Zvučnici i kućno kino

vodici2011-kucna-kina

Napisao: Darko Hlušička, 19. prosinca 2011.

Zvuk je zaslužan za 50 posto iskustva kućnog kina

Koliko god da tehnologija televizora napredovala i bez obzira koliko velika dijagonala ekrana bila, bez kvalitetnog pojačala i zvučnika dojam kućnog kina jednostavno nije potpun. Iz tog razloga se za kvalitetno iskustvo kućnog kina preporučuje nabava odgovarajućeg kompleta zvučnika i pojačala. U ponudi se danas nalazi doista bogat izbor zvučnika i gotovih rješenja koja su odlično dizajnirana i bogata funkcijama. No krije li atraktivan dizajn i raskošne specifikacije istinu o tome kako takvi sustavi sviraju? Naš vodič za kupovinu zvučnika i kućnih višekanalnih sustava će pomoći u razjašnjenju pojmova i lakšem donošenju odluke što kupiti.

Kada se radi o pojmu kućnog kina, tada su u pitanju slijedeće komponente:

 1. televizor ili projektor kao reproduktor slike,
 2. DVD ili Blu-ray reproduktor kao izvor video i audio materijala,
 3. A/V pojačalo za rukovanje audio materijalima,
 4. zvučnici kao reproduktori zvuka i
 5. kabeli koji sve komponente povezuju

Ako na tren zanemarimo prvu stavku, ostale predstavljaju dijelove kućnog kina kako ga najčešće nazivaju prodavači i proizvođači. Korisnik može nabaviti svaku od komponenata zasebno i složiti sustav čak i ako je svaki dio od drugog proizvođača – važno je samo da budu međusobno kompatibilni. S druge strane, tu su i sve-u-jedan rješenja.

Zasebne komponente ili sve-u-jedan rješenje?

Ovo pitanje je istovjetno onome iz svijeta računala – je li bolje svaku komponentu zasebno nabaviti i time kontrolirati svaki korak u gradnji računala ili odmah nabaviti gotovu konfiguraciju u kojoj možda neće biti sve komponente po želji kupca, no zato će biti već odabrane i usklađene da dobro funkcioniraju. Takva je situacija i s komponentama kućnog kina – dok zasebnom nabavom možete birati proizvođača svake komponente, snagu, dizajn, duljinu kabela itd., sve-u-jedan rješenjem preskačete mnoge korake i birate između već usklađenih sustava različitih proizvođača i cijene.

Prednosti kućnog kina od zasebnih komponenata su veća kvaliteta reprodukcije zvuka i mogućnost buduće nadogradnje. Primjerice, ako kod sve-u-jedan kućnog kina poželite promijeniti A/V pojačalo, tada ćete morati promijeniti čitav sustav jer su ostale komponente usklađenje s njim i upotreba nekog drugog rješenja može donijeti probleme.

Koje komponente uključuje sve-u-jedan kućno kino?

Postoje dva osnovna tipa sve-u-jedan rješenja – ona koja uključuju optički pogon i ulaze za čitanje multimedije (USB, mreža), te ona koja isključivo dobivaju izvore informacija iz odvojeno nabavljivih uređaja. Drugim riječima, postoje prava sve-u-jedan rješenja uz koja je korisniku potreban samo televizor da bi zaokružio sve komponente jednog kućnog kina, a postoje i rješenja uz koja je potrebno nabaviti DVD ili Blu-ray reproduktor koji će dovesti potrebne audio i video informacije. Potonje rješenje je dobar izbor za korisnike koji već posjeduju DVD ili Blu-ray reproduktor, te žele unaprijediti audio performanse sustava bez duplih komponenata. S druge strane, prava sve-u-jedan rješenja su idealna za korisnike koji posjeduju samo televizor, a žele gledati filmove i druge sadržaje uz kvalitetniji zvuk od onog koji nude zvučnici televizora.

Kao i kod zasebnih komponenata, tako i ovdje cijena diktira kvalitetu i ukupne performanse sustava, a osim poznatih proizvođača potrošačke elektronike, u konkurenciji su i specijalizirani proizvođači audio sustava koji se ističu po kvalitetnijim komponentama i boljem zvuku. U cilju da budu cijenom konkurentni ostalim proizvođačima, čak se i specijalizirani proizvođači često kvalitetom spuštaju nisko tako da preporučujemo oprez i kupovanje po slušanju zvuka, a ne imena proizvođača.

