AndroidMobiteli i tabletiRecenzijeSmartphoneVijesti

Analiza zaslona: LG Nexus 4 smartphone

lg-nexus-4-header

Na stranicama HD Televizije smo se do sada koncentirali na zaslone modernih televizora i monitora, a brzo rastući segment mobilnih telefona i tableta gotovo uopće nismo pokrivali. Kako bismo promijenili situaciju odlučili smo provjeriti kako se kvaliteta zaslona mobilnih telefona, a koji se nerijetko gledaju i duže nego zaslon televizora na dnevnoj bazi, nosi s definicijom precizne slike koja je definirana standardima. Prvi mobilni telefon koji ćemo provjeriti jest LG-jev Nexus 4.

Specifikacije zaslona

Nakon dvije generacije Nexus mobilnih telefona pod okriljem Samsunga, četvrtu generaciju potpisuje korejski rival LG. Nexus 4 posjeduje 4.7″ (11.93 cm) True HD-IPS+ LCD zaslon rezolucije 1280 x 768 piksela. Gustoća piksela u liniji duljine jednog inča (DPI) iznosi 320, zbog čega se slova i objekti na ekranu prikazuju bez nazubljenosti čak i u kritičnim situacijama poput linija postavljenih pod kutem manjim od 10 stupnjeva u odnosu na horizontalu/vertikalu.

Više detalja na fotografiji sučelja Display Tester aplikacije:

lg-nexus-4-specification
Display Tester detalji o mobitelu.

Analiza zaslona

nexus-4-calibration

Karakteristike slike LG-jevog Nexus 4 mobilnog telefona smo provjerili putem specijalizirane opreme koju koristimo za analizu i kalibraciju televizora, uključujući SpectraCal C6 Special Edition kolorimetar i CalMAN softver u najnovijoj inačici – verziji 5.1.1. S obzirom na količinu vremena koju provodimo gledajući mobilne telefone i široki raspon različitih sadržaja koje na njima gledamo, osim veličine dijagonale i oštrine prikaza karakteristike boja i njihov pravilni balans također imaju veliki značaj, te smo s Nexus 4 mobilnim telefonom otpočeli s njihovim analizama.

Kao i velika većina mobitela, tako i Nexus 4 posjeduje kontrolu za podešavanje svjetline slike, a koja se može podesiti ručno ili automatski ovisno o količini ambijentalnog osvjetljenja. Obzirom da automatski senzor mijenja svjetlinu unutar raspona koji se može ručno podesiti, mjerenje parametara smo izvršili na tri različite svjetline – minimalnoj, srednjoj i najvišoj. U nastavku slijede rezultati uz kratak komentar.

nexus-4-min
LG Nexus 4 – minimalna svjetlina

LG Nexus 4 na minimalnoj svjetlini je pokazao solidne performanse  uz kontrast od 1216:1, te crnu boju od sasvim impresivnih 0.02 cd/m2. Najveća svjetlina iznosi 24.32 cd/m2, što je dovoljno za potpuno zamračeni prostor dok u bilo kojem drugom se neće moći nositi s ambijentalnim refleksijama svjetlosti na glossy zaslonu mobitela. DeltaE 2000 greške su unutar prihvatljivih granica, posebno u segmentu do 30% svjetline gdje su na razini kalibriranog stanja, dok se na većim svjetlinama lagano počinje isticati plava boja. Raspon boja je također dobro pogođen, uz primarnu crvenu i plavu boju precizno pozicioniranu, te zelenu blago zamaknutu prema žutoj boji. Sekundarne boje su u većim otklonima, posebno ljubičasta koja se značajno zamaknula prema plavoj. Gamma karakteristika se precizno drži svojeg idealnog toka kod većih svjetlina, tako da ne dolazi do izgubljenih ili previše istaknutih detalja u tim segmentima. Niže vrijednosti su u manjem otklonu, no ne u tolikoj mjeri da bi detaljnost bila kompromitirana.

