PlazmaRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija: Samsung PS51F5500 (F5500 serija) 3D plazma Smart TV

samsung-f5500-header

Nakon testa Samsungovog najboljeg Full HD LCD televizora za 2013. godinu, modela F8000, na red za detaljnu analizu nam je stigla proizvođačeva plazma srednje klase. F5500 se nalazi odmah ispod F8500 serije koja predstavlja najbolji plazma TV koji je Samsung do danas plasirao na tržište i po prvi puta ozbiljno uzdrmao tron koji je zadnjih godina čvrsto držao japanski Panasonic kada je izvrsnost slike u pitanju. F5500 nije opremljen tako naprednim tehnologijama, no itekako ima što za ponuditi kroz atraktivan omjer cijene, veličine ekrana i mogućnostima koje uključuju PDP panel sa 600 Hz subfield pogonom, 3D HyperReal Engine procesor, najnoviju inačicu Smart TV platforme i dvojezgreni procesor za glatko izvođenje sučelja i aplikacija. Uz televizor se također prilažu dva daljinska upravljača, a ima i ugrađen Wi-Fi. Više detalja u nastavku recenzije.

Video pregled (video overview)

HD Televizija YouTube kanal >>

Specifikacije (specifications)

 

Specifikacije
Proizvođač Samsung
Model PS51F5500
Tehnologija prikaza plazma (PDP)
Veličina ekrana 51 inča / 130 cm
Energetska klasa B
3D Ready/3DTV Da, 3DTV
Aktivni / polarizirajući 3D prikaz
aktivni
Osvježavanje zaslona 600 Hz subfield drive
Lokalno zatamnjenje /
Rezolucija Full HD, 1920×1080
Broj HDMI priključaka 3
Optički/koaksijalni audio izlaz Da/Ne
USB priključak Da (x2)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
DVB-T/DVB-C/DVB-S Da/Da/Ne
DVB-T2 / DVB-S2 Ne/Ne
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264 Da/Da
Zemlja porijekla: Mađarska

Poveznice:

Službena stranica >>

HDDB baza televizora >>

Dizajn

samsung-f5500-design

Brzi info
Dizajn u jednoj ravnini Boja okvira Materijal okvira Zaslon Rotacija stalka
ne crna s prozirnim obrubom plastika sjajni da

Za razliku od Samsungove F8500 serije plazmi i LCD-a, model serije F5500 karakterizira klasičan dizajn relativno debelog okvira crne boje i srebrnog stalka križnog oblika. Okvir je debljine 2.5 cm, odnosno nešto više od 3 cm ako se uračuna i crni obrub oko samog zaslona, a stalak drži televizor na 8.5 cm od podloge.

samsung-f5500-thickness
Dubina televizora u odnosu na Blu-ray ambalažu.

Pogled sa strane otkriva 5.5 cm veliku dubinu televizora koja je ujednačena na cijeloj poleđini. Metalna pozadina je perforirana na nekoliko mjesta za cirkulaciju zraka – aktivno hlađenje nije implementirano. Umjesto fizičkih tipki Samsung je implementirao D-pad joystick u kut na poleđini, a kojim je moguće upravljati osnovnim funkcijama televizora u slučaju da se u daljinskim upravljačima istroše baterije.

samsung-f5500-rear
Poleđina televizora izrađena od metala.

Od priključaka F5500 posjeduje klasičnu paletu od 3 HDMI-ja, dva USB-a u verziji 2.0, 1x SCART, 1x digitalni optički audio izlaz, antenski i mrežni RJ-45 ulaz, te kompozitne i komponentne ulaze.

samsung-f5500-connectors
Priključci u dvije orijentacije.

U cjelini, klasično oblikovan plazma TV karakterističnog Samsungovog dizajna i dobre kvalitete izrade.

Daljinski upravljač (Remote Control)

samsung-f5500-remote
Smart i klasični daljinski upravljač.
Brzi info
Boja
Materijal Komunikacija Pozadinsko osvjetljenje Dodatno
1. Smart daljinski crna plastika IR ne /
2. Klasični daljinski crna plastika IR ne površina osjetljiva na dodir i mikrofon

F5500 dolazi s dva primjerka daljinskih upravljača – jedan klasičan sa standardnim funkcijama i jedan optimiran za upotrebu uz Smart TV platformu. Oba upravljača smo već predstavljali u recenzijama F6800 i F7000 LCD modela, te sve navedeno u tim recenzijama vrijedi i ovdje. Korisnik ima slobodu biranja daljinskog upravljača ovisno o stilu korištenja što smatramo jako dobrom odlukom proizvođača.

