Vijesti

AOC Graphic Pro U3 linija monitora

Tvornički kalibrirana i s podrškom za Calman kalibracijski softver

Recenzije AOC monitora već ste mogli čitati na stranicama HD Televizije, a razlog za novo testiranje svakako dolazi nakon ovotjednog priopćenja za medije. Naime, AOC uz monitore za uredske poslove i za igranje (AGON serija) najavljuje dolazak Graphic Pro U3 linije namijenjene svima koji od monitora očekuju precizne boje u skladu sa standardima, kao i odgovarajuću podršku za kalibraciju.

Graphic Pro U3 linija se sastoji od tri modela: dva 27″ (68,6 cm) zaslona, Q27U3CV s QHD rezolucijom i U27U3CV s 4K UHD rezolucijom te veći 31,5″ (80 cm) U32U3CV s 4K UHD rezolucijom.

Modeli s UHD 4K rezolucijom će biti opremljeni Nano IPS zaslonom, dok će Q model imati IPS zaslon potpomognut Quantum Dot tehnologijom. Sva tri modela će biti tvornički kalibrirana, a AOC navodi da će greške u bojama biti manje od deltaE vrijednosti 2 (sRGB raspon boja – vrlo sličan Rec.709 standardu po opsegu boja). Podsjetimo, kalibrirana slika se smatra ona kod koje su greške ispod deltaE (2000) manje od 3.

Za one kojima tvornička kalibracija nije dovoljna, odnosno koji možda žele kalibrirati za neki drugi raspon boja (DCI-P3, Adobe RGB,…), nova Graphic Pro U3 linija je Calman Ready, što znači da podržava automatsku kalibraciju putem Calman softvera.

Od ostalih karakteristika, tu su Vesa DisplayHDR 400 certifikat, USB type C docking station funkcija, kao i Red Dot Winner 2023 nagrada za dizajn. Najveće osvježavanje slike iznosi 75 Hz, te – sasvim očekivano – nova linija monitora neće imati posebne opcije za igranje igara. Za takve potrebe tu je AGON serija.

Serijom Graphic Pro U3, AOC se pridružio proizvođačima poput Acera, Asusa, BenQ-a i ostalih koji nude ili Calman Ready ili Calman Verified monitore namijenjene svima kojima je za rad presudna preciznost boja.

Cijene i dostupnost

AOC Graphic Pro U3 serija bit će dostupna počevši od srpnja 2024. po sljedećim preporučenim maloprodajnim cijenama: Q27U3CV: 349 €, U27U3CV: 469 € i U32U3CV: 589 €.

Svakako ćemo zatražiti jedan od navedenih modela i provjeriti njegovu preciznost boja i mogućnosti. Pratite nas na društvenim mrežama i na YouTube kanalu TV Calibration with Darko.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!