LCDOLEDRecenzijeTelevizori i monitori

OLED vs. IPS LCD vs. S-PVA televizori – usporedni test

ips-va-oled-title

Obično u prostoru HD Televizije imamo po jedan televizor koji detaljno ispitujemo i onda dobivene rezultate uspoređujemo s onim koje smo dobili tijekom ranijih testiranja. No ponekad se planeti poredaju tako da istovremeno možemo isprobati više televizora i mnogo jasnije vidjeti koje su im sličnosti i razlike nego kroz sirovu usporedbu brojeva, raznih dijagrama i ocjena od 1 do 5. Ovog puta uspoređujemo tri televizora, dva LCD TV-a i jedan OLED TV, a usporedba je time bolja jer su LCD televizori bazirani na dvije najpopularnije tehnologije panela: S-PVA (koji najviše koristi Samsung) i IPS (koji najviše koristi LG).

Kandidati su (na slikama s lijeva na desno):

 1. LG 55EA980V OLED TV
 2. LG 49UB850V LED LCD TV i
 3. Samsung 55HU7500
Specifikacije
Proizvođač LG Electronics LG Electronics Samsung Electronics
Model 55EA980V 49UB850V 55HU7500
Tehnologija prikaza WRGB OLED IPS LCD S-PVA LCD
Veličina ekrana 55 inča / 140 cm 49 inča – 124 cm 55 inča / 140 cm
Energetska klasa A (100 W, 146 kWh/godišnje) B (123 W, 180 kWh/godišnje) B (125 W, 173 kWh/godišnje)
3D Ready/3DTV 3DTV (3D naočale u pakovanju) 3DTV (3D naočale u pakovanju) 3DTV (3D naočale u pakovanju)
Aktivni / polarizirajući 3D prikaz
polarizirajući 3D prikaz
polarizirajući 3D prikaz aktivni 3D prikaz
Osvježavanje zaslona / (Absolute Motion Clarity) 800 Hz 1000 Hz
Lokalno zatamnjenje / (OLED tehnologija) da da
Rezolucija Full HD, 1920 x 1080 piksela (svaki piksel ima 4 podpiksela) Ultra HD, 3840 x 2160 Ultra HD, 3840 x 2160
Broj HDMI priključaka 4 4 4
Optički/koaksijalni audio izlaz Da/Ne Da/Ne Da/Ne
USB priključak Da (x4 – USB 3.0 x1) Da (x3) Da (x3)
Ethernet/mrežni priključak Da Da Da
Wi-Fi Da Da Da
PCMCIA/Common Interface utor Da Da Da
Utor za memorijske kartice Ne Ne Ne
DVB-T/DVB-C/DVB-S Da/Da/Da Da/Da/Da Da/Da/Da
DVB-T2 / DVB-S2 Da/Da Da/Da Da/Da
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264 Da/Da Da/Da Da/Da
Zemlja porijekla: Poljska Poljska Slovačka

paragraph-separator-divider

OLED TV ima rezoluciju panela 1920 x 1080 (Full HD) i zakrivljeni ekran, dok su LCD TV-i Ultra HD rezolucije (3840 x 2160) i imaju ravne ekrane. U slučaju dva LCD TV-a koje uspoređujemo s LG-jevim 55EA980V OLED TV-om, LG-jev 49UB850V ima LED pozadinsko osvjetljenje smješteno duž donjeg okvira, dok Samsungov HU7500 ima LED osvjetljenje u lijevom i desnom okviru. Samsungovo rješenje jest nešto skuplje, no pruža bolji rezultat i to najviše kod filmova u CinemaScope formatu, a gdje može bolje zatamniti crne trake iznad i ispod slike.

Cilj ove usporedbe je kroz nekoliko primjera usporediti dvije najpopularnije LCD tehnologije zaslona (IPS i SPVA) s LG-jevim OLED televizorom koji se temelji na WRGB tehnologiji četiri podpiksela. Kroz primjere ćemo usporediti najvažnije faktore koji utječu na kvalitetu slike: kontrast, kvalitetu prikaza boja, oštrinu slike, procesiranje, kao i kut gledanja.

