Trendovi i vodič za kupovinu televizora 2013.

vodici2013hdtv

Napisao: Darko Hlušička

Revizija: 0 (16. veljače 2013.)

2010. godine u svijet HDTV-a došao je 3D i Smart TV, prvi kao nadogradnja u segmentu kvalitete slike i iskustva gledanja sadržaja, a drugi kao pokretač nove interaktivnosti i povezivosti koju do tada televizori nisu posjedovali. 2011. i 2012. godine vrtjele su se oko tih značajki, a svi su se globalno poznati proizvođači nadmetali tko će predstaviti bolji 3D prikaz, te tko će imati napredniji i “pametniji” televizor. Napredak u tehnologiji jest očigledan i te značajke doista jesu poboljšale korisničko iskustvo i mogućnosti televizora kao nekadašnjeg uređaja namijenjenog samo za prikazivanje sadržaja, a danas centralne multimedijalne jedinice kućanstva u kojoj se može pronaći sadržaj baš za svakoga.

No, što se je dogodilo u ovih zadnjih nekoliko godina u segmentu kvalitete slike, jesu li i ovdje pomaci tako veliki kao što je to slučaj sa Smart TV funkcijama? Ukratko, odgovor je negativan, kvaliteta slike se u zadnjih nekoliko godina nije toliko poboljšala da bi se između generacija vidjela na oko jasna razlika, te i LCD-i i plazme dan danas za sobom vuku pojedine negativnosti koja su dio njihovih tehnologija. Niti su LCD televizori s bočno postavljenim LED osvjetljenjem kao dominantnim postali imuni na probijanja pozadinskog osvjetljenja uz rubove, niti su plazme dostigne svjetlinu LCD-a i u potpunosti se riješile tragova statične slike. Iako superiorni po pojedinim segmentima slike, plazma televizori su sve manje i manje prisutni na tržištu te ih sva tri preostala proizvođača svake godine predstavljaju u skromnijem i skromnijem broju. Prema procjenama udjela tehnologija na tržištu, plazma televizora će biti sve manje i manje, te bi oko 2016. godine praktički trebale nestati s tržišta (vidi grafikon niže). Do tada nam preostaju i više nego sjajni primjeri zrele tehnologije koja itekako ima što za ponuditi u odnosu na dominantni LCD, a koji će svoju dominaciju još čvršće učvrstiti u godinama koje slijede.

DisplaySearch_TV_Shipment_Forecast_by_Technology_121023
Prognoza udjela tehnologija u globalnoj isporuci televizora.

Nakon što je 2010. godine otpočela priča s 3D slikom, mnogi su rane generacije 3D TV-a jednostavno ignorirali čekajući da 3D naočale nestanu s popisa nužne opreme da bi se mogao vidjeti trodimenzionalni prikaz. Tri godine kasnije, 3D televizori dominiraju linijama televizora svih proizvođača, te se više ne naglašavaju onako jako kao što je to bio slučaj prošlih godina. 3D naočale i dalje su nužne za stvaranje realistične 3D slike, a prvi komercijalno dobavljiv televizor s tzv. “glassless” 3D prikazom, odnosno mogućnosti stvaranja 3D slike bez da se nose 3D naočale jest 55 inčni ZL2 model japanske Toshibe. 3D bez naočala može se vidjeti u prototipnoj fazi koji pojedinih drugih proizvođača (npr. Philipsa), no za razliku od njih Toshiba je svoj iznijela iz faze koncepta i dokazala kako se ideja može realizirati i u masovnoj proizvodnji. Cijena ovog televizora, ujedno i prvog Ultra HD 4K modela takva je da rijetko kome predstavlja atraktivan izbor, osim eventualno tehnofilima dubljeg džepa koji jednostavno moraju imati “prvu na svijetu” etiketu na svojoj tehnici.

toshiba-zl2-uncovered
Toshibin ZL2 3D televizor Ultra HD rezolucije – dostupan kod nas po cijeni od oko 60.000 kuna.

Aktivni i pasivni, odnosno polarizacijski 3D i dalje su dvije glavne tehnologije 3D prikaza, a koje su od 2010. godine promijenile svoj udio na tržištu. Polarizacijski 3D, predstavljen od strane LG-ja 2011. godine u Cinema 3D seriji, iz godine u godinu dobiva na popularnosti i sve ga više proizvođača licencira i koristi u svojim proizvodima. O njegovim prednostima mnogo smo pisali u recenzijama i zasebnom vodiču o 3D tehnologiji, a ovdje samo treba istaknuti kako je praktičniji za upotrebu jer zbog načina na koji funkcionira ne zahtijeva aktivne 3D naočale koje pridonose titranju slike i “disanju” bijele boje na ekranu. Polarizacijske 3D naočale se prilažu uz svaki 3D televizor, a ako se odlučite za dodatne primjerke tu nema baš nikakvih problema – sve su međusobno kompatibilne tako da primjerice LG-jeve možete koristiti uz Philipsove televizore i obrnuto, za razliku od aktivnih 3D naočala koje u pojedinim slučajevima nisu čak ni kompatibilne s televizorima istog proizvođača ali iz različitih generacija. Osim toga, aktivne 3D naočale nisu uvijek priložene u pakiranju, što zahtijeva dodatnu investiciju za korištenje 3D funkcije televizora. Ključna prednost aktivnog 3D prikaza nalazi se u većoj oštrini koja se može postići u odnosu na polarizacijski 3D, a koji zbog svoje tehnologije mora dio informacija izostaviti i time izgubiti na detaljnosti.

Trendovi 2013. godine – velike dijagonale, Ultra HD rezolucija i OLED – nova tehnologija prikaza

samsung-oled-ifa2012-2

CES sajam u Las Vegasu, održan početkom godine nagovijestio je tri ključna trenda koji će biti aktualni ove godine – trend velikih dijagonala, trend povećanja rezolucije i trend masovno dostupne OLED tehnologije. Prema predviđanjima, očekuje se kako će u 2013. godini biti isporučeno 13% više televizora 50″ ili veće dijagonale, dok će one manje zabilježiti tek neznatan rast, odnosno blagi pad. Razlog pada malih dijagonala leži u sve većoj popularnosti tablet računala i pametnih telefona, a koji posjeduju sve veće zaslone i sa sve većom rezolucijom. U odnosu na ranije godine, a u kojima je jedino japanski Sharp plasirao televizore velikih dijagonala, sve do 90 inča za pojedina tržišta (u Hrvatskoj najveći model je bio 80″ LE645E, oko 40.000 kuna), 2013. godine možemo očekivati veći broj televizora vrlo velikih dijagonala. Samsung je krajem prošle godine plasirao svoj najveći LED LCD televizor, UE75ES9000, a koji je dostupan i u Hrvatskoj po cijeni od oko 50.000 kuna i time započeo ovogodišnji trend, a koji je zatim nastavio i Sony, predstavivši 84″ Ultra HD model KD-84X9005, odnedavno dostupan i kod nas po cijeni od gotovo 200.000 kuna. Uskoro se mogu očekivati primjerci ostalih proizvođača, u prvom redu LG-ja i Samsunga.

samsung-es9000-1
Samsungov 75″ veliki 3D LCD televizor – dostupan u Hrvatskoj po cijeni od oko 50.000 kuna.

