Audio-video uređajiLCDRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija [LCD]: LG Infinia 47LE8500 (47in/119cm)

Pakiranje i sadržaj

4half-star

lg_47le8500_packaging

LE8500 u izdanju s dijagonalom od 47 inča dolazi u povelikoj kartonskoj kutiji boje kartona, uz velikim slovima otisnuto ime proizvoča, tip televizora i veličinu dijagonale (u inčima i centimetrima). Stvarna slika televizora nije prikazana na pakiranju, izuzev obrisa unutar pravokutnika crne boje na sredini pakiranja. Oznaka modela dolazi na bijeloj naljepnici zajedno s raznim barkodovima, te Energy Star logotipom. Na pakiranju je istaknuta zemlja porijekla Koreja.

Unutar pakiranja koje nije sadržavalo uputstva i plastični poklopac za stalak pronašli smo:

 • 1x LG Infinia 47LE8500 LED LCD zaslon bez predmontiranog stalka
 • 1x polični stalak s horizontalnim dodatkom (sivi lijev), te potrebnim vijcima za montažu
 • 1x IR daljinski upravljač
 • 2x AAA baterije za daljinski upravljač
 • …*

* S obzirom da se radi o testnom primjerku koji je mnogo puta otvaran i čiji sadržaj nije kompletan, unutrašnjost nije bila posložena u maniri originalno zapakiranih modela ravno izašlih iz tvornice. Ipak, pet masivnih profila od stiropora i zaštitna vreća u kojoj dolazi upakirano tijelo televizora kvalitetno štite sadržaj od vanjskih oštećenja koju mogu prouzrokovati udarci ili padovi.

lg_47le8500_packaging-in

Stalak je razdvojen u dva dijela i umetnut u profile od stiropora kako ne bi oštetio televizor tokom transporta

lg_47le8500_header

Dizajn

4-three_quarter-star

LG Infinia 47LE8500 je jedan od onih HDTV-a koji će zasigurno zapeti za oko svojim jednostavnim, no iznimno moderno riješenim dizajnom. Gledajući s prijeda ugašen TV vjerojatno ćete vidjeti zrcalnu sliku prostora u kojem se nalazite jer je čitava prednja ploha reflektivna i to u istoj maniri kao i prethodno testirana PJ350 plazma. Za razliku od navedene plazme, no i prethodnih TV-a što smo testirali, LE8500 posjeduje tzv. borderless dizajn, odnosno panel i okvir se nalaze u istoj ravnini tako da bi se mogao dobiti dojam da se zaslon prostire koliko god je TV fizički širok i visok. Ipak, crna nalijepljena plastika uz rubove otkriva koliko je zaslon zapravo velik, u našem slučaju punih 119 cm po dijagonali. Duž cijelog ruba televizora prostire se nekoliko milimetara tanke prozirne plastike, mali detalj koji čini dizajn zanimljivijim.

lg_47le8500_front

Logotip proizvođača nije vidljiv kada je TV ugašen, barem ne iz svakog kuta. Umjesto klasičnog logotipa, LG se odlučio na onaj s pozadinskim osvjetljenjem, a koji se maksimalno upali nakon paljenja, te ostatak vremena zagasito svijetli. Tipke u donjem desnom dijelu za kontrolu osnovnih funkcija TV-a se nalaze na prednjoj strani u donjem desnom dijelu, osjetljene su bijelom pozadinskom bojom pri korištenju, a tokom rada svijetli samo jedna – ona koja označava da je TV uključen.

lg_47le8500_touchbuttons

Dubina od svega 2.3mm uz rub, odnosno 3mm u centralnom prostoru izgleda i više nego impresivno, posebno na testiranoj dijagonali od 119cm. TV izgleda odlično na stoliću, no pravu ljepotu definitivno postiže kada se montira na zid, na kojem izgleda poput slike.

lg_47le8500_side

U skladu s klasom televizora, LE8500 dolazi s pravokutnim stalkom izrađenim od stakla. Stalak osim odličnih vizualnih karakteristika krasi i mogućnost rotacije 20 stupnjeva u svaku stranu.

