OLEDRecenzijeTelevizori i monitori

LG 65EC970V (EC970V) UHD zakrivljeni OLED Smart TV – recenzija

lg-65ec950v-header

Kada dobijete priliku prvi u regiji testirati nešto tako sjajno poput 165 cm velikog LG-jevog Ultra HD OLED televizora, naravno da ćete to objeručke prihvatiti. Autor ovog teksta ne bi mirno spavao na svojem godišnjem odmoru da je kojim slučajem odbio ovakvu ekskluzivu. Ovo ne samo da je prvi OLED s Ultra HD rezolucijom, već je i prvi koji ima dijagonalu ekrana od 165 cm, odnosno 65 inča na našem tržištu. Do sada smo testirali samo 55″ modele, a među kojima je bio i prvi i za sada jedini Samsungov model KE55S9. Kakve je dojmove ostavio na nas ovaj model čija je aktualna cijena 47.999,00 kn, pročitajte u nastavku recenzije.

[review]

Specifikacije (specifications)

Specifikacije
Proizvođač LG
Model 65EC970V
Tehnologija prikaza WRGB OLED TV
Geometrija zaslona zakrivljen
Veličina ekrana 65 inča / 165 cm
Energetska klasa B (213 W, 311 kWh/godišnje)
3D Ready/3DTV
da (polarizacijski 3D s 4 para 3D naočala u pakovanju)
Osvježavanje zaslona Absolute Motion Clarity
Lokalno zatamnjenje / (OLED tehnologija)
Rezolucija Ultra HD, 3840 x 2160 piksela (svaki piksel se sastoji od 4 podpiksela)
Broj HDMI priključaka 4
Optički/koaksijalni audio izlaz Da/Ne
USB priključak Da (3 ukupno, x1 USB 3.0)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
DVB-T/DVB-C/DVB-S Da/Da/Da
DVB-T2 / DVB-S2 Da/Da
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264 / HEVC podrška Da/Da/Da
Zemlja porijekla: Poljska
Okvirna cijena: 47.999,00 kn (za aktualnu cijenu posjetite nabava.net)

Poveznice:

lg-logo2015-1000px

Službena stranica >>

VIDEO: Raspakiravanje i instalacije (unboxing)

Više video materijala možete pronaći na našim YouTube kanalima: HD Televizija i TV Calibration with Darko.

Dizajn

lg-65ec950v-front-blank

lg-65ec950v-sidelg-65ec950v-side-thicknesslg-65ec950v-back

Brzi info
Dizajn u jednoj ravnini Boja okvira Materijal okvira Zaslon Rotacija stalka Montaža na zid
da srebrna metal sjajan s filterom ne ne

U duhu premium klase i OLED tehnologije koja omogućuje do nedavno nezamislivu tankoću, 65″ EC970V krasi impresivan “Art slim” dizajn kojim dominiraju zakrivljene linije. Blago zakrivljeni zaslon omeđen je tankim srebrnim okvirom, a koji samo proizvođačev logotip širi u donjem dijelu. Logotip je pozadinski osvijetljen, a na korisniku je da odabere kada i kojim intenzitetom da se ističe ispod velikog zaslona.

Televizor stiže kompletno sastavljen unutar ambalaže, što znači da ga je samo potrebno iz nje izvaditi, osloboditi višestrukih pokrova i postaviti na ravnu površinu. Montaža na zid nije moguća.

lg-65ec950v-front

Postolje prati zakrivljenu geometriju zaslona, a sastoji se od metalnih profila kombinacije mat i sjajnih površina. U desnom dijelu je otisnut tekst “OLED”, što je zgodan detalj već viđen na LG-jevom  55EC930V OLED TV-u iz 2014.

Televizor posjeduje i integriranu kameru, a koja se može aktivirati povlačenjem klizača u gornjem dijelu poleđine televizora.

lg-65ec950v-stand

Pogled sa strane otkriva različitu dubinu televizora koja je najveća u središnjem dijelu gdje je svoje mjesto našla “sva pamet ovog televizora”, napajanje, priključci itd. Uz rubove ponovno susrećemo iznimno malu dubinu od svega 5.5 milimetara. To je iznimna tankoća, očekivana s obzirom na manje zahtjevnu strukturu OLED panela u odnosu na LED LCD televizore. Ranije testirani Full HD OLED LG 55EA980V je nešto tanji (4.3 mm), a Sonyjeva X900C UHD LCD serija broji 4.9 mm.

lg-65ec950v-side-thickness2

Poleđina televizora je izrađena iz plastike, reflektirajuće i podložne nakupljanju prašine i otisaka prstiju.

