Pojmovnik

U ovoj sekciji nalazi se velik broj pojmova koji će vam razjasniti termine i nazive vezane uz audio i video tehnologije. S obzirom da se u našim člancima i recenzijama često pojavljuju pojmovi koji su zbog nemogućnosti pronalaženja adekvatnog prijevoda napisani na engleskom jeziku, ovdje možete pronaći detaljna objašnjenja istih.

 

#

100 Hz
Udvostručavanjem frekvencije slike na ekranu smanjeno je treptanje slike (kod 50 Hz TV-a). Slika je glađa i ugodnija za gledanje.

16:9 format slike
Funkcija koja kod TV-a 4:3 formata omogućuje ručno prebacivanje u 16:9 format. Većina danas dobavljivih LCD i plazma televizora nudi ovaj format stranica. Odnos stranica kod ovog formata iznosi 1.77:1. Format filmova je 2.40:1, što znači da ćete kod 16:9, kao i kod 4:3 formata imati dvije horizontalne crne linije neiskorištenog ekrana, no te će linije biti bitno manje nego kod 4:3 formata.

24p
Originalna brzina snimanja filma s 24 slike u sekundi (24Hz ili 24p). Današnji televizori rade većinom na 50Hz ili 100Hz i time ubrzavaju film, čime se gubi na vjerodostojnosti i ugođaju kakav imamo prilike osjetiti u kinima.

720p
“Niža” HD razlučivost koja nudi rezoluciju od 1280×720 piksela. Odnos stranica je 16:9, a svaki okvir (frame) sadrži kompletnu sliku.

768p
Rezolucija koja nije standardna HD, no kako je izuzetno česta kod LCD televizora kod nas, mnogi je smatraju standardnom. Nudi 1366×768 piksela horizontalno/vertikalno, a odnos stranica je 16:9. Kod gledanja 720p materijala na takvom se zaslonu vrši upscaling, dok ulaskom 1080p (fullHD) signala downscale na nativnu rezoluciju zaslona.

1080i
“Viša” HD razlučivost koja u odnosu na 720p ne iscrtava sve linije po okviru (frame-u), već prvo parne, pa zatim one neparne. Samim time 1080i signali se većinom koriste za dokumentarne filmove gdje nema mnogo brzih scena, već su u prvom planu statične slike visoke razlučivosti.

1080p
Puna HD razlučivost. Daje 1920×1080 linija na ekranu koje se progresivno prikazuju, dakle svaki okvir sadrži sve linije rezolucije. Najbolji rezultat se postiže gledanjem 1080p sadržaja (npr. Blu-ray film) na fullHD zaslonu.

A

Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)
Profil putem kojega se omogućuje brži prijenos visokokvalitetnog audio zvuka putem Bluetootha. Ugrađuje se sve više u mobitele. Najpogodniji je za headsetove, tj. bežične slušalice s mikrofonom.

Advanced Television Systems Committee (ATSC)
Radi se o skupini standarada razvijenih za digitalni prijenost preko zemaljskih, kabelskih i satelitskih mreža. Standard je razvijen u ranim 1990-im od strane Grand Alliancea.

A/D
Skraćenica od Analog to digital, a odnosi se na konverziju informacije iz analognog u digitalni oblik. Obrnuti proces je poznat pod imenom D/A.

Amazon Prime Video
Amazon Video je  video-na-zahtjev usluga koja korisnicima nudi širok izbor što i kako gledati. Prime Video nudi tisuće filmova i TV emisija, uključujući i popularne licencirane sadržaje, priznate od strane kritičara i nagrađivane Prime Originals i Amazon originalne filmove iz Amazon studija poput serije The Tick, najgledanije Prime Video serije na svijetu The Grand Tour s Jeremyjem Clarksonom, Richardom Hammondom i Jamesom Mayem te nagrađivane serije poput The Man in the High Castle. Mozart in the Jungle i druge dostupne za neograničeni streaming u okviru članstva u Amazonu Prime-u. Prime Video je sada dostupan korisnicima u više od 200 zemalja i tržišta diljem svijeta na www.primevideo.com.

Artefakti
Zajednički naziv za sve vidljive neželjene efekte u slici koji mogu nastati zbog načina prijenosa signala ili procesiranja signal. Artefakti postoje i kod analognog ali i kod digitalnog prijenosa signala.

Aspect Ratio
Predstavlja odnos širina/visina slike. SD materijali na starijim TV-ima uobičajeno imaju takav odnos 4:3 (1.33:1). Suvremeni HD TV-i dolaze u 16:9 (1.78:1) formatu, dok se moderni filmovi uobičajeno snimaju u 1.85:1 ili 2.35:1 formatu za kinematografiju.

Auto 16:9
Kod prijema signala u 16:9 formatu, TV automatski prebacuje u 16:9 format slike. Ovu funkciju podržavaju i 4:3 ekrani i wide screen 16:9 ekrani.

Audio Dub/Audio Insert
Mogućnost nasnimavanja zvuka na već postojeći video zapis na kazeti.

Auto head cleaner
Automatsko čišćenje video glave kod svakog ubacivanja kazete.

Auto Long play (auto LP)
Ukoliko je timer podešen na SP a nema dovoljno mjesta na kazeti da se snimi emisija, brzina snimanja se automatski prebacuje u LP.

Auto wide
Ovisno o formatu slike TV automatski prebacuje u emitirani format(bilo 4:3 ,16:9 ili 14:9).

Average Picture Level (APL)
Prosječni intenzitet video signala kojim se određuje koliko je intenzivna slika na ekranu.

B

Backlight Bleed
Pozadinsko istjecanje koje uzrokuje da rubovi LCD ekrana izgledaju svjetlije od sredine.

Bang & Olufsen
Bang&Olufsen utemeljili su 1925. godine u Strueru, malom gradu na sjeverozapadu Danske dva inovativna mlada inženjera, Peter Bang i Svend Olufsen. Stvorili su tvrtku koja je postala svjetski poznata dizajnerska ikona i globalni simbol audio – vizualne izvrsnosti.Danas je Bang&Olufsen svjetski poznat po svojem osobitom asortimanu kvalitetnih televizora, glazbenih sustava i zvučnika cijenjenih performansi, proizvodima koji spajaju tehnološku izvrsnost i emotivnu privlačnost u osjetilni dizajnerski izričaj.

