LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Samsung UE40F7000 (F7000 serija) 3D LED LCD Smart TV mini recenzija

samsung-f7000-header

Družili smo se sa Samsungovim LCD televizorom serije 7, stepenice ispod njihove perjanice ponude koju obuhvaćaju modeli F8000 i F8500, te sukladno statusu posjeduju bolje karakteristike, ali i višu cijenu. Samsungov F7000 LCD dijeli mnoge sličnosti s nedavno testiranim F6800 modelom, poput panela velikog kontrasta i preciznih boja, te najnovije Smart TV platforme i daljinskog upravljača s površinom osjetljivom na dodir, što bi u cjelini trebalo jamčiti kvalitetno iskustvo gledanja filmova i igranja igara. Koliko je dobra slika i koliki je kalibracijski potencijal, provjerili smo putem naše specijalizirane opreme, te u nastavku donosimo pregled dojmova.

Specifikacije (specifications)

 

Specifikacije
Proizvođač Samsung
Model UE40F7000
Tehnologija prikaza LED LCD
Veličina ekrana 40 inča / 102 cm
Energetska klasa A
3D Ready/3DTV Da, 3DTV
Aktivni / polarizirajući 3D prikaz
aktivni
Osvježavanje zaslona 800 Hz MCI
Lokalno zatamnjenje da
Rezolucija Full HD, 1920×1080
Broj HDMI priključaka 4
Optički/koaksijalni audio izlaz Da/Ne
USB priključak Da (x3)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
DVB-T/DVB-C/DVB-S Da/Da/Da
DVB-T2 / DVB-S2 Da/Da
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264 Da/Da
Zemlja porijekla: Slovačka

Poveznice:

Službena stranica >>

HDDB baza televizora >>

Dizajn

samsung-f7000-design-compar
Lijevo: Samsung OLED TV 55″ na IFA sajmu u Berlinu, desno: Samsung F7000 LCD
Brzi info
Dizajn u jednoj ravnini Boja okvira Materijal okvira Zaslon Rotacija stalka
ne srebrna metal mat da

Prvi detalj koji će uočiti oni koji prate dizajn OLED televizora jest kako činjenica da je Samsung iskoristio isti dizajn stalka za svoj prvi komercijalno dostupan OLED televizor i F7000 seriju LCD-a za 2013. godinu. Uz razne oblike stalka koje danas možemo susresti na tržištu, stalak djeluje vrlo tradicionalno, uz pravokutnu bazu i okomiti element s otisnutim logotipom proizvođača koji može svijetliti u mraku. U odnosu na ranije testirani F6800 model i top seriju F8000 i F8500, F7000 predstavlja alternativu za sve koji žele najmoderniju Samsungovu tehnologiju s klasično oblikovanim i nenametljivim stalkom.

samsung-f7000-back

Kvaliteta izrade je poboljšana u odnosu na seriju F6800, čemu doprinose tanki metalni okvir i stalak, a sam televizor je nekoliko kilograma veće mase za istu dijagonalu što daje solidniji, čvršći osjećaj pod prstima. Od priključaka pronašli smo sve danas popularne u dovoljnim količinama za povezivanje velikog broja uređaja – 4x HDMI i 3x USB, zajedno s priključcima za digitalni zemaljski, kabelski i satelitski prijam. Evolution kit je također podržan, tako da u narednim godinama korisnik može nadograđivati operativni sustav televizora i tako da držati osvježenog bez potrebe za kupovinom potpuno novog modela.

Uz televizor dolaze dva daljinska upravljača i dva para 3D naočala SSG-5100GB koje rade na baterije i ne nude mogućnost punjenja istih preko USB-a. Priloženi daljinski upravljač s površinom osvjetljivom na dodir je izrađen od metala i srebrne je boje, te djeluje solidnije pod prstima u odnosu na plastičnu varijantu.

samsung-f7000-remote

Tvorničke postavke i kalibracija

av-foundy-hdtv

Provjera karakteristika slike je izvršena putem SpectraCalovog Calman 5 for Business softvera, X-Rite SpectraCal C6 Special Edition kolorimetra i AVFoundry VideoForge generatora uzoraka.

