Audio-video uređajiVijesti

LG u Zagrebu predstavio najtanji LED LCD monitor na svijetu [video]

LG Electronics, tvrtka koja od početka prošle godine bilježi konstantan rast na našem tržištu u segmentu monitora i televizora, prošlog je tjedna predstavila novu kategoriju monitora atraktivnog imena SUPER LED. Ovi monitori, zasnovani na LED pozadinskom osvjetljenju, podijeljeni su u dvije osnovne skupine prema svojim karakteristikama: izuzetno tanki Super Slim i modeli nešto većih dimenzija, no šireg kuta gledanja – Super Angle. Zvijezda predstavljanja svakako je model prve spomenute skupine, oznake E90, a koji s debljnimo od svega 7.2mm trenutno nosi titulu najtanjeg na svijetu. Monitor je na nedavno održanom Sajmu potrošačke elektronike (CES) dobio posebnu nagradu Innovation Award, u kategoriji računalne periferije. Predstavljeni su i ostali modeli, uključujući i IPS1 i IPS6 modele širokog kuta gledanja, a više informacija o njima i zanimljivostima s eventa pogledajte u video prilogu koji donosimo u suradnji s Novim Milenijem:

[youtube id=”B5gwqOvsXBE” w=”600″ h=”337″]

Nova kategorija SUPER LED LG-evih monitora jedinstvenih značajki na tržištu

Zagreb, 8. veljače 2011. – LG Electronics predstavio je novu kategoriju monitora s LED pozadinskim osvjetljenjem nazvanu SUPER LED. Proizvodi ove kategorije grupirani su u potkategorije prema svojim osnovnim karakteristikama: Super Slim (izuzetno tanki E90, E81 i E60) te Super Angle (modeli IPS1 i IPS6 s velikim kutom vidljivosti), a sve ih karakterizira nenadmašna kvaliteta prikaza te smanjena potrošnja energije. Ovi LG-evi monitori razvijeni su kako bi se svojim značajkama, vrhunskom tehnologijom i elegantnim dizajnom uklopili u svaki dom ili ured.

Prema istraživanju agencije Context BNA, LG od početka prošle godine bilježi konstantan rast i, za razliku od tržišnog udjela od 24 posto koji je zauzimao u drugom kvartalu 2010., udio se na kraju trećeg gotovo dvostruko povećao na čak 46 posto. Time je LG Hrvatska postigao najbolje prodajne rezultate i najveći udio na tržištu monitora u cijeloj Europi u promatranom razdoblju. LG je sa svojom ponudom monitora na domaćem tržištu prisutan već 15 godina, a podaci za prošlu godinu pokazuju da korisnici najviše preferiraju LG-eve monitore zaslona veličine 22 inča, dok najveći rast bilježi upravo prodaja proizvoda s LED pozadinskim osvjetljenjem.

LG E90

Monitor LG E90, debljine svega 7,2 mm, trenutno je najtanji na svijetu. Ovaj elegantan model s LED pozadinskim osvjetljenjem zaslona, mega kontrastom i vremenom odziva od samo 2 ms nudi realan i živopisan prikaz sadržaja bez zamućenja slike, uključujući i visoku razlučivost za gledanje Blu-ray filmova i savršen kino ugođaj u domu.

Intenzitet LED osvjetljenja varira ovisno o sadržaju koji se prikazuje na zaslonu čime se postiže prirodniji kontrast slike i živopisniji prikaz sadržaja. Također postoji mogućnost isključivanja pozadinskog osvjetljenja kako bi se ublažili jaki prijelazi prilikom prikazivanja različitih tonova boje. Vrijeme odziva od 2 ms i vjerno prenošenje slike čine monitor E90 idealnim za prikazivanje, između ostalog, sportskih događanja ili akcijskih filmova. LG-ev softver Image Booster omogućava poboljšanje prikaza slike niske razlučivosti na online servisima poput YouTubea, a dostupan je putem instalacijskog CD-a.

