Trendovi u svijetu televizora 2015.

trendovi-2015

Napisao: Darko Hlušička

Revizija: 0 (6. lipnja 2015.)

Evolucija Ultra HD-a

Godina je 2012., nalazimo se na IFA sajmu potrošačke elektronike u Berlinu. Veliki proizvođači ponosno ističu svoje nove modele televizora, među kojima su i prvi Ultra HD televizori. To su bili redom televizori vrlo velikih dijagonala, a koje je od ostalih Full HD modela razlikovala četiri puta veća fizička rezolucija, kao i obećanja kako će svaki sadržaj na takvim ekranima izgledati bolje. Svi ostali parametri poput raspona i dubine boja, te dinamičkog raspona ostaju isti.

lg-ultra-hd3d

U naredne dvije godine, svi značajniji proizvođači televizora su plasirali Ultra HD televizore, a kako ne bi bili namijenjeni samo onima dubljih džepova i velikih dnevnih soba, pojavili su se i modeli manjih dijagonala ekrana i povoljnije cijene. Premda nije došlo do rata formata, dio korisnika je ostao zbunjen različitom nomenklaturom novih modela. Neki su ih nazivali Ultra HD, a neki 4K, no i jedan i drugi tabor je ponosno isticao 4 puta veću rezoluciju od Full HD-a, aludirajući na nerealan zaključak kako takvi modeli imaju i četiri puta bolju sliku.

Ukratko, 4K (4096 x 2160 piksela) je profesionalni standard koji se upotrebljava u profesionalnoj produkciji i za kino projekcije, dok je Ultra HD (3840 x 2160 piksela) standard za emitiranje i za proizvode namijenjene potrošačkom tržištu. Više detalja možete doznati u našem edukativnom članku na temu Ultra HD-a (UHD-a).

Prošle godine smo bili svjedoci dolaska Ultra HD rezolucije sve do srednje klase televizora, odnosno do modela serije 6. Obično je to bio po jedan model u ponudi svakog proizvođača (npr. Philips PUS6809, Samsung HU6900, Panasonic AX630E itd.). Ove godine Ultra HD će biti daleko zastupljeniji pa će svaki proizvođač imati nekoliko modela srednje klase u Ultra HD rezoluciji, dok će Full HD modeli postati dio manjine, te će svoj vrhunac postizati u gore spomenutoj seriji 6. Slično kao što je prije mnogo godina Full HD zamijenio HD Ready modele.

philips2015press2

Ultra HD televizori koje smo do sada pušteni u prodaju su modeli prve faze implementacije novog standarda. Sve što donose jest veća fizička rezolucija, te snažnije procesore za obradu slike. Spomenuti procesori imaju zadatak da svaki ulazni signal, bio on TV program, DVD, internet video ili Blu-ray prilagode fizičkoj rezoluciji panela. U praksi oni odrađuju solidan posao, pa tako Full HD i Ultra HD televizor velike dijagonale će prezentirati jednako oštru Full HD sliku, što znači da ne dolazi do lošijih performansi uslijed skaliranja. No, s druge strane, ne donosi ni ništa bolju sliku kojoj su se mnogi nadali.

U našoj praksi nam se često događa da uopće zaboravimo da testiramo Ultra HD televizor jer baš sve toliko podsjeća na Full HD. TV program ne izgleda ništa bolje i oštrije, a Blu-rayevi koji su izvrsno izgledali na Full HD televizoru tako izgledaju i na Ultra HD modelu.

samsung-js9500
Samsung JS9500 – vrhunac proizvođačeve ponude za 2015.

Tu je i problem korisničkih izbornika. Zadnjih godina vidimo veliku bitku među proizvođačima kada je Smart TV u pitanju. Svaki proizvođač ima vlastiti operativni sustav koji želi nametnuti kao najbolji i nadati se da će jednog dana postati standard koji će svi prihvatiti. No otkako su Ultra HD modeli došli, mnogi proizvođači su zadržali staro Full HD sučelje, zbog čega fontovi, piktogrami i bridovi nisu onako čisti i oštri kakvi trebaju biti. Ovdje trebamo istaknuti Panasonic, a koji je već od prve generacije svoje sučelje prilagodio Ultra HD rezoluciji i to se jasno može vidjeti. Radi se o modelu WT600E, a koji smo analizirali u 65″ veličini ekrana.

