Audio-video uređajiVijesti

LG u Zagrebu predstavio najtanji LED LCD monitor na svijetu [video]

LG Electronics, tvrtka koja od početka prošle godine bilježi konstantan rast na našem tržištu u segmentu monitora i televizora, prošlog je tjedna predstavila novu kategoriju monitora atraktivnog imena SUPER LED. Ovi monitori, zasnovani na LED pozadinskom osvjetljenju, podijeljeni su u dvije osnovne skupine prema svojim karakteristikama: izuzetno tanki Super Slim i modeli nešto većih dimenzija, no šireg kuta gledanja – Super Angle. Zvijezda predstavljanja svakako je model prve spomenute skupine, oznake E90, a koji s debljnimo od svega 7.2mm trenutno nosi titulu najtanjeg na svijetu. Monitor je na nedavno održanom Sajmu potrošačke elektronike (CES) dobio posebnu nagradu Innovation Award, u kategoriji računalne periferije. Predstavljeni su i ostali modeli, uključujući i IPS1 i IPS6 modele širokog kuta gledanja, a više informacija o njima i zanimljivostima s eventa pogledajte u video prilogu koji donosimo u suradnji s Novim Milenijem:

[youtube id=”B5gwqOvsXBE” w=”600″ h=”337″]

Nova kategorija SUPER LED LG-evih monitora jedinstvenih značajki na tržištu

Zagreb, 8. veljače 2011. – LG Electronics predstavio je novu kategoriju monitora s LED pozadinskim osvjetljenjem nazvanu SUPER LED. Proizvodi ove kategorije grupirani su u potkategorije prema svojim osnovnim karakteristikama: Super Slim (izuzetno tanki E90, E81 i E60) te Super Angle (modeli IPS1 i IPS6 s velikim kutom vidljivosti), a sve ih karakterizira nenadmašna kvaliteta prikaza te smanjena potrošnja energije. Ovi LG-evi monitori razvijeni su kako bi se svojim značajkama, vrhunskom tehnologijom i elegantnim dizajnom uklopili u svaki dom ili ured.

Prema istraživanju agencije Context BNA, LG od početka prošle godine bilježi konstantan rast i, za razliku od tržišnog udjela od 24 posto koji je zauzimao u drugom kvartalu 2010., udio se na kraju trećeg gotovo dvostruko povećao na čak 46 posto. Time je LG Hrvatska postigao najbolje prodajne rezultate i najveći udio na tržištu monitora u cijeloj Europi u promatranom razdoblju. LG je sa svojom ponudom monitora na domaćem tržištu prisutan već 15 godina, a podaci za prošlu godinu pokazuju da korisnici najviše preferiraju LG-eve monitore zaslona veličine 22 inča, dok najveći rast bilježi upravo prodaja proizvoda s LED pozadinskim osvjetljenjem.

LG E90

Monitor LG E90, debljine svega 7,2 mm, trenutno je najtanji na svijetu. Ovaj elegantan model s LED pozadinskim osvjetljenjem zaslona, mega kontrastom i vremenom odziva od samo 2 ms nudi realan i živopisan prikaz sadržaja bez zamućenja slike, uključujući i visoku razlučivost za gledanje Blu-ray filmova i savršen kino ugođaj u domu.

Intenzitet LED osvjetljenja varira ovisno o sadržaju koji se prikazuje na zaslonu čime se postiže prirodniji kontrast slike i živopisniji prikaz sadržaja. Također postoji mogućnost isključivanja pozadinskog osvjetljenja kako bi se ublažili jaki prijelazi prilikom prikazivanja različitih tonova boje. Vrijeme odziva od 2 ms i vjerno prenošenje slike čine monitor E90 idealnim za prikazivanje, između ostalog, sportskih događanja ili akcijskih filmova. LG-ev softver Image Booster omogućava poboljšanje prikaza slike niske razlučivosti na online servisima poput YouTubea, a dostupan je putem instalacijskog CD-a.

