Trendovi i vodič za kupovinu televizora 2014.

vodic-televizori-2014

Napisao: Darko Hlušička

Revizija: 0 (28. lipnja 2014.)

Aktualni trendovi u 2014. godini

Proizvođači televizora će ove godine kupce pokušati osvojiti velikim ravnim i zakrivljenim ekranima, Ultra HD rezolucijom i još pametnijim televizorima nego ikada prije. Ultra HD je glavna tema ove godine, a koji donosi četiri puta veću rezoluciju od standardnih Full HD modela, čime se postiže oštrija slika na modelima velikih dijagonala. Svi veliki proizvođači će u svoju ponudu uvrstiti nekoliko Ultra HD modela, prvenstveno u višoj, odnosno srednjoj višoj klasi.

Druga velika tema je Smart TV, odnosno njegova evolucija u okruženje koje će biti u potpunosti podređeno potrebama korisnika. Proizvođači su se proteklih godina natjecali tko će ponuditi više aplikacija, opcija povezivanja i kontrola koje su mnoge korisnike zbunjivale i na kraju ih nisu koristili. Pojednostavljenje sučelja, kao što je to napravio LG s webOS operativnim sustavom je vraćanje korisnicima jednostavnosti poput one na televizorima bez interneta i aplikacija, no uz smisleno posložene i jasno istaknute dodatne opcije.

lg-webos-interface
LG-jev webOS operativni sustav (foto: LG.com)

Osim webOS-a, Android je drugi novi operativni sustav koji dolazi u TV segment ove godine. Philips je u siječnju 2014. najavio integraciju Androida na svoje ovogodišnje modele visoke klase, a koji bi tako trebali biti mnogo brži, bogatiji aplikacijama i prikladniji za povezivanje s ostalim uređajima poput pametnih telefona i tableta. Philips velike nade polaže u Android operativni sustav, pa tako obećaje kako će se isti nalaziti u većini njegovih televizora već 2015. godine. Dodatno širenje Androida najavljeno je u lipnju 2014. godine kada je Google najavio Android TV platformu kreiranu za velike televizijske ekrane povezane na internet.

Bez obzira koji operativni sustav pogonio ovogodišnje televizore, tehnologija gotovo svih njih je LCD s LED pozadinskim osvjetljenjem. Kada govorimo o LCD tehnologiji, nužno je istaknuti kako nisu svi LCD televizori isti – ovisno o panelu koji koriste – karakteristike slike poput kontrasta, prikaza crne boje i intenzitetu promijena u slici pri gledanju iz kuta mogu bitno varirati. Na tržištu LCD televizora postoje dvije glavne tehnologije:

 1. IPS (In-Plane-Switching) i
 2. VA (Vertical Alignment)

Obje mogu prikazi cijeli raspon boja definiran standardom po kojem se kreiraju filmovi i drugi sadržaji, zajedno s finim nijansama i velikom svjetlinom slike. Razlike su u prvom redu u kontrastu i prikazu crne boje, te u prikazu boja kada se ekran gleda ih kuta. LCD paneli bazirani na VA tehnologiji imaju bolji prikaz crne boje (mogu propuštati manje pozadinske svjetlosti) i samim time veći kontrast, dok oni bazirani na IPS tehnologiji ne mogu blokirati toliko svjetlosti pa samim time imaju slabiji prikaz crne boje i kontrast, no zato zadržavaju bolju zasićenost boja kada se ekran gleda iz kuta.

Postoje i drugi tipovi panela, no oni koji danas dominiraju tržištem temeljeni su na jednoj od dvije navedene tehnologije. IPS panele nalazimo u prvom redu kod LG-jevih televizora, te ovisno o seriji i kod Panasonica, Sonyja, Philipsa itd. Dijagonale IPS-baziranih televizora su 32″, 42″, 47″, 50″, 55″, 60″, 70″ itd. Polarizacijski 3D prikaz (onaj koji ne zahtijeva 3D naočale s baterijama) je gotovo na svim modelima temeljen na IPS panelu, za razliku od aktivnog koji susrećemo na VA panelima.

Samsungovi televizori su svi po redu temeljeni na VA panelima, što znači da će pružiti bolji kontrast i dobru reprodukciju boja, no gledanje ekrana iz kuta će rezultirati promjenom u bojama, gamma karakteristici i smanjenom kontrastu. Sony, Philips, Toshiba i drugi također koriste VA matrice u svojim televizorima. Televizori bazirani na VA panelima su dostupni u dijagonalama od 32″, 40″, 46″, 48″ (nova veličina od 2014.), 50″, 55″, 60″ itd. Na tržištu postoje i MVA-bazirani televizori vrlo velikog kontrasta, no vrlo uskog kuta gledanja gdje je isti vidljiv (primjer: Panasonic 42AS600E). Zbog toga treba biti oprezan prilikom kupovine takvih televizora, a koji su najčešće dostupni u dijagonalama od 39″ i 42″.

viewing-angles-sony-w705
Ovisno o rasporedu sjedenja treba birati između IPS i VA-baziranih LCD televizora. Kod OLED i plazma televizora takvih ograničenja nema.

Više o tehnologijama LCD zaslona možete pročitati ovdje >>

Do prošle godine je u LCD tehnologiju na tržištu bila prisutna i plazma tehnologija, no ove godine situacija se je promijenila. Novih plazmi gotovo da više nema. Što se i zašto dogodilo s plazmama, otkrivamo u nastavku.

Zbogom plazme

panasonic-goodbye-plasma

Sve do ove godine su na tržištu vladale dvije velike tehnologije digitalnih zaslona – LCD-i i plazme. LCD-i su bili mnogobrojniji, energetski učinkovitiji, maštovitijih dizajnerskih rješenja i tanjih profila, dok su plazme bile malobrojnije i bez spomenutih aduta, no s jednim nepobitnim – jednim koji ih dan danas čini predmetom želje ljubitelja videofila diljem našeg planeta. Taj adut leži u kvaliteti slike, njenoj prirodnosti bez obzira iz kojeg se kuta gleda ekran, ujednačenosti slike i velikoj oštrini u dinamičnim, brzim scenama. Plazme su bile i ostale bolji izbor za sadržaje standardnih rezolucija kroz mekšu, manje digitalnu sliku, što je još jedna prednost nad LCD-ima koji ovaj segment dan danas nisu u stanju postići.

