tako da znate ako zelite novi 3,733 mozda ce vam trebati gnjavaza oko ponovnog programiranja svega.
            Geometrija slike je blago izmjenjena u odnosu na 3.720 no nisam siguran da mi to vise pase ali……..barem je sva slika vratila se po cijelom panelu.
            Mozda Darko zna jeli moguce flashovanje kod Panasonica.
            Hvala na pomoci

            1. tek kad sam procitao probleme, pogledao sam koji firmware imam na svojem televizoru…
              posto je bio postavljen na autoupdate firmware-a, sam ga je instalirao da to nisam ni primjetio…
              slika je kao i uvijek blistava, posebno sky hd, i brrip-ovi…
              nikakvih problema nisam primjetio!

              drago mi je da si uspio rjesiti problem, uzivaj na jednom od ponajboljih tv-a!

  147. molim pomoć sa gledanjem 3 d sadržaja, jer mi ovi iz panasonica (služba za korisnike),očito ne znaju pomoći. upario sam , valjda naočale. u desnom donjem dijelu ekrana se pojavila sličica tv+munja+naočale. kada stavim 3d materijal sa računala ili 3d demo materijal sa stika, slika i dalje ostaje dvostruka. je li moguće da mi tv ne prepoznaje 3d materijal ili je po srijedi nešto drugo. hvala unaprijed. da li bi se negdje trebao pojaviti indikator da tv obrađuje 3d?

    1. Pozdrav,

      Dobro ste povezali 3D naočale čim ste dobili tu poruku na ekranu. Ako TV ne prepoznaje 3D sadržaj, tada je potrebno na daljinskom upravljaču pritisnuti tipku “3D” i onda u idućem odabrati format 3D-a (jesu li dvije slike jedna pored druge, jedna iznad druge, jedna pa zatim druga) itd. Nakon što odaberete odgovarajući format, slika bi trebala postati trodimenzionalna.

      1. hvala puno. molim, kako ću i gdje mijenjati format, sada mi prepoznaje 3d , ali slike su mi još jedna pored druge

  148. narode imam jedno pitanje treba da mi stigne MED600X3D player ,e sada kada budem je kacio na plazmu St60 hdmi kablom, jer mora plazma tv da bude ugasen i MED600X3D, i kada palim treba prvo da upalim MED600X3D pa onda televizor

    1. pa imas raznih kombinacija. U teoriji bi ukljucivanjem jednog mogao ukljuciti i drugi, automatski prebaciti na odgovarajuci ulaz i tako to. No u praksi to bas i ne radi kako treba sa svim uredjajima. U svakom slucaju, cackaj po tim HDMI CEC ili kako se vec zove kod koga opcijama i vidi kaj ti radi. Ne mozes nista skuriti tak da slobodno……..Meni SONY uopce ne trza na satelitski receiver bez obira kaj ja podesavao. I sto je najgore, ponekad uopce ne kuzi signal i jedina opcija je ponovo ukopcavanje kabla.

  149. Buenas, gracias por la informacion , me ha sido de gran utilidad, la compartire
    !!!Besos!!!!.

    Hola, buenísimo el blog post, muy útil,
    lo compartire. Abrazos a todos

    Buenas, gracias por la informacion , me ha sido de enorme utilidad, la compartire !!!Abrazos!!!!.

    Muchas gracias por entregar a todos una maravillosa posibilidad como para leer los comentarios críticos de
    este blog.

    Siempre y en toda circunstancia es muy fabuloso y asimismo rellena con un montón de diversión para mí y mis compañeros de oficina los trabajadores a visitar el weblog
    más de 3 veces a la r
    semana para leer mediante los nuevos consejos que has logrado.
    Y, en verdad, estoy tan con frecuencia satisfechas con sus
    ideas creativas atractivas que sirve.

    Algunas áreas dos de este artículo son sin duda el más eficaz
    todo lo que hemos tenido.

    Super-Duper blog Soy cariñoso !! Volveremos después
    a leer un tanto más. Hago uso de los feeds También

    Yo simplemente no podía salir de su lugar antes de sugerir que me gustó mucho la información habitual
    una persona dé para sus visitantes?

    Hmm es cualquier otra persona teniendo problemas con las
    imágenes en este weblog carga? Estoy tratando de descubrir si es un inconveniente en mi
    final o si es el blog.
    Cualquier respuesta sería apreciadísima.

    Como novato, estoy navegando de manera permanente en línea para los artículos que me puede asistir.
    Gracias

    Temas maravillosos en suma, que acaba de ganar un nuevo lector.
    ¿Qué podría sugerir sobre su publican que acaba de crear un puñado de días en el pasado?

