LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija: Philips 40PFL8008S (8000 serija) 3D LED LCD Smart TV

philips-pfl8008-header

Philipsove modele srednje klase smo detaljno provjerili u usporednom testu prošli mjesec, a sada je došlo vrijeme da provjerimo kakve performanse nudi proizvođačeva serija 8000, a koja pripada segmentu visoke klase. Uz najave da bi serija 9000 trebala biti Ultra HD, serija 8000 bi mogla ostati kao sam vrhunac Full HD televizora koji Philips lansira na tržište ove godine, što ga čini privlačnijim s obzirom na visoke cijene koje trenutno drže proizvodi s “Ultra HD” i “4K” oznakama u specifikaciji. Testiramo model veličine 40″, odnosno 102 cm, opremljen dvojezgrenim procesorom, Perfect Pixel HD procesiranjem slike, ISF postavkama za preciznu kalibraciju slike,  lokalnim zatamnjenjem, Ambilight XL osvjetljenjem s tri strane, osvježavanjem od 1400 Hz i aktivnim 3D prikazom.

Video pregled (video overview)

hdtelevizija-youtube

HD Televizija YouTube kanal >>

Specifikacije (specifications)

 

Specifikacije
Proizvođač Philips
Model 40PFL8008S
Tehnologija prikaza LED LCD
Veličina ekrana 40 inča / 102 cm
Energetska klasa A (94 kWh godišnje)
3D Ready/3DTV Da, 3DTV
Aktivni / polarizirajući 3D prikaz
aktivni
Osvježavanje zaslona 1400 Hz Perfect Motion Rate
Lokalno zatamnjenje da
Rezolucija Full HD, 1920×1080
Broj HDMI priključaka 4
Optički/koaksijalni audio izlaz Da/Ne
USB priključak Da (x3)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
DVB-T/DVB-C/DVB-S Da/Da/Da
DVB-T2 / DVB-S2 Da/Da
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264 Da/Da
Zemlja porijekla: Mađarska

Poveznice:

Službena stranica >>

HDDB baza televizora >>

Dizajn

philips-8008-front-view

Brzi info
Dizajn u jednoj ravnini Boja okvira Materijal okvira Zaslon Rotacija stalka
ne crna plastika sjajni s filterom da

Philipsov PFL8008 model prati kompanijin prepoznatljiv dizajn tankog okvira, zaobljenih bridova i elegantnog stalka tankih profila i kromiranog izgleda. Okvir počinje sa širinom od svega 0.8 cm, te se prema stražnjoj strani lagano širi do dimenzije od 1.2 cm, što ga i dalje čini vrlo tankim i u skladu s trendovima. U donjem dijelu je na proširenom dijelu Philips postavio svoj logotip male veličine fonta, statusnu LE diodu koja svijetli crveno kada je TV u stanju pripravnosti, IR prijamnik i na kraju tu je i ugrađena kamera. Nagib kamere nije moguće mijenjati niti je istu moguće zaklopiti kako se ne bi narušila privatnost korisnika što je tema koju je Samsung prošle godine otvorio svojim modelima, te ove godine popravio kako smo vidjeli u testu modela F8000 LED LCD-a. Smatramo da je Philips također trebao osigurati privatnost integracijom pokrova za kameru koji bi se ručno mogao regulirati. Ažuriranje 28.07.2013. Moguće je zatvoriti kameru pomicanjem klizača koji se nalazi s donje strane, čime je privatnost zajamčena.

philips-pfl8008-integrated-
Ugrađena kamera s u donjem dijelu okvira.

Kvaliteta izrade iako u cjelini solidna, nije nam se svidjela kada je tamno srebrni okvir u pitanju. Postoji zračnost između njega i plastičnog kućišta poleđine televizora, te se pod prstima isti može pomicati milimetar do dva naprijed – natrag. Za televizor ove klase to je svakako jedan od minusa – posebno kada su modeli serija 5000 i 6000 pokazali bolju kvalitetu izrade.

Stalak je onaj isti koji smo vidjeli kod usporednog testa modela PFL5008 i PFL6008 – kompaktan je i dobro izgleda, te zauzima minimalnu površinu na podlozi. Njegova montaža je jednostavna i svodi se na pritezanje ukupno šest vijaka. Stalak čvrsto drži televizor na podlozi, te nudi mogućnost rotacije cca. 20 stupnjeva lijevo – desno.

philips-pfl8008-thickness
Dubina televizora u odnosu na Blu-ray ambalažu.

