HD ukratko

UVOD – Što je to HDTV tehnologija?

HDTV odnosno High Definition Television je tehnologija koja nudi kvalitetu slike i zvuka značajno veće kvalitete u odnosu na tradicionalne tehnologije prikaza slike i zvuka (PAL, NTSC, SECAM,…). Iako je u samom početku bio emitiran u Europi i Japanu u analognom formatu, danas se HDTV signal šalje isključivo u digitalnom obliku. HD tehnologija je prvi puta predstavljena u SAD-u u 90.-tim godinama 20. stoljeća od strane grupe elektroničkih kompanija zvanih Digital HDTV Grand Alliance.

HDTV nudi daleko veću kvalitetu slike u odnosu na standardne televizore. S obzirom da je rezolucija veća, slika je oštrija, manje mutna i u cjelini bliža stvarnosti. HD nudi i glađe pokrete, detaljnjije i življe boje, a tu je i vrlo visoka kvaliteta višekanalnog zvuka koji čini iskustvo gledanja još boljim.

HDTV nudi dvije kvalitete signala: 720 i 1080 su osnovne oznake, a njima se dodaje ili slovo “i” ili slovo “p” što označava kakav je način iscrtavanja slike (i = interlaced – iscrtava se svaka druga linija, a onda ostale linije; p = progressive – linija po linija se iscrtava). 720 i 1080 predstavljaju “visinu” slike, a širina iznosi 1280, odnosno 1920 piksela). Broj sličica u sekundi (eng. FPS) se katkad navede pokraj oznake, npr. 720p60 što označava rezoluciju 1280×720, progresivan način iscrtavanja slike i 60 sličica u sekundi. Ako se ne spomene broj sličica, onda računajte da se radi o 50 ili 60 za 720p rezoluciju, dok za 1080 su danas česti 1080p24, 1080p25 ili 1080p30 koji će u budućnosti biti zamjenjeni formatima 1080p50 i 1080p60.

Ako je poznata rezolucija DVD-a koja iznosi 720×576 odnosno 720×480 piksela, onda je jasno da HD nudi više puta više informacija pri iscrtavanju slike, s obzirom da je njegova vertikalna rezolucija u slučaju 720p standarda jednaka horizontalnoj rezoluciji DVD-a. Drugim riječima, širina slike DVD-a je jednaka visini slike kod slabijeg HD standarda.

HDTV tehnologija polako prodire u kućanstva diljem svijeta, a procjenjuje se da oko 24 milijuna kućanstava u SAD-u posjeduje “HD Ready” TV prijemnik. Ipak, samo pola ove brojke može uistinu uživati u HD signalu jer ne posjeduje kabelski ili satelitski HD tjuner. Situacija se stalno poboljšava s obzirom na sve veću ponudu HD TV prijemnika, satelitskih risivera, a količina HD materijala je isto tako u stalnom porastu.

HDTV prijemnici

Kupnja HDTV prijemnika je definitvno najzahtjevnija jer o njegovoj kvaliteti i mogućnostima ovisi čitavo vaše iskustvo i doživljaj gledanja. Kupnja HDTV-a se razlikuje od kupnje standardnog, SD televizora po daleko većem broju faktora na koje je potrebno obratiti pozornost prilikom kupnje. Dok ste kod standarnih televizora najviše obraćali pažnju na dijagonalu i tip ekrana, kod HDTV-a još morate obratiti pozornost na rezoluciju zaslona, podržani standardi, brzina odziva, svjetlinu, kontrast, broj i tip konektora,….
Slijedi nekoliko riječi o svakom od ovih standarada.

Rezolucija zaslona i podržani standardi

U uvodu sam spomenuo dvije HD rezolucije: 1280×720 i 1920×1080 pixela. Ako malo prolistate ponude trgovačkih centara primjetiti ćete da se za malo novaca baš i ne može kupiti prijemnik koji podržava obje navedene rezolucije. Česta je rezolucija povoljnih HD prijemnika 1388×768 px što omogućava gledanje 720p rezolucije, no nije dovoljno za gledanje više, 1080p rezolucije. U jednom od posljednjih posjeta jednom zagrebačkom trgovačkom centru sam vidio i zaslone horizontalne rezolucije 1024 piksela koji prema specifikacijama također podržavaju HD rezoluciju, no naravno da ju neće biti u stanju i adekvatno prikazati zbog nedostatka piksela. Ako malo pogledate cijenike vrlo brzo ćete otkriti da je cijena televizora rezolucije 1080p još uvijek itekako visoka i da ćete morati izdvojiti popriličnu svotu ako želite uživati u ovom vrhunskom standardu.