Najtanje kućište na svijetu i postolje titan srebrne boje monitora E90 izraz su LG-eve sofisticiranosti i elegancije pri dizajniranju svojih proizvoda. Zahvaljujući zapanjujuće tankom dizajnu monitora LG E90, utor za napajanje i priključak monitora smješteni su na njegovom postolju za lakše povezivanje, bez zamršenih kablova. Tako se ovom LG-evom značajkom EZ cabeling dodatno naglašava estetska komponenta uređaja.

LG-ev monitor E90 također smanjuje potrošnju električne energije do 35 posto u odnosu na LCD monitore s uobičajenim CCFL pozadinskim osvjetljenjem. Osim toga, pri proizvodnji ovog monitora koristi se manje opasnih materijala kao što su halogen i živa, što je u skladu s LG-evim poticanjem poslovanja održivog razvoja i ekološke proizvodnje. Monitor LG E90 je na nedavno održanom Sajmu potrošačke elektronike (CES) dobio posebnu nagradu Innovation Award, u kategoriji računalne periferije.

LG E81

Zahvaljujući rezoluciji SUPER+, model LG E81 daje bolji prikaz slike niže razlučivosti, dok HD sadržaj reproducira uz iznimnu oštrinu. Mega kontrast i vrijeme odziva od 2 ms zaslužni su za još veću dubinu tamnih boja i svjetlije svijetle tonove bez zamućenja slike.

Ovaj predstavnik kategorije Super Slim objedinjava energetsku učinkovitost i, uz debljinu od svega 11,9 mm, vrhunski dizajn, a njegovi su kablovi smješteni na donjoj strani postolja u titan srebrnoj boji (EZ cabeling).

LG E60

Ideja vodilja prilikom proizvodnje LG-evog monitora E60 bila je ostvariti besprijekoran izgled uređaja koji je u potpunosti prilagođen potrebama korisnika.

LG E60, također je član potkategorije Super Slim koji sa svojom debljinom od samo 12,9 mm, omjerom stranica 16:9 i Full HD razlučivosti (1080p) unaprijeđuje kvalitetu slike. Tu su i vrijeme odziva od 5 ms, omjer kontrasta 5M:1 te napredne mogućnosti povezivanja putem HDMI-a, DVI-D-a i D-sub-a. LG-ev monitor E60 ima dulji životni vijek od konvencionalnih monitora s CCFL pozadinskim osvjetljenjem te je energetski učinkovit i obazriv prema okolišu. Njegov elegantan dizajn i iznimno tanko kućište dodatno su naglašeni plavičastim svjetlom na transparentnom „vratu“ te podesivim postoljem.

IPS1 i IPS6

LG, kao inovator u proizvodnji IPS panela, otišao je korak dalje spojivši novu generaciju IPS matrice s LED pozadinskim osvjetljenjem kako bi se dobila nenadmašna kombinacija odlične kvalitete prikaza i široki kut vidljivosti.

Modeli IPS1 i IPS6, predstavnici potkategorije Super Angle, poseban naglasak stavljaju na smanjenje zamora očiju kao i na stabilnost te ujednačenost boja i svjetline pri bilo kojem kutu gledanja. Vrhunski IPS paneli ovih monitora čine ih idealnim za obradu videa, fotografija i grafički dizajn. Zbog vremena odziva od samo 2 ms i ugrađenih zvučnika, ovi monitori preporučuju se, osim za profesionalnu uporabu, i za gledanje filmova ili igranje. LG-evi IPS modeli izrazito su tanki, elegantno dizajnirani, a potrošnja energije im je smanjena za 27 posto u odnosu na druge monitore s certifikatom EnergyStar.

Novi monitori iz kategorije SUPER LED na hrvatskom tržištu mogu se nabaviti u distribuciji tvtki M San, Microline i Recro te njihovih maloprodajnih partnera.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

3 komentara

  1. Pozdrav !

    Ima super karakteristike te dizajn , ali me zanima jedno dali ima ful led pozadinsko osvjetljenje , ili edge pozadinsko osvjetljenje ?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!