Uz navedeno, kao i činjenicu da su sve ove prednosti ostvarivale na većim dijagonalama i uz manju cijenu u odnosu na LCD-e iste klase, plazme će zauvijek ostati u srcima videofila. Zašto ostati? Zbog toga što novih modela više neće biti, barem ne od njihovog glavnog proizvođača – japanskog Panasonica – a koji je prošle godine obznanio prestanak njihovog razvoja i proizvodnje. Južnokorejskim kompanijama Samsungu i LG-ju plazme nikada nisu bile prioritet, premda je prvi spomenuti prošle godine pokazao da može napraviti vrlo kvalitetan model s F8500 serijom koju osim izvrsne slike krasi i jedinstveni „Magnum“ dizajn.

samsung-f8500-plasma

LG niti jedne godine nije uspio napraviti ozbiljniji model koji bi ozbiljnije ugrozio Panasonic ili Samsung, već je većinom nudio plazma tehnologiju na modelima niske i srednje klase, pružajući tako dobar izbor za one koji žele „puno slike za malo novaca“.

U 2014. godini Samsung će predstaviti svega jedan novi plazma model, a isto će napraviti i LG. Samsungova najbolja plazma ikad, model F8500 iz 2013. godine će se nastaviti prodavati i ove godine, zajedno s „Future-Proof“ podrškom u vidu hardverske nadogradnje putem Evolution kita. Upravo je kroz Evolution Kit Samsung najviše produžio život plazmama jer će i za nekoliko godina ti televizori uz provjerenu plazma tehnologiju posjedovati i najnovije iz svijeta Smart TV-a i višejezgrenih procesora.

samsung-evolution-kit
Evolution kit nadogradnja dostupna je samo na Samsungovim plazmama.

No što je s Panasonicom, proizvođačem najboljih plazma televizora na tržištu? Hoće li i njih pratiti duga i pouzdana podrška kao Samsungov model? Što se softverske podrške tiče, vjerujemo da će nadogradnji biti i u budućnosti i da će se dio aktualnih trendova pojaviti i na sada polako već legendardnim ST, GT, VT i ZT serijama. No po pitanju novog hardvera, ovdje ne očekujemo ništa jer Panasonicove plazme nemaju podršku tog tipa, da se mogu hardverski nadograditi jednog dana bržim procesorom i novim sučeljem. Tako će vlasnici modela iz 2013. godine imati „my home screen“ podešavajuće sučelje u kojem mogu po vlastitim željama podesiti različite aplikacije da budu vidljive zajedno s prikazom trenutnog ulaza.

panasonic-st60-gt60-vt60-zu
Panasonic plazma TV lineup za 2013. godinu (izuzev osnovnog X60 modela)

No upravo je prikaz slike ono što će vlasnici najviše cijeniti i što će ih držati zadovoljnima u godinama koje slijede jer sada dolazi period dominacije LCD tehnologije, a koja je bila i ostala inferiorna u odnosu na plazme, posebno u segmentima niske i djelomično srednje klase. Zalihe plazmi u ovom trenutku još postoje i vjerojatno će tako biti još nekoliko mjeseci, stoga ako želite vrhunsku sliku po razumnoj cijeni, nabavite Panasonicovu plazmu dok su još na tržištu. Model s najbolji odnosom cijene i performansi je ST60 serija, a iznad nje se (cijenom u prvom redu) nalaze GT60 i VT60 serije. ZT60 je klasa za sebe, dostupna samo u 60“ dijagonali i s posebnim sadržajem pakovanja za kolekcionare, no uz sve to ide i viša cijena u odnosu na – gotovo podjednaku po kvaliteti slike i s više multimedijalnih mogućnosti – VT60 seriju. Tako 55“ VT60 na na datum 27.04.2014. ima cijenu od 19.999,00 kn, a 60“ ZT60 29.999,00 kn. 10.000,00 kn više za 5“ manji ekran, pozlaćene priključke i manje multimedijalnih mogućnosti, no na kupcu je da donese konačnu odluku…

panasonic_P60ZT60_award
Panasonicov P60ZT60 plazma televizor dobitnik EISA nagrade

Na kraju, ostaje pitanje zbog čega plazme nestaju s tržišta ako su toliko dobre. Uz veliku potrošnju energije, a koja je unatoč nekim najavama ostala bitno veća u odnosu na LCD zaslone iste dijagonale, kao glavni razlog gašenja razvoja jest dolazak Ultra HD-a. Ultra HD donosi četiri puta veću rezoluciju u odnosu na Full HD zaslone, što znači da na istim veličinama ekrana udaljenost između piksela treba biti dvostruko manja kako bi se svi mogli smjestiti u dijagonale 42“ ili veće. Panasonicov stariji zaposlenik, poznat pod nadimkom „avjunkie“ na HighDefJunkies forumu je je otkrio kako bi bila vrlo velika investicija razviti Ultra HD plazma zaslon za potrošačko tržište, te da je to ujedno glavni razlog zbog čega je kompanija odlučila prekinuti s PDP (Plasma Display Panel) poslovanjem.

Plazma postoje u Ultra HD i većim rezolucijama (8K), no u posebnim serijama za profesionalno tržište, dok za masovno potrošačko postojeća tehnologija jednostavno nije dovoljna i naišla je na zapreku. Mnogo novaca bi trebalo uložiti da se ta zapreka zaobiđe, no pitanje je koliko bi trebalo do iduće – većeg dinamičkog raspona slike koji se pokazuje kao još jedan nadolazeći trend.

paragraph-separator-divider

Gdje je 3D?

philips-7906h-commercial-3d

O 3D-u više nema govora, iako je on prisutan na gotovo svim televizorima srednje i visoke klase. Čak ni najveći proizvođač televizora na svijetu, Samsung Electronics, nigdje ne spominje tu mogućnost u svojem novom katalogu TV i AV opreme za 2014. godinu. 3D je i dalje podijeljen na dvije glavne struje ovisno o tehnologiji prikaza – aktivni (koji podupire Samsung Electronics) i polarizacijski – koji je podržan od sve većeg broja proizvođača – u prvom redu LG Electronicsa – njegovog glavnog promotora. Prednosti i nedostaci su ostali isti kao i proteklih godina, te ih možemo sumirati ovako:

Aktivni 3D pruža bolju kvalitetu slike, no koristi kompliciranije 3D naočale i ima problema s dvostrukom slikom (eng. cross-talk). Titranje slike je također prisutno, zbog čega može brzo izazvati umor očiju i slabost, na što treba obratiti pozornost. Polarizacijski 3D pruža mirniju sliku koja je manje naporna, kao i jednostavnije 3D naočale, no kvaliteta slike nije toliko dobra zbog načina na koji tehnologija funkcionira (prikazujući svaku drugu liniju slike za svako oko). Doduše, dolaskom Ultra HD zaslona polarizacijskom 3D prikazu je udahnut „novi život“ jer sada može prikazati svih 1080 linija slike zbog dvostruko većeg broja linija koji se nalaze na takvim televizorima (2160 umjesto 1080 linija).