Slijedi mjerenje pri srednjem intenzitetu svjetline, onom koji bi većina korisnika mogla koristiti:

nexus-4-mid
LG Nexus 4 – srednja svjetlina

Porastom svjetline porasla je vrijednosti svih mjerenih razina, crna boja je narasla za 10x u više nije “crna kao tinta” već je dobila sivu primjesu s blago vidljivom plavom bojom, a bijela je porasla na 303 cd/m2, što je osiguralo kontrast od 1377:1. Ostale karakteristike su u cjelini zadržale svoju preciznost, stoga smo kontrolu svjetline povećali na najveću vrijednost da vidimo hoće li slika i ovdje zadržati svoje kvalitete.

nexus-4-max
LG Nexus 4 – najveća svjetlina.

Pri najvećoj vrijednosti svjetline karakteristike su ostale konzistentne, uz otprilike jednaka odstupanja i podjednak raspon boja. Crna boja je narasla na 0.4 cd/m2, a bijela na 531 cd/m2, što je osiguralo kontrast od 1327:1 – vrlo sličan kao i kod srednje vrijednosti svjetline.

Zaključak mjerenja jest kako True HD-IPS+ zaslon ostvaruje sličan kontrast kao i kod LCD televizora i monitora s IPS panelom, te da se “crna poput tinte” može vidjeti samo uz značajno smanjenje ukupne svjetline. Boje su precizne, te se osim blage dominacije plave boje niti jedna ne ističe svojim prevelikim zasićenjem, što ima mnogo prednosti u odnosu na zaslone s prezasićenim bojama koje nisu u skladu sa standardnim rasponima boja.

lg-nexus-4-test-pattern

LG Nexus 4 smo također proveli kroz testove dostupne u besplatnoj inačici Display Tester aplikacije, a koju možete preuzeti u Play Store trgovini. Provedeni testovi su pokazali kvalitetno skaliranje sadržaja na nativnu rezoluciju panela, odlično nijansiranje i izostanak posterizacije, te širok kut gledanja bez većih odstupanja u bojama i gamma karakteristici.

Sa svojom najvećom svjetlinom od preko 500 cd/m2, zerogap tehnologijom minimalne udaljenosti LCD-a od zaslona i sjajnim finišem, LG Nexus 4 se može koristiti u okruženju s jakim izvorima svjetlosti, premda je ponekad potrebno prilagoditi kut iz kojeg se gleda mobitel kako refleksije ne bi prekrile sadržaje na ekranu.

Dok je ekran ugašen na njegovoj se površini može vidjeli uzorak tankih linija koje srećom nisu vidljive kada se na zaslonu prikazuje sadržaj. Tek iz vrlo velikih kuteva gledanja i s određenom kombinacijom ambijentalnog osvjetljanja i sadržaja na ekranu linije je moguće uočiti i dok se na ekranu prikazujue sadržaj, no kod svakodnevnog korištenja linije su posve neprimjetne.

lg-nexus-4-reflections
Refleksije svjetlosti na najvećoj svjetlini nasuprot 400 W izvoru osvjetljenja.

Zaključak

U cjelini, LG Nexus 4 je pokazao precizne karakteristike slike koje su konzistentne neovisno o svjetlini zaslona. Samim time možemo preporučiti korištenje funkcije automatskog podešavanja intenziteta pozadinskog osvjetljenja za ugodno korištenje u različitim svjetlosnim uvjetima. Fotografije, video i prikaz internet stranica su na visokom nivou kada je oštrina prikaza i preciznost boja u pitanju, te tijekom korištenja uočena manja odstupanja ne utječu negativno na odlično iskustvo korištenja ovog mobilnog telefona.

Na test ustupio: LG Hrvatska

Okvirna cijena: 4.499,00 kn

Više informacija na službenoj stranici >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

5 komentara

  1. kazu da je to jedan od najboljih ekrana na smartfonima. Inace, Nexus 4 se da za nas Hrvate nabaviti po dvostruko nizoj cijeni od navedene, na eBayu primjerice, a posto dolazi otkljucan….

  2. i da Ivane, kamera nije bog zna sto, tako da bi ukoliko je to vazan kriterij kod odabira smartfona isplativija kupnja cak bio i neki kineski smartfon slicnih specsa koji ima bolju kameru, a i full HD ekran. No, u tom slucaju nadogradnja OS-a cesto nije zagarantirana (iako ima sve cescih iznimaka) pa je potrebno prckati po custom ROM-ovima. Zato je Nexus u tom cjenovnom rangu ipak najbolji odabir IMHO.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!