Izbornici i Smart TV platforma (Menus and Smart TV platform)

samsung-f5500-install

Brzi info
Vodič za instalaciju
Sučelje na hrvatskom jeziku
Smart TV naslovnica
Internet pretraživač
da da da da

Sučelje i Smart TV platforma je jednaka po pitanju dizajna kod svih testiranih LCD i plazma televizora serije “F” za 2013. godinu, te u slučaju F5500 modela zatekli smo jednake karakteristike u svim segmentima. Sučelje jest nešto sporije nego kod F7000 i F8000 LCD-a koji imaju četverojezgreni procesor, no u cjelini je i dalje vrlo brzo i ugodno za korištenje.

Smart Hub 2013 platforma je i u slučaju F5500 modela podijeljena na tri glavne skupine:

 1. Apps – zaslon s matricom preporučenih i instaliranih aplikacija. Među predinstaliranim aplikacijama nalaze se i pojedine lokalizirane, poput igara Sraz 7 i 8, Slovkanje i Brojalica, video-na-zahjev OYO servisa, te službene aplikacije Hrvatskog Nogometnog Saveza (HNS), a koja sadrži sve aktualnosti, raspored utakmica, te informacije o reprezentaciji. Samsung je na IFA sajmu u Berlinu prošle godine demonstrirao aplikacije za ljubitelje nogometa, te nam je drago vidjeti lokaliziranu varijantu.
 2. Social – zaslon s prikazom aktualnih trendova, a koji se baziraju na viralnim (popularnim) video zapisima na YouTubeu, odnosno popularnih sadržaja koje su odabrali vaši prijatelji. Unutar ovog zaslona je također moguće pokrenuti video pozive putem Skypea.
 3. Photos, Videos & Music – zaslon za pristup multimediji, omogućava pregledavanje sadržaja na USB memorijama i tvrdim diskovima, odnosno na lokalnoj mreži. Sadržaji koji su bili reproducirani pojavljuju se na zaslonu u vidu ikone, te ih je klikom na istu moguće lako ponovno pokrenuti, jasno uz uvjet da televizor može pronaći izvor.
samsung-f5500-smart-hub
Smart Hub naslovnica.

U segmentu opcija za podešavanje slike Samsung nudi široku paletu opcija koje uključuju ugađanje svjetline putem Cell Light kontrole, kao i zasebne kontrole za kontrast i svjetlinu. RGB balans je moguće podešavati u dvije točke, a tu je i mogućnost podešavanja raspona boja.

Kvaliteta slike (Picture Quality)

samsung-f5500-fullhd
Scena iz filma Čudesni Spiderman (2012) – Blu-ray izvor

Televizor smo testirali sa zadnjom dostupnom verzijom softvera, 1011.

Samsungova F5500 plazma u 51″ velikoj dijagonali je pokazala u cjelini jako dobre performanse u segmentu kvalitete slike, uz istaknute prednosti u vidu visoke pokretne rezolucije, dobrog kontrasta i tvorničkih podešenja bez većih odstupanja u odnosu na standarde. Sadržaji HD rezolucije su bili detaljni i s finim nijansiranjem, dok su sadržaji standardne rezolucije bili kvalitetno skalirani na nativnu rezoluciju zaslona i zahvaljujući dobrom baratanju isprepletenim signalima, bez trzanja i nazubljenosti linija.