Brzi info
Kontrola gamme
RGB balans Upravljanje bojama (CMS)
da da (dvije ili 10 točaka) da, primarnim i sekundarnim

Baš kao i kod F6800 modela, Samsung nudi četiri predloška za sliku u 2D načinu rada, te tri kada je aktiviran 3D način rada (Natural predložak je tada onemogućen). Isti predložak za 2D i 3D ima različite postavke što omogućava da podešenjem slike za 2D ne utječete na 3D postavke, te možete lagano prebacivati se iz jednog u drugi bez potrebe za birate neki drugi samo zato jer se postavke preklapaju (kao primjerice kod Philipsa). Samsung i ovdje nudi pregršt opcija za podešavanje i, kako će daljnji tekst pokazati, kontrole su vrlo kvalitetno napravljene i omogućavaju vrlo preciznu kalibraciju. Očekivano, 2D karakteristike su bolje od onih u 3D-u, te se 2D slika može bolje podesiti zbog omogućene kontrole RGB balansa u 10 točaka.

Kao i obično, prije procesa kalibracije smo provjerili sve predloške s tvorničkim postavkama, te na temelju istih donijeli zaključak kako je Movie najbliži onim vrijednostima koje želimo dosegnuti, a koje odgovaraju standardima po kojima se kreiraju video materijali. Standard i Natural su imali previše “flourescentno” plavu sliku velike svjetline zbog preniske gamme, te nisu pružili previše “prirodnu” sliku koja je ugodna za gledanje. U usporedbi s njima, Movie predložak je bio odličan – imao je konzistentan RGB balans koji je nešto bio lošiji kako se svjetlina približavala najvećoj vrijednosti, u tamnijim regijama je imao za nijansu hladniju sliku od referentnih 6500 K, a gamma s vrijednosti 2.1 je bila unutar 5% od ciljanih 2.20, no za idealan rezultat ipak preniska. Kontrast? Uz crnu boju od 0.06 i svjetlinu preko 200 cd/m2, izmjereni kontrast po On/Off mjerenju je iznosio 3823:1, što je solidan rezultat u skladu s korištenim VA panelom, najvjerojatnije od samog Samsunga. Crnu boju je tvornički najdublju pokazao Standard predložak s 0.0546, no uz pomoć aktivnog dinamičkog kontrasta.

samsung-f7000-2d-movie
Samsung F7000 – tvorničke postavke u 2D Movie predlošku.

Raspon boja je bio jako dobar, te su mala odstupanja izmjerena prakitčki kod svih boja. Crvena, zelena, ljubičasta i žuta boja su bile veće svjetline u odnosu na referencu.

Kroz proces kalibracije adresirali smo sve uočene problematične točke, te nastojali dobiti bolju crnu boju i svjetlinu koja će biti ugodnija za gledanje u manje osvjetljenom ambijentu. Nakon odrađenog posla možemo reći da je rezultat izvrstan i da slici u niti jednom od segmenata ništa ne nedostaje. Uz kontrolu pozadinskog osvjetljenja smanjili smo njegovu vrijednosti i time dobili uvjerljiviju crnu boju (oko 0.045 cd/m2), a sukladno tome i prikladniju najveću svjetlinu slike, te tako zadržali kontrast na cca. 3755:1. Oštrinu smo smanjili na vrijednost 5 jer je tvorničkih 20 stvaralo umjetne obrube oko objekata, što smo uočili analizirajući uzorak za provjeru referentne crne boje, te uz kontrolu svjetline regulirali početnu točku od koje će se informacije početi prikazivati. Uz pomoć gamma kontrole i kontrole kontrasta, gamma krivulja se praktički izjednačila s referentnim pravcem, što je jamstvo idealno balansirane slike bez obzira na njenu rezoluciju.

RGB balans smo riješili kroz kontrolu u dvije i deset točaka, što je pružilo gotovo idealan rezultat duž cijele skale. Na kraju su preostale boje, a koje smo ispravili uz pomoć CMS sustava za primarne i sekundarne boje, te tako ispravili tvornički manja odstupanja u svjetlini pojedinih boja. Kako je vidljivo iz grafova niže, cjelokupan rezultat djeluje vrlo impresivno u svim segmentima, što je i više nego dobar temelj za izvrsno iskustvo gledanja svih tipova video materijala.

samsung-f7000-2d-after-cali
2D karakteristike nakon kalibracije.