3D bez naočala nije potpuno iščeznuo – u njega se i dalje ulaže mnogo novaca kako bi stigao do potrošačkog tržišta – no proći će još barem nekoliko godine prije nego što vidimo prve modele na tržištu.

Više o 3D-u na modernim televizorima možete saznati u članku Osnove 3D-a >>

Zakrivljeni ekrani – trik ili nešto drugo?

samsung-hu8500-design
Samsung 65HU8500 sa zakrivljenim ekranom

Prošle godine su na tržište stigli prvi OLED televizori iz Samsunga i LG-ja i osim superiorne slike u odnosu na LCD i plazma modele, njihovi ekrani nisu bili ravni nego zakrivljeni. Iako je OLED sam po sebi dovoljno impresivan, proizvođači su ih željeli dodatno istaknuti pred masom ravnih 16:9 ekrana na tržištu, a tu su i drugi argumenti. Neki od njih su da zakrivljeni ekran pruža bolje uranjanje u sadržaj, stereoskopski (3D) efekt čak i bez nošenja naočala, te da manje umara oči jer naš sustav vizualne percepcije ne treba kompenzirati ono što vidimo.

Samsung je vrlo ozbiljno shvatio zakrivljene zaslone i ove godine odlučio iste implementirati i na svoje LCD televizore visoke klase.

Prema našim testovima, zakrivljeni ekrani su pokazali prednost nad ravnima prvenstveno kod vrhunski snimljenih sadržaja dokumentarne prirode, a gdje se dobiva bolja prostornost i osjećaj dubine. Efekt nije onako jasan kao kod gledanja istog s 3D naočalama, no mnogo je prirodniji i ugodniji za promatranje. Zakrivljeni ekran također pomaže u smanjenju refleksija ambijentalne svjetlosti, no rezultat može varirati od prostorije do prostorije.

Gledajući materijale standardne, pa čak i HD rezolucije koja je jače komprimirana i ne obiluje detaljima nije rezultiralo boljim dojmom od gledanja na ravnom ekranu. Isto tako, ako veliki TV ekran planirate povezivati na računalo i koristiti za crtanje, CAD i slične aktivnosti, zakrivljenost može biti problematična.

Kao i kod 3D prikaza, tako i zakrivljeni ekrani mogu poboljšati vizualno iskustvo, no isto kao i kod ravnih ekrana, za najbolji efekt je nužno sjedenje na optimalnoj udaljenosti direktno ispred ekrana.

Koju veličinu dijagonale televizora odabrati?

Samsung-HU7500-TV-UltraHD-4K
Samsung HU7500 Ultra HD televizor – izvor: Samsung.com

Sjetite se ogromnih dinosaura u filmu Jurski Park, golemog vanzemaljskog broda u Danu Nezavisnosti ili ekranizacije neslavnog Titanicovog putovanja – bez obzira koliko puta ste pogledali ove filmove kod kuće, na televizoru male dijagonale, računalnom monitoru ili zaslonu tableta ili mobitela – iskustvo gledanja je bilo i ostalo najintenzivnije u kino dvorani na velikom platnu.

Zašto je tako? Zbog toga što veliki ekran s optimalno podešenih parametrima slike doslovnu uvlači gledatelja u sadržaj tako da isti možemo doživjeti i osjetiti emocije koje su kreatori sadržaja željeli da osjetimo.

Da biste to isto iskustvo prenijeli u vlastiti dom, potrebno je odabrati televizor dijagonale po jednostavnoj formuli. S obzirom na preporuke i iskustvo, optimalno je odabrati televizor dijagonale koja je dvostruko manja od udaljenosti sjedenja. Drugim riječima, ako ćete od televizora biti udaljeni 3 metra, za vas je idealna dijagonala od oko 150 cm. Ovo vrijedi za televizore Full HD rezolucije i gledanje kako 2D, tako i 3D materijala. Ako pak planirate kupiti Ultra HD televizor, tada je formula malo drugačija: veličina dijagonale bi trebala odgovarati udaljenosti gledanja da biste bogatstvo boja, detalja i informacija mogli uočiti.

Iako se isprva može činiti kako se preporučuju prevelike dijagonale s obzirom na udaljenost sjedenja, treba biti svijestan kako je kvaliteta slike modernih televizora na vrlo visokoj razini i kako su HD sadržaji posvuda oko nas. Internet, snimke koje sami stvaramo, digitalna televizija, igre i filmovi na Blu-ray medijima – HD je posvuda prisutan, a biti će ga samo još više. Osim kvantitete, raste jest i kvaliteta sadržaja – igre su sve realističnije, računalne animacije u filmovima stopljene su sa stvarnim svijetom, a kamere kojima se snimaju sportski sadržaji prenose natjecanja kao da se nalazimo na tribinama.

 paragraph-separator-divider

Naših 10 savjeta za kupovinu televizora možete pronaći na drugoj stranici ovog članka.

Adsense
1 2Sljedeća stranica

109 komentara

 1. Sjajan vodič.

  Pošto sad najvjerovatnije vrebam plazmu (čekam na neku šansu da mi povoljno ispadne 50VT60) zanima me šta mislite o plazmama koje je LG pripremio za 2014. godinu – PB660 i PB690. Posebno me ova druga zamina – 50PB690v sa smart platformom iz 2013. godine, aktivnim 3D i magic remote. Još nije došla u naše krajeve (PB660 jeste) ali treba uskoro. Ciena bi trebala biti jako dobra.

 2. Poštovani Darko i ostali,
  LG 50PB660 je dostupan kod nas i cijena je prihvatljiva cca 6000kn. S obzirom da plazme Panasonic ST,GT,VT više nisu dostupne, da li LG može biti adekvatna zamjena.