Da bismo razumjeli faza razvoja Ultra HD-a, donosimo tablicu s kratkim pregledom postojeće situacije, kao i predviđanjima za budućnost:

HD Ready Full HD Ultra HD (2012 – 2014) Ultra HD (2015) Ultra HD (2016 – 2019)  Ultra HD (2020+)
Fizička rezolucija 1366 x 768 1920 x 1080 3840 x 2160 3840 x 2160 3840 x 2160 7680 x 4320
Raspon boja Rec.709 Rec.709 Rec.709 Rec.709 DCI / CIE XYZ / Rec.2020? Rec.2020 / CIE XYZ
Dubina boja 8-bit 8-bit 8-bit 8-bit/10-bit 10-bit / 12-bit 12-bit / 14-bit?
Broj sličica u sekundi do 60 do 60 do 60 do 60 do 100/120 (HFR) do 100/120 (HFR)
Dinamički raspon standardni standardni standardni HDR (prošireni dinamički raspon) HDR (prošireni dinamički raspon) HDR (prošireni dinamički raspon)
HDMI standard 1.x 1.x 1.x 2.0/2.0a 2.0a+ 2.0a+
HEVC podrška ne ne ne (da na modelima iz 2014.) da da da

U tablici smo naveli ključne novosti koje će poboljšati nove generacije Ultra HD-a. Zadnja dva stupca za period od 2016 pa nadalje sadrži naša predviđanja. Kao što je vidljivo, fizička rezolucija od 3840 x 2160 polako ove godine postaje uobičajena pojava, no prema nekim najavama Ultra HD s rezolucijom od 7680 x 4320 bi trebao doći puno za svega nekoliko godina.

dolby-rec709-rec2020
Usporedba postojećeg Rec.709 i Rac.2020 raspona boja i svjetline

Kako smo već najavili, nova generacija Ultra HD televizora stiže 2018.

Ultra HD distribucija sadržaja

Jedno je sigurno – televizori će napredovati tijekom godina i biti će u stanju prikazati do danas neviđene boje, detalje i dinamički raspon. No da bi to bilo izvedivo, potreban je i adekvatan sadržaj. Trenutno je situacija takva da je sadržaj najveće kvalitete dostupan na Blu-ray mediju i to u:

 1. najvećoj fizičkoj rezoluciji od 1920 x 1080 piksela
 2. Rec.709 rasponu boja
 3. 8-bitnoj dubini boja
 4. 4:2:0 subsamplingu (u signalu se nalazi samo 25% cjelokupne informacije o boji)
 5. 24 progresivnih sličica (najviše 59.94 isprepletenih u sekundi)
 6. VC-1/MPEG-4 AVC (h.264) komprimiranje sadržaja

(više detalja u specifikaciji: Blu-ray Disc Format – General (prosinac 2012))

Krajem ove, odnosno početkom iduće godine stiže Ultra HD Blu-ray, a čija je specifikacija dovršena u svibnju ove godine. Novi UHD Blu-ray će podržavati diskove kapaciteta od 66 GB i 100 GB, a na kojima će biti pohranjen sadržaj u HEVC (h.265) formatu Ultra HD rezolucije. HDR široki dinamički raspon će također biti podržan, a isto vrijedi i za prošireni raspon boja (do Rec.2020 raspona, iako će vjerojatno u početku studiji koristiti Digital Cinema P3 raspon boja za kino dvorane). Novi Blu-ray će podržavati i Digital Bridge, odnosno slobodu da korisnik napravi kopiju sadržaja koji će gledati na pametnom telefonu ili nekom drugom prenosivom uređaju.

