Trendovi u svijetu televizora 2016.

tv-trendovi-2016

Autor: Darko Hlušička

Revizija 0 – 13.02.2016.

Televizori Ultra HD rezolucije će po prvi puta upravo ove godine postati brojniji od Full HD modela, informacije su koje je objavila analitička kompanija IHS. UHD modeli bi trebali zauzeti čak 49% globalnih TV isporuka, znatno više od 36.6% koliko se očekuje da će otpasti na Full HD.

Ultra HD televizori su se u većem broju pojavili na tržištu 2013. godine, te tada imali skromnih 3% udjela na tržištu. Godinu kasnije proizvođači su ponudili mnogo veći broj UHD modela, a koji su sezali sve do cijenom prihvatljivije serije 6, te je tada udio porastao na 17.1%. Prošle godine je već svima bilo jasno kako se Full HD sklanjaju iz srednje klase jer je po prvi puta mainstream serija 6 bila bogatija Ultra HD nego Full HD modelima – UHD udio je porastao na 36.6%.

samsung-2016-suhd-98-inch

Premda proizvođači nisu mnogo otkrivali vezano za televizore srednje i niže klase na CES sajmu u Las Vegasu, podaci tvrtke IHS jasno govore kako ove godine možemo očekivati potpunu prevlast UHD modela u seriji 6, te lagano prodiranje i u niže klase – serije 4 i 5. Ne trebamo zaboraviti kako su još i prošle godine UHD modeli znali sezati jako nisko – primjerice Philips je imao Ultra HD model čak u seriji 4900 (u veličinama od 43″ i 55″, PUH4900 i PUT4900 modeli), a Panasonic CR430E zakrivljeni model.

Potražnja za UHD TV-ima će nastaviti rasti, te bi u 2017. na 10 isporučenih televizora njih gotovo 6 trebalo biti UHD (točnije 58.9%), dok će u istoj godini biti 27.6% Full HD modela. Uz povećanu rezoluciju, potražnja za velikim dijagonalama je također u porastu – ove godine se očekuje da bi prosječna veličina UHD televizora trebala iznositi 52.1 inč. Za Full HD modele prosječna dijagonala će iznositi 43.5 inča.

S obzirom na sve navedeno, mišljenja smo kako će ova godina biti idealno vrijeme da se opremite kvalitetnim Full HD televizorom dok još postoje na tržištu. Za one koji trebaju televizor za dnevni boravak i koji ga neće primarno koristiti kao monitor, Full HD je i dalje sasvim solidna rezolucija na kojoj će izvrsno izgledati klasični Blu-ray filmovi, 720p i 1080i/p materijali, a i standardna rezolucija TV programa i DVD filmova neće biti toliko intenzivno skalirana kao na Ultra HD televizorima. Full HD modeli iz 2015. su dostupni po niskim cijenama, a tijekom proljeća očekujemo njihov daljnji pad i mnogo odličnih prilika za kupovinu.

Full HD nestaje i proizvođačima ne preostaje ništa drugo nego kvalitetne Full HD procesore učiniti dostupnima na televizorima koji su danas dio srednje i niže klase. Tako nekoć mnogima nedostupnu tehnologiju Perfect Pixel HD danas možete pronaći u Philipsovim televizorima serije 6 (modeli PFK/PFH6300 ili PFT/PFH6550), a Sonyjev X-Reality PRO je od 2014. bio dostupan već od cijenom pristupačne serije W6.

LG će vrlo vjerojatno ostati jedini proizvođač s Full HD OLED televizorima u ponudi, od kojih je najnoviji EG910V u 55″ varijanti dostupan od 15.000,00 kn naviše. Ove godine će biti lansirani samo UHD OLED modeli. Full HD ekran veličine 55-inča odnosno 140 cm je s udaljenosti od cca. 3 metra i više nego dovoljan po pitanju oštrine slike i iskreno sumnjamo da bi se itko žalio u tim uvjetima da slika nije dovoljno detaljna.

Lakše do kvalitetnog UHD televizora uz UHD Premium

uhd-premium-logo-ces2016

Za one koji razmišljaju o kupovini UHD televizora, ova će godina biti mnogo bolja od prošle zbog napokon ustanovljenog UHD Premium certifikata koji definira minimalne zahtjeve nužne za bolje iskustvo gledanja, a očekuje se i preko stotinu UHD Blu-ray filmova do kraja godine što se izvora vrhunskog materijala tiče. Točno godinu dana nakon osnutka, UHD Alliance savez je napokon obznanio Ultra HD Premium specifikaciju koja definira karakteristike televizora nove generacije za potrošačko tržište.