Crna boja i kontrast

ips-va-oled-black1

Prisjetimo se, dok je trajala debata “LCD ili plazma TV?” koja karakteristika slike se uvijek spominjala? Naravno, superiorna crna boja i kontrast na plazma televizorima. Posebno dok LCD TV-i nisu dobili pomoć LED pozadinskog osvjetljenja i lokalnog zatamnjenja slike, nisu se mogli nositi s dubokom i realističnom crnom bojom plazmi, posebno kada su svjetlosni uvjeti u prostoriji bili dobro kontrolirani. Nekoliko godina kasnije i plazme se više ne proizvode, a LCD-i s LED pozadinskim osvjetljenjem dominiraju tržištem. Kontrast im dan danas nije ništa posebno, posebno na IPS panelima koji postižu oko 1000:1, dok se različite VA varijacije kreću od 3000:1 do 6000:1.

lg-oled-to-lcd-comparison

Po pitanju kontrasta i prikaza crne boje, OLED TV je superiorniji ne samo od LCD TV-a, već i od najboljih plazmi i to već s prvom generacijom modela. HD Televizija je mjerila 0.00 cd/m2 na svim OLED TV-ima koje smo do danas isprobali, a u razgovoru s predsjednikom ISF-a, gdinom Joelom Silverom doznali smo da se savršena crna boja može izmjeriti i na Ultra HD OLED TV-ima.

ips-va-black1
Lijevo: LG IPS (uz aktivno lokalno zatamnjenje) – Desno Samsung S-PVA (uz aktivno lokalno zatamnjenje)

Idealan kontrast do izražaja dolazi neovisno o rezoluciji sadržaja, tako da LG-jev OLED TV odnosi pobjedu bilo da smo gledali TV program ili vrhunsko Blu-ray ostvarenje. Crne trake iznad i ispod slike kod CinemaScope filmova nevidljive su u zamračenoj prostoriji, baš kao i crni okvir oko televizora. Drugoplasirani Samsung HU7500 jasno daje do znanja da trake nisu posve crne, čak ni kada su tehnike lokalnog zatamnjenja aktivirane. LG-jev UB850V ovdje najslabije kotira jer osim što koristi IPS panel koji sam po sebi propušta najviše svjetlosti, ima i lošije riješeno lokalno zatamnjenje i ne može crne segmente slike kvalitetno zatamniti.

lg-55EA980V-header

POBJEDNIK: LG 55EA980V OLED TV

paragraph-separator-divider

Kvaliteta prikaza boja i kut gledanja

ips-va-oled-viewing-angle1

Iako koriste različite tehnologije prikaza, sva tri modela precizno prate raspon boja koji definira Rec.709 standard. Dok sadržaji s Rec.2020 proširenim rasponom boja ne dođu na tržište, Rec. 709 je zakon kojeg se televizori trebaju držati jer se u istom rasponu boja masteriraju filmovi na Blu-ray i 3D Blu-ray medijima, kao i HD streaming sadržaj.

Sva tri televizora su precizno kalibrirana tako da boje prikazuju najbolje što mogu s obzirom na ograničenja njihovih zaslona. Gledajući frontalno LCD TV-i imaju dobru zasićenost primarnih i sekundarnih boja, bez neprirodnih skokova i razlika u nijansama i zasićenju u odnosu na definirane x i y koordinate CIE dijagrama. Pri gledanju iz kuta boje gube na zasićenosti i to prvenstveno kod Samsungovog 55HU7500 modela, pri čemu također pada i inače solidan kontrast slike. LG-jev UB850V koristi IPS panel koji ne pati od tako drastičnog pada u zasićenosti boja, iako i u njegovom slučaju ukupni kontrast slike pri gledanju iz kuta pada.

ips-va-oled-smpte-bars

Iako su mjerenja pokazala isti raspon boja i njihovu zasićenost kod OLED TV-a, u praksi njihov prikaz izgleda bolje nego na LCD TV-ima. Razlog je taj što je početna točka ekrana, odnosno dubina crne boje idealna, tako da boje imaju idealnu bazu na kojoj se prikazuju. Kod LCD TV-a obično je problem s prikazom u tamnim dijelovima slike, a gdje plavičasta i sivkasta crna boja oduzima kontrast i realističnost detalja, što kvari ukupan dojam gledanja. Ovo nije toliko veliko ograničenje ako se radi o televizoru male dijagonale, no na velikim ekranima koji se gledaju s optimalne udaljenosti takve su nesavršenosti LCD tehnologije itekako primjetne.

