LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija: Toshiba 39L4333DG (L4 serija) 2D LED LCD Smart TV

Toshiba-L4333dg-lcd-header

Prošla je već gotovo godina dana kako smo testirali Toshibin najbolji televizor za 2012. godinu, model 55ZL2 koji će ostati upamćen kao prvi Ultra HD televizor dostupan u našoj regiji, a koji također za prikaz 3D sadržaja ne zahtijeva da korisnik nosi 3D naočale. Ovoga puta nećemo testirati sam vrhunac ponude već daleko pristupačniji televizor pune HD razlučivosti, opremljen najnovijom inačicom Toshibine Smart TV platforme, a koja ove godine nosi ime Cloud TV. Testni primjerak modela 39″ velikog L4333DG modela je na test ustupila tvrtka Helikop iz Zagreba.

Video pregled (video overview)

HD Televizija YouTube kanal >>

Specifikacije (specifications)

 

Specifikacije
Proizvođač Toshiba
Model 39L4333DG
Tehnologija prikaza LCD
Veličina ekrana 39 inča / 98 cm
Energetska klasa A+
3D Ready/3DTV Ne
Aktivni / polarizirajući 3D prikaz
/
Osvježavanje zaslona 100 Hz AMR
Lokalno zatamnjenje ne (samo globalno zatamnjenje)
Rezolucija Full HD, 1920×1080
Broj HDMI priključaka 4
Optički/koaksijalni audio izlaz Da/Ne
USB priključak Da (x2)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
DVB-T/DVB-C/DVB-S Da/Ne/Ne
DVB-T2 / DVB-S2 Ne/Ne
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264 Da/Da
Zemlja porijekla: Poljska

Poveznice:

Službena stranica >>

HDDB baza televizora >>

Dizajn

Toshiba-L4333dg-reflexions
Mat zaslon 39″ velike dijagonale.
Brzi info
Dizajn u jednoj ravnini Boja okvira Materijal okvira Zaslon Rotacija stalka
ne tamno siva metal glossy da

Dizajn televizora je klasičan – pri pogledu na poleđinu i zastario. Dubina televizora iznosi čak 8.5 cm što je poprilična dimenzija za današnje pojmove, no s druge strane manja je od primjerice prošlogodišnje Samsungove EH serije, također LED televizora s direktno postavljenim pozadinskim osvjetljenjem. Okvir oko mat zaslona je tamno sive boje, širine od 1.5 cm i svega nekoliko milimetara udaljenim od ravnine zaslona, što svakako daje moderniji izgled nego poleđina. Stalak je kvadratičnog oblika, tamno sive plastike kao i okvir televizora, te s laganim nagibom prema naprijed. Ono što nam se nije svidjelo jest kvaliteta izrade i to na spoju stalka i televizora, a koji je vrlo klimav i daje dojam nekvalitetnog. Smatramo da je Toshiba trebala metalni okomiti element učivrstiti s barem još dva vijka za bolju stabilnosti.

Toshiba-L4333dg-thickness
Dubina televizora u usporedbi s Blu-ray ambalažom.

Unatoč svojoj slabijoj krutosti, stalak ne nudi mogućnost rotacije, te je u tom segmentu istovjetan Panasonicovom E6 LCD-u, a koji smo u 39″ velikoj dijagonali ranije testirali. Spomenuti Panasonicov model nudi značajno bolju kvalitetu izrade u svim aspektima,  uz tanji okvir i mnogo bolju cjelokupnu čvrstoću.

Toshiba-L4333dg-panasonic-e
Lijevo – Toshiba 39L4333DG, desno – Panasonic 39E6E LCD

Priključci su postavljeni u dvije orijentacije, uz tri HDMI-ja postavljena s pogledom sa strane i jednim s pogledom prema stražnjoj strani. Prostora je dovoljno i za SCART priključak, te jedan od rjeđih kod modernih televizora – analogni 15-pinski VGA za povezivanje na PC. Sa strane se osim HDMI-ja, dva USB-a, izlaza za slušalice i utora za DVB Common Interface+ (CI+) v1.3 sučelje nalaze i fizičke tipke za upravljanje televizorom. Sve u scemu, klasična paleta priključaka.

Toshiba-L4333dg-connectors
Četiri HDMI priključka, 2 USB-a, integriran Wi-Fi – solidno za osnovni Smart TV model.

Toshiba 39L4333DG je klasično oblikovan LCD televizor osrednje kvalitete izrade i sa svim danas aktualnim priključcima i integriranim bežičnim sučeljem.

Daljinski upravljač (Remote Control)

Toshiba-L4333dg-remote
Srebrni daljinski upravljač klasičnog dizajna i pojedinih prilično klimavih tipki.