Ultra-HD-blu-ray-official

“For years, Blu-ray Disc™ has set the standard for high definition picture and audio quality in the home. Ultra HD Blu-ray will do the same for UHD home entertainment,” said Victor Matsuda, chair, BDA Promotions Committee. “The technical capabilities of Blu-ray Disc, in particular its significant storage capacity and high data transfer rates, will enable the delivery of an unparalleled, consistent and repeatable UHD experience.” BDA press release

Blu-ray Ultra HD će označiti prvi pravi konkretni izvor vrhunskog video sadržaja koji će pokazati svu snagu novih Ultra HD televizora. Ovdje moramo napomenuti kako će za gledanje Blu-ray UHD filmova biti nužno imati novi Ultra HD televizor koji podržava HDCP 2.2 sustav zaštite, a ako signal provlačite kroz A/V receiver, on će također morati podržavati najnoviju verziju standarda. HDCP 2.2 se hardverski razlikuje od verzija 2.0 i 2.1, a koje se koriste na postojećim Blu-ray reproduktorima, A/V pojačalima i mnogim Ultra HD televizorima proizvedenima do danas.

Aquos-4k-ultra-hd-2015
Sharp Aquos 2015 modeli

Izvori Ultra HD sadržaja su za sada ograničeni na digitalnu distribuciju putem interneta u vidu VOD OTT (Video On Demand Over The Top) servisa poput Netflixa. Američki Netflix prva je kompanija koja je ponudila sadržaje u Ultra HD rezoluciji i to u 2014. godini, konkretno popularne serije House of CardsBreaking Bad. U naredne dvije godine Netflix bi se trebao pojaviti i u našoj regiji. Ultra HD video materijali su također dostupni i na najpopularnijem video servisu na svijetu, YouTubeu, od kraja 2013. godine.

UHD Alliance i MovieLabsova specifikacija za novu generaciju videa

samsung-suhd-s9w

Svi volimo Lucasove Ratove Zvijezda, no nitko ne voli ratove formata. Pitajte bilo koga tko je počeo graditi kolekciju HD DVD filmova 2008. godine kakav je osjećaj odabrati format koji izgubi bitku. Naravno, osjećaj je koma. Investirali ste u opremu, kupili filmove, a nedugo zatim drugi format odnosi pobjedu i ako želite gledati nove naslove, morate se ponovno baciti u trošak.

Kako bi se izbjegao rat formata, odnosno da se ne formiraju tabori različitih Ultra HD proizvoda, početkom godine je osnovan UHD Alliance s ciljem postavljanja temelja video zabave nove generacije, definirajući nove standarde kako bi podržali inovacije u video tehnologiji uključujući 4K i više rezolucije, veću dinamiku, širi spektar boja i bogat 3D zvuk. UHD Alliance su formirale globalne tvrtke uključujući DIRECTV, Dolby, LG Electronics Inc., Netflix, Panasonic Corporation, Samsung Electronics Co., Ltd., Sharp Corporation, Sony Visual Product Inc., Technicolor, The Walt Disney Studios, Twentieth Century Fox i Warner Bros. Entertainment.

lg-ultra-hd-2014

Cilj UHD Alliancea je osigurati da svi dijelovi lanca, od produkcije, distribucije i korisnika sadržaja pa sve do uređaja za produkciju sadržaja ispunjavaju dogovorene vrhunske standarde istovremeno  prihvaćajući standarde koji su otvoreni i omogućavaju fleksibilnost na tržištu te pružajući korisnicima povjerenje gledanja željenog sadržaja na njihovim uređajima.

Uz UHD Alliance, holivudski studiji Disney, 20th Century Fox, Paramount, Sony Pictures, Universal i Warner Bros. su također formirali udruženje imena MovieLabs, a kojem je cilj prepoznati trendove i iskoristiti napretke u razvoju tehnologije. Na ovaj način će kreatori sadržaja biti sigurni da će njihov proizvod biti kvalitetno reproduciran među korisnicima.

