DVD, Blu-ray i Ultra HD Blu-ray reproduktoriRecenzije

Hands on: Sharp Aquos BD-HP20S Blu-ray player, dio 2

Nakon ugodnih tjedan dana druženja uz Sharp-ov prvi linijski Blu-ray player BD-HP20, slijede kompletni dojmovi vezani uz brzinu, kompatiblinost, kvalitetu, te opći dojam koji je na nas ostavio ovaj uređaj. U uvodno dijelu recenzije, objavljenom prošli tjedan smo se pozabavili analizom pakiranja, vanjskog dizajna, priključaka, te instalacije, a dotakli smo se i izbornika, te prvih dojmova nakon gledanja Blu-ray i DVD filmova. U nastavku recenzije će više riječi o samim performansama uređaja, te o podržanim medijima i brzini čitanja i učitavanja.

DVD performanse

Sharp Aquos BD-HP20S podržava klasični DVD video format, te je reprodukcija svih medija na kojima je bio snimljen sadržaj po pravilima za DVD (video_ts, audio_ts direktoriji) protekao u najboljem redu. Isprobano je ukupno devet različitih DVD naslova, od kojih su četiri bila originalna (Robbie Williams: Live at Albert, Eagles: Hell Freezes Over, Dosjei X: sezona 6 i Dan Nezavisnosti), dok su ostatak sačinjavale kopije na dvoslojni ili jednoslojni disk. BD-HP20S je solidan upscaler DVD sadržaja, a nudi progresivni izlaz u 1920×1080 rezoluciji. Ukratko, slika je bila iznimna, čista i oštra, a to u prvom redu mislimo kada se prisjetimo originalnih diskova – na kopijama na jednoslojni disk lako se uoći manji bitrate koji se manifestira pojavom kvadratića čime slika gubi na oštrini. Svi diskovi su posjedovali Dolby Digital 5.1 zapis koji je bio reproduciran bez problema, a na Eagles-ovom albumu smo imali prilike poslušati 5.1 kanalni DTS. Izuzetna snimka, bilo da ju dekodira ugrađeni DTS reproduktor u BD-HP20S ili Technics-ovo pojačalo povezano putem koaksijalnog optičkog kabela.

Ono što u cijelu priču unosi minuse nije vezano uz kvalitetu prikaza i zvuka, već sporost funkcioniranja uređaja. BD-HP20S za učitavanje DVD medija pritiskom na tipku za paljenje obrađuje disk pune 46 sekunde, nakon kojih reprodukcija počinje – aktivan DVD medij će izaći iz uređaja za ni više ni manje nego 34 sekunde. Sami izbornici na DVD medijima se učitavaju nešto brže, no i dalje je to daleko ispod brzine na koju smo se navikni za aktualnim generacijama DVD playera. Učitavanje titlova, odnosno njihov izbor je također cijela muka za odraditi, posebno dok se ne naviknete da pritiskom na tipku “subtitles” na daljinskom upravljaču BD-HP20S će prebaciti na sljedeći dostupan titl, premda će se ta informacija na ekranu pojaviti tek za nekoliko sekundi. Iz tog razloga najvjerojatnije će korisnik ponovno stisnuti tipku za titlove, te tako preskočiti izbor koji je želio.

Odlična kvaliteta slike i zvuka, no u ovom segmentu bitno kvari sliku brzina, tj. sporost učitanja. Pogledajmo Blu-ray performanse.

Adsense
1 2 3 4 5Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

 1. Izašao je novi firmware za ovaj player, http://www.blu-ray.com/firmware/firmware.php?id=23

  Lista promjena:

  New for HU8060200

  This Firmware Update adds improved playback of the 20th Century Fox movie in the BD tile “Jumper”.

  New for HU8022000

  – This Firmware Update improves playability of BD titles with Dolby® TrueHD Audio, BD+ discs, as well as improves consistency of playback speed (removing stuttering or skipping).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!