Audio-video uređajiOLED

Kako upropastiti OLED TV?

samsung-oled-ifa-2012 Ako ste se nedavno šetali po trgovinama s potrošačkom elektronikom i ako su kojim slučajem tamo bili izloženi televizori, moguće jest da ste vidjeli prve OLED televizore o kojima se jako puno priča već neko vrijeme. No, među desecima izloženih televizora, kako uočiti OLED? Najvjerojatnije po zakrivljenom ekranu jer su svi LCD i plazma televizori ravni, a možda i stalak s velikim natpisom “OLED TV” u tome pomogne. Samo malo, a što je s kvalitetom slike, zar ona nije ono što ćemo prvo uočiti? Ne.

OLED tehnologija predstavlja novu generaciju digitalnih zaslona koja uzima najbolje iz aktualnih LCD i plazma tehnologija i spaja ih u proizvod impresivnih vizualnih karakteristika. S obzirom da ne zahtijeva pozadinsko osvjetljenje, kućište televizora može biti vrlo tanko, okvira minimalne širine i elegantnih stalaka zahvaljujući maloj masi panela i unutrašnjih komponenata. Svaki piksel doista predstavlja osnovi element slike koji može jarko svijetliti ili se pak potpuno ugasiti, čime se ostvaruje impresivan kontrast s uvjerljivom crnom bojom. Najbolje plazme na svijetu se ne mogu nositi s takvim kontrastom jer ne mogu prikazati tako uvjerljivu crnu boju, niti blještavu bijelu boju. Slika je mirna, boje realistične, a oštrina u dinamici izvrsna, kako su pokazali testovi prvih modela koji su stigli na tržište, Samsung KE55S9 i LG 55EA980W.

LG-OLED-TV
OLED televizori nude fantastičnu sliku, no je li ona jasno vidljiva u trgovinama?

Otkrivanje detalja u slici je bolje na OLED-u nego na bilo kojem televizoru koji smo do danas imali prilike testirati i vjerujemo da će svaki zaljubljenih u tehniku voljeti prošetati do trgovine gdje su takvi modeli izloženi i uvjeriti se sam u superiornost slike. No, OLED televizori,  baš kao i LCD-i i plazme su žrtve potpuno pogrešnih postavki koje se koriste u načinu rada namijenjenom za trgovine, a i u samim trgovinama svjetlosni uvjeti su takvi da se slika ne može dobro sagledati.

O zamkama kupovine televizora u trgovinama smo davno pisali, a ovdje ćemo istaknuti samo ono najbitnije:

Proizvođači televizora, u svrhu privlačenja što većeg broja kupaca na svoj proizvod u prodajnim prostorima, iste isporučuju s jako naglašenim postavkama, posebno pojačanim pozadinskim osvjetljenjem do maksimuma, povišenim kontrastom i jačinom boja, odnosno u tzv. shop mode, dinamičnom načinu rada. Takve postavke u potpunosti odudaraju od onih koje preporučuje struka, filmska i TV industrija i sigurno nećete biti zadovoljni ukoliko iste koristite i u svom domu.

Posjetili smo jednu od trgovina gdje je OLED televizor bio izložen, te smo ostali razočarani kvalitetom slike upravo iz gore navedenih razloga. Slika je bila toliko dinamična s potpuno krivom ravnotežom bijele boje i interpolacijskim artefaktima da ju nismo mogli dugo gledati, niti vidjeti prednosti u odnosu na deset puta povoljnije LCD televizore koji su se nalazili u blizini. Oni koji su upoznati s načinom na koji su televizori podešeni za trgovine i koji znaju osnovne karakteristike OLED tehnologije jasno da će računati na to kako će TV višestruko bolje izgledati jednom kada se pravilno podesi u manje osvijetljenom ambijentu, no što je s ostalim potencijalnim kupcima?

