Vodič za kupovinu: Ultra HD Blu-ray reproduktori

vodic-uhd-bd-2017

Autor: Darko Hlušička

Revizija: 0 / 30. srpnja 2017.

Počevši od 2016. godine, na tržištu su se pojavili uređaji koji omogućuju reprodukciju novog tipa optičkog medija. Radi se o Ultra HD Blu-ray reproduktorima, linijskim komponentama koje su prvenstveno dizajnirane za prikaz sadržaja s Ultra HD Blu-ray diskova.

U ovom vodiču ćemo vam približiti UHD BD reproduktore, objasniti za koga su namijenjeni, koji su modeli dostupni i koje mi preporučamo. Kao i ostali naši vodiči, ovo je “živi dokument” koji će se s vremena na vrijeme ažurirati novostima ovisno o razvoju tržišta i vašim upitima.

Što je to Ultra HD Blu-ray?

Ultra HD Blu-ray je format digitalnog optičkog medija koji je naslijedio Blu-ray. Oba formata su razvijena od strane Blu-ray Disc Association (DDA), udruženja koje čini MIT i vodeći proizvođači elektroničke opreme (Sony, Panasonic, Philips, LG, Samsung, Sharp, itd.). Dok su Blu-ray diskovi bili dostupni u kapacitetima od 25 GB, odnosno 50 GB, UHD Blu-ray nudi tri kapaciteta – 33 GB, 66 GB i 100 GB.

Premda su fizički potpuno jednaki, Ultra HD Blu-ray diskovi su superiorni u nizu aspekata, što je izvrsno sumirano na grafici niže:

panasonic-infographic-bd-uhd-bd

Krenimo od prostorne rezolucije. Sadržaji na Blu-ray diskovima su u Full HD rezoluciji, odnosno 1920 piksela u 1080 linija. Radi se o istoj rezoluciji koju je već godinama standard na televizorima, bez obzira radi li se o CCFL LCD, LED LCD, OLED ili nekad vrlo popularnoj plazma tehnologiji. Full HD rezolucija dan danas pruža odličnu oštrinu slike, posebice na ekranima koji se gledaju s veće udaljenosti, odnosno na dijagonalama koje su manje od cca. 130 cm. No, kako prosječna veličina dijagonale televizora stalno raste, na velikim ekranima Full HD rezolucija nije dovoljno detaljna i zbog toga je, između ostalog, novi standard poznat kao Ultra HD i razvijen.

Ultra HD Blu-ray podržava prostornu rezoluciju od 3840 piksela u 2160 linija, poznatu još kao i Ultra HD, odnosno 2160p. Radi se o točno dvostruko većem broju piksela i dvostruko većem broju linija, što znači da se Ultra HD slika sastoji od četiri puta više piksela nego Full HD. Samim time slika je oštrija na velikim ekranima, odnosno sada možete sjediti još bliže ekranu bez da prikaz izgubi na oštrini.

lg-55b6j-uhd-content

Idući aspekt je tzv. temporalna rezolucija, odnosno broj sličica koji se prikaže unutar jedne sekunde. Blu-ray je podržavao samo 23.976, odnosno 24 pune sličice u sekundi, dok je veći broj sličica pohranjivao u isprepletenom formatu (50i, odnosno 60i). Ultra HD Blu-ray ovdje ide korak dalje jer nudi progresivni prikaz 50p i 60p, uz standardni 24p, što polako ali sigurno priprema put za tzv. High Frame Rate (HFR) sadržaje koji dolaze u godinama koje slijede. Već sada je moguće kupiti 50p i 60p UHD BD diskove, primjer za prvi je Namibia: The Spirit of Wilderness, odnosno Billy Lynn’s Long Halftime Walk. Kombinacija visoke rezolucije i velikog broja sličica u sekundi jamstvo je realističnog, gotovo trodimenzionalnog prikaza, pogotovo na kvalitetnim UHD zaslonima.

