Trendovi u svijetu televizora 2017.

tv-trendovi-2017

Autor: Darko Hlušička

Revizija 0 – 18.04.2017.

Velike dijagonale, ravni ekrani, prvi “tapeta TV-i”, dinamičnija slika s više boja i brojniji OLED televizori trendovi su koji će označiti 2017. godinu. LED LCD i OLED su jedine dvije tehnologije koje će se upotrebljavati u ovogodišnjim televizorima.

2016. je bila prva godina u kojoj je prosječna TV dijagonala premašila veličinu od 100 cm, odnosno 40 inča, a u 2017. će porasti na 108 cm, odnosno 42.6 inča – navodi IHS. Broj UHD televizora koji podržavaju HDR metapodatke će također porasti – svaki peti model će podržavati HDR10 standard, što je dvostruko više nego u 2016.

2016. godina je bila značajna godina u svijetu televizora. Ne samo da su se pojavili televizori koji mogu prikazati HDR sliku uz široki raspon boja, već se pojavio i odgovarajući sadržaj koji će iskoristiti te mogućnosti. Consumer Technology Association (CTA, bivša Consumer Electronics Association, odnosno CEA) je 27. kolovoza 2015. godine objavila tzv. HDR10 Media Profile, poznatiji pod imenom HDR10, a koji koristi Rec.2020 prostor boja, 10-bitnu dubinu i SMPTE ST-2084 Perceptual Quantizer (PQ, ne-linearnu elektro-optičku funkciju Dolby laboratorija). Radi se o otvorenom standardnu koji podupire veliki broj proizvođača, uključujući LG, Samsung, Sharp, Sony i Vizio.

LG-SIGNATURE-OLED-TV-W_side-view

Svi UHD HDR televizori koji su se pojavili na tržištu 2016. godine su podržavali upravo HDR10 standard, a po tom istom standardnu su rađeni i UHD Blu-ray filmovi i UHD HDR streaming sadržaji. Uz HDR10 postoji još i Dolbyjev HDR standard – Dolby Vision – a koji su u 2016. godini podržavali samo LG i Vizio, a od sadržaja mogli smo ga gledati samo preko streaming servisa (Amazon, Netflix i VUDU). U 2017. godini se očekuje veći broj televizora koji će podržavati Dolby Vision, a stižu i prvi UHD Blu-ray reproduktori i UHD Blu-ray filmovi s podrškom za isti. Dolby je u veljači objavio kako će njegov HDR format biti moguće implementirati samo putem softvera, bez hardverskog čipa koji je do sada bio nužan. Za one koji žele znati više od Dolby Visionu, preporučujemo odličan FAQ Yoerija Geustkensa.

Izuzev nekoliko demo snimaka na LG-jevih OLED televizorima u Dolby Vision formatu, naše iskustvo u 2016. je prvenstveno bilo temeljeno na HDR10 formatu. HDR slika uz prošireni raspon boja kao da skida sivi veo koji je prisutan na svim sadržajima koje smo do danas gledali. Do dolaska HDR-a nismo niti znali da gledamo sliku standardnog dinamičkog raspona (SDR), bez obzira bio to DVD, Blu-ray, streaming ili neki drugi video materijal.

Veća dinamika slike s mnoštvom detalja i gradijenata koji do sada nisu bili vidljivi posebno nas je očarala u dokumentarnim materijalima (poput izvrsnog Planeta Zemlje 2), a priča za sebe su HDR igre. Naime, osim filmova i streaming servisa, HDR je prošle godine stigao i na igrače konzole – najprije na Xbox One S, a zatim i na PlayStation 4 liniju. Moramo priznati da nas je veća dinamičnost slike više impresionirala od same UHD rezolucije – HDR možete uočiti iz bilo koje udaljenosti, a isto vrijedi i za široki raspon boja, posebice “nove”nijanse crvenih i zelenih tonova.Panasonic-TV-EZ950

Kao što možete imati najbolje pojačalo i kabele, a osrednje zvučnike, tako možete imati i vrhunski video sadržaj i televizor koji ga ne može adekvatno prezentirati. U 2016. godine to je bilo i više nego evidentno na modelima srednje, pa čak i visoke klase pojedinih proizvođača, a koji unatoč tomu što prepoznaju HDR10 format, nemaju tehničke preduvjete da ga adekvatno pokažu. Samim time bi takvi televizori, reklamirani kao “HDR Pro”,  “HDR Plus”, “HDR Premium” itd., navodili kupce na krivi trag jer iskustvo koje takvih televizori nude ne razlikuje se od klasičnih SDR televizora po pitanju vršne svjetline i raspona boja. Takvi televizori će prepoznati HDR10 metapodatke i prebaciti sliku u HDR način rada, povećavajući intenzitet pozadinskog osvjetljenja i razinu bijele boje na najvišu vrijednost. S obzirom na ograničeni kontrast primjerice IPS ekrana, možete zamisliti kako slika će takva slika blijedo i neuvjerljivo izgledati – sasvim suprotno od niti vodilje HDR-a i širokog raspona boja – boljih piksela ukratko.

