Vodiči

Tri najveća nedostatka modernih LCD televizora

lcd-tv-header

Na modernom tržištu televizora dominiraju LCD televizori s LED pozadinskim osvjetljenjem. U doba tranzicije koje je već počelo, a u kojem će plazme lagano isčeznuti s tržišta, a OLED (ili neka slična superiorna tehnologija) postati nova dominantna tehnologija digitalnih zaslona, LCD televizori ostaju kao praktički jedini izbor koji nam se nudi pri izboru novog televizora. No, bez obzira na hvalospjeve proizvođača takvih televizora, a koji ističu njihovu kvalitetu slike, brojne mogućnosti i vitak dizajn, pronašli smo tri glavna nedostatka koja u zadnje vrijeme prate LCD televizore, a koje smatramo da bi proizvođači trebali ispraviti i tako tržištu ponuditi kvalitetnije televizore.

 1. Koriste sjajan (glossy) umjesto mat zaslon otporan na refleksije svjetlosti

Ako malo pogledate LCD televizore u trgovinama, uočiti ćete kako velika većina njih ima reflektivni, sjajan zaslon koji u većoj ili manjoj mjeri može djelovati poput zrcala. Osim što gledajući takav zaslon osoba može vidjeti samu sebe i obrise prostorije u kojoj se nalazi, refleksije mogu prikrivati detalje u slici i umanjiti iskustvo gledanja. Osim toga, gledati samoga sebe je zadnje što želimo dok sjedimo zavaljeni na trosjedu i pokušavamo se opustiti, zar ne? No, proizvođači televizora su zaključili kako nam upravo sjajni zasloni trebaju jer bolje izgledaju u prostoriji i implementiraju ih na modele svih cjenovnih klasa – razlika je jedino ta što kod boljih modela implementiraju različite filtere kojima nastoje umanjiti refleksije, no one su i dalje prisutne.

philips-5008-608-reflection
Refleksije svjetlosti na Philips 5008 i 6008 modelima.

lg-lm670s-reflections

Kod CRT i plazma televizora refleksija svjetlosti je normalna pojava jer je zaslon prekriven staklom, no kod LCD televizora čiji je zaslon izrađen od plastike, mat tekstura se može jednostavno napraviti i bitno umanjiti refleksije ambijentalnog svjetla. Česta debata na temu je li LCD bolji od plazme definitivno bi imala bod više u koristi LCD-a kada bi mat zasloni na njima bili standard, dok ovako i jedni i drugi dobivaju negativne bodove u tom segmentu.

No, iako je reflektivni zaslon danas de facto standard kod LCD televizora, to ne znači da nije bilo vrlo uspješnih pokušaja u stvaranju LCD televizora čiji su zasloni jako otporni na ambijentalno osvjetljenje. Philips je prvi proizvođač LCD televizora koji je 2011. godine počeo na svojim najboljim LCD televizorima koristiti Moth Eye tehnologiju inspiriranu prirodom, a čija struktura omogućava prikrivanje gotovo svih tragova ambijentalnog svjetla, pružajući tako vrhunsku sliku bez obzira na uvjete u prostoriji. Moth Eye je originalna Sharpova tehnologija, a koju  proizvođač od ove godine koristi i na svojim LCD televizorima.

philips9706h-moth-filter
Moth Eye filter na Philips 9706 LCD televizoru – 9707 model je imao još učinkovitiju zaštitu

Sjajni zasloni neće se zaustaviti samo na aktualnim tehnologijama digitalnih zaslona, već će biti prisutni i kod OLED TV-a. Južnokorejski proizvođači televizora, LG i Samsung su to već pokazali na prvim komercijalno dostupnim zakrivljenim OLED televizora 55″ velike dijagonale, a koji također posjeduju reflektivne ekrane čime prikrivaju njihovu briljantnost u uvjetima sa srednjim i jakim ambijentalnim osvjetljenjem. Nadamo se kako će ovaj trend ubrzo nestati i kako ćemo naše televizore moći gledati jednako kvalitetno bez obzira na osvjetljenje u prostoriji.

