Audio-video uređajiLCDRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija [LCD]: LG Infinia 47LE8500 (47in/119cm)

Kalibracija slike

> Kompletna lista korištene opreme za testiranje <

Kao i kod Infinia PJ350 plazme, tako i LE8500 posjeduje dva ISF predloška namijenjena profesionalnoj kalibraciji, uz nekoliko “standardnih”. PJ350 plazma i LE8500 HDTV-i ne posjeduju THX predloške kako je navedeno na službenim stranicama za našu regiju, navedeni predložak je dostupan kod modela za zapadna tržišta. Nadamo se da će predstavnici ispraviti pogrešne informacije kako ne bi došlo do zabluda.

lg_47le8500_calib2

LE8500 posjeduje prilično dobre karakteristike koje nude Cinema i ISF 1, odnosno 2 predlošci bez ikakvih intervencija na pojedine kontrole. Tako se kod Cinema predloška deltaE pogreške na skali sive boje kreću od 8.9 pa do najnižih 3.9 pri 70% svjetline, uz vrijednost game od 2.15 što je vrlo blizu referentnih 2.2. Osvjetljenje je također prilično dobro kod Cinema predloška, uz nešto ravniju krivulju od 40 do 80% svjetline. Boje na CIE dijagramu su također prilično precizno postavljene, uz odstupanja unutar 0.02 od referenci za primarne i sekundardne boje kod Cinema predloška, te nešto veća odstupanja (do 0.05 za crvenu, ljubičastu i cijan) kod predloška Standard.

Za razliku od PJ350 plazme i njenih ukupno 20 IRE vrijednosti za precizno podešavanje, LE8500 ih posjeduje ukupno 10. Obzirom da HD Televiziju u svojim mjerenjima uzima skalu sa 10 IRE vrijednosti što je sasvim dovoljno za preciznu kalibraciju, smatramo ovo sasvim solidnim alatom za fino ugađanje boja duž nijansi sive boje. LE8500 također nudi mogućnost ugađanja Gamma vrijednosti, kao i kompletan CMS sustav za ugađanje primarnih i sekundardnih boja (čije postavke i kod ovog modela nije moguće preslikati na sve ulaze, za razliku od 10 IRE skale).

Nakon niza mjerenja i podešavanja naprednih kontrola uspjeli smo unaprijediti kvalitetu slike, posebice kada se radi o deltaE pogreškama. Izmjerena razina crne boje uz Local Dimming uključen je iznosio čistih 0.00 cd/m2 jer se zaslon u potpunosti ugasi baš nikakvo svjetlo se ne probija kroz matricu. Za proces kalibracije smo ipak isključili lokalno zatamljenje, te je osvjetljenje nakon kalibracije iznosilo 0.17 cd/m2, no taj podatak nije toliko kritičan s obzirom da toplo preporučamo da se lokalno zatamljenje drži uključenim koje u svakodnevnom radu ovu vrijednost dodatno snizi.

Grafikoni usporedbe Cinema predloška i kalibriranog ISF predloška slijede u nastavku.

lg_47le8500_gamma

Gama vrijednost kod tvornički selektiranog “Cinema” predloška i nakon kalibracije

Iako je prosječna gama u Cinema predlošku iznosila 2.15 što je vrlo blizu referentnih 2.2, imala je konkavni izgled od 40 do 80% osvjetljenja, uz najnižu vrijednost 2.02. Nakon kalibracije situacija se vrlo malo promijenila, krivulja je zadržala svoj konkavni izgled, premda je prosječna vrijednost za 0.01 porasla i na kraju iznosila 2.16.

lg_47le8500_rgb

RGB i odstupanja deltaE vrijednost kod tvornički selektiranog “Cinema” predloška i nakon kalibracije

Premda su deltaE odstupanja kod Cinema predloška bila u granicama zadovoljavajućih za nekalibrirani HDTV, odlučili smo ispitati 10-point IRE sustav i smanjiti deltaE pogreške na najmanju moguću razinu. U ovome smo u potupnosti uspjeli, te se deltaE krivulja kretala ispod 1.2 od 30 do 80% osvjetljenja, uz rekordno niskih 0.3 pri 90%, te vrlo dobrih 1.48 kod 100-postotnog osvjetljenja. Primarne boje su se precizno poravnale s referentnih 100%, te možemo pohvaliti implementaciju kalibracijskih mehanizama i odličan potencijal ovog televizora!

lg_47le8500_luminance

Graf osvjetljenja se nakon kalibracije nije popravio, te je i dalje zadržao do 3% veće osvjetljenje u spektru od 50 do 70%.

lg_47le8500_temp

Temperaturu boja smo uspješno ujednačili uz referentnih 6500K.

lg_47le8500_cie

Kalibracijom smo nešto preciznije postavljene primarne i sekundarne boje. Kod primarnih preciznije su postavljene crvena i zelena, dok je plava ostala u odstupanju od 0.014. Sve tri sekundarne boje su poboljšale svoje pozicije nakon kalibracije, uz ljubičastu i cijan koje su došle na 0.004 od referenci.