 3. Poštovani Darko,

  Koliko je isplativa kupnja konkretno Panasonic plazme VT serije koja je bila izložbeni primjerak u dućanu i sigurno je radila 4-5 mjeseci po destak sati dnevno. Da li se gubi kvaliteta slike s protekom dužeg vremenskog razdoblja intezivnog korištenja? Koja bi bila dobra alternativa za 55″ inča u LCD-u za budget od 10.000 Kn?

  Pozdrav.

  B

 4. Bojane dok Darko ne odgovori moj savjet da ne brines oko toga koliko je radila moze ona jos 10 godina tako,uzmi usb snimi ono mijenjanje boja i provjeri da li ima burn in.Ako nema onda sigurno da se isplati mozes gledati to onda kao i na uslugu da su ti je dobro razradili.

 5. vidim jako prihvatljive cijene novih grundig lcd-a pa me zanima imate li ikakva iskustva s istima u odnosu na popularnije samsung, lg i philips
  npr model 48 vle7422 koji mi se s obzirom na karakteristike cini kao odlicna kupnja :)

 6. “Polarizacijski 3D prikaz (onaj koji ne zahtijeva 3D naočale s baterijama) je uvijek temeljen na IPS panelu, za razliku od aktivnog koji susrećemo na VA panelima.”
  ne bas…….. AUO radi VA panele sa pasivnim 3D. SONY W8B u velicini 42″ imaju VA panele i pasivni 3D.

   1. uz njih dolaze TDG-500P naocale koje su pasivne. U “reference guide” stranica 16 pise da su 42″ pasivni. A panel u 42″ je AUO T420HVJ02-0

     1. Nisam bas doktor za to podrucje ali koliko sam gledao TVe po ducanima u zadnje vrijeme rekao bih da je taj panel VA. Ne znam zasto proizvodjaci toliko taje te podatke. Uglavnom, slika je identicna modelu W7 serije koji je dobio sve pohvale tu kod vas a i inace i nekako se nadam da cu docekati 50″ W7 model u dogledno vrijeme. A i po engleskim forumima se svugdje spominje da je panel VA. Zapravo su skoro svi SONY za 2014 VA osim jednog od 47″ i jednog od 55″ iz W807B linije.

      1. 99,46 % :) sam siguran da nama model W807b za 2014. godinu. To su modeli W805a/807a iz 2013. godine. A i ja sam čitao sa su 42″ W805b modeli sa pasivnim 3D.

 7. ne znam, na nekoj ruskoj stranici sam nasao podatak da ima 807B za 2014. Mozda samo za njih.
  Glede pasivnog 3D na 805B….. to nije uopce upitno, stvar je samo u tome da li postoji pasivni 3D na VA panelu.

 8. Poštovani

  Što mislite da li je bolje uzeti samsung 40hu6900 za 5000kn ili 40h6400 za 4300kn? (odnos uloženo/dobiveno). Znam da 6900 nema 3D ali to mi nije ni bitno.. Hvala

 9. Poštovani Gosp Darko. Molio bih vas savjet kako da podesim najbolje postavke za Tv Samsung Led UE 40H6500SLXXH kojeg sam kupio i odličan je za cijenu što sve nudi! Hvala i Lp

 10. Postovani Darko,da li ste imali prilike testirat iPanasonic
  Viera TX-42AS520B i ako imate svajet da li je pametan izbor za kupnju po cijeni od 400 eura.

  1. Poštovani,

   Nisam imao priliku testirati spomenuti model, no u narednom period bih trebao obraditi nekoliko Panasonic modela pa možda uključim i taj.

   1. Poštovani Darko,

    Veliki sam poštovalac vaših recenzija i saveta.
    Ja sam jedan od onih koji je shvatio da je pogrešio i kupio malu dijagonalu TV 42″ (Panasonic plazma 42 G30E). Kvalitetom sam prezadovoljan, ali ne i veličinom, (obzirom da TV gledam sa 4-5m) pa bih sada da kupim TV od 55″.
    Bio sam pobornik plazme, ali kako njih više nema, molim za pomoć oko odluke. Gledam filmove i sport. Nisam oduševljen niti preterano zainteresovan za 3D, ako ne mora. Da li ići na 4K ili ….
    Ja sam ljubitelj panasonika, ali čitajući vaše komentare stekao sam utisak kao da je svojim LED proizvodima izgubio poziciju i da konkurencija ima bolji kvalitet za isti nivo novca, ili grešim.
    Zahvaljujem unapred.

 11. Postovani darko,
  koji smart tv kupiti koji je u rangi samsung h6400
  Da li mozete da mi poredjate par modela po kvalitetu i maloj razlici cene (50€-150€)?

  gledao bih i iz ugla, da ima kvalitetnu sliku, da se dobija smart daljinski , dobijaju 3d naocare…

  da li smamsung h6400 moze da se upravlja rukom i prstima da li ke integrisan senzor ili morq da se kupuje skype kamera?

  hvala puno na odgovoru

 12. Poštovani Darko,
  dvoumim se između ova dva modela pa molim za pomoć u odabiru
  LG 55LB670V
  Samsung UE55H6410

  unaprijed hvala

  1. Poštovani,

   Oba modela su atraktivna i svaki ima svoje prednosti ali i mane. U cjelini bih preporučio prvo Samsung zbog kvalitete slike i dobre internet platforme (web browser, media player, puno aplikacija), a tek onda LG (njegova je prednost što ima bolju sliku kada se gleda iz većeg kuta, što ovisi o rasporedu sobe u kojoj ćete smjestiti TV).

 13. Poštovani,

  TV gledam najčešće u osvijetljenoj dnevnoj sobi, pretežno SD program i filmove sa DVD-a i USB-a (MKV, MP4 i sl.).
  Zbog rasporeda u prostoriji dobro bi bilo da TV ima bolji vidljivi kut i da nema preveliku refleksiju ekrana.

  Dvoumim se između:

  Sony KDL 42W815
  LG 42LB670V
  Panasonic TX-42AS600
  Panasonic TX-42AS650

  Unaprijed hvala!

  1. Pozdrav,

   Glossy, odnosno reflektivni ekrani su danas dominantni tako da mat zaslon teško da ćete pronaći u srednjoj klasi koju ciljate, a ništa nije bolje ni u visokoj. S obzirom na zahtjev o širokom kutu gledanja, preporuka ide LG 42LB670V i Panasonic TX-42AS650 modelima.