Jedini segment u kojem LCD TV-i nedvojbeno u ovoj fazi imaju prednost je prikaz bijele boje, odnosno njen intenzitet. Slično kao i plazma televizori, tako i OLED TV-i u ovoj fazi imaju definiranu najveću potrošnju električne energije prema energetskom certifikatu koji su dobili. Posljedica toga jest ograničenje u najvećoj svjetlini slike koju zaslon može prikazati, zbog čega intenzitet slike neće biti jednak ako je na ekranu samo bijeli kvadratić dimenzija 5×5 cm ili čitav ekran prekriven bijelom bojom. U odnosu na LCD TV-e, a koji s ovim ograničenjem nemaju problema jer je LCD zaslon pozadinski osvijetljen učinkovitim LED osvjetljenjem, svaki piksel OLED-a stvara vlastitu svjetlost i pri tome troši određenu količinu energije. Pomnožite tu malu količinu energije s 2 073 600 koliko je piksela na ekranu i ukupna potrošnja mora nekako biti kontrolirana.

ips-va-oled-white
Prikaz bijele boje preko cijelog ekrana – OLED Light / Backlight max.

Iako su rijetki trenuci kada je cijeli ekran prekriven bijelom bojom (u prosjeku 2% vremena, možda i manje), postoje sadržaji koji mogu jasno pokazati trenutno ograničenje OLED TV-a. Jedan od njih je dokumentarni film The Art of Flight, jedno od referentnih ostvarenja po pitanju kvalitete slike i obavezan dio Blu-ray kolekcije svakog pravog videofila. Sponzoriran od strane Red Bulla, ovaj dokumentarac prati skupinu snowboardera na nevjerojatnim spustovima niz snijegom i ledom okovane vrhove mnogih planina Sjeverne i Južne Amerike. LCD TV-i ove impresivne kadrove mogu prikazati uz mnogo više intenziteta i bolje približiti bjelinu snijega, bez gubitka na detaljima. Uz najavljene OLED TV-e koji će moći prikazati HDR sadržaj velikog dinamičkog raspona, ne sumnjamo kako će možda već ove godine i ovo ograničenje OLED tehnologije biti uspješno savladano.

lg-55EA980V-header

POBJEDNIK: LG 55EA980V OLED TV

paragraph-separator-divider

Oštrina slike (statika i dinamika)

ips-va-oled-motion

Uz Ultra HD rezoluciju u televizorima srednje klase već ove godine, postavlja se pitanje trebamo li više uopće obraćati pažnju na Full HD modele. Ultra HD ima 4 puta više piksela na ekranu, znači li to da je i 4x bolja slika? Je li bolje kupiti Ultra HD LCD TV ili Full HD OLED TV?

Naravno da više piksela znači oštriju sliku koju možete gledati iz manje udaljenosti, no više od rezolucije bitni su i drugi parametri slike – njen kontrast, realističnost crne i cjelokupna kvaliteta boja. Iz tih razloga, kao i zbog činjenice da na tržištu danas imamo tisuće Blu-ray izdanja u Full HD kvaliteti koja sasvim pristojno izgleda, bolji je izbor Full HD OLED TV nego Ultra HD LCD TV. S druge strane, vrlo brzo će tržištem OLED televizora početi dominirati Ultra HD modeli (već ove godine dolaze samo novi LG-jevim UHD OLED TV-i), tako da ćemo u bliskoj budućnosti moći imati idealan kontrasta i prikaz boja, uz fantastičnu oštrinu slike.

ips-va-oled-monoscope
Monoscope je dobar za okvirnu informaciju o dinamičkoj rezoluciji slike, no stvarni sadržaji su najbolji test.

Što se tiče dinamične rezolucije, odnosno sposobnosti televizora da prikaže detalje u akcijskoj sceni filma ili u sportskom prijenosu, OLED tehnologija ponovno donosi prednost. Iako u ovoj fazi LG-jevi OLED televizori funkcioniraju slično kao i LCD-i, kroz “sample and hold” metodu “držanja” slike,  sami pikseli OLED-a su u stanju i do 1000 puta brže promijeniti svoje stanje u odnosu na LCD. Iako u slučaju referentnog Monoscope testa kojim možemo kvantificirati pokretnu rezoluciju kroz broj vidljivih linija slike na ekranu, pri gledanju stvarnih video materijala očito je kako OLED pruža najbolje performanse. S-PVA panel jasno prikazuje detalje u dinamici no iza objekata u pokretu ostavlja njihov dupli trag, dok IPS na LG-jevom UB850V televizoru pruža najlošiji rezultat – zamućene objekte na kojima se detalji ne mogu razaznati.

Čak i u ovoj fazi u kojoj OLED televizori ne koriste metodu ubacivanja crnih međuslika za još bolju oštrinu u dinamici, od sva tri kandidata najviše nam se svidio LG-jev OLED TV. Ako uzmemo u obzir i statičnu rezoluciju, tada su Ultra HD LCD TV kandidati, prvenstveno Samsungov HU7500 bolji izbor, no to vrijedi samo ako od ekrana sjedite od jedne do jedne i pol dijagonale ekrana. S udaljenosti od dvije dijagonale ekrana benefiti Ultra HD rezolucije se teško mogu uočiti, tako da je za veliku većinu dnevnih boravaka OLED TV već u prvoj generaciji bolji izbor.

