Audio-video uređajiLCDRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija [LCD]: LG Infinia 47LE8500 (47in/119cm)

lg_47le8500_header

Testovi elektronike

4-star

Razina crne boje i kontrast

Uz uključen Local Dimming, 47LE8500 u potpunosti može ugasiti zaslon i tako postići apsolutnu crnu boju, odnosno 0.00 cd/m2 kada se na zaslon šalje potpuno crna boja. Nakon kalibracije i s isključenim lokalnih zatamljenjem razina crne boje je došla do 0.17 cd/m2, te je postignut kontrast od 787:1. Aktivacijom lokalnog zatamljenja razina crne boje pada do najnižih mogućih 0.00 cd/m2, što omogućuje da se pojedine zone ekrana potpuno ugase i u mračnoj prostoriji uopće ne mogu raspoznati.

Rezolucija (statična i pokretna)

LG Infinia 47LE8500 je fullHD LCD zaslon koji aktivacijom Just Scan-a ostvaruje 1:1 mapiranje piksela. Ovo jamči iznimnu oštrinu statičnih kadrova, a jednako je dobra kvaliteta slike ako se odlučite koristiti ovaj ekran u funkciji PC monitora.

32lv733g_sharpness

Bez TruMotion funkcije aktivirane, 47LE8500 je postigao pokretnu rezoluciju od cca. 300 vertikalnih linija, odnosno cca. 650 nakon aktivacije.

Film i video mode deinterlacing

LG Infinia 47LE8500 daje osrednje performanse kada su u pitanju 2:2 (30 fps) i 3:2 480/576i kadensi u pitanju. Moire efekt na testnoj snimci rugby igrališta je bio izražen, a kod 3:2 kadensa smo u nekoliko navrata primijetili trzanje kompletne slike uslijed nedovoljno dobrog dekodiranja isprepletenog signala.

Kadenca 1080p/24Hz materijala i “disanje” brzih objekata (eng. flicker)

Pravilno prihvaćanje 1080p/24Hz signala osiguralo je glatku reprodukciju filmskih sadržaja, bez titranja i zastajkivanja u reprodukciji. TruMotion funkciju ipak preporučamo da isključite jer čak i na najmanjoj vrijednosti (User – Judder 1, Blur 1) film dobiva nerealan video izgled koji nije ugodno gledati.

Redukcija šuma

Za provjeru učinkovitosti uklanjanja digitalnog šuma u prikazu smo iskoristili HD HQV Benchmark v2 Blu-ray disk. 42PJ350 posjeduje vrlo učinkovit sustav za redukciju šuma koji je na testnim sekvencama pokazao vrlo dobru učinkovitost, skoro na razini LG-jeve PJ350 plazme. Nedostatak sustava za otklanjanje šuma smo primijetili u izraženijim zamućenim tragovima iza objekata koji se vrlo brzo kreću po sceni (let ptica), a prisutan je i pad uz tek mali gubitak detalja kod sitnih objekata.

Otklanjanje nazubljenosti na dijagonalnim linijama

Tzv. “Jaggies” test služi za provjeru učinkovitosti ugrađeog procesora slike u otklanjanju nazubljenosti linija koje nisu vertikalne ili horizontalne, odnosno koje pod nekim kutom se prikazuju na ekranu. Kod HD rezolucije nazubljenost je primjećena pod kutevima od 0 do 10 stupnjeva u odnosu na horizontalu, te unutar deset stupnjeva u odnosu na vertikalu, što je vrlo dobar rezultat. SD materijal je također oslobođen na nazubljenost je bila vrlo slabo primjetna. Također moramo istaknuti kako je kod SD signala pojava nazubljenosti smanjena na minimum i kod svakodnevnog gledanja gotovo neprimjetna.

Ulazno kašnjenje

Slična situacija kao i kod PJ350 plazme – ulazno kašnjenje je nakon kalibracije iznosilo između 70 i 80ms, što smatramo ometajućim faktorom kod igranja računalnih igara. Odabirom Game predloška koji isključuje TruMotion, Local Dimming, dinamički kontrast i ostale procese, ulazno kašnjenje je palo na 60ms i to je ujedno najbolji rezultat koji smo postigli na ovom TV-u. Čak smo povezali TV D-Sub 15 analognom vezom, no rezultat se nije promijenio.

lg_47le8500_inputlag

Značajke zaslona

4-star

Uniformnost ekrana

Promatrajući ekran u potpunosti prekriven jednom bojom, uniformnost ekrana je odlična bez područja nejednolikog osvjetljenja. Problem OIP (Optical Integrated Plate) tehnologije leži u pojavi pruga (eng. banding) kod objekata koji su velike svjetline na pozadini crne boje. Odličan primjer ove pojave jesu animacije zemaljske kugle kod reprodukcije glazbe na PlayStation 3 konzoli. Na takvom je primjeru jasno moguće uočiti pruganje sunčevog odsjaja naspram potpuno crnog svemira. Pruge su jasnije uočljive kada se zaslon gleda iz kuta, no moguće ih je uočiti i kada se gleda u njega direktno. Iako je ovo razlog zbog kojeg uniformnost nije izvrsna, napominjemo kako se kod svakodnevnog gledanja filmova i TV programa ovaj nedostatak ne uočava.