Porastom veličine dijagonala ograničenje postaje do danas jako dobro utaborena Full HD rezolucija, a koja se u potrošačkom svijetu smatrala “i više nego dovoljnom” za dijagonale do cca. 50″. Jasno, kada se 1920 piksela u 1080 linija postavi na zaslon dijagonale 55″ ili veće, ograničenja u oštrini postaju jasnija, te je bilo nužno da se uvede novi standard za rezoluciju. Sredinom listopada prošle godine Consumer Electronics Association udruženje odlučilo je kako će Ultra HD oznaku nositi svi televizori koji su 16:9 formata i koji imaju rezoluciju od barem 3840 x 2160 piksela. Baš kao što su postojali HD Ready i Full HD televizori, tako će i Ultra HD pojam pokrivati dvije rezolucije, a koje je odabralo Internacionalno Telekomunikacijsko Tijelo (ITU) – Ultra HD 4K (3840 x 2160) i Ultra HD 8K (7680 x 4320). Prvi Ultra HD televizori će posjedovati Ultra HD 4K (3840 x 2160) rezoluciju, te će ona s četiri puta više piksela u odnosu na Full HD biti prisutna u godinama koje slijede na televizorima nove generacije, dok Ultra HD 8K za sada ostaje na prototipnim modelima koje ćemo viđati na sajmovima potrošačke elektronike.

samsung-85-ultra-hd-ces
Samsungov 84″ Ultra HD LCD televizor predstavljen na CES-u 2013.

Ultra HD za sobom povlači i novi standard, Rec. 2020, a koji će između ostalog posjedovati značajno širi raspon boja u odnosu na Rec. 709 specifikaciju koja se koristila kod HDTV-a. Rezultat će biti veće bogatsvo boja, finije nijanse i slika još bliže vidljivom rasponu ljudskog oka. U usporedbi s CIE 1931 XYZ rasponom boja (sve boje koje ljudsko oko može vidjeti), Rec. 2020 specifikacija pokriva nje čak 75.8%, digitalno kino 53.6%, Adobeova RGB boja 52.1%, a Rec. 709 (sRGB) samo 35.9%. Ultra HD doista znači vidjeti više…

rec709-rec2020
Usporedba raspona boja HDTV (sRGB) i UltraHD standarda.

Ultra HD televizori dolaze, te je logično postaviti pitanje što je s Ultra HD sadržajima, gdje se oni mogu nabaviti. Trenutno ih praktički da i nema, osim demonstrativnih materijala koji se emitiraju na pojedinim satelitima ili koji su uploadani na YouTube. Značajniji izvori materijala očekuju se dolaskom nove generacije igraćih konzola, PlayStationa 4 i X-Boxa 720, no službene potvrde o tome hoće li posjedovati podršku za Ultra HD formate još uvijek ne posjedujemo. Sony već neko vrijeme radi na pripremi Blu-ray izdanja masteriranih u Ultra HD 4K rezoluciji iz originalnih Ultra HD izvora, te se prvi naslovi mogu očekivati tijekom proljeća. Neki od prvih naslova će biti The Amazing Spider-Man, Total Recall, The Karate Kid, Battle: Los Angeles i The Other Guys, no još nije poznato koji će ih uređaji podržavati i u kojem će sustavu kodiranja biti zapisani. Za sada je najizgledniji High Efficiency Video Codec (HEVC) – H.265, a koji bi trebao ponuditi bolju kompresiju i kvalitetu slike od danas aktualnog H.264/MPEG-4 AVC sustava, uz podršku za rezolucije do Ultra HD 8K. Baš kao što je to bio slučaj i s HD rezolucijom, čini se kako će upravo nova generacija igraćih konzola pokrenuti Ultra HD standard na masovnom tržištu.

samsung-oled-tv
Samsung će uložiti 6.1 milijardu dolara u svoj OLED TV 2013. godine.

Treći trend koji će označiti 2013. godinu ujedno je  i onaj najuzbudljiviji – OLED tehnologija za masovno tržište. U uvodu smo već spomenuli kako su zadnjih nekoliko godina pomaci u segmentu kvalitete slike relativno mali, te da LCD i plazma tehnologije i dalje imaju problema u pojedinim aspektima kvalitete prikaza. OLED tehnologija bi trebala uzeti najbolje od obje tehnologije i postaviti nove standarde kada govorimo realističnosti slike, te bi trebala bez sumnje pobijediti u svakom usporednom testu u kojima joj je suparnik LCD ili plazma zaslon. Ključne odlike OLED-a leže u izvrsnom kontrastu, bilo onom statičnom ili dinamičnom, kutu gledanja, rasponu boja i odzivu matrice, radi čega će zamućenja i mutna slika u dinamici postati dio prošlosti. Sve ove značajke daju svoj doprinos ka otkrivanju detalja u slici, te će samim time omogućiti gledatelju da svaku nesavršenosti u prikazu još lakše uoči.

Prema aktualnim informacijama prvi komercijalni OLED velike dijagonale plasirati će korejski LG na tržište, dok bi ga Samsung trebao vrlo brzo pratiti. Oba proizvođača će prvo lansirati 55″ modele Full HD rezolucije, premda su Sony i Panasonic na IFA sajmu u Berlinu predstavili prototip 56″ Ultra HD 4K modela, no oni se neće pojaviti na tržištu ove godine. Na hrvatskom tržištu se LG-jev OLED očekuje tijekom proljeća ove godine, te s doista velikim nestrpljenjem iščekujemo test.

Dizajn i Smart TV – također velike fokusne točne televizora 2013.

tv-design-2013-header

U dizajn televizora se nikada nije ulagalo toliko energije kao danas. Proizvođači su uspjeli impresivno tanke, gotovo nevidljive okvire svesti na dimenzije ispod jednog centimetra, a s obzirom na to da to više i nije tako iznenađujuće, vitke televizore susrećemo već i u srednjem segmentu proizvoda. Stalci su postali okosnica dizajna i dokle god televizor ne montirate na zid, modele različitih proizvođača lako možete identificirati upravo po njihovom prepoznatljivom izgledu. Nakon godina statičnosti čak su se i japanski proizvođači počeli više truditi i atraktivnije oblikovati svoje televizore – pojedini i dalje drže do širih profila i manjih ekshibicija kada su stalci u pitanju, no iz generacije u generaciju i oni pokazuju veću umjetničku slobodu. Galeriju modela po proizvođačima možete pogledati ovdje.