Što smo kalibracijom dobili?

 • deltaE odstupanja oko vrijednosti 1, što je izvrstan rezultat
 • preciznu temperaturu boja od 6500K
 • precizniji položaj boja, posebice sekundardnih

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

29 komentara

 1. Darco, hvala ti još jednom na dobroj recenziji.
  Ne pro?e dan, a da ne pogledam šta ima na vašoj stranici.

  Pitanja:
  1.) Crna boja i kontrast – jesu li crna od 0,00 cd/m2 i, u tom slučaju, beskonačan kontrast stalna značajka kvalitete slike ili to ipak varira od polja do polja (njih 215, ako me pamaenje služi)? Je li moguae da LED to stalno održava bez obzira na karakteristiku slike na ekranu ili ja nešto nisam shvatio kod te tehnologije? Je li moguae da je bolje od Pany VT20 modela?!?!?!
  2.) SD signal – kakva je kvaliteta SD signala (naš TV digitalni signal sa smanjenim bitrate-om i DVD signal visokog bitrate-a) u odnosu na Pany X20?

 2. Darko ce ti se vjerujem zahvaliti a ja cu ti odgovoriti na ova 2 pitanja.

  Local Dimming + Edge LED je integriran preko LED dioda koji se ukrstaju i prave 216 gridova odnosno preko IOP tehnologija gasi se u potpunosti ekran kada nema sadrzaja na njemu, dakle nema izboja svjetlosti nikako. Ovo je bio slican slucaj i sa Samsung F96, Sony X4500 itd modelima koji su imali Local Dimming 2D osvijetljenje.

  Takva situacije ne omogucuje pravilnu kalibraciju ekrana zbog nehomogenosti uslijed 216 gridova. Zasto? Zamisli samo jedan grid na sredini ekrana koji radi.
  U toj situaciji uslijed ukrstanja Edge LED dioda da bi napravile kvadratni grid homogenost svijetla ce biti veca na onim tackama blizim svjetlosnim diodama dok ce tacke koje se udaljavaju od dioda biti manjeg osvijetljenja. U takvoj situaciji homogenost i sam kontrast ne mogu biti ujednaceni jer kada se mora pokazati bilo koja druga boja uz crnu u samom gridu i crna ce biti podignuta iznad 0,00cd/m2 jer nema kontrole svijetla po principu tacka po tacka vec samo kontrola grid po grid.

  Prikaz SD signala je jedan od najboljih na LCD-ovima, rame uz rame sa Panasonic 42D25 high-end modelom, zbog visoke rezolucije i vece dijagonale FULL HD LCD-ova, HDready plasme poput LG PJ350, Samsung 42C450 i Panasonic 37/42X20 daje fluidniji prikaz SD signala.

  Darko odlicna recenzija i drago mi je da LG ima konja za utrku u ovako velikoj konkurenciji.

 3. odlična recenzija, vrlo dobar tv, ali dosta skup.

  zanima me jel imate u planu testirati neki sharp quattron model?

 4. dobar tv samo malo prevelik za mene. Ja inače ciljam na 26le5500 ili 32le5500 pa me zanima jel i kod njih mogu očekivati sličnu kvalitetu slike kao gore testirani kaj ima

 5. Nego kako ovaj LG sa manjom ocjenom nego Panasonic D25 dobije ocjenu ‘inznimno se preporuča’, a Panasonic ‘preporuča se’, di je logika?

 6. da i dajte recenzirajte plazmu od samsunga ps50c7000 mislim da bi vam onda drastično skočila čitanost jer ne postoji još kvalitetna recenzija

 7. Probajte kontaktirat tehnomarket u westgate u zapresicu oni su alternativni uvoznici samsung proizvoda, mislim da bi vam trebali izaci u susret

 8. Nisu problem retaileri koji ce nam ustupiti Samsung proizvode, imamo vec Ronisa preko kojeg mozemo uzeti gotovo sve brandove. Stvar je sto nekome pravimo reklamu dok njihovi menageri nisu u stanju na mail da odgovore da ne pricamo nesto vise.

