Pribor/ostaloRecenzije

Mini recenzija: LG F310 3D naočale za liniju Cinema 3D televizora 2012.

lg--f310-header

LG je na Consumer Electronics Showu prošlog tjedna pokazao novu kolekciju 3D naočala, a koju će se isporučivati uz ovogodišnje Cinema 3D modele. Dizajn tri nova modela potpisuje poznati francuski dizajner Alain Mikli, od kojih smo osnovni model F310 dobili priliku pobliže isprobati i napisati prve dojmove što se kvalitete izrade, dizajna i stupnja zatamnjenja tiče.

Prošlogodišnji modeli koje je LG isporučivao uz Cinema 3D televizore nosili su oznake AG-F110 i AG-P110, a imali smo ih prilike koristiti tokom testova LW5500 i LW980S televizora. Na tržištu su također bili i modeli oznaka AG-F200 i AG-F210, kao i clip-on model za montiranje na dioptrijske naočale. Prva generacija LG-jevih pasivnih 3D naočala bila je prilično običnog dizajna – crni okviri, debela krilca, ravna stakla – dizajn koji odlično izgleda u zamračenoj prostoriji, no čim se svjetla ugase bolje da nas nitko ne vidi s njima na glavi. LG je prošle godine predstavio i Party modele raznobojnih naočala sličnog dizajna s kojima je uspio razbiti monotoniju crnih Woody Allen – Johnny Depp okvira.

lg-f210-f310-comparison

Obzirom na uspjeh Cinema 3D linije i općenito dobro prihvaćenu pasivnu 3D tehnologiju, LG je za 2012. godinu uz pomoć renomiranog dizajnera mnogo poradio kako bi nove naočale bile atraktivnije za nošenje, a da pritom ponude još bolje iskustvo gledanja uz manju masu. Napor se definitivno isplatio jer nove 3D naočale izgledaju odlično, još su udobnije za nošenje, a zakrivljena stakla bolje pokrivaju lice i povoljnije utječu na iskustvo gledanja. Veća širina i zakrivljenija krilca omogućuju još udobnije prianjanje na lice, a manja masa (13.5 grama u odnosu na cca. 15 grama kod starih modela) dodatno smanjuje silu na kontaktne točke na nosu.

lg-f310-glasses-iso

Detaljnijim pogledom otkrivamo veću kvalitetu izrade, točke izbacivača injekcijskog prešanja gotovo su neuočljive, a površine su glatke na dodir i bez prijelaza. Iako naočale djeluju da su crne boje, pod svjetlom se uočava kako su zapravo izrađene od prozirne plastike plave boje, a ista je boja i “stakala”.

lg-f310-glasses-side

Prošle godine smo napravili usporedni test između aktivnih, pasivnih i klasičnih sunčanih naočala s ciljem da utvrdimo koliko doista 3D naočale blokiraju svjetlosti. Dobiveni rezultat i naknadno iskustvo je pokazalo kako pasivni modeli blokiraju 61 – 67% svjetlosti, što kod 3D televizora znači da slika mora biti svijetlija kako bi se optimalno osvjetljenje održalo. Aktivne 3D naočale blokiraju još i više, gotovo 70% svjetlosti. Cijelo istraživanje pročitajte ovdje.

F310 testni model je blokirao 61% dolazne svjetlosti, što znači da se nalazi unutar raspona u kojem su bili i prošlogodišnji modeli i dokaz kako će i ove godine televizori u 3D prikazu trošiti više energije kako bi kompenzirali gubitke 3D naočala. Naočale u horizontalnom položaju imaju “stakla” plave boje, te se kroz rotaciju do pravog kuta udio plave smanji, a poraste narančasta nijansa. Podjednaku karakteristiku su imali i modeli iz 2011. godine.

lg-f310-glasses-nose

Prvi dojmovi su jasni – i ove godine ćemo gledati 3D sliku kroz polarizacijske 3D naočale sličnih karakteristika, no barem ćemo bolje izgledati dok ih nosimo. Ostaje za pričekati prve Cinema 3D televizore i provjeriti ima li kakvih promjena u samom 3D prikazu, o čemu više na stranicama HDtelevizije u narednim mjesecima.

lg-f310-glasses-cinema3d

lg-f310-glasses-korea

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!