2. Koriste različite indekse oštrine slike u dinamici koji su vrlo nejasno definirani (popularni “herci”)

Dolaskom LCD televizora s LED pozadinskim osvjetljenjem, proizvođači su pronašli način kako mogu prividno povećati oštrinu slike u dinamici (eng. motion resolution) a da pritom ne implementiraju pravi 100 Hz ili 200 Hz panel u televizor. Kroz različite metode treptanja LED pozadinskog osvjetljenja i ubacivanje crnih okvira (a koji dokazano smanjuju zamućenja uz pad svjetline slike), proizvođači su počeli mjeriti pokretnu rezoluciju svaki na svoj način i označavati ju kroz različite indekse jasnoće, svaki pod svojim imenom i po vlastitoj metodi mjerenja. Tako Panasonic posjeduje Back light blinking (blb), Samsung Clear Motion Rate (CMR), LG Motion Clarity Index (MCI), Toshiba Active Motion Rate (AMR), Grunding Picture Perfection Rate (PPR) itd.

motion-resolution-test
Test pokretne rezolucije

Svi televizori koje smo do danas testirali podvrgavaju se Monoscope testu na japanskom FPD Benchmark Blu-ray disku, gdje se 1080i60 signal reproducira i mjeri se koliko u najbolje slučaju se linija slike može jasno razlučiti u pokretu. Idealan slučaj jest da televizor može prikazati onoliko linija koliko ih fizički ima na zaslonu, što u slučaju Full HD televizora znači 1080 od 1080 linija pokretne rezolucije. U slučaju klasičnih 50 Hz televizora, pokretna rezolucija iznosi oko 300 od 1080 linija, što znači  da u dinamici više od trećine podataka korisnik jednostavno neće vidjeti. Do problema dolazi kada pogledamo televizore koji bi trebali jamčiti oštriju sliku u dinamici (npr. LG-jev LA690S s MCI 400 Hz osvježavanjem), a koji nakon aktivacije interpolacije postižu prividno jednaku oštrinu kao i obični 50 Hz televizori. Razlika je samo u tome što takvi modeli neće razmazivati objekte i ostavljati značajne tragove iza njih već će oni imati efekt udvostručavanja, odnosno biti će prisutni blagi obrisi iza njih.

S druge strane, uzmimo primjer Toshibinom 50L7335DG modela s 200 AMR indeksom, a koji postiže oko 650 od 1080 linija i tako pruža gotovo dvostruko oštriju sliku u dinamici od gore spomenutog modela s dvostruko većim indeksom oštrine. Televizori koji imaju MCI index 800 Hz će postizati gotovo idealnih 1000 od 1080 linija (slučaj LG-jevog 47LA860V televizora), dok će primjerice model s indeksom 1000 postizati svih 1080 od 1080 linija (kao što je slučaj sa Samsungovim F8000 LCD TV-om). S druge strane, modeli s indeksom iznad 1000, primjerice Philipsov PFL9076 s indeksom 1200 će također prikazivati 1080 od 1080 linija pokretne rezolucije, baš kao što će isto mjeriti i Panasonicovi modeli s indeksom bls 3500 (WT60 model).

Ukratko, zbrka s oznakama je velika i situacija je prilično ozbiljna. Bez mjerenja na konkretnom modelu nije moguće znati koliku točnu pokretnu rezoluciju televizor nudi, te je li ona dostupna uz interpolaciju pokreta (“TV sapunica” efekt) ili uz pravilno izvođenje originalnih materijala.

3.  Imaju grubo i neučinkovito lokalno zatamnjenje

Problem LCD televizora oduvijek je bio kontrast slike i prikaz crne boje, a koji su mnogo bolje prezentirani na plazma tehnologiji. Do izražaja ova slabost posebno dolazi kod gledanja u zamračenim uvjetima, a gdje crna boja na pojedinim tehnologijama LCD panela može više sličiti sivoj nego pravoj crnoj boji. Pojavom LCD televizora s LED pozadinskim osvjetljenjem, proizvođači televizora su uočili da gašenjem LE dioda iza zaslona (ili u njegovom okviru) mogu postići mnogo bolji kontrast jer se dio slike gdje nema nikakvih informacija može u potpunosti isključiti i time postići višestruko dublja crna boja.