Proizvodi Bang&Olufsena prodaju se uglavnom putem brojne, neovisne mreže prodavaonica u više od 100 zemalja. Većina ovih prodavaonica su konceptualne trgovine koje prodaju isključivo Bang&Olufsen proizvode. Osim proizvoda za kućnu zabavu, Bang&Olufsen je svoje akustičke vještine i dizajnerske kompetencije u izradi audio sustava visokih performansi primijenio u high-end auto industriji, dovodeći iskustvo zabave na nove razine.

Bias Lighting
Gledanje HDTV-a duže vrijeme u mračnoj prostoriji može biti umarajuće za oči. Instalacijom obojene žarulje od 6500K iza televizora može pridonijeti osvijetljenju prostorije i smanjiti umaranje očiju, te isto tako unaprijediti percepciju crne i ostalih boja.

Bit Rate
Predstavlja prenesenu količinu digitalnih podataka, uglavnom se mjeri količinom bitovima u sekundi (bps). Kao i kod digitalne kompresijske metode, veći bitrate će rezultirati boljom kvalitetom slike. HD materijal je kompresiran u MPEG4 Advanced Video Coding formatu, koji daje odličnu kvalitetu pri 15 Mbps.

Black Level
Crna razina televizora je najmračniji dio slike podešen na crnu, te se uglavnom kontrolira svjetlinom (brightness). Postavljanje nižeg nivoa svjetline može dati bolju crnu i poboljšati omjer kontrasta, ali isto tako ukloniti detalje sjena. S druge strane, postavljanje višeg nivoa svjetline može ostaviti dojam isprane i bezlične slike.

Black Level Retention
Odnosi se na to može li TV ekran održavati konstantnu crnu razinu neovisno o prosječnom intenzitetu video signala.

Blu-ray Disc
Predstavlja nasljednika DVD-a. Za razliku od DVD-a, karakterizira ga mogućnost pohrane veće količine podataka, što automatski znači da može reproducirati i kvalitetnije materijale (Blu-ray filmove).

C

Calman

Softver tvrtke SpectraCal namijen kalibraciji zaslona u cilju postizanja karakteristika slike koje odgovaraju originalnom video zapisu. Softver je komercijalne prirode i osim entuzijasta koriste ga i profesionalni studiji diljem svijeta. Od 2011. HD Televizija koristi navedeni softver za potrebe testiranja HD opreme.

CD Text Display
Informacije o CD-u koji trenutno svira (naziv CD-a,naziv izvođača ,naziv pjesme itd).

CD-R and CD-RW Playback
Mogućnost sviranja CD-a (CD-R,CD-RW) snimljenih na računalu ili komponentnim CD snimačima

CinemaFILTER (Onkyo)
Balans tonova filmskih audio traka zna zvučati previše svjetlo i umjetno kada se sluša preko kućnog audio sustava – tomu je tako jer je zvuk namjenjen reprodukciji u velikim kino dvoranama, koristeći komercijalnu opremu. Onkyo je razvio rješenje koje uspjeva povratiti ispravni balans zvukova filmske trake za manje prostore poput dnevnih boravaka i soba.

CineStar TV Channels
Grupacija filmskih kanala nalazi se na samom vrhu po gledanosti iz godine u godinu. Sa svojih sedam žanrovski predodređenih kanala CineStar TV 1, CineStar TV 2 HD, CineStar TV Action&Thriller, CineStar TV Fantasy HD, CineStar TV Comedy&Family HD,  CineStar TV Premiere 1 HD i CineStar TV Premiere 2 HD, dostupna je kod gotovo svih operatera u sedam zemalja regije i obuhvaća više od četiri milijuna kućanstava.

Gledateljima je samim time omogućeno preko 144 sati filmova i serija na dan, a budući je da svaki kanal žanrovski predodređen, u svakom trenu na jednom od kanala možete odabrati film ili seriju po trenutnom raspoloženju. Za slobodan i neograničen odabir sadržaja kojeg želite gledati tu je pretplatna video-on-demand usluga CineStar Premiere Plus. Ukoliko još uvijek nemate dostupne kanale CineStar TV Channels grupacije, potražite ih kod svog operatera jer u 2020. godini pripremili su mnoštvo pozitivnih iznenađenja.

CLIP
Prikaz broja dolaznog poziva kod telefoniranja. Æesto vezano uz uslugu operatera (za RH HT naplaćuje ovu uslugu).

CLIR
Prikrivanje svog pozivnog broja. Æesto vezano uz uslugu operatera.

Clouding
Dijelovi nepravilnih ujednačenosti pozadinskog osvijetljenja na LCD panelima, najočitijih pri promatranju mračnih scena u uvjetima niskog osvijetljenja. Većinom se povezuju s VA (Vertical Alignment) panelima.

Co-axial /Optical Audio Terminal
Konektori (digital audio) koji omogućuju digitalnu povezanost između DVD player-a i zvučnog dekodera u AV receiver-ima

Composite Video
Video izlaz za spajanje videa, DVD-a na TV ili međusobno (najlošija kvaliteta slike).

Contrast Ratio
Contrast ratio predstavlja omjer intenziteta boja između najsvjetlije bijele i najtamnije crne svakogTV ekrana.

Crossover Adjustment
Radi se o opciji podešavanja frekvencije prekrivanja subwoofer kanala koji služi u sustavu kućnog kina za reprodukciju niskih tonova. Pravilnim podešavanjem gornje frekvencije koju subwoofer može reproducirati možete uklopiti bilo koji sustav satelitskih zvučnika, bez straha od preklapanja tonova.

D

Digital-to-Analog Converter (DAC)
Kako mu i ime govori, radi se o uređaju koji pretvara digitalnu informaciju u analogni signal.

Dead Pixels
Na upaljenom ekranu, mrtvi piksel predstavlja piksel koji se nije uspio upaliti. Nastaje kao posljedica proizvodnog procesa, ali ako je izraženija, kupac ima pravo dobiti zamjenski ekran.