Uz specifikaciju ide i novi logotip koji će se nalaziti na pojedinim ovogodišnjim televizorima, a koji će jamčiti određene karakteristike koje pojedini model može isporučiti. Za sada je poznato kako će UHD Premium oznaku nositi pojedini Samsungovi, LG-jevi i Panasonicovi televizori, dok će Sony nositi oznaku 4K HDR (vidi niže).

LG-OLED-UHD-premium
Svi LG-jevi OLED televizori za 2016. će imati UHD Premium certifikat

Da bi televizor dobio UHD Premium certifikat, mora zadovoljiti ili nadmašiti sljedeće karakteristike:

 • fizička rezolucija panela: 3840 x 2160 (Ultra HD)
 • dubina boja: 10-bit
 • ulazni signal: BT.2020
 • gamut: više od 90% DCI-P3 raspona boja
 • visoki dinamički raspon (HDR) prema SMPTE ST2084 EOTF specifikaciji
 • kombinacija vršne svjetline i crne boje:
  LED LCD televizori: više od 1000 cd/m2 bijele i manje od 0.05 cd/m2 crne boje
  OLED televizori: više od 540 cd/m2 bijele i manje od 0.0005 cd/m2 crne boje

Kako je navedeno, radi se o dva kriterija za crnu boju odnosno vršnu svjetlinu, ovisno o tome radi li se o LED LCD ili OLED televizoru. Specifikacija ne navodi pri kakvom se mjerenju moraju postići navedene vrijednosti i trebaju li biti istovremeno na zaslonu ili ne.

Specifikacija također ne navodi minimalnu frekvenciju panela, tako da je i ove godine moguće vidjeti Ultra HD televizore bazirane na 60 Hz panelima – vjerojatno ih neće biti u višoj srednjoj klasi, no nakon pojedinih modela prošle godine sve je moguće.

Ono što smo pretpostavljali, a sada se pokazuje kao točno jest da gotovo nema UHD televizora iz 2015. godine koji zadovoljava navedene kriterije. Dovoljno je pogledati našu listu DCI-P3 raspona boja koju smo počeli popunjavati prošle godine i ubrzo ćete uočiti kako 90%+ pokrivanje nudi samo Samsungov SUHD model 65JS9502 (takav rezultat očekujemo i od ostalih Samsung SUHD televizora iz 2015.). Vjerojatno bi se na listi mogli naći i najbolji Sonyjevi/Panasonic TV-i, no ne i OLED televizori koje smo testirali prošle godine.

samsung-2016-suhd-98-inch
Svi Samsungovi SUHD televizori 2016. će imati UHD Premium certifikat

Ista je priča i s vršnom svjetlinom kod OLED televizora – prošlogodišnji modeli nisu uspjeli postići više od 450 cd/m2, što uključuje i Panasonicov 65CZ950E OLED TV. LG je još prošle godine najavio veću vršnu svjetlinu svojih OLED TV-a, tako da ne sumnjamo kako će novi modeli zadovoljiti navedeni kriterij.

Kako navodi FlatPanelsHD, certificiranje će se provoditi u neovisnim testnim centrima diljem svijeta, no sudeći po pojedinim nejasnim kriterijima koje je UHD Alliance postavio, očekujemo da će biti zanimljivo provjeriti kroz kalibraciju jesu li baš svi kriteriji i na koji način zadovoljeni.

Sonyjevi najbolji televizori će nositi oznaku 4K HDR Ultra HD

SonyXD93_Lifestyle_photo
Sonjev XD93 UHD TV

Sony je na CES-u predstavio perjanicu ponude televizora za 2016., modele X930D i X940D, te X850D. Glavna novina jest Slim Backlight Drive tehnologija koja će omogućiti manju dubinu televizora uz kvalitetnije zatamnjenje odnosno povećanje svjetline za HDR prikaz. Sony navodi kako će novo pozadinsko osvjetljenje omogućiti postizanje vršne svjetline od čak 4000 cd/m2, što je četiri puta više od minimuma koji propisuje UHD Premium specifikacija, a koju Sony u svojem predstavljanju nije spominjao.

sony-4k-hdr-logo

Umjesto toga, Sony ističe novi 4K HDR Ultra HD logotip koji će krasiti samo njihove modele, a čime želi naglasiti kako su više od ijednog drugog proizvođača uključeni u razvoj HDR-a. Dakle, premda je član UHD Alliance saveza, Sony ipak odlučuje biti poseban.