Iduća novost UHD BD-a je u podršci za dva aktualna HDR formata – HDR10 Media Profile i Dolby Vision. Oba formata su digitalna i nisu specifično vezana za fizičke format kao što je UHD BD. No bitno je za naglasiti kako HDR10 Media Profile, poznatiji i kao HDR10, je otvoren standard koji je uvjet za sve UHD BD diskove i njihove reproduktore. S druge strane, Dolby Vision nije obavezan i tek su ove godine izašli prvi UHD BD diskovi s tim formatom. Valja naglasiti da ako takav disk pokušate reproducirati s opremom koja ne podržava Dolby Vision, sadržaj će se prikazivati u baznom HDR10 formatu. Odličan članak na tu temu možete pronaći na FlatPanelsHD-u. UHD BD, baš kao i klasični BD format, podržava i sadržaje standardnog dinamičkog raspona (SDR).

lg-55b6j-uhd-bd-hdr2
Batman v Superman UHD BD

Sve do 2016. godine, sav sadržaj koji je bio plasiran potrošaču, bilo u vidu fizičkih diskova ili streamingom, bio je točnog definiranog raspona boja – Rec.709 (poznat i kao BT.709). Bez obzira o kojoj se tehnologiji zaslona radilo i o kojoj klasi televizora, svi oni su morali moći precizno prikazivati upravo taj raspon boja i ništa više. Sada situacija više nije takva – postoji spremnik koji se zove BT.2020 koji je dovoljno velik da u njega stanu brojni rasponi boja – od gore spomenutog Rec.709 pa do DCI-P3, Adobe RGB, NTSC i sličnih. Trenutno se na UHD BD diskovima u BT.2020 spremniku nalazi DCI-P3 raspon boja – onaj isti koji gledamo u kino dvoranama – dok je isti film na Blu-ray disku pohranjen u standardnom Rec.709 rasponu. Trenutno televizori mogu prikazati manje od 75% BT.2020 raspona boja, no u budućnosti očekujemo da će ga moći cijelog prikazati, pa će se i na UHD BD diskovima nalaziti upravo ta definicija boja unutar istoimenog spremnika.

lg-uhd-premium

UHD BD donosi i 10-bitnu dubinu boja za SDR i HDR sadržaje, dok je BD format nudio samo 8-bita. To je posebno važno za HDR gdje su dodatne nijanse bitne kako bi se široki dinamički raspon prikazao bez vidljivih stepenica i efekta posterizacije.

Sav sadržaj na UHD BD disku je komprimiran u visoko-učinkovitom HEVC (H.265) sustavu kodiranja, najveće propusnosti podataka od 100 do 120 Mbps. UHD BD također koristi i novi reviziju sustava kriptiranja sadržaja, AACS 2, što znači da HDMI priključak mora podržavati HDCP u verziji 2.2.

Na kraju, dobra je vijest što UHD Blu-ray diskovi nisu zaključani za pojedine regije, što je bio slučaj s Blu-ray i DVD medijima. Tako možete opušteno kupovati preko eBaya ili američkog Amazona bez brige da disk neće raditi. Mi smo ih već kupili nekoliko i svaki puta su ispravno radili.

Što mi je potrebno da bih gledao Ultra HD Blu-ray?

Da biste gledali UHD Blu-ray potreban vam je:

  1. UHD televizor s barem jednim HDMI 2.0a/HDCP 2.2 priključkom
  2. UHD BD reproduktor
  3. UBD BD disk sa sadržajem i
  4. HDMI kabel

Ovo je pojednostavljen popis bez specifičnih detalja, a o kojima više možete doznati u našim recenzijama, kao i u vodiču o trendovima u svijetu televizora u 2017. godini. Naime, nisu svi UHD televizori jednako sposobni prikazati UHD Blu-ray sadržaj u njegovoj punoj kvaliteti, niti su svi UHD Blu-ray diskovi jednaki. Kao generalno pravilo i jedino jamstvo da će TV/reproduktor/sadržaj pokazati UHD Blu-ray sadržaj u punoj kvaliteti, obratite pažnju na UHD Premium logotip (i na niti jedan drugi poput HDR Pro, HDR Premium itd.). Logotip ovako izgleda:

uhd-premium-logo-ces2016

Ultra HD Blu-ray reproduktori

Prvi UHD Blu-ray reproduktori na globalnom tržištu su:

Oba su se pojavila u 2016. godini po značajno različitim cijenama – Panasonicov model za 6.400,00 kn, te Samsungov za oko 3.000,00 kn. Aktualna cijena za Panasonicov model se nije značajno promijenila, no Samsungov model je dostupan već za 2.600,00 kn, iako se može nabaviti još povoljnije ako kupujete online, npr. s eBaya ili Amazona. Oba uređaja su UHD Premium certificirana, podržavaju uz UHD BD i starije tipove diskova (BD, DVD, CD), no Panasonicov model koristi sofisticiranije procesiranje, ima THX certifikat, zaslon na samom uređaju i više opcija povezivanja (npr. 7.1 audio izlaz). Valja naglasiti kako oba uređaja podržavaju samo osnovni HDR10 standard, ne i Dolby Vision (niti će ga podržavati).

Microsoft

XboxOneS-with-gamepad
Xbox One S konzola s kontrolerom

Situaciju na UHD BD tržištu je dosta uzdrmao Microsoft lansiranjem osvježene Xbox One konzole. Krajem prošle godine pojavio se Xbox One S – igrača konzola koja je ujedno i UHD BD reproduktor s podrškom za HDR10. Osim što se radilo o kombinaciji konzole i reproduktora različitih optičkih medija, uređaj je pobudio veliki interes jer je bio najpovoljniji UHD BD reproduktor na tržištu – po testovima bez posebnih nedostataka u kvaliteti slike u odnosu na “prave uređaje”. Konzoli je trenutno cijena kod nas oko 2.300,00 kn, te dolazi s Fifa 2017 ili Forza Horizon 3 igrom koja podržava HDR.

Panasonic

panasonic-ub400

Nakon UB900 modela, Panasonic je još lansirao UB700 kao povoljniju inačicu s jednako kvalitetnim procesiranjem signala, no bez THX certifikata. Trend rušenja cijena bez kompromisa na kvalitetu slike Panasonic je nastavio i ove godine, lansirajući tri nova modela:

  1. DMP-UB400
  2. DMP-UB310
  3. DMP-UB300

Model DMP-UB310 smo imali priliku isprobati i možemo potvrditi da se radi o uređaju koji prikazuje jednako kvalitetnu sliku kao i DMP-UB900, no koji je bitno ograničen po pitanju povezivosti.

panasonic-ub400-ub310-ub300

Naime, kompaktni DMP-UB310 ima samo jedan HDMI izlaz, Ethernet i dva USB-a, uz ugrađen Wi-Fi. Izbornici, multimedijalna podrška i podrška za optičke diskove je potpuno jednaka, tako da ako vas minimalistički dizajn i ograničena povezivost nisu odbile od ovog modela, radi se o dobroj kupovini.

Samsung 2017

samsung-ubd-m9500

Samsung je ove godine lansirao drugu generaciju UHD BD reproduktora – model UBD-M9500. Sličnog zakrivljenog dizajna kao i njegov prethodnik, novi model donosi nekoliko zanimljivih funkcija. Tu je mogućnost slanja Blu-ray filma na zaslon Android mobilnog telefona, pregled YouTube 360 i Gear 360 videa, slanje zvuka putem Bluetooth veze na slušalice (Private Cinema Mode), a tu je i OLED zaslon za prikaz osnovnih informacija na samom uređaju.

samsung-ubd-m9500-rear
Samsung UBD-M9500 – poleđina

Što se kvalitete slike tiče, tu se ništa nije promijenilo, tako da UHD HDR sadržaji izgledaju odlično, no ponovno samo u HDR10 formatu jer Dolby Vision nije podržan. Trenutno se cijena kreće od 2.900,00 do 3.400,00 kn, ovisno o trgovini.