Najbolje Smart TV platforme prošle godine su nudile veliki broj aplikacija, od jednostavnim besplatnih pa do vrlo kvalitetno odrađenih komercijalne prirode. Porastom broja funkcija pojavilo se je i pitanje načina na koji će se televizorima upravljati, što je 2012. godine popraćeno velikim brojem različitih novih i ažuriranih starim metoda. Tehnološki je najdalje u ovom segmentu otišao korejski Samsung, omogućivši upravljanje pokretima tijela, te glasom, a u 2013. godini planira tu ideju dodatno poboljšati kroz glasovne naredbe koje su bliže onima koje koristimo u svakodnevnom razgovoru. LG je 2012. godine nastavio s poboljšanjem svojeg Magic Motion daljinskog upravljača, posebno oblikovane palice koja korisnikove pokrete pretvara u kursor na zaslonu ekrana i time bitno olakšava i ubrzava interakciju sa svim izbornicima i funkcijama televizora.  LG-jev Magic Motion daljinski upravljač je također dobio i glasovnu funkciju u 2012. godini, no ona je daleko iza razine na kojoj je Samsungova i sastoji se od svega nekoliko funkcija među kojima je najznačajnija ona za pretraživanje interneta i pretvaranje govora u tekst za upotrebu u aplikacijama. U 2013. godini LG najavljuje novu generaciju Magic Motion daljinskog upravljača koja bi trebala bitno poboljšati glasovno upravljanje.

 

panasonic-my-home-screen
Sučelje televizora po kroju svakog korisnika – od boja do izbora aplikacija.

Japanski Panasonic nakon godina uspavanosti kada je Smart TV platforma u pitanju, napokon donosi nešto novo i dugo očekivano – My Home Screen interaktivni početni zaslon koji svaki korisnik može prilagoditi svojim željama. Ideja da korisnik ima slobodu podešavati raspored aplikacija, prozora i teme izbornika dugo smo priželjkivali, a ako Panasonic odradi posao na razini koju je prikazao u svojim demonstracijskim filmovima, mogao bi postati vrlo ozbiljan konkurent za najbolju Smart TV platformu 2013. godine. Kao i Samsung i LG, Panasonic će također koristiti glasovno upravljanje za svoju novu Smart TV platformu, a pojedini modeli će posjedovati i ugrađene kamere za ostavljanje video poruka ukućanima i video komunikaciju.

Premda se novi televizori još nisu pojavili na tržištu, trendovi za 2013. godinu su i više nego jasni – još bolje Smart TV funkcije, atraktivniji dizajn, još veće dijagonale i rezolucije, te na kraju toliko dugo očekivan OLED TV.  Najširi spektar korisnika će kao i prošle godine uživati u prvom redu u novim Smart TV platformama i atraktivnijem dizajnu tankih LCD i plazma televizora, dok će Ultra HD modeli velikih dijagonala i OLED TV biti češći predmet razgovora nego tehnologija u kućanstvu.

Adsense

102 komentara

 1. Ja ne kupujem novi TV dok Ultra HD 8K OLED TV dijagonale barem 50″ ne padne ispod 10.000kn. Znači, još cca. 10 godina sa mojom plazmom.
  Novi standard Rec. 2020 izgleda kao veliki korak naprijed.
  Odličan članak! Sve što možemo očekivati narednih godina je na jednome mjestu.

 2. Odličan članak, mislim da ekrani trebaju prioritetno rasti po velicini a tek nakon toga u texturi slike.
  Ultra hd nema smisla na manjim ekranima, urednik CNETa je iz svog iskustva dao primjer na panasonicovoj 103″ plazmi koju gleda sa cca 3 metra I na kojoj ultra hd ne bi imao smisla I da je full hd više nego dovoljan.
  Druga je stvar uzeti 55″ ultra hd panel I gledati ga sa metar ili manje… pozdrav

 3. Bok Darko,

  prvo da te stvarno pohvalim za ovaj odličan članak, slično kao i prvi komentar ovog članka imam i ja razmišljanja, prvenstveno tu mislim na OLED, koji čekam već godinama i stvarno fala Bogu da konačno više dolazi, iako realno, mi kupci srednje i male klase moramo još čekati sigurno punu godinu dana da OLED TV dođe u manjim dimenzijama i da ne bude preskup.

  Također bi pohvalio tvoju stranicu HDTV i uloženi trud stvarno svaka čast, čak i moj stari koji ima 63 godine je preko vaše stzranice našao koji TV da kupi :)

  Još jedna stvar Darko koju bi tebe pitao je preporuku ako možeš napisati, i ako takav TV postoji, želim LCD/LED TV kojim preko wirelessa mogu gledati filmove na njemu, u mkv i x264 formatu fullhd, nadam se da razumiješ o čemu pričam.

  Hvala,

  Josip

 4. Molim Vas pomoć.Naime uređujem stan i naravno došao sam do opremanja dnevnog tj kupujem TV i kućno kino. Molim Vas pomoć pri kupljni TV. buđet za tv je 5500 kn a za kućno kino 2 000 Kn. Udaljenost od tv do kauča je cc 3,5 m. naime zapeo mi je za oko ovaj poljednji panasonic od 42 (107 cm). Najčešće će se na Tv gledati sport. molim Vas koji Tv biste vi kupili.

  Hvala

  1. Poštovani

   lijepo molim info koji tv preporučujete za kupnju do max iznosa od 5000 kn, dijagonale u rasponu 107 do 119 cm. Bitno mi je da okvir nije crne boje (može biti,prozirni,bijeli,srebrni), sviđa mi se i da ima pozadinsko osvijetljenje kao npr Philipsov ambilight, 3D nije obvezan, po mogućnosti da ima i smart tv-wifi, naravno odličnu sliku, usb priključak,full hd,4mpeg, dvbt.

   Unaprijed zahvaljujem

   Lijepi pozdrav
   Marina

 5. Bog Darko,

  treba mi hitno strucna pomoc. Odrasla sam u njemackoj i vec se unaprijed isricavam ako se ne znam ispravno izraziti.
  Ovako kupila sam u njemackoj Smart Tv samsungue50es6300. Sada, kada sam dosla u Trogir pokusala sam ga prikljuciti sto sam nekako i uspjela. Imam sve hrvatske kanale ali nazalost problem sa satelitskim. Naime mi moj pametni tv kaze da su gotov sva njemacka hdprogrami zakljucani, ustvari dobila sam info “Signal zakljucan”! Neznam sta da radim , u cemu je Problem? Ako ikako mozete zamoliola bi za vasu pomoc.
  hvala

 6. Pozdrav Anita,

  Potpuno sam razumio poruku i probati ću vas savjetovati. Dakle, pitanje koje se postavlja jest kako ste u Njemačkoj pratili satelitske programe, odnosno jeste li imali neki zasebni uređaj koji ste povezivali na TV ili ste jednostavno imali satelitski priključak (kabel) koji ste direktno povezivali u TV bez ikakvog zasebnog uređaja? Moguće je da ste bili unutar sustava koji je dekodirao programe (na razini kuće/zgrade gdje ste stanovali) pa sada kada ste se spojili na satelit bez tog sustava ne možete gledati programe.

  1. Bog Darko,

   hvala ti na brzom odgovoru, naime ja sam tv prvi put prikljucila ovde kod nas u trogiru, bio je potpuno nov. Sada sam po njemackim straniciama vidila da svi imaju taj Problem, jer su sada svi HD programi dekodirani i potrbna mi je taj neki CI Modul koji ce otkljucati Signal: Sada me zanima dali postoji taj modul u HR ili da li bi kada bi ga kupila u njemackoj ovdje kod nas funkcionirao.

   hvala

 7. Pozdrav

  Samo me zanima imate li kakvih informacija o Philipsovim modelima za 2013. godinu, ima li napretka u usporedbi s prošlogodišnjim modelima, konkretno serije 5000 jer sam htio uzeti navedeni televizor prošlogodišnje serije, pa sam i dalje zainteresiran za tu seriju.

