PlazmaRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija [3D TV plazma]: Samsung PS64E8000 (E8000 serija)

TVORNIČKE POSTAVKE I KALIBRACIJA

spectracal-c6-hdtelevizija

Provjera karakteristika slike i kalibracije je izvršena putem SpectraCalovog Calman Professional softvera, X-Rite SpectraCal C6 kolorimetra i AVFoundtry VideoForge generatora uzoraka.

Brzi info
Kontrola gamme
RGB balans Upravljanje bojama (CMS)
da da (2 i 10 točaka) da, primarnim i sekundarnim

Samsung UE46E8000 nudi četiri predloška za 2D sliku, te tri kada je u 3D načinu rada. Oni su kako slijedi:

 1. Dynamic
 2. Standard
 3. Relax* (samo za 2D) i
 4. Cinema

Samsungova najbolja plazma za 2012. godinu dolazi s četiri predloška za 2D, odnosno tri za 3D način rada, bez posebnih stručnih, THX ili ISF predložaka koji trebaju osigurati vrlo preciznu tvornički podešenu sliku, odnosno kontrole za fino podešavanje. Bez obzira na izostanak navedenih predložaka, Samsung nudi dovoljno kontrola za podešavanje slike, uključujući jedinstvenu kontrolu Cell Light, a koja omogućuje podešavanje najveće svjetline slike bez da time utječe na prikaz crne boje. Tu su još kontrole svjetline, kontrasta, gamme, RGB balansa u dvije i deset točaka, te CMS sustav za podešavanje primarnih i sekundarnim boja.

Između ponuđenih predložaka najprecizniju sliku smo pronašli u Cinema predlošku, a koji je i prije bilo kakvih mjerenja pokazao solidne performanse bez posebno uočljivih negativnosti. E8000 plazma nema problema s prikazom jasne bijele boje, što je i potvrdio rezultat od 155 cd/m2, odnosno 87 cd/m2 na ANSI uzorku gdje se na ekranu nalazi 50% bijele i 50% crne boje, što odgovara realnim uvjetima. Crna boja je od početka pa do kraja kalibracije držala stabilnu vrijednost od 0.022 cd/m2, što je bolji rezultat prošlogodišnjih D8000 plazmi, te lošiji od onih koje postižu ovogodišnji Panasonicovi modeli serija ST50, GT50 i VT50. Za podsjetnik, na Samsungovoj D8000 plazmi smo izmjerili crnu boju od 0.027 cd/m2. Zahvaljujući dobivenom rezultatu, Samsung E8000 uspijeva prikazati kontrastnu sliku velike svjetline i solidne crne boje, što je primarni uvjet kvalitetnog iskustva gledanja filmova i videa na ovako velikom zaslonu.

Sa Samsungovim modelima redovno uočavamo problem kontrole gornjeg spektra, a gdje gamma pada prenisko i RGB balans se kvari. E8000 plazma nije iznimka u ovom području, tako da su Delta E 1976 greške bile stabilne do 40% ukupne svjetline, da bi nadalje počele rasti i prelaziti granicu od vrijednosti 8  na vrijednosti 70%. Zelena boja je potisnuta u cijelom spektru, radi čega u slici viših vrijednosti dominira plavkasta nijansa.

Spektar boja je solidan u tvorničkom Cinema predlošku, uz tek slabije zasićenu zelenu i cijan boju, što je sveukupno osiguralo mala odstupanja po Delta E 1994 mjerenju od 3.7 (cilj je biti ispod 3). Temperatura boja je bila stabilna i kretala se oko 6500 Kelvina.

samsung-e8000-cinema2d

Kroz kalibraciju smo kao glavni cilj imali popraviti gamma karakteristiku i smanjiti greške u RGB balansu u gornjem spektru, što smo nastojali podesiti putem Cell Light i Contrast kontrole. Obzirom da je Cell Light na najvećoj vrijednosti (20) u tvorničkom Cinema predlošku, mogli smo jedino ići prema dolje čime ćemo nedvobjeno izgubiti na kontrastu, te smo smanjenjem vrijednosti na 14 dobili željeni rezultat – gamma je porasla i njen prosjek je povećan s 2.04 na 2.26 (cilj: 2.2). Moramo navesti kako gammu nismo mogli dobiti onako ravnu kao kod ostalih modela visoke klase što smo testirali ove godine obzirom da mogućnost njenog podešavanja za različite vrijednosti svjetline nije dostupna. Kroz kontrole RGB balansa u 10 točaka uspješno smo popravili greške u prikazu i doveli iz daleko ispod vrijednost 3 – prosjek je iznosio 0.66. Iako nismo putem CMS kontrola mogli podešavati sve parametre boja kao kod modela s ISF kontrola (Nijansa, Zasićenje i Vrijednost), greške su nakon kalibracije uspješno pale na 2.14, a raspon boja se popravio i dosegao referentne pozicije za primarne i sekundarne boje.