 

samsung-hu7500lg-55EA980V-header

POBJEDNIK: izjednačeno –  Samsung 55HU7500 S-PVA LCD / LG 55EA980V OLED TV

paragraph-separator-divider

Procesiranje

ips-va-oled-smpte-bars

Na kraju, dolazimo do pitanja obrade slike. Koliko dobro će televizor ulazni signal obraditi i prikazati na svojem zaslonu? Kako će baratati s isprepletenim signalom u kojem se emitira digitalna televizija? Koliko dobro će prikazati DVD i Blu-ray sadržaje?

Sva su ova pitanja važna, posebno zato što trzava reprodukcija ili različite anomalije mogu bitno umanjiti iskustvo gledanja. Dobra je vijest ta što danas gotovo svi televizori dobro barataju ulaznim signalima, podržavaju 24 Hz ulaz (Blu-ray filmovi) i skaliranje provode tako da bridovi budu glatki, bez stepeničastog efekta i različitih valovitih uzoraka.

U segmentu procesiranja LG-jev OLED TV nije otišao korak dalje u odnosu na najbolje LG-jeve televizore – i dalje je tu u pitanju kompanijin Triple XD Engine koji kvalitetno obrađuje sve tipove signala. Samsungovi televizori, posebno oni više klase poput HU7500, također vrlo kvalitetno prikazuju signal standardne rezolucije, te su u stanju prepoznati sve tipove isprepletenih signala i pravilno ih reproducirati.

Segment na kojem bi oba proizvođača još trebala poraditi jest prikaz filmskih materijala (24p), a koji se dan danas oku ugodnije prikazuju na modelima pojedinih japanskih proizvođača, kao i na Philipsovim televizorima najviše klase. Po pitanju interpolacije slike, odnosno stvaranja novih međuslika u stvarnom vremenu također vidimo prostora za poboljšanje. Trenutno se čak i na najboljim televizorima pri interpolaciji pojavljuju artefakti, gube detalji i često slika zna naglo se usporiti pa ubrzati, ovisno o kompleksnosti scene. S obzirom da ove godine stižu televizori s desetojezgrenim procesorima (Deca Core), nadamo se da će dio te sirove snage biti usmjeren i ka poboljšanju reprodukcije videa, a ne samo na Smart TV platformu.

S obzirom da su u ovom segmentu sva tri modela podjednaka, rezultat je izjednačen.

samsung-hu7500lg-49ub850v-headerlg-55EA980V-header

POBJEDNIK: izjednačen rezultat

 paragraph-separator-divider

 Zaključak

lg-55ea980v-award

Kroz ovu usporedbu usmjerenu na kvalitetu slike nastojali smo razjasniti situaciju s tehnologijama zaslona koje ćete danas susresti ako planirate kupiti novi televizor. U ovoj fazi su OLED televizori iste dijagonale skuplja opcija od LCD TV-a, no zauzvrat nude bitno bolju kvalitetu slike i veću komociju jer im kvaliteta slike ne ovisi o kutu gledanja. Cijene OLED TV-a su već sada drastično pale (s cca. 70.000 kuna krajem 2013. na cca. 20.000 kuna za 55″ dijagonalu), a padat će i dalje dolaskom novih modela tako da će ova tehnologija postati zanimljiva i širem krugu korisnika. Ove godine još ne očekujemo dolazak OLED TV-a u segment srednje klase, no ne sumnjamo kako će se to dogoditi u godinama koje slijede.

Zahvaljujemo se tvrtkama LG Electronics i Samsung Electronics i njihovim uredima u Republici Hrvatskoj, a koji su nam ustupili televizore na test.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

34 komentara

 1. Pošto je trenutno vecini nas smrtnika oled jos nedostupan, kakvi su vasi dojmovi s HU7500, da li je to najbolje sto se moze uzeti s cijenom od oko 8000 8500 kuna.

  1. Pozdrav,

   S obzirom na cijenu i kvalitetu slike, HU7500 je odličan izbor. Konkretno uspoređujući ga s LG-jevim UB850V, Samsung ima naočigled bolje procesiranje i oštrinu slike, čak i s obzirom na to da ima 7″ veću dijagonalu u konkretnoj usporedbi. Kontrast i lokalno zatamnjenje također su na njegovoj strani, baš kao i brža Smart TV platforma i odlično upravljanje putem Smart remote daljinskog upravljača.