  Hvala

 8. Darco, pozdrav!
  Nekako mi se namece, logicno pitanje, da li bi imalo sanse da Vase recenzije “prosirite” u vidu uporednih testova? Npr. uporedni test ili recenzija, kako god, Philips iz serije PFL7008 i LG 860V.
  S pozdravom,
  Zoran

   1. Pozdrav Darco,
    prvo – sve pohvale za članak, odlično napisano. Drugo – kada planirate raditi taj usporedni test F8500 i VT60?

 9. Dobar članak i mogu reći da su mi neke stvari malo jasnije :) al ovdje se večinom priča o Tv koji su u visokom i jako visokom rangu :) mene zanima trenutno na domaćem tržištu, koji bi smart lcd tv bio best buy do 4000,00kn? ako je moguće dobiti odg na to pitanje

 10. Poštovani Darko,puno sam citao o recenzijma i modelima tv-a ali ipak neznm vise za sta bi se odlucio pa te ovim putem molim da mi pomognes u odabiru i skratis mi muke….dakle tv ce se gledat sa daljine 3m ,mislim se plazma ili led(pomagaj) bitan mi je sd signal i opcenito slika tog tv-a,nevolim tromost i spore radnje aplikacija,nije mi bitno za gaming al ponekad bi ga spojio na laptop da pogledam neki film, seriju ili streaming borbe UFC-A,jako bitno mi je sta cu gledat vecinom na njega filmove i razne sportove od toga primarno nogomet…..imam ovde neke modele koje sam ja odabrao a ako ti imas kakvu bolju sugestiju bit ce mi drago je prihvatit : Panasonic TX-P42ST50e = 5.999kn , Philips 40PFL5507 = 4.699kn , Philips 42PFL5008K/12 =6.200kn ,Philips 40PFL4508H/12 = 5.500kn , SamsungPS43F4500 = 3.399kn , SamsungUE40ES6100 = 4.799kn , SamsungUE-40F6100 = 5.999kn , SamsungUE40F6400 = 6.599kn , Samsung UE40EH6030 = 3.999kn ,LG 42LM620S = 4.899kn , LG 42LM640S = 5.599kn , uff.. to bi bilo to, unaprijed zahvaljujem i jedva cekam tvoj odgovor LP

 11. Magrao, znam da si trazio odgovor od Darca, ali…pretera ga brate! To sto si naveo od modela je toliko razlicito da Ti covek verovatno nece ni odgovoriti!
  Pa hoces i na PC, a ponekad i neku igricu, a i film sa kompa…pa Ti hoces…SVE!
  Daj, suzi svoje dileme…na 2-3 modela, pa da diskutujemo.
  Lep (dobronameran) pozdrav!

 12. Zorane sve sta si napisao stoji,u tome i jest moj problem sta ni sam neznam za sta bi se odlucio….al evo kad si vec komentirao mozes mi i ti pomoci svojom sugestijom…..skratit cu listu na 4 modela : Panasonic TX-P42ST50e = 5.999kn , Philips 40PFL5507 = 4.699kn ,SamsungUE40ES6100 = 4.799kn , LG 42LM640S = 5.599kn to bi bilo to i naravno ako ima neki model koji je bolji od ovih svakako cu prihvatiti savjet ;) LP

 13. Magrao, ovo vec ima smisla.
  S obzirom da si rekao da Ti je bitna SD slika, onda bih se ja odlucio za Panasonic plazmu. Ostala tri modela jesu Smart modeli, ali opet zavisi cemu dajes prednost. Ako je to 3D, onda bi uzeo LG, ako su App. i sucelje…Samsung. Ali, ako imas dobar HD signal, npr. Sat Receiver…onda Philips ima najbolju (naj meksu, ali ostru)sliku….po meni.!
  Pozdrav!

 14. zorane imam b-net koji je sd signal 90% a najvise mi triba da je dobar taj sd signal i kazem ti ponekad da spojim laptop na tv.po mom misljenju i ja nekako najvise naginjem toj seriji Panasonic TX-P42ST50e pogotovo citajuci ovde komentare ,izgleda da se radi o tv-u koji je među forumasima najbolji tv u zadnjih 2-3 god. ako se nevaram…LP

 15. Zorane zaboravih jos nesto naglasit da se dvoumim između Panasonic TX-P42ST50e i Philips 40PFL5507 jer sam citao da je ovaj phil.biser među lcd-tv i da je fantastican al jedino da ima nekakvu manu, sporo biranje u menu-u i aplikacijama ,sad neznam koliko tu ima istine ako mozes pomagaj ..LP

 16. Da, da. Meni mu je malo sporiji i dizajnerski “zaostao”, ali postavi sebi pitanje: “Koja je sfrha V-a ili ekrana, zavisi kako gledas. Tebi treba sto bolja slika, a koliko sam ja procitao, a veruj, procitao sam dosta, i imao (Philips 32PFL5007 u kuci), s Philipsom ces biti vise nego zadovoljan. Ne moj da te SD signal vodi u kupovinu TV-a, jer danasnji televizori nisu ni napravljeni da ih cenis po SD signalu. SD signal je prevazidjena stvar, sem ovde kod nas na Balkanu!

  Pozdrav i lepo gledanje!

 17. Hvala ti zoki na podrsci,citajuci danas neke postove dosa san do spoznaje da ipak idem na LCD, e sad pomagaj jer sam jutros saznao o najnovijem modelu Sonya KDL-42W650A = 5000kn(ima bit da je tv savrsen) i sad mi reci jel se isplati kupit njega ili Philips 40PFL5507 = 4700kn , LG 42LM660S = 5.999kn ili ,SamsungUE40ES6100 = 4.799kn mislim da imam sve na pladnju samo mi treba mala pomoc oko odabira a nadam se da ce i Darco da dođe i uvelike pomogne u mom zavrsnom odabiru …LP

  1. Sonyja 42W650A nisam imao priliku testirati, no čitam da je to LG-jev IPS panel što znači precizne boje i širok kut iz kojeg je slika stabilna, no kontrast mu je ograničen. Philips 40PFL5507 je jako dobar izbor ako možete podnijeti njegovo sporije sučelje nego kod konkurenata, dok bih Samsung UE40ES6100 opisao kao najbolje zaokružen model i između navedenih bih vjerojatno njega odabrao.

   1. hvala Darko na odgovoru jer sam se i ja najvise dvoumio oko ta dva modela tako da si mi skratio muke ,tija san te jedino pitat posto su to stariji modeli jer imas mozda nekakvu preporuku nekog novijeg modela da je u rangu ova dva modela ili mozda jos i bolji……LP

 18. Pozdrav svima,

  evo pošto sam davno postavio jedno pitanje (Ožu 26, 2013 ) na mail mi stalno dolaze odgovori na ovu temu, pa pgledam uvijek možda je netko odgovorio na moje pitanje, ali odgovora nema.. Još sam lijepo pozdravio Darka nahvalio ga s razlogom i opet ćorak..