MovieLabs tako navodi slijedeće uvjete koje bi trebali ispunjavati televizori i zasloni nove generacije:

1. Rezolucija

resolution-comparison

Nova generacija video uređaja bi minimalno trebala podržavati rezoluciju od 3840 x 2160, a poželjna je i podrška za full 4K (4096 x 2160). Skaliranje slike (npr. s 4K na Ultra HD) se ne preporučuje.

2. Raspon boja

cie-xyz
CIE XYZ raspon boja

Sadržaj bi se trebao distribuirati u CIE XYZ rasponu boja (pokriva sve boje koje ljudsko oko vidi), te da se transportira u X’Y’Z’ ili u formatu s razlikama u bojama Z’DzDx. Reproduktor i televizor bi trebali imati mogućnost procesiranja XYZ enkodiranog sadržaja i prikazati ga u rasponu koji zaslon fizički podržava.

3. Dinamički raspon

dolby-hdr
Primjer raspona boja u jednoj slici (1 nit = 1 cd/m2)

Reproduktor bi trebao podržavati signal velikog dinamičkog raspona koji bi bio u stanju prikazati širok raspon svjetline. Format bi trebao podržavati najveću svjetlinu od 10.000 cd/m2, uz crnu boju od 0.005 cd/m2 za ciljani kontrast od 2.000.000:1. Donji prag raspona za enkodiranje bi bilo 0 cd/m2, odnosno potpuno crna boja kao na aktualnim OLED televizorima. Gornji limit je 10.000 cd/m2.

4. Dubina boja

Ciljana dubina boja bi trebala biti barem 12-bita kako bi se minimizirao efekt posterizacije/stvaranja kontura do kojeg bi moglo doći pri reprodukciji širokog raspona boja i dinamičkog raspona. Testiranje je u tijeku kako bi se pronašla adekvatna vrijednost.

5. Uzorkovanje boja (color sampling)

Uzorkovanje boja 4:2:0, 4:2:2 i 4:4:4 bi trebali biti podržani (testiranja u tijeku).

paragraph-separator-divider

panasonic-cr850e
Panasonic CR850E – prvi proizvođačev zakrivljeni Ultra HD TV

Jedno je sigurno, da bi zasjao punim sjajem Ultra HD mora biti podržan kako od strane produkcije video materijala, tako i od strane proizvođača svake hardverske komponente koja se nalazi u nizu. Dosadašnji Ultra HD televizori su bili tek proširenje Full HD modela većom rezolucijom, dok one prave, zanimljive i nove mogućnosti tek ćemo vidjeti u nadolazećim generacijama.

Vodeća tehnologija na kojoj će biti bazirani televizori ove godine je LCD s LED pozadinskom osvjetljenjem, a na modelima najviše serije koji ciljaju na prošireni raspon boja je Quantum Dot LED pozadinsko osvjetljenje, a ispred kojeg će se ponovno naći LCD zaslon. Veliki broj Ultra HD OLED televizora i ove godine nam stiže iz LG Electronicsa, za sada jedinog proizvođača televizora zasnovanih na ovoj izvrsnoj tehnologiji.

 

paragraph-separator-divider

Smart TV 2015.

LG_IFA 2014_webOS

Uz Ultra HD rezoluciju, Smart TV nastavlja biti velika tema ove godine. Među najzanimljivijim novostima su:

 1. LG-jev webOS u drugoj generaciji (webOS 2.0), te nadogradnja prošlogodišnjeg webOS-a 1.x za bolje performanse
 2. Panasonicov My Home Screen 2.0 s Firefox OS-om
 3. Samsungov Tizen TV, nova Smart TV platforma kao nasljednik SmartHuba
 4. Sony i Philips svoje povjerenje daju Googleovom Android TV-u

Jednostavniji Smart TV je glavni moto modernih televizora, što smatramo pravim smjerom u evoluciji sučelja. Naznaka o standardizaciji Smart TV-a za sada nema na vidiku.

paragraph-separator-divider

Poveznice:

 1. Gamut modernih televizora
Adsense

44 komentara

 1. Super članak,ali ja se uvijek volim vratiti u 2012 i taj IFA sajam sa prvim UHD TV-ima kad su svi redom govorili(i točno su govroili) da se UHD isplati jedino na TV-im od 65” i većima tj. da se jedino na tako velikim dijagonalama vidi razlika između fullHD i UHD TV-a !!!! Danas su svi kao to ”zaboravili”,pa imamo i monitore od 24” koji su UHD.