Decibel (dB)
Mjerna jedinica zvučnog pritiska.

Digital Video Interface (DVI)
Digitalno video sučelje. Ova vrsta kabela ima mogućnost prenositi signal do 7.4 Gbit/s. Nasljeđuje ga HDMI zbog veće učinkovitosti i kvalitete prenošenja digitalnog signala.

Discovery Networks CEEMEA
Discovery Communications (Nasdaq: DISCA, DISCB, DISCK) je svjetska broj jedan pay-TV mreža s  više od 2,7 milijardi pretplatnika u preko 220 zemalja i teritorija. Discovery je posvećen zadovoljavanju ljudske znatiželje i zabavi gledatelja visokokvalitetnim sadržajem kroz 210 svjetskih televizijskih kanala, koje predvode Discovery Channel, TLC, Animal Planet, Discovery Investigation i Science, kao i američka partnerska mreža OWN: Oprah Winfrey Network. Discovery je i vodeći pružatelj obrazovnih proizvoda i usluga školama, uključujući nagrađivane serije K-12 digitalnih udžbenika, te lider u digitalnom segmentu čiji raznoliki online portfelj uključuje Discovery Digital Networks. U centralnoj i istočnoj Europi, Bliskom Istoku i Africi 12 kanala dopire do 261 milijuna pretplatnika u 105 zemalja i teritorija, s programom lokaliziranim na 19 jezika.

DivX
Predstavlja proizvode koje je stvorio DivX, Inc., a isto tako uključuju i DivX Codec, koji je najrasprostranjeniji zbog svoje mogućnosti sažimanja dužine vizualnog sadržaja u manje dijelove, s minimalnim gubitkom na kvaliteti. Treba naglasiti da DivX filmovi nisu toliko dobri kao oni DVD kvalitete.

Dolby Digital (DD/AC-3) 5.1
Dolby Digital je format digitalnog višekanalnog zvuka s kristalnim zvukom bez izobličenja. DD stvara 5 zvučnih kanala(savršeno razdvojenih)+ LFE(Low Frequency Effects-efekt niske frekvencije) subwoofer kanal.

Dolby Pro-Logic
Najrašireniji oblik višekanalnog zvuka(prednji zvučnici stereo, centar, sateliti mono).Podržava ga većina VHS kazeta, DVD diskova i TV-programa.

Dolby Pro-Logic II
Dekoder koji stvara 5.1 kanalni zvuk sa dvo-kanalnog izvora (DVD,VHS,TV, radio,CD itd.) Za razliku od Dolby Pro-Logic-a stražnji (sateliti) daju stereo zvuk. Odličan dekoder za gledanje stereo sadržaja (poglavito filmova) na 5.1 sustavima.

Dolby TrueHD i Dolby Digital Plus
Dolby TrueHD je Dolbyjeva nova generacija kompresije višekanalnog zvuka bez gubitaka, razvijena za Blu-ray optički medij. Dolby TrueHD zvuk je svakim svojim bitom podataka identičan visoko-rezolucijskom studijskom masteru. Zajedno s videom visoke definicije, TrueHD nudi dosad neviđeno iskustvo kino dvorane u kući. Dolby Digital Plus je sustav kodiranja uz gubitke uslijed kompresije, a dizajniran je kako bi pružio višekanalni zvuk za video visoke razlučivosti kabelskim, satelitskim ili online putem.

DTS
Skraćeno od Digital Theatre System. Daje 5.1 višekanalni zvuk. Bitna razlika između DTS i Dolby Digital-a je što DTS daje veću kvalitetu zvuka.

DTS ES Discrete 6.1
Noviji format 6 kanalnog zvuka sa novim zasebnim kanalom SB (stražnji surround-centar). ES je skraćenica od Extended Surround (proširena stražnja pozornica).

DTS-HD Master Audio i DTS-HD High Resolution Audio
DTS-HD Master Audio je audio codec sposoban proizvesti zvuk koji je u svaki bit identičan studijskom masteru. Uz DTS-HD Master Audio slušatelj može čuti višekanalni zvuk izuzetne čistoće i rezolucije na način na koji je to umjetnik zamislio, DTS-HD High Resolution Audio je s druge strane audio kompresija s gubicima, a upotrebljava se na onim diskovima gdje zbog manjka prostora nije bilo moguće iskoristiti DTS-HD Master Audio codec.

Digital Video Broadcasting (DVB)
Radi se o sadržaju međunarodno prihvaćenih open standarda za digitalnu televiziju.

Digital Video Broadcasting-Terrestrial (DVB-T)
Zemaljski digitalni video signal koji pruža kvalitetniju sliku od uobičajenih analognih signala. Noviji TV uređaji koji imaju ovu kraticu sadrže ugrađen digitalni tuner i ne zahtijevaju vanjske terracievere kao što je to potrebno kod starijih CRT-a te uređaja bez digitalnog tunera za gledanje DVB-a.

DVD-Audio
Audio format koji nudi veću kvalitetu zvuka od CD-a. Koristi optički disk veličine 12cm sa mogućnošću reprodukcije frekvencija do 100kHz uz prirodniji zvuk (za razliku od 20kHz kod CD-a). DVD Audio format nije bio prihvaćeno od strane korisnika, tako da pravo niti nije zaživio.

Dynamic Range
Sposobnost TV ekrana da prikaže detalje između najmračnijih i najsvjetlijih scena. Aktualan trend je HDR, odnosno prošireni dinamički raspon u svijetu televizora.

E

EasyLink (Royal Philips Electronics)
EasyLink je Philips-ova tehnologija za upravljanje s više uređaja istim daljinskim upravljačem. Za funkcioniranje potrebno je HDMI priključkom povezati uređaje (npr. TV i DVD reproduktor) i podesiti u opcijama potrebne parametre, nakon čega ćete moći upravljati dvjema komponentama jednim daljinskim upravljačem. Slične tehnologije imaju i ostali proizvođači samo ih drugačije nazivaju (npr. Panasonic – Viera, Sharp – AquosLink, Pioneer SR+ i KuroLink…)

EP-extended play
Omogućava snimanje 3x više materijala na postojeću kazetu. Slika je u pravilu bez boje sa lošijim tonom.

