ReportažeVijesti

Report [Zagreb i Split]: Panasonic Trade Show 2010.

Panasonic Hrvatska je u cilju promocije i bolje edukacije o svojim 3D-sposobnim proizvodima organizirao tzv. Trade Show događanja diljem Hrvatske, a koja su uz novinare bila namijenjena i maloprodajnim predstavnicima te ljudima iz struke. O 3D-u nije manjkalo govora i demonstracija, a kroz poludnevno druženje posjetitelji su mogli vidjeti kako rade 3D televizori, kamere, fotoaparati i Blu-ray reproduktori. HD Televizija je bila prisutna na Trade Show seminarima u Zagrebu i Splitu, no u ovoj reportaži ćemo se tekstom osvrnuti na događanja u Splitu, a fotografijama na onaj u Zagrebu. Ukratko, Show u Zagrebu je bio vrlo profesionalno izveden uz stručne predavače i pregršt aktualnih modela iz Panasonicove ponude, a za lokaciju je odabran ugodan ambijent hotela Antunović. Trade Show u Splitu je održan 28. listopada u prelijepom ambijentu hotela Le Meridien Lav. Ponosno ističemo naljepnice osvojenih nagrada HD Televizije za modele VT20 i GT20, a koje su se nalazile na izloženim televizorima. Iste ćete uočiti i i na Panasonic televizorima u mnogim trgovinama diljem Hrvatske.

Panasonic Trade Show 2010., Hotel Le Meridien Lav Split

Splitski seminar održan je u tri konferencijske sale hotela Lav, a podijeliti ga možemo na dva dijela: prezentacija i demonstracija. Prisutnima je najprije Panasonicov predstavnik na video zidu prikazao paletu AV proizvoda za 2010. godinu, pojasnio detalje vezane za 3D općenito kao i za konkretne 3D proizvode, koje su prisutni mogli isprobati na demonstraciji u sve tri sale, u manjim grupama. Mi ćemo se više posvetiti detaljima 3D AV proizvoda, no iz prezentacije smo smatrali nužnim izdvojiti činjenicu da je Panasonic ove godine otvorio dvije nove tvornice panela u Japanu, što mu omogućuje da u ovom trenutku nema potrebe za kupnjom panela, već su paneli na svim plazma i LCD TV-ima proizvedeni u Panasonicovim tvornicama u Japanu. Također, najavljen je daljnji rad na smanjenju potrošnje energije neoPDP panela za dodatnih 20% u sljedeće dvije godine.

Jedna bitna stvar za hrvatsko tržište, Panasonic u razdoblju od 15.11. do 31.12. za sve svoje full HD TV modele nudi 5 godina garancije.

U sve tri demonstracijske sale glavnu ulogu imao je Panasonicov top model 3D neoPDP plazme, VT20E, u različitim dijagonalama. Tu je naravno bio i “mlađi brat”, model GT20E. Za same demonstracije korištene su 3D naočale prve generacije TY-EW3D10E, dostupne uz VT20E, no predstavljene su i nove 3D naočale mnogo ljepšeg dizajna, težine svega 39 grama i s mogućnošću punjenja. Nove naočale dostupne su u tri veličine (S, M i L) i sukladno time u tri različite boje. Nakon što smo isprobali jedan pa drugi model, zaključak je očit: nove naočale su mnogo bolje što se tiče jednostavnosti korištenja i punjenja, te mnogo bolje rješavaju problem ulaska okolnog svjetla – jedan od većih problema koji mući stari model.

O Panasonicovim 3D plazma televizorima sve je rečeno u našim recenzijama oba trenutno dostupna modela, te ćemo samo navesti činjenicu da je model GT20E dostupan isključivo u veličini dijagonale od 42” (107cm) te ima mogućnost pretvorbe 2D u 3D, dok je model VT20E dostupan u veličinama dijagonale od 42, 46, 50 i 65”, uz napomenu da 42 i 46-inčni modeli imaju 2D-u-3D pretvorbu te mogućnost reprodukcije MKV video sadržaja. 50” i 65” dijagonale VT20 modela koje su izašle prije predstavljanja GT20 modela, će dobiti podršku za MKV spremnik i 2D-u-3D pretvorbu putem nadogradnje firmware-a.