Pitanje gradacija boja se naročito često postavlja kod plazmi jer znaju imati grublje prijelaze koji mogu biti vidljivi u pojedinim kadrovima. Najbolji primjeri su kadrovi ljudskih lica koja se pomiču po ekranu, a gdje se obično mogu vidjeti nagli skokovi između nijansi, a koji se ne nalaze u izvornom materijalu. Uz niz materijala koji gledamo na svakom televizoru, Ljupke Kosti na Blu-rayu su nam najbolji primjer u kojem možemo provjeriti koliko dobro televizor barata s nijansama u dinamici. Iznenađujuće, Samsungova F5500 plazma je testni kadar, kao i ostale koje smo gledali prezentirala vrlo konzistentno, te čak i uz ponovljeno gledanje nismo mogli uočiti gradacije na nosi lika Susie Salmon na samom kraju filma. Za usporedbu, prošlogodišnji Panasonicov televizor GT50 je u ovom segmentu postigao lošiji rezultat uz vidljive skokove, što je potvrda dobro odrađenog posla od strane Samsunga ove godine. Slabo primjetna slabija gradacija se i kod ove plazme može uočiti, no dijelom je uzrokovana nešto nižom gammom i području velike svjetline – problem koji se kalibracijom može praktički u potpunosti ispraviti.

samsung-f5500-white
Test bijele boje i nijansi – FPD Benchmark Blu-ray disk

Redukcija šuma nije nametnuta i stalno prisutna što je praksa s kojom je Samsung prekinuo još prošle godine kada smo testirali E450 plazmu. Ipak, ono što smo uočili tijekom testova jest kako se redukcija šuma ipak nekada može aktivirati nakon što se na zaslonu prikaže signal s mnogo smetnji, unatoč tome što je Digital Clean View kontrola isključena. Tu smo pojavu uočili i kod F6800 LCD-a. Rješenje je u posjeti Digital Clean View kontroli i promjenom stanja iz isključenog u neko drugo, te zatim vraćanje na isključeno, nakon čega će se informacije prikazivati onako kako se emitiraju ili kako su zapisane na mediju.  Ovo ne vidimo kao veliki nedostatak jer čak i u tom stanju redukcija nije najintenzivnija koju opcije nude, te detalji nisu kompromitirani. Što se samog algoritma za redukciju smetnji tiče, on je vrlo učinkovit i u stanju je u potpunosti otkloniti bilo kakav šum u slici.

Televizor ne nudi interpolaciju slike, te je samo za 24 Hz signale dostupna opcija Cinema Smooth, a koja nastoji otkloniti trzanje nastalo uslijed prikaza takvih sadržaja. Nakon analize, zaključili smo da je opcija dobro implementirana i da ne uvodi artefakte, kao ni trzanja ili neke druge anomalije koje bi ometale pri gledanju.

Pokretna rezolucija je visoka što znači da će detalji u dinamičnoj slici biti vjerno zadržani, a sve to bez ikakve interpolacije slike. Zbog titranja piksela, a koje se javlja oko objekata u pokretu, manja količina detalja jest prikrivena i kadru može dati efekt zrnatosti, što smo uočili gledajući kadar s djevojkom koja se njiše na užetu (FPD Benchmark, Swing testna sekvenca). Oštrina ostaje stabilna i kod smanjene svjetline, pa su tako testovi s 50% i 30% svjetline zadržali detalje u kadrovima, uz uvođenje gore spomenutog titranja piksela.

samsung-f5500-sd-dvd
Precizna reprodukcija kvalitetnih sadržaja standardne rezolucije.

Skaliranje SD signala je kvalitetno odrađeno, no ono što nije tako dobro jest baratanje s MPEG kompresijskim blokovima, zbog čega u dinamičnim kadrovima često ima dosta uočljivih titrajućih piksela oko sitnih objekata – poput linija na nogometnom terenu. Na 51″ velikoj dijagonali je ovo bilo bitno uočljivije nego u slučaju F8000 LCD-a 55″ velike dijagonale, a koji se s ovim tipom digitalnih nesavršenosti nosi značajno bolje. Samim time najbolji rezultat u sportskim sadržajima smo postigli gledajući kvalitetne HD izvore signala.