 2. Stipest-super rečeno a to sa 65 inca i manje još može nekako i proći- a šta reći za mobilnu idustriju koja na ekrane od 5-6 inca stavlja 2k a uskoro i veće rezolucije uhd -4k koje će postati standard u mobitela.
  Kod televizija industrija još gura dobro i nije se išlo u krajnost, samo da oled ili neka druga tehnologija zaživi.

  1. Kad se konačno dogovore i sve usklade i izbace gotovi proizvod na tržište a ne prototipove koje svake godine unaprijeđuju, a ionako još barem 3 do 4 godine neće biti ozbiljnijeg sadržaja, a kamoli poštene slike na domaćim TV postajama. A koliko gledam TV ne isplati se trošiti novac na tako nešto.

 3. Postovani, ne razumijem se mnogo, pa molim za pomoc, dvoumim se izmedju lg 32lf561V i samsung ue32J5000, a tu se nasao i panasonic tx-32aes500e koji je smart, a mene zanima da li to znaci npr da mogu gledati online filmove preko svog tv.a preko filmovizije i slicnih stranica? Hvalaa i ako vi imate neki prijedlog za neki tv koji je jos bolji super… :-)

 4. Pozdrav Darko,

  Razmišljam o kupovini TVa (Smart TV).
  Nekako sam orjentisan na Sony i konkretan model – Sony Bravia KDL40W705C.
  Zanima me tvoje misljenje i možda neka tvoja preporuka.

  Hvala. :-)

  Pozdrav,
  Marko

 5. Pozdrav Darko,

  razmisljam se izmedju kupovine dva tv-a dijagonale 55 inca:

  Sony Bravia KDL55W808CBAEP i

  LG 55” Smart LED-TV 55UF772V.

  Ne igram igre. Bitan mi je kvalitet i ostrina slike(filmovi, sport) i jednostavnost koriscenja aplikacija. Uopste, koji je tv bolji.

  Zanima me tvoje misljenje.

  Pozdrav i hvala!!!

  Miroslav

 6. U svakom slucaju ja bih uzeo Sony, nedavno sam imao takvu dilemu, i legao je Sony 50w807c, prezadovoljan sam, slika vrhunac, kontrast, mogucnosti, nadogradnja, i sl.

 7. Onaj originalni sa marketa radi, ali neda instalirati addonse za prevode, ali zato 14.1 Helix sa neta radi fenomenalno, kompletan fusion tv addons, i sve addonse za prevode sam nabacio, radi bez greske, preko mreze vuce sve zivo, jedino nevidi nista spojeno na usb, ali zato koristim mx player koji radi savrseno.

  1. Ako sta zartreba slobodno pitaj, vec sam ga doktorirao, haha
   evo danas izasao novi update softwera pa da vidim sta je novo.

 8. molio bih za pomoc

  da li se isplati uzeti lg 40uf7727, kosta 4650kn u sanata donenic akcija i 5 god garancije

  treba mi manji televizor za manju sobu, on ce stajati na ormaru nece biti u visini ociju i vecinom ce se gledati iz kuta
  znam da je ips, da li je slika u redu, gledljiva, nekanim igrati igrice na njemu, samo tv program, yutube, i web surf
  i imali nesto bolje u tom cjenovnom rangu

  hvala

 9. pozdrav svima.. molio bih pomoc oko kupovine tv.. sony43x8309, panasonic43cx750, lg43uf7787, samsung40ju7002 gledanost oko 2m najvise filmovi i sport.. hvala

