4K Ultra HDVideo kamere i fotoaparatiVijesti

Canon predstavio hrvatskom tržištu profesionalnu C700 4K video kameru

c700_stol

U zadnjih par godina Canon je zakoračio u tržište profesionalnih video kamera sa velikim senzorom, predstavivši Cinema EOS seriju video kamera. Modeli C100, C300 i C500 postigli su uspjeh na tržištu, od nižeg segmenta do filmske i broadcast domene sa višim kriterijima te se pokazalo da i u ovim vodama Canon ima što za ponuditi. Novi model C700, kojeg smo prošli tjedan imali prilike isprobati na prezentaciji u Alfa Studiju, nastavlja dalje sa ozbiljnijim arsenalom mogućnosti.

Cinema EOS serija dosada je uključivala zajednički pristup produkt dizajnu, gdje su kompaktnost i praktičnost bili prioriteti zbog njihovog ciljanog tržišta. Ti prioriteti vode do karakteristika koje su sa jedne strane prednost, no u segmentu veće i ozbiljnije filmske i video produkcije predstavljaju limitacije. Naime, na ozbiljnijem setu troje ljudi je oko kamere – snimatelj, prvi i drugi assistant kamere (AC termin na engleskom). U brzom, stresnom, kompleksnom i međusobno ovisnom tipu snimanja, nužno je da kontrole, oblik kućišta i ostali faktori budu prilično standardizirani, što omogućuje nesmetani, praktični i pouzdani rad na mjestu gdje su greške jako skupe.

c700_ac_control
Kontrolni panel za asistenta kamere

C700 kao četvrti i najviše pozicionirani model u EOS seriji cilja upravo na takav tip snimanja i zadovoljava te potrebe. To više nije kompaktna kamera za jednu osobu, nego ozbiljnija i veća kamera za profesionalni set. Canon se pobrinuo da je kamera praktična i za samog snimatelja bez asistenta, no logikom i organizacijom sučelja i konektora te duplim kontrolama sa obje strane kamere to je sada alat koji i asistentu kamere omogućuje nesmetani rad i optimiziran je za ozbiljnije produkcije.

C700 koristi 4.6K Canonov senzor i podržava snimanje u XF-AVC, Prores i Raw formatima. Od slabije (no broadcast odobrene) kvalitete do one spremne za visokobudžetni film. XF-AVC codec podržava 8,10 i 12 bitnu sliku, Prores 10 i 12 bitnu a Raw je 12 bitni te iziskuje eksterni snimač. Na kameru je moguće odostraga monitrati Codex Raw snimač, no i ostali snimači poput Convergent Design biti će podržani.

c700_evf
Pogled kroz odlično OLED elektronsko tražilo

Svakako zanimljiva mogućnost je podrška za 4 neovisna izlaza, što je rijetkost i svakako značajna prednost na setu, gdje različiti dijelovi produkcijskog lanca imaju različite potrebe (rezolucija/kompresija/neobrađena ili korigirana slika itd.). Kamera koristi odlično OLED elektronsko tražilo EVF-V70 u 1080p rezoluciji i dvostruki ulaz za CFast 2.0 kartice sa mogućnošću hot swap neprekidnog snimanja. Dodatni SD utor je za proxy video snimke niže kvalitete. Rasponi boja podržani su  Rec.709, P3 i tek nadolazeći Rec.2020 a C700 dolazi u opcijama za EF i PL filmske objektive.

Osnovna cijena kamere je na američkom tržištu $28000 dolara.

 

Video snimljen na C700, direktor fotografije Russel Carpenter, ASC:

 

Adsense

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!