Mobiteli i tabletiRecenzijeSmartphoneTableti

Analiza zaslona: Sony Xperia Z tablet (SGP321)

sony-xperia-z-analysis

Nakon analize zaslona Xperia SP mobilnog telefona, na testiranje smo dobili Xperia Z tablet, dostupan u veličini dijagonale od 25.6 cm (10.1″). Ovaj tablet velike dijagonale opremljen je četverojezgrenim procesorom koji pokreće Android operativni sustav u verziji 4.1.2, uz implementaciju Sony Mobile BRAVIA Engine 2 procesora koji poboljšava kvalitetu slike kod fotografija i video zapisa. Tablet smo proveli kroz naš uobičajen komplet testova i provjerili kakvu kvalitetu slike nudi.

Specifikacije zaslona

Xperia Z tablet posjeduje zaslon rezolucije 1920×1200 piksela (iskoristivo za sadržaje 1920 x 1128 piksela), s 224 DPI gustoćom piksela što na dijagonali od 10.1″ inča rezultira oštrom slikom uz prepoznavanje zasebnih piksela tek kada se zaslonu jako približite. Zaslon je temeljen na LCD tehnologiji s pozadinskim osvjetljenjem smještenim u bočne stranice (tzv. edge LED). Probijanje pozadinskog osvjetljenja je dobro kontrolirano premda ga je moguće uočiti kada je sadržaj na ekranu potpuno ili gotovo crn.

Više detalja na fotografiji sučelja Display Tester aplikacije:

sony-xperia-z-specs
Display Tester specifikacije mobilnog telefona

Analiza zaslona

sony-xperia-z-calibration

Karakteristike zaslona Sony Xperia Z tableta smo provjerili putem specijalizirane opreme koju koristimo za analizu i kalibraciju televizora, uključujući SpectraCal C6 Special Edition kolorimetar i CalMAN softver u najnovijoj inačici – verziji 5.2.0 S obzirom na količinu vremena koju provodimo gledajući zaslone danas i široki raspon različitih sadržaja koje na njima gledamo, osim veličine dijagonale i oštrine prikaza karakteristike boja i njihov pravilni balans također imaju veliki značaj, te ih jedino kroz ovakve analize možemo objektivno ocijeniti i sugerirati kako poboljšati sliku ukoliko je to moguće.

Sonyjev tablet, baš kao i raniji modeli koje smo analizirali nudi mogućnost podešavanja svjetline slike, odnosno automatskog načina rada kod kojeg se svjetlina zaslona prilagođava ambijentalnim uvjetima. Posebni predlošci za sliku nisu dostupni niti je sliku moguće dodatno podešavati (RGB balans, raspon boja)

Nakon što smo isključili automatsko prilagođavanje svjetline, izmjerili smo karakteristike slike u tri slučaja – kad je svjetlina najmanja, srednja i najveća, te u nastavku donosimo rezultate:

sony-xperia-z-brightness-min
Sony Xperia Z tablet – karakteristike slike uz najmanju svjetlinu – kontrast- 854:1
sony-xperia-z-brightnessmid
Sony Xperia Z tablet – karakteristike slike uz srednju svjetlinu – kontrast 862:1
sony-xperia-z-brightnessmax
Sony Xperia Z tablet – karakteristike slike uz najveću svjetlinu – kontrast 860:1