U ambalaži Toshiba prilaže srebrni daljinski upravljač koji putem dvije IR diode komunicira s televizorom. Za rad koristi dvije AAA baterije,  a koje se prilažu u pakiranju.  Za razliku od nedavno testiranih LG i Samsung Smart TV-a srednjeg cjenovnog segmenta, Toshiba se nije odlučila za moderniji oblik daljinskog upravljač nekim od naprednijih oblika upravljanja (poput touchpada, žiroskopa itd.), već je upravljač opremila uobičajenim tipkama razne boje i tvrdoće. Tako su navigacijske strelice i Smart TV prozirne tipke napravljene od tvrde plastike, dok su ostale tipke izrađene od gume koja je ugodna na dodir. Tipke nemaju pozadinsko osvjetljenje, niti fosforescentnu funkciju iluminacije nakon izloženosti ambijentalnoj svjetlosti.

Kvaliteta izrade je osrednja, posebno kod plastičnih tipki za Smart TV platformu, a koje su klimave i imaju nedefiniran klik-zvuk. Iako se koriste dvije LE diode za slanje signala u televizor, uočili smo da se ponekad naredbe ne registriraju kada se upravljač ne upire direktno u televizor, odnosno u njegovu desnu stranu gdje se nalazi IR prijamnik.

Izbornici i Smart TV platforma (Menus and Smart TV platform)

Toshiba-L4333dg-smart-tv
Početni zaslon Toshiba Cloud TV platforme.

Toshiba je poboljšala dizajn sučelja otkako smo ga posljednji puta vidjeli prošle godine, tako da ono sada nudi preglednije, logično postavljenih opcija i jednostavno za pratiti tijekom procesa instalacije. Smart TV platforma, ove godine poznata pod imenom Toshiba Cloud TV kompletno je redizajnirana i izgleda suvremenije – najbliže Philipsovoj platformi koju smo vidjeli 2012. godine. U odnosu na LG i Samsung kao vodeće kompanije kada je u pitanju integracija Smart funkcija, Toshibini Cloud TV je i vizualno i funkcionalno inferioran, te unatoč integraciji modernih značajki (poput Intelovog WiDi-ja, Skypea, sugeriranja sadržaja i kreiranja više profila korisnika) nije posebno zanimljiva, posebno za našu regiju. Naime, sadržaj Smart TV platforme se mijenja ovisno o tome koju zemlju odaberemo, što nije novost, no s obzirom na to da pri odabiru Hrvatske dobivamo samo osnovni zaslon imena “Premium Apps” i onaj naslovni u kojem MediaGuide servis ne funkcionira, probali smo još nekoliko zemalja da vidimo koncept najavljivanog Cloud TV-a. Pri odabiru Ujedinjenog Kraljevstva, Smart TV zaslon se posve promijenio te smo osim novih aplikacija (doduše njih 12 ukupno, od kojih je većina odbijala rad zbog naše stvarne lokacije), mogli smo vidjeti dodatne opcije koje platforma nudi.

Platforma u svojem punom opsegu nudi četiri osnovne kategorije:

  1. Home s prikazom planera, trendova na Twitteru i sandučića za korisnike,
  2. Premium Apps s pristupom specijaliziranim aplikacijama,
  3. Other Categories gdje se ponovno pojavljuju Premium aplikacije, te pristup korisnikovim sadržajima, snimkama i podsjetnicima i
  4. TV & Video segmentu gdje opet se ponavljaju Premium aplikacije, no one vezane za video sadržaje

Iz gore navedene liste je jasno vidljivo kako platforma čak i u svojem najraskošnijem izdanju ne nudi ni približno mnogo aplikacija, kako po kvaliteti tako i po količini u odnosu na danas vodeće proizvođače, zbog čega u ovoj fazi ne vidimo da će imati mnogo poklonika. U slučaju hrvatske inačice, ona izgleda vrlo nedovršeno i prazno s blokovima neiskorištenog prostora gdje se navodi ime proizvođača, te prostorom za oglase gdje se ponovno izmjenjuju premium aplikacije.

Ono što nam se jest svidjelo je otvoreni internet pretraživač, a koji je stabilno radio i brzo otvarao internet stranice. U ovom segmentu je Toshiba nadmašila pretraživač koji se nalazi u Panasonicovim televizorima, a koji nas je razočarao po pitanju stabilnosti.

Toshiba-L4333dg-menu
Izbornik za podešavanje slike, zvuka i ostalih postavki.