Poleđina je u potpunosti izrađena od plastike, te na njoj nalazimo paletu priključaka i ukupno 32 točke s LE diodama, postavljene na tri strane za dinamično osvjetljavanje zida iza televizora.

philips-pfl8008-ambilight
Pogled na upaljeno Ambilight osvjetljenje.

Televizor je dubine 3 cm posvuda osim u donjem dijelu gdje se nalaze zvučnici, te je tamo dubina 5 cm.

philips-pfl8008-back
Philips PFL8008 – poleđina.

Za razliku od modela serija 5000 i 6000, model serije 8000 posjeduje dva zvučnika postavljena s pogledom prema podlozi i dva zvučnika s pogledom prema pozadini, a koji su namijenjeni reprodukciji tonova srednjih i niskih frekvencija.

U cjelini, Philipsov PFL8008 model atraktivno izgleda i opremljen je s mnogim naprednim značajkama, no bez posebnih dizajnerskih istupa kao u slučaju korejske konkurencije. Kvaliteta izrade, iako solidna, nije takva u svim segmentima i to vidimo kao glavni nedostatak ovog segmenta analize.

Daljinski upravljač (Remote Control)

philips-pfl8008-remote
Daljinski upravljač s QWERTY tipkovnicom na poleđini.
Brzi info
Boja
Materijal Komunikacija Pozadinsko osvjetljenje Dodatno
crna plastika IR ne QWERTY tipkovnica, žiroskop (emulacija kursora)

Kao i kod modela PFL6008, tako i u ovom slučaju daljinski upravljač uz klasičan raspored tipki s jedne strane, posjeduje i QWERTY tipkovnicu s druge strane, kao i ugrađen žiroskop koji omogućuje emulaciju kursora na zaslonu. Namjena QWERTY tipkovnice i žiroskopa jest olakšano korištenje Smart TV platforme i njenih aplikacija, a sve to bez potrebe za povezivanjem zasebne tipkovnice i miša na USB utore televizora.

Kvaliteta izrade jest dobra, no voljeli bismo vidjeli uz model visoke klase i aluminijski upravljač, te pozadinsko osvjetljenje tipki – ili barem fosforescentnost.

Izbornici i Smart TV platforma (Menus and Smart TV platform)

philips-pfl8008-menu
Izbornik s predlošcima za sliku.
Brzi info
Vodič za instalaciju
Sučelje na hrvatskom jeziku
Smart TV naslovnica
Internet pretraživač
da da da da

Philips je zadržao isti dizajn čarobnjaka za instalaciju, izbornika i Smart TV platforme kao i kod ranije testiranih modela serija 5000 i 6000. Isto kao i kod modela 40PFL6008, tako i ovdje je vidljivo sporije sučelje nego u slučaju slabijeg 40PFL5008 modela, a razlog za to vidimo u naprednijem procesoru za sliku, a koji najvjerojatnije stalno radi i troši procesorsko vrijeme. Zbog toga su tranzicije između opcija relativno spore i daleko od glatkoće sučelja na kakvo smo navikli kod Samsungovih i LG-jevih televizora.

philips-pfl8008-smart-homep
Smart TV naslovnica

Smart TV platforma je ograničena na mali broj aplikacija za naše podneblje, te je njihov broj tako mali da ih možemo ovdje nabrojati:

 1. Facebook,
 2. YouTube,
 3. CNBC Real-Time
 4. Viewster
 5. Euronews,
 6. Social TV,
 7. Internet pretraživač (bez podrške za Flash),
 8. Meteonews,
 9. Screendreams,
 10. AUPEO! Personal Radio,
 11. Picasa Web albumi,
 12. Klix,
 13. Funspot i
 14. iConcerts

Putem App Gallery sučelja je moguće instalirati još Playboy, Private, Film & Start, tunin.FM digital radio, Hustler, Brazzers, Forno, Email, TED, VIAWAY, ebay, Energy NRJ, Myalbum.com i Net.hr. Veći broj aplikacija je dostupan ako se promijeni država, što je moguće pritiskom na zelenu tipku na upravljaču i izboru neke druge zemlje koja se nalazi na listi.

philips-pfl8008-epg
EPG vodič

Otvoreni internet pretraživač je pokazao stabilne performanse i zbog integracije QWERTY tipkovnice unos adresa i ispunjavanje formulara je jednostavno, međutim samo otvaranje stranica je sporo i na istima se ne prikazuju Flash sadržaji, što ograničava primjenu.