   1. Hvala na brzom i konkretnom odgovoru.

    Molim samo još jedno mišljenje. Obzirom na u testovima i komentarima često istican problem sa “Dirty screen effectom” kod ovogodišnjih LG TV-a, da li je kod Panasonica TX-42AS650 taj problem manje prisutan, ili je to manje više isto obzirom na IPS tip ekrana koji oba TV-a koriste.
    Ako smatrate da bi u ovoj klasi bio bolji neki drugi TV molim za savjet, uskoro krećem u kupovinu pa mi je stručan savjet jako važan.

    Hvala i lijepi pozdrav!

 14. Poštovani Darko,

  zamolio bih komentar na ovaj model TV-a: PANASONIC TX-42ASW504.

  Kakva je kvaliteta ove serije, da li se isplati uzeti taj model?

  Pitam jer konkretno, jer taj model na jednom sniženju ima cijenu 3.000kn, što mi se čini iznimno dobra cijena.

  Unaprijed hvala

 15. Zdravo darko

  sakam da kupam lg47lb730
  no tuka vo mkd go nudat so stariot dalecinski magic remote(m4) a ne(m5)
  dali imaat pravo taka da pravat?

 16. pozdrav,

  planiram uzeti u sljedecih mjesec dana TV,cijena nije bitna,

  bitno da bude 32″, i najkvalitetnija slika,panel,garancija

  molio bi da predlozite 2-3 modela,

  lp

   1. imao sam slicnu dilemu, ali je sony sada najblizi izbor.. zanima me kolika je razlika u slici sd signala izmedju modela w705 i w605 ?
    hvala na odgovoru

 17. LG 32LB650V
  Sony 32W705B
  SAMSUNG 32H6400
  Panasonic 32AS600E

  danas su mi preporucili ovaj pani u santa domenica, imam vremena do bozica da odlucim, nekako me vuce taj sony najvise,
  tako da svaki savjet u nekim sitnicama dobro dosao,

 18. Poštovani Darko,

  molim za pomoć, uglavnom kupio sam nedvno tv philips 42pfk6559/12 i morao sam je vratiti jer nisam bio zadovoljan s njom. Kad sam je spojio hdmi kabelom na komp slika mi je bila jako loša i nisam nikako mogao mijenjati format slike da povecam ili smanjim sliku i film bi mi izgledao kao veliki pravokutnik. Moja do sad philisova 82cm pfl5505 to može. Samo promjenim hoću li siroki zaslon, auto ispunjavanje, superzum itd…Sad me strah uopce kupiti neku drugu da ne bi imao opet taj problem. Gledao sam samsungovu 40h6470 i možeš li mi reći ima li ona opciju da se slika može širiti kad gledam preko kompa ili neka preporuka 40 incha do 4000kn.

  hvala i sretni blagdani

  1. pa ako gledas preko kompa onda promijeni format na kompu, cemu traziti cuda od TVa kad to mozes na kompu. HDMI ima odredjeni signal koji TV interpretira kao cijelu sliku neovisno o tome sto je tvoj video mozda 4:3 ili stogod vec.

 19. nisu to čuda nego jedno stiskanje dugma i rješena stvar slika se povecala. samo ova tv sta sam je kupio nije imala te opcije. i nije mi video 4:3

  1. Pozdrav,

   Koliko sam shvatio želite da slika bude preko cijelog ekrana, a ne u originalnom formatu s crnim pravokutnicima iznad i ispod nje? U tom slučaju je najlakši način u media playeru na kompjuteru (npr. VLC-u) odabrati rezanje na 16:9 ili neki drugi format koji će dati željeni rezultat). Philipsova serija 6 je posebno problematična pa je moguće da se i ovdje radi o nekom bugu.

  2. da, ali TV taj signal interpretira kao jednu sliku/prozor. Znaci VLC ili nesto u nekoj velicini i ostatk na kojem se vidi desktop recimo je za TV full screen i nemas tu kaj puno promijeniti. Odnosno ne mozes mijenjati samo film a da TV ignorira sve ostalo.

 20. tako je, bas to, ne mora ni biti preko cijelog ekrana ali da gori i doli ostane sta manje. a sta kazete na samsung 40h6470 jeli ona ima te opcije da priko daljinskog mogu po napraviti?

    1. Kao što sam i mislio AMD. Vidi nije bilo do TV-a nego do drajvera za grafičku tj. podešavanja. Podesi u drajverima rezoluciju tako da odgovara nativnoj rezoluciji TV-a tj. u slučaju navedenih televizora 1920×1080 i onda podesi u drajverima “Scaling Options” na 0% tj. na “Overscan” iz nekog razloga po default-u “Scaling Options” stoji na 15% tj. na “Underscan” i zbog toga slika je uvek manja 15% od maksimuma. Naravno na TV-u podesi “Zoom” slike na “Full” i slika će biti od ivice do ivice i piksel na piksel.

 21. gospon darko sto mislite o philips designline pdl 8908 i koju bi mi tv preporucili do 10000 kn, najvise mi je za igranje ps4

 22. Kupio sam na akciji sony KDL-42W828B za 4000 kn. Tv je odličan ,ali mislim da sam pogriješio. Tv se nalazi na zidu na koji gleda dupli prozor
  odnosno 2 kroz više od pola zida. Ništ se ne vidi od refleksije vanjskog svjetla.Da li se to da kako kalibrirati u postavkama slike ili nema pomoći?
  Da li bi što značilo da sam uzeo IPS panel?

  1. Proizvođači mi kažu da kupci žele glossy ekrane, a ja uporno tvrdim da to baš i nije neka sreća – vaš primjer to dokazuje. IPS tu ne bi ništa poboljšao.
   Sve što možete napraviti jest povećati backlight kontrolu i prilagoditi gammu (sniziti ju tako da svjetlina slike bude veća) u opcijama za podešavanje slike.

 23. postovani darko,imam molbu ako je moguce da objasnite dali je sony kd49x8500b ultra hd ili obicni lcd led.reklamiraju ga kao uhld.sta znaci 4k?lijep pozdrav I sretna nova godina

 24. Poštovani Darko molim vas za pomoć oko kupnje led tv-a poslao sam vam poruku na fecebook-u pa gdje mi prvo odgovorite. Ja sam invalid i nemam trenutno mogućnosti da idem po trgovinama a preko neta sam pronašao 3 tv-a pa vas molim ako možete da mi pomognete. Ovu su 3 tv-a Samsung UE50H6400; Sony KDL-48W605B; Sony KDL-50W805B, pa vas molim da mi kažete koji bi bio najbolji za gledanje hd filmova preko usb-a (mkv, mp4……), igranje ps4 i imam total tv sa hd prijemnikom ili mi vi preporučate neki drugi. Unaprijed vam se zahvaljujem!

