PlazmaRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija [3D TV plazma]: Samsung PS64E8000 (E8000 serija)

Upravljanje

Baš kao i Samsungov ES8000 LED LCD, tako i E8000 plazma nudi rekordan broj načina na koji se uže upravljati njegovim sučeljem. Za početak, tu je klasičan daljinski upravljač s pozadinskim osvjetljenjem, crne boje i cilindričnog donjeg dijela koje dobro leži u ruci. Upravljač je opremljen svim potrebnim kontrolama za navigaciju, pozivanje aplikacija, te obavljanje osnovnih zadataka poput reguliranja glasnoće ili mijenjanja programa.

samsung-e8000-remote

Drugi daljinski upravljač je tzv. Touch Remote, novi kontroler s površinom osjetljivom na dodir za navigaciju sličnu kao i kod pametnih telefona. Upravljač kombinira aluminijske i plastične profile i djeluje elegantno i moderno, a kliznim pokretom se otvara i omogućuje pristup prostoru za baterije. Na upravljaču se nalazi i mikrofon za glasovno upravljanje, a koji radi samo dok je pritisnuta odgovarajuća tipka na upravljaču. Ipak, kvaliteta izrade nas nije oduševila, a niti funkcioniranje. Za početak, osjetljiva površina na dodir omogućuje kretnje samo u smjerovima gore-dolje i lijevo-desno u svim dijelovima sučelja osim u web pretraživaču, gdje je loša zamjena za miša zbog loše preciznosti. Da biste potvrdili selektiranu opciju, potrebno je doslovno pritisnuti površinu, a ne ju samo kratko dodirnuti kao kod mobilnih telefona i tableta. Isto tako, pritiscima pod prstima čuje se pucketanje plastike čime ovaj upravljač nije ni blizu impresivan poput Philipsovih ovalnih upravljača aluminijske konstrukcije. LG-jev Motion Control je također bolje i brže rješenje (na slici desno).

samsung-es8000-touch-remote

Kao treća opcija upravljanja dolazi glasovna kontrola, a koju televizor registrira ili putem ugrađenog mikrofona iznad ekrana ili preko mikrofona u Touch Remote upravljaču. Funkcija se aktivira izgovaranjem fraze “Hi TV”, te nakon toga otvaranjem balončića u donjem dijelu ekrana s riječima za daljnje upravljanje. Televizor prepoznaje govor i izgovor ne treba biti savršen da bi naredba bila prihvaćena. Upravljanje je mnogo bolje putem mikrofona u Touch Remote upravljaču zato što je ponekad potrebno prilično glasno izgovoriti riječ ili frazu da bi ju mikrofon na televizoru prepoznao i prihvatio. Tokom korištenja smo uočili kako se televizor može i “sam od sebe” podignuti dok smo u istoj prostoriji gledali YouTube s video koji nema ništa slično riječima “Hi TV”, “Power On” ili slično. Što se samog korištenja tiče, funkcija je iskoristiva i dobro radi, no vodi korisnika samo kroz osnovne izbornike – dolazak u web pretraživač dalje zahtijeva tipkovnicu ili daljinski upravljač za unos.

samsung-es8000-voice

Upravljanje pokretima postalo je zadnjih godina jako zastupljeno u potrošačkoj industriji, a polako dolazi i na televizore. LG je prvi dao svoj doprinos upravljanju pokretima uvođenjem Motion kontrolera koji je ove godine dostupan u svojoj novoj varijanti. Upravljanje vlastitim tijelom bez upravljača u stilu Kinekta ove godine ima i Samsung. Ono nije onako sofisticirano kao kod spomenutog Microsoftovog proizvoda, niti savršeno fluidno kao u nekom futurističkom filmu, no definitivno predstavlja novi koncept koji nas oslobađa fizičkih daljinskih upravljača.

