Audio-video uređajiLCDRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija [LCD]: LG Infinia 47LE8500 (47in/119cm)

lg_47le8500_header

Kvaliteta slike

Sadržaji standardne kvalitete (SD)

4-star

Digitalna televizija

47LE8500 je postigao solidne performanse digitalnog SD signala, stabilnog prikaza boja bez nazubljenosti na objektima. Prikaz boja je bio ujednačen, uz realan prikaz crne boje i detalja u sjenama. Prikazu je nedostajalo oštrine što se dijelom može kompenzirati povećavanjem horizontalne i vertikalne oštrine za 5 do 10 bodova iznad standardnih 50, dok će daljnje povećanje pretjerano isticati ne samo stvarne objekte na slici, već i kompresijske artefakte.

Artefakti u vidu šuma oko objekata u pokretu se mogu uspješno odstraniti aktiviranjem učinkovitog sustava za redukciju smetnji, no ne preporuča se koristiti Medium ili High vrijednost u kombinaciji s Digital Noise Reduction algoritmom jer prikaz dodatno omekša, a osobe izgledaju poput lutaka.

Na izbor se nudi i 4:3 fiksni odnos stranica, što omogućuje gledanje TV programa u pravilnom odnosu uz potpuno ugašeno pozadinsko osvjetljenje na neiskorištenom dijelu ekrana, što dodatno umanjuje potrošnju energije.

lg_47le8500_sd-formula

Od sportskih sadržaj isprobali smo ih nekoliko, te je Infinia 47LE8500 pokazao slijedeće rezultate:

 1. Nogomet – sveukupno dobar dojam, dobra reprodukcija zelene boje travnjaka, stabilna slika zadovoljavajućeg broja detalja praktički bez nazubljenosti objekata kada je TruMotion aktivan, od negativnih efekata najviše uočljiv Mosquito Noise (titravi pikseli oko objekata u pokretu, rubnih reklama i igrača), no unutar granica
 2. Košarka – slična situacija kao i kod nogometa, čiste boje i stabilan prikaz
 3. Vaterpolo – solidno uklanjanje blokova na vodi, stabina slika zadovoljavajućeg broja detalja
 4. Formula 1 – uz TruMotion odlična za gledanje, jedine smetnje kao i kod ostalih materijala je izražen šum oko objekata u pokretu

Redukciju šuma i DNR možete postaviti na Low postavke ukoliko želite anumirati dio dio blokova i šuma na prikazu, no veće vrijednosti sliku čine suviše mekom, a osobe dobivaju izgled lutaka.

DVD filmovi

Zadovoljni smo performansama 47LE8500 HDTV-a kada su u pitanju DVD filmovi. Local Dimming u kombinaciji preciznih boja i solidnog upscaling-a rezultirao je u glatkoj reprodukciji DVD filmova. Kao i kod SD TV signala, preporučamo povećanje horizontalne i vertikalne oštrine za 5 do 10 bodova, ovisno o ukusu. Nismo uočili tragove posterizacije.

lg_47le8500_dvd

Sadržaji visoke kvalitete (HD)

4quarter-star

HRT HD Promo

Još uvijek jedini HD kanal koji se emitira u DVB-T sustavu na našim prostorima, HRT HD Promo je pokazao izvrsnu oštrinu, kontrastnost prikaza uz iznimnu crnu boju, bez izraženog šuma u sjenama.

lg_47le8500_hrthdpromo

Blu-ray filmovi i 720p/1080p MKV

Uz niz testnih sekvenci, pogledali smo nekoliko filmova na Blu-ray mediju, a što možemo opisati kao čisti užitak. Filmove smo gledali s postavkama nakon kalibracije i s uključenim Local Dimming-om i dinamičkim kontrastom na srednju vrijednosti (zanimljivo, no testovi elektronike su pokazali kako Medium postavka daje najbolji rezultat, dok Low i High suviše isperu svjetle zone, a sakriju detalje u tamnijima). Harry Potter i Plameni Pehar nikada ovako dobro nije izgledao. Panoramske scene su iznimno detaljne, a lokalno zatamljenje osigurava besprijekorne crne zone na velikom broju zagasitih scena kojima film obiluje. S druge strane, prikaz boja i vjernost bijele boje nisu zaostali, već su se odlično ukomponirali u kompletnu scenu. Vitez Tame je također izgledao odlično, još jedan film kod kojeg prikaz crne boje igra značajnu ulogu.

lg_47le8500_bluray

Avatar je također odlično izgledao, bogat bojama i detaljan, te solidne trodimenzionalnosti.

720p MKV sadržaji preko Mede8er HD reproduktora su također sjajno izgledali, oštrine bliske 1080p materijalima i bez izražene interpolacije.

Od nedostataka jedino možemo prigovoriti pokretnoj rezoluciji koja je s isključenim TruMotion-om oko 300 linija, radi čega detalji nisu toliko jasni kod objekata koji se velikom brzinom kreću po ekranu.

lg_47le8500_black-level-hd

Pravilan prikaz filmskog materijala bez disanja slike (dithering), 1:1 mapiranje piksela i izvrsne karakteristike boja zaokružuju odličan dojam koji je na nas ostavio 47LE8500.