Poleđina televizora je napravljena u potpunosti od metala, te je na mnogim mjestima perforirana radi bolje cirkulacije zraka. Priključci se nalaze na već standardnoj lokaciji na stražnjoj strani, te sa strane. Postavljeni su horizontalno, što povećava ukupnu dubinu nakon što priključite potrebne kabele. Jedina je iznimka utor za antenski kabel, a koji je postavljen pod cca. 20 stupnjeva u odnosu na vertikalu.

lg_47le8500_rear

LE8500 posjeduje slijedeće utore:

Poleđina:

 1. 1x SCART (RGB)
 2. 3x HDMI (v1.3)
 3. 1x komponentni
 4. 1x RCA stereo ulaz
 5. 1x Ethernet (100 Mbit LAN)
 6. 1x PC VGA ulaz (D-SUB 15)
 7. 1x 3.5mm PC audio ulaz
 8. 1x digitalni optički izlaz
 9. 1x antenski ulaz
 10. 1x RS-232C ulaz (kontrola i servis)
 11. 1x LG-jev priključak za bežičnu kontrolu

Strana:

 1. PCMCIA utor za kartice
 2. 1x komponentni ulaz Y Pb Pr u 3.5mm izdanju1
 3. 1x izlaz za slušalice
 4. 2x USB 2.0 (za bežičnu jedinicu i USB memorije/tvrde diskove)
 5. 1x HDMI (v1.3)

lg_47le8500_terminals

LG Infinia 47LE8500 je odlično opremljen HDTV što se priključaka tiče, uz mogućnost kupovine bežičnog modula za pristup mreži.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

29 komentara

 1. Darco, hvala ti još jednom na dobroj recenziji.
  Ne pro?e dan, a da ne pogledam šta ima na vašoj stranici.

  Pitanja:
  1.) Crna boja i kontrast – jesu li crna od 0,00 cd/m2 i, u tom slučaju, beskonačan kontrast stalna značajka kvalitete slike ili to ipak varira od polja do polja (njih 215, ako me pamaenje služi)? Je li moguae da LED to stalno održava bez obzira na karakteristiku slike na ekranu ili ja nešto nisam shvatio kod te tehnologije? Je li moguae da je bolje od Pany VT20 modela?!?!?!
  2.) SD signal – kakva je kvaliteta SD signala (naš TV digitalni signal sa smanjenim bitrate-om i DVD signal visokog bitrate-a) u odnosu na Pany X20?

 2. Darko ce ti se vjerujem zahvaliti a ja cu ti odgovoriti na ova 2 pitanja.

  Local Dimming + Edge LED je integriran preko LED dioda koji se ukrstaju i prave 216 gridova odnosno preko IOP tehnologija gasi se u potpunosti ekran kada nema sadrzaja na njemu, dakle nema izboja svjetlosti nikako. Ovo je bio slican slucaj i sa Samsung F96, Sony X4500 itd modelima koji su imali Local Dimming 2D osvijetljenje.

  Takva situacije ne omogucuje pravilnu kalibraciju ekrana zbog nehomogenosti uslijed 216 gridova. Zasto? Zamisli samo jedan grid na sredini ekrana koji radi.
  U toj situaciji uslijed ukrstanja Edge LED dioda da bi napravile kvadratni grid homogenost svijetla ce biti veca na onim tackama blizim svjetlosnim diodama dok ce tacke koje se udaljavaju od dioda biti manjeg osvijetljenja. U takvoj situaciji homogenost i sam kontrast ne mogu biti ujednaceni jer kada se mora pokazati bilo koja druga boja uz crnu u samom gridu i crna ce biti podignuta iznad 0,00cd/m2 jer nema kontrole svijetla po principu tacka po tacka vec samo kontrola grid po grid.

  Prikaz SD signala je jedan od najboljih na LCD-ovima, rame uz rame sa Panasonic 42D25 high-end modelom, zbog visoke rezolucije i vece dijagonale FULL HD LCD-ova, HDready plasme poput LG PJ350, Samsung 42C450 i Panasonic 37/42X20 daje fluidniji prikaz SD signala.

  Darko odlicna recenzija i drago mi je da LG ima konja za utrku u ovako velikoj konkurenciji.

 3. odlična recenzija, vrlo dobar tv, ali dosta skup.

  zanima me jel imate u planu testirati neki sharp quattron model?

 4. dobar tv samo malo prevelik za mene. Ja inače ciljam na 26le5500 ili 32le5500 pa me zanima jel i kod njih mogu očekivati sličnu kvalitetu slike kao gore testirani kaj ima

 5. Nego kako ovaj LG sa manjom ocjenom nego Panasonic D25 dobije ocjenu ‘inznimno se preporuča’, a Panasonic ‘preporuča se’, di je logika?

 6. da i dajte recenzirajte plazmu od samsunga ps50c7000 mislim da bi vam onda drastično skočila čitanost jer ne postoji još kvalitetna recenzija

 7. Probajte kontaktirat tehnomarket u westgate u zapresicu oni su alternativni uvoznici samsung proizvoda, mislim da bi vam trebali izaci u susret

 8. Nisu problem retaileri koji ce nam ustupiti Samsung proizvode, imamo vec Ronisa preko kojeg mozemo uzeti gotovo sve brandove. Stvar je sto nekome pravimo reklamu dok njihovi menageri nisu u stanju na mail da odgovore da ne pricamo nesto vise.