Evotv
Evotv, digitalna televizija Hrvatske pošte, najbrže je rastuća pay-TV usluga u Hrvatskoj koja se emitira putem DVB-T2 tehnologije. U manje od tri godine vrijednost i kvalitetu evotv-a prepoznalo je više od 55.000 korisnika. Evotv korisnici sami biraju što žele gledati kroz odabir žanrovski orijentiranih programskih buketa, a jednom mjesečno ih mogu mijenjati po želji, bez naknade. Evotv je jedina potpuno prenosiva televizija koja ne zahtijeva priključak na internet i fiksnu telefonsku liniju. Potreban je samo prijamnik dostupan za najam ili kupnju, koji korisnik spaja na postojeću antenu i televizor.

Extensible HyperText Markup Language (xHTML)
Predstavlja format sličan HTML-u, ali je napredniji jer se može prilagoditi i XML-u. Kod XML-a i xHTML-a radi se o sustavu datoteka koje su slično jednostavne za čitanje – i čovjeku i računalu.

F

Film-Mode Deinterlacing
Filmovi se uglavnom emitiraju u isprepletenom formatu kao rezultat starijih standarda. Kao primjer može se uzeti standarni film od 24 okvira po sekundi koji se procesira na 50 isprepletenih polja po sekundi za emitiranje. Film mode deinterlacing teoretski mijenja proces, u smislu obrnutog prikazivanja izvornih filmskih okvira.

FPS
Broj okvira slike u sekundi.

Full HD
Naziv koji označava isto što i 1080i. Koristi ga najčešće Sony, ali i neki drugi proizvođači. Pa ipak, Full HD tj. 1080i/p nije maksimalan mogući standard prikaza slike, već postoje bolji i kvalitetniji, ali se oni ne koriste u komercijalne svrhe.

G

Greyscale

Predstavlja razinu sive boje od video crne do maksimalne bijele, sastavljena od crvenih, zelenih i plavih kanala.

H

HD
Skraćenica od High Definition, odnosi se na video, slikovni i audio sadržaj visoke rezolucije. U prvom redu se odnosi na kvalitetu prikaza slike s najmanje 720 redova linija po vertikali.

High-definition Digital Content Protection (HDCP)
Copy protection sustav proizveden od strane Intel-a i sada već u potpunosti integriran u HD standarde da ne bi došlo do nedopuštene reprodukcije.

High-Definition Multimedia Interface (HDMI)
Predstavlja audio/video kabel sljedeće generacije. Radi se o skupu digitalnih konektora u kabelu koji nose video signal visoke definicije i nekoliko digitalnih audio kanala.

High-Definition TeleVision (HDTV)
Predstavlja digitalnu televiziju visoke definicije u formatu 16:9, a može imati različite rezolucije; HD Ready-720p ili Full HD-1080i/p.

Home Theatre PC (HTPC)
HTPC entuziasti su posvećeni konfiguraciji i unaprjeđenju video sadržaja na svojim računalima.

Hrvatska radiotelevizija (HRT)
Hrvatska radiotelevizija (HRT) neovisni je javni je medijski servis koji 2016. obilježava dvije značajne obljetnice – 90. obljetnicu postojanja Hrvatskoga radija i 60. obljetnicu postojanja Hrvatske televizije. Hrvatska radiotelevizija emitira četiri nacionalna televizijska programa, tri nacionalna radijska programa, osam regionalnih radijskih programa i međunarodni radijski program Glas Hrvatske te na teletekstu, mrežnim stranicama i multimedijskoj usluzi HRTi. Svojim radom i programskim sadržajima Hrvatska radiotelevizija dužna je informirati javnost o radu državnih i javnih institucija te svim temama bitnima za Republiku Hrvatsku i društvo u cijelosti te čuvati nacionalni identitet, jezik i kulturu, poticati razvoj civilnoga društva i demokracije, promicati snošljivost i poštivanje različitosti, podržavati poduzetništvo te poticati solidarnost i humanost. Te društveno važne zadaće svakodnevno ispunjava brojnim javnim medijskim sadržajima kojima obrazuje, informira i zabavlja svoje korisnike. U svojemu sastavu ima Simfonijski orkestar, Jazz orkestar, Tamburaški orkestar i Zbor HRT-a, koji su važni promicatelji hrvatske glazbe i kulture u svijetu. 2012. godine arhiva televizijskoga programa, arhiva radijskoga programa i zbirka notnih zapisa glazbene proizvodnje Hrvatske radiotelevizije dobili su status kulturnoga dobra. Hrvatska radiotelevizija punopravna je članica Europske unije radiotelevizija. www.hrt.hr,www.hrti.hr

Hyperband tuner
Prijemnik koji omogućuje prošireno područje prijema signala(frekvencije) za kablovsku televiziju

I

Index search
Omogućava brzo traženje označenih(indeksiranih) dijelova na kazeti. Prilikom snimanja se video rekorder postavi index oznaku i prilikom pretraživanja se može birati na kojem indexu da video započne reprodukciju. Ako primjerice imate tri indexa na kazeti, onda videu možete narediti da ide na bilo koji – dovoljno je samo upisati daljinskim upravljačem broj (npr. 02) i pritisnuti smjer gdje bi mogao biti na kazeti s obzirom na trenutnu poziciju trake (npr. 02 unatrag).

IntelliVolume (Onkyo)
Vrlo često nisu sve komponente spojene na A/V pojačalo ujednačene po pitanju glasnoće. IntelliVolume omogućuje da podesite svaki pojedini izvor koji povezujete na pojačalo u rasponu od -12 do +12 dB kako biste dobili ujednačenu glasnoću bez obzira koji izvor slušali.

Interlaced Field
Slika koju sačinjava polovica vertikalnih linija od cijelog progresivnog okvira.

