Zakrivljeni televizori

zasto-zakrivljeni-ekrani

Dizajn televizora posljednjih se godina značajno promijenio – okviri su postali tanji i elegantniji, kućišta sve manja, a postolja su postala su sve maštovitije oblikovana. Ipak, nešto je ostalo isto – ekrani modernih televizora bili su i ostali potpuno ravni. Televizori s ravnim ekranima 16:9 formata dominiraju tržištem, bez obzira pripadaju li niskoj, srednjoj ili visokoj klasi. No, situacija se je počela mijenjati prošle godine dolaskom prvih OLED televizora, a zatim ove godine i LCD televizora sa zakrivljenim ekranima.

Zašto zakrivljeni ekran?

Prvi proizvedeni televizori bili su oni crno-bijeli s katodnom cijevi. Kako se tehnologija poboljšavala, televizori razvili su se iz crno-bijelih u televizore u boji, a zatim ih analognih u digitalne. Nakon toga su uslijedili LCD i plazma televizori standardne i HD rezolucije, a u novije vrijeme Ultra HD, OLED te modeli zakrivljenih ekrana.

Zakrivljeni ekrani kao takvi nisu novost. Prvi zakrivljeni zaslon na svijetu bio je Cinerama koji se pojavio u New Yorku 1952. godine. Mnoga kazališta, uključujući Cinerama Dome u Hollywoodu počela su koristiti vodoravno zakrivljene zaslone kako bi riješila problem iskrivljene slike povezan s vrlo širokim formatima kao što je Cinemascope. Danas se zakrivljeni zasloni, odnosno platna mogu susresti u kino dvoranama, na neboderima i drugim vidljivim javnim površinama u svrhu prikazivanja reklama i obavijesti.

Prilikom projiciranja slika na potpuno ravni zaslon udaljenost koju svjetlost prelazi od izvorišne točke, npr. projektora, povećava se što je odredišna točka projiciranja udaljenija od sredine zaslona. To odstupanje u prijeđenoj udaljenosti rezultira fenomenom iskrivljenja koji se naziva efektom jastučića za pribadače, gdje se slika s lijeve i desne strane zaslona uvija prema unutra i okomito razvlači zbog čega cijela slika izgleda mutno. Zakrivljeni zasloni, međutim, omogućuju da udaljenost koju svjetlost treba prijeći do svih točaka na zaslonu bude manje ili više ista, a na taj se način uklanja efekt iskrivljene slike i postiže prirodniji doživljaj gledanja.

Uz veličinu ekrana, veliku rezoluciju i kvalitetnu reprodukciju boja, nijansi i detalja u slici, zakrivljenost ekrana je dodatno poboljšanje u svrhu postizanja većeg efekta uranjanja u sadržaj koji gledamo.

Zakrivljeni zasloni povećavaju gledateljevo vidno polje radi stvarnijeg doživljaja koje gledatelja uvlači dublje u scenu, a budući da je fokusirano područje zakrivljenog zaslona bliže gledatelju od onog na ravnom zaslonu, gledatelj doživljava i veći stereoskopski efekt. Veći stereoskopski efekt potpomognut Samsungovom Auto Depth Enhancer tehnologijom omogućuje da i bez 3D naočala gledatelj dobije percepciju prostora i dubinu kadra.

samsung-hu8500-design
Samsungov 165 cm veliki HU8500 zakrivljeni LCD TV

Također, zakrivljeni televizori primjereniji su ljudskom sustavu vizualne percepcije jer prilikom gledanja ravne slike ljudsko oko i mozak kompenziraju iskrivljenja i ravnu sliku interpretiraju kao zakrivljenu sliku. Gledanjem slika u već zakrivljenom stanju, kao što su one na zakrivljenom televizoru, sustav vizualne percepcije ne mora kompenzirati iskrivljenja te tako gledatelji mogu uživati u slikama u prirodnijem i stvarnijem stanju.

Za razliku od televizora sa katodnom cijevi, a su dominantno bili sa zakrivljenim ekranom izvučenim prema gledatelju, zakrivljeni LCD televizori su uvučeni, čime kreiraju bolji osjećaj dubine i efekt većeg ekrana nego što on to fizički jest. Što sjedimo bliže ekranu, to je percepcija njegove veličine istaknutija, a iskustvo gledanja intenzivnije. Zbog toga što su kutovi bliži gledatelju nego kod televizora s ravnim ekranom, kod gledanja iz male blizine slika je ujednačenijih karakteristika. Kontrast, zasićenost boja i osvjetljenje jest podjednako bilo da gledamo sadržaj u sredini ili u uglu ekrana, zbog čega pri gledanju filmova i serija ograničenja LCD tehnologije ne ometaju gledanje.

Zakrivljeni televizori mogu se pohvaliti i manjim otvorenim kutom čime se smanjuje količina bočnog svjetla koje se odbija od zaslona i usmjerava prema licu gledatelja. Refleksije svjetlosti koje mogu biti u većoj mjeri vidljive na ravnim ekranima na zakrivljenima su manje istaknute, iako njihov intenzitet ovisi o položaju izvora svjetlosti u prostoriji.

Zakrivljeni zasloni i igranje

Stvarniji prikaz još je važniji kod igranja videoigara. Danas je uobičajena praksa igrača u svijetu da spajaju više monitora u jedan veliki zaslon i time stvaraju stvarnije, uranjajuće okruženje igranja. Uz takve postavke, međutim, okviri monitora režu zaslon i ometaju istinski uranjajući doživljaj igranja. Veliki zakrivljeni zasloni visoke razlučivosti, s druge strane, stvaraju istinski stvarno i uranjajuće okruženje igranja, bez neuglednih crta okvira.

Prema našim testovima provedenim na Samsungovim zakrivljenim televizorima, zakrivljeni ekrani su pokazali prednost nad ravnima prvenstveno kod vrhunski snimljenih sadržaja dokumentarne prirode, a gdje se dobiva bolja prostornost i osjećaj dubine. Efekt nije onako intenzivan kao kod gledanja istog s 3D naočalama, no mnogo je prirodniji i ugodniji za promatranje. Zakrivljeni ekran također pomaže u smanjenju refleksija ambijentalne svjetlosti, no rezultat može varirati od položaja izvora svjetlosti u prostoriji.

Materijali standardne, pa čak i HD rezolucije koja je jače komprimirana i ne obiluje detaljima na zakrivljenom ekranu pruža podjednako iskustvo gledanja kao i kod ravnih zaslona.

Slično kao i 3D tehnologija, tako i zakrivljeni ekrani mogu poboljšati vizualno iskustvo, no isto kao i kod ravnih ekrana, za najbolji efekt je nužno sjedenje na optimalnoj udaljenosti direktno ispred ekrana.

Lista zakrivljenih ekrana (kolovoz 2014):

U najavi:

  • Philips 55PUS8909c
  • Samsung HU7200 Ultra HD LCD TV
  • Samsung HU7100 Ultra HD LCD TV
  • Sony S9005B Ultra HD LCD TV

 

Adsense

Jedan komentar

  1. Pozdrav za vasu ekipu interesuje me ovaj sonijev model zakrivljenog televizora ,da li je dobar i da li je bolje uzeti istog cenovnog ranga ravan ili zakrivljen kakva su vasa iskustva zanima me 2d i 3d ,internet je manje vazan evo oznake Sony KD-55S8505CBAEP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!