  Pa si sad malo gledam, poslje mene je Anita postavila pitanje i Darko je skočio ko mali pesek i odmah odgovorio i mislim si kako sam glup, trebao sam napisati Ivana ili Nikolina :) pa bi Darkec odgovorio promtno i još sam se trebao malo pravit glupav pa bi mi sve lijepo objasnio :)

  Ali eto čovjek uči dok je živ, a ja pošto čitav svoj život pokušavam i živim pošteno nisam i neću varati pa ponovo pitam Darka i sve koji mogu pomoći:

  “Još jedna stvar Darko koju bi tebe pitao je preporuku ako možeš napisati, i ako takav TV postoji, želim LCD/LED TV kojim preko wirelessa mogu gledati filmove na njemu, u mkv i x264 formatu fullhd, nadam se da razumiješ o čemu pričam.”
  Evo ako netko zna odgovor ili mi može pomoći ako postoji neka druga opcija, ali da ne košta extra recimo 3000kn, dakle želim uz najmanju koplikaciju (wireless) gledati x264 – 720p – 1080p video fajlove na novom TV-u.

  Hvala svima,

  Josip

  1. Josipe ja nisam nekakav strucnjak al citajuci razne postove koliko ja znam nigdi neces naci LCD/LED TV sa opciom ugrađenog wirelessa a da mu je cijena do 3000kn takve stvari se dodatno placaju ,oni najosnovniji LCD/LED TV bez ikakvih aplikacija mogu imat takvu cijenu drugi su skuplji bas zbog tih dodataka koje kakvih…LP

  2. Pozdrav Josip,

   Isprika što nisam odgovorio na originalno postavljeno pitanje, toliko sam bio sretan nakon pročitana prva dva paragrafa s pohvalama da više nisam htio niti čitati, da se ne pokvarim :). Ipak, usporediti me s malim pesekom smatram da nije kulturno, bez obzira na sve.

   Što se originalno postavljenog pitanja tiče, za gledanje HD materijala najsigurnije rješenje jest nabava USB memorije na koju će stati takvi filmovi i njihova direktna reprodukcija putem media playera ugrađenog u TV. Wi-Fi prijenos može, no i ne mora biti dovoljan za glatku reprodukciju i iz mog iskustva on ovisi o mnogo parametara, posebno ako u kući se više uređaja paralelno spaja na bežičnu pristupnu točku.

   Inače, veliki broj TV-a danas ima ugrađen Wi-Fi i podržava DLNA funkciju tako da preporučujem da pogledate nedavno testirani Toshiba 39L4333DG ili Panasonic 39E6E, odnosno neki od Samsung/LG modela.

   1. Pozdrav Darko,

    hvala puno na odgovoru, nemoj se naći uvrijeđen to je bila isključivo šala :) A usporedio sam te sa malim slatkim pesekom koji skače za nogom ako ti je lakše hahah

    Uglavnom, za USB memoriju i spajanje na TV naravno znam, ali sve si nekako mislim da su već sad napravili koji TV da taj korak preskočim i da mogu preko WiFi reproducirat direktno sa diska fullHD kvalitetu, ali vidim da na tom područiju još uvijek šteka. DA LI RAZNI STREAMERI KOJI SE DODATNO SPOJE IMAJU BOLJI REZULTAT? (Iako imaju dosta velike cijene)

    Još jednom hvala i pogledat ću predložene modele,

    Pozdrav!

    1. Pozdrav Josip,

     Pod streamere pretpostavljam da misliš na linijske multimedijalni reproduktore poput Mede8era, Tvixa itd.? Meni osobno je to najpraktičniji i energetski najučinkovitiji način za uživanje u multimediji, imam model s ugrađenim tvrdim diskom i cijelom kolekcijom glazbe, filmova i slika i svakodnevno koristim bez ikakvih problema. Kod streamanja preko mreže sigurno je vrijeme učitavanja duže i više je komponenata u lancu…

    2. Pozdrav Darko,

     nije mi dao opciju odgovora ispod tvog zadnjeg komentara, pa ću iznad, pa ako vidiš vidiš :)

     Tako je, upravo sam na to mislio, Mede8era recimo, znači to je stvarno dobro rješenje samo što moraš platiti extra, a to me najviše kopka, zašto nebi sve bilo u TV-u (wifi) pa si puštaj i glazbu i filmove i slike sa PC-ja kojeg hoćeš.

     Pozzz

 19. :) Samo da pojasnim, ne tražim TV od 3000kn, nije bitno kolika je cijena samo da li postoji takav TV i koji je model da preko wireless-a LIVE STREAM sa drugog HDD-a ili sl. može reproducirati mkv x264 720p 1080p.

  Rekao sam ako takav TV ne postoji da onda alaternativno rješenje ne bih prihvatio da je skupo (npr 3000kn).

  Hvala

 20. Može preporuka TV 40-42″ do max 5500 kn,po mogučnosti da ima smart TV i 3D ,samsung,LG nove serije ili neki drugi proizvođač

 21. Pozdrav Darko,

  molio bih Vaše mišljenje za nabavku 3D Smart LED TV-a, veličine 42″ ili 46″, koji bi se gledao sa udaljenosti od oko 3m. Zanima me polarizacijski model ekrana, pošto su naočale jeftinije.

  U obzir sam bio uzeo prošlogodišnji Philips 42PFL6907K sa AmbiLight tehnologijom i dual core procesorom za smart funkcije te nešto skuplji 47PFL5008K ili 46PFL5007K koji je nešto tehnološki slabiji.

  S obzirom da ti modeli imaju LG-eve ekrane, razmišljam i o kupnji LG televizora dijagonale 46″ sa pozadinskim LED osvjetljenjem.

  Ciljana cjenovna skupina je do nekih 6.000 kn. Da li je LG bolji izbor od Philipsa, s obzirom na brzinu smart funkcija? Da li imate kakvu preporuku od konkurentnih modela – Samsung, Toshiba, Sharp, Sony, Panasonic?

  Da li je 42″ dovoljno za udaljenost od 3m, pod uvjetom da će se TV koristiti i za surfanje?

  Hvala na odgovoru.

 22. Pozdrav svima!
  imam jedno pitanje, na koje može biti što jednostavniji odgovor. Želim 42″-50″ TV za doma, gdje bi se prvenstveno gledali filmovi (Blu-ray) i igre (PS3-PS4) ali ujedno i TV kanal (SD, ali i HD). Osvijetljenje je otprilike svijetlije pa neće biti problem i prigušiti ga ako će biti potrebno. Odmak o TV-a je varijabilan, znači može biti koliko je potrebno (trenutni prosjek 3-4m). E sad, kad sam vjerojatno sve što sam trebao naveo, pitanje glasi :):) Plazma ili LED, cijena nije bitna. Osobno preferiram Panasonic ali ako postoji “bolje”… :) i ako je moguće odmah i model, guglat ću dalje ja :)

  Hvala!!

 23. pozd. svima.. mozetel mi pomoci oko odabira televizora.. sony 40W905 – samsung 40F7000 – philips 42PFL7108K .. sta mislite koji je najbolji.. hvala puno..