Čak i da je netko spreman izdvojiti toliko novaca za OLED televizor, kako će barem načelno vidjeti njegove prednosti u odnosu na desetak drugih televizora u trgovini? Što će ga impresionirati osim super tankog zakrivljenog ekrana i vjerojatno postojanosti boja na ekranu koje će uočiti kada TV pogleda iz profila? Hoće li se uopće zainteresirati za OLED tehnologiju i poželjeti pratiti ju dok cijenom ne padne do prihvatljivog broja znamenki? Sumnjamo.

lg-curved-oled-ifa2013
Kompanije poput LG-ja i Samsunga su uložile milijarde am. dolara u razvoj OLED-a

Razumljivo je kako proizvođači žele da svi televizori u trgovinama jednako privlače pogled, no je li doista nužno koristiti toliku nepreciznost i za najnoviju tehnologiju koju upravo kvaliteta slike treba istaknuti? Čemu uvijek mora biti aktivna interpolacija slike koja filmove neprirodno ubrzava i unosi greške u prikazu? Zar se tako i filmovi u kino dvoranama prikazuju? Čemu naglašavati boje i dodatno pojačavati oštrinu slike kada je ona sama po sebi dovoljno oštra u slučaju HD materijala?

Ukratko, trgovine i dalje ostaju vrlo opasan teritorij za demonstraciju superiornosti kvalitete slike, čak i za nove tehnologije u čiji su razvoj kompanije uložile milijarde dolara. Pod blještavim svjetlima pale su plazme unatoč svojoj superiornosti na LCD-ima, čeka li istu sudbinu i OLED?

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

33 komentara

 1. U potpunosti se slažem s autorom članka. Bio sam na Audio-video show-u u Sheratonu, i naravno prvi put izbliza pogledao novu oled tehnologiju. Zakrivljeni ekran (zanemarimo ovaj put), boje vrište, bodu oči, kontrast valjda na 200%, totalno negledljivo. Pitao sam čovjeka koji izlaže taj tv zašto ne podese boje na realno, odgovorio je da ovako privlače kupce. Pitao sam ga koga će privući: nekoga sa 2-3000kn u džepu koji će biti impresioniran šarenilom ali neće takav tv kupiti niti u bunilu. A one koji bi mogli biti kupci, koji traže realističnu, kvalitetnu sliku, nakon ovakve prezentacije okrenut će se na peti i odustati od bilo kakve kupnje. Odgovorio je da sam vjerojatno u pravu, okrenuo se i otišao za svojim poslom… A “cirkus” na televizoru je ostao…

  1. Jasno, postoje direktive kako da se prezentiraju televizori na sajmovima i kako da budu podešeni u trgovinama, tako da problem nije u prezenterima i djelatnicima trgovina već u samim kompanijama. Kad su se počeli tek pojavljivati LCD i plazma televizori takva slika je možda bila “wow”, no danas kada je publika educiranija, ovakav pristup bi trebalo promijeniti. Kada će i hoće li uopće, tko to zna…

 2. U Technomarketu Rijeka radi jedan LG 55EA980 OLED s normalnim postavkama. Crtić koji su puštali je bio impresivan. Postavke se barem mogu podesiti, za razliku od idiotarije poput zakrivljenosti. A za stalak na tom LG-u, koji se reklamira kao nešto kristalno nešto, dajem čistu jedinicu.

 3. “jako puno se priča neko vrijeme” prije bi trebalo reć da se jako dugo puno priča još puno prije prvog posta na forumu o oledu i sad kad su dosli razočarenje, pratil san malo ovo sve skupa sa strane, ali vrag me vuče pisat, jednako loše podešeni dolaze i plazme i lcdei i u jednako lošim uvjetima su izloženi pa svejedno slikom ne odskaču oledi u tolikoj mjeri da bi bili toliko skuplji. no vratimo se dućanima, čim mi butiga u imenu ima market već moren očekivat sta će mi podesit usluzno osoblje specijalizirano za vesmasine, pegle i pećnice (neki univerzalci me ugodo iznenade) no moze li specijalizirana butiga opstat prodajući super podešene olede, eto jedne nama u Rijeci. to je u biti kancelarija za izdavanje robe, kad bi i imali oled izlozen i podesen da bi ga gledao s prave udaljenosti u njihovom izlogu trebao bih stajati nasred najprometnije ulice u Rijeci, a u samom dućanu nigdje se nemogu odmaknut vise od metra. Znači mojoj sugrađanki ne preostaje nego obilazit markete i nadat se da je u smjeni jedan entuzijast koji prati neki HD-tv portal, svojevremeno sam napravio malo anketu po riječkim butigama koliko ih zna za hdteleviziju, no da ne lazem evo izazova, prodavači svih budiga javite se ovdje razuvjerite me.
  jedan “market” NEMA zemaljsku antenu i nemoze ti na super oledu pokazat kako izgleda sd signal prvog programa hrvatske televizije koji jos uvijek nije u formatu modernih televizija, pred koliko dugo smo o tome pričali, da ne govorim o HD signalu kojeg Slovenci eto već guraju na dva svoja.
  No, bit će bolje :)

