StudijeVijesti

Istraživanje: prodaja plazma HDTV-a u porastu, 720p modeli uzvraćaju udarac

Prema istraživanju Quixel Researcha, u zadnja dva kvartala prodaja plazma televizora je u većem porastu od LCD-a, s porastom prodaje od 15% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ovo su iznenađujući rezultati za sve koji su pretpostavljali kako će LCD-i u poptunosti eliminirati plazme s tržišta, poglavito zbog mnogo ranije implementacije pune HD razlučivosti i osjetno manje potrošnje energije. Ipak, rezultati govore drugačije, a čini se da tajna uspjeha leži u niskim cijenama 720p plazmi velikih dijagonala koje nude upravo ono što tržište želi.

Mnogi korisnici su kroz svoje iskustvo i količinu ponuđenih HD materijala došli do zaključka kako je 720p zaslon jednako dobar kao i onaj pune HD razlučivosti kada se gleda kabelski ili satelitski program, a ne možemo ne spomenuti i matroska spremnik koji pretežno sadrži BD ripove u 720p rezoluciji, kao ni igre za PlayStation 3. Razlika u kvaliteti slike između SD i HD Ready materijala je veća od razlike HD Ready i Full HD rezolucija. Puna HD razlučivost je ostvariva jedino kod Blu-ray filmova, no obzirom na cijene linijskih reproduktora i samih filmova (unatoč konstantnim akcijama kod nas i vani), 1080p ekran nije presudan.

Premda je prodaja LCD-a i dalje daleko ispred plazma zaslona, plazme su i ove godine pokazale kako tržište za njih postoji, poglavito kod dijagonala prema 127cm (50 inča), a gdje je povoljna cijena velikog HD ekrana atraktivnija od skupljih LCD-a ma koliko god oni tanki i energetski učinkoviti bili. “Nadamo se da je sada jasno kako 720p segment nije mrtav za televizore velikih dijagonala“, istaknula je glasnogovornica tvrtke Quixel. “U trećem je kvartalu volumen 720p plazmi narastao za 27% kod 42″, odnosno čak 65% kod 50“.

Izvor: TVPredictions

Testovi HD Ready plazmi:

Samsung PS42C450

LG 42PJ350

Panasonic TX-P42X20E

Panasonic TX-P42X10

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

  1. Zanimljivo mi je kako kvalitetnu sliku daju ovi, u stvari početni modeli plazma televizora… A ujedno su i jedini HD Ready modeli… bilo bi zanimljivo da je ponuda tog segmenta (unutar istog proizvo?ača) veaa, sa različitim stupnjem opremljenosti. Npr. da postoje i skuplji modeli sa recimo kvalitetnijim AR filterom, i sl.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!