Vijesti

Plazma je zastarjela tehnologija? Ne prema tvrdnjama njenog izumitelja

Zanimljive vijesti stižu nam od dr. Larryja F. Webera, znanstvenika koji se smatra ocem plazma tehnologije. Prema njegovim najavama, plazma zasloni daleko su od zalaska karijere i ukoliko se studije pokažu točnima, plazme bismo mogli gledati ne samo u novim televizorima, već i u prijenosnicima i tablet računalima zahvaljujući višestruko manjoj potrošnji energije od današnjih modela.

Simpatičan gospodin u poodmaklim godinama, a koji izgledom podsjeća na kombinaciju djeda Božićnjaka i dr. Emmeta Browna iz Spielbergovog “Povratka u Budućnost”, nezavisno radi u svojoj garaži u New Yorku s nekoliko inženjera na smanjenju potrošnje električne energije današnjih plazma zaslona. Weber tvrdi kako bi kroz godinu ili dvije mogao smanjiti potrošnju za nevjerojatnih 20 puta, a još više impresionira podatak da bi potrošnja kroz dulji period mogla pasti još više: čak 40 puta! Time bi plazma zasloni trošili značajno manje energije od današnji LCD televizora s LED pozadinskim osvjetljenjem i postali bi postali vrlo ozbiljni konkurent nadolazećoj OLED tehnologiji.


Larry Weber (u sredini) na ceremoniji akvizicije Plasmaco kompanije od strane Matsushita Electric Industrial-a, roditeljske kompanije poznatog Panasonic-a.

Ne postoji razlog zbog kojeg ovo ne bismo mogli postići“, izjavio je Weber novinaru portala Dvice nedavno na Hall of Fame događaju Consumer Electronics Association-a. “Radi se o pitanju rješavanja inženjerskih problema, no oni se mogu nadići“, dodao je Weber.

Weber je prvi puta stupio u kontakt s plazma tehnologijom još sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća, kada je radio kao student s Donaldom Blitzerom i Geneom Slottowom na sveučilištu Illinois. Idućih 30 godina Weber je proveo u vlastitoj kompaniji Plasmaco na konverziji monokromatskog računalnog zaslona u prvi 60-inčni televizor u boji 1999. godine. Jedno od njegovih otkrića je i krug za obnavljanje energije koji se koristi kod svih PDP zaslona današnjice, a kojim je potrošnju plazma panela smanjio gotovo dvostruko.

Weber ne samo da želi smanjiti potrošnju energija plazma zaslona koji se koriste kod HD televizora, već tvrdi da bi u proizvodnju mogli ići i manji zasloni: ne samo oni za HDTV primjene već i za prijenosna računala. Trenutno LCD ekrani imaju monopol na tržištu prijenosnih računala, unatoč činjenici što troše 25 do 30% ukupne energije računala. Ukoliko se plazme pokažu toliko energetski učinkovite i postanu dostupne u manjim veličinama, udio u potrošnji bi trebao pasti na svega 5%.

Nakon svega ostaje pitanje: kada bi se ovo trebalo dogoditi? Obzirom da se na rješavanju problema trenutno radi, Weber nije precizirao kada bi se energetski prihvatljive plazme trebale pojaviti u masovnoj proizvodnji. “Mnogo ljudi trenutno radi na ovome“, priznaje Weber, a na komentar kako Apple radi na smanjenju potrošnje energije za LCD-e, smjelo dodaje: “Sigurno ne rade tako dobro kao ja!

U svakom slučaju, drugo desetljeće 21. stoljeća bi moglo biti vrlo zanimljivo uz eco-friendly plazme raznih veličina, učinkovitijih LCD-a i tek nadolazećih OLED zaslona. Uz malo strpljenja korisnici bi mogli uskoro imati izvrsne HDTV zaslone minimalne potrošnje i slike na razini stvarnosti!

Fons: Dvice

Link na Wikipediju >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

3 komentara

  1. ja ne vjerujem da proizvo?ači lcd zaslona ne radu na smanjenju potrošnje,koliko vidim postoje dva tabora obožavatelja lcd-a ili plazme,ja biram treae projektor i platno,film =projektor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!