  1. Poštovani,

   Za zahtjeve koje ste naveli kao prvi izbor bih postavio Sony KDL-48W605B, a zatim Samsung UE50H6400 ili Sony 50W805B. Sonyjevi TV-i su najbolji izbor za igranje (najbrže procesiranje signala, kvalitetan Game mode koji pruža detaljnu sliku bez prenaglašenih boja), a i reprodukcija sadržaja preko USB-a je dobra – iako je u tom segmentu Samsung bolji. Dakle, preporuka ide modelu Sony KDL-48W605B.

   1. probaću ali evo i Darko Hlušička – Darco mi kaže da uzmem ovaj 48w605 znam da je za ps4 dobar izbor ali me zanima kako rade hd filmovi preko usb-a mislim na mkv i mp4 i kako čita titlove dali moraju biti srt ili neki drugi?

    1. ne znam kakav je za igre, ali kaj se tice reprodukcije mkv sa USB tu nemam neke zamjerke. Malo je spor i nemas bas nekih opcija sortiranja ali kako ja to imam uredno slozeno onda mi to nije problem. No problem je taj sto ima nece cudnovate svjetle obrise oko pokretnih objekata u tamnijim scenama. U vecini slucajeva to nije tako izrazeno ali ponekad je bas primjetno jako. I nema neke veze sa kvalitetom samog mkv fajla, svejedno je jel 720p ili 1080p i koliko je bitrate. Probat cu to uslikati ali ne znam da li ce kamera to moci uloviti.
     Uglavnom, zaglavio sam sa ovim modelom iz razno raznih razloga no promijenio sam 3 komada jer su prva dva imali sugavo osvjetljenje i kod sva 3 je to bilo primjetno. Cak i kad se ukljuci onaj grozni LED motion i dalje je to primjetno. 42W705 koji sam imao prije nije imao taj problem iako mi je slika kao takva bolja na ovome. Da nema tih debilnih obrisa bio bi odlican.

     1. mislim da ću ipak uzeti w605b jer za seriju w8 puno mi je dati ali zanima me dali si probao filmove u mp4 formatu jer ja imam većinu takvih filmova i zanimam kod tih filmova kakav titl mora da bude srt ili neki drugi!

      1. .srt je OK
       .mp4 isto cita, ali to je samo kontejner isto kao i .mkv. Uvijek ti se moze dogoditi da na nekome ne radi jer je unutra neki format koji ne podrzava.

 25. Poštovani Darko oprostite što vam dosađujem još nisam kupio tv jer se još dvoumim, pre kontakta sa vama sam razmišljao o ovima Samsung UE50H6400; Sony KDL-48W605B; Sony KDL-50W805B, vi ste mi rekli da je najbolje da uzmem Sony KDL-48W605B zbog toga što ću na njemu da gledam hd filmove preko usb-a (mkv, mp4…….), igrati ps4 i gledati total tv preko hd prijemnika, jedan kolega mi je rekao da je on nedavno kupio Sony KDL-48W605B ali da bi meni preporučio Sony KDL-50W805B za koji sam i ja bio od početka pa vas molim da mi kažete dali ću pogriješiti ako uzmem Sony KDL-50W805B kojeg ću koristiti za hd filmove preko usb-a (mkv, mp4…….), igrati ps4 i gledati total tv preko hd prijemnika. Još jednom izvinite ako sam dosadan i ako vam oduzimam vrijeme i unaprijed veliko hvala!

  1. Pozdrav Nemanja,

   Sony KDL-50W805B je u cjelini još bolji model od 48W605B, tako da sve što donosi slabiji model posjeduje i on – uz bolju kvalitetu slike i pokoju dodatnu mogućnost. Ukratko – nećete pogriješiti ako se odlučite za taj model, a dobiti ćete i 2″ veći ekran.

   1. Poštovanje Darko imam pitanje za led tv ali tv je za rođaka koji me zamolio da se negdje raspitam, a meni je najbolje ovdje kod Vas, naime on bi kupio led tv koji će imati dobar smart i po mogućnosti 3d(3d nije bitna stavka), a koristio bi ga za gledanje hd filmova preko usb-a i bilo bi dobro da ima dvbt2 i vjerovatno će ga spojiti na pc, max iznos bi bio do 4000 kuna. Šta vi preporučate s obzirom na navedeno i za tu cijenu? Unaprijed Hvala!

 26. Pozdrav Darco,ako moze mala pomoc,neznam sta da kupim ,samsung,sony ili lg 55″ 4k ali da nije zakrivljeni i da je 3d ,hvala

 27. ako te zanima bas smart platforma , samsung. Ako te zanima kvaliteta slike sony, w705 ili w805 ako je 3d bitan.
  No, IMO, mislim da ti je najbolje pricekati da stignu modeli za 2015 u ducane, vjerujem da ce se za 700€ naci ponesto sto vrijedi. I proslogodisnji modeli srednje klase su startali tu negdje sa cijenom.

 28. Poštovanje Darko imam pitanje za led tv ali tv je za rođaka koji me zamolio da se negdje raspitam, a meni je najbolje ovdje kod Vas, naime on bi kupio led tv koji će imati dobar smart i po mogućnosti 3d(3d nije bitna stavka), a koristio bi ga za gledanje hd filmova preko usb-a i bilo bi dobro da ima dvbt2 i vjerovatno će ga spojiti na pc, max iznos bi bio do 4000 kuna. Šta vi preporučate s obzirom na navedeno i za tu cijenu? Unaprijed Hvala!

 29. Koji TV preporučujete za recimo udobno gledanje serija filmova preko USB sučelja ili čak možda i stream-a. Da li je Samsung (UE32H6410 T2) dobar za tu svrhu. Dakle glavne su multimedijalne mogućnosti tj media player prije svega. Ni youtube i takvi servisi nisu nebitni.
  Unapriejd hvala

 30. Poštovanje Darko!
  Kupio bih led tv koji bi koristio za gledanje hd filmova preko usb-a (mp4), igranje ps4 i gledanje total tv-a sa hd prijemnikom. Za igranje znam da je Sony najbolji izbor i prijatelj mi nedavno kupio Sony KDL-50W805B vi ste mu dali preporuku za to, i meni se sviđa taj pa me zanima koji od ova dva vi preporučate: Sony KDL-50W805B ili Sony KDL-50W815B?