    1. usb, mkv dts, nekima nebitno no meni interesantno, pa bi volio vidit šta Nani kaže za kvalitetu C450 u odnosu na x20, PJ 350 pa au onda odlučit…..

  1. Jel taj C750 donosi 3D? Inače mislim da je širem kurgu kupaca od Samsunga najzanimljiviji C650 LCD, isto tako od Sonya EX500. Što se tiče plazme tu bi recenziju isto bilo lijepo vidjet, stvarno je teško doai do recenzija Samsung plazmi.

 9. Nažalost, zastupnici za Samsung u Hrvatskoj posluju još uvijek balkanski, no ako Technomarket uvozi sam Samsung televizore onda bi možda trebali pokušati uspostaviti suradnju sa njima a možda su spremni dati i neki simbolični popust za čitatelje ovog site-a. Vjerujem da bi to bilo isplativo svima osim službenom zastupniku kojeg i ne treba previše žaliti.
  Ako neaete testirati Samsungove plazme za 2010. tada time ipak najviše gube čitatelji ovog site-a koji ga i posjeauju zbog odličnih savjeta i recenzija.
  Meni su Samsungove plazme za 2010. daleko zanimljivije od Panasonica zbog Panasonicovog očajnog dizajna (u usporedbi sa konkurencijom). Drugim riječima, dok postoje Samsungove plazme izuzetnog dizajna, završne obrade i debljine od samo 3,5 cm ne pada mi na pamet kupiti Panasonica staromodnog izgleda i debljine 8 cm, naravno pod uvjetom da slika na Samsungu nije puno lošija od Panasonica.

 10. Samsung ima zasigurno bolje deinterlacing modove u donjem i srednjem segmentu u odnosu na Panasonic modele, mkv/dts podrsku skoro na svim modelima te naravno bolji dizajn.

  Obratili smo se Samsungu za testiranje odnosno Europatrade-u te nakon njih Technomarketu, K&K. Ljudima je problem da li cemo razvaliti kartonsku kutiju ili ne, slobodno se skupite pa posaljite mailove mjesto nas Samsung predstavnistvu i veleprodajama da vidite kako to hoda!

 11. Očito je da ti ljudi žive u nekom prošlom vremenu pa ne žele prodati stotinjak televizora više, što bi sigurno bio rezultat vrhunske recenzije poput vaše.

 12. Vidim spominje se internet povezivanje pod plusevima te popis mrežnih servisa, a nigdje ne vidim mrežni priključak na popisu konektora.
  Jesam li nešto propustio?

  1. Pozdrav! Naveden je na popisu: 1x Ethernet (100 Mbit LAN). Postoji i moguanost bežičnog umreženja putem USB Wi-Fi adaptera koji je moguae zasebno kupiti.

 13. Na 7. stranici testa su na slici 5 i slici 6 prikazani isti dijelovi menua ali sa različitim postavkama (IRE-30 na slici 5 i IRE-40 na slici 6). Koje postavke ste na kraju koristili?
  Kako to da nema slike sa preporučenim postavkama za žutu, cyan i magnetu?

  1. Cindra,
   kako si zadovoljan ovim TV.
   Ja imam 47″, ali mi se pojavljuju neki artefakti kod
   pomičnih scena na BR. Gledaš li ga s uključenim
   true motion. Koje su ti postavke blur i judder komponente.
   Molim te za odgovor jer mislim da se s ovom telkom i PS3
   može dobiti bolja slika..

 14. Što se IRE postavki tiče, podesili smo ih za svaki u od IRE vrijednosti zasebno, no u recenziji su prikazane samo one za 30 i 40% svjetline. Tu nam se potkrala pogreška, umjesto 40% je trebala biti vrijednosti 70 jer bi time bio definiran donji i gornji dio greyscale skale, što je dovoljan za osnovnu kalibraciju. Pričekajte da u galeriju slika dodamo sve slike što smo napravili za model pa ae tamo biti i ostale vrijednosti. Ovo je link na galeriju: http://picasaweb.google.hr/hdtvimages

  Sekundarne boje nismo korigirali i sve su na default vrijednosti 0.

 15. Kupio ovaj TV,i superzadovoljan,nema nikakvih problema.Došao je u ljepšem pakiranju od vi?enog u recenziji,čita HD sadržaje sa eksternog HDD 2TB i ima THX modove!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!