Kutevi gledanja

Odlični kutevi gledanja, uz vrlo blag pad svjetline kako kut raste. Veći problem kod ovog modela jesu refleksije koje su mnogo uočljivije od ispranosti crne boje.

lg_47le8500_angles-_

Kut gledanja: 0 i 45°

Refleksije

Reflektivno zaštitno staklo vrlo je osjetljivo na okolne izvore svjetlosti, te smo često vidjeli sami sebe u ekranu. Ovo posebice vrijedi pri danjem svjetlu kada velika količina svjetlosti ulazi u sobu.

lg_47le8500_reflections

Refleksije na ugašenom zaslonu

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

29 komentara

 1. Darco, hvala ti još jednom na dobroj recenziji.
  Ne pro?e dan, a da ne pogledam šta ima na vašoj stranici.

  Pitanja:
  1.) Crna boja i kontrast – jesu li crna od 0,00 cd/m2 i, u tom slučaju, beskonačan kontrast stalna značajka kvalitete slike ili to ipak varira od polja do polja (njih 215, ako me pamaenje služi)? Je li moguae da LED to stalno održava bez obzira na karakteristiku slike na ekranu ili ja nešto nisam shvatio kod te tehnologije? Je li moguae da je bolje od Pany VT20 modela?!?!?!
  2.) SD signal – kakva je kvaliteta SD signala (naš TV digitalni signal sa smanjenim bitrate-om i DVD signal visokog bitrate-a) u odnosu na Pany X20?

 2. Darko ce ti se vjerujem zahvaliti a ja cu ti odgovoriti na ova 2 pitanja.

  Local Dimming + Edge LED je integriran preko LED dioda koji se ukrstaju i prave 216 gridova odnosno preko IOP tehnologija gasi se u potpunosti ekran kada nema sadrzaja na njemu, dakle nema izboja svjetlosti nikako. Ovo je bio slican slucaj i sa Samsung F96, Sony X4500 itd modelima koji su imali Local Dimming 2D osvijetljenje.

  Takva situacije ne omogucuje pravilnu kalibraciju ekrana zbog nehomogenosti uslijed 216 gridova. Zasto? Zamisli samo jedan grid na sredini ekrana koji radi.
  U toj situaciji uslijed ukrstanja Edge LED dioda da bi napravile kvadratni grid homogenost svijetla ce biti veca na onim tackama blizim svjetlosnim diodama dok ce tacke koje se udaljavaju od dioda biti manjeg osvijetljenja. U takvoj situaciji homogenost i sam kontrast ne mogu biti ujednaceni jer kada se mora pokazati bilo koja druga boja uz crnu u samom gridu i crna ce biti podignuta iznad 0,00cd/m2 jer nema kontrole svijetla po principu tacka po tacka vec samo kontrola grid po grid.

  Prikaz SD signala je jedan od najboljih na LCD-ovima, rame uz rame sa Panasonic 42D25 high-end modelom, zbog visoke rezolucije i vece dijagonale FULL HD LCD-ova, HDready plasme poput LG PJ350, Samsung 42C450 i Panasonic 37/42X20 daje fluidniji prikaz SD signala.

  Darko odlicna recenzija i drago mi je da LG ima konja za utrku u ovako velikoj konkurenciji.

 3. odlična recenzija, vrlo dobar tv, ali dosta skup.

  zanima me jel imate u planu testirati neki sharp quattron model?

 4. dobar tv samo malo prevelik za mene. Ja inače ciljam na 26le5500 ili 32le5500 pa me zanima jel i kod njih mogu očekivati sličnu kvalitetu slike kao gore testirani kaj ima

 5. Nego kako ovaj LG sa manjom ocjenom nego Panasonic D25 dobije ocjenu ‘inznimno se preporuča’, a Panasonic ‘preporuča se’, di je logika?

