AndroidMobiteli i tabletiRecenzijeSmartphone

Analiza zaslona: Samsung Galaxy S4 (GT-I9505) smartphone

samsung-galaxy-s4-header

Nakon analize zaslona LG-jevog Nexus 4 mobilnog telefona, na test nam je stigao Samsungov Galaxy S4, prošli mjesec predstavljen hrvatskoj publici na događanju u Zagrebu. Galaxy S4 u jednakom kućištu kao i njegov prethodnik sada ima novi 5-inčni Super AMOLED zaslon pune HD razlučivosti (da, one iste koja se koristi kod modernih HD televizora), a iza kojeg se nalazi 1.9 GHz Qualcommov Snapdragon S600 četverojezgreni procesor i 2 GB radne memorije.
Naravno, u ovoj analizi se nećemo orijentirati na brzinu procesiranja niti na mogućnosti koje mobitel nudi (iako smo dio provjerili testirajući LG-jev 42LA690S televizor), već ćemo s našom specijaliziranom opremom provjerili kakvu kvalitetu slike nudi ovaj tehnički impresivan mobilni telefon.

Specifikacije zaslona

Galaxy S4 posjeduje Super AMOLED zaslon najnovije generacije, a koji se iz verzije u verziju mobilnih telefona sve više usavršava i njegovi nedostaci u vidu prezasićenih boja bolje kontroliraju. Korištena tehnologija osigurava praktički beskonačan kontrast i realističnu crnu boju, zajedno sa širokim kutom gledanja. Gustoća piksela je veća od 400 po kvadratom inču, što čini sliku idealno oštrom i teško da se mogu uočiti zasebni pikseli čak i kada se uređaj drži na udaljenosti koja odgovara jednoj dijagonali zaslona od očiju.

Više detalja na fotografiji sučelja Display Tester aplikacije:

galaxy-s4-specifications
Display Tester detalji o mobitelu.

Analiza zaslona

Karakteristike slike Samsungovog Galaxy S4 mobilnog telefona smo provjerili putem specijalizirane opreme koju koristimo za analizu i kalibraciju televizora, uključujući SpectraCal C6 Special Edition kolorimetar i CalMAN softver u najnovijoj inačici – verziji 5.1.1. S obzirom na količinu vremena koju provodimo gledajući mobilne telefone i široki raspon različitih sadržaja koje na njima gledamo, osim veličine dijagonale i oštrine prikaza karakteristike boja i njihov pravilni balans također imaju veliki značaj, te smo s Nexus 4 mobilnim telefonom otpočeli s njihovim analizama.

Za razliku od testiranog Nexus 4 smartphonea, Galaxy S4 posjeduje nekoliko predložaka koji bi trebali pružiti drugačije karakteristike slike ovisno o sadržaju koji korisnik planira gledati. Predlošci su: Dynamic, Standard, Professional Photo i Movie, a moguće je aktivirati i opciju Adapt display koja će prilagođavanje sadržajima automatski prilagođavati. Za svaki od predložaka je moguće podešavati svjetlinu zaslona, te smo najprije svaki od njih proveli kroz uobičajeni set analiza.

galaxy-s4-dynamic
Samsung Galaxy S4 – Dynamic predložak
galaxy-s4-standard
Samsung Galaxy S4 – Standard predložak
galaxy-s4-professional
Samsung Galaxy S4 – Professional Photo predložak
galaxy-s4-movie
Samsung Galaxy S4 – Movie predložak

Iz grafova gore može se zaključiti kako Galaxy S4 posjeduje relativno dobro podešen RGB balans s nešto izraženijom plavom bojom (posebno u Dynamic i Standard predlošcima), praktički beskonačan kontrast uz crnu boju od 0.00 cd/m2 i svjetlinu od oko 75 cd/m2 na 1/4 najveće svjetline. Uz manja odstupanja u donjem dijelu, svjetlina također pravilno raste sve do bijele boje, a koja je u Professional Photo i Movie predlošcima precizno postavljena na D65 točku. Raspon boja je ono što zabrinjava jer u niti jednom od predložaka nije u skladu s sRGB, odnosno Rec.709 standardu, a po kojem se stvaraju igre, filmovi i praktički svi ostali video sadržaji koji se isporučuju korisnicima. Sve boje su prezasićene, posebice zelena, a koja je gotovo na istoj poziciji kao i ona definirana za digitalna kina (D-Cinema, verzija 1.2), odnosno vrlo blizu Adobeovom RGB standardu. Plava i crvena su također u odstupanju, no osjetno manjem nego u slučaju zelena, a sukladno tome su i sekundardne boje zamaknute kako po zasićenosti, tako i po nijansi.  Jedina boja koja je precizno postavljena jest ljubičasta i to samo u Professional Photo predlošku.

galaxy-s4-professional-adob
Raspon boja u Professional Photo predlošku u odnosu na Adobe RGB raspon.

