4K Ultra HDAnalize tržištaStudijeVijesti

Kvaliteta slike najbitnija pri odabiru novog televizora – zvuk na drugom mjestu

Pionner-lcd-L55S3D13N

Analitička kuća NPD DisplaySearch navodi u rezultatima svoje 2014 Global TV Replacement studije kako je kvaliteta slike najvažniji faktor pri kupovini novog televizora, ocijenjena s 148 bodova (100 bodova označava prosječnu važnost). Iznenađujuće, kvaliteta zvuka je na drugom mjestu sa 132 boda, potvrđujući još jednom kako audio-vizualno iskustvo koje može pružiti novi televizor je važnije od Smart TV-a, povezivosti, Ultra HD-a, 3D-a i ostalih mogućnosti koje krase nove modele.

Odmah uz kvalitetu slike i zvuka, analiza pokazuje kako su jednostavnost korištenja i cijena jako bitni pri kupovini novog televizora. Samim time pojednostavljanje korisničkog sučelja, kako imamo priliku vidjeti na ovogodišnjim LG-jevim televizora s webOS operativnom sustavom u očima kupaca jest važniji faktor pri odabiru od Ultra HD rezolucije, raznoraznim aplikacijama i opcijama povezivanja.

HD Televizija kao vodeća stranica za odabir televizora u ovoj regiji dnevno dobiva niz upita vezanih za kupovinu novog televizora i među tim upitima važnost kvalitete slike uvijek je na prvom mjestu. Korisnicima se sviđaju i dodatne mogućnosti novih televizora, poput aplikacija, otvorenog internet pretraživača, mogućnosti upravljanja gestama ili putem pametnog telefona, no to se nikada ne navodi kao najvažniji kriterij pri odabiru novog televizora. Iako u studiji nije objavljeno, u našoj regiji svakako je važna kvaliteta ugrađenog multimedijalnog reproduktora, a uz koji se jednostavnije mogu gledati filmovi, slušati glazba i pregledavati slike – bilo spajanjem USB-a direktno u televizor ili pozivanjem sadržaja putem mreže.

sony-ultrahd-lcd-2013

DisplaySearch navodi kako bi se proizvođači trebali više angažirati u edukaciji korisnika o novim tehnologijama, a koje mogu poboljšati kvalitetu slike. Ovdje se prvenstveno misli na Ultra HD rezoluciju i OLED tehnologiju, a koje mogu poboljšati kvalitetu slike. Do danas je Ultra HD imao minimalan utjecaj na odabir pri kupovini, pri čemu cijena nije jedini problem. Za razliku od Ultra HD-a koji se strelovito širi i dostupan je u ponudi svih proizvođača televizora, a polako i monitora, OLED televizori su za sada dostupni samo u ponudi LG Electronicsa i unatoč njihovoj superiornosti nisu adekvatno predstavljeni i izloženi u prodajnim prostorima. Visoka cijena također je ograničavajući faktor, zbog čega na 45 prodanih Ultra HD televizora se proda jedan OLED, no nedavnim značajnim padom cijena situacija bi se trebala promijeniti do kraja godine.

Osim manjka edukacije, proizvođači se susreću i s dugim ciklusom promjene televizora – oko 8 godina u zrelim tržištima i 6 godina u zemljama u razvoju. Nedavna digitalizacija također ne pomaže proizvođačima – mnogi su nedavno kupili novi tanak TV i ne vide razlog zbog čega bi ga trebali mijenjati. S obzirom na male pomake u kvaliteti slike LCD televizora, a koji su postali de facto dominantna tehnologija s nedostacima koji se još uvijek nisu (a možda nikada ni neće) otkoniti.

Izvor: HDTVtest

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!