Baš kao i kod 55EA980V OLED-a, tako je i ovdje naponski kabel trajno povezan na kućište.

Sve u svemu, atraktivan dizajn i visoka kvaliteta izrade.

Priključci

lg-65ec950v-connectors

Brzi info
HDMI HDMI ARC USB SCART Dig. audio izlaz Common interface
4x HDMI 2.0 da (HDMI 2) 2x USB 2.0, 1x USB3.0 ne da (Toslink) da

LG-jev UHD OLED posjeduje priključke na poleđini u dvije orijentacije. Svi HDMI priključci podržavaju UHD/4K ulaz do 60 Hz, a sviđa nam se što su tri takva priključka smještena s pogledom prema podlozi, a jedan sa strane. Tu su i 3 USB-a od kojih je jedan u verziji 3.0, kao i ostali standardni priključci.

Daljinski upravljač (Remote control)

lg-65ec950v-remotes

Brzi info
Boja Materijal Komunikacija Pozadinsko osvjetljenje Dodatno
Magic daljinski AN-MR500 crna/srebrna plastika IR/Bluetooth ne kotačić, emulacija kursora, mikrofon, svjetleća Power tipka
Standardni daljinski AKB73975729 crna plastika IR ne /

Baš kao i ranije testirani UHD model UB850V, tako i uz UHD OLED LG prilaže dva daljinska upravljača – jedan klasični i jedan Magic remote u svojoj zadnjoj verziji, namijenjen lakšoj navigaciji kroz webOS operativni sustav. Klasičan daljinski je kompaktan i gotovo u cijelosti prekriven tipkama za raznorazne funkcije i navigaciju. S druge strane, AN-MR500 Magic daljinski upravljač posjeduje tek osnovne tipke, navigacijske strelice i tipke za pozivanje izbornika na zaslonu televizora. Ergonomija Magic daljinskog upravljača je vrlo dobra, a isto vrijedi i za osjećaj pod prstima zbog kombinacije glatkog kućišta i matiranje površine oko tipaka.

Izbornici i Smart TV platforma (Menus and Smart TV platform)

lg-65ec950v-webos

Brzi info
Vodič za instalaciju Sučelje na hrvatskom jeziku Smart TV naslovnica Internet pretraživač
da da da da

Verzija softvera u televizoru na dan testa: 04.55.40

LG-jev 65EC970V OLED posjeduje webOS sučelje u verziji 1.x, s “harmonikom” ikona koje korisnik može presložiti kako mu najviše odgovara i tako brzo pristupiti željenim opcijama. Za sve koji se žele podsjetiti što sve nudi webOS operativni sustav, donosimo pregled u kratkom video prilogu:

Unatoč činjenici što je ovo Ultra HD televizor, a sučelje je u Full HD rezoluciji – ljepšu webOS naslovnicu još nismo vidjeli. Savršen kontrast, kristalno jasne boje i veliki ekran su navigaciju po naslovnoj harmonici učinile zabavnom samo dok smo ju gledali i pomicali pokazivač lijevo – desno. Sve one prednosti koje webOS donosi susrećemo i ovdje, a svakog će vlasnika ovog iznimnog televizora veseliti skora nadogradnja na poboljšani, brži i napredniji webOS 1.x.

Multimedijalna podrška

Brzi info
USB reprodukcija
DLNA DTS/Dolby Digital podrška
HEVC podrška Dijakritički znakovi (č, ć, š, ž…) u titlovima
da (audio, video, foto) da da da da

Sve navedeno za ranije testirane webOS 1.x televizore vrijedi i ovdje, uz iznimku što EC970V OLED podržava Ultra HD sadržaje i HEVC (h.265) format. HEVC nam nije radio dok smo ga pozivali preko mreže, već samo preko USB-a. Titlovi su radili dobro bilo preko USB-a ili mreže. Dijakritički znakovi su se ispravno prikazivali. Svi isprobani MKV zapisi s h.264 kodekom su pravilno radili, uključujući i 110 Mbit/s Birds demo snimak.

Brzina samog učitavanja je dobra i titlovi se prikazuju s dijakritičkim znakovima i moguće ih je fino podesiti po veličini i sinkronizaciji s filmom, no kao i kod ostalih izbornika, nepotrebno su opcije podijeljene na više ekrana i u male zaokružene kućice sa skrolajućim tekstom.