  1. kako sam u trenutnoj dilemi kupnje av recievera obavezno bi trebao uzei recever koji moze pustiti hdcp 2.2? posto ce mojg sonya iz 2014 (kdl 705) tamo za 5.6 godina zamjeniti novi tv kada 4k telkama cijena padne i kad to bude usavrseno kako spada

 10. kako sam u trenutnoj dilemi kupnje av recievera obavezno bi trebao uzei recever koji moze pustiti hdcp 2.2? posto ce mojg sonya iz 2014 (kdl 705) tamo za 5.6 godina zamjeniti novi tv kada 4k telkama cijena padne i kad to bude usavrseno kako spada

 11. Postovani, treba mi gaming TV za Sony PS4. U radnjama mi se cini da Samsung daje sliku koja je svjetlija, kontrastnija. Kupovao sam prije Sony Bravia TV I boja je bila dobra. Sada kazu da Sony koristi Samsung panele?! Mozete li mi dati savjet Sony KDL43W805 ili Samsung UE40JU6472? Ovaj drugi je UHD pa me zanima da li poboljsao kvalitet signala sa konzole PS4? Hvala unaprijed, pozdrav.

  1. Soni koristi AU optronics panele, barem zadnjih godina na televizorima sa pva panelom, ips im je vjerovatno lg.
   Za igre ti je vjerovatno najbolji w706b (705b) imas ovdje recenizu pa procitaj jedini je problem dostupnost toga modela s obzirom da je proslogodisnji.

 12. Hvala Adi. Sad citam testove za ovaj Sony KDL43W805 i vidim da nije dobar kao ovaj model koji pominjes po odzivu. Ima cak 37ms lag u Game modu. Ali izgleda da je kvalitet slike solidan. Opet ovaj Samsung je Ultra HD. Ne znam, u dilemi sam. Kada je izasao PS3 uzeo sam Sony Bravia i boja je bila prirodna i ziva. Ovdje u CG sumnjam da cu naci proslogodisnji model mada cu pogledati u Sony store-u sjutra. Moguce da oni imaju. Ucinjelo mi se da je Sony-iju kvalitet slike bolji zbog ovog Triluminos dijela. Sada mi i Samsungov TV ostavlja utisak veoma dobre boje, kontrasta… ne znam sto da radim:)

  1. Ja imam 50w807c, tv je odlican, slika savrsena, sve za 5, jedino neznam za igre posto me to slabo interesuje mada sam citao da 37ms nije velik lag, i da se nevidi, ali neznam jer u to nisam upucen, mada mislim d ati samsun za to nije neka sreca radi lose pokretne rezolucije, ali malo provjeri.

 13. Najbitniji mi je kvalitet slike. Iako je ovo ostalo vazno nije presudno kao kvalitet slike. Svugdje vidim da je slika dobra, uzecu vjerovatno ovaj 43w805c… to je ovdje kod nas 760 EUR. Djeluje mi dobro. Hvala:)

 14. w755 ili ako nadjem sjutra w705-6b sto kaze Adi. Sad sam nasao ovdje: http://www.tehnomax.me/TELEVIZORI/LED/Sony_KDL40W705.php
  Nije mi bitan 3D toliko, posebno sto naocare se kupuju posebno (par je 63 EUR) a koliko vidim nije full HD 3D. Najvaznije je da PS4 slika izgleda
  dobro. Vidjecu sjutra da li imaju ovaj model jer ne azuriraju sajt bas redovno pa moguce da nije na lageru. Mozda je to najbolja opcija. Hvala kinggo

  P.S. samo mi je jedna stvar nejasna jos… da li se signal sa konzole (1080p) na UHD TV-ima upscale-uje i ako da je li je takva slika bolja od klasicnog Full HD TV-a?
  Ako to nije slucaj najbolje mi je ova opcija sa linka. Hvala puno kinggo