Obzirom da Cell Light kontrola na vrijednosti 14 i 20 daje vrlo male razlike u gradacijama i clippingu boja, možemo preporučiti korištenje vrijednosti 14 za gledanje u zamračenoj prostoriji, te vrijednost 20 za uvjete dnevnog osvjetljenja.

samsung-e8000-calib2d

3D kalibracija

Prebacivanjem u 3D način rada na izbor se nude tri predloška, Dynamic, Standard i Cinema, od kojih ponovno zadnje navedeni postiže sliku koja je najbliža referentnim vrijednostima. Postavljanjem 3D naočala 30 centimetara od ekrana, dobili smo veća odstupanja u karakteristikama slike, prvenstveno kod gamme koja je bila posebno nisko postavljena – prosjek je iznosio 1.28, uz najveća odstupanja ponovno u gornjem spektru. RGB balans je također imao više grešaka, uz jače istaknutu plavu nijansu u gornjem spektru. Temperatura boja je bila solidna i kretala se oko 6800 Kelvina.

Kroz kalibraciju smo putem Gamma kontrole smanjene na -3 doveli krivulju mnogo bliže referenci za balansiraniju sliku, te kroz sitne korekcije RGB balansa u dvije točke (10-točaka je dostupno samo u 2D-u), smanjili odstupanja u gornjem spektru. Sve u svemu, očekivali smo preciznije karakteristike slike u 3D načinu rada, no isti nisu toliko uočljivi tokom gledanja 3D materijala da bi smanjili solidno iskustvo gledanja.

Više detalja se nalazi u tablici niže, te u kompletnom izvještaju sa svim grafikonima u PDF formatu.

Napomena: vrijednosti su dobivene uz lokalno zatamnjenje na Low vrijednosti. ANSI mjerenje označava vrijednost crne boje kada je 50% ekrana potpuno crne, a 50% maksimalno bijele boje i pokazuje performanse koje korisnik može očekivati kod većine video materijala.

Mjerni izvještaj
Tvornički (prije kalibracije) Nakon kalibracije
Vrijednost crne boje (On/Off) [cd/m2]
0.022 (0.031 ANSI) 0.022
Izmjerena svjetlina [cd/m2]
155.2 (87.06 ANSI) 126.75 (146 sa Cell Light 20)
Izmjereni kontrast
6867:1 (2790:1 ANSI) 5633:1 (6460:1 sa Cell Light 20)
Prosječna gamma 2.04 2.26Kompletan kalibracijski izvještaj za 2D:
Professional Samsung E8000 02 Jun 12
Kompletan kalibracijski izvještaj za 3D:
Professional Samsung E8000 3D 03 Jun 12

Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7 8Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

15 komentara

 1. Sve je stvar izbora i novčanika ali mislim da u ovom životu neću više posegnuti za avanturom tipa lg, samsung ili nešto treće toga renomea..
  Prijatelj je kupio prošlogodišnji model ove plazme u 64″ veličini i osim ogromne slike sve ostalo je minijaturno…

 2. Upravo tako movie, test je kontradiktoran kao i test GT50 modela.

  Pokušavam da shvatim šta je napisano. 2D ima 900 linija pokretne rezolucije, 3D ima 1080 linija pokretne rezolucije?

  To je nemoguće, kvaliteta 3D slike zavisi ponajviše od brzine panela u 2D modu tako da su vaši zaključci kontradiktorni.

  Nikad i nigdje nisam čuo da tv ima u 2D modu manje linija pokretne rezolucije no u 3D modu. Da bi 3D mod bio dobar, brzina panela mora biti vrhunska i sama pokretna rezolucija u 2D modu. Zaista mi nije jasno što ste željeli reći i na koji način dobijete ovakve zaključke.

  Zaključak recenzije glasi: “Kada se sve zbroji i oduzme, Samsungova E8000 plazma je odličan televizor koji unatoč pokojem nedostatku, nudi solidne performanse i iznimno iskustvo gledanja.”

  Poštovani pa molim vas!! Riječ solidno znači prosječno! Na kraju poslije solidnih performansi i pokoji nedostatak dajete modelu gold nagradu!???