Najtanje kućište na svijetu i postolje titan srebrne boje monitora E90 izraz su LG-eve sofisticiranosti i elegancije pri dizajniranju svojih proizvoda. Zahvaljujući zapanjujuće tankom dizajnu monitora LG E90, utor za napajanje i priključak monitora smješteni su na njegovom postolju za lakše povezivanje, bez zamršenih kablova. Tako se ovom LG-evom značajkom EZ cabeling dodatno naglašava estetska komponenta uređaja.

LG-ev monitor E90 također smanjuje potrošnju električne energije do 35 posto u odnosu na LCD monitore s uobičajenim CCFL pozadinskim osvjetljenjem. Osim toga, pri proizvodnji ovog monitora koristi se manje opasnih materijala kao što su halogen i živa, što je u skladu s LG-evim poticanjem poslovanja održivog razvoja i ekološke proizvodnje. Monitor LG E90 je na nedavno održanom Sajmu potrošačke elektronike (CES) dobio posebnu nagradu Innovation Award, u kategoriji računalne periferije.

LG E81

Zahvaljujući rezoluciji SUPER+, model LG E81 daje bolji prikaz slike niže razlučivosti, dok HD sadržaj reproducira uz iznimnu oštrinu. Mega kontrast i vrijeme odziva od 2 ms zaslužni su za još veću dubinu tamnih boja i svjetlije svijetle tonove bez zamućenja slike.

Ovaj predstavnik kategorije Super Slim objedinjava energetsku učinkovitost i, uz debljinu od svega 11,9 mm, vrhunski dizajn, a njegovi su kablovi smješteni na donjoj strani postolja u titan srebrnoj boji (EZ cabeling).

LG E60

Ideja vodilja prilikom proizvodnje LG-evog monitora E60 bila je ostvariti besprijekoran izgled uređaja koji je u potpunosti prilagođen potrebama korisnika.

LG E60, također je član potkategorije Super Slim koji sa svojom debljinom od samo 12,9 mm, omjerom stranica 16:9 i Full HD razlučivosti (1080p) unaprijeđuje kvalitetu slike. Tu su i vrijeme odziva od 5 ms, omjer kontrasta 5M:1 te napredne mogućnosti povezivanja putem HDMI-a, DVI-D-a i D-sub-a. LG-ev monitor E60 ima dulji životni vijek od konvencionalnih monitora s CCFL pozadinskim osvjetljenjem te je energetski učinkovit i obazriv prema okolišu. Njegov elegantan dizajn i iznimno tanko kućište dodatno su naglašeni plavičastim svjetlom na transparentnom „vratu“ te podesivim postoljem.

IPS1 i IPS6

LG, kao inovator u proizvodnji IPS panela, otišao je korak dalje spojivši novu generaciju IPS matrice s LED pozadinskim osvjetljenjem kako bi se dobila nenadmašna kombinacija odlične kvalitete prikaza i široki kut vidljivosti.

Modeli IPS1 i IPS6, predstavnici potkategorije Super Angle, poseban naglasak stavljaju na smanjenje zamora očiju kao i na stabilnost te ujednačenost boja i svjetline pri bilo kojem kutu gledanja. Vrhunski IPS paneli ovih monitora čine ih idealnim za obradu videa, fotografija i grafički dizajn. Zbog vremena odziva od samo 2 ms i ugrađenih zvučnika, ovi monitori preporučuju se, osim za profesionalnu uporabu, i za gledanje filmova ili igranje. LG-evi IPS modeli izrazito su tanki, elegantno dizajnirani, a potrošnja energije im je smanjena za 27 posto u odnosu na druge monitore s certifikatom EnergyStar.

Novi monitori iz kategorije SUPER LED na hrvatskom tržištu mogu se nabaviti u distribuciji tvtki M San, Microline i Recro te njihovih maloprodajnih partnera.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

3 komentara

  1. Pozdrav !

    Ima super karakteristike te dizajn , ali me zanima jedno dali ima ful led pozadinsko osvjetljenje , ili edge pozadinsko osvjetljenje ?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!