Podržani standardi su drugi vrlo važan faktor na koji valja obratiti pažnju. Naime, kod jeftinijih modela proizvođači vole mamiti manje iskusne kupce naljepnicama “HD Ready” ili “Digital Ready“. Kako bi uređaj mogao dobiti “HD Ready” naljepnicu, mora zadovoljavati ove standarde: mininum 720 fizičkih linija u wide formatu, HD ulaz bilo putem analognog YPbPr ili DVI ili HDMI konektora (DVI i HDMI moraju imati zaštitu video materijala, HDCP) i zalon mora podržavati reprodukciju formata 1280×720 @ 50 i 60Hz progressive scan (720p) i 1920×1080 @ 50 i60Hz interlaced (1080i).

No, nitko ovdje ne spominje hoće li reprodukcija uopće biti stvarne HD rezolucije ili će biti prilagođena rezoluciji i mogućnostima vašeg TV prijemnika, posebno kada se radi o 1080i/p rezoluciji. Kao primjer ću navesti HD televizor rezolucije 1388×768 koji ima naljepnicu “HD Ready”. Iako ima ovu fancy naljepnicu, nije u mogućnosti reproducirati 1080i standard u onoj kvalitetu u kojoj je materijal snimljen zbog toga što nema dovoljno fizičkih linija koliko format zahtjeva. Rezultat će biti manja oštrina slike i gubitak detalja.

Savjet je da prilikom kupnje dobro proučite koja je rezolucija zaslona i koje HD standarde uistinu podržava. Cijena je ovdje dobar pokazatelj kvalitete.

4:3 ili 16:9 format ekrana? Na ovo je pitanje teško dati jednoznačan odgovor zbog danas dostupnih video sadržaja. S jedne strane imamo DVD i HD materijale koji su širokog formata, a s druge strane su tu zemaljski programi koji većinom emitiraju program u standardnom, 4:3 formatu. HD rezolucije 720p i 1080i su 16:9 formata što znači da će najbolje izgledati na ekranima sa takvim odnosom stranica. Ako se odlučite za 4:3 format, tada ćete 16:9 materijale gledati ili uz dvije crne crte iznad i ispod slike ili ćete skalirati sliku da popuni ekran pri čemu ćete izgubiti dio video informacije. S druge strane, ako se odlučite za 16:9 HDTV, tada ćete morati skalirati 4:3 signale tako da će vam lijevo i desno od slike ostajati crne linije.

16:9 format je budućnost i kupnjom takvog ekrana ćete si osigurati kompatibilnost sa wide video sadržajima, no dok god 4:3 bude pretežno zastupljen, crne crte će se pojavljivati, bilo na 16:9 ili 4:3 zaslonima.


Philips 50″ Pixel Plus Plasma HDTV

Svjetlina i kontrast

Svjetlina i kontrast su dva druga vrlo važna faktora pri odabiru vašeg novog televizora, a i ovdje kupac mora pripaziti na specifikacije proizvođača. Kontrast LCD zaslona predstavlja odnos najsvjetljeg i najtamnijeg dijela ekrana, tj. govori nam koliko je puta bijela točka na ekranu svijetlija od crne. Često viđene vrijednosti su 500:1, 800:1, 1000:1, a mogu se pronaći i modeli koji nude 2000 ili čak 3000:1. 500:1 nam govori da je bijela točka ne ekranu pet stotina puta svijetlija od crne. U praksi, što je ovaj odnos veći to su vjernije boje na ekranu. Kontrast ni na koji način ne utječe na oštrinu, rezoluciju ili osvježavanje ekrana, već isključivo određuje kvalitetu prikazanih boja.