Sony

sony_UBP-X800_front
Sony UBPX800

Sony je do danas lansirao samo jedan UHD BD reproduktor – model UBPX800. Kao i svi gore navedeni modeli, tako i Sonyjev podržava samo HDR10 format UHD BD diskova, nudi izvrsnu kvalitetu slike, ima ugrađene brojne video-na-zahtjev UHD servise poput Netflixa, Amazon Videa i YouTubea, podržava razne multimedijalne datoteke te uključujući Hi-Res audio.

sony_UBP-X800_rear
Sony UBPX800 – poleđina

U Hrvatskoj je dostupan po cijeni malo nižoj od 3.000,00 kn.

Svi gore navedeni UHD BD reproduktori podržavaju HDR10 format, no što je s Dolby Visionom?

Trenutno samo dva modela provjereno podržavaju Dolby Vision, a oba proizvodi renomirani proizvođač Blu-ray reproduktora, kineski OPPO.

OPPO

OPPO je ove godine lansirao dva modela:

Radi se o uređajima koji su namijenjeni entuzijastima i tržištu visoke klase koje zahtijeva najbolju kvalitetu i slike i zvuka. Ovo posebno vrijedi za audiofilski UBP-205 model koji krase dva ESS Technology ES9038PRO 32-bitna HyperStream DAC-a (digitalno-analogna konvertera) za stereo (RCA i XLR) i 7.1 analogne izlaze (RCA). Oba uređaja krasi i napredno procesiranje slike koje je OPPO razvio u suradnji s MediaTekom, posebno optimiran laserski mehanizam za brzo učitavanje svih tipova diskova. Tu je i HDR u SDR konverzija koja nudi više opcija od konkurencije, te brojne opcije za fino podešavanje rezolucije, formata boja i drugih parametara za postizanje optimalnog rezultata.

OPPO-UDP-205-front
OPPO UDP-205
OPPO-UDP-205-back-hr
OPPO UDP-205 – poleđina

Na testu smo imali UBP-203 model koji nam je ustupio Sigma Audio Koncept i već na prvi pogled je bilo očigledno kako visoku cijenu opravdava ne samo vizualni dojam, već i performanse i stabilnost rada. Čista fronta od brušenog aluminija, veliki zaslon u sredini i tipke koje ostavljaju tako dobar dojam da ih poželite što češće koristiti. Gornji poklopac uređaja je također metalan, dok su na stranama plastične pokrovi. Valja još spomenuti USB 2.0 priključak sprijeda.

oppo-UDP-203-front
OPPO UDP-203

Na poleđini se nalazi veliki broj priključaka od kojih su mnogi pozlaćeni. Jedan HDMI ulaz, dva HDMI izlaza, SPDIF (koaksijalni i optički), dva USB-a 3.0, Gigabitni Ethernet, RS-232C, Trigger In i Out, te 7.1 analogni izlazi zadovoljit će veliku većinu korisnika (oni najzahtjevniji imaju UBP-205).

oppo-UDP-203-rear
OPPO UDP-203 – poleđina

UBP-203 se u radu pokazao kao idealno stabilan i jako dobro zaokružen uređaj, brz i bogat opcijama za precizno podešavanje slike i zvuka. U radu je uređaj potpuno bešuman, čak i nakon višesatnog korištenja. Dolby Vision sadržaj smo uspješno gledali na LG-jevom 49UJ7507 televizoru, iako sam televizor nije dovoljno dobar da pokaže prave vrline u odnosu na HDR10 standard. U kombinaciji s Philips 65PUS7601 HDR televizorom smo uočili problem s posterizacijom, no isti smo vrlo brzo ispravili korigirajući izlazni format (RGB/YC). To je ujedno bila i jedina boljka što se stabilnosti tiče – nikakvih drugih poteškoća s HDMI handshakingom, ljubičastom slikom i sličnim nismo uočili.