Od opcija za podešavanje slike, Philips nudi nekoliko predložaka za sliku, te za svaki od njih više kontrola za fino ugađanje. Tu su također i ISF predlošci namijenjeni profesionalnoj kalibraciji, a koja otvara ISF expert settings izbornik s dodatnim kontrolama. Osim slike, moguće je birati između više predložaka za zvuk, te također podesiti boju Ambilight osvjetljenja.

Kvaliteta slike (Picture Quality)

Televizor smo testirali sa zadnjom dostupnom verzijom softvera na dan objave recenzije (QF2EU-0.171.51.0). Kao glavni izvor HD sadržaja poslužila nam je Sony PlayStation 3 konzola i PC računalo, oboje povezani putem HDMI sučelja s televizorom. Za izvor sadržaja standardne rezolucije, iskoristili smo DVB-T antenski signal i nekoliko DVD filmova.

philips-pfl8008-fullhd
Scena iz filma Cherry 2000 – Full HD izvor reproduciran preko USB multimedijalnog reproduktora.

Philipsov 40PFL8008S televizor u segmentu kvalitete slike je pokazao jako dobre performanse, u skladu sa svojim statusom trenutno najboljeg ovogodišnjeg modela koji možete kupiti od ovog proizvođača. Glavne karakteristike slike su izvrsna preciznost u tvorničkim predlošcima, veliki kontrast, širok raspon boja, kvalitetno procesiranje sadržaja koji ne odgovaraju nativnoj rezoluciji zaslona i dovoljno širok kut gledanja za uobičajene konfiguracije sjedenja u dnevnim boravcima. Slika je dovoljno velike svjetline da ne bude zagasita i “dosadna”, a zbog implementacije Ambilight ambijentalnog osvjetljenja puno je lakše uživati u njoj čak i ako je prostorija potpuno zamračena. O preciznosti slike ćemo detaljnije govoriti u segmentu “Tvorničke karakteristike slike i kalibracija”, no i ovdje treba istaknuti iznimnu preciznost boja i RGB balansa zbog kojeg je korisniku dovoljno nakon kupovine odabrati Movie, ISF Day ili ISF Night predložak i uživati u sadržajima bez da si postavlja pitanje gleda li sliku koju je gledao i redatelj kada je stvarao konkretan sadržaj.

Philips je kroz testove procesora prošao vrlo glatko, te nas je iznenadio samo u segmentu otklanjanja nazubljenosti na dijagonalnim linijama na HQV Blu-ray testnom disku (1080i60 signal). To je test koji su praktički svi do danas testirani televizori, posebno oni visoke klase prošli bez ikakvih poteškoća, prikazujući tek blagi stepeničasti efekt kada se bijela linija našla pod kutem manjim od 10 stupnjeva u odnosnu na horizontalu. Philips je u ovom segmentu imao nešto izraženiju grubost bijele linije, premda smo još jednom provjerili da je naglašavanje oštrine (opcija Sharpness) na minimalnoj vrijednosti (0). Isti slučaj smo vidjeli i kod sekvence u kojoj djevojka svira violinu, te recenzent treba obratiti pažnju na ravnost četiri žice koje se nalaze na instrumentu. Ovdje također je Philips pokazao nešto jače vidljivu nazubljenost, a koja je tim izraženija s obzirom da se radi o relativno maloj, 40-inča velikoj dijagonali. Srećom, kod filmova i ostalih stvarnih sadržaja koje smo gledali s optimalne udaljenosti nismo uočili nazubljenost koja bi na sebe skretala pažnju, tako da će ovo brinuti tek najzahtjevnije korisnike.

philips-pfl8008-merida-brave
Scena iz filma Merida Hrabra (Brave), Blu-ray 1080p

Philipsov PFL8008S posjeduje 1400 Hz Perfect Motion Rate indeks, a koji bi trebao osigurati izvrsnu oštrinu slike bez zamućenja. Ovdje je još jednom potvrđeno kako se brojkama ne treba vjerovati i iako je u testovima ostvarena oštrina od 900 od ukupno 1080 linija koliko se nalazi na ekranu, to nije nikako moguće ako Perfect Natural Motion opcija nije barem na Low vrijednosti. Philips ima podijeljene kontrole za redukciju zamućenja (opcija Clear LCD) i za interpolaciju (Perfect Natural Motion), međutim kod testiranog modela bez obzira na to je li Clear LCD uključen ili isključen, pokretna rezolucija iznosi svega 300 od 1080 linija, što na razini 50/60 Hz televizora. Aktivacijom Perfect Natural Motiona oštrina je značajno veća, no tu je negativna pojava artefakata u slici, a koju smo jasno vidjeli gledajući glavni izbornik na Blu-ray izdanju filma Skyfall, a gdje se ime filma ispisano bijelom bojom prikazuje na pozadini sa scenama iz filma. Oko slova smo jasno mogli vidjeti artefakte, a koji nastaju zbog sporosti procesora i “nezgodnih” situacija gdje se u stvarnom vremenu ne može kvalitetno stvoriti novi okvir slike. Osim artefakata, filmskim sadržajima se ovom funkcijom dobiva izražena glatkoća što nije bila želja redatelja (da je želio veću glatkoću, snimao bi u 48 ili 60 sličica u sekundi, primjer je Hobbit Petera Jacksona).