Za pohvaliti je činjenicu kako je Panasonic pripremio izvještaj o ispitivanju kvalitete 3D prikaza na svojim i televizorima dvaju neimenovanih konkurentnih proizvođača, izvedenih uz pomoć neovisnog ISO-certificiranog laboratorija TESTfactory u Njemačkoj. Panasonic je predstavljao 50VT20E model, dok su konkurentni modeli bili 46-inčni 200Hz LCD televizori s rubnim LED osvjetljenjem. Naglasak testiranja je bio na preplitanju (crosstalk), pojmu koji podrazumjeva nesavršeno odvajanje slika za lijevo i desno oko, što može značajno pokvariti 3D iskustvo gledanja. Preplitanje se može testirati vizualno ili izmjeriti pomoću standardnih uzoraka i mjerača (primjerice, Minolta Probe CA-PSU 12/15 kojeg je koristio navedeni laboratorij). Iako nijedan od tri testirana TV-a ne može posve spriječiti preplitanje, Panasonicova plazma u mjerenjima je nadmašila oba LCD TV-a. Rezultati su dostupni svima putem prospekta. O problematici crosstalka (pojave duhova u 3D-u) smo govorili prilikom recenzija GT20 i VT20 modela te u našim edukativnim člancima o NeoPDP modelima druge generacije u 3D izdanju.

Uz već spominjane i recenzirane 3D neoPDP plazma televizore, najveću pozornost privukla je prva potrošačka 3D kamera na svijetu – SDT-750. Ova kamera omogućuje 3D snimanje s 3D konverterom – jednostavno priključite 3D konverter na HD video kameru i snimanje (bez zoom-a!) može početi. 3D konverterski objektiv pomoću svoje dvije leće istovremeno snima slike za lijevo i desno oko, kako bi dobili prirodni 3D učinak. Slika za lijevo i desno oko (svaka s 960 x 1080 piksela) snima se metodom “side-by-side”. Video kameru nakon snimanja povežete na TV s podrškom za side-by-side metodu 3D reprodukcije i uživajte u 3D slici u vlastitom domu!

SDT-750 ima utor za SDXC memorijsku karticu, što omogućuje izravno snimanje na SD karticu visokog kapaciteta, te reprodukciju na TV-u. 3D snimke možete pohraniti i na Blu-ray disk ukoliko posjedujete odgovarajuću opremu. Bitno je napomenuti da je SDT-750 vrhunska 2D video kamera, opremljena Leica DICOMAR objektivom, 3MOS sustavom s poboljšanim tehnologijama uklanjanja šuma, 1020/50p snimanjem, inteligentnim automatskim načinom (iA) s novim HYBRID optičkim stabilizatorom slike te brojnim ručnim kontrolama.

SDT-750 stiže nam na test 05.11.2010., a zanimljivo je što kamera ima integrirani standardni HDMI priključak radi povezivanja na televizor umjesto mini HDMI ulaza, što je veliki plus za ovaj model. Više o mogućnositma ove kamere u samom testu.

Ostalo

Na seminaru su također predstavljeni i novi modeli Lumix fotoaparata, FZ100 (14 MP, 25-600mm Leica objektiv, fullHD video) i FZ45. Detaljnje specifikacije novih modela pronađite na Panasonic stranicama.

Za ljubitelje modela s izmjenjivim objektivima, tu je DSLR digitalna kamera oznake DMC-GH2, a koju krasi 16 MPx Live MOS senzor, dvostruko brže automatsko izoštravanje u odnosu na stariji model DMC-GH1, te mogućnost podešavanja ISO osjetljivosti između 160 i 12800. Tu je i mogućnosti automatskog prepoznavanja lica, snimanje u 1080p rezoluciji, a za povezivanje se koristi USB2.0 ili HDMI priključak.

Novost na našem tržištu su i Panasonic Lightning štedne žarulje, no samo ćemo ih spomenuti obzirom da ne ulaze u naše područje rada.

Za kraj, Panasonicov 2010. seminar organiziran je kvalitetno na lijepoj lokaciji. Predstavljani su proizvodi koji su uglavnom već neko vrijeme dostupni na našem tržištu i prikazani su na IFA sajmu u Berlinu, no za pohvaliti je trud da se isto pokaže i na našim prostorima.

Galeriju slika možete pronaći u HDTV Images repozitoriju.

Adsense

Povezani tekstovi

2 komentara

  1. Bio na prezentaciji u Osijeku…nijed loshe, samo je trebalo to malo bolje organizirati…od demo 3D je bio samo Ice age3 i nekakva igrica, a nesto konkretno od filmova..NULA :) a osim toga, kolega koji je bio zaduzen za cinema dio prezentacije je nezreo, lose educiran i definitivno nije za taj posao

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!