Svjetlina (eng. brightness) se mjeri u broju kandela po metru kvadratnom (cd/m2), a govori na koliko jasno ćemo vidjeti sliku na ekranu u uvjetima velike okolne svjetline. Što je ova vrijednost veća to ćemo lakše vidjeti sliku na ekranu u uvjetima jake okolne svjetline. Tipičan TV prijemnik ima svjetlinu od oko 350 cd/m2, laptopi starije generacije oko 400 cd/m2, a kod modernih zalona i HDTV ekrana ova se vrijednost može popeti i do 1000 cd/m2.

U trgovinama gdje je veliki broj TV prijemika izložen jedan do drugog može se dobro uočiti koji zaslon prikazuje jasniju sliku pri standardnom osvjetljenju i svakako je dobro prije kupnje utrošiti koju minutu na promatranju i uspoređivanju zaslona. Tako zaslon koji koristi neki od “overdrive” sustava može navoditi nevjerojatne kontraste od 2000 ili čak 3000:1, a moguće je da će zaslon sa stvarnih 1000:1 postizati bolje performanse. Ponovno, dobro promotrite zaslone u ponudi i neka vam cijena pomogne u odabiru kvalitetnog modela.

Brzina odziva

Brzina odziva (eng. refresh rate) nam govori o “ljenosti” točaka ekrana da promjene boju iz potpuno crne u potpuno bijelu. Stariji zasloni su imali spore matrice koje nisu bile u stanju prikazati brze promjene na ekranu što je rezultiralo tzv. duhovima (eng. ghosts) koji su umanjivali vjerost video zapisa i kvarili ukupni dojam. Brzina odziva se mjeri u milisekundama (ms), oko 30 ms predstavlja sporu matricu, a preporuča se da se ova vrijednost kreće ispod 12, odnosno 10 ms. Današnje matrice su vrlo brze, dodatno ubrzane “overdrive” sustavima pa tako da 6 ms ili čak ispod 5 ms nije rijetkost. Ipak, ponovno i ovdje postoje muljaže, a one se ponajprije odnose na krivo tumačenje ove karakteristike. Naime, neki proizvođači stavljaju niže brzine odziva u specifikacije, a onda malim slovima navedu da se ne radi o brzini prijelaza sa crne na bijelu boju, već o prijelazu iz jedne sive nijanse u drugu. Jasno, matrica će brže drugu spomenutu operaciju izvršiti, a proizvođači ju vole spominjati i na taj način dodatno zbuniti kupce. Stoga, tražite Black to White, a ne Grey to Grey vrijednost.

 


Primjer ghostinga

 Broj i tip konektora

Jednom kada napokon kupite HD televizor željeti ćete ga spojiti na što više uređaja koji posjedujete. Stoga je važno da prije kupnje također pogledate stražnju stranu televizora da vidite kojim terminalima raspolaže. U ovom je segmentu situacija prilično dobro i današnji televizori uistinu nude veliki broj različitih priključaka za spajanje na razne uređaje. Composite Video, S-Video, RGB terminali, Firewire (za spajanje sa digitalnom video kamerom primjerice), DVI-D (za spajanje sa računalom, HDTV risiverima i DVD playerima) i HDMI priključci su česta pojava i osiguravaju da spojite gotovo svu video tehniku koju posjedujete, a također osiguravaju kompatibilnost i sa budućim uređajima.

 

 

 


HDMI konektor

 HD Audio

Uz vrhunsku sliku ide i vrhunski zvuk, a za najbolji dojam preporuča se kvalitetan 5.1, 6.1 ili 7.1 sustav zvučnika koji će od vaše dnevne sobe napraviti pravi ugođaj vrhunske kino dvorane. Uz HD prijemnik potreban vam je i risiver koji podržava danas najkorištenije standarde višekanalnog zvuka, Dolby Digital i DTS. Dobly Digital donosi pet diskretnih kanala te jedan za niske frekvencije (bas) koji se često označava oznakom LFE (Low-Frequency Effects).