samsung-es8000-motion

Na kraju, tu je upravljanje putem pametnih telefona i tableta, a ukoliko povežete putem USB sučelja tipkovnicu i miša, možete i putem njih upravljati E8000 plazma televizorom. Aplikacije za upravljanje se mogu preuzeti i za Apple iOS i Android bazirane mobilne telefone, no najbolje performanse se postižu upotrebom Samsungovih telefona. Putem njih je moguće podijeliti sadržaj s mobitela na TV u sličnoj maniri kao i kod Panasonicovih televizora ove godine. Same aplikacije su dobro riješene i na našem testnom Sony Ericsson Xperia Pro mobilnom telefonu s Android 2.3.4 softverom aplikacija se fluidno odvijala, a televizor je brzo primao naredbe.

samsung-e8000-smart

Sve u svemu, najveći izbor upravljanja koji smo do danas susreli, a koji će od alternativnih biti najbolje prihvaćen, vrijeme će pokazati.

3D naočale

samsung-e8000-glasses

Brzi info
Naočale priložene u pakiranju
Boja okvira Napajanje USB napajanje
da (2x) crna 1x CR2025 baterija ne

Samsung u pakiranju isporučuje dva para aktivnih 3D naočala – model SSG-4100GB. U odnosu na model SSG-3050GB koji se prilaže uz ES8000 LCD,  novi model dijeli mnoge sličnosti u dizajnu, uz manje razlike vezane za sam oblik stalaka i pretinac za bateriju. Stalka, odnosno LCD ekrani koji se naizmjenično zatvaraju i otvaraju imaju oštrije kuteve,  te nešto manje široke okvire. Pretinac za bateriju se nalazi na istom mjestu, no otvara se nešto drugačije u odnosu na 3050GB model – praktičnost je jednaka u oba slučaja. Oba modela ne posjeduju mogućnost punjenja baterije već se ona mora zamijeniti nakon što se isprazni. Vijek jedne baterije iznosi 150 sati, što znači da u teoriji možete pogledati 75 dvosatnih filmova prije nego što ju morate zamijeniti.

Naočale su iznimno male mase za aktivni model, svega 23 grama s baterijom što je odličan rezultat. Kombinacija tankih okvira i značajki za uštedu materijala u krilcima osigurali su iskustvo nošenja vrlo slično polarizacijskim modelima, premda se veća masa prednjeg dijela osjeti tokom nošenja.

Zbog otvorenog dizajna sa strane, ambijentalno osvjetljenje može ometati gledanje, radi čega smo više naklonjeni modelima s krilcima postavljenima sa strane unatoč nešto većoj masi.

Tokom testa su naočale funkcionirale bez problema.

Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7 8Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

15 komentara

 1. Sve je stvar izbora i novčanika ali mislim da u ovom životu neću više posegnuti za avanturom tipa lg, samsung ili nešto treće toga renomea..
  Prijatelj je kupio prošlogodišnji model ove plazme u 64″ veličini i osim ogromne slike sve ostalo je minijaturno…

 2. Upravo tako movie, test je kontradiktoran kao i test GT50 modela.

  Pokušavam da shvatim šta je napisano. 2D ima 900 linija pokretne rezolucije, 3D ima 1080 linija pokretne rezolucije?

  To je nemoguće, kvaliteta 3D slike zavisi ponajviše od brzine panela u 2D modu tako da su vaši zaključci kontradiktorni.

  Nikad i nigdje nisam čuo da tv ima u 2D modu manje linija pokretne rezolucije no u 3D modu. Da bi 3D mod bio dobar, brzina panela mora biti vrhunska i sama pokretna rezolucija u 2D modu. Zaista mi nije jasno što ste željeli reći i na koji način dobijete ovakve zaključke.

  Zaključak recenzije glasi: “Kada se sve zbroji i oduzme, Samsungova E8000 plazma je odličan televizor koji unatoč pokojem nedostatku, nudi solidne performanse i iznimno iskustvo gledanja.”

  Poštovani pa molim vas!! Riječ solidno znači prosječno! Na kraju poslije solidnih performansi i pokoji nedostatak dajete modelu gold nagradu!???

  Ne znam treba li ovo uopće polemisati dalje…

  Dalje, za GT50 ste dobili 0,03cd/m2 crnu, za E8000 ste dobili 0,022cd/m2 što je bolji rezultat. Na samoj slici gradacije se vidi da GT50 prikazuje bolji crnu boju!