  Ne znam treba li ovo uopće polemisati dalje…

  Dalje, za GT50 ste dobili 0,03cd/m2 crnu, za E8000 ste dobili 0,022cd/m2 što je bolji rezultat. Na samoj slici gradacije se vidi da GT50 prikazuje bolji crnu boju!

  Svojim očima sam imao priliku da u zamračenom prostoru vidim oba telija jedan pored drugoga i jasno se vidi koliko je na Panasonicu bolja crna boja.

  Ovo neću samo ja potvrditi već bilo koji upućeniji čitatelj.

  Očekivao sam više od recenzije, zaista i bez kakve ljutnje ali vaši rezultati i zakljućci logički nisu korektni.

  Pozdrav

   1. Ja postavim komentar vi mi ne odgovarate, molim vas mogu li dobiti tehnicko objasnjene onoga sto je nemoguce i sto ste dobili. Kako ste dobili sad bolje crne vrijednosti na GT50 modelu kada ste naveli da GT50 ima 0,03cd/m2 a E8000 0,022cd/m2. Znači sada ne koristiti isf modove a u rezenciji GT50 ste koristili?

 3. Dobra recenzija, jedino me razocarava kontrast toliko se tupi o superiornom kontrastu na plazma televizorima, a ovaj ima jedva malo bolji kontras od nedavno testiranih Philips lcd-ova, znaci sva ona prica je bila za malu djecu.

 4. A što reći ova Samsung plasma nije ni do koljena Panasonicu st50 a kamoli gt i vt seriji to je jedini logički zaključak i to je jedini komentar koji ću dati !

 5. @Ado – Panasonic GT50 ima crnu 0.014 cd/m2, a Samsung E8000 0.022 cd/m2 i to se vidi u zamračenom prostoru. S druge strane, Samsung postiže veću svjetlinu slike, no ista varira ovisno o sadržaju dok je tu Panasonic otišao korak dalje pa ju drži konstantnom – ANSI mjerenje je to potvrdilo. ISF modova nema Samsung, da ga ima koristio bih ga.

 6. Šmrc,očekivao sam više od ove Samsungove plazme.
  Istina je definitivno da Panasonicu nema konkurencije dostojne,kad su plazme u pitanju makar.
  Još jednom pohvale na realnoj i objektivnoj recenziji Darco.
  Pozdrav.

 7. Panasonic TX-P50GT50 0.010 cd/m2 ANSI O.O13 to je točan podatak,osim toga ja ne znam odakle vam podatak 0.014 kad ste vi izmjerili 0.03

  1. 0.014 cd/m2 je dobiveno u THX Cinema predlošku i isti je korišten za ocjenu kvalitete slike. Professional predlošci su korišteni da bi se provjerilo koliko su dobre kontrole – u narednim recenzijama ću drugačije formulirati rezultate pa će biti jasnije.

 8. Darko , zašto više nema snimaka televizija koje testirate , mislim ono od par minuta tek toliko da se vidi kako radi meni , kako se mjenjaju programi itd.

 9. Da, ovo sa snimkama televizora je bilo prije i bilo bi dobro da to vratite, da se vidi mijenjanje programa na različitim kanalima, podešavanje, kretanje po meniju, učitavanje aplikacija, filmova u media playeru i tako.
  I imam pitanje jer vidim po internetu da ima ovaj televizor DVB-T2 prijamnik, možete li to potvrditi, je li piše što u uputama ili da pogledate po oznaci iza imena modela otraga. Javi, Darko.

 10. Poštovani Darko!
  Naveli ste da je cijena Samsung PS51E8000, 51″ – oko 12.000,00 kn a ja ne nalazim da je ispod 13.229,00 pa bi Vas molio da napišete gdje se može kupiti taj TV za cca 12.000,00 kn.
  LP

 11. Moje iskustvo sa 51E8000,

  Kupio sam novog u 7 mj. Nakon nekog vremena TV se poceo gasiti i paliti sam, da bi u 9 mj. potpuno umro.
  Nakon sto su mi u servisu popravili TV, radio je dobro punih mjesec dana, i sad se opet sam gasi i pali pa ga moram iskljuciti iz napajanja jer ne reagira na daljinski ni tipke na TV-u. Sad cekam da opet umre i ponovo na servis.
  Ne otvara mi filmove sa hard diska koje moj stari LG sa lakocom prozvace.
  Drugi put cu dobro razmisliti da li cu investirati 9000 kuna u Samsung.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!