    1. usb, mkv dts, nekima nebitno no meni interesantno, pa bi volio vidit šta Nani kaže za kvalitetu C450 u odnosu na x20, PJ 350 pa au onda odlučit…..

  1. Jel taj C750 donosi 3D? Inače mislim da je širem kurgu kupaca od Samsunga najzanimljiviji C650 LCD, isto tako od Sonya EX500. Što se tiče plazme tu bi recenziju isto bilo lijepo vidjet, stvarno je teško doai do recenzija Samsung plazmi.

 9. Nažalost, zastupnici za Samsung u Hrvatskoj posluju još uvijek balkanski, no ako Technomarket uvozi sam Samsung televizore onda bi možda trebali pokušati uspostaviti suradnju sa njima a možda su spremni dati i neki simbolični popust za čitatelje ovog site-a. Vjerujem da bi to bilo isplativo svima osim službenom zastupniku kojeg i ne treba previše žaliti.
  Ako neaete testirati Samsungove plazme za 2010. tada time ipak najviše gube čitatelji ovog site-a koji ga i posjeauju zbog odličnih savjeta i recenzija.
  Meni su Samsungove plazme za 2010. daleko zanimljivije od Panasonica zbog Panasonicovog očajnog dizajna (u usporedbi sa konkurencijom). Drugim riječima, dok postoje Samsungove plazme izuzetnog dizajna, završne obrade i debljine od samo 3,5 cm ne pada mi na pamet kupiti Panasonica staromodnog izgleda i debljine 8 cm, naravno pod uvjetom da slika na Samsungu nije puno lošija od Panasonica.

 10. Samsung ima zasigurno bolje deinterlacing modove u donjem i srednjem segmentu u odnosu na Panasonic modele, mkv/dts podrsku skoro na svim modelima te naravno bolji dizajn.

  Obratili smo se Samsungu za testiranje odnosno Europatrade-u te nakon njih Technomarketu, K&K. Ljudima je problem da li cemo razvaliti kartonsku kutiju ili ne, slobodno se skupite pa posaljite mailove mjesto nas Samsung predstavnistvu i veleprodajama da vidite kako to hoda!

 11. Očito je da ti ljudi žive u nekom prošlom vremenu pa ne žele prodati stotinjak televizora više, što bi sigurno bio rezultat vrhunske recenzije poput vaše.

 12. Vidim spominje se internet povezivanje pod plusevima te popis mrežnih servisa, a nigdje ne vidim mrežni priključak na popisu konektora.
  Jesam li nešto propustio?

  1. Pozdrav! Naveden je na popisu: 1x Ethernet (100 Mbit LAN). Postoji i moguanost bežičnog umreženja putem USB Wi-Fi adaptera koji je moguae zasebno kupiti.

 13. Na 7. stranici testa su na slici 5 i slici 6 prikazani isti dijelovi menua ali sa različitim postavkama (IRE-30 na slici 5 i IRE-40 na slici 6). Koje postavke ste na kraju koristili?
  Kako to da nema slike sa preporučenim postavkama za žutu, cyan i magnetu?

  1. Cindra,
   kako si zadovoljan ovim TV.
   Ja imam 47″, ali mi se pojavljuju neki artefakti kod
   pomičnih scena na BR. Gledaš li ga s uključenim
   true motion. Koje su ti postavke blur i judder komponente.
   Molim te za odgovor jer mislim da se s ovom telkom i PS3
   može dobiti bolja slika..

 14. Što se IRE postavki tiče, podesili smo ih za svaki u od IRE vrijednosti zasebno, no u recenziji su prikazane samo one za 30 i 40% svjetline. Tu nam se potkrala pogreška, umjesto 40% je trebala biti vrijednosti 70 jer bi time bio definiran donji i gornji dio greyscale skale, što je dovoljan za osnovnu kalibraciju. Pričekajte da u galeriju slika dodamo sve slike što smo napravili za model pa ae tamo biti i ostale vrijednosti. Ovo je link na galeriju: http://picasaweb.google.hr/hdtvimages

  Sekundarne boje nismo korigirali i sve su na default vrijednosti 0.

 15. Kupio ovaj TV,i superzadovoljan,nema nikakvih problema.Došao je u ljepšem pakiranju od vi?enog u recenziji,čita HD sadržaje sa eksternog HDD 2TB i ima THX modove!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!