direct-led-lcd

Najbolji rezultat proizvođači su uspjeli postići na LCD televizorima iza kojih se nalaze LE diode iza cijelog ekrana, te se tako zone mogu gasiti ovisno o sadržaju koji se prikazuje. LE diode se mogu u potpunosti gasiti iza crnih traka kod CinemaScope formata filmova, kao i kada se u kadru pronađu potpuno crni objekti. Jasno, kvaliteta zatamnjenja ovisi o broju svake od zona, a gdje je jasno pravilno što više to bolje. Ukoliko je broj zona mali, oko objekata na crnoj podlozi će se vidjeti blokovi veće svjetline i time umanjiti kvalitetu prikaza.

lg-nano-led-dimming
Obratite pažnju na pravokutnik veće svjetline iza logotipa na sredini ekrana nakon aktivacije lokalnog zatamnjenja (slika desno)

Najbolji modeli s direktno postavljenim LED lokalnim zatamnjenjem stizali su iz Philipsa i Toshibe, a koji su koristili 1792 odnosno čak 3072 LE dioda podijeljenih u 224 odnosno čak 512 zona za vrlo precizno zatamnjenje slike. Iako je rezultat bio mnogo  bolji od bočno postavljenog LED osvjetljenja s lokalnim zatamnjenjem, zbog visoke cijene proizvodnje ovakvi televizori nikada nisu došli do srednjem cjenovnog segmenta, a čak i u visokoj klasi sve se rjeđe koriste.

toshiba-proled-512
Toshiba 55Z1 s ProLED 512 tehnologijom je najbolji LCD televizor s lokalnim zatamnjenjem do danas

Danas je najčešći tip LED LCD televizora onaj kod kojeg je izvor osvjetljenja postavljen u okvir, obično u onaj donji koji je nešto veće širine od ostalih. U okvir se tada postavlja red LE dioda te se njihova svjetlost širi putem svjetlosnih kanala od dna do vrha televizora, čime se cijeli LCD panel pozadinski osvijetli. Alternativno se red LE dioda može postaviti i s gornje i donje strane, odnosno s jedne ili obje bočne strane.

edge-led-types
Različiti tipovi edge-LED LCD televizora.

Ovakav pristup smanjuje cijenu proizvodnje i omogućuje da okvir i dubina televizora budu iznimno tanki, što odgovara i proizvođačima i kupcima, no tu lista prednosti prestaje. Ovakav pristup gdje svjetlost dopire iz jedne stranice može dovesti do problema u ujednačenosti prikaza i do probijanja osvjetljenja blizu njenog izvora, a isto tako se gubi smisao lokalnog zatamnjenja. Naime, proizvođači obično podijele liniju s LE diodama na svega nekoliko segmenata koji se odvojeno mogu paliti i gasiti ovisno o sadržaju koji se nalazi u određenom segmentu zaslona, no stvar najbolje funkcionira samo kada se u tom dijelu ekrana ne nalazi ništa osim crne boje. Čim se nalazi bilo kakva informacija na ekranu, LE diode se ponovno pale kako bi osvijetlile objekt, no isto tako i ostatak segmenta dobiva svjetlost i gubi na punoći crne boje.

local-dimming-low-precision
Primjer slabe preciznosti lokalnog zatamnjenja

Nedavno testiran LG-jev najbolji LCD televizor za ovu godinu, model LA860V koristi LED osvjetljenje iz donjeg okvira sa svega šest segmenata koji se mogu neovisno paliti i gasiti, no to je premalo za preciznu lokalizaciju i dobivanje slike odličnog kontrasta. Samsung je ove godine kod svojeg pripadnika visoke klase 8000, modela F8000 odustao od lokalnog zatamnjenja putem kontrole LE dioda, već je sliku dinamički prilagođavao kontrast LCD piksela ovisno o sadržaju, što je ponovno daleko od pravog lokalnog zatamnjenja jer su pikseli i dalje jednako osvijetljeni i svjetlost prolazi kroz njih. Osim lokalnog zatamnjenja, proizvođači obilno koriste i tzv. globalno zatamnjenje, a gdje LE diodama prilagođavaju intenzitet na cijelom ekranu ovisno o prosječnoj vrijednosti svjetla na ekranu. Ako je na ekranu puno svjetlosti, bijelih objekata i slično, LE diode će svijetliti na svojoj najvećoj vrijednosti. Ako je na ekranu puno crne boje, LE diode će smanjiti svoj intenzitet. Iako ovo dobro zvuči u teoriji, u praksi ovakva tehnika negativno utječe na ujednačenost prikaza jer se svjetlina stalno mijenja i isti objekt može biti različito prikaza ovisno o okolnom ambijentu.