  1. HRT je počeo emitirati u “formatu modernih televizija” još prošle godine, no činjenica jest da mnogo sadržaja još uvijek prikazuju izrezano u uvećano tako da dojma često i nije nešto posebno. Što se trgovina tiče, situacija je takva da su web shopovi uzeli jako puno kupaca trgovinama koje imaju izložbene prostore i u kojima možete pogledati kako proizvod izgleda prije kupovine, tako da ne čudi što su pojedine smanjile svoje kapacitete na “kancelarije za izdavanje robe”.

 4. Ne postoje marketi da bi pacijenti gledali hrt1 na programu, jer i onako ne bi kupili Oled, već da bi prodavali. I šta kada vidite u nekom centru naše programe, kada doneseš tv kući opet je sve drugačije, a trgovine i onako nisu mjerilo za neku kvalitetu slike. Ja sam bio kupio Samsung F8000, pa sam ga za 3 dana zamjenio i ponovo uzeo plazmu, jer sam se napokon uvjerio da, što se tiće kvalitete slike Plazma je kralj. I ostače dok Oled ne zaživi.

  1. nekako naslov i tema teksta vratili su nas na priču s početka ovog portala, a to je nestručnost, ne specijaliziranost dućana i osoblja, tvoja prva rečenica je čudna, da bi prodavali trebaju udovoljit mušterijama, osnovno je da možeš provjerit sd signal jer ćeš ga naj češće gledat, ne kupuju televizije samo etuzijasti sa HD televizije već ogromnu većinu čine obični ljudi pa i oni koji imaju love ali nemaju znanja, tada prezentacija prodaje robu i SD program je ono sto oni gledaju, zato si se i vraćal po plazmu jer iako si dosal potkovan znanjima sa raznih hd portala tvoje oko je reklo zadnju riječ. ne imati prijem tv programa u dućanu televizija je smješno, puštat crtić na oledu da istakneš njegovu superiornost nije toliko smješno, to još mogu malo shvatit jer se cilja određenu skupinu koja ce utjecat na odabir. slabo su i plaćeni prodavači, nisu po učinku, pa sta ih manje davimo dan lakše prođe, ne bi me začudilo da uskoro drže televizije ugašene u izlogu.