Većina danas dostupnih DVD filmova ima snimljen zvuk u Dolby Digital 5.1 sustavu, a puno su rijeđi 6.1 (Dolby Digital Surround EX korišten u Star Wars i Lord of The Rings DVD izdanjima, DTS ES). dok je 7.1 standard vrlo rijedak (Dolby Digital Plus, DTS-HD). HD DVD i Blu-ray mediji se mogu pronaći dodatno usavršene višekanalne audio snimke kao što su primjerice Dolby TrueHD ili DTS-ov DTS-HD.

ZAVRŠNE RIJEČI

HD tehnologija se vrlo sporim koracima približava domovima običnih korisnika i proći će još mnogo vremena dok količina materijala visoke razlučivosti ne bude dostupna u velikom broju i po povoljnim cijenama. Tek kada filmovi na HD DVD i Blu-Ray medijima stignu u velikim količinama i po pristupačnim cijenama i kada ponuda zemaljskih TV kuća i satelitskih providera postane bogatija po broju kanala, tek tada će se investicija u ovu tehnologiju isplatiti. Danas je većina korisnika osuđena na gledanje DVD-ova i tek ponekih HD programa na satelitu, a to nikako nije dovoljan razlog za investiciju od više desetaka tisuća kuna. No, tehnologija se usavršava, a cijene padaju i svakako ćemo se u budućnosti nagledati kvalitetnih “life-like” video materijala.

Adsense

13 komentara

 1. veliki pozdrav i sve pohvale za tekst, jos bih molio da mi pojasnite ili da mi jednostavno kazete gdje da nadjem tekst koji ce ovako lagano kao vi opisati kako da na lcd tv podesim najbolju sliku,mislim na parametre kao svjetlina i kontrast i sve ostalo,vecina nas je navikla na stare tv pa ako ne ustimamo svoj lcd kako valja onda se nikako ne mozemo naviknuti na njega,ja imam PHILIPS LCD 32PFL3605H/12 FULL HD I DVB-T I SVE OSTALO DA NE NABRAJAM,hvala unaprijed…

 2. Svaka čast, pročitavši tekst krečem u kupovinu. Ali ovaj put znam što au kupiti. Do sada sam kupovao samo TV. Preporučam svima da posjete ovu stranicu bez razlike idu u kupovinu u skoro ili dogledno vrijeme. Hvala na iscrpnoj rasčlambi.

  1. Hvala na komentaru, svakako je bolje informirati se nego se povoditi za navodima proizvo?ača opreme, danas se prebrzo izdaju nove stvari, a malo tko uspijeva isprobati ih i napisati nepristrano mišljenje. Tome težimo od prvog dana i na isti način idemo dalje. Sretno s kupovinom ;).

 3. Pohvala sjajnom tesktu i jedno pitanje: Kažete: HD rezolucije 720p i 1080i su 16:9 formata što znači da će najbolje izgledati na ekranima sa takvim odnosom stranica. Kako mogu znati da će film na mom lcd led televizoru ekrana 16×9 biti na cijelom ekranu, bez crnih blekbarova s gornje i donje strane ekrana, tj. da će slika ispuniti sav ekran. Kako da prepoznam takve video sadržaje? Da li su to obavezno samo oni koji u sebi sadrže oznaku “720” ili “1980”?? Da li ful sliku i pun ekran daje i: 720p BluRay x264, zatim: BDrip 1080p x264 bluray…itd.
  Vladimir

 4. Mozete li mi dati sugestiju za ttelevizor UE28J4100AWXXH LED Televizor Samsung jer nisam dobio knjigu za upute a niko nezna tacno reci da li je ovo HD ili HD ready bio bih vam zahvalan i da li je velika razlika u kvaliterti slike

  1. Nema na čemu, ovo je jedan od prvih tekstova objavljenih na stranici i drago mi je da još uvijek sluzi svrsi.

 5. Poštovani Darko, zahvaljujem na lijepom i poučnom tekstu. Da sam ovo pročitao ranije vjerovatno se ne bih odlučio na kupovinu SUHD TV-a, konkretno Samsung 55UEJS8002. Kad je već tako, možete li mi dati savjete, preporuke vezano za kalibraciju i podešavanje slike.
  Unaprijed zahvalan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!