Vijesti

Samsung najavljuje Dual View OLED TV – želi povezati aktivni 3D s novom tehnologijom, a pasivni 3D zajedno s LG-jem ostaviti u prošlosti

Samsung-OLED

Samsung i LG Electronics su proveli dobar dio prošle godine u borbi oko 3D tehnologije koju koriste – LG agresivno reklamirajući svoje Cinema 3D modele s pasivnim FPR (film patterned retarder) prikazom za koji smatra da je bolji od Samsungovog aktivnog zbog manje titranja, lakših naočala i povoljnije cijene. Samsung je uzvratio napad ističući kako jedino aktivni 3D prikaz daje punu HD razlučivost, te se zbog toga povlačio po sudovima s LG-jem – na nekima još traje postupak, a na nekima su već donesene odluke prema kojima LG ne smije reklamirati svoje 3D televizore kao Full HD 3D bez dodatnog navoda da se radi o pasivnoj 3D tehnologiji. S druge strane, ni Samsung nije u potpunosti iskren kada govori  o svojem aktivnom 3D-u, a koji na pojedinim modelima nije Full HD 3D. Sada je novi spor na redu jer je Samsung predstavio Smart Dual View tehnologiju za svoje OLED televizor koji istovremeno može prikazivati dvije različite slike dok korisnik nosi aktivne 3D naočale. Samsungov cilj u ovom slučaju jest da korisnici povežu aktivni 3D s novom OLED tehnologijom, a da pasivni (i LG zajedno s njim) ostane u sferi stare LCD tehnologije.

Samsung je novosti demonstrirao prošli tjedan u Koreji na 2012 Samsung Premium TV Showcase sajmu, gdje je isticao prednosti svojeg OLED rješenja nad konkurencijom, točnije LG-jem. Oba proizvođača imaju vrlo mladu OLED tehnologiju s kojom barataju i koriste to kako bi isticali tuđe nedostatke, a svoja rješenja hvalili. Samsung tako navodi kako je upravo njegova tehnologija s RGB uzorkom u kojem svaki piksel posjeduje crveni, plavi i zeleni podpiksel bolje rješenje od LG-jevog s bijelim izvorom svjetlosti i filterima boja. O prednostima oba proizvođača mogu pričati i isticati taj i taj nedostatak kod drugoga, no tek nakon što se odrade dugotrajni testovi, recenzije i sumiraju dojmovi korisnika koji će nabaviti prve primjerke, znati će se koja je tehnologija bolja i kojoj će se možda oba proizvođača prikloniti. Jer, nije isključeno da će Samsung otkupiti prava na korištenje LG-jevog OLED-a ukoliko se pokaže superiornijim, a moguća je i obrnuta situacija.

Dual View funkcija nije novost koju samo OLED televizori imaju – slika-u-slici je poznata iz doba CRT televizora. Problem koji je oduvijek bio s vezan za tu funkciju jest što nisu obje slike jednako velike, te je jedna od slika manja i bez zvuka, odnosno ako je u pitanju slika i slika – obje su umanjene kako bi stale na ekran. Novo doba Dual View prikaza došlo je s 3D naočalama, a putem kojih je moguće da dvije osobe vide potpuno različitu sliku preko cijelog ekrana. Ovaj se koncept koristi prvenstveno za igrače koji sada imaju priliku igrati split-screen igre preko cijelog ekrana i nosi ime Dual Play, a najaktualniji je kod LG-ja i Philipsa koji ga nude još od prošle godine na svojim pasivnim 3D modelima. Sonyjev PlayStation Display 24″ monitor također koristi Dual Play tehnologiju, no s aktivnim 3D prikazom.

Bez obzira na to što Dual Play se korisni na pasivnoj 3D platformi kod HDTV-a, Samsung nastoji povezati OLED tehnologiju s aktivnim 3D prikazom koji koristi, a da pasivni 3D ostane asociran s LCD tehnologijom. Samsung će čak isporučivati dva para aktivnih naočala uz svaki OLED telvizor kako bi korisnici odmah mogli početi koristiti 3D i Dual View prikaz – doista velikodušan potez obzirom da je najavljena cijena oko 50 000 kuna za 55″ dijagonalu.

Naravno da LG neće sjediti skrštenih ruku i pustiti da pasivni 3D bude vezan za LCD tehnologiju, već će nastaviti isticati prednosti 3D prikaza na 4K zaslonu kakav će imati OLED. Prava puna HD razlučivosti 1080p materijala, dojam 4K 3D slike zbog brzog spajanja dviju polariziranih slika u mozgu, manje titranja i dvostruke slike itd. Ako to ne pomogne, uvijek ostaje povratak u sudnicu – 3D im je dao već dovoljno iskustva u tom pogledu.

Izvor: DisplaySearch

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

10 komentara

 1. Po ovom se da zaključiti da se Samsung jako boji LG-ja i njegove pasivne tehnologije, ali nije mi jasno zašto joj se toliko opire i jednostavno je počnu i oni koristit.
  Pa i sami korisnici su se više priklonili pasivnoj tehnologiji. Nadam se da će se Samsungu obit u glavu ta tvrdoglavost.

  1. Na čemu temeljiš svoje tvrdnje? Svi oko mene koji imaju 3D imaju aktivni. Ne znam nikoga s pasivnim.
   Evo, uzet ću si ovih dana onog philipsa 5507 s aktivom da se imam malo s čime poigrati na radnom mjestu i skratim vrijeme. O pasivnom 3D nisam razmišljao niti jednog trena…

   1. Na ćemu temeljim svoje tvrdnje? Jel se ti to šališ il….
    Pa temeljim ih po tome što ljudi polako shvačaju prednosti pasivne tehnologije, em zbog manjih glavobolja, em zbog cijene samih naočala.
    A ti tvoji frendovi koji imaju aktivni, kad su oni kupili svoj televizor. Vjerovatno prije nego se aktivni počeo probijat i pronalazit put do potrošača.
    Pa pasivni se tek sad probija, evo i Sony od iduče godine prelazi na pasivnu tehnologiju, a navodno Philips od iduče godine stavlja pasivni 3D na jače modele.

 2. Aktivni ce propasti samo je pitanje vremena, prvo preskupe naocale, drugo tek se sada sjetili da ih standarizuju, pa vise problema sa prikazom od pasivnih modela, pa punjenje baterija, tezina, i vecina proizvodjaca polako uvodi pasivne modele u svoju ponudu (Panasonic npr.)

 3. “Oba proizvođača imaju vrlo mladu OLED tehnologiju s kojom barataju i koriste to kako bi isticali tuđe nedostatke, a svoja rješenja isticali. Samsung tako ističe kako…”
  Ovo me nasmijalo :)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!