IntervjuiVijesti

Intervju: Attila Rippel i Slaven Matijević (Panasonic)

Rippel-&-Matijevic-interview

Na Panasonicovom proljetnom seminaru o proizvodima za 2012. godinu imali smo priliku postaviti nekoliko pitanja gospodinu Attili Rippelu, direktoru prodaje u Panasonicu za JI Europu, kao i gospodinu Slavenu Matijeviću, voditelju ureda Panasonica za Hrvatsku i Sloveniju. Kroz razgovore smo se dotaknuli novih proizvoda, prodajnih rezultata, OLED tehnologije u koju je Panasonic uložio veliki kapital, novosti vezanih za Smart Viera platforma, kao i informacija o dostupnosti Eluga mobilnog telefona u našim krajevima. Intervju s gospodinom Rippelom je vođen na engleskom jeziku tako da se uz video u nastavku nalazi i prevedena tekstualna verzija.

Intervju: Attila Rippel

HD televizija: Gospodine Rippel, možete li se predstaviti gledateljima i čitateljima HDtelevizije?

A. Rippel: Moje ime je Atila Rippel i direktor sam prodaje u Panasonicu za JI Europu.

HD televizija: Panasonic je danas sinonim za najbolje plazme na tržištu. Koje bi bile ključne karakteristike novih modela za 2012. godinu?

A. Rippel: Još uvijek vjerujemo da je plazma TV idealno rješenje za korisnike koji traže najbolju kvalitetu slike zbog dobre rezolucije pokreta. Međutim, što se tiče LED LCD modela, ove godine imamo novu strategiju za koju smo se odlučili kasnije nego drugi proizvođači, no vjerujemo da se nismo uključili prekasno.

HD televizija: Ove ste godine prvi puta ponudili LCD televizore dijagonale veće od 42 inča, možete li objasniti Panasonicovu strategiju oko odnosa tehnologije i veličine ekrana?

A. Rippel: Da, prošle godine su naši najveći LED LCD televizori bili dijagonale 42 inča. Ove smo godine ponudili proširili ponudu i ponudili veće modele dijagonala 47 i 55 inča. Vjerujemo da je ovaj segment vrlo važan, od 42 inča na više. Uvjereni smo da je naš tržišni brand vrlo dobro pozicioniran i u slučaju LED-a cilj nam je biti broj jedan. Ovo je dugoročna strategija, dok nam je za kratkoročnu najbitnije da budemo snažni u LED segmentu. Mislimo da je Panasonic brand i imidž ovdje vrlo poznat stoga se nadamo da neće biti problema.

HD televizija: Prema istraživanju GfK, zabilježili smo ogroman porast za 3D televizorima za čak 122% u odnosu na prošlu godinu. Također smo vidjeli porast potražnje od 56% za pametnim televizorima. Jeste li iznenađeni tim podacima? Koja su vaša očekivanja?

A. Rippel: Mislim da proizvođači nude tehnologiju ispred onoga što je korisnicima dostupno.  Sumnjam da je Hrvatska spremna za 3D emitiranje, iako televizori već nude tu  tehnologiju. Dakle, to je naša strategija i mi nismo iznenađeni jer već nudimo takve proizvode. Što se pametnih televizora tiče, mislim da će oni biti bolje prihvaćeni zato što ih korisnici mogu odmah koristiti. Za 3D trebate materijale, dok aplikacije za pametne televizore možete koristiti odmah, ne trebate biti stručnjak.

HD televizija: Vezano uz pametne televizore, sučelje i cijelokupan dizajn Viera platforme nije se značajno promijenilo u odnosu na prošlu godinu. Možete li objasniti čemu je Panasonic dao naglasak u tom pogledu?

A. Rippel: Moram vas ispraviti, naša platforma se značajno promijenila. Prošle godine nismo imali internet preglednik. Ove godine čak i na osnovnim modelima sa Smart platformom moguće je pretraživati internet. Dovoljno je upisati adresu na koju želite ići i ona će se pokazati na ekranu. Toga nije bilo prošle godine. Također, imamo nekoliko posebnih aplikacija. Na primjer, na prezentaciji smo pokazali mogućnost prenošenja sadržaja sa pametnog telefona na televizor. Jednostavnim kliznim pokretom možete prenijeti sliku na ekran koju želite podijeliti s obitelji. To je praktično jer ne morate svi biti stisnuti dok pregledavate slike na malom ekranu telefona, već ih možete prebaciti na veliki ekran televizora. Mislimo da je to jako dobra značajka.

HD televizija: Što se tiče povezivanja s pametnim telefonima, vidjeli smo novo predstavljeni Panasonicov Eluga mobilni telefon. Hoće li Eluga biti dostupna u JI Europi i koje su, po Vašem mišljenju, njene šanse za uspjeh na tržištu?

A. Rippel: Započeli smo s Eluga distribucijom u Zapadnoj Europi. Naš je plan distribuirati Elugu u Srednjoj, odnosno Srednjoj i Istočnoj Europi od rujna nadalje. Naš plan je ponuditi uređaj u paketima davatelja usluga, ali i u samostalnom paketu. Vjerujem da će biti ponuđen u Hrvatskoj, gdje je Panasonic već imao uspjeha u segmentu mobilne telefonije.

HD televizija: Da, Panasonic je svojevremeno bio drugi najzastupljeniji proizvođač mobitela, iza Nokie. Što se tiče Eluginog zaslona, on je OLED. Nedavno je Panasonic objavio kako ulaže 320 milijuna dolara u razvoj OLED panela. Hoće li to biti zasloni samo za mobitele ići ćete pokriti i tržište računala, odnosno televizora?

A. Rippel:  Službeno, u ovom trenutku to ne mogu komentirati. Nepobitna je činjenica da je OLED idući korak u tehnologiji i pritom ne mislim na male zaslone mobitela, već na velike televizijske ekrane. Panasonic ovo ne želi propustiti, ali vidjet ćemo kada i kako će se implementirati ta tehnologija.

HD televizija: Prije dvije godine Panasonic je lansirao 3D kameru za masovno tržište koja nije postigla značajan uspjeh, vjerojatno zato što je došla prerano na tržište. Kako Panasonic vidi razvoj 3D sadržaja?

A. Rippel: Da, imate pravo, naša kamera je došla prerano na tržište, međutim, ono što danas nudimo na modelima srednje i visoke klase jest kompatibilnost sa 3D adapterom tako da kamere koje su u osnovi 2D mogu snimati 3D sadržaj. Adapter svatko može zasebno nabaviti. Vjerujem da je ovo pravo rješenje zato jer ne žele svi korisnici snimati u 3D-u.

HD televizija: Za kraj, što mislite u kojem će segmentu Panasonic biti najjači ove godine?

A. Rippel: Nisam siguran za hrvatsko tržište, no u slučaju Mađarske, dizajn Panasonicovih televizora je uvijek bio slabiji u odnosu na konkurenciju koju neću sada imenovati. Međutim, korisnici i partneri kažu da je dizajn ovogodišnjih televizora odličan. Zasada nije bilo nikakvih negativnih komentara, stoga mislimo da bi ovo mogla biti naša godina. Zahvaljujući upravo dizajnu i funkcijama, vjerujemo da idemo u korak s konkurencijom. Zato sam uvjeren u uspjeh ovogodišnje ponude.

HD televizija: Hvala Vam na razgovoru.

A. Rippel:  Hvala vama.

paragraph-separator-divider

Intervju: Slaven Matijević

Adsense

Povezani tekstovi

3 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!