S druge strane, HDR na OLED televizorima, kao i ostalim modelima s UHD Premium certifikatom UHD Alliancea (UHDA) pružaju mnogo kvalitetnije iskustvo i već u prvog generaciji vrlo zorno pokazuju što nam uskoro dolazi. Vršna svjetlina najboljih HDR televizora za 2016. godinu se u prosjeku kretala oko 1000 cd/m2, dok je najbolji rezultat postigao Sonyjev ZD9 model (nismo ga testirali, no HDTVtest je izmjerio 1870 cd/m2 nakon D65 kalibracije). Mnogi upravo za spomenuti Sonyjev model govore kako pruža najbolje HDR iskustvo od svih televizora 2016. godine, stavljajući ga ispred OLED televizora koji u startu imaju beskonačan kontrast (no manju vršnu svjetlinu). Samim time su jasni trendovi za ovu godinu – postizanje veće vršne svjetline slike za bolje HDR iskustvo.

Mobile HDR Premium

Mobile-UHD-Premium

Uz UHD Premium certifikat za televizore i sadržaje, krajem veljače je UHD Alliance predstavio novi standard namijenjen uređajima koji rade na baterije. Novi Mobile HDR Premium certifikat od ove godine će se naći na prijenosnim računalima, tabletima i pametnim telefonima koji će zadovoljiti slijedeće kriterije:

uhd-mobile-premium-requirements

Iz specifikacije je vidljivo kako UHD Alliance postavlja isti zahtjev za dinamički raspon kao i za televizore s OLED zaslonom, kao i jednaku dubinu bitova i postotak prekrivanja DCI-P3 prostora boja.

Kada pogledamo koliko dnevno vremena provodimo gledajući ekran mobilnog telefona, od čega mnogi iste koriste za gledanje filmova i serija putem streaming servisa, postaje jasno zbog čega trendovi iz dnevnog boravka dolaze i u mobilni svijet. 52 posto svih video streamanja (kratkih i dugih) u trećem kvartalu 2016. je bilo preko mobilnih uređaja. Također, UHD Alliance u svojem priopćenju navodi kako je još 2013. mobilna potrošnja u segmentu potrošačke zabave bila veća od one u kućanstvima, te da će do 2020. mobilni uređaji prenijeti preko 3.5 milijuna terabajta podataka mjesečno.

Prvi uređaj koji će dobiti Mobile HDR Premium certifikat biti će Samsungov Galaxy S8 i S8+. Oba modela će krasiti veliki AMOLED zasloni (5.8-inčni na S8 i 6.2-inčni na S8+), rezolucije 2960×1440 piksela.

samsung-galaxy-s8

Kao i u svijetu televizora gdje neki proizvođači nisu prihvatili UHD Premium certificiranje, tako će u svijetu mobilnih telefona LG s modelom G6 također ponuditi HDR iskustvo uz podršku za HDR10 i Dolby Vision formate.

Zbogom 3D

lg-cinema3d

Već godinama pišemo o sve slabijem interesu za 3D, uz sve manji broj modela koji podržavaju trodimenzionalni prikaz. Premda je bilo najava, pa čak i pravih televizora koji su mogli prikazati 3D bez upotrebe omraženih 3D naočala, umjesto novosti u ovom području čitamo svake godine kako se sve više i više proizvođača odlučuje kompletno zaobići 3D funkcionalnost. Unatoč tomu što filmovi i dalje izlaze u 3D Blu-ray formatu, ove godine će 3D televizora biti manje nego ikada ako gledamo period od 2010. do danas. Još prošle godine je bilo 3D televizora u ponudi LG-ja i Sonyja, no ove godine niti jedan od spomenutih neće lansirati nove 3D modele. Iznimka je jedino Panasonic koji će 3D funkcionalnost ponuditi na perjanici svoje LCD TV ponude, modelu EX780.

Da interes postoji za kućni 3D pokazuje i peticija korisnika koji žele da se 3D vrati na LG-jevim OLED televizorima za 2018. godinu. Podsjetimo, LG se odlučio na polarizacijski 3D prikaz koji izvrsno izgleda na UHD televizorima, posebice na OLED modelima gdje savršena crna boja dodatno ističe trodimenzionalni prostor. Mnogi korisnici u kolekciji imaju veliki broj 3D Blu-ray naslova i žele da ih novi televizor podržava. Smatramo da je LG trebao ostaviti barem jedan OLED model za 2017. s 3D podrškom, baš kao što je prošle godine ostavio EG910 kao jedini Full HD model u svojoj OLED ponudi.