 5. Nikakav oled ne dolazi u pitanje sa 1080p rezolucijom po ovakvim cijenama,ni pod razno.
  Volio bih podatak koliko košta izrada jednog oled panela i popratne elektronike u odnosu na skupi proizvodni trošak plazma panela,na stranu troškovi razvoja i marketinga,koje ima svaka nova tehnologija na izlasku,kao argument,to nepušim,btw…sorry na mom akademskom izražavanju.
  Bilo bi jako korisno kad bi jedna kompanija pustila u prodaju samo display sa popratnom nužnom elektronikom bez smart platforme i svih vrsta tunera,bez zvučnika koji su ionako samo za slučaj krajnje nužde,samo sa thx cetifikatom i isfcc modovima.
  Dobili bi nadu za puno manju cijenu i mogućnost da sami odredimo i kupimo dodatnu opremu za svrhu za koju će mo i koristiti panel,a za razliku u cijeni,kupiti veču dijagonalu.Takvo što nitko nije ponudio,nego napiče za 50-icu na uzlasku 18000kn sa masu nepotrebnih stvari i značajki,samo da bi kao opravdali takvu cijenu,za značajke i dodatke koji većini videophila ništa ne znači jer ih niti ne koriste.Moja 2 legosa imaju također vrhunske telkače pa jedan nije nikad ni priključio antenu da vidi kako izgleda sd signal,jer ga kao i ja ni ne gleda.Gledam iptv na samyevom 24 inča widescreen monitoru na zidnom nosaču,kao ruka sa zvukom spojenim na audio sustav,a kad se hoće nešto pogledat pali se plasma ili po prilici hti projektor.
  Znači OLED sa takvom cijenom,čisti idiotizam,pretenciozan i neopravdan totalno,još i bez 4k reze…why?
  I totalna je šteta što nisu smislili način kako se može promijeniti nativna rezolucija displeya,to bi bilo vrijedno svake kune,a ovako pffffff,iako tko ne bi volio danas već imati jednog takvog pripadnika nove generacije u svom skromnom domu….jer kad se pojavio hd bio je wow efekt,a sada jel ima tog efekta ili je slika samo bolja,a ostalo je marketing…to će mo tek vidjeti jer neminovno je da mora proći par generacja da se stvar doradi i još unaprijedi.Kad sam se več dodtakao svega i svačega,da napomenem da suze ronim zbog plasme od Pioneera još i danas,jer da su imali kapitala tko zna gdje bi plasme danas bile,jer nekako sam mišljenja da Panaasonic nije nastavio njihov rad onako kako bi oni,.samo sa crnom im je trebalo 5 godina da ih dostignu u svom flagshipu koji je ruku na srce gotovo u svem ostalom,osim u zvučnom sustavi u kompletu bolji i superirorniji televizor.Očekivalo se puno više,obzirom da su otkupili sve od njih i nekako sam bio uvijeren da Panny čuva nešto za kraj,iako se povlače iz posla sa njima,čisto za nas entuzijaste,ali koja to kompanija kao glavnu nit vodilju u fokus stavlja korisnika isključivo,a ne profit.Naravno niti jedna,pa čemu mijenjati praksu,kad je novac i profit prioritet bez presedana.Isprika na km komentaru.Lijep pozdrav svima.

 6. nije mi jasno, postoje direktive, kako postimat televizije i svi ih se striktno drže iako je svima jasno da tako ne izgledaju dobro, među svim tim prezenterima i prodavačima nema jednog revolucionara koji bi je podesio da izgleda dobro, a opet kako veliš web šopovi preuzimaju prodaju pa neznam kojih se direktiva drže kad prodaju tv-e na neviđeno.
  netko je tu spomenul profit, veliki marketi svega i svačega koji jedini opstaju s izlozbenim prostorom držat će u izlogu televizije koje se prodaju i promatrajući kupce koji ih kupuju čini i se da ih većina gleda “ples sa zvijezdama” koji je eto valjda ove godine bil u formatu 16:9, 5 godina od uvođenja digitalnog formata u 21 stoleću u kući koja ubire 100 miliona kuna mjesečno od tih istih konzumenata.
  ajde možda se ovdje okupljaju entuzijasti no koliki od vas imaju dnevni boravak u kojem ce stat nosač s monitorom, projektor s postoljem i mjestom ili platnom za projekciju dovoljne veličine i os jedna plazma za svaki slučaj.
  i onda ta priča o dva prijatelja, od moja dva prijatelja jedan ima crt i vivax digitalni prijemik, većina mojih prijatelja obiteljski su ljudi i ni jedan samoživo ne tvrdi da ne gleda zemaljske televizije, jer u visečlanoj obitelji najde su uvijek jedan koji gleda, a to jedino centralno mjesto u nasim malim stanovima mora bit prilagođeno svima.
  pa kad idem kupit taj jedan tv, u specijaliziranoj butigi mora me docekat usminkani super podeseni oled tv u zamracenom demonstracijskom prostoru i ubjedit me da cu na njemu gledat unifoemirani sd program, da ce neko od ukucana moc pustit BR i uzivat u nesvakidasnjoj sliki i da ce trajat dugo us prkos stalnom radu i čestom palenju i gasenju, to ocekujem od nove tehnologije i to zelim da mi se demonstrira pa cu onda se odlucit za parsto kuna veću ratu tog kredita za famozni oled.