Internet of Things (IOT)

Odnosi se na uređaje koji prikupljaju i odašilju podatke preko interneta. Bankomati (ATM) su bili prvi IOT uređaji još davne 1974. godine. Već 2008. je bilo više uređaja povezanih na internet nego ljudi. Do 2020. bi oko 250 000 automobila trebalo biti povezano na internet.

ISFccc kontrole (ISFccc controls)

Skraćenica od Imaging Science Foundation Certified Calibration Controls koja se odnosi na kontrole kojima se zaslon može optimirati za gledanje u specifičnom ambijentu. Uobičajeno je da se putem dostupnih kontrola podesi kontrast, svjetlina, zasićenje boja i balans sivih nijansi za gledanje po danu i po noći, tako da korisnik može mijenjati predloške ovisno o svjetlosnim uvjetima u prostoru. Dobar primjer su LG-jevi televizori koji su certificirani za ISF kalibraciju te nude široku paletu kontrola i uzoraka u Expert 1 i Expert 2 predlošcima.
Za više informacija o ISF-u, posjetite službenu straniu na www.imagingscience.com

J

Java
Predstavlja vrlo raširen programski jezik visoke razine, neovisan o platformi na kojoj se izvodi.

Judder
Efekt laganog trzanja i zamuckivanja koji uglavnom nastaje kod sporijih pomicanja kamere, što rezultira gubitkom glatkoće na ekranu.

Just, just mod
Tehnika skaliranja koja se koristi kod širokih (eng. widescreen) zaslona kod gledanja programa 4.3 formata. Poznato je da gledanje 4:3 programa na 16:9 zaslonima u automatskom modu ispunjava cijeli zaslon slikom, no tada osobe i stvari nisu proporcionalne, već horizontalno izdužene. Just mod također popunjava cijeli zaslon, no to radi tako da lijevi i desno kraj videa jače proširi, dok centralni tek minimalno, kako bi osobe i predmeti u sredini bile što proporcionalnije.

K

Komponentni video
Predstavlja video signal koji se sastoji od tri komponente, radi veće kvalitete prijenosa signala.

Konektori na kamerama
USB- Omogućava prijenos izuzetno velikom brzinom podataka digitalne slike iz kamere u računalo.
DV,FireWire,i.Link- IEEE 1394 – Omogućava vrlo brzi digitalno na digitalno prijenos slike na/s računala za post-produkciju, i presnimavanje bez gubitaka na /s neke druge DV jedinice u izvornom DV formatu.
A/V- za spajanje kamere na TV(zvuk/slika).

L

Logitech
Logitech dizajnira proizvode koji imaju svakodnevni mjesto u životima ljudi, povezujući ih s digitalnim iskustvima. Prije 30 godina Logitech je započeo povezivati ljude putem računala, a sada dizajnira proizvode koji ljude povezuje kroz glazbu, igre, video i računalstvo. Tvrtka je osnovana 1981. godine. Logitech International je švicarska javna kompanija trgovana na SWX Swiss Exchange (LOGN) i Nasdaq Global Select Market (LOGI) tržištima. Više o tvrtki Logitech pronađite na www.logitech.com, na blogu ili @Logitech na društvenim mrežama.

LG
LG Electronics, Inc. (KSE: 066570.KS) je globalni predvodnik i tehnološki inovator na području potrošačke elektronike, mobilnih komunikacija i kućanskih aparata. Sa 117 poslovnih jedinica diljem svijeta u 2011. godini zabilježio je  prodaju od 49 milijardi američkih dolara na globalnoj razini. LG je podijeljen na četiri poslovne cjeline: kućna zabava, mobilne komunikacije, kućanski aparati te klimatizacijski uređaji i energetska rješenja. LG je jedan od vodećih proizvođača televizora s ravnim zaslonom, mobilnih uređaja, klimatizacijskih uređaja, perilica rublja te hladnjaka. Za dodatne informacije posjetite www.LGnewsroom.com.

Light-Emitting Diode (LED)
Poluvodička dioda koja se uglavnom koristi za indikaciju.

Liquid Crystal Display (LCD)
Radi se o ravnom, izrazito tankom zaslonu čija je potrošnja električne energije vrlo niska.

LP-long play
Smanjenom brzino snimanja Omogućeno je snimanje dvostruko više materijala (npr. na 120min možete snimiti 240min).Opaska lošija kvaliteta slike.

M

Macrovision ili makrovizija
Signal koji onemogućava presnimavanje video kazeta i DVD-a. Algoritam koji je vrlo brzo dekodiran i danas se vrlo lako skida ta zaštita sa zaštićenih medija.

Mediji za pohranu video zapisa (kamere i videorekorderi)
VHS kazeta- za videorekordere i kamkordere sa oznakom VHS
SVHS kazeta- za videorekordere i kamkordere sa oznakom SVHS
VHSc – kompakt VHS kazeta za kamkordere sa oznakom VHSc
SVHSc- kompakt SVHSc kazeta za kamkordere sa oznakom SVHSc
Mini DV kazeta- kompaktna digitalna kazeta za kamkordere sa oznakom MiniDV
DVD – digitalni višenamjenski disk, nasljednik VHS medija
BD – Blu-ray, najnoviji optički medij za pohranu HD materijala

MMD
MMD u potpunom je vlasništvu tvrtke TPV, osnovane 2009. godine ugovorom o licenci s Philipsom. Kao jedan od vodećih brendova na tržištu LCD monitora i ekrana, prisutan je diljem svijeta. Kombinirajući snagu Philipsova brenda s TPV-ovom stručnom proizvodnjom i dizajnom desktop monitora, MMD se ponosi svojim inovativnim proizvodima na tržištu. MMD djeluje na međunarodnoj razini s europskim sjedištem u Amsterdamu i lokalnim uredom za istočnoeuropsko tržište u Pragu. Kroz mrežu lokalnih prodajnih agenata MMD radi sa svim većim europskim IT distributerima i preprodavačima. MMD-ov centar za dizajn i razvoj nalazi se na Tajvanu. Za više informacija o brendu MMD i proizvodima posjetite internetsku stranicu www.mmd-p.com

Motion-compensated frame interpolation (MCFI)
Predstavlja tehnologiju koju koriste proizvođači da bi povećali rezoluciju pokreta na svojim TV ekranima, iako neizbježno ovo uzrokuje neke interpolacijske artefakte. used by manufacturers to increase the motion resolution on their TV displays, though invariably this introduces some interpolation artefacts.