Spajanje na računalo

4quarter-star

Infinia 42PJ350 smo bez problema spojili na DVI izlaz ASUS GTX470 grafičke kartice, te nam je automatski ponuđena nativna rezolucija panela od 1920×1080 piksela. Rezultat je bila slika najveće oštrine koju panel može ponuditi, glatka i bez ikakvih anomalija. Kao zamjena za PC monitor 47LE8500 može biti i više nego dobra zamjena.

Kašnjenje između 60 i 70ms u igrama za jednog igrača (Tomb Raider: Underworld, Runaway 3: A Twist of Fate) se nije osjetilo i gameplay je bio na visokom nivou (posebice zbog odlične slike i velike dijagonale), dok smo kod online igre Guild Wars primijetili kašnjenje i kako ponekad može imati fatalne posljedice na igrača. Uz cca. 100-150ms kašnjenja zbog same internet veze i 60 – 70ms kašnjenja samog zaslona, za ozbiljan online gaming ovaj TV definitivno nije najbolji izbor.

lg_47le8500_desktop

Desktop rezolucije 1920×1080 piksela

Kvaliteta zvuka

4quarter-star

Kao i Infinia 42PJ350, tako i 47LE8500 posjeduje vrlo kompaktno postavljene zvučnike koji gledaju “u pod”, tj. postavljeni su po “down-firing” ustroju. Zvuk je zadovoljavajuć s obzirom na kompaktne dimenzije televizora, dobro definiran i precizno postavljene pozornice koja se može umjetno proširiti putem Inifinite Sound algoritma. Ipak, za gledanje filmova gdje niski tonovi i široka pozornica igraju ključne uloge, preporučamo povezati TV na kućno kino, po mogućnosti preko digitalne optičke veze.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

29 komentara

 1. Darco, hvala ti još jednom na dobroj recenziji.
  Ne pro?e dan, a da ne pogledam šta ima na vašoj stranici.

  Pitanja:
  1.) Crna boja i kontrast – jesu li crna od 0,00 cd/m2 i, u tom slučaju, beskonačan kontrast stalna značajka kvalitete slike ili to ipak varira od polja do polja (njih 215, ako me pamaenje služi)? Je li moguae da LED to stalno održava bez obzira na karakteristiku slike na ekranu ili ja nešto nisam shvatio kod te tehnologije? Je li moguae da je bolje od Pany VT20 modela?!?!?!
  2.) SD signal – kakva je kvaliteta SD signala (naš TV digitalni signal sa smanjenim bitrate-om i DVD signal visokog bitrate-a) u odnosu na Pany X20?

 2. Darko ce ti se vjerujem zahvaliti a ja cu ti odgovoriti na ova 2 pitanja.

  Local Dimming + Edge LED je integriran preko LED dioda koji se ukrstaju i prave 216 gridova odnosno preko IOP tehnologija gasi se u potpunosti ekran kada nema sadrzaja na njemu, dakle nema izboja svjetlosti nikako. Ovo je bio slican slucaj i sa Samsung F96, Sony X4500 itd modelima koji su imali Local Dimming 2D osvijetljenje.

  Takva situacije ne omogucuje pravilnu kalibraciju ekrana zbog nehomogenosti uslijed 216 gridova. Zasto? Zamisli samo jedan grid na sredini ekrana koji radi.
  U toj situaciji uslijed ukrstanja Edge LED dioda da bi napravile kvadratni grid homogenost svijetla ce biti veca na onim tackama blizim svjetlosnim diodama dok ce tacke koje se udaljavaju od dioda biti manjeg osvijetljenja. U takvoj situaciji homogenost i sam kontrast ne mogu biti ujednaceni jer kada se mora pokazati bilo koja druga boja uz crnu u samom gridu i crna ce biti podignuta iznad 0,00cd/m2 jer nema kontrole svijetla po principu tacka po tacka vec samo kontrola grid po grid.

  Prikaz SD signala je jedan od najboljih na LCD-ovima, rame uz rame sa Panasonic 42D25 high-end modelom, zbog visoke rezolucije i vece dijagonale FULL HD LCD-ova, HDready plasme poput LG PJ350, Samsung 42C450 i Panasonic 37/42X20 daje fluidniji prikaz SD signala.

  Darko odlicna recenzija i drago mi je da LG ima konja za utrku u ovako velikoj konkurenciji.

 3. odlična recenzija, vrlo dobar tv, ali dosta skup.

  zanima me jel imate u planu testirati neki sharp quattron model?

 4. dobar tv samo malo prevelik za mene. Ja inače ciljam na 26le5500 ili 32le5500 pa me zanima jel i kod njih mogu očekivati sličnu kvalitetu slike kao gore testirani kaj ima

 5. Nego kako ovaj LG sa manjom ocjenom nego Panasonic D25 dobije ocjenu ‘inznimno se preporuča’, a Panasonic ‘preporuča se’, di je logika?