 7. išao sam pogledat taj crtić na dobro podesenom oledu u Rijeci i sa svim se slažem s Ljiljanom osim da je mogla napomenut da je crtić 3D, bez naočala mogu se samo smijat takvoj prezentaciji.

  kupovat će mo mi to bez brige kad bude 6 rata po tisuću kuna, ne ko sad po 10 000 kuna

 8. koja je najbolja kupovina televizora velicine ekrana 55 ful hd.Dli je bolje kupiti 4k televizor i kameru koja snima u 4k rezoluciju, odnosno dali taj materijal snimljen kamerom u 4k rezoluciji 4 k televizor moze reprodukovati i na kojim kariticama rade snimaju te kamere taj materijal.koja je po vama najbolja kupovina 4k kamere.koji je objektiv najbolji za canon 6ood koji sam kupio pre par dana kako bi zamenio standardni 18 55.unapred hvala na odgovoru

  1. 4K televizor i kamera su dobitna kombinacija i pruzit ce osjetnu razliku u kvaliteti slike u kontekstu kolicine detalja i dojma prirodnosti. Televizori podrzavaju 4K materijal sa consumer kamera. Od modela Sony RX10 Mk2 i Panasonic FZ1000 fotoaparati bili bi jako dobar omjer ulozenog i dobivenog.

 9. Kupujem novi 55 in TV i sada naravno dilema !
  Taman se odlučio za SUHD od Samsunga kada mi u dučanu bacili bubu sa OLED.

  Preporuka kako odlučiti ?

  hvala

  T

 10. Samo LG je do sada napravio neki jači iskorak u OLED TV.

  No SUHD je ipak bolji kaj se rezolucije tiče, OLED ima “samo” 1080p.

  Čitam dosta kritika na OLED, i budi ti sada pametan !

  Lp

  T

 11. da, ali uhd oled model košta 100 miliona !!

  Opće nezam da li ih ima u HR ?

  gledam nešto realno za kupiti !

  T

  1. Kaj? UHD na 55″ i nije nesto sto ces prinjetiti u odnosu na FHD. Osim ako bas ne sjedis na TVu. Isto tak, kaj ces gledati u UHD?

 12. HTV, RTL, filmove skinute sa weba, PS3,
  svi preporučaju OLED, no samo LG ima OLED i to cijene su paprene, u Santa Domenica 55in košta na akciji 17.500 kn… fakat čovjek nije pametan kaj kupiti !!

  koja tehnologija daje više… OLED ili SUHD ?

  T

  1. Tomislav, pusti priče, em na netu svašta i svatko piše, em nam oči, ukusi, zahtjevi i očekivanja nisu ista. Kao da bih poznanika od 65g., koji više ne može imati odličan sluh, nagovarao da kupi kućno kino za 20 tisuća eura. Kopiraj neki svoj film na usb, nazovi trgovine koje daju da pogledaš na TV-u i odi pogledati. Pazi na postavke svjetline i boja, možda i oštrina ili neki digitalni efekti, veoma često se i u trgovinama poigraju tako, jer kad su jarkije boje i jača rasvjetljenost većini kupaca se čini da je to bolji tv u odnosu na drugi koji ima drugačije postavke. I meni su prodali tu foru, pa kad sam zamolio da donesu daljinac i promijenimo postavke, odjednom je slika postala ista(bar za moje oči) a razlika u cijeni između gledana 2 TVa je bila 7000 kuna. Zašto bih platio nešto što moje oči ne vide? Dodatno, očito smo i na zvuk svi različito osjetljivi, mene u mojoj sobi ovi downfire zvučnici ubiju, užas, i za skoro svaku glupost sa stereo zvukom moram paliti kućno kino, pa ću na struju potrošiti više nego na TV… Ali kao što rekoh, nismo svi isti, pa prilagodi izbor svojim zahtjevima, a ne tuđim. Često na testovima proglase lošim i neki TV koji npr u nekom kutu ima nešto jaču rasvjetu, što mene kad gledam pokretnu sliku filmova uopće ne smeta, možda neku nijansu primijetim samo kad je zelena trava nogometnog terena na čitavom ekranu, a to je u mom slučaju 1% vremena pred televizorom, razmisli koliko to tebe smeta.

