HDMI kabeliRecenzije

Analiza: Ima li HDMI kabel utjecaj na gaming performanse televizora?

supra-cables-snap4

Ulazno kašnjenje (input lag) jedan je od najvažnijih parametara kada se bira televizor za igranje igara, a u cijelu priču se automatski veže i pitanje odabira HDMI kabela, odnosno priključaka. Utječe li duljina i kvaliteta HDMI kabela na ulazno kašnjenje i ima li razlike ako se povezivanje vrši putem HDMI priključka broj 1 ili broj 4 – odlučili smo provjeriti i time riješiti svaku dvojbu.

nordost-hdmi-packaging
Najskuplji kabel koji smo koristili do danas – Nordost Silver Screen – 1000 kuna po metru

U prošlosti smo već testirali HDMI kabele, no tada nam je u fokusu bio utjecaj na kvalitetu slike. Tada smo testirali ukupno četiri HDMI kabela duljine 2 metra, cjenovnog raspona od 35 pa d0 2000 kuna. Rezultat analize je tada pokazao kako HDMI kabel nema utjecaja na kvalitetu slike, a to možemo potvrditi i danas nakon više od stotinu testiranih televizora i mnogih isprobanih kabela. Hoće li se što promijeniti nakon ovog testiranja?

Da bismo test što kvalitetnije proveli, kontaktirali smo nekoliko velikih proizvođača HDMI kabela, te tražili nekoliko uzoraka iste klase kabela u duljinama od 1 pa do 15 metara, kako bismo pokrili minimalno 95% mogućih scenarija povezivanja.

supra-cables-snap3

Nakon nekoliko tjedana bez povratne informacije, napokon smo dobili pozitivan odgovor švedske kompanije Jenving Technology. Kompanija proizvodi kabele različite namjene, a koji su na tržištu poznati pod imenom Supra Cables. Lako ćete ih prepoznati po ledeno-bijeloj boji izolacije i jedinstvenom dizajnu HDMI konektora. Svi kompaniji kabeli se proizvode u cjelosti u Švedskoj po najvišim standardima koji po pojedinim parametrima značajno prelaze minimalne zahtjeve HDMI specifikacije

supra-cables-snap2

Na test smo tako primili četiri HDMI kabela iz HD5 linije, duljina 1 m,  5 m, 10 m i 15 m. Kako bi test bio kompletniji, listi kabela smo pridodali 1.52 metara dug Monster HDMI kabel s ISF certifikatom, te 3.0 metara dug Havitov plostani kabel koji inače koristimo za mjerenje ulaznog kašnjenja na televizorima i monitorima.

Ukratko, cilj testiranja je bio provjeriti:

  1. Utjecaj HDMI kabela na ulazno kašnjenje i
  2. Utjecaj HDMI priključka (HDMI 1, HDMI 2,…) na ulazno kašnjenje

Testna oprema

  • Supra Cables HD5 HDMI 1.0 m
  • Monster ISF 2000HD 1.52 m
  • HAVIT flat HDMI 3.0 m
  • Supra Cables HD5 HDMI 5.0 m
  • Supra Cables HD5 HDMI 10.0 m
  • Supra Cables HD5 HDMI 15.0 m

Ulazno kašnjenje smo mjerili putem  Leo Bodnarovog LagTester uređaja (1080p60 signal):

leo-bodnar-lag-tester

Svako mjerenje je ponovljeno tri (3) puta na srednjem pravokutniku testnog uzorka.

Mjerenja su izvršena na sljedećim televizorima/monitorima:

HDMI kabeli su također korišteni i na slijedećim uređajima, no iz nepoznatog razloga LagTester nije bio u mogućnosti prikazati testni uzorak na ekranu:

LineSeparator

Pitanje broj 1 – Utječe li HDMI kabel na ulazno kašnjenje?