Stereo, 5.1 ili 7.1

Kod izbora kućnog kina jedno od prvih pitanja koje se treba pitati jest koju konfiguraciju zvučnika odabrati. 5.1 višekanalni format koji je svoju karijeru započeo još s DVD medijem i kod Blu-raya nastavlja biti dominantan izbor filmskih studija, tako da je odabir konfiguracije s pet satelita i jednim subwooferom najbolje rješenje za uživanje u filmovima. Filmovi sa 7.1 audio zapisom (prema statistikama Blu-ray Stats stranice, malo manje od 7% svih Blu-ray filmova ima ovaj zapis) su unatrag kompatibilni s 5.1 sustavom tako da gledanje istog na 5.1 sustavu neće predstavljati veliki kompromis. Ukoliko se odlučite za kupovinu kućnog kina sa stereo zvučnicima, tada morate računati da će se 5.1 audio zapisi u filmovima reproducirati kroz dva kanala, čime se gubi na osjećaju prostornosti, centraliziranosti dijagonala u centralnom zvučniku itd. Postoje procesiranja koja simuliraju prostornost, no ona nikada ne može biti kao zasebni zvučnici smješteni oko gledatelja.

Konfiguracija zvucnika

Soundbar kućna kina, što je to?

To su sve-u-jedan kućna kina kod kojih je unutar jednog kućišta objedinjen sustav zvučnika i pojačalo, a ponekad i optički pogon. Soundbar, odnosno “zvučna letva” kućna kina su atraktivna zbog svojih malih dimenzija i činjenice da za rad zahtijevaju najmanje kabela obzirom da je najviše komponenata smješteno unutar jednog kućišta, tako da je i instalacija iznimno jednostavna. Centralni element se postavlja ispod televizora, a postoje i rješenja koja se mogu montirati na zid. Uz soundbar sustave se najčešće isporučuje i subwoofer u vidu odvojene komponente.

soundbar-systems

Obzirom da se uz soundbar sustave ne isporučuju satelitski zvučnici koji bi trebali biti smješteni iza gledatelja, obično se na umjetan način pokušava dočarati prostornost i surround efekti kod filmova s višekanalnim zvukom. U praksi su rijetka takva rješenja uspješna, a ono što je također problem ovakvih sustava jesu uska pozornica i često nedovoljno raskošan zvuk.

Subowoofer – je li potreban?

Subwoofer ili popularno zvan “sub” je zvučnik specifično dizajniran za reprodukciju niskih tonova, odnosno baseva. Zbog frekvencija koje pokriva, najčešće od 20 Hz do 200 Hz, subwoofer se postavlja na pod u prostoriji, a ovisno o rasporedu namještaja i samoj akustici sobe, može biti bliže ili dalje uglovima za najbolji rezultat. Subwooferi su svoju popularnost stekli dolaskom DVD filmova i njihovih 5.1 zvučnih zapisa, a kod koji decimalnih “.1” označava upravo posvećen kanal za niske tonove. Ista je situacija i kod filmova na Blu-ray mediju.

subwoofer-design

Na pitanje je li potreban subwoofer ili ne, odgovor nije jedinstven. Ako su satelitski zvučnici poličnog tipa (bookshelf) i nisu u stanju proizvesti dovoljno niske frekvencije, tada je subwoofer potreban kako bi zaokružio donji spektar zvuka i bitno poboljšao dojam kina u dnevnom boravku. Ne samo da najnapredniji polični zvučnici ne mogu ići ispod cca. 65 Hz, već su i sami volumeni i smještaj u prostoru takvi da onemogućuju pravim basevima da se istaknu kao u slučaju da je subwoofer u sustavu. S druge strane, samostojeći zvučnici imaju veći volumen i mogu reproducirani niže frekvencije, tako da u takvim konfiguracijama subwoofer možda neće niti biti potreban. U slučaju 5.1 kućnih kina upotreba dva samostojeća zvučnika za lijevi i desni prednji kanal će biti dovoljna da kvalitetno pokrije niske tonove, no obzirom na veličinu sobe, same performanse takvih zvučnika i vlastite želje, subwoofer se može integrirati i u takav sustav.