Zbog svega navedenog, nerijetko savjetujemo da se mnoge od opcija koje bi trebale poboljšati sliku prema navodima proizvođača jednostavno isključe jer stvaraju više štete nego koristi.

paragraph-separator-divider

Ovdje prikazane nedostatke smatramo najvećima na modernim televizorima, te se nadamo kako će proizvođači barem neke od njih ispraviti ili barem jasnije definirati u godinama koje dolaze. U svakom slučaju HD Televizija će pratiti situaciju i izvještavati o novostima.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

26 komentara

  1. U slučaju direct-lit osvjetljenja diode se nalaze iza cijelog panela, no kod modela najniže klase nije implementirano lokalno zatamnjenje.

 1. Po vama koji LCD/LED TV ima najbolji prikaz pokreta ali bez ubitacnog soap opera effect-a? Od aktuelnih modela i starijih? Jer u biti svi su oni 200Hz i imaju te trumotione ili sta vec sto po meni ubija gledanje.

  1. Slažem se da ubija gledanje i izaziva “ubrzavanje” slike i razne anomalije oko objekata na ekranu. LG (serija 7 i viša) i Samsung imaju odvojenu komponentu za smanjenje zamućenja od one za stvaranje umjetno generiranih sličica i to dobro funkcionira za razliku od primjerice Philipsovih televizori koji su prije isto tako imali dobro odvojene komponente, no to više nije slučaj kod novih modela. Panasonicovi modeli više klase isto tako bi uz Intelligent Frame Creation na Low trebali dobro funkcionirati, a vjerujem da je ista stvar i kod Sonyja.

   Najbolji prikaz pokreta bez interpolacije sam vidio kod Philipsovog PFL9706 i PFL9707 modela no oni više nisu dostupni.

 2. tv su kvalitetom slike sve gori svake godine.Kod mene philips 6606 ima odvojeno rijeseno zamucivanje slike i ubacivanje dodatnih.Na njemu je deklaracija 100 hz mada negdje navode i kao 400 hz zvanicno je 100 pravih.Oni rade svoj posao vidi se da se zamucivanje smanji i bez aktiviranja ovog ubacivanja dodatnih frejmova.Philips je godinama dobijao nagradu za najbolji lcd sada je to slabo vidi se i po cijeni,.Do prije par godina nije bilo laganja 100 hz je bilo 100 hz sada svi lazu.Najvise bi volio da svaki tv ima svoju verziju smart i 3d i potpuno isti bez toga.To bi bilo najbolje visoke klase bi bile mnogo pristupacnije cijenom a kome kvalitet slike nije na prvom mjestu nek uzima ove verzije sa smart glupostima.Ni usb media player nije mi potreban uvijek neki problemi cita ovo ono nece titlovi mogu-ne mogu.Najobicniji pc od 100 maraka rjesava sve probleme bs player sam nalazi prevode bez ikakve muke sve formate cita.

 3. Da li moze nekako da se poveca refresh rate na televizoru recimo da se instalira mozda drugi panel moj tv je inace hjundaji 40 le fd

 4. Postovani, imam GRUNDIG 32VLE4520BM Full HD – Osvežavanje 100 Hz PPR

  KOD MENE JE PO DEFAULT-u rezolucija na 1080i 50 Hz.

  na koji nacin mogu da promenim rezoluciju na svom TV- u??