MPEG2 5.1 Surround
Alternativni digitalni audio sistem (na nekim DVD diskovima). Daje ukupno šest neovisnih kanala za zvuk: stereo prednji (lijevi i desni), centar, zadnji (sateliti lijevi i desni) plus subwoofer kanal. Sličan Dolby Digital audio sustavu.

MPEG-4 AVC/ H.264
Napredni digitalni video codec standard proizveden od strane MPEG (Moving Pictures Experts Group) i ITU-T Video Coding Experts grupa. Znatno je učinkovitiji od široko-primjenjenog MPEG-2 dekodiranja u DVD-ima, često ostvarujući jednaku kvalitetu za upola manji bitrate.

N

National Television System Committee (NTSC)
Sustav analogne televizije nastao sredinom 20. stoljeća koji je definirao analognu televiziju kao takvu.

Advanced Television System Committee (ATSC)
Sustav digitalne televizije nastao 80.-tih godina 20. stoljeća koji je definirao digitalnu televiziju kao takvu.

NTSC playback
Omogućava gledanje kazeta/DVD snimljenih u NTSC formatu (SAD, Japan…) na PAL TV-ima. Kod uređaja koji ne podržavaju ovaj standard moguća je crno-bijela slika umjesto one u boji.

O

Operating System (OS)
Predstavlja operativni sustav, najpoznatiji je onaj računalni; Windows.

OSD – On-screen Display
Izbornik na ekranu koji prikazuje podešavanja na pojedinim uređajima.

Overscan
Predstavlja dodatnu sliku oko četiri ruba video slike koju gledatelj ne može pouzdano vidjeti.

P

PAL
PAL (kratica za Phase-Alternating Line, phase alternation by line ili phase alternation line) sistem je kodiranja televizijskog signala koji se koristi u mnogim dijelovima svijeta, uključujući i Hrvatsku. Osmislio ga je njemački inženjer Walter Bruch.

PAP-picture and picture
Slika i slika. Dva tunera Omogućuju reprodukciju dvije slike istovremeno jednu do druge(u pravilu se zvuk sa lijeve slike čuje na zvučnike ,a desne slike na slušalice).

PAT-picture and text
Teletext od programa koji gledate prikazan je na desnoj strani ekrana, a slika na lijevoj.

Panasonic
Panasonic je vodeća svjetska korporacija na području razvoja i proizvodnje elektroničkih tehnologija i rješenja za korisnike u industrijama kućne elektronike, stanovanja, poslovnih rješenja, kao i u automobilskoj industriji i industriji uređaja. Od svog osnutka 1918. tvrtka se proširila na međunarodna tržišta i trenutno posluje kroz 474 udruženih i 94 povezanih tvrtki diljem svijeta. Prošle fiskalne godine (zaključno s 31. ožujkom 2016.) Panasonic je zabilježio ukupnu neto prodaju u vrijednosti od 56.794 milijardi eura (7.553 bilijuna yena). Zahvaljujući posvećenosti u iznalaženju novih vrijednosti putem inovacije, tvrtka svojim tehnologijama pokušava stvoriti bolji život i bolji svijet za svoje korisnike.

PIP-picture in picture
Slika u slici. Manja slika je prikazana unutar programa koji se gleda. Funkcionira pomoću dva tunera ili putem dodatnog uređaja priključenog na TV.

Pixel Plus 3 HD (Royal Philips Electronics)
Philips-ova tehnologija korištena kod njihovih LCD zaslona kojom se postiže veća oštrina, prirodnija boja i fulidnost pokreta na svim tipovima signala, od analognog standardne kvalitete pa do digitalnog HD kvalitete. Pixel Plus 3 HD također potpomažu procesori koji reduciraju artefakte i šum koji nastaju usljed lošeg izvora signala, interferencije među kabelima u kućnoj instalaciji ili zbog nekog trećeg razloga.

Picture Line-up Generator Equipment (PLUGE)
Testni obrazan po kojem se namještaju crne razine na ekranu.

Portrait Displays
Portrait Displays, Inc., od 1993. godine, je vodeći proizvođač aplikacijskog softvera (ASP) za osobna računala, zaslone pametnih telefona i zaslone tableta. Tim tvrtke Portrait Displays sada uključuje i SpectraCal, vodeći svjetski proizvođač softvera za kalibraciju video zaslona. Zajedno, tvrtke nude rješenja s dodanom vrijednošću, bogata karakteristikama kako za proizvođače OEM zaslona tako i za krajnje korisnike, koji traže poboljšanu točnost i upravljanje zaslonima. Portrait Displays, Intel Capital Portfolio tvrtka je privatna korporacija sa sjedištem u Pleasantonu u Kaliforniji, SAD, s predstavništvima u Europi, Tajvanu, Kini, Japanu i Koreji.

Posterizacija
Formacija obojanih traka na određenim dijelovima slike s kontinuiranom gradacijom tona. Najčešći razlog nastanka je nedovoljan ili uzak spektar boja za taj dio slike.

Pure Audio Mode (Onkyo)
Pure Audio opcija gasi zaslon na A/V pojačalu i zadržava video signal u digitalnoj domeni (preko HDMI-ja), kako bi zvučni signal bio zaštićen od interferencija od vanjskog sklopovlja.

R

Random Access Memory (RAM)
Predstavlja oblik primarne računalne memorije čijem se sadržaju može izravno pristupiti, za razliku od sekvencijskih memorijskih naprava kao što su magnetne vrpce, CD i DVD diskovi te tvrdi diskovi, u kojima pristup određenom sadržaju ovisi o samom položaju čitača.

RDS (Radio Data System)
Podaci koji FM radio stanicame emitiraju te ih primamo putem RDS prijemnika(tuner/radio uređaj) ispisuju na ekranu ime stanice, kontakt telefone itd.

Red Push
Greška pri dekodiranju boje koja uzrokuje da crvena boja bude intenzivnija nego što bi trebala biti.