3D postavke i kalibracija

samsung-f7000-3d-movie
Movie 3D predložak – tvorničke postavke

U 3D segmentu smo ponovno televizor proveli kroz analizu tvorničkih predložaka, ovoga puta s upaljenim 3D naočalama smještenim između SpectraCal C6 kolorimetra i zaslona. Movie predložak je i ovoga puta pružio najbolji rezultat, uz veća odstupanja u RGB balansu i manje stabilnu gammu. Srećom, sve ključne kontrole su dostupne i u 3D-u, te smo ponovno krog ugađanje kontrole gamme, te RGB balansa i CMS sustava za boje osigurali dobro balansiranu sliku. RGB balans nismo mogli kvalitetno uskladiti jedino pri vrijednosti 100% zbog izostanka naprednih kontrola, te je u tom dijelu slika izgubila na udjelu crvene boje. Ipak, uz sve ostale parametre precizno podešene, uključujući i inače dosta problematičnu gammu u 3D-u, ovaj detalj teško se može uočiti.

samsung-f7000-3d-after-cali
Movie 3D – nakon kalibracije.

Više detalja se nalazi u tablici niže.

Mjerni izvještaj
Tvornički Movie 2D
Kalibriran Movie 2D
Vrijednost crne boje (On/Off) [cd/m2]
0.06 0.045
Izmjerena svjetlina [cd/m2]
235.5 169.0
Izmjereni kontrast (On/Off)
3823:1 3755:1

Dojmovi kvalitete slike

Samsung F7000 ima već tvornički dovoljno dobre boje i kontrast za ugodno gledanje različitih tipova materijala. Kvaliteta skaliranja SD signala jest na visokom nivou, što rješava drugi dio jednadžbe kada u pitanje dolazi baratanje s dijagonalnim bridovima, prepoznavanju kadenci i kontroli slike koja je jače komprimirana. Raspon boja je odličan, a isto vrijedi i za njihovo zasićenje, posebno nakon kalibracije kada dobivaju na dubini i doprinose trodimenzionalnom prikazu, čak i u slučaju 2D materijala.

Kao glavni nedostatak treba istaknuti probijanje pozadinskog osvjetljenja, a koje je na testnom primjerku bilo jako izraženo direktno iz kuteva, što u tamnijim scenama nikako ne bi trebalo biti vidljivo na televizoru ove cjenovne kategorije. Ugrađene funkcije za smanjenje ovog problema, točnije Cinema Black funkcija nije se pokazala toliko učinkovitom, tako da je jedino rješenje smanjenje intenziteta pozadinskog osvjetljenja, što smo i kroz proces kalibracije napravili jer je slika jednostavno bila prevelike svjetline za uvjete u kojima će se TV gledati.

Kod 3D prikaza puna HD oštrina i dobro balansirane boje glavna su prednost, no ponovno efekt dvostruke slike zna ometati pri gledanju, te ga možemo po intenzitetu izjednačiti s ranije testiranim F6800 modelom.

Zaključak

samsung-f7000-award

Samsung F7000 predstavlja stepenicu iznad F6800 modela koji smo nedavno testirali, u prvom redu po kvaliteti izrade, dok je po pitanju kalibracije, Smart TV platforme i brzine rada podjednak. Ugrađena kamera predstavlja zgodan dodatak za upravljane pokretima i video komunikaciju, te za različite igre dostupne u Smart TV platformi, što će se najviše svidjeti najmlađem uzrastu. Dvostruki digitalni prijamnici omogućavaju paralelno snimanje i gledanje različitih programa, kao i pauziranje programa koji se odvija uživo. Nakon kalibracije smo dobili doista izvrstan rezultat, posebno u 2D-u koji je postao pravi užitak za gledanje, što posebno vrijedi za filmove 16:9 formata slike koji prekrivaju čitav zaslon zbog dosta velikog probijanja pozadinskog osvjetljenja koji se vidi kod Cinemascope formata (2.35:1, 2.40:1 itd.). Sve u svemu, televizor odlične izrade, kvalitetne Smart TV platforme i brzog sučelja, te izvrsnih boja nakon procesa kalibracije, kao za 2D, tako i za 3D način rada.

Na test ustupio: privatni primjerak

Televizor možete kupiti u Samsung Brand Store trgovini, cijena: 10.499,00 kn.

paragraph-separator-divider

© HD Televizija 2013. Sva prava pridržana.

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

38 komentara

 1. U suštini osim kvalitetnije izrade, dva tunera, skype kamere, ovaj tv nije ništa puno bolji od F6800. Još jedan objektivan test, gdje je opet dokazano da, npr. kupiš Panasonic plazmu 42ST60 za 7000 kn imš 5 put bolji tv od najboljeg LED-a.

 2. Postavlja se pitanje, dali samsung zna napraviti tv kojem pozadinsko svijetle neizbija preko svake mjere, i granice, ostali proizvodjaci imaju dosta manje problema sa time, nije da nemaju, ali ipak daleko manje.

