Audio-video uređajiVijesti

Sony i Panasonic u zajedničkoj suradnji na razvoju nove generacije OLED panela

Japanske korporacije Sony i Panasonic, poznate po svojim proizvodima iz segmenta potrošačke elektronike, objavile su kako će zajedno raditi na razvoju nove generacije OLED panela i modula za televizore i velike zaslone. Suradnja je potvrđena potpisanim ugovorom, s ciljem stvaranja uvjeta za masovnu proizvodnju OLED panela tokom 2013. godine, spajanjem vlastitih jedinstvenih tehnologija, proizvodnih kapaciteta i znanja.

2012. godina je počela s najavama korejskih kompanija Samsunga i LG-ja o plasiranju prvih OLED televizora velikih dijagonala na tržište do kraja godine, te su isti najavili dolazak istih u drugoj polovici godine po okvirnim cijenama od 50 000 kuna za jedinu dostupnu dijagonalu – 55″. Samsung i LG neće koristiti istu OLED tehnologiju i trenutno su aktualne rasprave između ova dva proizvođača vezano za implementaciju 3D funkcije – Samsung sa svojim aktivnim 3D rješenjem koje želi postaviti kao de facto standard za OLED generaciju televizora, te LG koji vjeruje svojem polarizacijskom 3D rješenju. Više detalja u zasebnom članku.

Iako je Sony na ovogodišnjem CES sajmu u Las Vegasu navodio kako odustaje od proizvodnje OLED-a za masovno tržište, te je najavljivao Crystal LED tehnologiju koja bi koristila posebno oblikovane LE diode koje bi ujedno bile izvor svjetlosti i boja, čini se da će OLED biti primarna tehnologija budućnost japanskog proizvođača koji već niz godina ne može uhvatiti korak s konkunrencijom na tržištu koje mu je nekada pripadalo.

Panasonic je, s druge strane, zadnjih nekoliko godina postao sinonim za najboljeg proizvođača plazmi i unatoč tomu što iz godine u godinu predstavlja nove modele i poboljšava njihovu kvalitetu, malo po malo dolazi do granica plazma tehnologije i osim ako Dr. Larry Webber ili netko drugi ne otkrije kako plazme usavršiti još više,  čini se da značajno bolje od onoga što trenutno imamo nećemo vidjeti. HD Televizija je u travnju održala intervju s gospodinom Attilom Rippelom, direktorom prodaje u Panasonicu za JI Europu, a koji tada nije komentirao vijesti o Panasonicovom ulaganju 320 milijuna dolara u proizvodnju OLED panela. Potpisani ugovor sa Sonyjem potvrđuje spomenute navode.

Panasonic posjeduje jedinstvenu opremu za proizvodnju i tehnologije koje će omogućiti proizvodnju OLED panela velikih dijagonala, a osim klasičnih “ravnih” panela uložiti će mnogo u razvoj fleksibilnih rješenja različitih veličina. Sony će također investirati svoje resurse u razvoj i masovnu proizvodnju OLED panela i modula, a ukoliko sve bude išlo prema planu i masovna proizvodnja krene iduće godine, očekuje nas vrlo uzbudljiv period i još uzbudljiviji testovi.

Izvor: TechPowerUp!

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!