  Svojim očima sam imao priliku da u zamračenom prostoru vidim oba telija jedan pored drugoga i jasno se vidi koliko je na Panasonicu bolja crna boja.

  Ovo neću samo ja potvrditi već bilo koji upućeniji čitatelj.

  Očekivao sam više od recenzije, zaista i bez kakve ljutnje ali vaši rezultati i zakljućci logički nisu korektni.

  Pozdrav

   1. Ja postavim komentar vi mi ne odgovarate, molim vas mogu li dobiti tehnicko objasnjene onoga sto je nemoguce i sto ste dobili. Kako ste dobili sad bolje crne vrijednosti na GT50 modelu kada ste naveli da GT50 ima 0,03cd/m2 a E8000 0,022cd/m2. Znači sada ne koristiti isf modove a u rezenciji GT50 ste koristili?

 3. Dobra recenzija, jedino me razocarava kontrast toliko se tupi o superiornom kontrastu na plazma televizorima, a ovaj ima jedva malo bolji kontras od nedavno testiranih Philips lcd-ova, znaci sva ona prica je bila za malu djecu.

 4. A što reći ova Samsung plasma nije ni do koljena Panasonicu st50 a kamoli gt i vt seriji to je jedini logički zaključak i to je jedini komentar koji ću dati !

 5. @Ado – Panasonic GT50 ima crnu 0.014 cd/m2, a Samsung E8000 0.022 cd/m2 i to se vidi u zamračenom prostoru. S druge strane, Samsung postiže veću svjetlinu slike, no ista varira ovisno o sadržaju dok je tu Panasonic otišao korak dalje pa ju drži konstantnom – ANSI mjerenje je to potvrdilo. ISF modova nema Samsung, da ga ima koristio bih ga.

 6. Šmrc,očekivao sam više od ove Samsungove plazme.
  Istina je definitivno da Panasonicu nema konkurencije dostojne,kad su plazme u pitanju makar.
  Još jednom pohvale na realnoj i objektivnoj recenziji Darco.
  Pozdrav.

 7. Panasonic TX-P50GT50 0.010 cd/m2 ANSI O.O13 to je točan podatak,osim toga ja ne znam odakle vam podatak 0.014 kad ste vi izmjerili 0.03

  1. 0.014 cd/m2 je dobiveno u THX Cinema predlošku i isti je korišten za ocjenu kvalitete slike. Professional predlošci su korišteni da bi se provjerilo koliko su dobre kontrole – u narednim recenzijama ću drugačije formulirati rezultate pa će biti jasnije.

 8. Darko , zašto više nema snimaka televizija koje testirate , mislim ono od par minuta tek toliko da se vidi kako radi meni , kako se mjenjaju programi itd.

 9. Da, ovo sa snimkama televizora je bilo prije i bilo bi dobro da to vratite, da se vidi mijenjanje programa na različitim kanalima, podešavanje, kretanje po meniju, učitavanje aplikacija, filmova u media playeru i tako.
  I imam pitanje jer vidim po internetu da ima ovaj televizor DVB-T2 prijamnik, možete li to potvrditi, je li piše što u uputama ili da pogledate po oznaci iza imena modela otraga. Javi, Darko.

 10. Poštovani Darko!
  Naveli ste da je cijena Samsung PS51E8000, 51″ – oko 12.000,00 kn a ja ne nalazim da je ispod 13.229,00 pa bi Vas molio da napišete gdje se može kupiti taj TV za cca 12.000,00 kn.
  LP

 11. Moje iskustvo sa 51E8000,

  Kupio sam novog u 7 mj. Nakon nekog vremena TV se poceo gasiti i paliti sam, da bi u 9 mj. potpuno umro.
  Nakon sto su mi u servisu popravili TV, radio je dobro punih mjesec dana, i sad se opet sam gasi i pali pa ga moram iskljuciti iz napajanja jer ne reagira na daljinski ni tipke na TV-u. Sad cekam da opet umre i ponovo na servis.
  Ne otvara mi filmove sa hard diska koje moj stari LG sa lakocom prozvace.
  Drugi put cu dobro razmisliti da li cu investirati 9000 kuna u Samsung.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!