Prvi UHD Blu-ray reproduktori na globalnom tržištu

DMP-UB900-panasonic
Panasonic DMP-UB900 UHD Blu-ray reproduktor

Ono što je za Full HD televizor Blu-ray reproduktor, to će za Ultra HD od ove godine biti Ultra HD Blu-ray. Unatoč nepobitnim prednostima video-na-zahtjev servisa po pitanju praktičnosti i dostupnosti sadržaja, najveću kvalitetu slike i zvuka ćete iskusiti samo gledajući sadržaj na Blu-ray, odnosno UHD Blu-ray mediju. Ako zanemarimo Panasonicov prvi UHD Blu-ray reproduktor lasiran prošli studeni samo za matično japansko tržište – DMR-UBZ1 – ove godine nam stiže nekoliko modela i paralelno s njima niz filmova na UHD Blu-ray mediju.

Uz Panasonicov DMP-UB800, na CES-u u Las Vegasu još su samo dva proizvođača najavila lansiranje UHD Blu-ray reproduktora – Philips i Samsung. Philipsov model je za sada planiran samo za tržište SAD-a, dok bi se Samsungov model trebao pojaviti i na našem tržištu.

samsungubdk8500-3
Samsung UBD-K8500 UHD Blu-ray reproduktor

Novi Blu-ray reproduktori će omogućiti prikaz UHD Blu-ray filmova u izvrsnoj kvaliteti koja će svoj puni potencijal pokazati na ovogodišnjim UHD televizorima s UHD Premium logotipom. Osim UHD Blu-raya, novi uređaji će moći reproducirati klasične Blu-ray medije, kao i DVD-e i CD-e.  Samsungov UBD-K8500, kao trenutno najzanimljiviji model zbog dostupunosti od ožujka i prihvatljive cijene od 499 am. dolara (vjerojatno toliko u eurima za europsko tržište), uz reprodukciju fizičkih medija moći će se povezati na internet i pokretati VOD aplikacije poput Netflixa, Amazon Videa ili YouTubea.

Ultra HD Blu-ray filmovi

Tijekom 2016. godine će se pojaviti stotinjak filmova na UHD Blu-ray mediju, uz prve koji stižu već od ožujka paralelno sa Samsungovim UBD-K8500 UHD Blu-ray reproduktorom. Premda je optički disk istih dimenzija kao za klasični Blu-ray, DVD ili CD, razlika u kapacitetu je značajna, kao i tip kompresije koji će se koristiti.

Novi UHD Blu-ray će podržavati diskove kapaciteta od 66 GB i 100 GB, a na kojima će biti pohranjen sadržaj u HEVC (h.265) formatu Ultra HD rezolucije. HDR široki dinamički raspon će također biti podržan, a isto vrijedi i za prošireni raspon boja. Novi Blu-ray će podržavati i Digital Bridge, odnosno slobodu da korisnik napravi kopiju sadržaja koji će gledati na pametnom telefonu ili nekom drugom prenosivom uređaju.

panasonic-infographic-bd-uhd-bd

Mali trokut plave boje prikazuje aktualni Blu-ray standard, ograničen po pitanju rezolucije, dinamičkog raspona i raspona boja na vrijednosti koje su nam svima već jako dobro poznate. Kako se iz infografike može uočiti, UHD Blu-ray poboljšava sve tri točke i to značajno – rezolucija je 4x veća, dinamički raspon može biti do 100x širi, a raspon boja više neće biti ograničen na trećinu boja koje vidimo u prirodi, već bismo ih na ekranima budućnosti trebali vidjeti dvostruko više.

rec709-vs-rec2020

U prvoj fazi UHD Blu-ray neće dostizati navedeni raspon boja već bi se trebao ograničiti na DCI-P3 koji već godinama gledamo u digitalnim kino dvoranama. Isti pokriva oko 50% vidljivog spektra boja i pruža bitno dublje crvene i zelene tonove. Više o rasponu boja, kao i postotku pokrivanja DCI-P3 raspona za tesitrane televizore možete pronaći u našoj bazi podataka.