 3. Ne bih se Adi baš složio. Imam Philips 40pfl7007. Probija na sve strane. Zato želim više riješiti se tih sranja na led-u, pa kada prodam ga idem kupiti plazmu i to je to.

 4. Neznam za 7007, ali kod mene 5507 ima minimalno probijanje, a kada se ukljuci zatamnjenje na recimo standar cak u mrklom mraku jedva je vidljivo probijanje, dok recimo e6100 kod roditelja svijetli ko las vegas u mraku, mada kod kolege sony 750 ima isto dosta problema, ali hebi ga to je mana led tehnologije pa ostaje, ili plazma, ili direct led koji su skupi ko sam vrag.

 5. Vidio sam u jednome stanu, kada sam radio montažu, 50ST60. Nisam moga vjerovati koliko je to dobro, puno kontrsta, pod kutevima sve isto, prirodno. Svi pričaju da je u plazme sve malo tamnije, ali ova plazma nije baš tako bila tamna.

 6. Pitanje:Što preporučujete prošlogodišnji 46es8000 ili novi 46f7000…? Mislim da će ipak 46es8000 prevagnuti…Hvala

 7. Ja sam zainteresiran za kupnju ovog modela ali malo me muci to probijanje svijetlosti a nigdje u ducanu nemogu to probati. Onda sam jos gledao Lg42LA740s znam da je velika razlika u cijeni, pa su mi ponudili Pan plazmu ST60 i GT50 i sad vise neznam ni sam sta da radim. Malo me je strah dat novce za Samsunga pa da me nervira to probijanje a Pan plazme mi nekako ne leze. Moze li mi netko pomoci s nekim savjetom :D

  1. Pozdrav Robi, LA740S nam idući tjedan dolazi na test pa ćemo svi skupa znati više o tome kako se nosi taj model nosi s konkurencijom.

 8. Zdravo moje ime je Bojan iz Makedonije
  Danas sam kupio Samsung F7000 strasan Led Tv
  treba mi vasa pomoc.
  Moliv vas pisi te mi najbolje kalibracije za ovoga tv posto strasno zelim da ga namestim u najbolji perfomanse.
  Hvala vam odnapred
  Puno hvala
  Pozdrav

 9. Pozdrav i puno vam hvala za vasu pomoc
  Uradici ovo,ali zapravo bi vas zamolio vas profesionalci da u bududcnosti uradi to posto ipak je to vasa stvar i sve zelimo ono sta je najbolje za nas ,a vi to dobro znate.Ipak hvala vam puno unaped i zeleo bi da mi ispinite zalju posto ovaj Tv je ovde vrlo prodavan a i jas jedan od njih.
  Srdacan pozdrav iz Makedonije
  Cekam vasu kalibracija
  Bojan

   1. Može li samo kratko objašnjenje kako se radi direktna kalibracija, da li preko postavki u meniju slike ili iz servisnog ili nekog drugog moda.

    Hvala

    1. Pozdrav,

     Direktna kalibracija se radi kroz mjerenje parametara slike specijaliziranim uređajem koji se postavlja na ekran, te se uz pomoć softvera za kalibraciju (SpectraCal CalMan) prilagođavaju opcije koje su dostupne u klasičnim menijima. Nema servisnog moda jer svi moderni televizori imaju dovoljno opcija da se svaki bitan parametar jednostavno podesi na željene vrijednosti. Postupak traje od 1 do 2 sata ovisno o tome koliko opcija TV nudi i radi li se 2D ili 2D i 3D kalibracija.

     1. Pozdrav Darco imam Ultra HD LED TV SAMSUNG UE55MU6172UXXH nisam nešto sretan sa slikom da li bi vrjedilo napraviti kalibraciju i koliko to košta ak nije tajna
      lp

      1. Nije bas isto, model 50 inca je pva, a 55 je ips, samim time su postavke drugacije, mislim da je 40″ isto pva, neka proba, nekosta nista, ali taj tv nazalost nije neka sreca.