 24. Pozdrav svima!
  Mogao bi knjigu napisati ali ne zelim vas tlaciti jer nema smisla.
  Evo u najkracim crtama…
  Odlucio sam se za kupnju novog televizora.
  Imam dilemu izmedju Panasonica Tx-L42e6e ili Sony-a KDL-42W650?
  Vjerujte mi da danima razbijam glavu i pitam se sta je najbolje za mene jer
  znam koliko sam mukotrpno radio ovo ljeto za te novce pa evo zamolio bi Vas koje izuzetno cijenim i postujem Vas rad da mi olaksate kupnju!
  Sta bi vi uzeli na mome mjestu,kao da za sebe uzimate?
  Evo toliko Vam vjerujem da koji god mi rekli ja ga uzimam jer vam vjerujem sto posto!
  Svaka pomoc,savjet od svih dragih ljudi dobrodosla!

  Zahvaljujem Vam unaprijed!

 25. Pozz , treba mi savjet za tv ,lcd led, do 8000kn , udaljenost od ekrana 2.2m , gledam velicinu 46-47 inch, puno? , da li bi ponuda philipsa i LG-a o 5 god garancije trebala bit presudna za odabir jednog od njihovih modela?
  ocekivanja od tv-a :
  *min. lag u smart tv opcijama (surfanje), sve opcije koje nudi da rade besprijekorno.
  *kvaliteta slike dobra toliko da amatersko ne moze primjetit nikakve iritantne detalje
  *pozeljni vijek trajanja tv-a 8 god

 26. POMOĆ? TREBAM KUPITI TV ZA LOKAL OD 60(152).DVOUMIM IZMEĐU LG LED 60LA620S(11.500,00KN) I SHARP LC60LE635(9500,00KN),ILI IMATE NEKI DRUGI PRIJEDLOG?HVALA

 27. Bok Darko (imenjak!),
  Molim za mali savjet oko kupovine novog TV-a (standardno pitanje!). Kao primjer ću navesti LG 42LA620S, ne zato jer sam taj već odabrao, nego sam do sada LG najviše proučio, pa me zanima što mislite o istome, te nešto u tom rangu od drugih proizvođača. Inače sam razmišljao i o LA667S ili LA691S, ali nekako mislim da bi 620 bio zadovoljavajući za naše potrebe.
  Najviše se gledaju filmovi, za sada preko lokalne kabelske u SD-u, ali uskoro dosta toga u HD-u, te sa DVD-a, sport se slabo gleda, 3D mi je interesantan ali ne prepuno (možda zato jer sada nemam mugućnost i naviku na to), jako mi je interesantan pristup internetu, a najviše me interesira da ima dobar multimedia player (slike, video…). Gleda se sa udaljenosti oko 3,5 m, pa mislim da je 42″ u redu!
  Od drugih proizvođača najviše me zanima SAMSUNG, koji se najčešće spominje kao glavi konkurent LG-u, te koji bi njihovi modeli bili u tom rangu. Naravno, molim i vašu preporuku vezano na odabir i proizvođača i modela. Preporuka ne mora biti vezana samo uz trenutne cijene pojednih modela i akcije u trgovinama (uloženo-dobiveno), nego i na samu međusobnu kvalitetu uređaja.

  Zahvaljujem vam puno na odgovoru!
  Pozdrav, Darko

 28. Pozdrav,
  Naravno, potrebna mi je pomoć oko kupnje nekog “best buy”TV-a
  Udaljenost gledanja je 3,5m
  Totalni sam laik oko Tv-a, ali bi da ima:
  USb snimanje
  fullhd
  i dobar multimedija player

  i to da sve stane u oko 3500kn (ako takvo nešto uopće postoji;))

  Pozdrav & Hvala
  Vlado

 29. Pozdrav Darko,
  nedavno sam kupio lg 50la620s (zamjenio sam lg 42lm670s – poklonio) i sada mi se pojavio problem kada moram prebaciti program sa satelita na zemaljsku, da napravim puno koraka od jednog do drugog programa. Prije sam samo pritisnuo broj. Napominjem da sam sa predhodnim tv-om bio jako zadovoljan. Sada mi ovo malo smeta i dali jednostavno mogu prebacivati kanale? Hvala!

 30. Poštovani g. Darko,

  molim Vas za pomoć. Totalni sam laik što se tiče ovih novi tv tehnologija. Kupujem Tv, a ne znam što odabrati. Trebam veličinu 42″, da mogu spajati usb stick ili externi hdd, da mi čita većinu filmova za usb-a, uglavnom trebam tv do 5000kn. Što mogu dobiti najbolje za te novce? Hvala na pomoći.

  1. Poštovani,

   Moj savjet jest da pogledate listu Best buy modela za ovu godinu i na osnovu veličine dijagonale odaberete onaj koji nudi najviše. Što se čitanja filmove preko USB-a tiče, obratite pažnju na LG-jevu LA i Samsungovu seriju 6000.

 31. Zdravo Darko, zaintersovan sam da kupim led tv, i tako sam poceo da citam vashe recenzije koje usput receno su odlicni. Imeno imam jedan veliki problem t.e. dilemu zainteresiran sam izmegju dva tv i toa sony 46 W905 i Samsung 46 F8000, cena im je otprilike ista, no veoma ce mi znaciti vashe mislenje i sugestija kao profesionalac u ovoj oblasti, ili pak mislite da je bolji neko treci tv bolji u toj klasi i po slicnoj ceni.
  Pozdrav i hvala unapred.

  1. Poštovanje Vladimir,

   Hvala na komentaru i riječima pohvale. Oba modela pripadaju samom vrhu ponude LCD televizora za 2013. godinu i samim time odabir nije lagan. Odličan dizajn, vrhunska kvaliteta izrade i brojne mogućnosti vrijede za oba modela. Kvaliteta slike je izvrsna u oba slučaja (posebno nakon kalibracije), tako da niti tu nemamo jasnog pobjednika. No Samsung ima prednosti u vidu bolje izvedene Smart TV platforme, izbornika i ugrađenog USB media playera, te isto tako ima jedinstvenu mogućnosti hardverske nadogradnje za idućih 6 godina. To znači da već sada izvrstan Quad Core procesor i Smart Hub Smart TV sučelje ćete moći za nekoliko godina nadograditi s jačim procesorom i najnovijim sučeljem, te tako imati bolju podršku proizvođača za nove servise i veću brzinu rada. Upravo zbog toga bih prednost dao Samsungu.

   Kao jeftiniju alternativu s boljom kvalitetom slike od ova dva modela (posebno kada se ekran gleda iz većeg kuta) preporučio bih Panasonic TX-P50ST60E plazmu.

 32. pozdrav molim za malu pomoć

  imam plazmu panasonic 42GT50 ali htio bih uzeti neki drugi led s pasivnim 3D a da ima tu kvalitetu slike u SD i HD veličina ekrana 42 i 47 zanima me vaša preporuka hvala

  1. Poštovanje,

   Na ovo pitanje bi pojedini mogli odgovoriti u stilu da nećete naći pasivni LCD koji ima kvalitetu slike jedne GT50 plazme što jest točno ako očekujete podjednaku kvalitetu crne boje i kontrast, no alternative postoje. Od polarizacijskih modela pogledajte LG-jev LA690S u 42″ ili 47″ izvedbi, odnosno Philips PFL5008K, dostupan u istim dijagonalama s obzirom da se radi o istom LG.Display panelu unutra. Uz odgovarajuće podešavanje slike vjerujem da ćete biti zadovoljni.