Odgovor na pitanje se nalazi niže:

1.0 m 1.52 m 3.0 m 5.0 m 10.0 m 15.0 m
LG 55EA980V 54.9 ms 54.9 ms 54.9 ms 54.9 ms 54.9 ms 54.9 ms
Philips 40PFT6550 39.3 ms 39.3 ms 39.3 ms 39.3 ms 39.3 ms 39.3 ms
Acer HN274H 12.7 ms 12.7 ms 12.7 ms 12.6 ms 12.7 ms 12.6 ms

 

Rezultati su prilično jasni, zar ne? Nema nikakve razlike između kabela na uređajima na kojima smo obavili mjerenje. Bez obzira koliko je kabel dugačak, ulazno kašnjenje će ovisiti samo o elektronici u televizoru ili monitoru koja obrađuje ulazni signal i šalje ga u RGB formi na zaslon. Na kraju krajeva, unutar samog kabela signal putuje brzinom od oko 85% brzine svjetlosti, tako da se radi o razlici u nanosekundama. Čak i ako ste hardcore igrač kojem je svaka milisekunda bitna, ne trebate voditi brigu i trošiti dodatni novac na skuplji HDMI kabel – vama je najbitniji televizor ili monitor i minimalno kašnjenje koje on može postići.

hdmi-speed-of-light
Podaci unutar kabela putuju brzinom koja je 85% brzine svjetlosti

Uz obavljena mjerenja, odigrali smo nekoliko igara kako bismo bili sigurni da se mjerenja poklapaju sa stvarim stanjem. Rezultat: potpuno jednako iskustvo igranja bez obzira jesmo ili koristili kabel duljine jednog ili petnaest metara.

Zaključak: HDMI kabel ne utječe na ulazno kašnjenje (input lag).

LineSeparator

Pogledajmo sada iduće pitanje:

Pitanje broj 2 – Utječe li HDMI priključak (HDMI 1, HDMI 2,…) na ulazno kašnjenje?

Kako bismo dobili odgovor na ovo pitanje, povezali smo 5 metara dug HDMI kabel na sve HDMI ulaze televizora. Svaki HDMI ulaz je imao odabran isti predložak za sliku i isto ime.

HDMI 1 HDMI 2 HDMI 3  HDMI 4
LG 55EA980V 54.9 ms 54.9 ms 54.9 ms 54.8 ms
Philips 40PFT6550 39.3 ms 39.2 ms 39.4 ms 39.2 ms

 

Iako televizori imaju različite HDMI priključke što se mogućnosti tiče (ARC, MHL, DVI…), rezultat je pokazao kako nema baš nikakve razlike između HDMI ulaza što se ulaznog kašnjenja tiče. Drugim riječima, možete povezati računalo ili igraču konzolu na HDMI 1 ili na HDMI 4, performanse će biti iste. Još jedna briga manje…

Zaključak: HDMI ulaz ne utječe na ulazno kašnjenje (input lag).

LineSeparator

Zaključak

supra-cables-snap1

Test je pokazao kako na ulazno kašnjenje ne utječu niti duljina i tip HDMI kabela, niti HDMI priključak koji se koristi. Ulazno kašnjenje prvenstveno ovisi o performansama elektronike koja je ugrađena u televizor ili monitor. Zbog toga nećete postići bolji rezultat sa skupljim HDMI kabelom ako televizor ili monitor u startu ima veliko ulazno kašnjenje i obrnuto – televizor s malim ulaznim kašnjenjem neće imati lošije performanse ako ga povežete s povoljnim i dugačkim kabelom. Zbog toga savjetujemo da prije odabira televizora za igranje pogledate našu bazu ulaznih kašnjenja na televizorima koje smo do danas testirali, a gdje se također nalaze navedeni i kriteriji za dobar, osrednji ili loš model.

Ovom prilikom želimo zahvaliti ekipi Supra Cables na ustupljenim kabelima za potrebe testiranja. Kabeli su izvrsne kvalitete i nastaviti ćemo ih koristiti i dalje za potrebe recenzija i daljnjih analiza.

Poveznice:

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!