AndroidMobiteli i tableti

Analiza zaslona: Sony Xperia SP smartphone

xperia-sp-header-sony

Na redu za analizu zaslona našao se novi Sonyjev pametni mobitel Xperia SP, opremljena 11.6 cm (4.6 inča) velikim TFT kapacitivnim zaslonom visoke razlučivosti. Zaslon je zaštićen od oštećenja Corning Gorilla Glass staklom, a za procesiranje slike se brine proizvođačev vlastiti Sony Mobile BRAVIA Engine 2 procesor. Kakvu kvalitetu slike nudi ovaj mobilni telefon, provjerimo zajedno u nastavku.

Specifikacije zaslona

Xperia SP posjeduje zaslon rezolucije 1280×720 piksela, s 320 DPI gustoćom piksela što na dijagonali od 4.6″ inča rezultira oštrom slikom uz vrlo teško uočljive zasebne piksele. Sve ikone na zaslonu su tako glatkih linija, čak i one postavljene pod manjim kutem u odnosu na horizontalu ili dijagonalu.

Više detalja na fotografiji sučelja Display Tester aplikacije:

xperia-sp-specification
Display Tester specifikacije mobilnog telefona

Analiza zaslona

Karakteristike zaslona Sony Xperia SP mobilnog telefona smo provjerili putem specijalizirane opreme koju koristimo za analizu i kalibraciju televizora, uključujući SpectraCal C6 Special Edition kolorimetar i CalMAN softver u najnovijoj inačici – verziji 5.2.0 S obzirom na količinu vremena koju provodimo gledajući mobilne telefone i široki raspon različitih sadržaja koje na njima gledamo, osim veličine dijagonale i oštrine prikaza karakteristike boja i njihov pravilni balans također imaju veliki značaj, te ih jedino kroz ovakve analize možemo objektivno ocijeniti i sugerirati kako poboljšati sliku ukoliko je to moguće.

Kao i kod Xperia Z mobilnog telefona, tako i model Xperia SP osim ugrađenog senzora koji dinamički prilagođava svjetlinu zaslona, moguće je ručno podesiti balans bijele boje kroz kontrolu koja utjeće na nijanse i zasićenost boja. Za razliku od Samsung Galaxy S4 mobilnog telefona, Xperia SP ne posjeduje različite predloške za sliku.

Nakon što smo isključili automatsko prilagođavanje svjetline, izmjerili smo karakteristike slike u tri slučaja – kad je svjetlina najmanja, srednja i najveća, te u nastavku donosimo rezultate:

xperia-sp-lowest-brightness
Sony Xperia SP – karakteristike slike uz najmanju svjetlinu – kontrast- 670:1
xperia-sp-mid-brightness
Sony Xperia SP – karakteristike slike uz srednju svjetlinu – kontrast  702:1
xperia-sp-max-brightness
Sony Xperia SP – karakteristike slike uz najveću svjetlinu – kontrast 568:1

Kao i kod prethodno testiranog Galaxy S4 modela, tako i ovdje je prisutna dominacija plave u slučaju prikaza nijansi sive, no ne u toj mjeri kao što je to slučaj kod prethodno spomenutog modela temeljenog na AMOLED zaslonu. Greške su relativno male neovisno o svjetlini, a najveće su kada je svjetlina postavljena na najveću vrijednost. Gamma je precizna, isto kao i temperatura boja, a koja je tek iznad 6500K što smatramo izvrsnim rezultatom. Crna boja ima neuočljivu primjesu plave, radi čega crni detalji na ekranu izgledaju doista crno, posebno u slučaju smanjene svjetline. U slučaju da svjetlina raste, crna boja bitno slabi i postaje siva, što se negativno odražava i na kontrast. Raspon boja je precizan, posebno u slučaju plave i crvene boje, dok je zelena zasićenija nego što bi trebala biti. Sličan rezultat je postigao LG-jev Nexus 4 mobilni telefon, te su oba testirana modela postigla mnogo precizniji raspon boja i time realističniju sliku nego što je to slučaj kod Samsungovog Galaxy S4 mobilnog telefona.

Kontrola balansa bijele boje služi samo za pomicanje cijelog raspona boja kroz kontrolu nijanse i zasićenja, zbog čega nismo mogli greške u RGB balansu dodatno smanjiti, niti poboljšati položaj zasebnih boja.

xperia-sp-test-pattern

Usporedni prikaz izmjerenog kontrasta na do danas testiranim mobilnim telefonima:

Model Najveća svjetlina [cd/m2] Najveći izmjereni kontrast
>> Sony Xperia SP 306.9 702:1
Samsung Galaxy S4 298.6 beskonačan (crna boja 0.00 cd/m2)
LG Nexus 4 531 1377:1

Napomena: za vrijednost najveće svjetline i najveći izmjereni kontrast vrijedi pravilo: što više to bolje. Velika svjetlina znači da će se zaslon moći dobro vidjeti i u slučaju jakog ambijentalnog osvjetljenja, dok veliki kontrast pruža dinamičniji i realističniji prikaz svih sadržaja (video, igre, fotografije, web stranice)

Kontrast zaslona na Xperia SP mobilnom telefonu je slabiji nego kod dva ranije testirana modela, te je po pitanju najveće svjetline podjednak s Galaxy S4 modelom. LG-jev Nexus 4 je značajno bolji što se najveće svjetline tiče i time bolji izbor za uvjete jakog ambijentalnog osvjetljenja.

xperia-sp-reflections
Xperia SP nasuprot 420W studijskom osvjetljenju, svjetlina mobitela na najvećoj vrijednosti.

Display Tester aplikacija je pokazala kvalitetan prikaz nijansi i prikazivanje svih detalja u testovima crnog i bijelog zasićenja. Grubih prijelaza nijansi boja nije bilo. Skaliranje Full HD sadržaja i općenito fotografija rezolucije veće od nativne rezolucije zaslona je odrađeno kvalitetno, bez nazubljenosti i pojave bilo kakvih ometajućih karakteristika.

Uz slabiji kontrast, slaba točka zaslona svakako jest kut gledanja, premda na mobilnim telefonima se ne uzima kao veliki nedostatak s obzirom da se uređaj drži u ruci i u tren može prilagoditi da se u njega gleda ravno. Kod zakretanja zaslona najuočljiviji nedostatak jest pad kontrasta, pa tako fotografije i video zapisi s detaljima u tamnim regijama se ističu više nego što bi trebali.

Zaključak

Zaslon Sony Xperia SP mobilnog telefona je pokazao prednosti visoke rezolucije i oštrine koju je moguće postići s obzirom na dijagonalu, kao i solidnu preciznost boja, a koja je mnogo bliže standardima po kojima se stvaraju sadržaji nego što je to slučaj kod primjerice Galaxy S4 modela s prezasićenim bojama u svim predlošcima. Glavni nedostatak zaslona svakako jest mali kontrast, a koji dodatno pada kada se ekran ne gleda ravno. Svjetlina zaslona je dovoljna za gledanje pri jačem ambijentalnom osvjetljenju, no zbog sjajne teksture Gorilla stakla, biti će potrebno prilagoditi kut gledanja kako refleksije ne bi previše smetale.

Na test ustupio: Sony Mobile Hrvatska

Okvirna cijena: od 2.499,00 kn

Više informacija na službenoj stranici >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!