      1. imam tv panasonic 42as650 kupljen prije 20 dana i interesuje me dali je normalno da se kada je tv ugase vide 3 tamne uspravne crte jedna tacno na sredini ekrane a ove dvije pojedna na obadvije strane ekrane inace vide se samo kada je prostorija dobro osvjetljena…nesmeta za sada prilikom gledanja boje su ok

        1. pa ako ti ne smeta kad TV radi, cemu briga? Meni su svi OK kad su ugaseni, problem nastaje kad se upali pa se vidi kakvo sve smece od panela stavljaju na trziste pa ono, APP…..

          1. pa ipak je novi tv pa bojim se da nece vremenom doci do vecih problema…vidi se na na tamnoj slici i kada radi ali kada svjetlost od prozora udara direktno u njega…navece prema sijalici se nevidi nista moras se dobro zagledati da bi primjetio…

            1. pa ako nisi zadovoljan a mozes mijenjati, mijenjaj. A ako ne mozes onda nemas bas izbora, mogu te jedino poslati na servis sto mislim da nema smisla ako ti to ne smeta pri normalnom gledanju.
              Proguglaj malo kako stoje stvari sa LG u toj velicini, vjerujem da taj as650 ima LG IPS panel pa ako je do samog panela onda je mozda primjetno i na njima.

  150. Imam postavke s uključenim ambient sensorom. Kada smanjim svjetlo u sobi dolazi do očekivanog blagog zatamnjenja slike. Zanima me što treba promijeniti u postavkama kako bi mogao isključiti ambinet sensor i da imam sliku kakvu imam trenutno s uključenim ambient sensorom.

  151. Clases particulares en Getafe

    Además contamos con clases de refuerzo estudiante,
    las cuales están enfocadas a ayudar a los discípulo con dificultades para estudiar
    y no les es posible realizar sus trabajos en casa.

    Puede apartar el número de horas que desee, depende las
    necesidades del alumno.

    Si tu pequeño tiene problemas con varias asignaturas, podemos
    ayudarlo igualmente enseñándole técnicas y hábitos de estudios que lo
    ayudarán a salir delante.

    Tenemos preparación para colegial de 2º curso
    de bachillerato, donde se les hace ejercicios modelo con exámenes
    de otros años.

    Como podrás darte cuenta somos parte de las mejores academias
    de Getafe, tenemos una gran diversidad de servicios que brindar
    y todos encaminados a la evolución en estudios, sea de idiomas
    o en cualquier otra asignatura.

    Podrías existir interesado en hablar chino, gabacho, teutón y en esto asimismo te podemos ayudar,
    nuestros maestros de idiomas están altamente capacitados para enseñarte todo lo referente a estos idiomas.

    Incluso contamos con acceso a ciclos formativos, en incidente de que lo requieras.

    En centro de estudios mundial, contamos con formación para
    el empleo, pues colaboramos con Infologista, quien es una empresa de
    gran experiencia en España, que ofrece servicios complementarios para empresas así a modo particulares en el división del transporte,
    la logística, el comercio internacional así como las mercancías peligrosas.

  152. Postovanje interesuje me na koji nacin bih mogao da ubacim u market app Netflix posto ga nema? I da li to uopste moze da se uradi? Od juce je uveden Netflix kao stream u pocetku free a ond se placa mesecno.

    1. Poštovani, ako proizvođač nije implementirao aplikaciju onda nije moguće koristiti Netflix – sumnjam da bi radio putem web browsera. Jučer sam probao na Panasonic 55CX750E no i dalje se pojavljivala poruka kako Netflix nije još dostupan kod nas (vjerojatno to budu riješili, budem danas opet probao).

      1. Ja imam Panasonic 50CX800 i ista je stvar i kod mene. Dedicated dugme za Netflix na daljinskom kaze da servis nije još dostupan u mojoj zemlji.

        Netflix preko PS4 aplikacije mi je proradio bez problema. Također i preko iPada. Za PC nema potrebe ni spominjati. To radi savršeno.

        Ali ja bih volio da riješe aplikaciju na TV-u, da se može UHD strimovati. Nerkako je ljepše i čišće, jednostavnije. Valjda će to da dotjeraju. U app storu nema nikako Netflix aplikacija da se skine. Možda nema potrebe jer je integrirana u firmware?

        1. jel imas ti neku opciju kao “refresh internet content” ili tako nesto? Jer na sonyu se zna desavati da ponekad kad ostane bez neta neke stvari ne radi . Obicno se to popravi samo od sebe ali ako probas bas nedugo nako sto se spoji onda ponekad kaze da nije dostupno.
          Kakvu internet vezu koristis? Mozda je problem u tome da ti se nije promijenio IP od kad je netflix postao dostupan. Lupam, ali moze biti svasta…..