Što se same brzine izvođenja sučelja tiče, ono nije dovoljno brzo za ugodno korištenje, posebno u slučaja otvaranja izbornika s opcijama za podešavanje, a koji iz nepoznatog razloga katkada se otvara i dvije sekunde. Kretanje po opcijama jest također dosta sporo i ponekad nam se znalo dogoditi da moramo ponoviti istu radnju da bi se odabrala pojedina opcija, što nam se nikako nije svidjelo, posebno kod procesa kalibracije, a koji zahtijeva veliki broj pozivanja izbornika i kretanja po njegovoj dubokoj strukturi. Nakon zadnje softverske nadogradnje (verzija 7.1.45.27.01.1, datuma 31. svibnja 2013.) jedino ubrzanje koje smo uočili jest ono kod paljenja televizora, a što je sada praktički instantno. Toshiba nudi mogućnost brzog paljenja uz nešto veću potrošnju energije u stanju pripravnosti ili nešto sporijeg uz manju potrošnju energije. Ipak, u slučaju našeg primjerka, potrošnja je bila jednako velika bez obzira na status spomenute kontrole, što je najvjerojatnije softverska greška. U svakom slučaju, pokretanje televizora je nakon nadogradnje postalo jako brzo, među najbržima koje smo imali priliku testirati.

Kvaliteta slike (Picture Quality)

Toshiba-L4333dg-hobbit-hd
Scena iz filma Hobit: Neočekivano Putovanje, Blu-ray izdanje.

Unatoč slabijoj kvaliteti izrade, sporim izbornicima i ograničenosti Smart TV platforme, Toshiba svoju glavnu prednost pokazuje u segmentu koji je vrlo važan korisnicima koji traže novi televizor – segment kvalitete slike. Hollywood predlošci i kvalitetan procesor koji je svoje prednosti pokazao na nizu provedenih testova, osigurava konzistentne performanse kako kod sadržaja standardne kvalitete, tako i kod HD Ready i Full HD materijala. Kvalitetno skaliranje bilo je evidentno kod sadržaja standardne kvalitete – TV programa i DVD filmova, a kod kojih je slika bila prirodna, vjernih boja i dobrog dinamičnog raspona, bez izgorenih detalja duž cijele skale od crne do bijele boje. Pravilno prepoznavanje najčešćih kadenci isprepletenih signala pružili su slici pravilnu glatkoću izvođenja bez pojave trzanja ili efekta valovitih šara (moire).

Toshiba-L4333dg-native
Testni uzorak Spears and Munsil 2nd Edition.

Najbolju kvalitetu slike vidjeli smo gledajući Full HD sadržaje na Blu-ray mediju, a koji uz Native format slike ostvaruju izvrsnu oštrinu koja jednostavno poziva da se približite zaslonu. Nakon kalibracije boje ostvaruju pravilnu svjetlinu tako da motivi prirode dolaze do izražaja, što je bilo vidljivo u nizu scena animiranog filma Merida Hrabra, kao i u animiranom klasiku Kralj Lavova. Teksture ljudske kože su kvalitetno prezentirane, za što je zaslužna precizna žuta i crvena boja, u što smo se mogli uvjeriti gledajući dramu Seanse Johnom Hawkesom i Helen Hunt. Ništa manje uvjerljivo nije bilo nebo i more zahvaljujući preciznoj plavoj i cijan boji u IMAX-ovom dokumentarnom filmu Ultimate Wave 3D: Tahiti, a koji smo pogledali u 2D izdanju.

Toshiba-L4333dg-sd-tv
TV program standardne kvalitete.

Hollywood Night i Pro predlošci dolaze s malom svjetlinom slike kako bi televizor mogao pružiti uvjerljiviju crnu boju, no gledajući sadržaje u potpunom mraku, crna boja nije djelovala uvjerljivo što je filmovima uzimalo na dojmu realnosti i efektu uranjanja u sadržaj. Gamma koja je tvornički nešto viša i doprinosi tamnijoj – za uvjete u potpuno mraku – prikladnijoj slici, sliku je dodatno učinila zagasitoj prije kalibracije u Hollywood Pro, te u Hollywood Night predlošcima, tako da smo na kraju optimalan rezultat postigli samo uz povećanje intenziteta pozadinskog osvjetljenja kako bi slika dobila na potrebnoj dinamici. S druge strane, direktno postavljeno LED osvjetljenje je osiguralo solidnu konzistentnost u osvjetljenju zaslona, tako da na ekranu nije bilo regija u kojima bi svjetlina intenzivnije probijala. Tek se pomnim gledanjem jednobojne slike moglo učiti kako u samim kutevima je svjetlina slike nekoliko postotaka manja, no to se kod sadržaja nije vidjelo niti je smetalo bez obzira o kojoj se rezoluciji i izvoru radilo.

Toshiba-L4333dg-kut-gledanj
Vidljivi kut.