 15. w755 ili ako nadjem sjutra w705-6b sto kaze Adi. Nije mi bitan 3D toliko, posebno sto naocare se kupuju posebno (par je 63 EUR) a koliko vidim nije full HD 3D. Najvaznije je da PS4 slika izgleda
  dobro. Sad sam nasao ovdje kod nas w705 po cijeni od 530 EUR. Vidjecu sjutra da li imaju ovaj model jer ne azuriraju sajt gdje sam nasao bas redovno pa moguce da nije na lageru. Mozda je to najbolja opcija. Hvala kinggo

  P.S. samo mi je jedna stvar nejasna jos… da li se signal sa konzole (1080p) na UHD TV-ima upscale-uje i ako da je li je takva slika bolja od klasicnog Full HD TV-a?
  Ako to nije slucaj najbolje mi je ova opcija sa linka. Hvala puno kinggo

  1. Upscaling je samo marketinski trik kako da uvale nesto sto samo po sebi nema smisla, pogotovo ne na 43″. Osim ako ne mislis gledati taj TV sa pola metra.

 16. Pozdrav svima,

  planiram da se u narednom periodu počastim sa Sony-em :) , izbor je pao na 50″. E sad, istražujem 2 modela W705 I W755, koja je razlika osim u andoridu? Planiram spojiti HTPC (filmovi i igre sa PC-a) pa mi android/smart ne igra nikakvu ulogu. Još jedno pitanje vezano za nosač, jer planiram kačiti na zid. Kako se montira na zid, jer vidim da nije VESA standard?

  Hvala unapred…

  1. w705 nema 50″ ako se ne varam. U svakom slucaju w755 je bolji, ako nista drugo, nije plasticni i ima 100Hz panel.
   Na zid ga montiras sa njegovim stalkom ali moze i VESA sa nekim adapterima. Ili bez, zavisno o modelu.

 17. Vidim da se tu odgovara pa da tu upitam isto. philips PUS7600 u 55″ ili Samsung serije 9 zakrivljeni?
  Znam da je razlika u cijeni kojih 4000 kn u korist philipsa sada jer su na akciji do kraja godine, ali bez akcije su tu negdje pa me jako interesira vaše mišljenje koji bi od ta dva vi odabrali. Ne mogu olduciti, philipsu me uzasno privlaci dizajn i ambilight jos vise, dok samsungu ostalo. Koja je shema zapravo s tim zakrivljenim zaslonima? Samo dizajn ili ima i neku funckiju? Unaprijed zahvaljujem.

   1. Hvala na brzom odgovoru. A philips serija 8 zakrivljeni prema samsungu serije 9? Cijenom su tu negdje a ne mogu naci ni jednu recenziju na netu o njemu.

 18. Pozdrav svima. Planiram da kupim novi tv, ali sam sebi malo zakomplikovao. Razdaljina od tv da ugaone je oko 4 m, tu me zanima sto se tice velicine da li da uzmem 40” 48” ili 50”. E sad sto se tice brenda gledao sam Philips sa ambilight i samsunge, i jos nisam siguran da li da uzmem samo smart ili da bude i 3D. Volim odgledati dobar film sa kvalitetnim snimkom. Ne igram igrice. Sta savjetujete? Sto se tice 3D to gledam zato sto ne znam koliko ce tehnologija napredovati sledecih godina i koliko ce se uopste praviti sadrzaji u 3D, pa ne bi da se nadjem u neobranom grozdju jer kupujem tv barem za sledecih 7 godina. Unaprijed zahvlan

  1. 50″ ili vise za 4m.
   3D zaboravi, to je tehnologija na izlaznim vratima. Pitanje je uopce u koliko medela za 2016 ce se i pojaviti.

 19. Vidim dosta korisnih komentara. Treba mi savijet za 55″ TV. Htio bi stvarno dobru kvalitetu slike a vidim da je raspon cijena od 5000 do 17000kn. Recimo da mi je budget negdje oko +/- 10000kn. Koja je vasa preporuka? Unaprijed hvala.

 20. Ja sam isto tako u nedoumici neznam koji tv da kupim Filips ili Samsung saTizen platformom i jedan idrugi imaju svoje prednosti i mane koliko mi je poznato

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!