KalibracijaTutorijali/uputeVodiči

Važnost vizualne verifikacije nakon kalibracije televizora

spectracal-c6-se

Kalibracija, odnosno podešavanje slike u skladu sa standardima po kojima se distribuiraju filmovi i drugi sadržaji, poseban je proces koji nažalost nije u potpunosti izvediv bez specijalizirane opreme – hardverske i softverske. Uz potrebnu opremu (a čija cijena baš i nije user-friendly), potrebno je i iskustvo jer svaki televizor je cjelina za sebe i zahtijeva individualni pristup. No čak i kad imate sve navedeno i uspijete uskladiti sliku da grafovi budu točno onakvi kakve propisuje struka, ne postoji jamstvo da će prvi film koji ćete pogledati izgledati savršeno – test Panasonicovog 58AX800E Ultra HD televizora podsjetio nas je na važnost onoga što mora slijediti nakon svake kalibracije – vizualna verifikacija.

O tome kako točno kalibracija jednog televizora izgleda pisati ćemo krajem godine, kada dovršimo s testiranjima aktualne ponude televizora. Voljeli bismo svima koji su zainteresirani da nauče što je to kalibracija pokazati kroz stvarni primjer kako ona izgleda, te koliko zamoran posao usklađivanja pojedinih parametara zna biti. Do tada više informacija možete saznati u našem članku na temu osnova kalibracije >>

darco-kalibracija

Vizualnu verifikaciju slike možete zamisliti kao vožnju automobila nakon što je bio na tuningu – dobro znate kakav je bio prije njega, te ćete vrlo lako uočiti sve promjene u njegovom ponašanju. U slučaju kalibracije televizora, nakon što uskladimo sve ključne parametre, nakon što se linije poravnaju i točke raspona boja dođu na svoja mjesta, obavezno je pogledati nešto drugo osim testnih uzoraka u koje samo okorjeli videofili mogu gledati duže od nekoliko sekundi.

Za vizualnu verifikaciju je najbolje pogledati neki poznati materijal – nešto što ste već imali priliku vidjeti na vašem televizoru i znate otprilike kako izgleda. Iako se obično gledaju filmovi, igrani ili animirani – nije isključeno pogledati neku obiteljsku snimku jer se u njima pojavljuju osobe i mjesta koje dobro znamo kako izgledaju i sve što odstupa u prikazu ćemo lako uočiti. U slučaju autora ovog teksta, redovni materijal za provjeru jest Blu-ray izdanje filma Prometej, Skyfall, The Amazing Spider-Man i FPD Benchmark testni disk. Zbog tolikog gledanja prije cca. 6 mjeseci nam je puknuo jedan od testnih DVD diskova – srećom backup je na vrijeme napravljen tako da nismo izgubili drag nam materijal.

U slučaju Panasonicovog 58AX800E televizora, proces kalibracije je prošao bez greške i impresivno balansirana slika je postignuta. Kalibraciju smo u pojedinim segmentima čak i automatizirali putem CalMan V5 softvera tako da je on podešavao parametre kako bi dobio najmanja odstupanja. Rezultat nakon kalibracije koji možete pogledati u kompletnoj recenziji možete vidjeti na sljedećom slici:

58ax800e-isf-calibrated
Panasonic TX-58AX800E kalibriran u Professional predlošku

U svim segmentima odstupanja su neuočljiva ljudskom oku, što bi trebalo biti jamstvo prikaza filmova i serija onako kako je redatelj to zamislio. Nakon predaha od kalibracije uzeli smo testne diskove u ruke i započeli s verifikacijom.

Gledajući uvodnu špicu filma Prometej, pod glazbenom temom “Life”, vrlo brzo smo uočili kako nešto “ne štima”. Iako je prikaz bio balansiran, kontrast stabilan i nijanse jasno uočljive, na pojedinim mjestima smo uočili čudne primjese boja kojih ne bi trebalo biti – prvenstveno zelene i ljubičaste. Nastavili smo gledati i ponovno uočili kako neki od poznatih kadrova ne izgledaju kako bi trebali – nešto nije u redu iako smo upravo precizno podesili televizor. Uzeli smo drugi testni disk i vrlo brzo došli do istog zaključka – nešto s bojama nije u redu.

Iste probleme s bojama smo imali čak i u THX predlošcima, kao i prije kalibracije, no bili smo uvjereni kako su oni rezultat odstupanja u tvorničkim podešenjima.

Nakon što smo iste materijale još jednom pogledali na kalibriranom Samsung 55H8000 televizoru koji nam je bio pri ruci, zaključili smo kako je uzrok na Panasonic 58AX800E modelu i počeli tražiti uzrok među dostupnim opcijama. Palili smo i gasili jednu po jednu, no srećom ova vježba nije dugo trajala. Vrlo brzo smo pronašli kontrolu imena Colour Remaster, a koja je u Professional predlošcima isključena, a u THX predlošcima niti nije dostupna. Nakon što smo ju postavili u Min vrijednost, čudne nijanse su uspješno otklonjene i kadrovi su napokon izgledali onako kako bi i trebali izgledati. Pravilne nijanse koje su idealno prezentirane i glatko se preklapaju iz jedne u drugu bez obzira o kakvom se kadru radi. Max vrijednost Colour remastera je ponovno vratila krive nijanse – samo Min vrijednost je rješenje koje tražimo.

Na ovu temu smo napravili i kratak video prilog u kojem je problem iznesen korak po korak:

Kao što ste mogli vidjeti, iako je televizor bio kalibriran onako kako standardi to nalažu i po svim grafovima boje bi trebale biti na svojim mjestima, to nije bio slučaj. Čak nije ni bio u THX predlošcima koji bi trebali biti posebno dobro podešeni i u startu već kalibrirani. Vizualna verifikacija nam je pomogla da kroz Panasonicov 58AX800E televizor gledamo originalnu nakanu redatelja, bez ikakvih filtera koji su postojali i koji bi umanjili iskustvo gledanja.

Zaključak

Bez obzira tko vam izvodi kalibraciju, vi sami putem testnih diskova, filtera boja itd. ili netko drugi s kalibracijskom opremom, obavezno obavite vizualnu verifikaciju na kraju procesa kako biste bili sigurni u dobiveni rezultat.

panasonic-2012-demo-vt50-3d

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

7 komentara

    1. Dobro pitanje. Dnevni način rada se u startu tako postavlja da mu svjetlina bude veća, a po potrebi i da gamma karakteristika bude niža, pružajući tako življu sliku koja bolje izgleda po danu i uz puno osvjetljenja u prostoriji. U slučaju noćnom moda svjetlina i gamma se drugačije postavljaju i tu smo najbliže standardima koji su propisani.

      Ovisno o televizorima i individualnim željama, može se kalibrirati samo jedan predložak tako da bude dobar i za dnevno i noćno gledanje. Iz mog iskustva velika većina ljudi voli življu sliku pa im tvornički Cinema predlošci nikako ne odgovaraju. Brzo rješenje je u povećanju intenziteta pozadinskog osvjetljenja (Backlight kontrola), čime se zadržava dobar balans boja koji je inače prisutan u Cinema predlošku, a kadrovi nisu tako zagasiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!