  S postovanjem,

  Sasa

 5. Postovanje,

  Imam lg49uh7507. Pozadinsko osvijetljenje tijekom dana je ok ali navecer posebno gledanje i mraku dolazi do dobro vidljivog osvijetljenja odogore i od dole, a posebno se uoce segmenti tj kanali crne i sive. Tj ako u dva kraja dolazi do osvijetljenja zbog sadrzaja u sredini ne dolazi te je tu crna boja uocljivija u obliku kanala tj jednog polja od vrha do dna ekrana. I kada se sadrzaj koji je bijel osvijetljen pomice tako se taj dio osvijetljava tj prelazi iz crne u sivu. Kao sto sam rekao prije tokom dana to je neuocljivo tok po noci skoro i iritira. Pogasio sam sva moguca zatamljenja i opet se desava ali manje nego u pocetku.
  Da li imate kalibraciju za taj model, jer gledajuci vase objave do sada nemate kalibraciju za taj model. Hvala!

  1. Tu ti kalibracija nece pomoci, jednostavno je panel lose napravljen. Ili bolje receno prelose jer su svi losi i na sma se barem malo kuzi to probijanje. Barem kad se radi o edge lit panelima.

 6. A šta rec!
  Po danu je slika odlicna a navecer se vidi razlika.
  Mozda sam treba uzet nesto drugo di je manje uocljivo. Mozda direct led a ne edge. Kad sam uzima nisam obraca paznju na to. A kako mi je vazn luk gledanja dako sam se bazirao na ips panele.
  Nije to strasno ali iritra vise osijecaj kad je po danu crnije i to dosta nego po noci.
  Inace prva opcija mi je bija Philips pus 6501, ali mi je dva puta dosa s greskom. Te sam treci put odusta i uzeja lg.

 7. Pozdravi jedno pitanje posto sam laik po pitanju tv i unutrasnjosti u njemu.Pre desetak dana moj tv LG.koji je star 9g.povremeno se crnio ekran a ton ostaje,kada ga ugasimo,opet radi normalno,pa opet nema slike a tona ima.Kontaktirala sam servis,ali pre toga i googl,gde kazu da je u pitanju gasenje neonskih svetla,i da kosta popravka 6.300dinara,njima je trebalo 6 dana da bi zamenili te neonke,pa me interesuje,da nisu oni te iste moje neonke mogli i da dopune,a navodno su postavili nove,a to vreme im je trebalo,kazu za testiranje tv da bi garantovali za 6meseci,hvala najljubaznije na iskrenom odgovoru.Saska

  1. +1 za inverter
   nacelno, to nije skupo ali ovisi od modela do modela. Meni je na samsungu B serije to govance bilo na ploci za napajanje i kostalo je oko 600kn. A rikavalo je……….

 8. Pozdrav znalcima,
  trebam pomoć oko odabira TV-a 40″ za 3500-4500 kn, naravno bolje što manje. Moj problem je da 80% vremena gledam zemaljske SD signale , jednom ili dva puta tjedno pogledam film na Netflixu ili na nekom streamu i to je to (Netflix gledam na kompu, a volio bih na televizoru).
  Ipak, kako ne ću sigurno mijenjati televizor narednih 5 do 10 godina, volio bih biti barem donekle pripravan za čuda tehnike koja će mi biti dostupna, mada sumnjam da ću ikada gledati 40″ TV s udaljenosti od metar i pol kako bih uživao u UHD slici i savršenoj crnoj. No znam da kada negdje vidim zemaljski TV signal i blurane slike sav sam sretan da još uvijek imam TV s katodnom cijevi.
  Navodno Sony ima najbolji upscaling, ali je bitno skuplji od ostalih televizora. Gledao sam Samsung 40MU 6402 slika mi se činila dobra, ali mi je na gornjoj granci budžeta pa mi je MU 6172 prihvatljiviji, ali njega nisam imao prilike vidjeti uživo sa SD signalom.
  Unaprijed hvala na savjetu.

 9. Pozdrav,

  imam LG UH7707, odge osvjetljenje, isti problem kao i kod lika nekoliko postova gore. Na to nekako mogu zažmiriti, ali ono što me najviše mući je kod kretanja nekog objekta, pojavljuje se ko neki omotač koji je zamučeniji od objekta oko kojeg se nalazi pa me zanima kako se to može riješiti. TV je 4k ali se pojavljuje samo kod video sadržaja koji su u FHD.

  Hvala

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!