Preko digitalnog optičkog audio izlaza uspjeli smo poslati 5.1 Dolby Digital / DTS zvuk, no tek nakon podešavanja Sound Out opcije na External Speaker (Optical/HDMI ARC).

Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

17 komentara

  1. Slažem se u potpunosti. Možda i dodaju kroz kakvu nadogradnju u budućnosti, mislim da bi ovaj TV mogao izvesti HDR efekt i bolje od mnogih edge LED LCD-a.

 1. Stepeničasti” prikaz na 55″ Full HD OLED televizoru. Volio bih ja i takav Oled, prije nego bilo koji led 4K.

  1. Ne, 600 linija od 2160 koliko ih fizički ima na zaslonu. 300 linija samo spominjem jer je originalni test u Full HD rezoluciji i kad gledam uzorak na ekranu na toj vrijednosti se još mogu raspoznati pojedine linije.

 2. Zanimljivo da kada u biznis uleti konkurancija “savršenstvo bez mane” začas postane ružna “žaba krastača sa hrpom mana” http://www.hdtvtest.co.uk/news/tx65cz950-201509024162.htm!

  Također linkovi iz linkanog teksta poakzuju flickering na nečemu što ne bi čovjek očekivao i da to toliko utječe na zamor očiju. A sjetimo se onda i priča sa novim monitorima gdje se plava komponenta prigušuje jer šteti vidu, kao naši monitori su bolji, pa postavljam pitanje što je onda sa time kod TV uređaja? Dakle nije baš sve tako idealno kako se prikazuje, dok ne nastupi konkurencija koja mora da bi opravdala sebe i da je njihov proizvod bolji naći i mane na proizvodu od tržnog konkurenta.

  E sada tu dolazi ono glavno pitanje, a što svi ovi profesionalno certificirani revidenti za tako nešto do sada nisu znali, pa su proizvodima lijepili oznake “REFERENCE” samo zato što nije bilo boljih proizvoda iako su bili svjesni mana istih proizvoda, ovo je pitanje za urednika oveog web portala. Nije dobro kao i svi ostali recenzenti samo hvaliti, a u isto vrijeme prešućivati očigledne nedostatke tehnologije, koji se riješavaju tek kada nastupi konkurencija.

  Kao što rekoh pročitajte ono što piše na linku a u njemu ima i drugih linkova pa će sve biti jasnije.

  To je sve kao i sa biznisom sa automobilima i autom od 3 litre potrošnje najavljenim još za prve naftne krize 70 godina prošlog stoljeća, od onda prošlo 40 godina a auti troše podjednako kao i onda.

  Nova tehnologija se uvijek hvali da je bolja, a kada konkurencija najuši lovu onda počinju ratovi i dokazivanje tko ima bolji proizvod. OLED je do sada bio savršenstvo bez mane, a sada kada stiže konkurencija onda to i nije baš tako, jer to savršenstvo od tehnologije ima sto i jednu manu koju ćemo mi bolje riješiti od ostalih. Tako stvari funkcioniraju, a ove sve recenzije su tako tako.

  Uzmite neki video koji je malo ispod FULL HD rezolucije i otiđite to pogledati na 4K UHD televizorima i vidjećete savršenstvo od upskaliranja i kako i najjači procesori na vrhunskim modelima imaju problema.