 6. da i dajte recenzirajte plazmu od samsunga ps50c7000 mislim da bi vam onda drastično skočila čitanost jer ne postoji još kvalitetna recenzija

 7. Probajte kontaktirat tehnomarket u westgate u zapresicu oni su alternativni uvoznici samsung proizvoda, mislim da bi vam trebali izaci u susret

 8. Nisu problem retaileri koji ce nam ustupiti Samsung proizvode, imamo vec Ronisa preko kojeg mozemo uzeti gotovo sve brandove. Stvar je sto nekome pravimo reklamu dok njihovi menageri nisu u stanju na mail da odgovore da ne pricamo nesto vise.

    1. usb, mkv dts, nekima nebitno no meni interesantno, pa bi volio vidit šta Nani kaže za kvalitetu C450 u odnosu na x20, PJ 350 pa au onda odlučit…..

  1. Jel taj C750 donosi 3D? Inače mislim da je širem kurgu kupaca od Samsunga najzanimljiviji C650 LCD, isto tako od Sonya EX500. Što se tiče plazme tu bi recenziju isto bilo lijepo vidjet, stvarno je teško doai do recenzija Samsung plazmi.

 9. Nažalost, zastupnici za Samsung u Hrvatskoj posluju još uvijek balkanski, no ako Technomarket uvozi sam Samsung televizore onda bi možda trebali pokušati uspostaviti suradnju sa njima a možda su spremni dati i neki simbolični popust za čitatelje ovog site-a. Vjerujem da bi to bilo isplativo svima osim službenom zastupniku kojeg i ne treba previše žaliti.
  Ako neaete testirati Samsungove plazme za 2010. tada time ipak najviše gube čitatelji ovog site-a koji ga i posjeauju zbog odličnih savjeta i recenzija.
  Meni su Samsungove plazme za 2010. daleko zanimljivije od Panasonica zbog Panasonicovog očajnog dizajna (u usporedbi sa konkurencijom). Drugim riječima, dok postoje Samsungove plazme izuzetnog dizajna, završne obrade i debljine od samo 3,5 cm ne pada mi na pamet kupiti Panasonica staromodnog izgleda i debljine 8 cm, naravno pod uvjetom da slika na Samsungu nije puno lošija od Panasonica.

 10. Samsung ima zasigurno bolje deinterlacing modove u donjem i srednjem segmentu u odnosu na Panasonic modele, mkv/dts podrsku skoro na svim modelima te naravno bolji dizajn.

  Obratili smo se Samsungu za testiranje odnosno Europatrade-u te nakon njih Technomarketu, K&K. Ljudima je problem da li cemo razvaliti kartonsku kutiju ili ne, slobodno se skupite pa posaljite mailove mjesto nas Samsung predstavnistvu i veleprodajama da vidite kako to hoda!

 11. Očito je da ti ljudi žive u nekom prošlom vremenu pa ne žele prodati stotinjak televizora više, što bi sigurno bio rezultat vrhunske recenzije poput vaše.

 12. Vidim spominje se internet povezivanje pod plusevima te popis mrežnih servisa, a nigdje ne vidim mrežni priključak na popisu konektora.
  Jesam li nešto propustio?

  1. Pozdrav! Naveden je na popisu: 1x Ethernet (100 Mbit LAN). Postoji i moguanost bežičnog umreženja putem USB Wi-Fi adaptera koji je moguae zasebno kupiti.

 13. Na 7. stranici testa su na slici 5 i slici 6 prikazani isti dijelovi menua ali sa različitim postavkama (IRE-30 na slici 5 i IRE-40 na slici 6). Koje postavke ste na kraju koristili?
  Kako to da nema slike sa preporučenim postavkama za žutu, cyan i magnetu?

  1. Cindra,
   kako si zadovoljan ovim TV.
   Ja imam 47″, ali mi se pojavljuju neki artefakti kod
   pomičnih scena na BR. Gledaš li ga s uključenim
   true motion. Koje su ti postavke blur i judder komponente.
   Molim te za odgovor jer mislim da se s ovom telkom i PS3
   može dobiti bolja slika..

 14. Što se IRE postavki tiče, podesili smo ih za svaki u od IRE vrijednosti zasebno, no u recenziji su prikazane samo one za 30 i 40% svjetline. Tu nam se potkrala pogreška, umjesto 40% je trebala biti vrijednosti 70 jer bi time bio definiran donji i gornji dio greyscale skale, što je dovoljan za osnovnu kalibraciju. Pričekajte da u galeriju slika dodamo sve slike što smo napravili za model pa ae tamo biti i ostale vrijednosti. Ovo je link na galeriju: http://picasaweb.google.hr/hdtvimages

  Sekundarne boje nismo korigirali i sve su na default vrijednosti 0.

 15. Kupio ovaj TV,i superzadovoljan,nema nikakvih problema.Došao je u ljepšem pakiranju od vi?enog u recenziji,čita HD sadržaje sa eksternog HDD 2TB i ima THX modove!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!