          1. Koliko sam ja vidio nema. Ostale aplikacije uvijek rade savršeno. Pročitao sam maločas da sve to ide preko Panasonic-ovih servera koji valjda trebaju neki update da urade da bi moglo. Pitanje je koliko je to tačno. Probaću večeras da resetujem modem, ruter i ištekam TV iz struje. Pa sve nanovo, ali sumnjam da će dato rezultata.
            Hvala na savjetu.

            1. hmmmmmm……… malo mi bzvz to sa panasonic serverima. Netflix provjerava lokaciju preko IP adrese i samo preko IP adrese. Zato je i bio dostupan svima kojima se dalo igrati sa VPNom. Jer to bi znacilo da SAV promet na panasonic televizorima ide preko njihovih servera a nije bas da su Google pa di si to mogu priustiti.

      2. Hvala, za sada mi je opcija da koristim pc na kom je instaliran Netflix. Koristim ga tako sto ga aktiviram pa prebacim na tv (sekundarni monitor) sadrzaj isto kao sto bih pustio film preko Potplayer-a pa prebacio na tv. Neko je predlagao promenu zemlje (Nemacka,UK i sl.). Ne znam da li bi to pomoglo.

        1. pa taj model bi trebao imati netflix aplikaciju. UK ima sigurno, i spanjolska verzija ima sigurno. Probaj promijeniti drzavu, ne kosta nista a uvijek mozes vratiti na HR.

  153. Pozdrav, imam Panasonic VIERA TX-L42U3E, kupio sam SD karticu i nabacio film i titl na nju. Namjestio sam isti naziv filma i titla, ali nece titl da ubaci. Da li neko moze da pomogne, bio bih do neba zahvalan? :)

  154. Imam panasonic plasmu p42gt60e i dakako slika na tv-u je vrh i bolje od bilo kakvog lcd-a u zatamnjenom ambijentu. Medjutim nije sve bas idelno. Naime u tamnim scenama (kada je vecina ekrana u nekakvom polumraku) povremeno primjecujem colour banding ili nekakve neprirodne gradacije i prelazi boja-neznam jesam se izrazio pravilno. To mi je inače drugi primjerak takove plasme i kupio sam ju polovnu od čovjeka sa 2900 radnih sati. On ju je držao u thx modu sa contrastom 100% napucamnim, neznam jel je to na neki način pošeremetilo sliku. Isto tako na dotičnoj plasmi kod viših vrijednosti kontrasta slike primjecujem treperenje sto inače nisam primjetio na svom ranijem primjerku (kojeg sam ja kupio novog u dućanu) , kao niti na 42st60 modelo kojeg sam takodjer posjedovao,ali niti na sestrinoj plasmi 50st50 kao niti na 42g30 kojeg sam imao ranije.
    Nekak mi se čini kada resetiram postavke slike na tvornička podešavanja i ponovo postavim kontrast na raniju vrijednost da je treperenje umanjeno, kao i banding.
    Darac ako Može vaše mišljenje tj jel se može sta napravit po pitanju navedenih nedostataka.
    Ida, nudim ti na test novi lg42lf652 pa ak ti se da da usporediš jel se sta razlikuje u odnosu na primjerak koji si testirao ranije

  155. Pleyac jel inače puno bolja slika na 42 gt60 nego na 42 st 60 i g30? Imam plazme Panasonic 42ut50 i 42vt30 pa me zanima….

  156. 42st60 sam kupio novoga u ducanu 06.2013. Glede kvalitete slike u odnosu na gt60 kod st modela se malo vise primjeti dithering. Sve ostalo je u slici jednako kao i na gt60 , barem sto sam ja uocio. Glede mirnoce slike taj 42st60 je bio puno bolji nego ovaj sada sto imam gt60 jer na njemu nije bilo nikakvog treperenja. G30 je isto bio bez treperenja i generalno dobar tv. Po meni njegovi nedostaci bi bili malo izrazeniji dithering i vidljivo slabiji kontrast tj nesto slabija maksimalna svjetlina i slabiji prikaz crne boje u odnosu na gt60 i st60. Taj 42ut50 ima slabiji ar filtar cak i od g30 modela. Za ostalo ne znam

  157. Poštovani, hvala Vam lijepo na konkretnim podatcima za kalibraciju TV-a Panasonic TX-P42ST60E, koje sam našao na Forumu. Međutim, izostao je podatak za G-Luminance! U dotičnom redu piše –

    Colour Management: R-Saturation: -50, R-Luminance: -1, G-Saturation: -50, G-Luminance, B-Luminance: 1

    Hvala Vam unaprijed za priopćenje nedostajućeg podatka.

    S poštovanjem,
    Mladen Križanić

  158. imam problem s ovom plazmom… konkretno 55st60…
    tv se pokušava upalit, znači kao da će doći kakva slika… čuje se zvuk paljenja, ali do bilo kakve slike ne dođe…i tako non stop…
    znači kao da se iznova i iznova i iznova pokušava upaliti… blinka zelena lampica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!