3D prikaz je solidan, Full HD oštrine i bez posebno uočljive dvostruke slike (crosstalk). Titranje bijele boje se može uočiti, no ono nije previše izraženo i u cjelini ne ometa pri gledanju. Priložene 3D naočale su lagane i tijekom korištenja nismo naišli na probleme sa sinkronizacijom. Jedini problem smo uočili u slučaju gledanja 24 Hz sadržaja sa Cinema Smooth opcijom, a kod koje je najniži red piksela pokazivao raznobojne točkice, a koje su ne sebe skretale pažnju. Gašenjem Cinema Smootha unutar Film Mode opcije problem je nestao, tako da za optimalan rezultat savjetujemo da se ne aktivira, barem dok proizvođač ne ispravi problem.

samsung-f5500-3d-artefacts
Artefakti u donjem dijelu zaslona pri aktivaciji Cinema Smooth opcije u 3D-u

U cjelini, Samsung F5500 je solidna Samsungova plazma koja ne nudi crnu boju i kontrast kao Panasonicovi televizor srednje klase, no obzirom na cijenu i ostale karakteristike slike može ponuditi mnogo.

Kvaliteta zvuka (Sound quality)

F5500 posjeduje dva zvučnika ugrađena s pogledom prema podlozi, a koji postižu očekivane performanse na razini prosjeka za moderne tanke televizore. Dijalozi su čisti i visoke frekvencije su relativno dobro pokrivene, no baseva uopće nema i to najviše nedostaje kod gledanja filmova. Osim toga, usmjerenje zvučnika prema podlozi jako raspršuje zvuk, tako da korisnik ima dojam da zvuk ne dopire ravno do njega iz ekrana što također kvari dojam, najviše kod zvukom bogatijih sadržaja. Kao i inače, tako i u ovom slučaju za najbolji rezultat preporučujemo povezivanje na vanjski audio sustav.

Zaključak

samsung-f5500-header

 • kvaliteta izrade
 • precizne tvorničke karakteristike, posebno u 2D-u
 • veliki kontrast i uvjerljiva crna boja
 • vrlo dobra pokretna rezolucija
 • pravilan prikaz svih isprobanih SD i HD kadenci isprepletenog signala
 • pravilna reprodukcija filmskih sadržaja uz Cinema Smooth opciju
 • integrirana najnovija Samsungova Smart TV platforma
 • dobra multimedijalna podrška
 • učinkovita redukcija šuma u slici
 • integriran Wi-Fi
 • zaslon podložan refleksijama
 • titranje piksela u dinamici smanjuje pokretnu rezoluciju
 • slabije baratanje kompresijskim artefaktima – slabiji prikaz dinamičnog SD signala
 • za optimalan rezultat u 3D-u potrebna kalibracija
 • ponekad automatski aktivna redukcija šuma u slici

Samsung je napravio jako dobar posao u slučaju F5500 plazme. Televizor ima istaknute sve ključne prednosti plazma tehnologije, u prvom redu kontrast i solidnu detaljnost u dinamici, te širok kut gledanja koji postaje ograničenje samo ako u prostoriji imate snažne izvore svjetlosti. Naime, F5500 ne posjeduje fliter protiv refleksija ambijentalnog svjetla na zaslonu, te unatoč dobroj svjetlini slike može izgledati poput zrcala u kojem su detalji u slici prikriveni. Odlične tvorničke karakteristike slike u Movie predlošku odličan su temelj za uživanje u filmovima, a koji se uz Cinema Smooth opciju prikazuju pravilnog takta i bez pojave nesavršenosti u vidu trzanja i artefakata. Smart TV platforma i multimedijalna podrška kvalitetno su implementirani i tijekom korištenja nismo naišli na poteškoće. S obzirom na cijenu, a koja je manja od ranije testirane Panasonic ST50 plazme, Samsung nudi slabiji kontrast i ima zaslon osjetljiviji na ambijentalno osvjetljenje, no s obzirom na kvalitetu prikaza boja i tvorničke karakteristike, ima mnogo za ponuditi korisnicima koji žele veliki zaslon bez očitih nedostataka.

 • Samsung PS51F5500 – 8.899,00 kn

hddb-baza-button

target-group-ciljana-skupina
 • ljubitelji DVD i Blu-ray filmova
 • ljubitelji kvalitetnog prikaza bez kalibracije
 • za one koji žele Full HD 3D prikaz
 • korisnici koji će pretežno gledati kvalitetne izvore signala

Dodijeljena klasa:

samsung-f5500-award

> informacije o sustavu ocjenjivanja <

Na test ustupio: Samsung.hr

samsung-logo

 

 

Adsense
1 2Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

5 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!