Audio-video uređajiIFA - BerlinSajmovi elektronikeVijesti

IFA 2012: Samsungov najveći premium LCD TV UE75ES9000 je samo Full HD

samsung-es9000-2

Ako postoji nešto čega na IFA sajmu u Berlinu nije nedostajalo, onda su to veliki ekrani svih poznatih proizvođača televizora. Iako je Samsung najviše isticao svoj “prvi na svijetu” OLED TV, nije zanemario segment vrlo velikih zaslona, te prezentirao 75″ LED LCD televizor serije 9000 – model UE75ES9000.

Navedeni model već je dostupan u Južnoj Koreji i zatim u SAD-u, a sada dolazi i u Europu – Velika Britanija je za sada potvrđena. Model kombinira sve one karakteristike koje su prisutne na seriji 8000, a koja je do sada smatrana vrhom ponude ovog proizvođača u segmentu LCD televizora, no unatoč velikoj dijagonali rezolucija panela je ostala “samo” Full HD. Na zaslonu ovako velike dijagonale 4k rezolucija bi dala mnogo oštriju sliku nego Full HD, no Samsung je 4k namijenio samo za novi 70″ model koji je u dolasku. Prema onome što smo vidjeli na Sonyjevom štandu – skalirani Full HD na 4K zaslonu je oštriji nego kada se taj isti sadržaj prikazuje na Full HD zaslonu iste dijagonale, dakle uz 1:1 mapiranje piksela.

Osim rezolucije, Samsung je također ostao vjeran bočnom LED pozadinskom osvjetljenju koje unatoč Micro Dimming Ultimate tehnologiji zatamnjenja, ne ostvaruje onako dobre rezultate kao modeli s direktnim LED osvjetljenjem – primjerice Toshiba ZL1 ili Philipsovi modeli serije 9000.

samsung-es9000-1

Ono što novi model čini jedinstvenim jest njegov dizajn koji iza imena “Rose Gold Blush” kombinira tanak okvir oko zaslona i jedinstveno oblikovan stalak – klasičniji od onog na modelu serije 8000, no svakako elegantan i u skladu s premium statusom ovog modela. Okvir je širine svega 7.9 mm i postavljen u istoj ravnini kao i sam zaslon, a jedini element koji se ističe jest ugrađena web kamera na gornjoj strani, no ista se može uvući kada se ne koristi ili ako korisnik želi biti siguran u svoju privatnost.

ES9000 model bi trebao stići na europsko tržište do kraja godine po cijeni od oko 10.000 am. dolara, odnosno oko 60.000 kuna. Zainteresirani neka odmah počnu štedjeti.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!