 13. Gledao sam kod drugara LG oled serija 930.Njemu sunce kroz prpzor pada pravo na ekran i tada je slika na oledu purpurno crvena na mestima gde se vidi odbljesak.Inače ekran je totalno ogledalo.Stvarno mi nije jasno o čemu se tu radi?????

 14. Meni to nije normalno.

  Zašto su uništili plasma tehnologiju a OLED pati od istih ili još gorih problema.

  Burn in je imala plasma ima i OLED.Zašto je tu OLED bolji????

  Panasonic plasma je imala vek ekrana od 100.000 sati,OLED ima 20-30.000 stai.Zašto je tu OLED Bolji???

  Plasma je imala problema sa refleksijom,OLED je tu puno gori.Zašto je OLED Bolji???

  Plasma je imala odlične uglove gledanja,ovaj 930 gubi kvalitet pod uglom.Zašto je OLED bolji.

  Mene samo zanima zašto su sahranili PLASMA tehnologiju.

  Današnji najskuplji LCD,LED ima lošiju sliku od najeftinije bivše Panasonic plasme serije ST60!!!!!!!!!

  1. xxx, dojam kome je koja slika najbolja je prilično subjektivan.
   Meni osobno su LCDi visoke kategorije, tj Premium modeli, bolji od oleda, ali to je isto moj subjektivni dojam a kvaliteta procesiranja slike pojedinih proizvođača je dodatna priča.
   Nisam stručnjak za plazmu, ali iz iskustva u svezi moje strule, IT, prvi problem sa plazma monitorima visoke rezolucije(imali smo par komada FullHD) je bio da što je pixel manji, daje manji intenzitet emitiranog svjetla, nama je to u dnevnom radu bio problem. LCD je bio znatno gledljivi po danu, max rasvjeta 550 nitsa(bilo onda kad smo zamijenili monitore, danas je više). Drugi, potrošnja struje plazme je bila prilična. Pretpostavljam da su je mijenjali za oled upravo iz tih razloga, jer vjerojatno oled ima više šansi u budućnosti za povećanje intenziteta pojedinih pixela, a i nemam pojma koliko bi koštala npr 4k uhd plazma, kao i da sa tako malim plazma pixelom je to TV za noćno gledanje ili minimum spuštene zavjese.
   I antirefleksni slojevi smanjuju intenzitet, a i bojena sjajnim ekranima djeluju “živahnije”, pa ga vjerojatno-možda na LG oledu zato i nema. I mene strašno živcira odbljesak bilo čega na slici, posebno na zakrivljenim ekranima, čim se pomaknem malo lijevo ili desno, već vidim zrcaljenje nečega što prilično ometa sliku, bar meni.

  2. IMO, zato jer ce OLED na kraju ipak biti jeftiniji nego plazma. A ako nece, onda ce zavrsiti kao plazma. Sve se svodi uvijek na to da prezivi ono na cemu se najvise moze zaraditi. Jer velika vecina kupaca tak i tak nema pojma kaj i zato kupuje.

 15. Sve dok je u igri samo jedan proizvođač,nema ništa od cena na nivou plazmi.
  Ovako posto su jedini ,imaju profit i sa tako malim količinama.
  Samsung plazma f8500 i dan danas stoji rame uz rame sa lg oledom 930.
  Jednostavno izgleda da su sa plazmom iscrpeli sve marketinške fore i fazone jer sa kvalitezom slike nije moglo dalje,dok sa ledovima svake godine neke nove izmišljotine a pomak u slici na milimetre.
  F8500 samsung plazma ima bolju sliku nego svi najskuplji ledovi ovog sveta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!