Pokretna rezolucija je bila dovoljno dobra za 24p filmove, kod je kod dinamičnog sadržaja poput sportskih prijenosa pokazivala slabost u vidu manje detaljnosti, no bez jasnih tragova zamućenja kao kod 50 Hz televizora bez treptajućeg pozadinskog osvjetljenja. Zamućenja su bila izraženija u tamnijim scenama, a gdje su fini detalji postajali veće debljine i time kvarili iskustvo gledanja. Kao i Panasonic E6 LCD TV, tako i Toshibin model ne nudi interpolaciju slike.

Gradacije u video sadržajima su bile precizno prikazane, bez uočljive posterizacije i pojave kontura bilo u statici ili dinamici. Tek su testni uzorci pokazali lagano uočljive konture na prijelazima, no njihov intenzitet je na razini ostalih konkurenata u ovom cjenovnom segmentu. Originalna filmska zrnatost je bila vjerno prikazana, pod uvjetom da su redukcije smetnji isključene (tvornički je DNR postavljen na Auto, a MPEG NR na Low što treba isključiti za optimalan rezultat).

Kvaliteta zvuka (Sound quality)

Toshiba u svoj L4333DG model ugrađuje stereo zvučnike s pogledom prema podlozi, a koji dobro pokrivaju srednjetonsko područje za jasan dijalog u kontakt emisijama, vijestima itd. Balans zvuka, visoki tonovi i basevi se mogu podešavati putem zasebnih kontrola, a tu su i napredne opcije koje uključuju poboljšanje reprodukcije vokala (uključeno tvornički), te dinamično pojačanje niskih tonova (na Low vrijednosti tvornički). Opcija dinamične kontrole raspona je također aktivna tvornički i nakon što se ista isključi zvuk postaje znatno tiši (50%) tiši, tako da smo nakon isprobavanja s različitim sadržajima i usporedbi kvalitete reprodukcije zaključili da bolje da ostane uključena. U cjelini kvaliteta zvuka je na razini ostalih televizora ulazne i srednje klase, te se za zahtjevnije korisnike i ljubitelje filmova preporučuje povezivanje na vanjsko pojačalo.

Zaključak

  • solidne tvorničke karakteristike slike
  • dobra uniformnost slike
  • precizan raspon boja
  • širok kut gledanja
  • brzo paljenje
  • ugrađen Wi-Fi, MHL, Miracast i ostale aktualne tehnologije
  • malo ulazno kašnjenje
  • podrška za različite multimedijalne formate preko USB-a
  • kvaliteta izrade
  • sporo sučelje
  • kontrast od oko 1600:1 tek nešto bolji od IPS baziranih LCD-ova
  • velika potrošnja energije u stanju pripravnosti (vjerojatno će se riješiti u nadogradnji softvera)
  • ograničena Smart TV platforma za našu regiju
  • mali broj Smart TV aplikacija
  • ne prikazuje dijakritičke znakove u podnaslovima
  • stalak bez mogućnosti rotacije/podešavanja
  • ograničenost kontrola za precizno podešavanje svih aspekata slike
  • automatska kalibracija moguća samo uz posebno dobavljivu opremu visoke cijene

39″ veliki Panasonicov E6 LCD televizor koji smo ranije testirali postavio je ljestvicu visoko kada su u pitanju kvaliteta slike, Smart TV mogućnosti i kvaliteta navigacije po sučelju, što je nakon testa Toshibinom kandidata i više nego jasno. Toshiba unatoč kvalitetnoj slici po pitanju boja i RGB balansa u tvorničkim Hollywood predlošcima ne ostvaruje tako dobar kontrast niti prikaz crne boje, a njene kontrole su nedovoljno dobro napravljene da bi se slika mogla u potpunosti precizno kalibrirati. Pokretna rezolucija je podjednaka kao i u slučaju Panasonicovog kandidata, te niti ovaj televizor ne nudi značajnije bolju detaljnost u dinamici u odnosu na klasičan 50 Hz LCD TV. Uz navedeno, segmenti kvalitete izrade, glatkoće izvođenja sučelja i ograničene Smart TV platforme su svakako područja u kojima je Toshiba trebala uložiti više napora kako bi ih dovela na razinu konkurencije. Sve u svemu, LCD televizor koji je značajno iza konkurencije po pitanju kvalitete izrade, intuitivnosti sučelja i mogućnostima načelno dobro koncipirane Smart TV platforme.

  • Toshiba 39L4333DG – 3.999,00 kn

hddb-baza-button

target-group-ciljana-skupina
  • manje zahtjevni gledatelji TV programa, DVD i Blu-ray filmova

Dodijeljena klasa:

Toshiba-L4333dg-award

> informacije o sustavu ocjenjivanja <

Na test ustupio: Helikop

helikop-logo

 

 

Adsense
1 2Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Jedan komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!