      2. Znam da je njegov panel IPS,a tvoj VA i da nije ista veličina dijagonale,zažmirimo na dijagonalu:) momentalno nema nekih kalibracija na netu za baš takav tv pa ništa ga ne košta ako proba možda osnovne postavke barem sjednu ako ne stručne i napredne.A to što on traži bolji HDR prikaz ništa od toga nažalost,jer to je IPS panel statički kontrast 1000:1 mu je i još 60hz je(osvježenje zaslona) tak da sve pada u vodu,nešto malo svijetli al to nikako ne može zadovoljiti sve uvjete koji su potrebni za to.Pa tvoj je VA panel isto je 60hz nešto malo bolja je situacija al isto slabo.Ako uspije nabaviti dobre postavke za kalibraciju popraviti će si kvalitetu slike i ništa više specijalno vezano za HDR prikaz.Premalo je nitsa u pitanju pa ne može emitirati i prikazati dovoljnu količinu svjetlosti.To je nažalost tako i ne samo kod Samsungovih tv-a nego i ostalih brandova naravno ne svih modela tv-a da se nebi krivo razumijeli:)Vidjet ćemo što će mu sam Darko osobno preporučiti:)

      3. Naravno, hdr je los nema dovolljno osvjetljaja za to,imam i treci tv lg uj 701 od 43 ince, ips on ima daleko bolju sliku od samsunga, cak se malo vidi hdr, ali boze moj, to su mi pomocni tv- i pored oleda,mada su svi te klase tu negdje, nema tu velikih rszlika.

 10. Zašto u aplikacijama kod mene nema Explore 3D App? Nema je ni kada odem na Samsung App Store! I inače se sučelje nekako razlikuje od ovih koje gledam na recenzijama na netu. Je li se to može nekako mijenjati? Tek sam ga uzeo pa još nisam upoznat sa svim što i kako može. Postoji li mogućnost skidanja aplikacija sa Google Playa?
  Hvala unaprijed na odgovorima.

 11. Kako se treba ispravno prijaviti na Smart TV? kad upišem kod username: develop i idem na kreiranje računa onda mi izbaci još tri forme koje trebam popuniti. Je li se treba registrirati na Samsungovoj stranici da bi se dobio ID?tnx

 12. Zahvaljujem Miroslavu na video linku po kom sam postavio Samsung i mogu reći da to izgleda sada puno puno pristojnije
  lp

  1. I još jedna mala sitnica koju bih ti predložio meni osobno jako bitna a radi se o sharpnessu (oštrina) probaj postaviti si na 50% pa vidi si kako ti onda izgleda slika,ja osobno imam to uvijek na 50% jer su mi bitni detalji,oštrina i jasnoća slike,oko je subjektivno i ne vidimo svi sve isto,ili nemamo potrebe vidjeti isto:) neki od nas imaju tako zvani vid pilota:) neki vide normalno a neki smo malo i ćoravi:) a ako ti je malo slučajno previše nađi si točku od 20 do 50 koja tebi odgovara i sa kojom si ti zadovoljan.Naravno da to neće napraviti čuda to što pričam u vezi kvalitete slike,ali sigurno može ti pomoći malo u kvaliteti slike.

 13. Pozz Adi daj mi molim te reci ako bih kupio Samsung ubd-k8500 i gledao filmove uhd 4k prko njegovog usb stika da li bi se HDR imalo prosvjetlio jer opasno razmišljam o prodaji HiMedia Q10 Pro Media player Android 7 slika je mračna nemogu nikako svjetla da mu dodam budući nemogu prodati Samsunga tv star je svega 6 mj a garancija mu je 5 god
  onaj LG UBK90 4K Bluray Player nije dobavljiv u Zagrebu što si mi preporučio
  što da se radi
  lp

  1. To me cudi za hi-media kod mene je slika sa njega, engearda, i lg 4k playera ista, normalna svjetlina, i kad je hdr onda ubija, jesi li sta dirao na playeru pa d anisi poremetio osvetljaj jer on to ima da se podesava u meniju kada ide film, ili probaj resetovati na fabricke postavke, probaj na drugom ulazu, ili kod nekoga na drugom tv-u jer to nije normalno, slika mora biti ista s anjega, blu ray playera, i tv-a ista po tom pitanju.

 14. Resetirat ću HIMEDIU na tvorničke postavke,hdmi 2,0 mi ide iz njega u Denon x 1400 u ulaz za media player da nemora možda ići direktno u tv ali kako ću onda dobiti zvuk na svoje 7,1 kućno kino
  lp

 15. Adi samo da ti javim resetirao sam HIMEDIU 10 na tvorničke postavke i Denona takodje sam resetirao na tvorničke postavke i uočio da se nije ništa posebno dogodilo u pogledu slike neznam zašto iomam dojam da mi je slika i kad učljučim HDR RUČNO na tv-u tamna probao sam više mkv filmova i onih od 55 gb biće da je sve do Samsung tv-a a šta ćemo sad što je tu je
  lp

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!