  I molim za jedan prijedlog jer kupio bih bratiću za poklon tv od 100-107 dijagonale a on bi taj tv koristio za gledanje hd filmova preko usb-a i spojio bi ga sa kompjuterom zbog igrica, multimedije i drugih stvari i važno je da ima dvbt2, 3d, smart može ali nije toliko bitan, cijena ne veća od 4000-4500kuna?
  Unaprijed hvala!

  1. 805 i 815 su isti televizori samo je jedan crni (805) a drugi sivi (815). Navodno je razlika i to da 805 ima motion flow 400Hz dok 815 ima 600Hz. No za to su podaci razliciti i ne zelim tvrditi da je to tako. 829 ima 800Hz ali njega kod nas nema.
   Kaj se tice poklona, mozda 42W805, tu je negdje sa cijenom, ima 3D, ima DVB-T2 a multimedija/smart mu i nije toliko bitna ako ga misli imati spojenog sa kompom kao monitor.

   1. ja ću sebi uzeti w805b a za poklon bratiću su mi neki predložili samsung ue40h6400 sa dvt2 pa KINGGO šta vi mislite da je bolje za ono što sam naveo da će bratić korisitit ue40h6400 sa dvt2 ili sony kdl-42W805, mada uz vaše mišljenje volio bih da čujem i mišljenje Darko Hlušička – Darco

 31. Pozdrav Darko,molim te da mi pomognes,dvoumim se vec mjesec dana.Bio sam uzeo Philips 47pfk6589/12 ali sam ga vratio,slika ocajna naspram konkurenata za cijene do 5000 kn.(+-) Sad sam uzeo prije 3 dana na nagovor prodavca LG47Lb671V.Najbitnija mi je kvaliteta slike.Gledao bi se total tv na njoj.SD i HD programi.Da li ima neki bolja tv u tom rangu,Da li je bolja Panasonic 48AS640E,od ove LG ili neka po vasem izboru,pa bih zamjenio dok mi rok ne prodje,molim te za odgovor,hvala unapred.

 32. Poštovani,

  Morao bih kupiti TV pa eto da pitam Vas stručnjake da mi pomognete u toj odluci jer nisam u prilici hodati po centrima i gledati čija slika mi se više sviđa. Dakle zahtjevi su sljedeći: 42″, wifi, dvb/t i dvb/s, od smart funkcija je youtube cisto dovoljan, naravno hdmi ulazi (barem 2) i audio out. TV bi stajao nasuprot velikom (zaista velikom) prozoru orijentiranom na jugozapad, u potpunom mraku ili sa vrlo malo svjetla se ne bi koristio nikad. Služio bi 70% za gledanje domaćih programa direktno preko antene dok bi ostatak od 30% otpao na youtube, filmove sa pc-a i satelitski program.

  Od dodatnih uvjeta nameće se cijena koja ne bi smjela nikako preći 3500kn s time da bi bilo dobro da je manja ako se ne gubi puno na kvaliteti slike.

  Zasad me po brojkama na papiru najviše privukao LG42LB630V, da li bi on bio dobar izbor (3400kn) ili ima nešto bolje u tom cjenovnom rangu (ili u nižem).

  Zahvaljujem i srdačno pozdravljam.

 33. Poštovani,
  moje pitanje je vezano uz Glossy ekrane.
  Što je dobro u odsjaju i zašto se takvi proizvode?
  Mislim da nitko ne želi smetnje u slici, a to odsjaj svakako je.
  Srdačan pozdrav

  1. Potpuno se slažem s vama, no proizvođači ne misle tako. Oni smatraju da odsjaj glossy ekrana puno bolje izgleda u prostoriji i čini ju većom, za razliku od matiranih koji samo zamućuju svjetlost koja na njih pada. Svi ovi zaključci imaju smisla kada je TV ugašen, kada je upaljen priča je sasvim druga i kvari se iskustvo gledanja, no oni to očito ne žele shvatiti.

 34. Pozdrav,

  kupujem novi tv, pa me zanima vasa preporuka.

  Dakle, trazim: 32”, kvalitetnu sliku (najvaznije), dvb-t2 tuner i pristojan zvuk (znaci da nisu samo srednji tonovi kao na mobitelu, da ima malo basa i visokih).
  Nista drugo mi nije vazno: smart, 3d, kut gledanja…
  Smart moze iskljucivo ako je Android TV i da ga ima u nizem cijenovom rangu (nisam do sada vidio), bilo koji drugi smart OS mi ne treba uopce.

  Sluzit ce za gledanje SD kanala i HD online/s kompa (vecinom 720p)

  Trenutno se dvoumim izmedju ovih modela, ali svaki drugi prijedlog je dobrodosao naravno:
  LG 32LB561V
  Samsung UE32H5000 T2

  Dvoumim se jos i da dam nesto vise za malo vecu dijagonalu.
  Slicna stvar, u ovoj kategoriji mi ovi modeli izgledaju ok:
  LG 42LB561V
  Samsung UE40H5003

  Budzet, za 32” do 2500kn.
  Za 40-42” do 3000kn.

  Zanima me vasa preporuka za ove dvije kategorije.
  Hvala unaprijed

  1. Jos par na kojih sam naletio.
   U 40” ima par sonya koji u tom cjenovnom rangu.
   Ovi manji od 32” su im relativno skupi.

   Znaci ovi modeli:
   Sony Bravia KDL-40R455B
   Sony Bravia KDL-40R485BBAEP

   I na kraju ovaj, koji vidim da je nahvaljen na sve strane
   Sony Bravia KDL-40W605B
   Samo mi je na granici preskupog, a ima smart i ostale stvari koje mi ne trebaju.
   Da li ima mozda isti ovakav model, samo bez smarta, pa da je nesto jeftiniji?

   1. R serija je pocetni model, mislim da ih cak niti ne radi SONY. preporuacm da se razvuces tih parsto kuna ako ides na SONY za 32W705 ili 40W605, nije stvar samo u smart platformi.
    No zvuk na TVu…………. ne znam kaj bih ti rekao, meni je to sve lose.