Lista najavljenih UHD Blu-ray filmova:

hancock-uhd-blu-ray
Dizajn kutije UHD BD izdanja filma Hancock

20th Century Fox:

 1. Life of Pi
 2. Kingsman: The Secret Service
 3. The Maze Runner
 4. Exodus: Gods and Kings

Sony Pictures Entertainment:

 1. Hancock
 2. Fury
 3. Captain Phillips
 4. Crouching Tiger, Hidden Dragon
 5. Men In Black
 6. Ghostbusters
 7. The Fifth Element
 8. Bad Boys
 9. The Da Vinci Code
 10. Bram Stoker’s Dracula
 11. Leon: The Professional
 12. Lawrence Of Arabia
 13. The Bridge on the River Kwai
 14. The Guns of Navarone
 15. Taxi Driver
 16. Mr. Smith Goes to Washington

Warner Bros. Studios:

 1. Mad Max: Fury Road,
 2. San Andreas,
 3. The Lego Movie
 4. Pan
 5. Man of Steel i
 6. Pacific Rim

Ultra HD streaming s podrškom za HDR sadržaje

Uz porast brzine interneta kao i globalizaciju Netflixa, od početka ove godine mnogi mogu uživati u Ultra HD sadržajima bez potrebe za bilo kakvim dodatnim uređajima osim televizora povezanog na internet. Netflix će tijekom godine ponuditi i UHD HDR sadržaje, a s istima je već počeo Amazonov Instant Video servis na tržištima gdje je dostupan. UHD se može pratiti i preko satelita – SES je svoj prvi UHD kanal (Fashion One 4K) pokrenuo u rujnu 2015., a do danas ih ima ukupno 19.

Netflix-hr-prices
Netflix nudi tri različita paketa usluge – u najjačem paketu s Ultra HD sadržajima

Kroz ekspanziju Ultra HD televizora očekujemo da će se i drugi davatelji usluga pridružiti sve brže rastućoj UHD (i HDR) ponudi.

3D odlazi u zaborav

3d-2015

Vjerojatno ste uočili kako mnogo se u kontekstu Ultra HD-a nigdje ne spominje 3D, već isključivo dvodimenzionalni prikaz. Otkako se pojavio 2010., interes za 3D je iz godine u godinu sve više padao, a proizvođači su vrijeme radije trošili u promociju Ultra HD-a – koliko god u tom trenu nedefiniran kao standard bio.

Prema ETNews izvoru, dva vodeća proizvođača televizora – Samsung i LG – će bitno smanjiti broj televizora s 3D funkcijom. LG bi trebao prepoloviti njihov broj u odnosu na prošlu godinu, dok Samsung uopće neće ponuditi nove 3D televizore. 3D bi trebao ostati samo kao dodatna funkcija na onim najskupljim, premium modelima.

Mnogi su razlozi zbog čega 3D nije zaživio, a jedan od njih svakako je nužnost korištenja 3D naočala – posebno onih aktivnih koje zahtijevaju baterije za rad. Sami proizvođači su također pogrešno pristupili prodajom 3D televizora uz koje se nisu prilagale 3D naočale ili eventualno jedan par. Kupovina 3D naočala je također bila nepotrebno komplicirana, a želja da se iste standardiziraju nikada nije bila do kraja riješena.

lg-lm670s-party-3d
Uz polarizacijske 3D televizore je uvijek bilo više 3D naočala u pakovanju.

Kod polarizacijskog 3D-a situacije je bila bitno drugačija – premda je i za takav prikaz nužno koristiti 3D naočale, one su bitno manje mase, praktičnije i funkcioniraju bez baterija. Predvodnik polarizacijskog 3D-a – LG – je u pakovanju prilagao i po četiri para i dodatne clip-on modele za korisnike dioptrijskih naočala, a dodatne naočale su bile dostupne po pristupačnoj cijeni.

Glavni nedostatak polarizacijskog 3D-a je bila manja vertikalna rezolucija slike, što se na Full HD televizorima manifestiralo kroz sliku s tankim vodoravnim slikama. Dolaskom Ultra HD rezolucije, polarizacijski 3D je doživio novu mladost jer su vodoravne linije nestale, te je korisnik mogao gledati Full HD 3D prikaz baš kao s aktivnom 3D tehnologijom. Ipak, čini se da niti to nije bilo dovoljno da 3D u kućnom okruženju zaživi i preživi advent Ultra HD-a nove generacije.

Više o 3D-u možete doznati u našem edukativnom članku >>

paragraph-separator-divider

Ključne skraćenice i pojmovi koje ćemo susretati u svijetu televizora 2016-te:

Linkovi na tekstove o trendovima za prethodne godine:

Adsense
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!