Zbog izostanka bilo kakvih kontrola, korisnici Galaxy S4 mobilnog telefona su osuđeni na prikaz koji će za praktički sve sadržaje rezultirati slikom koja je prezasićenih boja i koja ima svojevrstan “pop up” efekt, no čiji prikaz ne odgovara originalu. Oni koji planiraju gledati filmove preporučujemo istoimeni predložak, a koji ima manje prezasićene zelenu, cijan i žutu, uz dobar RGB balans i dobro podešenu temperaturu boja.

U odnosu na Nexus 4 koji smo ranije testirali, Galaxy S4 je pri najvećoj svjetlini postigao 298.6 cd/m2, što je svjetlina dovoljno velika za dobar prikaz i pri jakom ambijentalnom osvjetljenju, no nije na razini Nexus 4 mobilnog telefona koji postiže preko 500 cd/m2. Automatska funkcija prilagodbe osvjetljenja je prisutna u svim predlošcima i nju preporučujemo koristiti jer odlično funkcionira.

 

galaxy-s4-gradations

Kao i LG Nexus 4, tako smo i Galaxy S4 proveli kroz testove dostupne u besplatnoj inačici Display Tester aplikacije, a koju možete preuzeti u Play Store trgovini. Testovi su ponovno potvrdili izvrsnu kvalitetu prikaza, odlično skaliranje na nativnu razlučivosti panela, te gamma distribuciju osvjetljenja koja je najbliža ciljanih 2.2 do 25% svjetline, dok je pri većim svjetlinama bila bliža vrijednosti 2.6, što je i dalje solidan rezultat. Što se bandinga, odnosno posterizacije tiče, nju smo uočili na “All in One” uzorku i to kod nijansi zelene, žute i cijan boje, što je u skladu s povećanim rasponom boja zbog kojeg sadržaji standardnog gamuta mogu pokazati takve grublje prijelaze između nijansi. Efekt je bio vidljiv i s udaljenosti od dvije dijagonale zaslona, no kod provjere niza fotografija i video zapisa nismo ga mogli uočiti, tako da ga ne treba smatrati ograničenjem.

galaxy-s4-reflexions
Refleksije svjetlosti na zaslonu (100% svjetlina).

Kut gledanja, horizontalan i vertikalan je bio izvrstan, a zbog upotrebe sjajnog zaslona kod jačeg osvjetljenja jasno se mogu vidjeti refleksije na zaslonu. Velika svjetlina i ručno prilagođavanje kuta držanja mobitela će refleksije smanjiti i mobitel će se moći koristiti i pri vrlo jakom ambijentalnom osvjetljenju, kao primjerice na otvorenom za jako sunčana vremena.

Zaključak

Samsung Galaxy S4 zaslužuje popularnost koja ga prati otkako je lansiran na tržište, te sa svojim velikim zaslonom impresivne rezolucije, bogatstvom opcija i brzinom rada čini korištenje u skladu sa suvremenim trendovima mobilnih uređaja. U segmentu kvalitete slike AMOLED zaslon pokazuje konzistentnost i impresivan kontrast, no s druge strane raspon boja je u svim predlošcima slike prezasićen i samim time može promijeniti izgled originalnih sadržaja, te bi na to trebali pripaziti korisnici koji traže preciznu reprodukciju sRGB/Rec.709 sadržaja. Korisnicima koji će koristiti internet servise, fotografirati i snimati video zapise prošireni raspon boja najvjerojatnije neće smetati i biti će njime zadovoljni. Sve u svemu, kvalitetan zaslon impresivne rezolucije, a koji bi bio izvrstan da u barem jednom predlošku nudi manje zasićeni standardni sRGB raspon.

Na test ustupio: Samsung Hrvatska

Okvirna cijena: 5.199,00 kn

Više informacija na službenoj stranici >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!