Kako je vidljivo iz prikaza iznad, Xperia Z tablet ima izvrstan prikaz sivih nijansi do 50% svjetline u sva tri slučaja, no pri većim razinama gubi balans i plava počinje dominirati sve do maksimalnog osvjetljenja kada se blago normalizira.  Više puta smo provjerili mjerenja i svaki puta su greške u RGB balansu bile okom vidljive, što i potvrđuje DeltaE 2000 parametar veći od vrijednosti 3, točnije u rasponu od 8 – 10. Ipak, greške nisu toliko velike da bi dominacija plave bila vidljiva kod svih sadržaja, kao što je to slučaj sa Samsungovim Galaxy S4 pametnim telefonom. Gamma je pravilna i samim time su sadržaji bili prikazani uz pravilnu razinu osvjetljenja, bez gušenja ili pogrešnog isticanja detalja. Raspon boja je u skladu sa Rec. 709 standardom tako da se na zaslonu boje ne prikazuju prezasićene i nerealne, premda bi malo više preciznosti u svjetlini bilo poželjno vidjeti na tabletu ovako velike dijagonale. Zelena boja i cijan su se najviše isticali po prevelikom svjetlinom, što treba uzeti u obzir kod kritičkog pregledavanja fotografija ili video zapisa.

Usporedni prikaz izmjerenog kontrasta na do danas testiranim mobilnim telefonima:

Model Najveća svjetlina [cd/m2] Najveći izmjereni kontrast
>> Sony Xperia Z tablet 368.8 862:1
Sony Xperia SP 306.9 702:1
Samsung Galaxy S4 298.6 beskonačan (crna boja 0.00 cd/m2)
LG Nexus 4 531 1377:1

Napomena: za vrijednost najveće svjetline i najveći izmjereni kontrast vrijedi pravilo: što više to bolje. Velika svjetlina znači da će se zaslon moći dobro vidjeti i u slučaju jakog ambijentalnog osvjetljenja, dok veliki kontrast pruža dinamičniji i realističniji prikaz svih sadržaja (video, igre, fotografije, web stranice)

Kontrast zaslona na Xperia Z tabletu je bolji od onog izmjerenog na Sony Xperia SP mobilnom telefonu, no slabiji je od Galaxyja S4 i LG-jevog Nexusa 4. Najniža izmjerena vrijednost crne boje je bila 0.038 cd/m2, što je jako dobar rezultat i u filmovima može dobro prikazati sadržaje crne boje. Najveća svjetlina je bolja od svih do danas analiziranih mobilnih zaslona osim Nexus 4 modela, a koji i dalje ostaje najbolji u tom segmentu. Bez obzira na to, pri jakom ambijentalnom osvjetljenju sadržaji će biti dobro vidljivi, premda zbog reflektivnog zaštitnog stakla je nužno prilagoditi kut gledanja.

sony-xperia-z-viewing

Display Tester aplikacija je pokazala kvalitetan prikaz nijansi i prikazivanje svih detalja u testovima crnog i bijelog zasićenja, baš kao što smo i očekivalo od Sonyjevog Mobile Bravia 2 procesora. Grubih prijelaza nijansi boja nije bilo. Full HD sadržaji izgledaju izvrsno, a sadržaji manjih rezolucija se skaliraju kvalitetno, bez nazubljenosti i pojave bilo kakvih ometajućih karakteristika.

sony-xperia-z-allinone

Kut gledanja je dobar, tako da više korisnika može istovremenog gledati zaslon bez većeg kompromisa za one koji se ne nalaze direktno ispred njega. Jedini veći nedostatak jest pad svjetline i zatamnjenje slike kada se zaslon gleda iz većeg kuta.

Zaključak

Sonyjev Xperia Z tablet je pokazao solidnu kvalitetu slike na svom 10.1″ velikom zaslonu, izvrsnog RGB balansa do 50% svjetline, dobrog raspona boja i kontrasta koji će biti sasvim dovoljan za mobilno gledanje filmova, igranje igara i korištenje interneta. RGB balans kod veće svjetline stvara probleme i plava boja počinje dominirati, a što bi se moglo uočiti kod pregledavanja poznatih sadržaja kao nešto hladnija nijansa boja od one stvarne. Ostale karakteristike zaslona su na visokoj razini, te u pogledu oštrine slike, gradacija i skaliranja nemamo prigovora.

Na test ustupio: Sony Mobile Hrvatska

Okvirna cijena: od 4.299,00 kn

Više informacija na službenoj stranici >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!