 2. Super test. Još samo u usporedbi fali jedan crt tv i plasma pa da stavimo točku. Evo ja za sličan test nudim crt tv od philipsa 72″ i plasmu p42gt60.
  Iako je crt obični 50hz siguran sam da bi svima očitao bukvicu ako bi se radilo o sd signalu
  Inače sam radio sam doista sličnih testova i preporučio bi da za test prikaza crne boje i detalja odaberete scene komplet u sjeni bez jakih izboja svijetlosti na ekranu

  1. Da, to bi bila dobra usporedba samo što bih ju onda trebao napraviti u većoj prostoriji :).

   Što se samih testova tiče, preko pola sata video materijala iz raznih izvora je snimljeno pa ću i to uskoro uobičiti u jedan video prilog za HD Televizija YouTube kanal.

 3. Poštovani i velecijenjeni Darko, posjedujem 6 godina stari lcd sony bravia model je 32bx300, imao sam u megjuvremenu plazme 42ut50e i 42gt50e i pogledao podosta novijih modela u shopovima itd itd. Volio bih znati da li vi ili itko ovdje zna jel postoji bar jedan bolji od mojeg starog sonija, naime meni je na njemu slika fascinantna.
  lp!

 4. Gundrun, ako se dobro sjećam početkom godine 2010 sam sa djevojkom išao kupiti neki tv za nju te smo kupili baš taj sony skroz crni hd ready 32bx300.
  Slika je bila ok sa živopisnim bojama, jedinu zamjerku sam imao na tromost matrice, tj kada bi slika na ekranu brzo uzmicala ili recimo ona slova ispod slike što znaju putovati sve skupa bi se prilično mutilo. Kako realno lcd tehnologija nije puno napredovala od te 2010 nemožeš niti primjetiti da je neki drugi lcd puno bolji. Dapače baš jer nije full hd tv možda bolje skalora sliku na standardnom tv signalu pa slika može biti bolja, čak i od novijih lcd televizora koji su mahom full hd

  1. Fascinanatno da se sjećate, ja se ne sjećam početka prošlog tjedna, svaka čast, Tv je super stvarno jedino što bih sada volio da je malo veće dijagonale. kažem posjedovao sam u međuvremenu i plazme i svakakva čuda od televizora gledao i sporbavao ali ovaj tv je u vrhu svega, SD kanali hrt 1,2,3,4 izgledaju kao HD, a slo 1 i 2 HD izgledaju skoro kao 4K slika na philipsovim televizorima koji po meni imaju najbolju sliku od svih 4k tva. Biće da je stvar u procesorima slike ili nečem sličnom, volio bih samo znati koji tv ima sličan ili isti procesor a da mu je veća dijagonala odmah bih ga uzeo.

 5. Kako se nebi sjećao, nedugo nakon nove godine 2010 otišli smo po taj tv u sony centar u Zg Dubravu garden mall, a nedugo potom ja sam sebi uzeo jači model 32ex500

  1. taj 32bx300 sam i ja kupio starcima. Bio je zapravo jedini 32″ model koji im je stao u rupu u regalu. Nepoderiv je, radi valja 16 sati svaki dan i ne da se.

 6. ja sam imao 50 st60 ali imala puno problema pa sam je na kraju zamijenio.A u st50 sam bio zaljubljen i skupljao godinu dana pare za njeg i proda mi se ispred nosa i ja kupim st60.Koji eto bio bagovit pa sad kontam israviti nepravdu i uzet st50 kako sam i trebao na pocetku.

 7. na pocetku dobio burn in viera main menu iako sam ga razradjivao pravilno onda sam dobio i jedan znak tv kuce,50 hz bug poslije se culo i zujanje pojacano.Uglavnom zamijenio jer mi je to sve pocelo ici na zivce.Kasnije sam ipak primjetio da samsung nema glatku reprodukciju filmova a ni kontrast kao plazma pa mi malo zao bilo.Sad mi se pruzila sansa za st50 pa predpostavljam ako do sada nema problema jer ipak je star preko godinu da nece ni imati.Moj st60 je prvi dan imao sve probleme.Darko moze li tvoj strucno savjet da li da mijenjam ili ne?

 8. hvala pa trebao bi u nedjelju da zamijenim.Javim dojmove.bit ce mi malo neobicno jer samsung koristim i kao monitor.Steta je sto plazma nikad nije rijesila taj problem kao ni oled za sada koliko vidim.Crt je jos uvijek ne prevazidjen po svemu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!