  Ja doma na 8 godina starom PC i grafičkoj kartici u FULL HD modu imam bolju sliku. čistiju i jasniju jer grafička kartica stara 8 godina ima jači procesor nego svih ovih 4 ili 8 procesora na najnovijim 4K UHD televizorima. Da ne pričamo da većina TV ima loš zvuk i loše očitava ton zapisan na videu koji sam testirao. Također i soundbarovi od 6 ili 7 K kuna nisu tako dobri kako se reklamiraju. Doma imam soundbar od 20 cm i za 22 EUR koji daje super zvuk u odnosu na ove TV koji koštaju par tisuća EUR-a. Dakle video player na PC daleko bolje obrađuje sliku i ton iz video od ovih vrhunskih TV zadnje generacije. Nije problem što novi TV imaju savršenu sliku sa 4K signalom, već je problem što kod upskaliranja materijala koji nije 4K, a to je sve što smo do sada snimali digitalno kroz dosadašnju povijest ima problema kod apskaliranja, i polazuje se da su i ovi novi procesori preslabi za video koji nije 4K rezolucije, što loše reproduciraju ton i sliku sa takvih video materijala i imaju problema sa apskaliranjem naročito u jako dinamičnim scenama. Testirao sam više kratkih videa u više trgovina na nekoliko TV uređaja iz 2014 i 2015 i došao do zaključka da je to sve još dosta loše od onoga kako bi to trebalo raditi, tako da moj FULL HD monitor i PC star 8 godina kao i soundbar od 22 EUR-a meni za sada još uvijek daje kvalitetniju sliku svog ovog video materijala kojeg imam. Nova tehnologija izgleda lijepo i savršeno samo sa video materijalima snimljenim u 4K rezoluciji, jer je tada obarada signala u 1:1. Ako se radi upskaliranje onda je to jako loše čak i na TOP modelima bilo kojeg proizvođača. Čak i ovaj vrhunski OLED koji košta 50K kuna video na njemu izgleda loše i zadovoljniji sam sa slikom na 24″ monitoru u FULL HD rezoluciji, jer video plajer sa PC-a daleko bolje upskalira sliku, a da ne pričamo o obradi tona sa istog videa, jer očito velika većina ovih super TV ima problema i sa tonom koji se kod nekih jedva i čuje, dok na pisiju moram i stišavat i to na soundbaru od 22 EUR-a. Prije dok sam imao prikopčano pojačalo iz 1980 i dvije velike zvučničke kutije na PC te puštao sa PC midi XG fajlove, to je savršenstvo od zvuka, kristalno, jasno, čisto i prostorno definirana zvučana slika iako pojačala iz tog doba nemaju kao neka danas odnos signal šum od preko 110 db.

  Eto toliko o savršenim tehnologijama, ali pitam se na čemu ću gledat do sada snimljene video materijale koji nisu niti u FULL HD rezoluciji, a kamoli kada se upskaliraju na 4K rezoluciju, a vidim da svi trenutni TV imju dosta problema s tim.

  Jedino što nisam mogao probati, a to je pitanje za urednika ovog portala, dali se sa PC-a može poslati direktni signal na 4k UHD TV bez da elektronika koja procesuira video signal ima utjecaja na to, dakle da radi kao čisti monitor, jer sa novim grafičkim karticama koje imaju 4K rezoluciju, a obrada tona iz videa je i dalje na strani PC-a, a onda pretpostavljam i video signala kod upskaliranja jer ipak je procesor na grafičkoj daleko bolji od ovih 4 ili 8 procesora što obrađuju signal na 4K televizorima, dali ako bi se taj signal propustio direktno na ekran bez utjecaja procesora na samom televizoru na obradu tog sigbala iz PC-a dobio bolji prikaz filmova na tim super televizorima ako signal nije 4K a apskaliranje radi grafička kartica umjesto ovih jadnih 4 ili 8 procesora koje nam prodaju za skupe pare, a kako vidimo i oni loše obrađuju taj posao, jer svaka tvrtka ima svoje algoritme za apskaliranje.

  Evo stvari o kojima se ovdje na portalu ne govori niti testira iako se hvalimo sa službenim cestifikatom! Nije osobno protiv nikoga, ali tako je i nasvim ostalim poznatim portalima, recenzije koje to u stvari i nisu, jer tek kada kupite onda vidite dosta mana koje nitko nije prije toga spomenuo. Ja za sada testiram neke stvari i mogu reći da sve to jako lijepo izgleda sa pripremljenim propagandnim videom snimljenim u 4K rezoluciji, ali kada ubacite stare dobre stvari onda nastaju problemi o kojiima se baš i ne govori a to je kvaliteta slike nakon apskaliranja, kao i loše očitavanje zvučnog zapisa sa tih starih dobrih stvari. Znam da je bilo kroz povijest raznih video standarda i zvučnih u tim videima, ali ako može to riješiti PC sa jednim plajerom koji ima dodatke za video i zvučne codece onda bi to morali moći riješiti bez problema i na ovim televizorima koji koštaju kao i jedan automobil a u njima ima sve skupa 15 do 20 kg materijala od čega velik dio otpada na sam ekran od stakla i kutiju od plastike, asve ostalo teži u omjeru prema cjelini manjem nego što je to omjer ljudskog mozga prema težini ljudskog tijela. Za raliku od toga u automobilu ima 1000 kg materijala, a elektronike u težini većoj nego što je težina elektronike u jednom 4K televizoru.

  Dakle prodavanje male količine materijala koji i ne košta bog zna što jer je najveći dio staklo i plastika za vrlo skupe pare, a da kada hočeš pokrenuti stare dobre stvari na njemu izgleda jadno i bijedno u odnosu na proizvode od prije 10 godina na kojima te stare i dobre stvari izgledaju puno bolje.

