MonitoriRecenzije

Recenzija [LCD]: Viewsonic VX2260wm [56 cm/22-in] – dio 2

Nakon prvog dijela recenzije 22″ LCD monitora iz ViewSonic-a, došao je red na drugi dio u kojem ćemo se više pozabaviti dojmovima nakon višetjednog korištenja i povezivanja zaslona ne samo na računalo, već i na Blu-ray reproduktor. Cilj dodatnih povezivanja bio je provjeriti kako ovaj monitor funkcionira kada se poveže na linijsku komponentu koja može dati rezoluciju istovjetnu onoj samog panela, a ujedno da se provjere ugrađeni zvučnici kada se u njih pošalje audio signal visoke kvalitete. Više o svemu ovome u nastavku…

Klasične desktop aplikacije i internet

Na testnoj lokaciji gdje je do maloprije stajao Philips-ov 190V LCD monitor 5:4 odnosa stranica najednom se našao 16:9 zaslon uz koji se stari desktop činio poput gledanja pejzaža prvo samo jednim, pa zatim s oba oka. Dugačka Start Traka i oko 10 redova ikona u Windows Exploreru isprva je djelovalo nekako neprirodno, preširoko, no u kratkom roku se oko navikne i prilagodi radnoj plohi. Kako bi se što efikasnije iskoristio novi radni prostor, savjetuje se imati zaslon podjeljen na više dijelova, tako da primjerice imate jednu polovinu za internet pretraživač, a u drugoj se može naći Windows Explorer, kakav mp3 player i Instant Messenger tipa GTalk, MSN ili Yahoo! Messenger. Kako je većina web stranica fiksne širine oko 1000 piksela (kao i HDteleviizja), pretraživati internet “samo” na pola zaslona nije kompromis, već bolje iskorišten prostor.

Mozilla Firefox otvorena preko cijelog ekrana

Ono što bi nekim korisnicima mogao biti problem jest veličina fontova zbog visoke razlučivosti relativno malog panela. Premda našem testnom timu nije bio problem čitati i manje fontove s internetskih stranica i dokumenata s udaljenosti od oko 50 cm, vjerujemo da onima nešto slabijeg vida tekst bi mogao biti premalen, što se srećom lako regulira putem postavki u Windowsima i modernim aplikacijama.

Bolje iskorišten prostor i više aplikacija za brže korištenje

Word 2007 je bilo ugodno koristiti, a kombinacijom tipke Ctrl + kotačića na mišu smo s lakoćom regulirali prikaz stranica teksta. Za čitanje iz naslonjača velika širina zaslona omogućila je čitanje vrlo velikih slova no zato je vidljiv manji segment stranice, dok je pri pisanju najbolji nam se pokazao prikaz dvije A4 stranice, jedne do druge. Kreiranje PowerPoint prezentacija je također bilo ugodno iskustvo zbog dobro iskorištenog prostora lijevo i desno od centralnog okvira gdje su se nalazile male slike stranica prezentacije u dovoljnoj veličini da budu čitljive, odnosno alati za uređenje prikaza s desne strane koji olakšavaju rad.

Zbog velike širine zaslona često smo koristili više prozora istovremeno, primjerice kombinaciju Photoshop, Windows Explorer i CuteFTP, kao i razne druge.

Adsense
1 2 3 4 5 6 7 8Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!