   1. hvala na odgovoru imam još jedno pitanje televizor koji gledam je LG LED TELEVIZOR 47LM960V i PANASONIC LED televizor TX-L47DT60E PA vaša preporuka hvala

 33. Poštovanje Darko,

  dvoumim se u kupnji izmedju Sony 55w905 i Samsunga 55f8000. Što se tiče reprodukcije SD kanala na w905 je stvarno savršenstvo, velik raspon boja, perfektna crna, sveopća ugladjenost i jasnoća. Triluminos stvarno radi svoj posao..
  Na Samsungu to nije slučaj, kao da su sve boje lagano isprane, nemaju dubine ni topline kao na Sony-u. Jedino što mi se stvarno svidja je smart platforma i perfektan dizajn..
  Pitanje, dali se može na Samsungu F8000 kalibracijom dobiti takav svježi prikaz i dubina boje kao što je na w905?, a što se tiče uglađenosti SD kanal dali možda w905 ima bolji čip za skaliranje od f8000?.
  Hvala na odgovoru

  1. Poštovanje Boris,

   Sony u visokoj klasi nudi vrhunske televizore i smatram da je prava šteta što kod nas predstavništvo nije zainteresirano ustupiti nam modele na detaljna testiranja kako bismo to prezentirali publici. Moji dojmovi vezani za W905 model se poklapaju s Vašima i po pitanju kvalitete slike bez kalibracije malu prednost bih dao Sonyju u odnosu na Samsung. Samsungov F8000 model je također vrhunski podešen, no koliko god da je njegov procesor slike hvaljen, smatram da Sony i dalje radi bolje procesiranje što se najbolje vidi kod SD signala.

   Na pitanje vezano za dinamiku boja na Samsungu, treba istaknuti da F8000 model ima vrlo precizne boje kada su u pitanju standardi, tako da je moguće da u trgovini ili gdje ste ga imali prilike gledati nije se toliko isticao. Moguće je da Sony u svrhu prezentacije ima dodatno naglašene boje i proširen raspon koji ne odgovara rasponu originalnog sadržaja, pa gledanjem prostim okom djeluje da ima bolje boje. Iz mog iskustva, prenaglašene boje mogu djelovati impresivno na početku, no jednom kada se naviknete na preciznu sliku nećete moći vjerovati koliko dobro filmovi izgledaju i koliko je slika prirodna kod takvog prikaza.

 34. Dok Darko kao strucnjak ne odgovori moj ti je savjet uvijek gledaj sliku.Ni jedna smart platforma ne vrijedi nista to je samo marketing zezat ces se 10 dana i neces vise nikad pokrenuti.Ja sam cuuuo da taj sony ima do sada najbolje boje koje su u rangu sa plazmama i ja bi licno sony.Darko i mene zanima koji po tvom misljenju je bolji ako se gleda samo kvaliteta slike?

 35. Pozdrav Darko, molim Vas mišljenje o Sharp modelu LC-60LE752E, 60″.
  Dobrodošle su i preporuke za modele u 60″ i više, cijenovnog razreda do 15.000 kn.
  Fokus je kvaliteta slike, dužina sobe 6m.
  Unaprijed hvala na odgovoru.

  1. Pozdrav,

   LC-60LE752E je veliki televizor za malu cijenu, koliko vidim ona iznosi 9.999,00 kn. Nisam ga testirao tako da ne mogu puno reći od njemu osim na osnovu specifikacija. LCD s bočno postavljenim LED osvjetljenjem, bez lokalnog zatamnjenja, deklariranog kontrasta od 5000:1 i 100 Hz panel. Takve specifikacije na ovako velikoj dijagonali mogu dati dobru, no ne i izvrsnu sliku, posebno ako pozadinsko osvjetljenje nije idealno implementirano pa imate mjesta na ekranu gdje jače, odnosno slabije probija. Zadnji Sharpov model koji sam testirao, 46″ LE830 je pokazao upravo te slabosti, lošu uniformnost i slabu crnu boju: https://hdtelevizija.com/2012/04/01/recenzija-3d-tv-lcd-sharp-aquos-lc-46le830-830-serija/4/

   Sukladno tome, radije bih uložio u apsolutno najbolju kupovinu u velikim dijagonalama, Panasonicovu ST60 seriju. Model TX-P55ST60E je dostupan po cijeni od 10.999,00 kn, a 65″ TX-P65ST60E po 15.999,00 kn. Alternative među LCD modelima postoje, no za najbolju kvalitetu (posebno kod filmova), ovo je najbolji izbor.

   Naravno, s obzirom na veličinu dijagonale kalibracija ekrana je poželjna, za što mi se možete javiti na darkoAThdtelevizija.com

 36. Pozdrav svima ako moze mala pomoc :) dvoumim se izmedju LG 42ln5400 i Panasonica tx-l39bl6 pa mi sad recite po vasem misljenju sta je tu bolje? Hvala.

 37. Pozdrav.

  Dvoumim se između ova dva TV-a, Samsung F6800 i Panasonic ST60, zanima me vaša preporuka i koju veličinu odabrati? TV bi se gledao s 4 – 4.5m.

  Unaprijed zahvaljujem

  1. Pozdrav,

   S obzirom na udaljenost preporučio bih dijagonalu od 50″ i u tom slučaju je Panasonic ST60 bolji odabir (veći kontrast, realističnija crna boja, sigurno bez probijanja LED osvjetljenja za razliku od LCD-a).

 38. Pozdrav,

  Trenutno imam Sony Bravia 36″, pa bi kupio novi televizor koji ima mogucnost aplikacija i 3D. Obavezno novi televizor ne moze biti veci od 36″ (jer ne moze stati izmedju komode) a izdvojio bi 5000kn – 8000kn

 39. Ovako sad sam pogledao stari tv on je 37″. A dimenzije komode su 84x56cm pa me zanima dali se moze naci dobar tv u toj dimenziji na odnosu prema drugima i cijeni ?
  A postoji jos jedan mogucnost da izvadim ukrasne daske sa komode i da tv drzim malo prema vani onda dobivam 94cm sto je za 10 cm vise. Ali onda tv ne smije prelaziti 14cm sa stalkom u debljinu jer bi virio van komode.

  1. Komode su svima problem – njihovim vlasnicima jer ograničavaju pri izboru novog televizora, a isto vrijedi i za proizvođače koji žele plasirati veće dijagonale, a najviše se i dalje prodaju 32″ modeli (i to daleko najviše).

 40. Zorane nisam nista mislio lose, nazalost imam taj problem sa komodom i nemam bas dobar izbor izmedju tv-a. A pitanje za darka dali se moze naci “dobar” 37″ koji bi stao u sirinu od 84cm.

