Home » Vodiči » Tutorijali/upute » Kako aktivirati HDR i Wide Color Gamut demo na Samsung SUHD TV-u?

Kako aktivirati HDR i Wide Color Gamut demo na Samsung SUHD TV-u?

samsung-suhd-before-after

Samsungovi SUHD televizori su ispred svojeg vremena. To je ove godine očitije nego prije s obzirom da kompanija ističe mogućnosti poput velikog dinamičkog raspona (HDR) i širokog raspona boja, uz Ultra HD rezoluciju panela. Izazov je pronaći kvalitetan i ne suviše komprimiran Ultra HD materijal, a kamoli HDR snimke uz prošireni raspon boja. Očekivanja od novih televizora su velika, a nikad veća oskudica adekvatnih sadržaja nije bila. Kako onda impresionirati prijatelje koji dođu pogledati vaš novi SUHD televizor?

No, postoji slamka spasa i ne biste vjerovali, nalazi se u samom televizoru. Nema downloada, nema kupovine. Samsung je u svoje SUHD televizore ugradio dva video zapisa u svrhu demonstracije mogućnosti:

  1. SUHD Sensation Picture i
  2. SUHD Tech demo

Prvi video je kratak prilog s efektnom demonstracijom velikog dinamičkog raspona slike, širokog raspona boje (naglasak na crvenoj i zelenoj), te visokoj rezoluciji koju daje UHD rezolucija. U drugom video zapisu je slika podijeljena na dva dijela te se u jednoj polovici prikazuje standardna, a u drugom SUHD slika. Pogađate koja polovica je impresivnija.

samsung-suhd-before-after-apple

HDR i prošireni raspon boja nešto su što će svatko odmah uočiti kao jasnu razliku u odnosu na stanje prije. Smatramo kako će upravo HDR biti nešto što će plijeniti najviše pažnje, vjerojatno i više od 3D-a, a čiji (ne)uspjeh vidimo svega nekoliko godina od njegovog zadnjeg buđenja.

samsung-suhd-hdr

U Samsungovim su demo prilozima boje prenaglašene u desnoj polovici, a nedovoljno zasićene u lijevoj, no tako to uvijek ide kad se nastoji pokazati razlika u odnosu na stanje prije. Čak i kada filmovi u HDR-u i s više boja počnu dolaziti, u početku će industrija nastojati dodatno naglašavati upravo te aspekte slike. Tako je to bilo i kada se surround 5.1 zvuk počeo pojavljivati, više efekata je bilo u stražnjim zvučnicima, a i svi se sjećamo 3D-a i filmova koji su specifično koristili mogućnosti negativne dubine (poznati efekt kada objekti “izlaze” iz ekrana).

Upute kako aktivirate ova dva demo materijala možete vidjeti u video prilogu:

Demo rađen na Samsung 65JS9502 SUHD televizoru. Televizor na test ustupio Samsung Hrvatska.

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

samsung-49-nu7172-header

Samsung 49NU7172 (NU7100) Ultra HD Tizen OS 4.0 TV – recenzija

Nakon LG-jevog C8 OLED TV-a, na test nam je stigao predstavnik Samsungove NU7100 serije – model ...

Antonija Stupar_suhd-2016

Samsung UHD TV prijamnici dobili Digital Europe certifikat

Samsung Electronics objavio je da su modeli UHD TV prijamnika za 2016. godinu dobitnici Digital ...