Polako ali sigurno zbogom zakrivljeni ekrani

samsung-105-curved-header

2014. godine na tržištu su se pojavili televizori sa zakrivljenim ekranima. Djelovali su kao nešto novo i drugačije, proizvođači su ih reklamirali riječima “uranjanje”, “3D bez naočala”, “IMAX efekt”, “manje umaranje očiju”, no već tada smo znali da se radi o dobrom marketingu bez pravih temelja u stvarnosti. Samsung je bio glavni promotor takvih ekrana, te je od 2014. do do 2016. sve svoje najbolje modele, kao i niz niže rangiranih opremao zakrivljenim ekranima. 2017. godine se priča mijenja i njihova perjanica ponude – Q9 “QLED TV” – krasi ravni ekran. LG je još prošle godine sve svoje nove OLED televizore opremio ravnim ekranima, a isti trend se nastavlja i ove godine.

QLED i OLED

qled-next-innovation

Kao da konfuzija između svih tih silnih skraćenica nije dovoljna, Samsung je ove godine odlučio dodatno zakomplicirati situaciju, slično kao i svojevremeno s LED TV-ima. Nakon što je dvije godine promovirao svoje najbolje UHD televizore pod skraćenicom “SUHD”, ove godine je predstavio “QLED” televizore uz tekst “Nova inovacija televizora”. Na službenoj stranici nigdje nećete pronaći informaciju da se tu ne radi o ničem drugom već o LCD televizorima koji su poboljšani najnovijom generacijom Quantum dot čestica kako bi mogli prikazati više boja. Prema tome, ono što Samsung naziva u specifikacijama “QLED with Quantum Dot” treba čitati kao “Quantum dot LED LCD TV” jer ćemo Quantum Dot televizore kod kojih QD čestice nisu filter već izvor svjetlosti možda vidjeti tek za nekoliko godina.

samsung-qled-specs
Nigdje spomena da se radi o LCD tehnologiji

Zbog toga ćete u našim testovima i vijestima o Samsungovih televizorima za 2017. “QLED TV” uvijek vidjeti pod navodnicima kao podsjetnik na ono što zapravo jesu. Razlog zbog kojeg je Samsung odlučio promijeniti imenovanje je u konkurentnoj OLED tehnologiji koju ćemo ove godine vidjeti kod više proizvođača nego ikada, a mnogi ju s razlogom smatraju superiornu LCD TV-ima. Osim najvećeg proizvođača OLED televizora, LG Electronicsa, OLED televizore će ove godine u ponudi imati Sony, Panasonic, Philips, Loewe, Grundig, Metz, Vestel, Bang & Olufsen i Arçelik.

Ukratko, svi televizori koji će se pojaviti na tržištu ove godine će biti bazirani ili na LED LCD tehnologiji ili na OLED WRGB tehnologiji.

Više o Samsungovim “QLED” televizorima možete pronaći u našem izvještaju s predstavljanja u Parizu.

Savitljivi “slika-na-zidu” televizori postaju stvarnost 2017.

lg-w7-oled-on-wall

Bilo je za očekivati kako će upravo OLED tehnologija prva omogućiti savitljive ultra-tanke televizore koje na zid postavljamo poput velike naljepnice. LG-jeva W7 serija prvi je “wallpaper TV” na tržištu, a biti će dostupan ove godine u veličinama od 65″ i 77″. Još od prvih OLED televizora smo se divili kako su nevjerojatno tanki zbog toga što panel ne zahtijeva pozadinsko osvjetljenje, a ujedno su i dovoljno fleksibilni da se mogu savijati bez oštećenja ili trajnih posljedica. LG je 2015. predstavio 77-inčni OLED EG9900 televizor koji se može izravnati ili savinuti pritiskom na tipku daljinskog upravljača, no vjerujemo da se novi W7 model još impresivniji. Samo pogledajte video raspakiravanja i instalacije da se uvjerite u impresivnu građu W7 serije.

Najbolje u cijeloj priči jest što kvaliteta slike nije niti malo kompromitirana – kao i na “normalnim” modelima govorimo o savršenom kontrastu, izvrsnim bojama, širokom kutu gledanja, podršci za HDR i kompletnoj webOS platformi s video-na-zahtjev servisima i drugim aplikacijama. Svi priključci, kao i zvučnici su postavljeni u zasebnu komponentu (na slici ispod televizora) koja ujedno ima ugrađen Dolby Atmos audio sustav.

Više o W7 LG-jevim OLED televizorima možete doznati na službenoj stranici.

paragraph-separator-divider

Ključne skraćenice i pojmovi koje ćemo susretati u svijetu televizora 2016-te:

Linkovi na tekstove o trendovima za prethodne godine:

Adsense
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!