Refresh Rate
Broj učestalosti koliko je puta u sekundi ekran osvijetljen.

Regionalni kod – DVD
Kod regije za reprodukciju DVD-a. Hrvatska se nalazi u regiji 2. DVD napravljen za gledanje regije 2 načelno ne može reproducirati DVD snimljene za druge regije (npr DVD iz S.A.D. je regija 1 i neće ga se moći gledati na većini DVD-a kupljenih u Hrvatskoj).

RMS
Standardna jedinica za mjerenje snage uređaja za reprodukciju zvuka (pojačala, zvučnici itd.)

Read Only Memory (ROM)
Predstavlja memoriju iz koje se podaci mogu samo čitati te se koristi kao medij za pohranu podataka u računalima.

S

Scaling
Proces konvertiranja originalne rezolucije materijala da odgovara izvornoj rezoluciji panela. Na primjer, 720 materijal mora se ‘upscaleirati’ na 1080 prije prikazivanja na 1080 HDTV-u.

SCART ili skart
Radi se o kabelu sa 21 nožicom koji omogućava protok slike i zvuka između različitih AV uređaja.

SES

SES (NYSE Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange: SESG) je vodeći svjetski satelitski operater s flotom od preko 50 geostacionarnih satelita. Tvrtka pruža usluge satelitskih komunikacija TV kućama, pružateljima internetskih sadržaja i usluga, operaterima fiksne i mobilne telefonije te privatnim i državnim organizacijama diljem svijeta. SES se zalaže za dugotrajne poslovne odnose, usluge visoke kvalitete i izvrsnost u industriji odašiljanja. Kulturološki raznoliki regionalni timovi SES-a smješteni su diljem svijeta i usko surađuju s korisnicima kako bi zadovoljili njihove specifične zahtjeve za satelitskom propusnošću i uslugama. SES sudjeluje u satelitskoj mreži sljedeće generacije pod nazivom O3b Networks, koja spaja doseg satelita s brzinom vlakana.

Shadow Detail
Na pravilno kalibriranom ekranu, tamne scene bi trebale prikazivati finu gradaciju crne i time prikazivati detalje sjene.

SP-standard play
Standardna brzina snimanja.

SpectraCal

Tvrtka koja proizvodi opremu za kalibraciju zaslona. Njen najpoznatiji proizvod je Calman softver (za više detalja, vidi Calman).

Standard Definition (SD)
Predstavlja standardnu definiciju signala. Dva najuobičajenija SDTV signala su 576i koji derivira od Europskih sustava PAL i SECAM s 576 isprepletenih linija rezolucije, te 480i koji derivira od Američkog NTSC sustava.

Symbian
Engleska tvrtka koja se bavi proizvodnjom i razvojem softvera. Osnovana je 1998. godine izdvajanjem iz Psiona, a ujedno je to i konzorcij nekoliko različitih tvrtki: Ericsson (15,6 %), Nokia (47,9 %), Panasonic (10,5 %), Samsung (4,5 %), Sony Ericsson (13,1 %) i Siemens (8,4 %).

SRS TruSurround
Tehnologija prilagođena za bilo koje okruženje gdje se višekanalni sadržaj gleda/sluša bez potrebe za postojanjem okružujućih (Surround) zvučnika. Dodavanjem TruSurrounda na DVD player, korisnik konačno ima mogućnost uživati u Surround zvuku sa svojeg DVD-a preko samo dva zvučnika koja mogu biti i ugrađena na televizoru (što je vrlo često i slučaj). Naravno da je to samo simulacija Surrounda, koja nikada ne može zamijeniti pravi doživljaj.

Stuck Pixel
Subpiksel na ekranu koji stalno pokazuje samo jednu boju (crvenu, zelenu ili plavu).

Subwoofer
Predstavlja zvučnik za reprodukciju nisko-frekventnih basova s ugrađenim vlastitim pojačalom.

Super Audio CD (SA-CD)
Novija generacija glazbenog formata koja omogućuje prirodniji i kvalitetniji Stereo zvuk. SACD je kompatibilan sa starijim formatom CD zapisa. Novost SACD-a je u tome što nam što nudi i višekanalni zvuk kako bi nam omogućio najbolji mogući audio doživljaj. Ovaj format je baziran na DSD tehnologiji snimanja, koja upotrebljava 1-bitnu delta-sigma modulaciju i sampling frekvenciju 64 puta veću nego kod standardnog CD medija, što SACD-u omogućuje frekvencijski raspon do 100 KHz i dinamički raspon od 120 dB, dok je kod starog medija korišten 16-bitni PCM zapis na 44,1 kHz sam.

S-VHS
Konektor koji se koristi za spajanje visoko kvalitetne izlazne slike sa videa, TV-a, DVD-a i sl. Razdvaja svjetlinu i boju omogućavajući bolju rezoluciju slike.

T

Telecine A

Materijal koji se izvodi 25 sličica u sekundi, a može potjecati iz originalne snimke na 24 ili 25 FPS-a. Ako je materijal sniman u 25 sličica u sekundi, brzina reprodukcije se neće mijenjati (ubrzati ili usporiti), a ako potjeće iz materijala takta 24 sličice u sekundi, tada će se reproducirati 4.166% brže. Najbolji primjer Telecine A materijale je emitiranje filmova na televiziji gdje se isti moraju ubrzati kako bi odgovarali taktu 50 isprepletenih polja, odnosno 25 sličica u sekundi.

Telecine B

Materijal koji se izvodi 24 sličice u sekundi dobiva polje (pola sličice) na 12. i 24. okviru kako bi se postigao takt od 25 sličica u sekundi.

Theater-Dimensional (Onkyo)
Radi se o ekskluzivnoj Onkyo tehnologiji koja omogućuje doživljaj višekanalnog zvuka iz samo dva zvučnika smještena pored TV ekrana. Također, jedinstvene postavke nude mogućnost postavljanja svih pet zvučnika oko televizora (ukoliko nemate prostora postaviti ih unaokolo), kako biste iskusili najbolji mogući višekanalni zvuk.