Za ljubitelje snažnih baseva koji uvjerljivo zvuče u čitavoj prostoriji, u obzir dolaze i konfiguracije s dva subwoofera, no one nisu dostupne kod sve-u-jedan rješenja već isključivo u slučaju zasebno biranih komponenata. Kao i kod ostalih komponenata, tako i kod subwoofera vrijedi pravilo “viša cijena – bolje performanse”, što se u prvom redu očituje u kontroli dužih niskotonskih dionica (npr. potresi, rušenja itd) i čišćem basu.

Kalibracija zvuka

Pojedina AV pojačala nude mogućnost kalibracije zvuka za prostor u kojem je sustav instaliran, a koji se izvodi uz pomoć mikrofona i korak-po-korak uputa. Korisnik mora postaviti mikrofon na nekoliko lokacija u prostoru gdje će se gledatelji obično nalaziti, a sustav tada mjeri frekvencije i glasnoće svakog kanala i zatim optimira parametre kako bi zvuk bio ujednačen na svakoj od lokacija. Naravno, ukoliko korisnik nije zadovoljan s dobivenim rezultatom uvijek može podesiti parametre po vlastitim željama i ukusu, a obzirom da moderna kućna kina i A/V pojačala posjeduju izbornike na televizoru i jasne vodiče, podešavanje je jednostavno i praktično.

Prije kupovine – slušanje je toplo preporučljivo

Obzirom da je zvuk vrlo subjektivna informacija koja budi drugačije emocije kod svake osobe, prije kupovine svakako savjetujemo slušanje nekoliko sustava koji se nalaze u željenom budžetu i konfiguracijom odgovaraju potrebi korisnika. Ukoliko nije moguće poslušati željeni sustav, preporučujemo da ga vizualno ispitate, a masa zvučnika može biti dobar pokazatelj kakvu kvalitetu očekivati. Lagana plastična zvučnička kutija s malim membranama ne može osigurati raskoš i kontrolu kakvu postižu drvene kutije s većim membranama, a na što posebno treba pripaziti kod centralnog zvučnika obzirom da isti pokriva sve dijaloge i događaje na ekranu. Ukoliko imate priliku poslušati sustav prije kupovine, idealno je donijeti film ili glazbu koju ste već negdje čuli i znate kako treba zvučati, što će olakšati procjenu kvalitete koju možete očekivati nakon instalacije u vlastitom domu. Nabavom kvalitetnog audio sustava bitno poboljšavate iskustvo gledanja i nerijetko se čitave kolekcije omiljenih filmova ponovno gledaju upravo zbog velikog poboljšanja audio iskustva. U svakom slučaju, radi se o investiciji koja će se svakako isplatiti.

7.1 speaker configuration

HD Televizija recenzije kućnih kina >>

Adsense

16 komentara

 1. pozdrav svima,imam samo 1 pitanje posedujem TV LED 42 pollici Full HD, Smart TV webOS Cinema 3D con DVBT2, DVBS2 e potenza audio 24W 2.1 ch. posto nisam zadovoljan zvukom hteo bih kupiti neki SOUNDBAR,pa mi treba vasa pomoc koji izabrati iz LG KOLEKCIJE. HVALA

 2. LG proizvodi solidne televizore (koji, za TV, imaju solidan zvuk ) ali su im audio uredjaji nekvalitetni. Ako zelite neki 5.1 preporucujem Sony.

  1. LG soundobarovi su itekako kvalitetni pogotovo ako uzmes u obzir 2014 godinu di si odnesli s modelom NB4540 hrpetinu nagrada

 3. elementi kućnog kina
  PIONEER VSX-329-K
  TV LG 42 LW500
  Blu-Ray sony 3D 570
  Bose 5,1 zvučnici
  sve je spojeno HDMI KABLOVIMA
  Znači PIONEER VSX-329 i Blu-Ray sony 3D 570 jednim HDMI
  A TV LG 42 LW500 I PIONEER VSX-329-K drugim HDMI
  SLIKE IMA TONA IMA E SAD problem je KAD GLEDAM BLU RAY FILM ILI FILM PREKO STIKA DOLAZI DO PREKIDA TONA PA ČAK I PREBACIVANJA LOKACIJE NA PIONEER-U recimo sa BD na TV
  naglasit ću da sam zamjenio Receiver novim misleći da je onaj pokvaren ali stvar se ponovila
  Dakle da skratim zvuk mi tokom filma PUKNE najmanje 5-6 puta
  Pomozite molim