 35. poštovani Darko trebam pomoć za prijatelja
  prijatelju treba tv za firmu dijagonale najmanje 100cm na kojem će imati dobar smart i na kojem će moći da radi prezentacije u powerpoint-u, cijena tv-a 5000kn-5500kn molim za vašu preporuku
  unaprijed hvala

 36. Evo nakon par aktivnih dana trazeci kupca za moju Panny plazmu napokon sam i to rijesio.
  Zanima me preporuka par TV-a , pa ajmo redom:

  Udaljenost sjedenja 2,5 m
  Smart Tv?Pc ce biti spojen na Tv
  3D? Posto nemam Bd player da li se isplati skidati 3d filmove s neta i dali ve to uopce delati?
  Ps3 i Ps4 gaming All the Way
  Sd signal cca pogledat vijesti i to je to
  Mkv fileovi u 1080p rezi 99%vremena
  Da li kupovat tv sad ili se strpit dok ne dodju noviji modeli Sony-a ili Philipsa?
  Da li kupovati 4 k tv ili se strpit 2-3 godine?

 37. Nisam dobio neki odgovor ali sam svejedno kupio TV (LG42LB630V) o kojem sam se raspitivao 18/03/2015 at 09:21. Mozda nekome pomogne moje iskustvo sa TV-om pa cu ga iznjeti u vrlo kratkim crtama.
  Slika je za cjenovni razred korektna (televizor je plaćen 3350kn u veličini 42″)
  Brzina TV-a je u početnoj fazi kriminalna, stalno vrti krugiće prilikom ulaska u razne menije, ali kako se telka ne namješta svaki dan onda je to valjda prihvatljivo.
  Zvuk ne mogu komentirati jer se moja stara telka vrlo malo glasala na svoje zvučnike i ubrzo je spojena na kućno kino – tako da bih zvuk okarakterizirao da je dobar za gledanje dnevnika i sličnih sadržaja.
  Na kraju, završna obrada i subjektivni dojam su jako dobri, djeluje puno skuplje nego što je…
  Eto ako nekom pomogne dobro, ako ne, opet dobro.

  Pozdrav!

  Niko

   1. Postovani! Molio bi vase misljenje o slijedecim tv-ima 1.Grunding 42VLE 8472BH. 2.LG 42LB650V. 3.Samsung UE40H6200 T2. 4. Sony KDL605BBAEP. Bitno mi je da moze snimati na hdd,da ima dvb-t2, i ostrinu slike. Kakvo je Vase misljenje o ovim tv-ima i kojim redosljedom bi ih Vi postavili.Lp.

    1. sony sigurno ima dvb-t2 (kao i dvb-s). Kaj se tice snimanja, to mozes pogledati kasnije jedino i iskljucvo na njemu, znaci niti na drugom takvom sony to nece raditi. Vjerujem da je isto i kod ostalih brand name proizvodjaca tako da ako ti je snimanje bitno onda nabavi neki jeftilenn dvb-t receiver koji ima mogucnost snimanja jer se oni ne zamaraju sa zastitama.

 38. Hvala na odgovoru,znam da kad se snimi na jednom,nemoze se reproducirat na drugom tv-u,taj HDd bi bio samo za tv,znaci s njega snima,na njemu gledam.Svi oni imaju te mogucnosti,ali me zanima koji je od njih najkvalitetniji,kojeg da kupim,to vas j pitam.

  1. ma nema tu kvalitete vise, sve je stvar srece. Kako naletis. Samsung i SONY imaju VA panele, LG je IPS a za Grundig ne znam pa ako ti to kaj znaci

  1. Koliko imam informacije CX750E koristi LG Displayev IPS panel + pseudolokalno zatamnjenje (edge LED). Kontrast je prema tome dobro poznat, oko 1000:1 nativno uz povećavanje i do nekoliko puta kada je zatamnjenje aktivno. 55″ model dolazi na test, za sada planirano tijekom srpnja pa ću znati više.

 39. Jel netko vidio ovaj televizor uživo Panasonic TX-60CX750E , naime još par dana traje akcija u elipsu(jamstvo 5god i popust) a nema ga za pogledat u Osijeku. Kakav je kontrast i crna boja? Prelazim sa plazme panasonica stare 7god pa sam navikao na dobru crnu :D .. Cijenovno i po specifikacijama mi se čini kao super TV za te novce

 40. Pozdrav
  molio bi za savjet koji tv odabrati-udaljenost gledanja je 3 m
  SAMSUNG UE-55H7000 ILI 60″
  SAMSUNG UE-55HU7500
  SAMSUNG UE-55H8000
  služio bi za gledanje filmova 1080 p,utakmica i dokumentaraca u HD rezoluciji,jako malo za gledanje SD programa.

 41. Sto se tice modela to su samsung i lg.sve zavisi koju seriju zalite,posto stariji pomenuti modeli ne podtzavaju sve aplikacije koje su trenutno najpopularnije poput siptv koja pruza mogucnost gledanja kanala preko ip operatera(najjeftiniji su i svi sa hd rezol.),dok ostali modeli nemaju.

 42. Pozdrav
  Kupio bih tv do nekih 8000 – 9000 kn max. Kad san vidio LG OLED stvarno san bio imresioniran. Uvijek su mi nekako Panasonic tv-i bili najbolji po kavaliteti, ali sad kad san vidio sto radi LG oni su mi nekako najdrazi. Znam da su jos skupi i da nezelim toliko izdvajat novaca. Ali nerazumijem se bas u sve tehnicke specifikacije i kvalitete pojedinih proizvodaca pa mi pomozite? Znaci zelim najbolje sto mogu dobit za ovu cifru (kvaliteta slike, kontrast, zvuk, dimenzije 48”, 50”, 55”)?
  Hvala

  1. Zvuk na TVu………….. ne nadaj se nicemu previse, neovisno za kaj se odlucis
   Kvaliteta slike ti je vezana uz kontrast, znaci trazis nesto sa VA panelom (SONY; SAMSUNG uglavnom svi modeli, kod ostalih tu i tamo neki).

 43. Postovani, dvoumim se izmedju samsung ilg smart tv-a. Konkretno me interesuje samsung ue40ju6472, cija je cijena 661 euro ili neki lg model u rangu ovog, ali koji je jeftiniji. Sto mi vi preporucujete? kakav je ovaj samsungov model i da li je skupa njegova cijena u odnosu na ono sto on nudi?ž
  Srdacan pozdrav

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!