THX (Tomlinson Holman Experiment)
Nije audio format. To je certifikat i program kontrole kvalitete(slike i zvuka)koji se odnosi na zvučne sisteme i akustiku u kinima, dvoranama, opremi za kućno kino itd. Neki DVD filmovi imaju THX certifikat.

THX Deep Note
Komponiran 1982. od strane Dr. Jamesa ‘Andy’ Moorera, izmjenjen 2014., THX Deep Note je jedna od najvećih audio ikona koju možemo čuti na THX certificiranim DVD i Blu-ray medijima, kao i u kino dvoranama.

Tuner
Uređaj za pretvaranje radio-frekvencijskog Televizijskog signala u sliku i zvuk.

Twin Wave Laser Pickup
Radi se o visoko preciznom mehanizmu koji se koristi u optičkim uređajima (DVD playerima itd.) za čitanje informacija na medijima. Koristi dvije laserske diode – jedna valne duljine 650 nm za čitanje DVD medija, te onu valne duljine 780 nm za čitanje informacija s CD-a. S obzirom da se za svaki tip medija automatski odabire optimalna valna duljina, podaci se čitaju s najvećom preciznošću. Primjer uređaja koji koristi ovu tehnologiju: Pionneer DV-343 DVD player.

 

U

Upscaling, upscale
Radi se o tehnici umjetnog povećavanja razlučivosti snimljenog materijala, s ciljem povećavanja izlazne rezolucije i time oštrine i količine detalja. Upscaling se događa najčešće kod DVD reproduktora s HDMI izlazom (vidi: upconverting DVD >), no svako gledanje SD materijala na HD Ready zaslonima ima za posljedicu upscaliranje signala na nativnu rezoluciju zaslona. HD Ready televizori rezolucije 1366×768 skaliraju skoro pa svaki materijal koji reproduciraju, s obzirom da niti jedan sadržaj dostupan na policama trgovina ili na internetu nije sniman u toj rezoluciji. Kod gledanja Blu-ray filma 1080p rezolucije na fullHD zaslonu uz 1:1 mapiranje piksela, ne dolazi do skaliranja.

Upconverting DVD
Radi se o tehnici koju posjeduju određeni DVD reproduktori kojom se materijal standardne rezolucije (720×480, tj. 720×576 piksela) umjetno obradi na neku od standardnih HD razlučivosti (1280×720 ili 1920×1080), te se u takvom obliku pošalje u televizor. Ovisno o kvaliteti ugrađenog čipa za skaliranje razlika će biti primjetna ili ne, no ovdje također valja uzeti u obzir i kvalitetu samog televizora. Na kvalitetnijim zaslonima velike dijagonale će se lakše uočiti razlika nego kod prosječnih zaslona male dijagonale (<32″). Prve DVD playere s ovom mogućnošću su na tržište izbacili Denon, Pioneer, Panasonic i OPPO, a danas gotovo svaki DVD player posjeduje HDMI izlaz i mogućnost upscaliranja slike. Prvi modeli su nudili skaliranje do maksimalne rezolucije od 1080i, dok se danas na tržištu sve češće mogu pronaći oni koji mogu poslati i punu HD rezoluciju, 1080p.

V

VC-1
Konturentni i napredni video codec koji je proizveden izvorno od strane Microsoft-a i Windows Media Video 9 formatu.

Video-Mode Deinterlacing
Proces koji povezuje isprepletena polja iz video izvora da bi se stvorile progresivne slike.

Virtual Dolby, 3D surround, Tru-Surround
Omogućavaju efekt prostornijeg (surround) zvuka pomoću dva zvučnika.

W

Wireless Local Area Network (WLAN)
Predstavlja bežičnu lokalnu mrežu.

wOOx (Royal Philips Electronics)
Radi se o tehnologiji, kreiranoj od strane Philips-a, kojom se označavaju zvučnici koji na svojoj kutiji posjeduju pasivnu membranu i aktivnu ekvalizaciju kako bi se maksimizirala izlazna snaga pasivne dijafragme. w00x (čita se “vuuuux“) se u prvom redu tiče reprodukcije niskih frekvencija, baseva, a kod kojih često primjenjuju rezonantni sustavi kojima se želi pojačati izlazna snaga bas zvučnika, te učiniti reprodukciju podjednako učinkovitom u cijelom frekventnom području. wOOx tehnologija na ovaj način sinergistički spaja tri komponente zvučničkog sustava: pasivnu bas membranu, aktivnu bas jedinicu, te aktivnu ekvalizaciju. Osim na Philips-ovim proizvodima, wOOx tehnologija se koristi i na nekim proizvodima tvrtki Kenwood i Microsoft. Na tržištu postoje i wOOx² uređaji, a razlika između prve i druge revizije leži jedino u intenzitetu primjenjene aktivne ekvalizacije (drugim riječima, wOOx² ima još izraženiji bas). Philips-ov slogan koji često navodi kod proizvoda koji koriste ovu tehnologiju glasi: “”Hear the bass, feel the difference” (“Slušaj bas, osjeti razliku”).

W-LED

Skraćenica od White Light Emitting Diode – LE dioda bijele boje predstavlja metodu pozadinskog osvjetljenja modernih LCD monitora i televizora. LE diode mogu biti postavljene duž jednog ili više stranica okvira (edge-LED), odnosno iza cijelog zaslona (Direct LED). Manje dimenzije i manja potrošnja u odnosu na CCFL (flourescentne lampe) glavni su aduti radi kojeg je ovaj tip osvjetljenja populariziran. Osim WLED tipa postoji i RGB LED metoda osvjetljenja kod koje se koriste tri različite diode primarnih boja što rezultira širem rasponu boja koje zaslon može prikazati.

Z

Zoom
Odnosi se na tehniku “približavanja” dijela slike, a koristi se u raznim aplikacijama na računalu, te kod televizora u svrhu prekrivanja cijelog ekrana sadržajem (npr. kod 4:3 videa na 16:9 ekranu).

Adsense

2 komentara

  1. gospon darko sto mislite o philips design line pdl8908
    i koju bi mi tv preporucili do 10000 kn najviše mi je za igranje ps4

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!