skyfall-menu

Za razliku od 2D prikaza, a kod kojeg se najveća oštrina slike može dobiti samo aktivacijom Perfect Natural Motion opcije, u 3D prikazu to nije slučaj i Philips 40PFL8008S je u stanju prikazati svih 1080 linija za svako oko, što čini 3D sadržaje vrlo privlačnima svojom oštrinom i solidnom reprodukcijom boja. Kao i kod ostalih aktivnih 3D prikaza, tako i ovdje se može uočiti titranje bijele boje, no isto nije posebno izraženo i zasigurno neće smetati kod gledanja kraćih 3D sadržaja poput dokumentarnih filmova. Konkretno smo gledali Ultimate Wave: Tahiti 3D dokumentarni film i bili oduševljeni realističnim bojama i stabilnosti slike bez neujednačenosti pozadinskog osvjetljenja ili drugih anomalija (poput Dirty Screen efekta). Crosstalk, odnosno efekt dvostruke slike je malo izražen i tu vidimo napredak u odnosu na prošlu godinu, premda se i dalje tragovi slike za drugo oko mogu vidjeti, posebno na titlovima ili kontrastnim prijelazima.

philips-pfl8008-3d-glasses
Dva para aktivnih 3D naočala s opcijom igranja za 2 igrača.

Philipsov Perfect Pixel HD procesor svoje prednosti jasno pokazuje kod prikaza sadržaja standardne rezolucije, te osim pravilne reprodukcije isprepletenih signala, prikazuje sliku glatkih linija, čistih prijelaza i konzistentnog takta. Boje su precizne već tvornički, tako da smo i prije kalibracije gledali vrlo realistične boje ljudske kože, prirode i predmeta, a jedino što nas je zasmetalo bili su povremeni artefakti u vidu efekta roja mušica oko objekata u dinamici. Naime, redukcija MPEG kompresijskih artefakata je slaba i ne može otkloniti smetnje kod signala slabije kvalitete, za razliku od solidno učinkovite redukcije šuma u slici.

philips-pfl8008-rtl2
DVB-T izvor standardne kvalitete

Kada spominjemo šum u slici, treba naglasiti kako je isti originalno prikazan kod filmova, što nam je potvrdilo gledanje filma Umri Muški: Dobar Dan za Umiranje, a čiju smo recenziju Blu-ray izdanja nedavno objavili. Jedina napomena onima koji žele gledati originalnu sliku pravilne oštrine jest da kontrolu Oštrina (Sharpness) smanje s vrijednosti 2 na vrijednost 0, te da ju povećaju eventualno kod SD sadržaja. S druge strane, filmovi kod kojih šum nije prisutan u signalu, poput filma Hitchcock, a koji je sniman Red Epic kamerama, Philips PFL8008S će prikazati posve konzistentno, bez titranja piksela kao što je to slučaj kod plazma zaslona.

Kvaliteta zvuka (Sound quality)

Philips PFL8008S posjeduje ukupno četiri zvučnika, dva visokotonska s pogledom prema podlozi i dva srednjetonca s pogledom prema pozadini. Iako nas nisu oduševili niskim tonovima, gledajući film Umri Muški: Dobar Dan za Umiranje, bili smo zadovoljni čistoćom zvuka i njenom dinamikom, kako u segmentu dijaloga, tako i po pitanju efekata. Jasno, pravih baseva nema, no za manje zahtjevne korisnike kvaliteta zvuka će zadovoljiti. Svi ostali TV mogu povezati na vanjsko pojačalo i sustav kućnog kina i time bitno poboljšati prostornost i cjelokupnu kvalitetu zvuka.

