Tutorijali/uputeVodiči

Kako aktivirati HDR i Wide Color Gamut demo na Samsung SUHD TV-u?

samsung-suhd-before-after

Samsungovi SUHD televizori su ispred svojeg vremena. To je ove godine očitije nego prije s obzirom da kompanija ističe mogućnosti poput velikog dinamičkog raspona (HDR) i širokog raspona boja, uz Ultra HD rezoluciju panela. Izazov je pronaći kvalitetan i ne suviše komprimiran Ultra HD materijal, a kamoli HDR snimke uz prošireni raspon boja. Očekivanja od novih televizora su velika, a nikad veća oskudica adekvatnih sadržaja nije bila. Kako onda impresionirati prijatelje koji dođu pogledati vaš novi SUHD televizor?

No, postoji slamka spasa i ne biste vjerovali, nalazi se u samom televizoru. Nema downloada, nema kupovine. Samsung je u svoje SUHD televizore ugradio dva video zapisa u svrhu demonstracije mogućnosti:

  1. SUHD Sensation Picture i
  2. SUHD Tech demo

Prvi video je kratak prilog s efektnom demonstracijom velikog dinamičkog raspona slike, širokog raspona boje (naglasak na crvenoj i zelenoj), te visokoj rezoluciji koju daje UHD rezolucija. U drugom video zapisu je slika podijeljena na dva dijela te se u jednoj polovici prikazuje standardna, a u drugom SUHD slika. Pogađate koja polovica je impresivnija.

samsung-suhd-before-after-apple

HDR i prošireni raspon boja nešto su što će svatko odmah uočiti kao jasnu razliku u odnosu na stanje prije. Smatramo kako će upravo HDR biti nešto što će plijeniti najviše pažnje, vjerojatno i više od 3D-a, a čiji (ne)uspjeh vidimo svega nekoliko godina od njegovog zadnjeg buđenja.

samsung-suhd-hdr

U Samsungovim su demo prilozima boje prenaglašene u desnoj polovici, a nedovoljno zasićene u lijevoj, no tako to uvijek ide kad se nastoji pokazati razlika u odnosu na stanje prije. Čak i kada filmovi u HDR-u i s više boja počnu dolaziti, u početku će industrija nastojati dodatno naglašavati upravo te aspekte slike. Tako je to bilo i kada se surround 5.1 zvuk počeo pojavljivati, više efekata je bilo u stražnjim zvučnicima, a i svi se sjećamo 3D-a i filmova koji su specifično koristili mogućnosti negativne dubine (poznati efekt kada objekti “izlaze” iz ekrana).

Upute kako aktivirate ova dva demo materijala možete vidjeti u video prilogu:

Demo rađen na Samsung 65JS9502 SUHD televizoru. Televizor na test ustupio Samsung Hrvatska.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!