  1. mislim da te muci HDMI handshake……… klasika, nazalost. Probaj sa drugim kablovima. Ili zvuk iz TVa izvuci preko optike obzirom da tak i tak ne meozes dobiti nis vise nego 5.1 AC3 ili DTS a za to ti je dosta optika. Meni se u kombinaciji SONY-DENON desavalo da zvuk pukne na sekundu-dvije svakih xy minuta i na kraju sam vratio optiku, ugasio ARC i CEC i nema vise nikakvih debilana i prebacivanja kako se njima hoce.

 4. Poštovani gosp. Darko, imam čudan problem pa tražim pomoć.
  Nedavno sam kupio novi LG TV serije 8 koji sam kao i kod starog Lg-a serije 6 spojio na svoje kućno kino Samsung bluray HT J5150 koje samo direktno na blurayu ili DVD-u reproducira 5u1 zvuk dok sa vanjskih uređaja kao satelitskog receivera ili direktno s TV-a reproducira samo zvuk 2,0 ili stereo. Sumnjam da se problem pojavio u tome što u postavkama kina ne mogu odabrati downmixing mode nego je označeno normal stereo. Znači mislim da se mora omogućiti ova druga opcija za dolby 5 u 1. Kako to promjeniti s obzirom da je sivo osvjetljeno normal stereo odn. u čemu je problem?
  Hvala!

  1. jel koristis ARC ili opticki? I koje postavke imas na TVu? Neovisno o kabelu, optika ili ARC imaju identicne mogucnosti i 5.1 prolazi bez problema ako je u pitanju klasicni lossy format (ac3/DD ili DTS). Pitanje je da li tvoj LG uopce ima passthrough tih formata. Isto tak, da bi dobio 5.1, sadrzaj mora biti u tom formatu jer TV nema mogucnost upmixinga.

   1. Koristim i optički i ARC ali ne dobivam 5u1 zvuk, samo stereo ili 2.0. Naveo sam da mi na kućnom kinu čudno to što se u postavkama ne može promijeniti iz normal stereo u downmixing mode koji omogučava Dolby sorround 5u1. TV je novi kao i stari model ima sve mogućnosti kao i stari model i ARC radi, ali mi kino ne reproducira 5u1 zvuk. Isto tako je i na sat. Receiveru Dreambox preko optičkog kabla gdje isto tako kino ne reproducira 5u1 zvuk, a to mora raditi…

    1. taj samsung ti ne moze istovremeno raditi preko optike i preko ARCa (barem tak keze manual) tak da prvo to pogledaj. U biti bi ti trebao sve spojiti na TV pa onda iz njega zvuk van. I nije downmixing nego upmixing, zelis iz sterea dobiti 5.1

     1. Može ako je ARC postavljen na AUTO, u tome slučaju automatski prebacuje s izvora na TV-u ili optičkog kabla. Ali mi se očito ne razumijemo po glavnom pitanju a to je: zašto u postavkama kina ne mogu prebaciti u downmixing modu sa normal stereo u sorround compatible kako kaže manual?

     2. Samo da se zahvalim da sam djelomično riješio problem. Dobio sam 5u1 tek kada sam postavio ARC na off, ali onda opet ne radi ARC preko TV-a. Znači treba istražiti kako postaviti da radi i jedno i drugo.
      Hvala.

 5. Dobro vece imam Sonijev HTRT3 sistem ,radio je ali imam problem kada se ukljuci u struju samo ispise HELOO na displeju i ugasi se sta moze biti i kako da resim,jos jedno pitanje
  da li takav sistem koji nije u potpunosti isprravan moze da napravi neki problem na tv preko hdmi veze ,pozdrav za sve vas .

 6. Imao sam i ja sličan problem, ali sam našao rješenje za nekoliko mjeseci. Jednostavno sam iskopčao kino prijemnik iz struje i otvorio ga i očistio ventilator i nakon toga radi nekoliko mjeseci dok se opet ne počne gasiti sam nakon par minuta od uključenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!