 6. da i dajte recenzirajte plazmu od samsunga ps50c7000 mislim da bi vam onda drastično skočila čitanost jer ne postoji još kvalitetna recenzija

 7. Probajte kontaktirat tehnomarket u westgate u zapresicu oni su alternativni uvoznici samsung proizvoda, mislim da bi vam trebali izaci u susret

 8. Nisu problem retaileri koji ce nam ustupiti Samsung proizvode, imamo vec Ronisa preko kojeg mozemo uzeti gotovo sve brandove. Stvar je sto nekome pravimo reklamu dok njihovi menageri nisu u stanju na mail da odgovore da ne pricamo nesto vise.

    1. usb, mkv dts, nekima nebitno no meni interesantno, pa bi volio vidit šta Nani kaže za kvalitetu C450 u odnosu na x20, PJ 350 pa au onda odlučit…..

  1. Jel taj C750 donosi 3D? Inače mislim da je širem kurgu kupaca od Samsunga najzanimljiviji C650 LCD, isto tako od Sonya EX500. Što se tiče plazme tu bi recenziju isto bilo lijepo vidjet, stvarno je teško doai do recenzija Samsung plazmi.

 9. Nažalost, zastupnici za Samsung u Hrvatskoj posluju još uvijek balkanski, no ako Technomarket uvozi sam Samsung televizore onda bi možda trebali pokušati uspostaviti suradnju sa njima a možda su spremni dati i neki simbolični popust za čitatelje ovog site-a. Vjerujem da bi to bilo isplativo svima osim službenom zastupniku kojeg i ne treba previše žaliti.
  Ako neaete testirati Samsungove plazme za 2010. tada time ipak najviše gube čitatelji ovog site-a koji ga i posjeauju zbog odličnih savjeta i recenzija.
  Meni su Samsungove plazme za 2010. daleko zanimljivije od Panasonica zbog Panasonicovog očajnog dizajna (u usporedbi sa konkurencijom). Drugim riječima, dok postoje Samsungove plazme izuzetnog dizajna, završne obrade i debljine od samo 3,5 cm ne pada mi na pamet kupiti Panasonica staromodnog izgleda i debljine 8 cm, naravno pod uvjetom da slika na Samsungu nije puno lošija od Panasonica.

 10. Samsung ima zasigurno bolje deinterlacing modove u donjem i srednjem segmentu u odnosu na Panasonic modele, mkv/dts podrsku skoro na svim modelima te naravno bolji dizajn.

  Obratili smo se Samsungu za testiranje odnosno Europatrade-u te nakon njih Technomarketu, K&K. Ljudima je problem da li cemo razvaliti kartonsku kutiju ili ne, slobodno se skupite pa posaljite mailove mjesto nas Samsung predstavnistvu i veleprodajama da vidite kako to hoda!

 11. Očito je da ti ljudi žive u nekom prošlom vremenu pa ne žele prodati stotinjak televizora više, što bi sigurno bio rezultat vrhunske recenzije poput vaše.

 12. Vidim spominje se internet povezivanje pod plusevima te popis mrežnih servisa, a nigdje ne vidim mrežni priključak na popisu konektora.
  Jesam li nešto propustio?

  1. Pozdrav! Naveden je na popisu: 1x Ethernet (100 Mbit LAN). Postoji i moguanost bežičnog umreženja putem USB Wi-Fi adaptera koji je moguae zasebno kupiti.

 13. Na 7. stranici testa su na slici 5 i slici 6 prikazani isti dijelovi menua ali sa različitim postavkama (IRE-30 na slici 5 i IRE-40 na slici 6). Koje postavke ste na kraju koristili?
  Kako to da nema slike sa preporučenim postavkama za žutu, cyan i magnetu?

  1. Cindra,
   kako si zadovoljan ovim TV.
   Ja imam 47″, ali mi se pojavljuju neki artefakti kod
   pomičnih scena na BR. Gledaš li ga s uključenim
   true motion. Koje su ti postavke blur i judder komponente.
   Molim te za odgovor jer mislim da se s ovom telkom i PS3
   može dobiti bolja slika..

 14. Što se IRE postavki tiče, podesili smo ih za svaki u od IRE vrijednosti zasebno, no u recenziji su prikazane samo one za 30 i 40% svjetline. Tu nam se potkrala pogreška, umjesto 40% je trebala biti vrijednosti 70 jer bi time bio definiran donji i gornji dio greyscale skale, što je dovoljan za osnovnu kalibraciju. Pričekajte da u galeriju slika dodamo sve slike što smo napravili za model pa ae tamo biti i ostale vrijednosti. Ovo je link na galeriju: http://picasaweb.google.hr/hdtvimages

  Sekundarne boje nismo korigirali i sve su na default vrijednosti 0.

 15. Kupio ovaj TV,i superzadovoljan,nema nikakvih problema.Došao je u ljepšem pakiranju od vi?enog u recenziji,čita HD sadržaje sa eksternog HDD 2TB i ima THX modove!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!