Zaključak

philips-pfl8008-header

 • izvrsna kvaliteta slike u tvorničkim predlošcima (posebno za 2D)
 • kvalitetno implementirani predlošci za dnevno i noćno gledanje
 • dobro implementirano lokalno zatamnjenje
 • veliki kontrast slike i velika svjetlina bez probijanja pozadinskog osvjetljenja
 • oštrina slike u 3D-u
 • širok kut gledanja
 • Ambilight osvjetljenje s tri strane olakšava gledanje u zamračenoj prostoriji
 • ugrađena kamera za Skype
 • daljinski upravljač s QWERTY tipkovnicom i pokazivačem na zaslonu
 • ugrađeni DVB-T2/C/S2 digitalni prijamnici
 • ugrađen Wi-Fi (MiraCast certificiran)
 • solidna kvaliteta zvuka
 • plastično kućište i zračnosti između profila umanjuju dojam kvalitete izrade
 • najveća oštrina slike u 2D-u nije moguća bez interpolacije (artefakti, utjecaj na glatkoću reprodukcije filmova)
 • Smart TV platforma ograničena po broju aplikacija
 • sjajan zaslon s filterom ovisno o ambijentu može biti problematičan za gledanje zbog refleksija svjetlosti
 • relativno veliko kašnjenje signala (nije za zahtjevne igrače)
 • sporost sučelja

Kada bismo televizore ocjenjivali samo po tome kakvu kvalitetu slike pružaju, Philips 40PFL8008S bi bez dvojbe osvojio Zlatnu klasu. Uz sjajan kontrast i veliku svjetlinu ovaj televizor dolazi jako dobro podešen u nekoliko tvorničkih predložaka, a koji su toliko dobri da ih praktički nismo trebali niti dirati tijekom procesa kalibracije. Kvalitetno procesiranje sadržaja standardne rezolucije također je plus s obzirom na to da mnogi korisnici i dalje gledaju takve materijale dobar dio vremena. 3D prikaz je također napredovao i uz izvrsnu oštrinu slike bez interpolacije efekt dvostruke slike je slabo primjetan, a prilaganje dva para 3D naočala znači da korisnik nije primoran ulaziti u dodatnu investiciju kako bi uživao u trodimenzionalnim sadržajima. Međutim, unatoč kvaliteti slike koja će zadovoljiti veliku većinu korisnika, Philips nas nije oduševio kada je u pitanju kvaliteta izrade, bogatstvo sadržaja Smart TV platforme i općenita brzina rada izbornika. Ugrađena kamera služi samo za Skype komunikaciju, te Philips nije implementirao zasebnu aplikaciju kojom bi se korisnici mogli primjerice slikati ili igrati jednostavne igre kako je to napravila konkurencija. Ažuriranje 30.07.2013.: Nakon instalacije najnovije softverske nadogradnje, Philipsov TV je dobio podršku za DTS zvuk i time proširio funcionalnost svojeg multimedijalnog segmenta, te uz nekoliko korekcija u segmentu stabilnosti i kvalitete pojedinih aplikacija (poput SocialTV-a), Philips 40PFL8008S zasluženo osvaja Zlatnu Klasu i ima našu toplu preporuku.

 • Philips 40PFL8008S – 9.999,00 kn
 • Philips 46PFL8008S – 12.999,00 kn
 • Philips 55PFL8008S – 16.699,00 kn

hddb-baza-button

target-group-ciljana-skupina
 • korisnici koji žele preciznu sliku bez kalibracije
 • ljubitelji filmskih sadržaja
 • korisnici koji vole gledati filmove u potpuno zamračenoj prostoriji (zbog Ambilighta)
 • korisnici kojima nisu važne Smart TV platforma i aplikacije
 • manje zahtjevni igrači

Dodijeljena klasa:

philips-pfl8008-gold-award

> informacije o sustavu ocjenjivanja <

Na test ustupio: Philips.hr

philips-logo

 

 

Adsense
1 2Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

10 komentara

  1. Nažalost ništa do nakon godišnjeg odmora, dakle u 9. mjesecu. Definitivno će biti usporedni test, to je sigurno.

 1. Mozete li mi pomoci, kada zelim gledati neki film online,na nekoj stranici, cesto ne mogu da pokrenem film, a i kada to uspijem ne mogu povecati sliku, da bude preko cijelog ekrana. U cemu je kvaka?

 2. Da li to znaci da i ostali modeli philips-a dobijaju DTS. Ja imam philips 40pfl7007k/12, kakava je situacija sa njim? hvala pozdrav

 3. poštovani,
  imam problem kod web search aplikacije,
  ne mogu otvoriti niti jednu stranicu,što god upišem google ili jutarnji ne otvara mi dok sve druge applikacije
  kao mail ili weather otvara normalno
  molim za pomoć
  hvala

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!