Gdje OPPO pokazuje slabost je u izostanku podrške za video-na-zahtjev servise. Nema Netflixa, Amazona ili YouTubea, samo mogućnost reprodukcije sadržaja bilo preko diskova, USB-a ili lokalne mreže. Na to valja obratiti pažnju ako vam je potrebna takva funkcionalnost.

Aktualna cijena za OPPO UDP-203 iznosi 6.799,00 kn, dok za jači UDP-205 cijena u Hrvatskoj još nije poznata, no na Amazonu UK je dostupan za 1.399 GBP.

LG

lg-up970-front
LG UP970

LG je do danas lansirao samo jedan UHD BD reproduktor – model UP970 UHD BD, a koji bi se uskoro trebao pridružiti OPPO modelima jer podržava Dolby Vision.

lg-up970-rear
LG UP970 – poleđina

Razmišljali smo nabaviti ovaj model s obzirom na povoljnu cijenu (256 eura na Amazon.de, u Hrvatskoj nije dostupan), no loše recenzije (2.5/5 zvjezdica) na Amazonu, kao i čekanje nadogradnje koja će tek donijeti Dolby Vision, su nas odvratili od kupovine.

Na što paziti prilikom kupovine UHD Blu-ray reproduktora?

Ako želite samo uređaj koji će moći reproducirati UHD BD sadržaj i planirate ga povezati direktno na TV, tada će i najpovoljniji modeli poput Samsungovog UBD-K8500 ili Panasonicovih DMP-UB300/310 modela biti sasvim dobar izbor. Ujedno su to dobri modeli ako želite preko njih gledati i video-na-zahtjev servise poput Netflixa ili YouTubea.

Xbox One S je odličan izbor ako planirate jednom kupovinom nabaviti i igraču konzolu i UHD BD reproduktor, a sve po vrlo prihvatljivoj cijeni.  Ipak, ne zaboravite da bi bilo najbolje uložiti i u zasebno dobavljiv daljinski upravljač za praktičnije upravljanje reprodukcijom video materijala.

Ako u sustavu imate stariji A/V receiver koji ne podržava HDCP 2.2/prijenos HDR10/DV formata, tada obratite pažnju na modele koji imaju dva HDMI izlaza. Jedan koji ćete spojiti direktno na TV, a drugi koji će samo zvuk poslati u A/V receiver. U tom slučaju pogledajte Sony UBPX800, Samsungove UBD-K8500/M9500 modele ili Panasonicov DMP-UB400.

Na kraju, ako želite uređaj koji podržava i HDR10 i Dolby Vision, te želite najviše opcija povezivanja i vrhunsku kvalitetu slike za sve sadržaje, OPPO UBP-203 je optimalan odabir. S druge strane, ako možete preživjeti bez Dolby Visiona, a želite ujedno i razne video-na-zahtjev servise, Panasonicov DMP-UB900 je također odličan izbor.

Cijene i ponudu provjerite na nabava.net, odnosno za proizvode koji nisu dostupni u našoj regiji, Amazon DE ili Amazon UK.

Gdje kupiti filmove na UHD Blu-ray mediju?

Marantz-SR5011-discs

Najširi izbor nude velike online trgovine poput Amazona i eBaya, no dobra iskustva imamo i sa Zoom.co.uk stranicom, a koja daje 10% popusta na prvu narudžbu uz širok izbor i dobre cijene.  U Hrvatskoj možete nabaviti nekoliko lokaliziranih filmova u izdanju Menart Filma (Suicide Squad, Fantastic Beasts…, Kong: Skull Island) u njihovoj trgovini u Avenue Mallu u Zagrebu ili u Stripovima na Kvadrat.

Dodatne informacije

Prodaja UHD Blu-ray diskova bi se trebala povećati osam puta u odnosu na 2016. godinu, a kada je prodano 20 milijuna diskova. Očekuje se i povećanje prodaje od 133% kad su u pitanju UHD Blu-ray reproduktori, a koji je u 2016. prodano preko 300 000. Više na FlatPanelsHD.

© HD Televizija 2017. Sva prava pridržana.

Adsense
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!