  Očito tvorci 4K televizora misle da povijest digitalnog video zapisa počinje sa njima i da sve starije od toga i slabije rezolucije zapisa trebamo zaboraviti.

  Toliko o savršenstvu bez mane za 50 K kuna, vidio. testirao neke stvari i reko nije to to!

  1. Moram priznati da mi nije baš jasan ovaj komentar. Odakle podatak da OLED do sada nije imao mana? One su sasvim jasno istaknute u svim dosadašnjim recenzijama. I što znači “sada” – dolazak Panasonicovog OLED-a ili objava konkretne recenzije? I tko se hvali sa službenim certifikatom? Što bi to trebalo značiti?

   1. Po načinu kako je sve ne samo na ovoj stranici nego i drugim stranicama OLED tehnologija opisana je kao sveti gral. Ono što na ovom linku http://www.hdtvtest.co.uk/news/tx65cz950-201509024162.htm sada konkurencija nabraja kao manu LG OLED televizora nisam baš pročitao na ovom kao niti na drugim stranicama, i svi ističu samo crnu kao nešto neviđeno, a onda konkurencija od tog crnog kaže da je to čušpajz!

    NIsam mislio ništa loše u vezi certifikata, ali netko tko itakne na svojoj stranici istakne da je certificiran za nešto onda bi morao i uočiti nešto od onoga što konkurencija u malo prije navedenom linku spominje. Na žalost dosta spomenutog na navedenom linku što konkurencija spominje za LG OLED televizorn ili mi je promaklo ili mi se čini da baš nisam našao spomenuto u recenziji koje je dala ocjenu reference za ovaj model. Po meni ako je konkurencija tako nešto spomenula kao manu, onda bi i recenzent to trebao primjetiti i napomenuti u recenziji. Nije ništa osbno jer čitam i recenzije na drugim stranicama ista je stvar i tamo.

    1. Hvala na komentaru – sad je malo jasnije što je pisac želio reći.

     Panasonic je za mnoge bio i ostao proizvođač najboljih televizora na svijetu dok su plazme bile aktualne. Dolaskom OLED-a želi tu titulu natrag. U međuvremenu je pokušao osvojiti titulu proizvođača s najboljim LCD televizorima AX800, odnosno AX900 serijama, no u tome baš i nije uspio. Naime, imao sam priliku testirati AX800 i kalibrirati AX900 i mogu reći da me nisu posebno oduševili u odnosu na ono što konkurencija nudi, a cijena im je paprena (posebno AX900).

     Bez sumnje da je Panasonic napravio dobar benchmarking LG-jevih OLED-a, čitao što se piše, što ljudi hvale, a što im se ne sviđa i svoju ekspertnost okrenuo u smjeru optimizacije LG Displayevih OLED panela da pruže bolju sliku. Koliko bolju? Hoće li ta poboljšanja biti vidljiva? To ćemo tek vidjeti.

     Koliko sam pročitao cijena 65″ modela bi trebala iznositi 10 000 eura, što znači ekvivalent cijeni prvih OLED-a LG-ja i Samsunga u 55″ dijagonali prije 2 godine. LG 65EC970V trenutno košta 45.600 kuna – što znači da Panasonic mora napraviti vraški dobar posao inače neće biti interesantan široj publici osim videofila dubokog džepa.

     Segment koji ne znam kako će riješiti, s obzirom da svi televizori prolaze ocjenjivanje energetske učinkovitosti jest varijabilna svjetlina slike ovisno o količini bijele boje na ekranu. S druge strane, treba li to uopće rješavati kada su sve plazme patile od istog “problema”?

 3. Molim vas Darko, da mi date odgovor, KAKO I GDJE UCI U POSTAVKE PODESAVANJA TITLOVA NA lg TV, kada reproduciram preko DLNA ? Nikako tu opciju da pronadjem (web os 2.0). Na Samsunga stistnes tools i to je to, a ovdje nikako. Hvala!

  1. Ako koristiš smartshare za gledanje filmova preko DLNA, onda kada pustiš film protresi daljinski i kada se komande pojave na ekranu na desnoj strani ekrana imat ćeš oznaku strelice.
   Klikni na nju i tada će ti se pokazati daljnje opcije zvuka i titlova ako ih je player uopće pronašao. Tada možeš mijenjati sve, od vrste kodiranja, veličine, položaja, boje pa do sinhronizacije s slikom. Očekuj da će ti najbolje raditi titlovi koji se nalaze unutar mkv spremnika (mislim na čitanje naših znakova).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!