  1. 37″ dijagonala je maknuta s tržišta prošle godine od strane vodećih brandova i zamijenjena s 39″. To možete vidjeti ako aktivirate filtere 37″ za veličinu i 2013. za godinu u HDDb bazi televizora (www.hdtelevizija.com/hddb). Pronašao sam samo Grundig LCD TV 37 Vision7 37-7950T – jedini 37″ TV trenutno dostupan, no ne mogu ga preporučiti jer ga nisam testirao niti susreo uživo…

 41. “Tuzno” mi je kada citam da ce jedna komoda odluciti koji TV ce neko kupiti.
  To je kao kada bi kupio 5.1 sistem i sve zvucnike poredjao na isti zid, jer tu…ima mesta. :)

 42. Zorane ne mogu komodu od 3000eura izbaciti samo tako radi TV, moram smisliti sta je najbolje i dali ikako da mjenjam TV dok imam jos ovu komodu a darku puno hvala na odgovorima.

 43. Damire,
  ne, nemoj me pogresno shvatiti, molim Te. Ja sam Ti malo “zaludjenik” sto se tice tehnike i neke stvari ne mogu da “svarim”. Mislim da Ti Darko i niko ko posecuje ovaj sajt ne moze pomoci. Uzmes metar i odes u radnnju sa TV-ima i…kupis jedan TV od 84cm. sirine.
  Ja bih dao 3000 eura za TV, a za komodu…ako ostane. Ali, znas kako se kaze:”Sto ljudi, sto cudi”! :) I…uzivaj! Zelim da budes zadovoljan sa slikom koju ces gledati!!!
  Pozdrav!

  1. U potpunosti razumijem i jednu i drugu stranu, no konkretno doma imam Damirov slučaj – staru no vrlo kvalitetnu komodu od punog drveta koja je rađena za neka druga doba što se tehnike tiče. Prvo sam u njoj imao 32″ LCD, onda 39″, a sada sam skužio da čak mogu staviti i 42″ s tankim okvirom, samo što moram ploču izvući dosta prema van i na njen unutarnji dio staviti uteg. Trenutno mi se iza televizora nalazi girja od 16 kg :).

 44. Pozdrav,

  pohvale za stranicu o HD tv-ima i lijepo je vidjeti takve stranice na hrv. jeziku. Dvoumim se između LG LED TV 47LA667S i Samsung UE46 F6500,većinom bi bilo sportskog programa,usb i smart aplikacije me zanimaju dosta,nekako mi se čini samsung bolji ali volio bih čut vaše mišljenje,udaljenost 4-4,5m, dal je dovoljno 47incha na toj udaljenosti ili da se ide na 50-55?

  1. Pozdrav i hvala na lijepim riječima. Ako je u pitanju sport, onda je Samsung bolji izbor zbog veće oštrine slike u dinamici. Trenutno u sobi imam 55″ i gledam ga s udaljenosti od 4 metra i mogu reći da je to taman dijagonala i da nešto manje od toga jednostavno je premalo :).

 45. Što mislite o funai tv-ima povoljni su vani ih hvale da su odličan omjer cijene/kvalitete htio bih vaše profesionalno mišljenje FUNAI 46FD753P -3999kn i FUNAI 39FL753P -2899kn imaju jamstvo 5g.Bilo bi dobro da ih “bacite pod nož”.Sve pohvale za web.

 46. Pozdrav svima,

  trebam par savjeta:
  Naime, trebam uzeti TV i uopće nemam pojma koji jer ima toliko modela da sam se izgubio u svemu tome. Udaljenost od teleke je cca 2m (uzmite u obzir da sam još i ćoro – naočale velike dioptrije, jbg struka odradila svoje) pa mi se 42″ čini malo pre malim (ispravite me ako sam u krivu).
  Na raspolaganju je cca 7000kn koje sam voljan izdvojiti za što bolji tv sa što boljom kvalitetom slike (smart funkcija mi je apsloutno nebitna pošto će tv biti spojena raspberry pi) a naknadno će na telku biti okačen xbox ili ps4 (to je neka druga dvojba, ali mislim da će bti ps4). E sad, koje vaše preporuke? Ja malo naginjem prema plazmi (recimo samsung ps51f5500) ili određenim panasonicovim modelima.

  Hvala svima koji će odgovoriti i phvala autorima stranice na jednoj iznimno detaljnoj (možda i previše detaljnoj za nas smrtnike) stranici.

 47. Poštovani

  lijepo molim info koji tv preporučujete za kupnju do max iznosa od 5000 kn, dijagonale u rasponu 107 do 119 cm. Bitno mi je da okvir nije crne boje (može biti,prozirni,bijeli,srebrni), sviđa mi se i da ima pozadinsko osvijetljenje kao npr Philipsov ambilight, 3D nije obvezan, po mogućnosti da ima i smart tv-wifi, naravno odličnu sliku, usb priključak,full hd,4mpeg, dvbt.

  Unaprijed zahvaljujem

  Lijepi pozdrav
  Marina

  1. Za sada samo iz druge ruke od ljudi koji su ga isprobali i generalno se svi slažu da je poboljšanje u odnosu na prošlu godinu i jako praktično za koristiti. Sutra idem isprobati nove modele pa ću objaviti dojmove…

 48. Jedva čekamo sutra!!!!!
  Usput,žašto ne brišeš postove one dvojice koji su odavno prešli granicu dobrog ukusa.
  Nikada na ovoj starnici nije bilo takvih riječi.

 49. Bog Darko,

  imam LG lm620s 37″ u sobi i zadovoljni smo (reprodukcija filmova putem hdd i bnet tv programa, jedini je problem bežični internet koji šteka).
  Za dnevni boravak (gledanje s 4-4,5m) bih nabavio nešto do 13.000 kn. Fokus je na sportskim prijenosima (nadolazeće svjetsko :)). Može preporuka, please?!

 50. Pozdrav.

  Koje je Vaše mišljenje o LG 42LN575S televizoru?
  Zanima me kupnja televizora 40-42 dijagonale. Funkcije Smart TvV i 3D mi nisu bitne, pogotovo ne 3D. Raspoložive financije do 4000 kn.
  I još jedno pitanje. Koliko je bitna frekvencija slike i dal je 100 HZ dovoljno? Čuo sam svašta o tome, pa mi je teško procijeniti što je točno.
  Hvala!!!!

 51. pozdrav…evo može samo kratko da mi kažete dal se isplati uzet samsung UE40F5500…na akciji u elipsu…3500kn…
  ili philips 40pfl3008h koji oko 2900kn i ima 5god jamstva…a može i još neka preporuka te veličine i cijene do 4000kn
  hvala

 52. vecer

  moze li savjet, planiram uzeti tv ali se dvoumim izmedu PHILIPS 47PFL7108K ili PHILIPS 47PFK6589 moze pomoc i vasa neka preporuka ako ima sta bolje u toj klasi a za istu kolicinu novaca.

 53. Pozdrav!
  Kupila sam prije par dana Panasonic smart tv TX-L32E6E (2013.godina) i nemogu nigdje pronaći kako da izgasim reklame od televizora,i automatsko listanje slajdova tj. zaslona koje uz to i prikazuje prozorčiće u kojima mi pišu informacije kako mogu dodat novi zaslon te otvaraju vierinu trgovinu sa aplikacijama.
  Hvala puno unaprijed!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!